Η Ρωσία παραχώρησε δωρεάν στη Συρία, 3 συστοιχίες του Α/Α συστήματος S-300PMU-2 με 8 εκτοξευτές έκαστη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το TASS.

Επρόκειτο για συστήματα που αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα S-400 και υπέστησαν «επισκευές» για να είναι σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Μαζί με τα S-300, παραδόθηκαν 100 βλήματα/συστοιχία (άγνωστου τύπου).

To κόστος των ανωτέρω εκτιμάται στα $500 εκατομμύρια για τους εκτοξευτές και $200 εκατομμύρια για τα βλήματα.

13 ΣΧΟΛΙΑ

  • 100 βλήματα για κάθε συστοιχία. Τους παραδώσαν 3 συστοιχίες, άρα 300 βλήματα.

   Τεράστια ισχύ πυρός.

   Για σύγκριση οι 2 συστοιχίες S-300 (PMU-1) στην Κρήτη έχουν μόνο 4 (τετραπλούς) εκτοξευτές έκαστη και 39 βλήματα συνολικά διαθέσιμα.

   Η δε άθλια Ελληνική ηγεσία δεν έχει μπει καν στην διαδικασία να αποκαταστήσει το δεύτερο ρανταρ και να αυξήσει το απόθεμα βλημάτων (που απότι φαίνεται προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα Αμερικάνικα).

   Αν η Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με το σύστημα, το καλύτερο είναι να σταλούν οι συστοιχίες στην Κύπρο που ήταν και ο αρχικός προορισμός τους. Από εκεί θα μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα στην Εθνική άμυνα.

   • Εαν μπορουσαν να πανε Κυπρο , θα ειχαν παει απο τοτε . Οι λογοι που δεν πανε παραμενουν οι ιδιοι με τοτε .
    Οχι, η Ελληνικη πολιτικη ηγεσια δεν ειχε ουτε εχει σκοπο να ασχοληθει με το συστημα.Δεν ειναι τα πρωτα εκατομμυρια που πετανε το δρομο , ουτε τα τελευταια.

    • Νομίζω οι λόγοι που δεν πήγαν οι πύραυλοι τότε (το 1999) στην Κύπρο δεν υφίστανται πλέον.
     Τι Ισραήλ και οι Άγγλοι που είχαν αντιδράσει τότε, δεν θα έχουν κανένα θέμα σήμερα.

    • Η αγορά των S-300 από την Κύπρο όταν έγινε, έγινε με λάθος τρόπο καθώς αντί να αποτελούν την κορυφή μίας αλυσίδας αντιαεροπορικών συστημάτων ήταν το βασικό και μοναδικό Α/Α σύστημα. Η Κύπρος πλέον διαθέτει TOR-M1 και Buk οπότε οι S-300 θα ενταχθούν σε μία ενιαία Α/Α ομπρέλα τροφοδοτώντας τα κατώτερα συστήματα με δεδομένα και κάνοντας χρήση της επιπλέον κάλυψης που αυτά προσφέρουν.

 1. Δωρεάν;

  Νόμιζα πως οι παραδόσεις αφορούσαν συστήματα που είχαν ΑΓΟΡΑΣΕΙ οι Σύριοι, που δεν είχαν παραδοθεί τότε λόγω αντιδράσεων του Ισραήλ.

  Οπότε είναι όντως δωρεά ή έτσι το λέμε τώρα γιατί σιγά μη παραδεχθούμε (εμείς οι Ρώσοι) πως είχαμε κάνει πίσω επειδή μας «γκρίνιαζε» άλλη χώρα; Οέο;

 2. Αυτά είναι όσα παραδώσανε, ή τους παρέδωσαν αυτά που έλεγαν, ΣΥΝ αυτά τα δωρεάν?

  Γιατί αν είναι αυτά το σύνολο, τότε ναι μεν είναι πολλά αλλά κατ ουσία τους τα έδωσαν δωρεάν και μεταχειρισμένα, ενώ αν αυτά είναι προσθετικά στα άλλα, τότε κάθε χωριό εκεί θα έχει και μια συστοιχία S-300 να παίζει. Μιλάμε για 2 καταστάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, είναι χρήσιμο να αποσαφηνισθεί τι από τα δύο ισχύει.

 3. Παρόλο που το S300 είναι αντιμετωπίσιμο από την Ισραηλινή αεροπορικά θα πρέπει να σημειώσουμε πως αν όντως θέλουν να κάνουν ζημιά οι Ρώσοι θα παραδώσουν και ισχυρά συστήματα παρεμβολών. Ναι το F35 δεν έχει πρόβλημα απέναντι στο S300 αλλά ας φανταστούμε να τοποθετηθούν κοντά στην Λαττάκεια ας πούμε, που σημαίνει θα κλείσει όλος ο χώρος μέχρι και το Ακρωτήρι..Κάθε Γαλλικό, Αγγλικό ή Αμερικάνικο αεροσκάφος που δεν είναι stealth ή που δεν συνοδεύεται από αεροσκάφος παρεμβολών θα είναι εν δυνάμει στόχος. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και ισχυρούς jammers που θα μπορούν μέχρι και το gps να κόβουν από την περιοχή μαζί με Ρώσους χειριστές (σαν εκπαιδευτές θεωρητικά) έχουμε έναν εκρηκτικό μείγμα.. Παράδειγμα ένα typhoon που σηκώνεται από το ακρωτήρι να αρχίσει να ακούει ήχους προειδοποίησης λοκαρίσματος από τα αντίπαλα ραντάρ. Μπορεί να μην φθάσουμε ποτέ στην κατάρριψη αλλά η ψυχολογία θα είναι διαφορετική..

   • Σωστή η παρατήρηση αλλά η διαφορά είναι πως πλέον θεωρητικά πάντα οι χειριστές θα είναι Σύριοι άρα σε περιόδους υψηλής έντασης την βρωμοδουλειά θα την κάνουν εκείνοι και όχι οι Ρώσοι.. Το παιχνίδι προπαγάνδας δεν επιτρέπει εύκολα κινήσεις Ρώσων εναντίον των Δυτικών και αντίστροφά.. Άλλο να εγκλωβίζεται το Rafale και το Ισραηλινό F16 από τους Συριακούς S300 και άλλο από τους Ρωσικούς..

 4. Εκτιμώ ότι η Ρωσία δεν ωφελείται σε τίποτα απο τις επιθέσεις και την έν γενει δραστηριότητα των Ιρανών στη Συρία ενάντια στο Ισραήλ. Μην ξεχνάμε ότι αυτη η δραστηριότητα-παρουσία αποτελεί και το αίτιο των Ισραηλινών αεροπορικών κρούσεων. Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Ρωσία να πείσει-απαιτήσει απο τους Ιρανούς την παύση των σχετικών ενεργειών. Αν τα καταφέρει όλοι με εξαίρεση το Ιράν θα είναι ευχαριστημένοι. Αν όχι τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα θα ήταν να ήμουν μέλος πληρώματος Συριακού S-300.

Comments are closed.