13.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Tα ελληνικά SA-8B αντέχουν; μάθαμε κάτι από την αρμενική ήττα; Πως...

ΑΠΟΨΗ: Tα ελληνικά SA-8B αντέχουν; μάθαμε κάτι από την αρμενική ήττα; Πως θα αντικατασταθούν;

- Advertisement -

 

Δυστυχώς το έχουμε γράψει πολλές φορές. Τα αντιαεροπορικά συστήματα SA-8B  του Ελληνικού Στρατού, είναι τελείως παρωχημένα. Και όταν λέμε παρωχημένα, εννοούμε πως δυστυχώς δεν σηκώνουν ούτε καν εκσυγχρονισμό. Το πήγμα είναι παλιό, φτιαγμένο μια άλλη εποχή, βασίζεται σε έναν αερόψυκτο κινητήρα με απίστευτα υψηλό θερμικό ίχνος, ενώ το ραντάρ και οι πύραυλοι, ακόμη και το ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, είναι τεχνολογίας 50 ετών παλιά. Αναγνωρίζουμε πως όταν μπήκαν σε υπηρεσία, τη δεκαετία του ’90, τα SA-8B, ήταν μια λύση για τις τότε απειλές. Σήμερα όμως, το μόνο που κάνουν είναι να απασχολούν πολύτιμα στελέχη του Πυροβολικού, και να μην είναι σε θέση να προσφέρουν τίποτα στη Α/Α άμυνα.

Αναγκαζόμαστε να το γράψουμε έτσι “ωμά”, καθώς διαπιστώσαμε ότι μερικοί συνεχίζουν να πιστεύουν σε ένα σύστημα τότε άχρηστο στα σημερινά δεδομένα, όσο και θα το 40άρι Bofors. Κι αν ένα Bofors θα μπορούσε να έχει κάποια χρήση εναντίον μια ακτής απόβασης, δεν βλέπουμε καλύτερη χρήση για κάποιο SA-8B. Το ξαναλέμε, με το που “εκκινήσει” ο κινητήρας του, το σύστημα θα είναι ορατό (στο υπέρυθρο φάσμα) από τουρκικό F-16 που μόλις απογειώθηκε. Η δε δυνατότητά του να πλήξει με πύραυλο το F-16, για να αντιγράψουμε τους φλεγματικούς Βρετανούς, υπάρχει μόνο αν ο χειριστής του SA-8B ρίξει τον πύραυλο στο κεφάλι του χειριστή όταν βγαίνει από την αίθουσα ενημέρωσης στο Εσκί Σεχίρ.

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

Αναγνωρίζουμε, και το έχουμε γράψει πολλές φορές, πως τα σοβιετικής, νυν ρωσικής προέλευσης οπλικά συστήματα, έχουν γύρω τους μια αίγλη απίστευτων ικανοτήτων, που τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το έχουμε γράψει, και το ξαναγράφουμε. Άλλο το πεδίο μάχης στη Δυτική Ευρώπη, με τα SA-8B και τα ZSU-23-4 Shilka να καλύπτουν τις μαζικές επελάσεις των Τ-64/72/80 απέναντι στα A-10A, AH-1 Cobra, AH-64A Apache (αν και τα τελευταία μπορούσαν να καταστρέψουν τα Α/Α συστήματα από ικανή απόσταση), άλλο η σημερινή κατάσταση.

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

Κάποιοι διαβάζουν στο wikipedia πως το SA-8B έχει εμβέλεια 15 χιλιομέτρων, και θεωρούν πως θα “ρίξει” τα πάντα στα 15 χιλιόμετρα. Δυστυχώς για εμάς, δεν ισχύει. Στην Αρμενία δεν κατάφερνε να εγκλωβίσει τα μικροσκοπικά TB2 Bayraktar, και οι Τούρκοι, δυστυχώς για τους φίλους Αρμενίους, έκαναν “πάρτυ” με τα παλαιά SA-8B (που σημειωτέον, οι Αρμένιοι είχαν βελτιωμένα συστήματα των δικών μας SA-8B). Όσο κι αν δεν μας αρέσει, οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να βγάλουν εκτός μάχης, και να γράψουν στο παλμαρέ τους μέχρι και πολύ πιο προηγμένα Α/Α συστήματα. Ποιος ο λόγος εμείς να θεωρούμε πως τα SA-8B έχουν ελπίδες επιβίωσης;

ThinkOutOfTheBox. Απόσυρση των SA-8 και των Improved HAWK του ΕΣ, μήπως καταναλώνουν πόρους χωρίς πραγματικά επιχειρησιακά οφέλη

Δυστυχώς, πρέπει να πούμε ένα πρόβλημα. Το ΓΕΣ προφανώς και δεν έχει άλλη επιλογή από το να κρατήσει σε υπηρεσία τα παρωχημένα όπλα, προκειμένου να μην χάσει τις οργανικές μονάδες που τα φιλοξενούν. Αλλά τα όπλα αυτά, δεν θα κάνουν τίποτα ούτε απέναντι σε ελικόπτερα, τα Τ129 ΑΤΑΚ θα τα βλέπουμε επίσης από χιλιόμετρα, ενώ αμφιβάλουμε αν το ραντάρ ή οι πύραυλοι θα καταφέρουν να κάνουν κάτι με τα τουρκικά αντίμετρα. Καθώς έχουμε διαβάσει πολλές φορές για το φοβερό και τρομερό ηλεκτρο-οπτικό, που βλέπει μόνο μέρα, ενώ η κατεύθυνση του πυραύλου γίνεται ημιενεργά, πάλι είναι ευάλωτοι σε ECM. Συγχωρέστε μας, δεν μπορούμε παρά να είμαστε απόλυτοι, και θεωρούμε υποχρέωσή μας, να σας μεταφέρουμε τα πάντα χωρίς “γωνίες”.

Αρμενικό OSA κατέρριψε αζερικό Su-25 στη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Δεν θα αναφερθούμε σε άλλα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η μη διασύνδεση των SA-8B με το σύστημα αεράμυνας με κάποιο αποτελεσματικό τρόπο. Ο κίνδυνος για τα ελληνικά εναέρια μέσα είναι ίσως μεγαλύτερος από το όποιο επιχειρησιακό όφελος θα έχει η χρήση των συστημάτων σε καιρό πολέμου. Αν σε ένα περιβάλλον χαμηλής έντασης, όπως το Αρτσάχ, χωρίς βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς F-16, χωρίς πολλά συστήματα αντιραντάρ, μόνο με “έξυπνες ιδέες χαμηλού κόστους”, οι Τούρκοι επικράτησαν, ας σκεφτούμε τι θα γίνει στα νησιά του Αιγαίου, και τις ελπίδες που θα έχουν απέναντι σε έναν εχθρό που θα έχει επιλέξει τον τόπο και τον χρόνο της επίθεσής του, ενώ, πριν την έναρξη των εχθροπραξιών, τα UAV του θα είναι σχεδόν “σταθμευμένα” πάνω από τα νησιά.

Οι Αζέροι κάνουν εκτεταμένη χρήση τουρκικών UCAV Bayraktar για να κάμψουν τους Αρμένιους μαχητές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ποιοι τα πετούν;

Η λύση είναι η άμεση εκκίνηση διαδικασιών για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής ασπίδας του Ελληνικού Στρατου. Με συστήματα ψηφιακά, που θα μπορούν να διασυνδεθούν στο Σύστημα Αεράμυνας, θα μπορούν να λαμβάνουν ψηφιακά δεδομένα και πληροφορίες, και να αλληλεπιδρούν με την ΠΑ και το ΠΝ. Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αυτόνομα, και κατά προτίμηση, στο ίδιο όχημα να ενσωματώνουν τον εκτοξευτή, αλλά και το μέσο εντοπισμού και στοχοποίησης. Αν εξαιρέσουμε τα -εξαιρετικά ομολογουμένως- ρωσικά TOR-M2, και κάποιες άλλες λύσεις εξ Ανατολών, οι επιλογές μας είναι περιορισμένες.

Ρωσικά Tor M-2 οργώνουν το χιονισμένο τοπίο (φωτό)

Δεν μας αρέσει, για όσους μας ξέρουν, να παρουσιάζουμε ένα πρόβλημα, και μετά να πετάμε “την μπάλα στην εξέδρα”, λέγοντας “ας γίνει κάτι, εμείς γκρινιάξαμε, το κάναμε το χρέος μας”. Θεωρούμε πως μπορούμε να αρχίσουμε να λέμε για νέες λύσεις, για διάφορες επιλογές, αλλά προσπαθούμε να είμαστε ρεαλιστές. Έτσι, εκτός από μια λύση με υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία, θα δούμε τι μπορεί να μας προσφέρει το Ισραήλ, αλλά και τι άλλο μπορεί να γίνει. Βέβαια, μάλλον θα επαναλάβουμε προηγούμενες προσεγγίσεις μας στο θέμα.

Το σύστημα GBAD, εκτοξευτές IRIS-T SLM, μαζί με ραντάρ εντοπισμού

Αυτό που θα βλέπαμε σαν βασικό σύστημα, αν και δεν ενσωματώνει σε ένα όχημα πυραύλους και σύστημα εντοπισμού, μάλλον ο IRIS-T της Diehl, συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Το όπλο βρίσκεται σε υπηρεσία με την ΠΑ στα προηγμένα της F-16, και θα παραμείνει για πολλά χρόνια. Επίσης, ο πύραυλος έχει ελληνική προστιθέμενη αξία καθώς στην κατασκευή του συμμετέχει ήδη η INTRACOM DEFENCE, ενώ πιθανή επιλογή του σαν IRIS-T SLM θα έφερνε κι άλλες ελληνικές εταιρείες μέσα στην κατασκευή.

Αν τώρα θελήσουμε να έχουμε απαραιτήτως το σύστημα εκτόξευσης και το σύστημα εντοπισμού στο ίδιο όχημα, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουμε προς το Ισραήλ. H Rafael προσφέρει το I-DOME, που ουσιαστικά ενσωματώνει στο ίδιο όχημα έναν εκτοξευτή Iron Dome μαζί με ραντάρ εντοπισμού και πρόσκτησης στόχων. Το σύστημα I-DOME θα μπορούσε να ήταν ο άμεσος αντικαταστάτης των SA-8B, και μάλιστα σε ένα σύστημα πολύ πιο απλό και εύκολο στη συντήρηση (βασίζεται σε ένα φορτηγό), με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία, που θα έφερνε δυνατότητες αντιβαλλιστικές και εναντίον ρουκετών πολύ κοντά στην πρώτη γραμμή. Πιθανή επιλογή και του Iron Dome και από τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΠΑ, ΠΝ), θα έφερνε σημαντική ομοιοτυπία και οικονομία κλίμακας.

Ένα άλλο αντιαεροπορικό σύστημα που μάλλον πρέπει να δούμε, είναι το SPYDER, επίσης της Rafael. Το SPYDER είναι αμιγώς αντιαεροπορικό, καθώς το I-DOME χρησιμοποιείται περισσότερο για απειλές από όπλα, κι όχι τόσο τους φορείς τους. Το SPYDER χρειάζεται έχει δομή πολλών εκτοξευτών, που διασυνδέονται με ένα ραντάρ έρευνας της IAI-Elta. Εκτοξευτές όμως της Rafael έχουν επισημανθεί με σύστημα OP/IR, που σημαίνει ότι πιθανότητα οι εκτοξευτές μπορούν να δράσουν υπό συνθήκες αυτόνομα, αν χρειαστεί.

IRIS-T SLS

Το SPYDER κάνει χρήση των πυραύλων DERBY, DERBY-ER αλλά και PYTHON-5, έτσι μπορούν είτε να εγκλωβίσουν το στόχο πριν ή μετά την εκτόξευση, ενώ το σύστημα μπορεί να μην εκπέμψει την παραμικρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η Rafael έχει δημιουργήσει το σύστημα έτσι, ώστε οι πύραυλοι μπορούν να αφαιρεθούν και να τοποθετηθούν σε αεροσκάφη χωρίς την πραγματική αλλαγή.

Spyder της Rafael

Μια κάπως αιρετική λύση, που ίσως θα έπρεπε να εξετάσει το ΓΕΣ, ίσως μαζί με τους Ισραηλινούς, αλλά και την Diehl/ Intracom θα μπορούσε να είναι η πιστοποίηση των IRIS-T στο SPYDER. Έτσι, με χρήση ενός κορυφαίου πυραύλου, αντίστοιχου του DERBY ή και του PYTHON-5, ο ΕΣ θα μπορούσε να είχε ένα σύστημα με κορυφαία ισραηλινή τεχνολογία, αλλά και υψηλή ελληνική προστιθέμενη αξία. Και θα ήταν ένα σύστημα τελείως άγνωστο στον αντίπαλο… Just saying…

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

142 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
142 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτα Hessen: Nέα στοιχεία για την αποτυχία στην Ερυθρά Θάλασσα, προβλήμα...

37
Η γερμανική φρεγάτα Hessen είναι από τα πολεμικά πλοία που απασχόλησαν πρόσφατα την αμυντική επικαιρότητα διεθνώς. Καθώς, μετά από έγκριση της γερμανικής Βουλής για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 Μαρτίου 1965: Ο πρώτος περίπατος στο Διάστημα

0
Στις 18 Μαρτίου 1965, ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο.https://www.youtube.com/watch?v=c5ZtBhQQPjMΟ Λεόνοφ ήταν ένας από τους δύο κοσμοναύτες του «Voskhod 2»,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

A ‘landmark day’ for EU-Egypt relations notes Mitsotakis at EU leaders’ meeting with Egyptian president

Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, addressing the start of a meeting of European leaders and Egyptian President Abdel Fattah El-Sisi held in Cairo on Sunday,...

Gerapetritis: Greece has an active policy in the Middle East to contain the humanitarian crisis

Foreign Minister George Gerapetritis spoke of Greece's "active policy" in the Middle East in order to alleviate the humanitarian crisis, as well as its...

Defence Minister Dendias to attend meeting of Ramstein Group in Germany

National Defence Minister Nikos Dendias is scheduled to travel to Ramstein in Germany on Tuesday to take part in a meeting of the Ukraine...