22.3 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Τo σύστημα S-300PMU-1 της ΠΑ, ένας "Ρώσος" σε ελληνική αποστολή υψηλής...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Τo σύστημα S-300PMU-1 της ΠΑ, ένας “Ρώσος” σε ελληνική αποστολή υψηλής στρατηγικής αξίας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Του Βασίλη Παπακώστα

H ανάπτυξη του SA-10A Grumble ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 ως ο αντικαταστάτης των συστημάτων SA-2/3. To 1977 το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ύπαρξη του συστήματος και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν ήταν ήδη σε υπηρεσία για 7-8 χρόνια. Στην πραγματικότητα η ένταξή του σε υπηρεσία τοποθετείται το 1980. Παράλληλα με το SA-10A αναπτύχθηκε και η ναυτική έκδοση SA-N-6 Fort που εγκαταστάθηκε στα καταδρομικά κλάσεως Kirov.

Ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας στους S-300 και τους TOR M1

Την ανάπτυξη του SA-10A ακολούθησε η βελτιωμένη αυτοκινούμενη έκδοση S-300PMU (SA-10B), που χρησιμοποιούσαν τα οχήματα MAZ-543M και η οποία εισήλθε σε υπηρεσία στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έκανε την πρώτη επίσημη εμφάνισή της τον Οκτώβριο του 1989 στην Κόκκινη Πλατεία. Ακολούθησε η S-300PMU-1 που είναι η πλέον εξελιγμένη έκδοση που αναφέρεται σήμερα για εξαγωγές. H έκδοση S-300PMU-1 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση IDEX ’93.

S-300, Fire Control Center

Όπως προαναφέραμε τον περασμένο Ιανουάριο επισημοποιήθηκε με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και η πολυσυζητημένη απόκτηση τριών πυροβολαρχιών S-300PMU-1 από την Εθνική Φρουρά. H συμφωνία έχει ήδη κλειστεί από το Νοέμβριο του 1996. Εκτός της Κύπρου, συστήματα S-300 διαφόρων εκδόσεων έχουν αποκτηθεί και από την Κίνα, Ουγγαρία και Νότιο Κορέα (;).

Συνεχίζεται η προσπάθεια υποστήριξης των ελληνικών S-300!

Συστήματα του πρώην Σοβιετικού Γενικού Επιτελείου Αεράμυνας διαθέτει η Ουκρανία, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν πουληθεί και άλλα συστήματα (Συρία;).

S-300

H «καρδιά» μιας πυροβολαρχίας S-300PMU-1 είναι ο Σταθμός Εμπλοκής που στον ίδιο κλωβό περιλαμβάνει και το ραντάρ ιχνηλάτησης 30N6E1 (Κωδ. NATO «FLΑΡ LΙΡ»). O σταθμός εμπλοκής μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα 6 στόχους με δύο βλήματα για κάθε έναν από αυτούς. Το ραντάρ διαθέτει κεραία διάταξης φάσης με κλίση 58 μοιρών. Σύμφωνα με Δυτικές πηγές λειτουργεί στη συχνότητα I/J.

Οι Τούρκοι “βλέπουν” εκσυγχρονισμό των ελληνικών S-300

Είναι δυνατή η εγκατάστασή του στον πύργο 40V6M, ύψους 33,8 μ. ώστε να προσφέρει υψηλές δυνατότητες εντοπισμού εναντίον πολύ χαμηλά ιπτάμενων στόχων και να είναι δυνατή η χρήση του συστήματος μέσα σε δάση που παρέχουν κάλυψη από την από αέρος αναγνώριση. H κάθε πυροβολαρχία περιλαμβάνει συνήθως 12 τετραπλούς εκτοξευτές 5P8STE ή 5R8SSE.

S-300

Από τους εκτοξευτές απουσιάζουν τα ραντάρ κατάγαυσης του S-300V καθώς το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνική TVM και ο φωτισμός του στόχου επιτυγχάνεται από το ραντάρ ιχνηλάτησης. O πρώτος είναι εγκατεστημένος σε τρέιλερ που σύρεται από όχημα KRAZ-260B 6×6 και ο δεύτερος επί οχήματος MAZ-543 8×8.

Υπογραφή Follow On Support για τους ελληνικούς S-300

Το βλήμα που χρησιμοποιεί το σύστημα είναι το 48N6E, που παρέχει πραγματικά εντυπωσιακές δυνατότητες. Το 48N6E είναι βλήμα ενός σταδίου, έχει βάρος 1,8 t, μήκος 7,9 μ. και διαθέτει θραυσματική γόμωση βάρους 143 kg με πυροσωλήνα προσέγγισης. Παρέχει στο σύστημα μέγιστη εμβέλεια 150 km, ύψος εμπλοκής 10 μ.-25 km (έχει αναφερθεί και μέγιστο ύψος εμπλοκής τα 27 km) και εμβέλεια εναντίον βαλλιστικών πυραύλων 40 km.

S-300

Το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει στόχους με μέγιστη ταχύτητα 8 Mach! H εκτόξευση των βλημάτων γίνεται κάθετα, μειώνοντας έτσι το χρόνο αντίδρασης του συστήματος κατά το χρόνο επανατοποθέτησης του εκτοξευτή σε στόχους από διαφορετικές κατευθύνσεις. Το βλήμα αφού εκτοξευθεί σε ύψος 25 μ. εκτρέπεται στην πορεία προς το στόχο με τη βοήθεια των πτερυγιών εξόδου του κινητήρα.

Προχωρά η υποστήριξη των S-300PMU-1;

H μέγιστη ταχύτητα του βλήματος αναπτύσσεται σε χρόνο 12” και το 48N6E μπορεί να  εκτελέσει ελιγμούς φόρτισης 20 g. O ρυθμός βολής του εκτοξευτή φθάνει το 1 βλήμα ανά 3 sec. O χρόνος ανάπτυξης του συστήματος περιορίζεται σε 5 λεπτά και ο χρόνος αντίδρασης του συστήματος τα 5-10 μοιρών.

S-300

Μία πυροβολαρχία έχει προσωπικό 6 ατόμων. Σε επίπεδο Συντάγματος την κεντρική διαχείριση των πυροβολαρχιών αναλαμβάνει ο Σταθμός Διοίκησης 83M6E που μπορεί να είναι εγκατεστημένος σε κλωβό ή σε τρέιλερ που σύρεται από όχημα MAZ-543 8×8. O 83M6E αποτελείται από τον κεντρικό Σταθμό Εμπλοκής 54K6E που εκτελεί τις λειτουργίες: αναγνώριση, επιλογή στόχων προτεραιότητας (η λειτουργία μπορεί να είναι
πλήρως αυτοματοποιημένη) και τέλος κατανομή στις πυροβολαρχίες.

S-300

O σταθμός συνήθως υποστηρίζει 3 πυροβολαρχίες αν και ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει τις 6. O σταθμός 54K6E μπορεί να παρακολουθεί 100 ίχνη. Στον 83M6E είναι εγκατεστημένο και το ραντάρ έρευνας 64N6E (κωδ. NATO «Βig Βird»). Πρόκειται για 3D ραντάρ με κεραία διάταξης φάσης που λειτουργεί στην μπάντα συχνοτήτων «F» και ειδικότερα στη συχνότητα 3,3GHz που έχει ρυθμό περιστροφής 5rpm και μέγιστη εμβέλεια 300 km.

Προαιρετικά σε επίπεδο πυροβολαρχίας προσφέρεται το ραντάρ 76N6E για τον εντοπισμό χαμηλά ιπτάμενων στόχων και βλημάτων «Κρουζ» με επιφάνεια 0,092 τ.μ. και δυνατότητα απόρριψης αντανακλάσεων. Επίσης σε επίπεδο πυροβολαρχίας περιλαμβάνεται το όχημα ελέγχου βλαβών IT12-2M, το όχημα φόρτωσης 22T6E και το όχημα 5T58E που μεταφέρει επιπλέον βλήματα 48N6E.

Πρώτη δημοσίευση Τεύχος 143 – Φεβρουάριος 1997

Αναβαθμίσεις F-16, ενδιαφέρον για F-35 και συντήρηση S-300


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

13 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Steve

ΠΤΗΣΗ υποσχεθήκατε στον CK [email protected]ροάρθρο τι τρίπλα είναι αυτή με τα s300 ??/ 😀 😀 😀

CKfurious

Τζάμπα το καραούλι δηλαδή????
😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

Steve

Χθες είχατε πει “σε λίγο” μην είστε τέτοιοι 😛 😛 😛
Ανεβάστε το να ανάψουν τα αίματα 😛 😛 😛

Xristoforos

Τα καυτά… είναι για Κυριακή 22:00 με 23:00 λίγο πριν την κατάκλιση…

JCC

Million dollar question: είναι ενεργά σε περίπτωση που τα χρειαστούμε; Όλα τα υπόλοιπα είναι academic

x-m

Δεν πρόκειται να τα χρειαστούμε . Και όχι μόνο αυτά.

JCC

Αυτό τώρα είναι σιγουριά στον Ύψιστο, άποψη «θα το ρισκάρουμε», γνώση ότι έχουμε αρκετά αλλα μέσα όποτε είμαστε καλυμμένοι, σιγουριά ότι οι πολιτικοί μας ταγοί θα δώσουν κάτι για να τα βρούμε η κάτι άλλο που μου διέφυγε ως πιθανότητα;

x-m

Απο τις πέντε εναλλακτικές, η τέταρτη. Και όχι απλώς “κάτι”………..
Η Ελλάδα έχει μόνο μια στρατηγική: μη πόλεμος πάση θυσία.

Nobody

Βλεπω τελευταια παρουσιαζετε εν υπηρεσια οπλα των ΕΔ. Μιας και καινουργια δε θα παρουμε…

Yiorgos

Ωραίο άρθρο με πολύ καλές πληροφορίες. Αμφιβάλλω όμως ότι μια πυροβολαρχία έχει μόνο 6 άτομα προσωπικό. Ένα άλλο σημείο που δεν αναφέρθηκε είναι πόσους πυραύλους έχει συνολικά μια πυροβολαρχία. Έχει 12Χ4=48 για μια βολή ή υπάρχει απόθεμα πυραύλων για δεύτερη βολή και εάν ναι πόσοι και πόσο χρόνο παίρνει για αλλαγή κάνιστρον στον εκτοξευτή?

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Terafox

Πάντως εάν μας πιέσουν να τους πουλήσουμε τότε να απαιτήσουμε MIM-104 Patriot PAC3 και THAAD-ER, για την νησιωτική μας υποστήριξη!!! Οι απέναντι συζητούν για πυρηνικά με ανατολικές χώρες και οι καιροί σήμερα είναι πονηροί!

https://en.wikipedia.org/wiki/Terminal_High_Altitude_Area_Defense

Thanos74

Καλο συστημα αλλα λιγο ξεπερασμενο και με αμφιβολη υποστηριξη.
Στην Συρια (αν και εκπαιδευτικαν στα δικα μας) το εκανα γιο γιο οι Ισραηλινοι.
Το θεμα με το IFF ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
Ενα ακομα Patrot θα ηταν ιδανικο αλλα θελει λεφτα…….

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

52
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούνιος #397

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 3.99

Related News

Όλες οι απαντήσεις: Όπλα λέιζερ για μαχητικά αεροσκάφη, πότε θα είναι έτοιμα, πώς θα δουλεύουν, πόσο θα κοστίζουν,

Πριν λίγες μέρες ανεβάσαμε ένα αναλυτικό αφιέρωμα για μία νέα μείζονα τεχνολογική εξέλιξη στην αεροπορική μάχη, τα όπλα λέιζερ. Διαβάστε το εδώ:https://www.ptisidiastima.com/laser-weapons-in-self-defence/Πρόκειται για μία...

Κι άλλη «αποστολή μηνύματος» στην Αν. Μεσόγειο: Το Ισραήλ βύθισε πλοίο σε άσκηση με νέο πύραυλο

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στο Facebook, το ισραηλινό Ναυτικό βύθισε ένα πλοίο στόχο κατά την διάρκεια...

Έξι δωρεάν NSW RIB για τις Ειδικές Δυνάμεις μέχρι τον Μάρτιο του 2022 – Διαγωνισμοί για ατομικά υλικά, αισθητήρες, drones και έγκριση πληρωμής για...

Οι Ειδικές Δυνάμεις θα αποκτήσουν από τις ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έξι σκάφη άκαμπτης γάστρας (RIB) για ειδικές επιχειρήσεις, μετά από σχετική...

APACHE vs SUPER COBRA: Η «αγορά του αιώνα» στην Αεροπορία Στρατού

Μετά την πρώτη «αγορά του αιώνα», τη δεκαετία του '80, που αφορούσε μαχητικά αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία, ακολούθησε μία ακόμα, που αφορούσε επιθετικά...

Ο Ρωσικός Στρατός δοκιμάζει το νέο βαρύ φλογοβόλο ΤΟS-2

Κάθε φορά που βάλλονται ρουκέτες με θερμοβαρικές κεφαλές προκαλούν δέος και η πρώτη επιχειρησιακή δοκιμή της νέας έκδοσης TOS-2 «Τοσότσκα» στην κύρια φάση της...
- Advertisement -