3 συστοιχίες S-300PMU-2 και 300 βλήματα παρέδωσε η Ρωσία στη Συρία

13
2103

Η Ρωσία παραχώρησε δωρεάν στη Συρία, 3 συστοιχίες του Α/Α συστήματος S-300PMU-2 με 8 εκτοξευτές έκαστη, σύμφωνα με όσα αναφέρει το TASS.

Επρόκειτο για συστήματα που αντικαταστάθηκαν από πιο σύγχρονα S-400 και υπέστησαν “επισκευές” για να είναι σε θέση να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Μαζί με τα S-300, παραδόθηκαν 100 βλήματα/συστοιχία (άγνωστου τύπου).

To κόστος των ανωτέρω εκτιμάται στα $500 εκατομμύρια για τους εκτοξευτές και $200 εκατομμύρια για τα βλήματα.

Notify of
Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.
Offline

300 τα βλήματα που λέει ο τίτλος ή 100;

STRATOS
Guest
STRATOS
Offline

100 βλήματα για κάθε συστοιχία. Τους παραδώσαν 3 συστοιχίες, άρα 300 βλήματα. Τεράστια ισχύ πυρός. Για σύγκριση οι 2 συστοιχίες S-300 (PMU-1) στην Κρήτη έχουν μόνο 4 (τετραπλούς) εκτοξευτές έκαστη και 39 βλήματα συνολικά διαθέσιμα. Η δε άθλια Ελληνική ηγεσία δεν έχει μπει καν στην διαδικασία να αποκαταστήσει το δεύτερο ρανταρ και να αυξήσει το απόθεμα βλημάτων (που απότι φαίνεται προσφέρονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τα αντίστοιχα Αμερικάνικα). Αν η Ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν έχει σκοπό να ασχοληθεί με το σύστημα, το καλύτερο είναι να σταλούν οι συστοιχίες στην Κύπρο που ήταν και ο αρχικός προορισμός τους.… Read more »

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ
Offline

Εαν μπορουσαν να πανε Κυπρο , θα ειχαν παει απο τοτε . Οι λογοι που δεν πανε παραμενουν οι ιδιοι με τοτε .
Οχι, η Ελληνικη πολιτικη ηγεσια δεν ειχε ουτε εχει σκοπο να ασχοληθει με το συστημα.Δεν ειναι τα πρωτα εκατομμυρια που πετανε το δρομο , ουτε τα τελευταια.

STRATOS
Guest
STRATOS
Offline

Νομίζω οι λόγοι που δεν πήγαν οι πύραυλοι τότε (το 1999) στην Κύπρο δεν υφίστανται πλέον.
Τι Ισραήλ και οι Άγγλοι που είχαν αντιδράσει τότε, δεν θα έχουν κανένα θέμα σήμερα.

kkalev
Guest
kkalev
Offline

Η αγορά των S-300 από την Κύπρο όταν έγινε, έγινε με λάθος τρόπο καθώς αντί να αποτελούν την κορυφή μίας αλυσίδας αντιαεροπορικών συστημάτων ήταν το βασικό και μοναδικό Α/Α σύστημα. Η Κύπρος πλέον διαθέτει TOR-M1 και Buk οπότε οι S-300 θα ενταχθούν σε μία ενιαία Α/Α ομπρέλα τροφοδοτώντας τα κατώτερα συστήματα με δεδομένα και κάνοντας χρήση της επιπλέον κάλυψης που αυτά προσφέρουν.

Ευστάθιος Παλαιολόγος
Guest
Ευστάθιος Παλαιολόγος
Offline

100/συστοιχία λέει

Σπύρος
Guest
Σπύρος
Offline

Δωρεάν;

Νόμιζα πως οι παραδόσεις αφορούσαν συστήματα που είχαν ΑΓΟΡΑΣΕΙ οι Σύριοι, που δεν είχαν παραδοθεί τότε λόγω αντιδράσεων του Ισραήλ.

Οπότε είναι όντως δωρεά ή έτσι το λέμε τώρα γιατί σιγά μη παραδεχθούμε (εμείς οι Ρώσοι) πως είχαμε κάνει πίσω επειδή μας «γκρίνιαζε» άλλη χώρα; Οέο;

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis
Offline

Αυτά είναι όσα παραδώσανε, ή τους παρέδωσαν αυτά που έλεγαν, ΣΥΝ αυτά τα δωρεάν?

Γιατί αν είναι αυτά το σύνολο, τότε ναι μεν είναι πολλά αλλά κατ ουσία τους τα έδωσαν δωρεάν και μεταχειρισμένα, ενώ αν αυτά είναι προσθετικά στα άλλα, τότε κάθε χωριό εκεί θα έχει και μια συστοιχία S-300 να παίζει. Μιλάμε για 2 καταστάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες, είναι χρήσιμο να αποσαφηνισθεί τι από τα δύο ισχύει.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70
Offline

Συμφωνα με τo tass ειναι μεταχειρισμένα S-300PM
http://tass.com/defense/1025020

kamp
Guest
kamp
Offline

Παρόλο που το S300 είναι αντιμετωπίσιμο από την Ισραηλινή αεροπορικά θα πρέπει να σημειώσουμε πως αν όντως θέλουν να κάνουν ζημιά οι Ρώσοι θα παραδώσουν και ισχυρά συστήματα παρεμβολών. Ναι το F35 δεν έχει πρόβλημα απέναντι στο S300 αλλά ας φανταστούμε να τοποθετηθούν κοντά στην Λαττάκεια ας πούμε, που σημαίνει θα κλείσει όλος ο χώρος μέχρι και το Ακρωτήρι..Κάθε Γαλλικό, Αγγλικό ή Αμερικάνικο αεροσκάφος που δεν είναι stealth ή που δεν συνοδεύεται από αεροσκάφος παρεμβολών θα είναι εν δυνάμει στόχος. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και ισχυρούς jammers που θα μπορούν μέχρι και το gps να κόβουν από την περιοχή μαζί… Read more »

G
Guest
G
Offline

S300 400 δεν εχουν οι ρωσοι στις περιοχες που ειναι εγκατεστημένοι? Τι θα αλλαξει τωρα?

kamp
Guest
kamp
Offline

Σωστή η παρατήρηση αλλά η διαφορά είναι πως πλέον θεωρητικά πάντα οι χειριστές θα είναι Σύριοι άρα σε περιόδους υψηλής έντασης την βρωμοδουλειά θα την κάνουν εκείνοι και όχι οι Ρώσοι.. Το παιχνίδι προπαγάνδας δεν επιτρέπει εύκολα κινήσεις Ρώσων εναντίον των Δυτικών και αντίστροφά.. Άλλο να εγκλωβίζεται το Rafale και το Ισραηλινό F16 από τους Συριακούς S300 και άλλο από τους Ρωσικούς..

ΒΑΓΓΕΛΑΣ
Guest
ΒΑΓΓΕΛΑΣ
Online

Εκτιμώ ότι η Ρωσία δεν ωφελείται σε τίποτα απο τις επιθέσεις και την έν γενει δραστηριότητα των Ιρανών στη Συρία ενάντια στο Ισραήλ. Μην ξεχνάμε ότι αυτη η δραστηριότητα-παρουσία αποτελεί και το αίτιο των Ισραηλινών αεροπορικών κρούσεων. Δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η Ρωσία να πείσει-απαιτήσει απο τους Ιρανούς την παύση των σχετικών ενεργειών. Αν τα καταφέρει όλοι με εξαίρεση το Ιράν θα είναι ευχαριστημένοι. Αν όχι τότε το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα θα ήταν να ήμουν μέλος πληρώματος Συριακού S-300.