11.4 C
Athens
Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Οι ελληνικοί S-300 ως η ταφόπλακα των ελληνικών F-35… ή ίσως κι όχι

- Advertisement -

Η νομοθεσία CAATSA ψηφίστηκε από την αμερικανική Γερουσία και επικυρώθηκε με την υπογραφή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ τον Αύγουστο του 2017. Από τότε έχουν χυθεί ποτάμια μελανιού, τόσο φυσικού όσο και ψηφιακού ως προς την ερμηνεία της νομοθεσίας αυτής, τι σημαίνει, τι συνέπειες έχει και τι προβλέπει. Οι ερμηνείες αυτές ποικίλουν από σοβαρές και εμπεριστωμένες με συγκεκριμένες πηγές και δηλώσεις των αρμοδίων μέχρι τερατολογικές / ανεκδοτολογικές με ποικίλα κίνητρα σε σημείο που η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ.
Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο του σίριαλ αυτού λοιπόν, οι ελληνικοί S-300 είναι η αιτία για την οποία στην Ελλάδα θα αρνηθούν να αποκτήσει F-35, αλλά και τα υπόλοιπα ρωσικά συστήματα σε υπηρεσία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πάνε πίσω. Ουσιαστικά μέχρι εδώ θα ήταν υπέρ αρκετό για κάποιον που στοιχειωδώς παρακολουθεί τις εξελίξεις για να γνωρίζει ότι απλώς δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ωστόσο όπως λένε, τα πιο ακραία ψεύδη είναι και τα πιο πιστευτά, και πράγματι έχουμε λάβει τις τελευταίες δυο μέρες πολλά μηνύματα και σχόλια αναγνωστών μας δημόσια και ιδιωτικά όπου όλοι ρωτάνε το ίδιο πράγμα: «Μα είναι δυνατόν;»
Ας τα πάρουμε από την αρχή
1) Η νομοθεσία CAATSA, όπως προκύπτει από δηλώσεις τόσο του τότε υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ όσο και του ίδιου (!) του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι ευαγγέλιο. Από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι οι προβλέψεις την συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι ανεφάρμοστες. Μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ με το που υπέγραψε την CAATSΑ δήλωσε απ’ ευθείας ότι πρόκειται «για σοβαρά ελαττωματική νομοθεσία.» Έπειτα ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ευθέως σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι πιστεύει πως η νομοθεσία δεν πρέπει να εφαρμοστεί στις περισσότερες περιπτώσεις κι ότι πρέπει να ψηφίζονται συγκεκριμένες εξαιρέσεις (waivers) που θα επιτρέπουν σε κάποιες σημαντικές για τις ΗΠΑ χώρες τόσο να συνεχίσουν να προμηθεύονται ρωσικά όπλα όσο και – κυρίως – να αγοράζουν ανταλλακτικά και υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης για τα ρωσικά όπλα που έχουν ήδη σε υπηρεσία. Για το θέμα αυτό είχαμε αναφερθεί ενδελεχώς πέρυσι, με αποτέλεσμα την μήνιν ορισμένων που θεωρούσαν ότι άλλο έλεγε ο υπουργός κι άλλο εννοούσε, ακόμα και αφού το διευκρίνησε ευθέως!

Τελικά τι είπε και τι δεν είπε ο Μάττις για την Τουρκία και τους S-400;

Γιατί ο Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία; Απαντήσεις με λογική κι όχι με συναίσθημα


Το ζήτημα είναι καθαρά πρακτικό όπως εύστοχα διαπίστωσε από την αρχή ο οξύνους Μάττις που παρόλο που παραιτήθηκε στα τέλη του 2018, πέτυχε να περάσει η γραμμή του κι έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις η CAATSA απλώς υπάρχει για να υπάρχει.
Για παράδειγμα, πρόσφατα η Πολωνία υπέγραψε συμβόλαιο για την μαζική αναβάθμιση και γενική συντήρηση αρμάτων μάχης Τ-72 από την σοβιετική εποχή, προκειμένου αυτά να παραμείνουν αξιόμαχα.
Η αναγκαστική εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας στην περίπτωση της Πολωνίας θα την καταδίκαζε είτε σε επιχειρησιακή κάμψη, αφού θα στερούνταν των υπηρεσιών μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης είτε σε οικονομική αφαίμαξη αφού θα ήταν αδύνατο με τα ίδια χρήματα να αγοράσει ίδιο αριθμό καινούριων ή μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης από δυτικές ή εγχώριες εταιρείες.
Ούτε με οικονομικές κυρώσεις απειλήθηκε η Πολωνία, ούτε τώρα που υπέγραψε το συμβόλαιο της επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις λόγω παραβίασης της νομοθεσίας CAATSA.

Η Πολωνία εκσυγχρονίζει τα άρματα μάχης Τ-72 της σοβιετικής εποχής


2) Μόνο μία και πολύ συγκεκριμένη πηγή τόλμησε και ισχυρίστηκε ότι ότι οι ελληνικοί S-300 είναι περίπου το ίδιο με τους τουρκικούς S-400 και δημιουργούν «προηγούμενο». Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υπάρχει κάποιος λόγος να υιοθετήσει κανείς την τουρκική ρητορική κι επιχειρηματολογία; Την απάντηση την αφήνουμε στην κρίση του καθενός. Για το συγκεκριμένο βέβαια ως Π&Δ είχαμε τοποθετηθεί αναλυτικά:

Ο Ερντογάν… αναθυμήθηκε του S-300, να τους… θυμηθούμε και εμείς!


Επιπλέον των παραπάνω να επισημάνουμε για όσους το έχουν ξεχάσει ότι σε επιχειρησιακό και τεχνολογικό επίπεδο οι ελληνικοί S-300PMU-1 του 1997 δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους τουρκικούς S-400 του 2019, παρόλο που… τα οχήματα TEL μοιάζουν μεταξύ τους. Για να το θέσουμε και διαφορετικά: οι ελληνικοί S-300 δεν απασχολούν την αμερικανική πλευρά, ούτε φοβούνται διαρροές για τα μυστικά του F-35 από αυτούς, το ακριβώς αντίθετο μάλιστα, για λόγους που δεν θέλουμε να υπεισέλθουμε, αλλά όλοι καταννοούμε.
3) Στην πραγματικότητα, χειροπιαστό και συγκεκριμένο ζήτημα προμήθειας F-35 έτσι ή αλλιώς δεν έχει τεθεί καν (ακόμα) οπότε είναι και φύσει αδύνατο να υπάρξει έστω θεωρητικά το ενδεχόμενο «ασυμβίβαστου» S-300PMU-1 και υποτιθέμενων F-35GR. Στο απολύτως ιδανικό σενάριο που με κάποιο μαγικό τρόπο βρίσκεται χρηματοδότηση και αν υποθετικά δεν γίνει καν διεθνής διαγωνισμός που ασφαλώς θα κρατούσε ένα εύλογο διάστημα και μετά από απευθείας ανάθεση υπογραφόταν συμβόλαιο για την προμήθεια ενός αναμφίβολα μικρού (~20 – 30) αριθμού μαχητικών αεροσκαφών, τα αεροσκάφη αυτά θα ξεκινούσαν να παράγονται με τα υφιστάμενα χρονοδιαγράμματα και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τρέχουσες παραγγελίες που απασχολούν την γραμμή παραγωγής μετά από τουλάχιστον 1,5 -2 χρόνια και το πρώτο F-35 θα προσγειωνόταν σε ελληνικό έδαφος το νωρίτερο το 2025, θεωρώντας πάντα ότι όλα θα πήγαιναν καλά. Από εκεί και πέρα θα χρειάζονταν ένα εύλογο διάστημα περαιτέρω εκπαίδευσης και επιχειρησιακής εξοικείωσης ιπτάμενων και τεχνικών προκειμένου τα αεροσκάφη να μπορούν να θεωρηθούν επιχειρησιακά. Όλα τα παραπάνω με τις ιδανικές προϋποθέσεις, μας δίνει την πρώτη ελληνική επιχειρησιακή μοίρα στα μέσα προς τέλη της επόμενης δεκαετίας.
Επειδή όμως στην ελληνική πραγματικότητα όπως ξέρουμε δεν υφίστανται ποτέ οι απολύτως ιδανικές συνθήκες και με κάθε αλλαγή κυβέρνησης ή απλά υπουργού Εθνικής Άμυνας μπορεί να αλλάξουν και τα πάντα, η χρονολογία αυτή ενδέχεται να τοποθετηθεί κι ακόμα αργότερα στα τέλη της επόμενης δεκαετίας ή τις αρχές της μεθεπόμενης.
Τώρα τι σημασία έχουν όλα αυτά; Μα είναι απλά μαθηματικά. Το διάστημα εκείνο, οι ελληνικοί S-300PMU-1 θα είναι… 30 ετών, και απλώς θα είναι τεχνολογικά απαξιωμένο σύστημα σε σημείο που δεν θα έχει ελάχιστη σημασία η ύπαρξή του στο ελληνικό οπλοστάσιο. Ουσιαστικά, με δεδομένη την ήδη σημερινή κατάσταση του συστήματος και την απόλυτη ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδιασμού για την επαναπιστοποίηση των πυραύλων του ή / και αναβάθμιση των επιμέρους συστημάτων του με νεότερα, μπορεί άνετα να πει κάποιος ότι ακόμα και αν με κάποιον μαγικό τρόπο έπεφταν από τον ουρανό ετοιμοπόλεμα ελληνικά F-35 με επιχειρησιακούς πιλότους ΣΗΜΕΡΑ, και πάλι αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα παρά την ύπαρξη S-300!
4) Τα υπόλοιπα ρωσικά συστήματα αεράμυνας είναι σε ακόμα χειρότερη μοίρα. Είτε είναι ακόμα πιο παλιά από τους ελληνικούς S-300 (π.χ. SA-8 Gecko) είτε αποκτήθηκαν την ίδια περίοδο (Tor M1) με εξίσου ανύπαρκτη πρόβλεψη μελλοντικής υποστήριξης ή / και αναβάθμισης, με αποτέλεσμα να είναι στην ίδια ακριβώς κατάσταση.
Πρόκειται με λίγα λόγια για συστήματα πίσω τεχνολογικά από το F-35, στην πραγματικότητα για συστήματα που ακριβώς το F-35 σχεδιάστηκε να αντιμετωπίζει και να εξουδετερώνει. Ούτε ραντάρ εμβέλειας εκατοντάδων χιλιομέτρων διαθέτουν, ούτε ικανότητα διάκρισης στόχων πολύ χαμηλού ίχνους.
5) To βασικότερο: Η Ελλάδα με τις πρόσφατες κυβερνήσεις, τόσο την προηγούμενη όσο και την σημερινή είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την Δύση, συμμετέχει σε όλες της τις δομές, σε κοινές διακλαδικές ασκήσεις, σε διεθνή φόρα, υποστηρίζει τις συμμαχικές δυνάμεις στο έδαφός της και κυρίως, είναι αυτό που δεν είναι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια: ένας προβλέψιμος κι αξιόπιστος σύμμαχος.
Για ποιον ακριβώς λόγο μπορούν Τουρκία κι Ελλάδα να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά; Μα είναι απλό: Για κανέναν λόγο. Η Τουρκία με τον Ερντογάν στο τιμόνι έχει απομακρυνθεί από την Δύση και στρατιωτικά και πολιτικά έχει πλησιάσει την Ρωσία σε σημείο που οι ΗΠΑ να δυσκολεύονται να πειστούν να της πουλήσουν ακόμα και βίδες χωρίς να έχουν τις διαρροές για βέβαιες, πόσο μάλλον υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.
6) Μέχρι στιγμής έχει φανεί ξεκάθαρα η πρόθεση της αμερικανικής ηγεσίας παρά τις πιέσεις κατά περίπτωση πολλών ομάδων γερουσιαστών να μην εφαρμόσει την συγκεκριμένη νομοθεσία CAATSA, όπως κι ήδη βλέπουμε στην πράξη εξάλλου. Δεν επιβλήθηκαν μέχρι σήμερα κυρώσεις ούτε στην Κίνα, ούτε στην Ινδία, ούτε στην Ινδονησία, πού όλες το τελευταίο διάστημα έχουν παραλάβει ή παραλαμβάνουν ρωσικά συστήματα και όπλα.

Times of India: Η Ινδία αγοράζει S-400 παρά τις αμερικανικές πιέσεις


Για του λόγου το αληθές, παρά την ίδια ακριβώς παραβίαση της νομοθεσίας CAATSA από την Ινδία, δηλαδή προμήθεια S-400 από την Ρωσία, οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν ούτε να προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό την Ινδία, αλλά ούτε και συνεχίσουν να προσφέρουν προς πώληση στρατιωτικό υλικό, όπως για παράδειγμα με το F-21.
Πριν λίγες μέρες μάλιστα έφτασαν στην Ινδία τα πρώτα AH-64E Apache!

Έφτασαν σε ινδικό έδαφος τα πρώτα AH-64E Apache


 
Αν συμβαίνει αυτό με απρόβλεπτες διπλωματικά έως και εχθρικές χώρες, δεν είναι δύσκολο να καταλήξει κάποιος σε τι μπορεί να συμβεί σε προβλέψιμες και φιλικές. Ακόμα και στην ίδια την περίπτωση της Τουρκίας εξάλλου, παρόλο που πετάχτηκε έξω από το πρόγραμμα παραγωγής του F-35, όπως ακριβώς είχε προειδοποιηθεί, δεν της έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως ακριβώς ΔΕΝ έχει προειδοποιηθεί μέχρι σήμερα κι ακόμα κι εκ των υστέρων οι καθ’ ύλην αρμόδιοι πρόεδρος Τραμπ και υπουργός Άμυνας εμφανίζονται από απρόθυμοι μέχρι αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό.
7) Τυπικό αλλά στην προκειμένη περίπτωση και ουσιαστικό: Το ότι υπήρξε δήθεν τέτοια αμερικανική απαίτηση απλώς δεν στηρίζεται απο πουθενά, από καμία δημόσια τοποθέτηση ή δήλωση κανενός αρμόδιου αξιωματούχου Έλληνα ή Αμερικάνου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται απλά για αέρα κοπανιστό, αλλά θα ήταν προσβολή για τον αέρα τον κοπανιστό.
~~~
Με λίγα λόγια αγαπητοί μας φίλοι αναγνώστες, όταν κάποια στιγμή, λογικά την επόμενη δεκαετία η Πολεμική Αεροπορία εκφράσει επίσημα την ανάγκη προμήθειας νέου μαχητικού αεροσκάφους, μία αναμφίβολα υπαρκτή, πραγματική και πιεστική ανάγκη, τότε το F-35 δίχως άλλο δεν μπορεί παρά να είναι υποψήφιο.
Από εκεί και πέρα αν θα επιλεγεί, σε τι αριθμό θα επιλεγεί και με τι διαμόρφωση, συστήματα, όπλα κι υποστήριξη και τι κόστος, είναι θέμα πολλών παραγόντων. Σίγουρα όμως στους παράγοντες αυτούς ΔΕΝ συγκαταλέγεται η ύπαρξη ενός ρωσικού συστήματος 30ετίας στο ελληνικό οπλοστάσιο, που σημειωτέον υπάρχει πλέον ακόμα και… στο αμερικανικό (!!!) οπλοστάσιο…

Αφιέρωμα: S-300 (κι όχι μόνο…) βρέθηκαν στις ΗΠΑ. Πώς, πού, γιατί


 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MisCo

Οι S300 οπως και να το κάνουμε πάντως αποτελουν βαρύδι. Υπο ιδανικες συνθηκες θα πρεπει να εκσυγχρονιστουν και να πανε στην Κυπρο. Και φυσικα το κενο που θα αφησουν να κλεισε με καποια εξτρα μοναδα Patriot και εκσυγχρονισμο των υπολοιπων.
Οσον αφορα τα Tor M1…. μπρος γκρεμος και πισω ρεμα.

chriss8

Γιατί να τα φορτώσουμε στους Κύπριους; Πέταμα όλη η σαβούρα

MisCo

Τυπικα τους ανηκουν, αυτο ειναι δικη τους απόφαση.

Em.Ti

Δεν τους ανήκουν. Έχουν ανταλλαχτεί με αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Δημήτρης

Η Κύπρος δέχτηκε ρητή οδηγία να εξαφανήσει οτιδήποτε Ρωσικό απάνω στο νησί τους αν θέλει να άρουν το εμπάρκο όπλων που τους έχει επιβληθεί….!

Γιώργος70

Δεν γίνεται ρώσοι τεχνικοί να κάνουν συντήρηση στο radar του s-300 και προηγουμένως ελληνικά f-35 χωρίς ανακλαστήρες να έχουν κάνει ασκήσεις καταστροφής του ραντάρ.

Em.Ti

Το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τα (οποιαδήποτε) ΝΜΑ της Ελλάδος μπουν σε υπηρεσία, όλα τα ρωσικά α/α συστήματα θα έχουν αποσυρθεί.

Ilias_Skaltsiotis

Δεν μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις μέσω CAATSA για συστήματα που ήδη υπήρχαν, πριν την ψήφισή της ή για αναβάθμιση και fos τους. Μπορεί όμως να τεθεί θέμα για την συνύπαρξη τους με τα f35 και είναι μια ευκαιρία να μεταφερθούν στην Κύπρο, όπως ήταν ο αρχικος σχεδιασμός αλλά αυτή την φορά με τις ευχές και την προστασία των Αμερικανών. Τα f35 ίσως να μην έρθουν σε 10-15 χρόνια, αλλά το 2023 που θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της αναβαθμισμένης έκδοσης (tech refresh 3) του lot 15.

Giannis

https://www.ptisidiastima.com/all-turkish-chinook-helicopters-have-been-delivered/
Η Τουρκία με τον Ερντογάν στο τιμόνι έχει απομακρυνθεί από την Δύση και στρατιωτικά και πολιτικά έχει πλησιάσει την Ρωσία σε σημείο που οι ΗΠΑ να δυσκολεύονται να πειστούν να της πουλήσουν ακόμα και βίδες χωρίς να έχουν τις διαρροές για βέβαιες, πόσο μάλλον υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Lefteris

Οπα!
Πρώτον: δεν υπάρχει επίσημη γραμμή από τις ΗΠΑ η απόσυρση των ρωσικών οπλικών συστημάτων από τους συμμάχους τους, ναι ή όχι; Αυτή την γραμμή δεν ακολουθούμε πιστά;
Δεύτερον: κρίνετε τους S300 ως προς την αντιμετώπιση των F35 ; Τότε τα Patriot που επίσης δεν μπορούν να εντοπίσουν τα F35, δεν βρίσκονται στην ίδια μοίρα; Αν όμως για τα τελευταία, ο ρόλος τους είναι η αντιμετώπιση του στόλου των τουρκικών F16, γιατί με το ίδιο κριτήριο δεν κρίνονται και οι S300;;;
Tρίτον: αν οι S300 είναι απαρχαιωμένοι και χρήζουν εμμέσως πλην σαφώς όπως δηλώνετε απόσυρση, οι Patriot της ίδιας ηλικίας που στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά είναι κατώτεροι από το αντίστοιχο ρωσικό σύστημα, δεν είναι απαρχαιωμένο σύστημα και δεν πρέπει να αποσυρθεί;
Τέταρτον: Τα TOR M1 δεν αγοράστηκαν παράλληλα με τα Crotale NG; Τα οποία επίσης σε τεχνικά χαρακτηριστικά είναι κατώτερα από τα ρωσικά. Με ποια λογική κρίνονται ως απαξιωμένα ;
Κρίνονται απαξιωμένα γιατί είναι πολιτική των κυβερνήσεων και της εκάστοτε στρατιωτικής εξουσίας, οτιδήποτε ρωσικό – γαλλικό να συνοδεύεται από δημοσιογραφικούς μύθους “πανάκριβων γαλλικών – σαπισμένων ρωσικών” οπλικών συστημάτων.
Έτσι είναι απόλυτη ανάγκη σαπισμένα ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ P3 να ΠΡΕΠΕΙ !! να αναβαθμιστούν και αντιστοίχως S300/TOR , M2Κ μαζί με το σωρό από MICA να πάνε για scrap.
Δεν μπορώ να καταλάβω ένα πράγμα: αφού δεν έχουμε λεφτά, κι αφού μας ενδιαφέρει η άμυνα, γιατί δεν συντηρούμε και αναβαθμίζουμε απλώς αυτά που έχουμε;
Τόσο μεθοδικά απαξιώνεται η αποτρεπτική μας ισχύ! ‘Οτι κινήσεις κι αν έχουν γίνει,σε μια 10ετια θα έχουμε τα εξής:
86 Viper
2 Belhara
36 (; ) Kiowa
4 P3 Orion
Κι αυτά είναι “βήματα στην σωστή κατεύθυνση”

Em.Ti

Είναι απλό, οι Patriot είναι προϊόν σύμμαχης χώρας, άρα η χρήση και αναβάθμισή τους είναι ευκολότερη (δυστυχώς, όχι φθηνότερη) από τους S-300. Μην ξεχνάτε ότι για καιρό οι S-300PMU-1 σε ελληνική υπηρεσία ήταν για αρκετό καιρό μη διασυνδεδεμένοι με το υπόλοιπο Εθνικό Δίκτυο Αεράμυνας, όπως το ίδιο ισχύει και με τα υπόλοιπα ρωσικά α/α συστήματα.
Επίσης, ακόμα και πολιτικά να το δούμε το θέμα, είναι παντελώς άκυρη η προσέγγιση ρωσικών εταιριών για οποιοδήποτε πρόγραμμα αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο αχρηστεύει ικανότατα συστήματα (αυτή τη στιγμή) όπως τα S-300 και τα Tor-M1, αλλά είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για τις επιλογές μας.
Τέλος, το άρθρο δείχνει το πόσο ανυπόστατη είναι η θεωρία της ασυμβατότητας μιας πιθανής παραγγελίας F-35 από εμάς με τα ρωσικά α/α συστήματα ήδη σε υπηρεσία. Ο συντάκτης πουθενά δεν έγραψε ότι τα υπόλοιπα α/α συστήματα σε ελληνική υπηρεσία είναι κορυφαία και δεν χρειάζεται η αναβάθμιση/επαναπιστοποίηση/αντικατάστασή τους στο προσεχές μέλλον.

Pavlos

O επιλογος του αρθρου για πιθανη αποκτηση F-35 περιεχει το ολο θεμα ‘… Από εκεί και πέρα αν θα επιλεγεί, σε τι αριθμό θα επιλεγεί και με τι διαμόρφωση, συστήματα, όπλα κι υποστήριξη είναι θέμα πολλών παραγόντων αλλά σίγουρα όχι λόγω ύπαρξης ενός συστήματος 30ετίας στο ελληνικό οπλοστάσιο, που σημειωτέον υπάρχει πλέον ακόμα και… στο αμερικανικό (!!!) οπλοστάσιο…’.
————–
υγ τα πυραυλικα συστηματα που εχουμε θα πρεπει να τα αναβαθμισουμε αμεσα με τροπο που να ευνοει την μακροχρονη προστασια του εναεριου ζωτικου χωρου, και σε αυτα περιλαμβανονται και τα s-300.

ivychris

Οι συζητήσεις για απόκτηση των F-35 θα ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα από ότι φανταζόμαστε και θα ενταχθούν σε πακέτο μερικής χρηματοδότησης εντός ισχύοντος νομοθετήματος, πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στο 2020.
Scripta mannent.
Όσον αφορά τους S-300, πιο πολύ πρέπει να μας απασχολεί ο αντικαταστάτης τους, το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι αφ’ ενός δεν μπορεί το κρισιμότερο σημείο της Ελληνικής επικράτειας να έχει ρωσική ΑΑ ομπρέλα και αφ’ ετέρου να μην μπορεί να “μιλήσει” όχι μόνο με τα F-35, αλλά με κανένα άλλο Δυτικό μελλοντικό Α/φος.
Οι μ@[email protected]κieς του παρελθόντος έχουν κόστος

chriss8

Τα αδιάθετα των Τούρκων δεν θα μπορούσαμε να τα χτυπήσουμε; Θα ήταν και πιο ηχηρό ράπισμα στην Τουρκία και από κυρώσεις

Em.Ti

Για αρκετό καιρό, όχι. Γιατί ακόμα κι αν επίσημα η Τουρκία εκδιωχθεί από το πρόγραμμα (προς το παρόν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγής του F-35, όχι εκδιωγμός συνολικά από το πρόγραμμα) το οποίο θα γίνει μέσα στο ’20, το επόμενο στάδιο θα είναι η (ενδεχομένως και δικαστική) διαμάχη για την αποζημείωση της Τουρκίας. Και αυτή είναι πιθανό να κρατήσει πολύ καιρό.
Μέχρι και να λυθεί και αυτό, τα τουρκικά F-35 (τα οποία έτοιμα πρέπει να ήταν 5-6), θα παραμένουν σε αποθήκευση αναγκαστικά.
Όταν με το καλό λυθούν και αυτά τα θέματα, τα α/φη θα πάνε στην πρώτη χώρα που έχει ανοιχτές παραγγελίες (και είναι αρκετές αυτές) και όχι σε νέους πελάτες.
Έτσι λοιπόν αν και όταν παραγγείλουμε εμείς F-35, αυτά θα είναι καινούργια α/φη.

Thras

Είναι προτιμότερο να πάρουμε αεροσκάφη με αναβαθμισμένο λογισμικό και πλήρεις δυνατότητες, δηλαδή από το Block 4 και μετά…

Και τα δυο .....

χρειαζονται σε μια αεραμυνα. Οι S300 κανουνε δουλεια απεναντι σε συμβατικα μαχητικα οπως τα 200 F16 Αdvanced των Τουρκων, απελευθερωνοντας τα δικα μας F16 για αλλες αποστολες. Πρεπει να μεινουν σε υπηρεσια με το αλοθι οτι αγοραστηκαν 20 χρονια πριν που δεν υπηρχαν οι νομοι για κυρωσεις. Το F35 πρεπει πασα θυσια να μπει στο ελληνικο οπλοστασιο, εστω και σε μικρους αριθμους, αφου προκειται για ποιοτικη αιχμη της τεχνολογιας που κανει τη διαφορα, ποσο μαλλον οταν δεν θα το εχουν οι απεναντι. Οι της ΠΑ ξερουν πολυ καλα τι πρεπει να κανουν οπως και με την αναβαθμιση των F16 ωστε να ειμαστε ποιοτικα ανωτεροι για να κραταμε τους απεναντι στη θεση τους. Ιδανικο σεναριο για το 2025 ειναι: 30 F35, 84 F16V, 38 F16 Advanced, 24 Mirage 2000-5, μαζι με τους S300 αναβαθμισμενους η μη. Οι Τουρκοι με 200 F16 Advanced, και περιορισμενα ανταλλακτικα λογω πιθανων κυρωσεων, και με τους S400 δε ειναι σε καμια περιπτωση σε καλυτερη μοιρα ποιοτικα απο την ΠΑ.
ΥΓ Θελουμε και συγχρονους πυραυλος μακρας εμβελειας για να μην ξεχνιομαστε

Thras

Πρόσθεσε 10 – 20 F35 ακόμα και 16 – 26 πρόσθετα Μ2000-5 και είμαστε μια χαρά!

Shadowfax

Δηλαδή 40-50 F35…
Έχεις υποψιν βέβαια οτι αυτα εχουν κόστος ετήσιο κοντά 400ek ευρω οχι $ (πέραν της αγοράς και είναι το αισιόδοξο σεναριο αυτό) που κάποιος θα πρέπει να πληρώσει…

MPAMPIS

16 ραφαλ……, Καντα 25 τα f-35 να βάλουμε και μερικά f-35b…..

TERMINATOR

20-30 F35 (δηλαδή 6-9 Δισ ευρω) τα οποία δεν θα κάνουν τη διαφορά σε αυτό που χρειάζεται η ΠΑ. Το F35 είναι α/σκαφος περιορισμένου φορτίου πυρός που δεν θα αντικαταστήσει ούτε στο 25% τη δύναμη πυρός των Α7 corsair που αφυπηρέτησαν. Τη δουλειά του χειρουργικού striking με το πλεονέκτημα stealth την κάνεις με 40-50 drones , τύπου nEuron (πρόγραμμα που το έχουμε πληρώσει μάλιστα), των οποίων το κόστος κατασκευής maximum δεν θα ξεπεράσει το 1 Δισ Ευρώ. Τα drones σημειώστε όταν καταρριφθούν δεν αφήνουν πίσω χήρες και ορφανά….Τώρα όποιος ισχυριστεί ότι θα δώσει 9 Δισ για να πάρει 30 F35 να κάνει αερομαχίες BVR, ας πάει να παίξει κανά videogame καλύτερα… Οι Αμερικανοί δίνουν τα ρέστα τους να πουλήσουν τα F35 , τώρα ειδικά που είναι σε τιμή φούσκας γιατί σε δέκα πέντε χρόνια δεν θα πετάει τίποτα με χειριστή και ότι πετάει θα κοστίζει 30εκατ. το κομμάτι…..Μη μασάστε

Fingolfin

Μέσω του “European Recapitalization Incentive Program” δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους S-300 (ή και Tor M1) με Patriot / Avenger;

p270

αν και όταν αποφασίσουμε να πάρουμε νέο μαχητικό οι s300 που δεν μας ανήκουν βέβαια θα έχουν απαξιωθεί αν δεν ειναι ηδη απαξιωμένοι ,οπότε δεν θα υπάρχει θέμα ακόμη και αν πρέπει να τους βάλουμε σε κάποια αποθήκη εδώ η στην κυπρο

Thras

Οι S300 μας ανήκουν, έγινε ανταλλαγή με Zuzana και Tor-M1…

filon26

Ή να τα κάνουμε δώρο στη νέα κυβέρνηση της Λιβύης

chikichiki

Η “λογική” που πωλείται χονδρική στους Τούρκους πολίτες πακεταρισμένη σε μπάλες σανού μπάζει από παντού.
1. Ακόμα και όταν αποκτήθηκαν οι S-300, το “τεχνολογικό ρίσκο” για τις ΗΠΑ ως προς τα συστήματα που μας είχαν πουλήσει και θα είχαν πάρε-δώσε με τους S-300 (“εξαγωγικά” F-16 Blk50, χωρίς τα καλούδια των Μοιρών SEAD της USAF) ήταν σαφώς υποδεέστερο από το τεχνολογικό ρίσκο της πώλησης F-35 σε μια χώρα που κατέχει S-400. Το F-16, πέρα από το γενικότερο επίπεδο των τεχνολογιών του, από την οπτική των ρωσικών ραντάρ δεν ήταν παρά άλλο ένα συμβατικής σχεδίασης αεροπλάνο, ορατό όπως κάθε άλλο (αυτός είναι και ο λόγος που παλαιά συστήματα SAM κατάφερναν καταρρίψεις ακόμα και πολύ μεταγενέστερων α/φών, βλ. F-16 vs SA-6, F-15E vs SA-2, κλπ). Το F-35 από την άλλη, είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό και άρα αναστατώνει τις ισορροπίες στο τουρκικό δίλημμα.
2. Όπως άρτια επισημάνθηκε, η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο για τις ΗΠΑ γιατί δεν έχει πρόθεση (επειδή δεν έχει συμφέρον) να είναι κίνδυνος για τις ΗΠΑ. Οι S-300 αποκτήθηκαν χωρίς υπερβολή με το ζόρι, και η αξιοποίησή τους πέρασε από 1000 δράματα μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και κουνά το δάχτυλο με κάθε ευκαιρία. Τα επίπεδα αξιοπιστίας δεν συγκρίνονται.
3. Το S-300 είναι σύστημα προηγούμενης γενιάς που το F-35 έχει κυριολεκτικά σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει. Μάλιστα αν δε κάνω λάθος ήδη έχει “καταστρέψει” αναρίθμητες φορές αμερικανόκτητα S-300 σε ασκήσεις. Εμείς δεν θέτουμε το αντίπαλο δέος του F-35 απέναντί του, αλλά ένα σύστημα προηγούμενης γενιάς.
4. Με χαρά μας να ξαποστείλουμε τους S-300 πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους αν θέλουν να μας πουλήσουν F-35.
5. Δεν υπάρχει λόγος ένα F-35 να πλησιάσει τόσο ένα Τορ ώστε να δυο όπλα να βρεθούν σε σοβαρή αντιπαράθεση.

Φιλε μου...

ξεχασες οτι το S300 προοριζεται για τα 200 φ16 των Τουρκων, για προστασια στη μακρινη Κρητη. Μην μπερδευεσαι και τα ισοπεδωνεις ολα.

evaggelos

τα tor m1 και τα osa δεν μπορουν να αντικατασταθουν απο avenger και manpads? k τα s-300 δεν πρεπει να τα αντικαταστησουμε με patriot? εκεινα τα hawk αντεχουν ακομη οπως και τα asrad hellas?

KaizerAmstelVonLagerS

Αποστολη στην Κυπρο μαζι με SA-8 Gecko και Tor M1.Καιρος να τελειωνουμε με τους Ρωσους.Ειναι καλοι για σταυρους και ψαλμωδιες αλλα μεχρι εκει.
Αν τωρα δεν τα θελουν ουτε οι Κυπριοι και οπως γραφτηκε θα πρεπει και αυτοι να “ξεφορτωσουν” απο οτιδηποτε Ρωσικο(δεν το πολυπιστευω) υπαρχει και η Αιγυπτος,η Σερβια η σε μια κινηση υψηλου ρισκου αλλα και σημασιας…η Λιβυη του Χαφταρ(για τα Gecko).Και οι τρεις με χαρα θα δεχονταν τα συστηματα αυτα.Ειδικα μια συμφωνια με την Αιγυπτο θα εβγαζε και πολυ δυνατη εικονα ως προς την τριμερη.Η Σερβια ουτως η αλλως χρησιμοποιει Ρωσικο εξοπλισμο,αναζητει αναλογα συστηματα,εχει τεχνογνωσια και βιομηχανια να τα εκσυγχρονισει και οι Ρωσοι δεν θα εθεταν κανενα θεμα στην πωληση τους εκει.

NikolakiEfentis

Να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα.
Άλλο S300 άλλο TOR-M1. Εξάλλου, έχουν εκφράσει οι Αμερικανοί κάποια αντίρρηση για την FOS των S300;
To τί θα κρατήσουμε τί θα αποσύτρουμε το ξέρουν οι ΕΔ που μιλάνε με τους Αμερικανούς.
Αν στο μέλλον εκφράσουν κάποια αντίρρηση θα το συζητήσουμε κατά περίπτωση υποθέτω.

καλησπερα

Τα φ35 είναι σκουπίδια δεν θα πετάξουμε οπλάρα που έπρεπε να είχε πάει κύπρο.Ραφάλ τώρα και μαζί συ35 για να μάθουν οι αμερικάνοι να τα ξαναβρίσκουν με τους τούρκους και να μην υπολογίζουν τους Έλληνες.Δεν θα πάρουμε πάτριοτ που είναι για τα πανηγύρια και θα πετάξουμε τους σ300.Μάθαναν τώρα με τον τραμπίκουλα να λένε και μαγκιές σε εμάς και ότι κάτσει.Το επιχείρημα ασυμβίβαστου αμερικάνικων και ρωσικών όπλων είναι για γέλοια για αυτό και οι τούρκοι πέρνουν και δεν λογαριάζουν .Το θέμα είναι οι μηχανικοί σου να το μάθουν το νέο όπλο που γίνεται πολύ γρήγορα.Και τώρα που πήραν οι τούρκοι τους σ400 έπρεπε καταρχάς η Ελλάδα να φωνάξει και να ζητήσει τζάμπα αμερικάνικα όπλα (τα αμερικάνικα όπλα που πήραμε τον τελευταίο καιρό ήταν επειδή αυτοί τα δώσαν) πχ αβραμς , και άλλα φ16,φ15 ,αντιαρματικά,arleight burke με το επιχείρημα ότι τους αφήσαν να αγοράσουν ρώσικα όπλα και δεύτερον ότι διαταράσσονται οι ισορροπίες.Αμέσως δε έπρεπε να αγοράσει και σ400 μαζί με κάτι ακόμα για να είναι πιο βαριά παραγγελία για να δώσει ξεκάθαρο μήνυμα να την υπολογίζουν και να μην τα ξαναβρίσκουν με τους τούρκους και τελικά να πέρνουν και φ35 και σ400 και τίποτα να μην γίνεται εναντίον τους.Μετά αν είχαν πρόβλημα και βάζαν ψευτοκυρώσεις θα τους έκλεινες τις βάσεις που δεν θα βάζαν γιατί το κογκρέσο θα καταλάβαινε ότι η Ελλάδα εδώ έχει δίκιο και έλεγε στον τραμπ να βάλει μυαλό .Τότε θα το σκεφτόντουσαν γιατί το νάτο θα χτυπούσε πλέον από ιταλία και θα πονούσε πολύ να το κάνουν.

Em.Ti

Έχουμε ήδη Patriot. Και αν προσέξατε, οι Τούρκοι δε μπορούν να πάρουν και F-35 και S-400. Έχει γίνει ένα σχετικό σούσουρο τον τελευταίο καιρό…

TERMINATOR

μας ειπαν να παμε στους πρώτους , και μετα, μας ειπαν και κατι ψιλα γράμαμτα και μετα εμεις ειπαμε να δουμε τους άλλους και μετα οι αλλοι θελαν δεσμευσεις και εμεις ειπαμε οχι , παμε και βλεπουμε …. (φίλε να το κοιταξεις)

NickKoliopoulos

Η απάντηση ίσως είναι ευκολότερη από όσο φαίνεται. Οι Αμερικάνοι προκειμένου να ξεφορτωθούν οι χώρες τα υπάρχοντα ρώσικα οπλικά συστήματα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την αγορά δυτικής τεχνολογίας οπλικών συστημάτων σε ποσοστό έως και 50%.
Καλύπτονται δηλαδή νομικά να να χρηματοδοτήσουν ένα ελληνικό πρόγραμμα απόκτησης F-35 (40-60 αεροσκάφη, με αρχικό κόστος μαζί με δημιουργία αρχικής υποδομής, υποστήριξης, και οπλικών συστημάτων που θα τα συνοδεύουν της τάξης των 6-8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο οποίο το 50% του κόστους να προκύπτει από Αμερικάνική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο 50% δυνητικά από αμερικάνικά δάνεια (FMS, τα οποία όμως τελικά θα αποπληρωθούν από την χώρα παραλήπτη, εξασφαλίζοντας και την τελική οικονομική συμμετοχή της χώρας παραλήπτη των συστημάτων).
Σε αυτή την περίπτωση και ειδικά αν η πρόταση περιλαμβάνει βιομηχανική συμμετοχή είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε σαν χώρα…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ...

12
 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, προχωράει η κατασκευή το Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ στα Ελληνικά Ναυπηγεία

 Με δυο φωτογραφίες, θα θέλαμε να δώσουμε μια μικρή νότα αισιοδοξίας για τον Ναυπηγικό Τομέα στην Ελλάδα. Το ταχύπλοο σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου ΑΓΗΝΩΡ προχωρά...

Ελβετική Αεροπορία: Διαθέσιμη πλέον όλο το 24-ωρο!

Δύο μαχητικά αεροσκάφη θα διατηρούνται πλέον σε κατάσταση ετοιμότητας καθ' όλο το 24-ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα αρχής γενομένης από τις 31 Δεκεμβρίου, όπως...

Η Ινδία συγκροτεί επιτροπή εξαγωγών εγχωρίων αμυντικών συστημάτων

Η κυβέρνηση της Ινδίας συγκρότησε επιτροπή για να προωθήσει τις εξαγωγές πολεμικών συστημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμύνης του Νέου Δελχί. Στη δήλωση της...