Οι S-400 ενισχύουν τη ΝΑΤΟϊκή θέση της Τουρκίας στη Μεσόγειο;

6
3839
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 63
  •  
  •  

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 θα μπορούσε να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ, καθώς η Μόσχα θα μπορούσε τελικά να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογίες της συμμαχίας.

Έτσι υποστηρίζει τουλάχιστον σε άρθρο του ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκέρνοτ Κράμπερ στη γερμανική ιστοσελίδα Stern, όπου επισημαίνει ότι μετά την αγορά και την επιχειρησιακη ανάπτυξη των ρωσικών συστηματων, η Τουρκία θα αυξήσει σημαντικά την επιρροή της στην ανατολική Μεσόγειο, αλλάζοντας τη γεωστρατηγική της θέση.

Επιπλέον, κανείς δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στην περιοχή χωρίς τη συμφωνη γνώμη της Τουρκια. Επισημαίνει δε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ απολαμβάνουν παραδοσιακα κυριαρχία στον αέρα σε ολα τα θέατρα ενδιαφεροντός τους, το S-400 θέτει σε αμφισβητηση αυτην την κυριαρχία. Έτσι, ενώ η εξαγωγή στην Τουρκία θα είναι μία επιτυχία για το S-400 που εξελίσσεται σε «μπεστ σέλερ» για το Κρεμλίνο, θα είναι ένας εφιάλτης για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα πάντα με τον Γερμανό αρθρογράφο.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αρνούνταν την πώληση Patriot στην Τουρκία (σ.σ. Αποφεύγει να διευκρινίσει ότι η άρνηση οφείλονταν στην τουρκική απαίτηση για μεταφορά τεχνογνωσίας) και σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στην Συρία ο εναέριος χώρος της Τουρκίας καλύπτονταν από αμερικανικά και συμμαχικά Patriot (ισπανικά κυρίως και γερμανικά κι ολλανδικά), η Τουρκία έχει συμπεράνιει ότι είναι σύμμαχος δεύτερης κατηγορίας.

Τέλος, ένα άλλο «τεράστιο πρόβλημα» για το ΝΑΤΟ, θα ήταν ότι S-400 δεν είναι συμβατό με άλλα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, οπότε αν βρισκόταν ένας τρόπος σύνδεσης του S-400 με τα τουρκικά ΑΣΕΠΕ, η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει μια εικόνα για την τεχνολογία του ΝΑΤΟ, που τώρα δεν την έχει.

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα, η Τουρκία δεν θα σταματήσει στο S-400, καθώς τα αντιαεροπορικά λειτουργούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα. Ακόμη και ένα εντυπωσιακό όπλο όπως το S-400 δεν έχει μεγάλη αξία ως αυτόνομο σύστημα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με τον Κράμπερ, η Τουρκία θα μπορούσε ενδεχομένως να εξετάσει την προμήθεια και αντιαεροπορικών συστημάτων μικρής εμβέλειας καθώς και συστημάτων ραντάρ για να ενισχύσει την ικανότητα των S-400.

Και καθώς όπως λένε το καλύτερο αντιαεροπορικό όπλο ενάντια σε ένα μαχητικό αεροσκάφος είναι ένα άλλο μαχητικό αεροσκάφος, είναι πιθανό στο μέλλον να δούμε την Τουρκία να εξετάζει την προμήθεια ακόμα και ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως εξάλλου ήδη τουρκικοί παράγοντες έχουν αφήσει να αιωρείται…

Τσαβούσογλου για F-35: “Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές…”


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 63
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
airman
Guest
airman

Η Τουρκια θα ενισχυσει την θεση της στο ΝΑΤΟ αν εγκαταστησει τους Σ400 στην ανδραβιδα για στοχο του ΗΝΙΟΧΟΥ 2020

Spyros
Member
Noble Member
Spyros

Turkey + Deutschland = L.F.E.

TED
Guest
TED

Σαν πολύ υπερβολικά δεν ακούγονται όλα αυτά ;
Εντάξει, αξιόλογο όπλο. Είναι όμως πράγματι κάτι τόσο σημαντικό ;
Και πόσα συστήματα θα χρειαζόταν να αποκτηθούν από την Τουρκιά για να τα κάνει όλα αυτά ;

Μάλλον το ρούβλι πέφτει βροχή στη Γερμανία ……

Andreas
Member
Noble Member
Andreas

Ή η ostpolitik καλά κρατεί. Αλλά και οι Γερμανοί είναι υπό αμερικανική παρακολούθηση για τις σχέσεις τους με την Ρωσία και κάτι αγωγοί καθόλου δεν αρέσουν στο κατεστημένο των ΗΠΑ.

George_K
Member
Noble Member
george_k

Ούτε ο Έρντο να έγραφε το άρθρο…
Δεν μας είπε πόσα τσέπωσε, σε ευρώ ελπίζω, καθώς η λύρα είναι αναξιόπιστη και κουρελόχαρτο…

Πύραυλος
Guest
Πύραυλος

Με αυτά που ακούμε κοίτα να δεις που στο τέλος θα μπει κ η Ρωσία στο ΝΑΤΟ!