«Τυχαία» αποκάλυψη του νέου υποβρύχιου βαλλιστικών πυραύλων της Ινδίας

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο αντιπρόεδρος της Ινδίας Σρι Βενκάια Νάιντου ανέβασε στο Τουίτερ φωτογραφίες από πρόσφατη επίσκεψή του στο Ναυτικό Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NSTL) πριν λίγες μέρες στα πλαίσια εθιμοτυπίας για τους εορτασμούς του Χρυσού Ιωβηλαίου. Το NSTL είναι μέρος του DRDO (Οργανισμός Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης).

Συμπτωματικά όμως, σε ένα από τα πλάνα στις φωτογραφίες διακρινόταν καθαρά ένα υδροδυναμικού μοντέλο ελέγχου ενός υποβρυχίου, σε κίτρινο χρώμα, που κατά πάσα πιθανότητα είναι πρόπλασμα για το υποβρύχιο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της επόμενης γενιάς της Ινδίας, το υποβρύχιο με την προσωρινή ονομασία κλάση S-5.

Η νέα αυτή κλάση αναμένεται να μπει σε υπηρεσία πριν από τη δεκαετία του 2030 και πιθανόν να προλάβει να εξοπλιστεί το νέο K-6 SLBM (υποβρυχίως εκτοξευόμενο βαλλιστικό πύραυλο) που κι αυτός με την σειρά του βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Το αν η αποκάλυψη αυτή ήταν τυχαία προφανώς δεν σηκώνει συζήτηση. Τέτοια προγράμματα στρατηγικής σημασίας και ύψιστης διαβάθμισης δεν διαρρέουν «τυχαία». Προφανώς υπήρχε πρόθεση να βγει προς τα έξω ότι υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης νέου στρατηγικού υποβρυχίου εκ μέρους της Ινδίας για δημιουργία εντυπώσεων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Το ινδικό Ναυτικό έχει σε υπηρεσία πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τότε που μίσθωσε για πρώτη φορά ένα υποβρύχιο κλάσης Project 670 (Charlie κατά το ΝΑΤΟ) από τη Σοβιετική Ένωση το 1987.

Η Ινδία μισθώνει ρωσικό Akula για 10 χρόνια

Από τότε έχει μισθώσει κι ένα πιο σύγχρονο σκάφος Project 971 (Akula κατά το ΝΑΤΟ) και πριν μερικά χρόνια εισήγαγε σε υπηρεσία το πρώτο της εγχώριο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, το Arihant της ομώνυμης κλάσης και πιο πρόσφατα και το δεύτερο.

Η νέα κλάση που παρουσιάστηκε τώρα φαίνεται ότι θα είναι ένα μεγαλύτερο σκάφος με 12 ή 16 σωλήνες εκτόξευσης για το νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο K-6, που αναμένεται να έχει εμβέλεια περίπου 3.200 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου διπλάσιο από το σημερινό βλήμα K-4.

Για σύγκριση, η κλάση Arihant Class θεωρούνται υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων «τσέπης», αφού έχουν ικανότητα μεταφοράς μόλις 4 πυραύλων K-4 ή 12 από τους μικρότερους πύραυλους K15 που έχουν εμβέλεια μόλις 400 ναυτικών μιλίων.

Η Ινδία έβγαλε στο “σεργιάνι” τα 2 πυρηνοκίνητα υποβρύχιά της, το πρόβλημα όμως είναι αλλού…

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν η νέα κλάση θα εξακολουθήσει να είναι συμβατή με τον πύραυλο K-15. Ο εν λόγω πύραυλος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εναλλάξιμος με τους Κ-4/6 σε μεγαλύτερη αναλογία λόγω της μικρότερης διαμέτρου τους.

Σε κάθε σωλήνα για πύραυλο Κ-4/6 χωράνε 4 πύραυλοι Κ-15 για σύνολο 16 πυραύλων. Αντίστοιχα, στη νέα κλάση S-5 θεωρητικά θα μπορούσαν να μεταφερθούν 36-48 πύραυλοι K-15, αναλόγως αν το υποβρύχιο θα είχε 12 ή 16 σωλήνες εκτόξευσης. Βέβαια τότε θα ήταν όλοι πολύ μικρής εμβέλειας κι έτσι θα έπρεπε να πλησιάσουν υπερβολικά κοντά στους στόχους τους μπαίνοντας εντός εμβέλεις των εχθρικών ανθυποβρυχιακών μέσων.

Ο K-6 όμως αναμένεται τελικά να αποτελέσει τον βασικό βαλλιστικό πύραυλο του ινδικού Ναυτικού. Η πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια του θα επιτρέψει στο υποβρύχιο να περιπολεί μακριά από την ακτή του Πακιστάν, καθιστώντας πολύ πιο δύσκολο για το πακιστανικό Ναυτικό να αναχαιτίσει τα υποβρύχια που θα τον φέρουν.

Επιχειρησιακό το INS Arihant, υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων της Ινδίας

Παρομοίως, η μεγάλη του εμβέλεια θα φέρει εντός του βεληνεκούς του περιοχές στην Ευρώπη και την Ρωσία και βέβαια και την Κίνα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Και γιατι να θέλει η Ινδία να στοχοποιήσει περιοχές στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Κίνα; Δεν καταλαβαίνω γιατί να αναπτύσσει μια χώρα τέτοιους πυραύλους; Για να δείξει ότι μπορεί;

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

KimonKimon για να έχει “μακρύ χέρι” και για εξαγωγές. Μη ξεχνάμε ότι ο στρατός είναι σοβαρό επιχείρημα στην εξωτερική πολιτική π.χ. με το Πακιστάν.

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Η Κίνα είναι το ζήτημα. Είναι εχθρική χώρα και γεωπολιτικός ανταγωνιστής για την Ινδία. Το πυρηνικό πρόγραμμα της Ινδίας ήρθε ως απάντηση σε αυτό της Κίνας και ως αντιστάθμισμα της μεγαλύτερης ισχύος αυτής, όχι για να φιλανδοποιήσει το υπολειπόμενο σε συμβατική ισχύ Πακιστάν.

Οι Ινδοί θέλουν λοιπόν να ανοίγονται στον Ινδικό ή τον Ειρηνικό Ωκεανό και να στοχοποιούν ολόκληρη την Κίνα.