Γιατί -στην πράξη- S-400 και F-35 είναι ασύμβατοι

15
A Russian S-400 surface-to-air missile system.
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Όπως είναι γνωστό κι όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα, τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 δεν είναι δυνατόν να συνυπηρετήσουν με τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 λόγω των κινδύνων διαρροής πληροφοριών.

Είναι επίσης γνωστό ότι η τουρκική πλευρά έχει εξίσου επανειλημμένα διαψεύσει τις αιτιάσεις αυτές υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο πρόβλημα με την συνυπηρέτηση των δυο συστημάτων.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προτείνει την δημιουργία μίας κοινής τουρκοαμερικανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα πιστοποιούσαν (άγνωστο πώς) ότι όντως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πλέον βέβαια τα S-400 έχουν αρχίσει να παραδίδονται στην Τουρκία, ενώ η Τουρκία έχει εκδιωχθεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Υπάρχει λοιπόν εύλογο το ερώτημα σε πολλούς, ήταν πράγματι τόσο σοβαρό το πρόβλημα που δημιουργούνταν από την συνυπηρέτηση των δυο συστημάτων που επέβαλε μία ρήξη τέτοιου μεγέθους μεταξύ των δυο χωρών;

Την απάντηση την δίνει εκτενές αφιέρωμα του defenseone, όπου εξετάζονται όλες οι σχετικές παραμέτροι. Τα σημερινά συστήματα ραντάρ και τα αεροσκάφη για να λειτουργήσουν όπως είναι σχεδιασμένα, πρέπει να μοιράζονται μεταξύ τους πολλές πληροφορίες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα όταν οι χώρες που τα παράγουν αυτά τα δυο δεν βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια δεδομένων του αεροσκάφος F-35. Αλλά δεν έχουν μπει σε πολλές λεπτομέρειες όσον αφορά το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, ο στρατηγός Τοντ Ουόλτερς, διοικητής της αμερικανικής Διοίκησης Ευρώπης προσέφερε την εξής εξήγηση: «Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα F-35 κοντά σε ένα S-400. Δεν θα “μιλήσουν” μεταξύ τους και αυτό που θα επιχειρήσουν να κάνουν τα δύο συστήματα, σίγουρα το S-400 εναντίον του F-35, είναι να προσπαθήσουν να μελετήσουν τις δυνατότητες του F-35. Μπορώ να σας πω ότι δεν μας ενδιαφέρει να μοιραστούμε τις δυνατότητες του F-35 από την άποψη του (ίχνους) ραντάρ, από επιχειρησιακή άποψη, με τους Ρώσους. Το έχουμε κάνει πολύ, πολύ ξεκάθαρο.»

Είναι αλήθεια ωστόσο ότι τα ισραηλινά F-35 έχουν διεξάγει επιχειρήσεις κοντά στα ρωσικά συστήματα S-400 που αναπτύχθηκαν στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Στάπλες, καθηγητή ηλεκτρονικών και ασύρματων συστημάτων στο πανεπιστίμιο Σίτι του Λονδίνου, καθώς και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Old Crows (μιας ένωσης επαγγελματιών ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου) «Τα πανίσχυρα ραντάρ των S-400 θα μπορούν να παρατηρούν το F-35 σε όλα τα προφίλ πτήσης του, επιτρέποντας έτσι την ταυτοποίηση των αδύνατων σημείων στην ικανότητα απόκρυψης (stealth).

Ο Στάπλες όμως επισήμανε ότι οι κίνδυνοι δεν σταματούν στον αέρα«Η Τουρκία έχει συμφωνήσει για πέντε χρόνια ρωσικής τεχνικής υποστήριξης με την αγορά των S-400 της, η οποία θα δώσει στη Μόσχα “μπόλικες ευκαιρίες” να τοποθετήσει πράκτορες της για την συλλογή πληροφοριών δίπλα σε αυτές τις πυροβολαρχίες και τους χειριστές τους. Πρόκειται για το ίδιο πρόβλημα που υπάρχει και στην Ινδία, έναν άλλο (πρόσφατο) χρήστη S-400».

Ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος ερευνητής στο CNA, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας και ανάλυσης με έδρα το Άρλινγκντον της Βιρτζίνια, δεν θεωρεί ότι αυτή την ανησυχία είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα: «Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι πιθανότατα τα F-35 και τα S-400 δεν επρόκειτο να βρεθούν το ένα κοντά στο άλλο. Ως εκ τούτου, η υπόνοια ότι Ρώσοι τεχνικοί πρόκειται να εργάζονται στην ίδια βάση και να βρίσκονται δίπλα στα F-35 είναι ένα γεγονός χαμηλής πιθανότητας.»

Ο Στάπλες διατύπωσε ανησυχίες και για το τι θα συνέβαινε εάν η Τουρκία επιχειρούσε να ολοκληρώσει τα S-400 της με το Επίγειο Περιβάλλον Αεράμυνας του ΝΑΤΟ (NADGE), ένα δίκτυο συστημάτων ραντάρ και άλλων αισθητήρων, συστήματα στοχοποίησης, ζεύξεις δεδομένων, συστήματα αναγνώρισης φίλων και εχθρών κ.λ.π.: «Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι τεχνικές προδιαγραφές και ικανότητες του F-35 θα μπορούσαν να καταγραφούν κι αξιολογηθούν από πράκτορες υποδυόμενους υπαλλήλους τεχνικής υποστήριξης των S-400».

Μια άλλη πιθανή δίοδος για κυβερνοεπιθέσεις είναι μέσω των συστημάτων που βοηθούν στη αναγνώριση των συμμαχικών αεροσκαφών από τα εχθρικά, πράγμα που εξ ορισμού απαιτεί εκτενή ανταλλαγή δεδομένων.

Η ολοκλήρωση του S-400 στο NADGE θα μπορούσε να επιτρέψει σε Ρώσους τεχνικούς ΙΤ να στοχοποιήσουν τα αεροσκάφη F-35 με τα οποία θα επιχειρεί η Τουρκία – ή ακόμη και άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ κι όχι μόνο – μέσω του λογισμικού συντήρησης με το οποίο συνδέεται το αεροσκάφος. «Ο κίνδυνος εδώ είναι σημαντικός και δεν μπορεί να αγνοηθεί», σύμφωνα με τον Στάπλες.

Ο Κόφμαν από την άλλη πλευρά υπογράμμισε ότι το «ξίφος» της πρόσβασης δεδομένων κόβει κι από τις δυο πλευρές: «Το ζήτημα της ασφάλειας και της πρόσβασης στην τεχνολογία είναι εξίσου προβληματικό και για τη Ρωσία που πουλάει ένα υπερσύγχρονο σύστημα όπως το S-400 σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, όπως ακριβώς είναι και για τις ΗΠΑ στην περίπτωση του F-35. Για κάποιο λόγο όμως η δημοσιογραφική κάλυψη τείνει να μην θέτει το ίδιο ερώτημα όσον αφορά το πώς οι Ρώσοι σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το αντίστοιχο πιθανό πρόβλημα διαρροής ευαίσθητων πληροφοριών από το σύστημά τους δεδομένου ότι ολόκληρος ο αμερικανικός μηχανισμός συλλογής πληροφοριών θα είναι από πάνω τους κι όχι απλώς κοντά τους στην Τουρκία.»

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μεγάλες επιφυλάξεις και απορρίπτουν την συνυπηρέτηση των S-400 με τα F-35, η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει καμία παρόμοια ανησυχία.

Ο Κόφμαν κατέληξε λέγοντας ότι «το S-400 συγκεκριμένα που οι Ρώσοι πωλούν στην Τουρκία είναι μια (υποβαθμισμένη) έκδοση που έχει εγκριθεί για εξαγωγές, διαφορετική από αυτήν που χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι Ρώσοι. Οι οποίοι Ρώσοι δεν παραπονιούνται που πουλάνε την καλύτερη τεχνολογία τους σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, παρά τους προφανείς κινδύνους διαρροής πληροφοριών μέσω αμερικανικής πρόσβασης στην τεχνολογία τους. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να μας κάνει να αναρωτηθούμε κάποια πράγματα».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Καλησπέρα. Το ζήτημα της “συνυπηρέτησης” των δυο αυτών συστημάτων – κορυφαίων όπως λέγεται το καθένα στον τομέα του – είναι εξαιρετικά εκτενές. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι μόνες αιτιάσεις έρχονται από την πλευρά των ΗΠΑ (όπως ορθά αναφέρεται και στο άρθρο), δηλαδή των κατασκευαστών του F-35 και όχι των Ρώσων…αυτό αφήνει κάποιες υπόνοιες για το πόσο STEALTH είναι πραγματικά το F-35 και δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για τις ακριβείς ικανότητες διείσδυσης. Ας μην ξεχνάμε ότι το F-35 έχει κατασκευαστεί ώστε να μπορεί να διεισδύει σε συστήματα Anit-Access/Area Denial (A2AD), να εξαπολύει το φορτίο του και να απομακρύνεται χωρίς να υπάρχει… Read more »

filon26
Member
Famed Member
filon26

Δεν έχω σε καμία περίπτωση γνώσεις επί του συγκεκριμένου θέματος. Με βασανίζει όμως μια (αφελής ίσως) σκέψη. Ας υποθέσουμε πως τα τουρκικά συστήματα δημιουργήθηκαν ειδικά για να λειτουργούν ως trojan στην καρδιά ενός δυτικού συστήματος αεράμυνας (νομίζω κάτι ανάλογο αφήνετε να εννοηθεί). Αν αυτό καθιστά αδύνατη (κατά τους Αμερικανούς) την ανάπτυξη F35 στην Τουρκία, θα μπορούσε να είναι και λόγος για να μην δοθεί το μαχητικό σε γειτονική σύμμαχη χώρα, που θα το χρησιμοποιούσε αναπόφευκτα σε χώρο που θα μπορούσε να είναι ενεργό το σύστημα? Προφανώς αν η Τουρκία δεν ήταν στο ΝΑΤΟ η γειτονική χώρα να έπρεπε να εκπαιδεύεται… Read more »

SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Καλησπέρα. Κατ’ εμέ είναι μια πιθανότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ευκολία με την οποία αποδεσμεύουν τέτοιο οπλικό σύστημα. Εύλογη η ερώτηση αλλά ήδη δεν έχουμε (πιθανόν) την έκθεση των ισραηλινών F-35A σε ρώσικα συστήματα Α/Α άμυνας τα οποία είναι ανεπτυγμένα στη Συρία. Σε καμία περίπτωση κάποιος δεν προσπαθεί να εκθέσει τα οπλικά συστήματα που έχει στον αντίπαλο σε καιρό ειρήνης. Υπάρχουν άλλοι τρόποι που μπορεί να γίνει αυτό…είτε με εσωτερικές συνεργασίες (π.χ. οι πτήσεις συνεργασίας που γίνονται μεταξύ Α/Φ της Π.Α. και συστημάτων Α/Α άμυνας του ΣΞ), είτε με τρίτες χώρες με τις οποίες υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας οι οποίες βεβαιώνουν… Read more »

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Ακριβώς. Το θέμα των ΗΠΑ είναι ότι η Τουρκία έχει πάψει να βρίσκεται στην κατηγορία των “έμπιστων συμμάχων” οι οποίοι μπορούν να συμμετέχουν στη “λέσχη F-35”. Η προμήθεια των S-400 είναι μια εξαιρετική αφορμή για τις ΗΠΑ να πετάξουν έξω τους Τούρκους από το πρόγραμμα. Αν δεν ήταν αυτή, ενδεχομένως να είχαμε άλλες καθυστερήσεις στην ένταξη των F-35 στην ΤΗΚ, αλλά θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρο ότι δεν θα υπήρχε ομαλή πορεία στο πρόγραμμα. Τουλάχιστον όχι αν η Τουρκία έκανε τα ίδια ακριβώς βήματα στη διεθνή σκηνή.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

ακριβώς, αυτό σκέφτομαι και γω, αλλά μήπως το έχουν προβλέψει ή μέσα από τα αντίμετρά του προστατεύεται;

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφεις

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Πόσο πια naive μπορεί να είναι ένας Κοφμαν?
Μήπως δεν είναι όμως?

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Και γιατί να μην συμβεί το αντίθετο, η τουρκία να προσφέρει πληροφορίες για την αντιμετώπιση των S400, όπως ακριβώς έκανε η Ελλάδα με τους S300.

Em.Ti
Member
Noble Member
Em.Ti

Γιατί εκτός του ότι είναι πολύ πιθανό η έκδοση του S-400 που πωλήθηκε στην Τουρκία δεν είναι του ίδιου τύπου που χρησιμοποιείται από τους Ρώσους, αλλά μια υποβαθμισμένη εξαγωγική έκδοση, οι Ρώσοι ήδη αναπτύσσουν το S-500.

Χωρίς να μπορεί κάποιος να πει με ασφάλεια ότι οι Ρώσοι δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο διαρροής πληροφοριών, το ρίσκο προφανώς είναι μικρότερο.

Και, τέλος, μην ξεχνάμε την μεγαλύτερη εικόνα. Με την προμήθεια των S-400 και την σθεναρή στάση της Τουρκίας, η Ρωσία αποδομεί τη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Νομίζω αξίζει το οποιοδήποτε προαναφερόμενο ρίσκο.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ είναι εξίσου εκτεθειμένες στο αντίθετο ενδεχόμενο, κάτι που δεν είναι καθησυχαστικό παρά το όποιο δέλεαρ. Και η γενικότερη γεωπολιτική κατεύθυνση της Τουρκίας, δείχνει ποιανού το σύστημα κινδυνεύει περισσότερο. Από κει και πέρα, είναι γνωστό πως η Ρωσία από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και λοιπά δείχνει χαρακτηριστική έλλειψη δισταγμού όσον αφορά την εξαγωγή κορυφαίων επιτευγμάτων της αμυντικής της βιομηχανίας, με το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα να είναι το Su-35.

Nikoss
Guest
Nikos

Η μη παραδοση στην τουρκια των φ35 μας δινει πολυτιμο χρονο για να οργανωσουμε την αμυνα μας,την οποια εχουμε εγκαταληψει εδω και αρκετα χρονια,ελπιζω οι κυβερνοντες να ανοιξουν το πουγγι και να εκταμιευσουν τα απαραιτητα ποσα,το κοστος δεν ειναι απαγορευτικο,αλλα 500εκ χρειαζονται ετησιως για εξοπλισμους,μονο απο τη μειωση του πλεονασματος κατα μια μοναδα μπορουμε να εξοικονομισουμε 2 δις ετησιως,αρα λεφτα υπαρχουν,βουληση χρειαζεται..

chriskri
Member
Active Member
chriskri

Χωρίς να είμαι ειδικός ας πω και εγώ την γνώμη μου. Ένα ραντάρ εντοπίζει ένα αεροσκάφος από την επιστροφή σε αυτό των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που εκπέμπει. Ένα VLO αεροσκάφος επιστρέφει ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας την οποία με την σειρά του το ραντάρ την εκλαμβάνει σαν κάτι που πρέπει να απορρίψει (πχ πτηνό) ή δεν την βλέπει καθόλου. Σε περίπτωση που ξέρεις την πορεία, ταχύτητα, ύψος και απόσταση του αεροσκάφους ίσως είναι δυνατόν να εντοπίσεις αυτές τις επιστροφές που απορρίπτει το ραντάρ και να το κάνεις ορατό σε αυτό. Είναι λοιπόν θέμα λογισμικού άρα και σχετικά εύκολο και… Read more »

SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Καλησπέρα. Το θέμα της επιστροφής των Η/Μ κυμάτων που επιστρέφουν από ένα στόχο (σκέδαση) είναι εξαιρετικά περίπλοκο και απαιτεί ειδικούς μαθηματικούς τύπους και εργαλεία. Πρωτοπόρος σε αυτή την κατηγορία είναι ένας Ρώσος, ο Piotr Ufimtsev, ο οποίος και έχει δημοσιεύσει την αντίστοιχη εργασία. Τώρα… κάθε στόχος επιστρέφει το μεγαλύτερο ποσοστό της Η/Μ ακτινοβολίας που δέχεται προς την κατεύθυνση της πηγής εκπομπής. Αυτό το ποσοστό έχει ισχύ πολλές φορές μικρότερη από την ισχύ του σήματος που “χτύπησε” το στόχο. Τα κυκλώματα του δέκτη έχουν σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να επεξεργαστουν σήματα τέτοιας ισχύος (της τάξης των mW συνήθως).… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Η απορία μου είναι όταν θα έχουμε εμείς Φ-35Α (που θα έχουμε, το θεωρώ δεδομένο), η Τούρκοι μα τα Σ-400 όταν θα επιχειρούμε πάνω από το Αιγαίο δεν θα διαβάζουν το ίχνος των δικών μας ώστε να καταχωρείται στη βάση δεδομένων των πυραύλων τους;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Φυσικά, αλλά άβυσσος χωρίζει έναν συνεργάσιμο στόχο (όπως θα ήταν τα τουρκικά F-35 σε δοκιμές απέναντι σε τουρκικά S-400) από έναν μη-συνεργάσιμο.