Ρωσία και Τουρκία πολύ κοντά σε δεύτερη πυραυλική συμφωνία

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην παραγγελία δεύτερης παρτίδας πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας της Άγκυρας.

πρόεδρος της υποδιεύθυνσης αμυντικής βιομηχανίας (SSB) Dr. Ισμαήλ Ντεμίρ

Η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μεταφορά στρατιωτικής τεχνογνωσίας και θα μπορούσε να είναι έτοιμη μέχρι τον επόμενο Απρίλιο, όταν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πρώτη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραύλων που έχουν παραληφθεί.
Η αγορά των ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία έχει ήδη ερεθίσει τις ΗΠΑ που μπλόκαραν την αγορά των μαχητικών F-35 και προβαίνουν σε σειρά κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας. Μεταξύ αυτών εξετάζεται και η διακοπή παροχής ανταλλακτικών για τα τουρκικά F-16.

Οι αμερικανικές ενστάσεις συγκεντρώνονται στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία. Οι ρωσικής προέλευσης πύραυλοι δεν είναι συμβατοί με το σύστημα διοίκησης και ελέγχου του ΝΑΤΟ ενώ υπάρχουν φόβοι πως οι Ρώσοι θα αποκτήσουν γνώση των ικανοτήτων του F-35 μέσω της τουρκικής συνεργασίας.

Ο επικεφαλής της Τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας, Ismail Demir, όμως βλέπει ευκαιρίες αντί για προβλήματα. Η Τουρκία δεν αρνείται την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot ως εναλλακτική στους ρωσικούς S-400 αλλά η απαίτηση των ΗΠΑ να απορρίψουν το ρωσικό σύστημα είναι απαράδεκτη. Εξίσου απαράδεκτη είναι και η άρνησή τους να τους επιτρέψουν συμμετοχή στην βιομηχανική παραγωγή και πρόσβαση σε τεχνολογίες, τομέας που οι Ρώσοι υπήρξαν περισσότερο ευέλικτοι και προσιτοί.

Η απειλή αποπομπής τους από το πρόγραμμα F-35 και το εμπάργκο ανταλλακτικών στα F-16, προσθέτει ο Ντεμίρ, θα αποδέσμευε την Τουρκία από τις υποχρεώσεις της να τηρήσει τις δεσμεύσεις πνευματικών δικαιωμάτων που έχει υπογράψει επιτρέποντάς της να παράξει τα μέρη που της χρειάζονται εγχώρια: “αν ένα μέρος αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού, το άλλο μέρος δεν δεσμεύεται πλέον να τους τηρήσει”, σημειώνει με νόημα.

Η διαφαινόμενη καθήλωση των τουρκικών F-16 θα μπορούσε να επιταχύνει το πρόγραμμα ανάπτυξης εθνικού μαχητικού 5ης Γενεάς TF-X, σύμφωνα με τον Ντεμίρ. Το πρόγραμμα σκοντάφτει στο θέμα των κινητήρων, καθώς η τουρκική πλευρά σκεφτόταν τους αμερικανικούς General Electric F110. Μια παλιότερη συμφωνία με την Rolls Royce όμως που υπογράφηκε πριν δυο χρόνια σκόνταψε στο θέμα της επιτόπου συμπαραγωγής και συμμετοχής στις τεχνολογίες για λόγους πνευματικής ιδιοκτησίας. Πριν λίγες μέρες η συμφωνία αναθερμάνθηκε με την Rolls Royce να αποδέχεται τη συμπαραγωγή των κινητήρων στην Τουρκία. “Το θέμα της συμμετοχής και τυχόν παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων μπορούμε ακόμα να το ξεπεράσουμε”, δήλωσε με αυτοπεποίθηση ο Ντεμίρ. Η δομή της συνεργασίας της Rolls Royce με τον τουρκικό όμιλο Kale μπορεί επίσης να τύχει αναδιαπραγμάτευσης.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
nigozs
Member
nigozs

Βάζετε στοίχημα ότι η απόφαση αγοράς θα παρθεί μεθαύριο, αφού αύριο κρίνονται τα οικονομικά μέτρα έναντι της Τουρκίας από την Αμερική ?

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

”θα αποδέσμευε την Τουρκία από τις υποχρεώσεις της να τηρήσει τις δεσμεύσεις πνευματικών δικαιωμάτων ”
Βλέπω να έχουν μπόλικη δουλειά τα αμερικάνικα δικαστήρια.

Yannis
Member
Yannis

Βλέπω μια συμπλευση Αγγλίας και Γερμανίας με Τουρκία λόγω συμβολαίων/επενδύσεων και Γαλλίας με Ελλάδα λόγω εξορύξεων. Λέτε να ξαναζήσουμε τους Ναπολεοντιους πολέμους; smile

George_K
Member
Famed Member
George_K

Όταν ο κος Ντεμίρ αναφέρει ότι:
“Η διαφαινόμενη καθήλωση των τουρκικών F-16 θα μπορούσε να επιταχύνει το πρόγραμμα ανάπτυξης εθνικού μαχητικού 5ης Γενεάς TF-X…” σε ποιο κοινό αναφέρεται ήθελα να’ ξερα…?
Δεν πειράζει δηλαδή.., ας μην πετάει κανένα F-16, θα φτιάξουμε πιο γρήγορα το TF-X…?
Ρε συμπαθέστατοι γείτονες κατά τα άλλα.., για τόσο ηλίθιους σας έχουν?

Για τα υπόλοιπα μόνο “θα”, “μπορεί”, “ίσως”, “μπορεί να”…, αερολογίες και τίποτα συγκεκριμένο.
Απλά φαίνεται ξεκάθαρα πλέον ότι το αγγούρι δεν σας δροσίζει.., σας ζορίζει…

George
Member
George

είναι ακριβό το VW και έτσι λέω να πάρω Porsche…..