14.6 C
Athens
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

- Advertisement -

 

Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε γράψε ένα άρθρο για την ανάγκη αντικατάστασης των SA-8B και των πυροβολαρχιών Improved HAWK. Δεν θα συγκρίνουμε το τι συνέβη με τις τουρκικές πυροβολαρχίες HAWK στη Λιβύη, καθώς το δικό μας Πυροβολικό δεν θα την “πάταγε” έτσι όπως έγινε με τους Τούρκους. Αλλά πρέπει να επανέλθουμε δριμύτεροι στο θέμα αντικατάστασης των SA-8B, που πλέον, θεωρούμε πως καταναλώνουν πολύτιμους πόρους, ανθρώπινους και μη. Το θέμα μας όμως δεν είναι η όποια σπατάλη πόρων σε καιρό ειρήνης, αλλά οι απώλειες, υλικού αλλά το σημαντικότερο, στελεχών, σε καιρό πολέμου. Προτείνουμε να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο…

ThinkOutOfTheBox. Απόσυρση των SA-8 και των Improved HAWK του ΕΣ, μήπως καταναλώνουν πόρους χωρίς πραγματικά επιχειρησιακά οφέλη

Αναμφίβολα, τα στελέχη του Πυροβολικού που επανδρώνουν τα ελληνικά SA-8B δεν στερούνται κατάλληλης εκπαίδευσης, γνώσης της περιοχής που θα αμυνθούν, των τακτικών του αντιπάλου κοκ. Αλλά αυτό που είδαμε στην Αρμενία ήταν πέρα από το αναμενόμενο. Μέσα σε λίγες ώρες, τα οριακά επαρκή TB2 Bayraktar έβγαλαν εκτός μάχης τα αρμενικά SA-8B και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Στη δουλειά ένα “χεράκι” έβαλαν και ισραηλινά όπλα, δεν θα εκπλήξει αν πολλά SA-8B έπεσαν ηρωϊκά από SPIKE NLOS ή Harpy. Το θέμα είναι ότι “έπεσαν”, και μαζί τους πήραν και αρκετούς Αρμένιους μαχητές, που υπερασπίζονταν τα πάτρια εδάφη.

Οι Αζέροι κάνουν εκτεταμένη χρήση τουρκικών UCAV Bayraktar για να κάμψουν τους Αρμένιους μαχητές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ποιοι τα πετούν;

Τα ελληνικά νησιά θα έχουν την προστασία των ελληνικών μαχητικών, τα οποία μπορούμε να πούμε με μεγάλη σιγουριά πως θα έχουν κατανικήσει στον αέρα ή καταστρέψει στο έδαφος την τουρκική αεροπορία. Τα TB2 Bayraktar όμως, με τη μικρή διατομή ραντάρ, θα μπορούν να επιχειρούν κοντά στα τουρκικά παράλια, ίσως υπό την προστασία των S-400. Υπάρχουν αρκετοί επιχειρησιακοί περιορισμοί, στο κυνήγι των ΤΒ2, και η ΠΑ δεν θα ριψοκινδυνεύσει πολύτιμα μαχητικά για αποστολές CAP πάνω από τα τουρκικά παράλια. Επίσης, η χρήση των T-6A NTA Texan II θα έχει αξία σε περιόδους ειρήνης, όχι σε καιρό πολέμου, που επίσης δεν θα κινδυνεύσουν πολύτιμοι χειριστές για τα βρίσκουν τα ΤΒ2.

Τώρα, το SA-8B είναι ένα αρκετά παλιό σύστημα, με μικρή επιχειρησιακή αξία. Δύσκολα θα μπορεί να νικήσει προηγμένα συστήματα αυτοπροστασίας όπως αυτά που φέρουν τα τουρκικά F-16C/D ή τα Τ-129 ΑΤΑΚ. H συντήρηση του παλαιού πήγματος, και η διατήρηση των βλημάτων σε επιχειρησιακή ικανότητα, δεν αξίζει τον κόπο, δεν αξίζει το ρίσκο του πληρώματος. Το Πυροβολικό είναι πολλαπλασιαστής ισχύος, δεν χρειάζεται να διαθέτει στελέχη σε ένα σύστημα που δεν θα πετύχει πολλά σε μια σύγκρουση. Βρισκόμαστε στο 2020, όχι στο 1978.

Η Σουηδία παρέλαβε Α/Α συστήματα IRIS-T SLS

Είναι προφανές πως ο ΕΣ διατηρεί τα συστήματα αυτά σε υπηρεσία γιατί πολύ απλά, δεν έχει κάτι άλλο να τα αντικαταστήσει. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως η αντικατάσταση των SA-8B είναι περισσότερο πιεστική από όσο φαίνεται. Αναγνωρίζουμε πως τα πρώην σοβιετικά συστήματα φέρουν μια “αίγλη” ικανοτήτων, αλλά δυστυχώς πολύ δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν τελικά σύγχρονες απειλές. Αποδείχτηκε αυτό και στη Συρία αλλά και στην Αρμενία. Οι χειριστές των ελληνικών SA-8B θα τα παραλάξουν, θα τα βάλουν να πετάγονται από τα πιο απίθανα μέρη, αλλά είναι δύσκολο να επιβιώσουν, όχι απλά της σύγκρουσης, αλλά των πρώτων λεπτών μιας σύγκρουσης. Μην ξεχνάμε, πως οι Τούρκοι πετούν αναγνωριστικά αεροπλάνα και UAV συνεχώς πάνω από τα νησιά μας, συνεπώς δεν θα υπάρχουν και πολλές κρυψώνες πια.

H INTRACOM συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του IRIS-T SLM

Η αντικατάσταση πρέπει να γίνει υψηλή προτεραιότητα για τον ΕΣ. Δυστυχώς, η αγορά σύγχρονων συστημάτων ίσως είναι μακρυά από τις προτεραιότητες, αλλά είναι κάτι που πρέπει να δούμε σαν χώρα άμεσα. Είχαμε γράψει πως μια καλή ιδεά θα ήταν η παραχώρηση AN/TWQ-1 Avenger από τα αποθέματα του US Army. Αλλά απαιτείται μια πιο “μόνιμη” λύση, ίσως σε συνδυασμό με τις ανάγκες του ΠΝ και της ΠΑ. Συστήματα σαν το IRIS-T SLM αλλά και το Land Ceptor (CAMM που εκτοξεύεται κάθετα από φορέα σε φορτηγό). Αν μάλιστα η νέα φρεγάτα του ΠΝ φέρει CAMM, τότε θα είναι πολύ ευκολότερο. O IRIS-T κατασκευάζεται μάλιστα με ελληνική συμμετοχή. Σε κάθε περίπτωση, είτε ένας CEPTOR είτε ένας IRIS-T είναι το μέλλον, καθώς είναι αυτόνομοι μετά την εκτόξευση, και δεν απαιτούν καταύγαση μέχρι το πλήγμα.

Α/Α συστήματα IRIS-T SLM για την Αίγυπτο

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

114 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
114 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
flatspin

Στο δυτικο οπλοστάσιο δεν υπάρχουν αξια λόγου συστήματα all-in-one. Απο Ρωσία μεριά τώρα το Tor M-2 θα ήταν μια ιδανική λύση, αλλα εμείς έχουμε αυτοαποκλειστεί απο εκεινη την αγορά.

Ετσι οπως έχουν τα πράγματα, η καλυτερη λύση ειναι η εναρια υπεροχή.

Yannis

Δυστυχως η εναερια υπεροχη δεν ειναι αρκετη, λογω του μικρου μεγεθους και ιχνους των ΜΕΑ. Οι Ρωσοι ειχαν αεροπορικη υπεροχη στη Συρια, αλλα αυτο δεν εμποδισε τα Τουρκικα ΜΕΑ να περασουν απαρατηρητα και να κανουν τη δουλεια τους. Και τα εχουν σε μεγαλους αριθμους.

Χρειαζεται αναπτυξη αντιστοιχων συστηματων απο την Ελληνικη πλευρα και ηλεκτρονικα αντιμετρα.

Οι Τουρκοι χαρη στις συνεχεις αναγνωριστικες πτησεις των ΜΕΑ γνωριζουν ηδη τα παντα για τις τοποθεσιες των Ελληνικων αντιαεροπορικων στα νησια και τον Εβρο. Θα ειμαστε μονιμα σε αδυναμη θεση αμυνας σε περιπτωση θερμου επεισοδειου. Τα νησια θα εχουν την κολαση πανω απο το κεφαλι τους, (περα και απο το παρακτιο Τουρκικο πυροβολικο).

Χρειαζεται αλλαγη δογματος/τακτικων. 

 

Theodor

Η μόνη αλλαγή δόγματος και τακτικών που χρειάζεται-αν και μάλλον είναι πλέον αργά-είναι η κατάρριψη.
Και αν η κατάρριψη ενός αεροσκάφους που για λίγα δευτερόλεπτα πέρασε μέσα από τον ΕΕΧ θα ήταν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας για να πιέσει τη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα,η κατάρριψη ενός ΜΕΑ που κατασκοπεύει τις ελληνικές θέσεις θα ήταν απόλυτα αποδεκτή πράξη από όλη τη διεθνή κοινότητα αλλά και ένα σαφές μήνυμα προς τους γείτονες πως δεν πάει άλλο.

Yiorgos

Αγαπητέ Theodor Theodor,

Ας έχουμε στο νου μας το “11 sec”. Ο χρόνος πτήσης ενός SU-24 στον ΕΕΧ της Τουρκίας πριν την κατάρριψη του. Κανείς δεν είπε στην Τουρκία γιατί το έκανε και κανείς δεν την μάλωσε. Και κανείς δεν κοίταξε πού έπεσαν τα συντρίμμια, Συρία, αλλά πού ήταν το αεροπλάνο όταν έγινε η βολή.

Εάν μπορεί η Τουρκία απέναντι στην Ρωσία τότε μπορούμε και εμείς. Αλλά, έλα τώρα πόλεμο θα κάνουμε για τέτοια πράγματα!?

Φιλικά πάντα
Γιώργος

trig2124

Θα μπορούσαμε τους υπάρχον tor m1 να τους αναβαθμίζαμε σε tor m2e αλλά σιγά μην έχουμε τα κότσια να το κάνουμε.

kostas2000

Το iron dome ως αντι drone και εναντίον ελικοπτέρων δεν θα ήταν μια λύση ή δεν έχει την δυνατότητα αντιμετώπισης τέτοιων συστημάτων;

fotis

Θα ήταν η τέλεια λύση

George

Το Ισραήλ έχει είτε έτοιμα είτε σε εξέλιξη φουλ γκάμα συστημάτων που απαντάνε όχι μόνο σε α/α, α/ε, α/uav αλλά και σε άμυνα ενάντια σε ρουκετες (Sakarya, Kasigra) κρουζ (SOM) και SRBM (Bora & Yildirim)
Οι Τούρκοι δεν θα κάνουν επίθεση μόνο με UAV!
Αλλά εμείς είμαστε εντελώς μπουνταλάδες & για τα μπάζα μια και πάμε να φτιάξουμε “εθνικό” φορτηγό και “εθνικό” ντουφέκι μαζί τους αντί να φτιάξουμε local versions (με μεταφορά τεχνολογίας) αυτών των λύσεων ώστε να τα πουλήσουν οι άνθρωποι στις χώρες του Κόλπου
Κάτι που αυτές θέλουν αλλά δεν μπορούν να κάνουν κατευθείαν
Είμαστε μια χαρά με Αμερικάνους, Ισραηλινούς. Αραβες και δεν μπορούμε να κάνουμε τον ενδιάμεσο που όλοι αυτοί ψάχνουν και // να καλύψουμε και τις δικές μας ανάγκες
Το αυτό ισχύει και με τους Σερβους όπου θα μπορούσαμε να φτιάχνουμε δυτικοποιημένες versions των δικών τους οπλικών συστημάτων
Το δικό μας όνειρο όμως είναι μετά τις τραγικές ΔΕΚΟ των περασμένων δεκαετιών να φτιάξουμε τώρα κρατικοδίαιτες low tech βιομηχανίες

TonKs

Πολύ καλή η επιλογή των Σουηδών για την αντικατάσταση των SA-8 μας.

irist-bv410.jpg
flatspin

πολυ μικρη αναχορηγια ετοιμη προς εκτοξευση και πολλά οχήματα συγκριτικά με την λύση ενος TOR.

aris32

το iris-t vl εχει μεγαλυτερη εμβελεια και ειναι fire and forget. Ισως η λυση για εμας ειναι η αναβαθμιση των sa8 στο πολωνικο προτυπο με 6 iris-t ετοιμους προς βολη.

Gunner

Ξεχάσατε τους MICA VL και τo NASAMS II με ΑΙΜ-120 ή ESSM.

Stealth

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ

ΠΤΗΣΗ, μηπως θα επρεπε να γραψετε ενα εκτενες αθρο που να συγκρινει αναλυτικα τις διαφορετικες επιλογες, και οπου θα υπαρχει συγκριση για τα εξης:

1) ΙRIS-T SLΜ, Land Ceptor, MICA VL, NASAMS II , Spyder
2) Βεληνεκες, οροφη και ταχυτητα των πυραυλων
3) Xαρακτηριστικα των ρανταρ και λοιπων αισθητηρων του καθε συστηματος, εαν μπορει να διασυνθει με παθητικα μεσα οπως ηλεκτροοπτικα (π.χ. της Miltech Hellas) κτλ.
4) Πλατφορμες και ποση κινητικοτητα διαθετουν
5) Απαιτουμενο προσωπικο
6) Κοστος συστηματος και κοστος καθε βληματος
7) Εγχωρια συμμετοχη και πιθανοτητα συμπαραγωγης

Συμφωνει κανεις αλλος με αυτη την ιδεα?

Gilan

Συμφωνώ, τέτοια άρθρα (συγκριτικά άρθρα εννοώ) οπλικών συστημάτων έχω καιρό να δω στη Πτήση.

Κάποτε, πριν πολλά χρόνια (πριν ένα χρόνο  :wpds_razz: ), ήθελα ένα άρθρο για τα stealth αεροπλάνα, YF-22, YF-23 που θα σύγκρινε αυτά τα δύο αεροπλάνα, όπου στο άρθρο θα είχε ένα πίνακα με τα στοιχεία των δύο υποψηφίων σε σύγκριση με τον τύπο του αεροπλάνου που αντικαθιστούν, δηλαδή το F-15, π.χ. ισχύς κινητήρων και των τριών τύπων, επιχειρησιακή οροφή, ωφέλιμο φορτίο κ.τ.λ.

Το πρώτο μέρος με το YF-23 το είδαμε, το δεύτερο μέρος έκανε φτερά και πέταξε, άλλωστε γι’αυτό <<μας λένε ΠΤΗΣΗ>>, γιατί πετάμε, αναγνώστες, συντάκτες και σχολιαστές…!!!  :wpds_shock:   :wpds_beg:   :wpds_shutmouth:   :wpds_envy: 

Gunner

Το NASAMS II μπορεί, αν και είναι ικανο να εκτοξεύσει και ΑΙΜ-9Χ. Ο MICA VL, έχει το παρόμοιο μέγιστο βεληνεκές με τον CAMM.

https://www.mbda-systems.com/product/camm/

https://www.mbda-systems.com/product/vl-mica/

Gunner

Και πάλι στην ίδια κατηγορία με τον CAMM είναι. Στον CAMM λένε ότι έχει μέγιστο βεληνεκές πάνω από 25χλμ. Το πλεονέκτημα του Γαλλικού όπλου είναι ότι προσφέρει ομοιοτυπία με το οπλοστάσιο της ΠΑ, δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το οπλοστάσιο της ΠΑ για ΑΑ άμυνα και να αντικατασταθούν οι πύραυλοι με τους NG ή να υπάρχει κοινή δεξαμενή πυραύλων. Δεν θα γίνουν επενδύσεις εκ νέου για υποδομές συντήρησης των πυραύλων και θα χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες υποδομές εκπαίδευσης στην συντήρηση. Προσφέρει πολιτικά οφέλη, συσφίγγοντας ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας με την Γαλλία. Ακόμη και βιομηχανική συμμετοχή προσφέρει αυτή η λύση αφού ελληνικές εταιρίες (Miltech Hellas) συμμετέχουν/χαν στην κατασκευή μερών του MICA IR.

https://www.youtube.com/watch?v=D3_HYwp3HZ8&feature=emb_title

Ο CAMM δεν προσφέρει καμιά ομοιοτυπία. Έχετε πει ότι το ΠΝ μπορεί να τον επιλέξει για τις νέες φρεγάτες. Είναι τόσο πιθανό αυτό; γιατί να μην πάει στον VL MICA NG; προσφέρει πύραυλο με IR ή και με AESA κεφαλή, ανώτερη από αυτήν του CAMM/-ER; 

Να το πάω λίγο στο οικονομικό. Προσφέρεται κάποιο από τα παραπάνω όπλα μέσω FMS; απάντηση, Όχι, μόνο το MASAMS II με ΑΙΜ-120 ή ESSM ή ΑΙΜ-9Χ.

NICKB

Με κόστος συστήματος & πυραύλου; Κάτι μου λέει ότι παραπλήσιες προτάσεις θα έχουν κόστος ίσο με τα Ραφάλ που αποκτούμε. Θέλουμε και UAV/UCAV, θέλουμε και Αντιαρματικούς πυραύλους, θέλουμε και ΤΟΜΑ, θέλουμε… θέλουμε…

Alex-N

Το οποιο ομως δεν ισχυει στα οπλικα συστηματα των Φρεγατων. Εκει προκρινετε essm harpoon sm1 . 2 μετρα και 2 σταθμα.

aris32

θεωρω οτι τα hawk θα πρεπει να αντικατασταθουν απο πατριοτ. Η Ελλαδα απαιτει να εχει ακομα 4-6 πυροβολαρχιες πατριοτ. 2 στην κρητη προς αντικασταση των σ300 2 προς αντικασταση των hawk και 1με2 στην νοτιοδυτικη Ελλαδα προς καλυψη του εκει τομεα. πρεπει να βρεθει ομως ενα συστημα shorads που να ειναι βασισμενο στο iris-t ωστε να παρεχει ικανοποιητικη εμβελεια για την ασφαλειακαι των πατριοτ αλλα τον σημαντικων στοχων και της αναγκης του ΕΣ για αμυνα των σχηματισμων του.

Kostas81

Το πρόβλημα είναι, χρειαζόμαστε ένα σύστημα που είναι highly mobile-fire on the move, αλλά η δύση δεν έχει τετοια.

Gunner

Βολη εν κινήσει γιατί;

Vas

Για να ακολουθά και να προστατεύει μηχανοκίνητους σχηματισμούς.

Gunner

Και αυτά που προτείνονται το κάνουν αυτό. Δεν είναι απαραίτητο να κάνουν βολή εν κινήσει για να προστατεύσουν μηχανοκίνητους σχηματισμούς.

Vas

Φυσικά και είναι απαραίτητο, αυτοί οι σχηματισμοί δεν μένουν σταθεροί, κινούνται συνεχώς, ειδάλλως ποιο το νόημα τους. Και επίσης όλα τα παραπάνω δυτικά συστήματα δεν είναι όλα σε ένα, έχουν άλλο όχημα μεταφοράς του ραντάρ, άλλο για τον εκτοξευτή, άλλο το όχημα διοίκησης κάνοντας τα αρκετά πιο ευάλωτα και δυσκίνητα.
Οι Ρώσοι έχουν κατορθώσει να τα βάλλουν όλα σε ένα όχημα υψηλής κινητικότητας που είναι πολύ πιο εύκολο να κινηθεί και να αποκρυφτεί.

Yiorgos

Avenger, Linebacker to name a few. Το πρόβλημα είναι ότι το maximum effective range ειναι μικρότερη από την ακτίνα των όπλων του UAV.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

Vas

Βρε φίλε δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις, αλλά μιλάμε για συστήματα κατηγορίας SHORAD(Short Range Air-Defence) που έχουν πολύ μεγαλύτερες εμβέλειες εμπλοκής, καλύτερο ραντάρ, περισσότερες εμπλοκές και είναι πιο ικανά έναντι πυραύλων, βομβών, drone από τα VSHORAD(Very Short Range Air-Defence) που έγραψες όπως είναι τα Avenger/Linebacker που φέρουν τα πολύ μικρής εμβέλειας Stinger, τέτοια VSHORAD έχουμε ήδη με τα 54 ASRAD.
Εμείς μιλάμε όμως για την αντικατάσταση των OSA-AKM που είναι SHORAD κατηγορίας.

aris32

ολα τα shorads για να κανουν βολη σταματουν. το θεμα ειναι ποση ωρα θα σταματησουν. το torm1απαιτει μικρο χρονικο διαστημα για να βαλει κατα στοχου σε σχεση με το αντιστοιχο τουρκικο. ακομα και το αρχαιο sa8 απαιτει μικροτερο χρονο. θεωρω σε αυτο τον τομεα οτι αι τα 2 συστηματα ειναι παραπανω απο ικανοποιητικα.

NICKB

Οπλικά συστήματα που θα μπορούν δυνητικά (κατά την άποψή μου) είναι τα Τ-6Α, τα Kiowa warrior & παλιά Sidewinder με κάποιο τρόπο εποχούμενα (στυλ M-72 Chaparral). Φυσικά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο UAV με πυραύλους Α/Α ή πολυβόλα (παίζει πολύ τελευταία σε ξένα sites). Αν αρχίσουμε να λέμε “μη στείλουμε αυτό εκεί μη χαθεί κάποιος χειριστής, μη στείλουμε το άλλο εκεί γιατί είναι παλιάς τεχνολογία και μπορεί να καταστραφεί” δε ξέρω τι άλλο υπάρχει που θα μπορούμε να στείλουμε εναντίον των UAV.
Ο ΕΣ που δε βλέπω να αγχώνεται ιδιαίτερα, μήπως έχει ήδη βρει κάποια λύση; Πιο εξειδικευμένα συστήματα (πχ Ηλεκτρονικού Πολέμου), οικονομικότερα από την αγορά νέων πανάκριβων πυραυλικών συστημάτων (για να περισσέψει τίποτα για τις …MMSC, ενώ δε ξέρω τι επιτυχίες μπορούν να έχουν σε επίθεση 20 mini UAV σε λειτουργία σμήνους), δεν υπάρχει; Είμαστε σίγουροι ότι δε μπορεί στην Ελλάδα να κατασκευαστεί κάτι τέτοιο; Οι ιδιωτικές εταιρίες αμυντικού υλικού είναι πολύ ανταγωνιστικές σε ότι κάνουν.
Έχω γνωρίσει επιστήμονες που έχουν έρθει από εξωτερικό, οι οποίοι έχουν κάνει πράγματα (για ξένα ερευνητικά προγράμματα, κυρίως σε θέματα software με εφαρμογή σε Hardware ασφαλείας) χρόνια πριν, που ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα μοιάζουν επιστημονικής φαντασίας για τους περισσότερους.
To θέμα βέβαια είναι: Έχει διάθεση ο ΕΣ και η Κυβέρνηση να κάνει πρόταση σ’ αυτούς τους ανθρώπους με όρους της αγοράς;

Last edited 2 months ago by NICKB
Stealth

Φιλε, πριν 1-2 εβδομαδες η Ελλαδα υπεγραψε συμφωνια με τη Γερμανια, τη Βρετανια και την Ουγγαρια για το προγραμμα C-RAM, το οποιο σκοπευει να αναπτυξει συστηματα καθοδηγουμενης ενεργειας, δηλαδη Λειζερ, τα οποια μπορουν να χρησιμοποιηθουν εναντιων drone. Eκει ειναι το μελλον για εγγυς αμυνα.

“Experts from the four Allied nations will investigate options for the multinational development and procurement of capabilities in this area, with a particular focus on innovative solutions such as directed energy based capabilities.”

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_178951.htm

Η παραπανω συμφωνια ειναι πολυ σημαντικη, καθως η Γερμανικη Rheinmetall εχει ηδη παρουσιασει συστημα laser εδω και αρκετα χρονια, το οποιο εχει ενσωματωθει στο γνωστο συστημα MOOTW/C-RAM. Eχει δοκιμαστει με επιτυχια ωστε να καταρριψει ιπταμενους στοχους και drone (εχω βαλει βιντεο στο τελος του σχολιου μου).

Δεν γνωριζω ποσο κοντα ειναι στο να μπορει να αναπτυχθει επιχειρησιακα στην πρωτη γραμμη, ουτε τι απαιτησεις ενεργειας εχει. Σιγουρα δεν θα ειναι πανακεια, αλλα σε συνδυασμο με SHORADS και συστηματα μεσαιου βεληνεκους θα μπορει να δημιουργησει μια αποτελεσματικη πολυστρωματικη αντι-αεροπορικη ομπρελα στα νησια και στον Εβρο.

comment image

https://www.youtube.com/watch?v=PV3jfR-FUFc

Gunner

Ολοκληρωμένη λύση που προσφέρεται στην Γερμανία.
comment image

Συνδυάζει λέιζερ, πυραύλους και πυροβόλα. Προς τα εκεί πρέπει να πάμε κι εμείς.

NICKB

Ειδικά για φύλαξη αεροδρομίων (κύριων στόχων) θα πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε (πχ Σκύρος, Καστέλι). Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πάρει αρκετά χρόνια να υλοποιηθεί. Μπορεί όμως να βοηθήσει τη τεχνολογική μας ανάπτυξη στο ενδιάμεσο.

Last edited 2 months ago by NICKB
simos

Οι εναεριες απειλες εινα πολλες και αυξανουν διαρκως,ειναι τελειως απαραιτητο οι ΕΔ να διαθεσουν ενα σημαντικο ποσο για την αναβαθμιση της Αεραμυνας συνολικα..

evaggelos

απο αρχαιο υλικο ο ΕΣ αλλο τιποτε χρειαεται ανανεωση.Μακαρι να παρει ενα απο τα δυο αυτα.Επισης καποια στιγμη πρεπει να αποκτησει νεα anti tank γιατι με μιλαν-φαγκοτ-τοβ δε πας πουθενα πλεον,οι κορνεδες κατι λεν ακομα.

FTS

Επειδή η δυσκολία των παλαιών SHORADS -όπως τα OSA- δεν είναι τόσο η κατάρριψη του UAV αλλά ο εντοπισμός του σκεφτόμουν μήπως αντί της αντικατάστασης του OSA με κάποιο άλλο σύγχρονο SHORAD θα άξιζε να γίνει η διασύνδεση τους με τα Erieye ή κάποιο άλλο σύστημα ραντάρ που θα μπορούσε να εντοπίζει τα εχθρικά UAV και να μεταφέρει τα δεδομένα στα OSA.
Δεν έχω ιδέα αν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια τέτοια αναβάθμιση τεχνικά εφικτή και οικονομικά συμφέρουσα απλώς το θέτω.

NICKB

Σα πρόταση φαίνεται λογική, όμως θα είναι τόσο έντονος ο Ηλεκτρονικός πόλεμος που θα εφαρμόσουν οι Τούρκοι (οι οποίοι έχουν κάνει άλματα όσο εμείς “κοιμόμασταν”) που δε ξέρω τι Επικοινωνίες & Συνδέσεις θα μείνουν “όρθιες” τη κρίσιμη στιγμή. Κάπως έτσι (με Η/Π) πιστεύουν αναλυτές ότι κατάφεραν οι απέναντι να καταστρέψουν ακόμη και σύγχρονα συστήματα Pantsir S-1, με ραντάρ εξωπραγματικών δυνατοτήτων σε σχέση με εκείνα των SA-8B.
Πιο λογικό και ασφαλή θα ήταν κάποιο παθητικό σύστημα Εύρεσης & Στοχοποίησης. Φυσικά όλα αυτά είναι καθαρά προσωπική μου άποψη, δεν είμαι ειδικός.

Factor

Στα νησιά άμυνα μόνο θα κάνουμε, δεν ξέρω πόσο σημαντικό είναι τα αντιαεροπορικά μας με στόχευση drones να έχουν σημαντικές ικανότητες μετακίνησης. Εγώ θα σκεφτόμουν λύσεις ηλεκτρονικού πολέμου σε πιο σταθερή βάση και λύσεις manpads με τους πυραύλους που αναφέρει το άρθρο ή άλλους ελαφρύτερους fire & forget. Oπότε να αναλάβουν οι πεζικάριοι την άμυνα για τέτοιους κινδύνους αντί το πυροβολικό.

Last edited 2 months ago by Factor
NICKB

Σωστά, αλλά τα MANPADS έχουν μικρότερη ακτίνα δράσης από τους πυραύλους ΜΑΜ. Και δε θα αναφέρω μεγαλύτερα πυρομαχικά (με μεγαλύτερη ακτίνα) για ΑΝΚΑ & ΑΚΙNGI. Γι’ αυτό παραπάνω πρότεινα τους παλιούς SIDEWINDER (ακτίνα γύρω στα 9 χλμ) που διαθέτουμε. Στο κάτω κάτω, τα UAV σα σκάφη/στόχοι δεν είναι και τίποτα ιδιαίτερο (δεν έχουν – ακόμη – μέσα που να τους δίνουν τη δυνατότητα να καταλάβουν ότι ακολουθούνται από κάποιο βλήμα και να αμυνθούν), εάν μπορείς να τους ανιχνεύσεις έγκαιρα χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι. Τα ραντάρ σα μέσα στοχοποίησης θα είναι προβληματικά σε περιπτώσεις ύπαρξης “περιφερόμενων πυρομαχικών” όπως τα HARPY (που ακολουθούν τις εκπομπές ραντάρ), που συνήθως συνυπάρχουν σε τέτοιες αποστολές. Τα μόνα ραντάρ που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επίγειες δυνάμεις είναι των ERIEYE που θα μπορούσαν να λειτουργούν “άφοβα” από μεγάλο ύψος (αν έχουμε αεροπορική κυριαρχία όπως “όλοι” θεωρούν). Πάντως, σίγουρα τα MANPADS θα έχουν ρόλο.

Kimonas

Ξεχαστε τα συστήματα ανατολικής προέλευσης.
1)Θελουμε shorads που να γίνεται διασύνδεση με τα Ο/Σ των άλλων κλάδων και το ΣΑΕ
2) Να υπάρχει υποστήριξη με ροη ανταλλακτικών κατι με τα ρωσικά συστήματα δεν υφίσταται

rooster

Για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs, ακόμα και το πιο σύγχρονο αυτοκινούμενο και δικτυωμένο shorad που θα δρα κοντά στη γραμμή αντιπαράθεση, είναι ευάλωτο και δεν αρκεί, ίσως η λύση δινόταν συνδυάζοντας το με συστήματα c-ram.

Revival_Pill

Στα νησιά, λόγο της μικρής απόστασης από την Τουρκία, δεν θα έρθουν μόνο Bayraktar. Θα προηγηθούν μερικές εκατοντάδες loitering munitions που το κάθε ένα από αυτά κοστίζει μερικές χιλιάδες $ και θα διαλύσουν τα πάντα. Απέναντι σε αυτή την απειλή, πύραυλοι του 1 εκατομμυρίου είναι απλά άχρηστοι.

Doric

Πες τα ρε αδερφε!Παλι μιλαμε για large καταστασεις ενω δεν εχουμε μαντιλι να κλαψουμε.

gdmast

Στο δυτικό οπλοστάσιο, ανάλογο σύστημα (όπως και ανάλογο του TOR), δεν υπάρχει. Και υπήρχε μέχρι τώρα λόγος γι’ αυτό.
Οι λύσεις που μέχρι στιγμής προτείνονται, είναι είτε ανεπαρκείς (πχ. Stinger σε ASHRAD ή AVENGER), είτε διαθέτουν ακριβά π/μ., είτε είναι αρκετά στατικές κ.λπ.
1) Σε πρώτη φάση θα πρέπει να αναβαθμίσουμε κατά πολύ τα ραντάρ μέχρι την απόσταση των 70-80 χλμ. (και ανάλογου ύψους) (μια καλή λύση θα ήταν π.χ. το Giraffe 1X), που είναι σχεδιασμένα και για τον εντοπισμό uav κ.λπ.
2) Σε δεύτερη φάση, να διαλέξουμε ένα από τα υπάρχοντα συστήματα που αρχίζουν να εμφανίζονται στο δυτικό οπλοστάσιο (όπως περιγράφονται στο άρθρο), ενώ δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα η συμπλήρωση με το Iron Dome Portable.
3) Σε τρίτη φάση, όπως είδαμε και την αντίδραση των Ρώσων στο Καραμπάχ και την Αρμενία, το uav/ucav, καταρρίπτεται ΚΑΙ με ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ. Δηλαδή παρεμβολή τέτοια που θα το καταστρέψει ή θα το απενεργοποιήσει. Βέβαια εδώ να πούμε ότι απ’ ότι είναι γνωστό το Akinci, θα έχει ή έχει δορυφορική πλοήγηση. Η δορυφορική παρεμβολή δεν είναι εφικτή. Είναι τεχνολογία που απαιτεί χρόνια ανάπτυξης και πανάκριβη. Μόνο 5-6 χώρες στο κόσμο είναι ικανές να πραγματοποιήσουν δορυφορικές παρεμβολές. Και μέσα σε αυτές η Γαλλία (ναι αυτή που δεν αγοράζουμε τα πλοία της, δεν συν-αναπτύσσουμε τίποτα και δεν συνάπτουμε αμυντική συμμαχία, παρά το ότι τα συμφέροντά μας στην περιοχή μας ταυτίζονται). Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό λοιπόν.

Last edited 2 months ago by gdmast
tnt-am

Αυτό που λες με τον ηλεκτρονικό πόλεμο είναι πρακτικά και οικονομικά η καλύτερη λύση. Οι Ρώσοι την έχουν βρει με αυτά τα Krasukha τα οποία δοκιμάστηκαν στην Αρμενία με αποτυχία για τον Ερντογαν
Επιπλέον ανέπτυξαν και τα Palantin που καταστελουν συστήματα ράδιο επικοινωνιών και καναλιών χαμηλής συχνότητας. Οι Τούρκοι επίσης ανέπτυξαν το Koral και δοκιμάστηκε στη Β Συρία ενώ κάτι αντίστοιχο δοκιμασαν και στον Εβρο κατά την κρίση με τα επεισόδια.
Είναι κρίμα πάντως να μην υπάρχουν αντίστοιχα ανταγωνιστικα από δυτικές χώρες

gdmast

Όπως γράφω παραπάνω, υπήρχε λόγος που το δυτικό οπλοστάσιο δεν είχε ανάλογο όπλο. Αυτό συνέβη (χονδρικά) γιατί το ΝΑΤΟ περίμενε επιχειρήσεις βασικά με πυραύλους μεγάλου/μεσαίου βεληνεκούς και όχι επιχειρήσεις με ucav. Τώρα που έγινε αντιληπτό το ότι θα πρέπει να υπάρχουν και anti-uav συστήματα βλέπουμε τις προσπάθειες που γίνονται με τα συστήματα που αναφέρει το άρθρο. Άργησε η δύση ως προς τέτοιες λύσεις.
Για μένα άριστη λύση εκτός του η/π είναι μια λύση τύπου Iron Dome Portable σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με μέσα ηλ. πολέμου. Δηλαδή μια διπλή ζώνη όχι στατικής άμυνας.

epampapas

Αυτά για το ότι τα 9K33 Osa είχαν τις απώλειες που λέτε είναι γνωστή παραφιλολογία γνωστής προέλευσης. Μία διάψευση:

VIDEO: Armenian OSA air defence crew locks on Orbiter-1K (Israeli made) drone and shoots it down.

https://twitter.com/301_AD/status/1310921941679845376?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1310921941679845376%7Ctwgr%5Eshare_3

Αλλά οκ έχουν φάει τα ψωμιά τους.

Κανονικά πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με επιπλέον Τορ (και να εκσυγχρονίσουμε τα παλιά). Ένα σύστημα που το γνωρίζουμε άριστα και έχει και δοκιμαστεί σε επιχειρησιακές συνθήκες.

Διαφορετικά και για να κάνουμε οικονομία και να μη χαλάσουμε τις καρδιές μας με τον κύριο Πράιατ και μας κουνήσει το δάκτυλο μπορούμε να μην επιλέξουμε το πακέτο αναβάθμισης της ρωσικής Kurol, ούτε το λευκορωσικό Osa-T38 Stiletto (δεν πιστεύω να υπάρχει CAATSA και για την Λευκορωσία!!!), αλλά να πάμε στο πολωνικό WZU Osa-AKM-P1 Zadlo. Η Πολωνία μπορεί να μην έχει Lockheed αλλά είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Χώρια του ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο να βάλουμε υποσυστήματα από ελληνικές εταιρίες με πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία για την ελληνική βιομηχανία.

Last edited 2 months ago by epampapas
Vas

Δυστυχώς όπως είπαν και οι προλαλήσαντες δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο δυτικό οπλοστάσιο που να τα έχει όλα σε ένα πακέτο όπως το Tor/Pantsir.
Προφανώς η καλύτερη λύση θα ήταν η αναβάθμιση των 25 Tor-M1 του Σ.Ξ. και Π.Α. στην Ε2 έκδοση και προμήθεια τουλάχιστον 20 ακόμα τέτοιων οχημάτων.
Αλλά λόγω εμπάργκο στην Ρωσία, η αγορά νέων δεν μπορεί να γίνει, δεν ξέρω αν η αναβάθμιση εμπίπτει στον εμπάργκο και στον CAATSA νόμο των ΗΠΑ. Βασικά δεν εμπίπτει αλλά και πάλι δεν νομίζω να είχε τα κότσια κάποια Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναβάθμιση των Tor.
Στην έκδοση Tor-E2 με τα νέα βλήματα 9Μ338 των πολύ ανώτερων επιδόσεων σε ύψος, εμβέλεια, κεφαλή αλλά και ότι είναι μικρότερα από τα προηγούμενα 9Μ331, μπορούν να μπουν τα διπλάσια δλδ 16 βλήματα έναντι 8, επίσης αναπτύσσετε ένα ακόμα μικρότερο και πολύ φθηνότερο βλήμα έναντι μικρών drone. https://www.defenseworld.net/news/28030/Russia_Developing_Anti_Drone_Missile_for_TOR_Air_Defense_System

Το Tor-E2 είναι ανώτερο από το Tor-M2 και είναι αποτέλεσμα όλης της εμπειρίας που αποκόμισαν οι Ρώσοι σε Συρία και Λιβύη, στην Συρία είχαν το Tor-M2 μιας έκδοσης καλύτερης από την δική μας και η οποία όπως λέγεται πήγε εξαιρετικά με πολύ υψηλά ποσοστά ευστοχίας αφού ευθύνεται για την κατάρριψη των περισσότερων στόχων στις μαζικές επιθέσεις πολλών μικρών drone που η βάση δέχτηκε.
https://rostec.ru/en/news/rosoboronexport-brings-the-newest-tor-e2-sam-systems-to-the-world-market/

Δυστυχώς από δυτικές λύσεις δεν θα είναι εύκολο, δεν έχουν την τακτική ευκινησία και δεν είναι τόσο ανεξάρτητα τα συστήματα αυτά, καθώς άλλο το όχημα με το ραντάρ, άλλο με τον εκτοξευτή, δεν μπορούν να ακολουθάνε τεθωρακισμένους σχηματισμούς, ούτε να ρίχνουν εν κινήσει, όπως κάνει το Tor που το θεωρώ μακράν το καλύτερο SHORAD αυτή την στιγμή στον κόσμο με μοναδικά χαρακτηριστικά που δύσκολα θα βρεις αλλού.
Ελπίζω οι δικοί μας να μην τα απαξιώσουν και να προχωρήσουν έστω σε μια μίνι αναβάθμιση καθώς ακόμα και το δικό μας Tor-M1 παλιώνει επικίνδυνα, μπήκε σε χρήση η έκδοση αυτή μέσα του 90 και πολλές τεχνολογικές εξελίξεις όπως ευρεία χρήση UAV που συμβαίνει τώρα είναι κάτι που δεν ίσχυε πριν 30 χρόνια και δεν είχε προγραμματιστεί για αυτό η M1 έκδοση.
Αλλά μου φαίνεται οι δικοί μας θα το αφήσουν έτσι όπως είναι όσο πάει μέχρι να σαπίσουν, δεν πρέπει εξάλλου να θυμώσουμε τον θείο Σαμ.

Last edited 2 months ago by Vas

Τα Patriot ( 150χλμ) , τα TOR ( 70 χλμ) , και τα Gecko (30χλμ) , είναι 3 συστήματα τα οποία έχουν αγοραστεί και θα χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά στα σημεία που πραγματικά θέλουμε να προφυλάξουμε ουσιαστικά π.χ. Σάμος

Κανένα από τα παραπάνω ούτε φυσικά τα S300 η τα S400 είναι stand alone , αλλά κομμάτια αεράμυνας ( χαμηλά , μεσαία , ψηλά )

Ακόμα τα Gecko μαζί με κάτι ZU 77 ευθύνονται για το 90% των αεροπορικών απωλειών των Αμερικανών στον Κόλπο το 90 , οι οποίες ήταν πάνω από 50 Αμερικανικά αεροπλάνα , παρ όλη την προστασία από awacs , δορυφόρους , σταθμούς εδάφους , και πάνω από 800 Φ16 ……

Ακόμα η ιδέα ότι drone αποτελεί απειλή για τέτοιου είδους Α/Α είναι ανέκδοτο , εάν οι χειριστές των Α/Α δεν κοιμούνται καθώς

Ένα drone είναι :

Αργό , βαρύ ,
με μικρή δυνατότητα ελιγμών , λίγη ενέργεια – μικρό ραντάρ ,
απουσιάζει το μυαλό του πιλότου ,
κουβαλάει ελάχιστο οπλισμό ,
εντοπίζεται εύκολα , Τo ραντάρ του Gecko εντόπιζαν F15 , F18 , F16 , και F117 , και θα καταρριφθούν από τα ιμιτασιόν TAI Anka και τα Bayraktar
πρέπει να πετάει σε απόσταση μικρή από τον χειριστή με αποτέλεσμα και το command module γίνεται στόχος ,
απαιτεί ακόμα μεγάλη ανταλλαγή δεδομένων με τον σταθμό εδάφους για επιτυχημένη στόχευση πχ και αυτό το προδίδει στα παθητικά
Μικρό βεληνεκές – καύσιμα

Τα unmaned Vechiles γενικά είναι για παρατήρηση , φωτογράφιση , ψηφιοποίηση εδάφους , και όχι για επίθεση σε Α/Α , και μάλιστα πολλαπλά , και σε στρατό σαν της χώρας μας …, και έτσι αναφέρονται παντού

Εσείς λέτε να πετάξουμε το προς το παρόν κορυφαίο Α/Α μικρού βεληνεκούς , και να αρχίσουμε τα drones .
H Τουρκία δεν έχει μαντήλι να κλάψει και λόγω λίρας , δεν μπορεί εδώ και 10 χρόνια να αγοράσει ανταλλακτικά για τα Φ16 ,και αυτό που μπορεί να φτιάξει είναι drones .

Αγαπητοί φίλοι

Κανένα λάθος δεν κάνω ( πως στην ευχή θα μπορούσα ) , το βεληνεκές του radar του Gecko είναι 30 χλμ και σε αυτά αναφέρομαι :

https://www.armyrecognition.com/russia_russian_missile_system_vehicle_uk/sa-8_gecko_9k33_osa_ground-to-air_missile_system_data_fact_sheet.html

Το βεληνεκές των πυραύλων του είναι , πάνω από 15 κλμ

Σχετικά με τα TOR – M1 to radar τους είναι το Kasta 2E1 εξοπλισμένα με σύστημα IFF AN/TPX-54(V) .

Η εμβέλεια του ραντάρ έρευνας P-19 Flat Face Β/Kasta 2E είναι 5-150 χλμ επιτρέποντας τον έγκαιρο εντοπισμό του στόχου.
Στην δική μας περίπτωση το Kasta 2E1 , έχει target detection ( εγκλωβίζει στόχο / όχι εντοπίζει ) 58 κλμ κατ , ελάχιστο

https://en.wikipedia.org/wiki/Kasta_2E

Ακόμα η κάμερα – radar του πυραύλου , από μόνη της είναι πάνω από 25 κλμ , σύμφωνα με τον Ε.Σ. ,

https://www.haf.gr/arsenal/tor-m1/

Άλλο το μέγιστο range του ραντάρ , άλλο το max βεληνεκές του Α/Α πυραύλου (καύσιμα για να πάει ευθεία ) , και άλλο το ωφέλιμο ( βεληνεκές στο οποίο ο πύραυλος έχει σχεδόν τις μέγιστες ικανότητες ταχύτητας και ελιγμών , και αποτελεί απειλή )

Καλά τα drones αλλά , καλώς η κακώς η Ελλάδα έχει αγοράσει τα κορυφαία αντιεροπορικά στον κόσμο

Patriot , S300 , TOR M1 , και Gecko , τα οποία δεν αφήνουν αδύνατα / τυφλά σημεία στην αεράμυνα

Ακόμα τα TOR μετά από πολύ κόπο , έχουν σύνδεση με τα S300 και ανταλλάσσουν στόχους …

Ελπίζω να βοήθησα

Απλώς προσπαθώ να συμβάλω , εάν μπορώ , με πράγματα που γνωρίζω .

korko

Μία παρατήρηση  μόνο το ερώτημα είναι αν το OSA σαν αυτόνομη  μονάδα πυρός,  μπορεί να εντοπίσει τα drones εννοείται χωρίς τη βοήθεια του (ΣΑΕ), που δεν είμαι σίγουρος αν είναι διασυνδεδεμένα…. Στον εξομοιωτή CMO τα μπαϊρακτάρ δεν εντοπίζονται έγκαιρα στις περισσότερες περιπτώσεις…

Δεν γνωρίζω τι κάνουν σε εξομοιωτή .
Από το 2015 από όσο γνωρίζουμε και τα OSA είναι πάνω στο ΣΑΕ του στρατού μας .
Υποθέτω για να χτυπούν εισερχόμενους πυραύλους και αεροσκάφη , δεν πρέπει να έχουν κανένα πρόβλημα με UAV’s , τα οποία είναι μεγαλύτερα από πύραυλο και κινούνται πολύ πολύ πιο αργά .

korko

Αυτά που γράφεις για τη διασύνδεση με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου είναι το πιο σημαντικό διότι εάν το ΣΑΕ έχει διασύνδεση και με OSA, Τότε ένα αρκετά μεγάλο μέρος του προβλήματος εντοπισμού επιλύεται..(Διάβασε λίγο παρακάτω σε ενα σχολιο μου ) Αν σου είναι εύκολο να παραθέσεις το link που αναφέρεται στη διασύνδεση θα σου ήμουν υπόχρεος ( κάπου Το έχω διαβάσει και εγώ παλαιότερα, αλλά δυστυχώς δεν το βρίσκω).  Κατά τα άλλα, μακάρι να έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις διότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις τόσο στο Πεδίο στη Συρία όσο και στη Λιβύη για το αντίθετο….

gdmast

Ούτε τα TOR, ούτε τα OSA είναι σχεδιασμένα για τα uav.
Μόνο τα Buk 3, είναι σχεδιασμένα και για τέτοιου είδους στόχους.

Vas

Το Tor στην τελευταία του έκδοση Ε2 είναι και παραείναι, ίσως και το καλύτερο.

korko

Έχεις δίκιο αλλά να ξέρεις αν εντοπιστούν κάνουν one hit one kill

swan1908

Το θεμα ειναι οτι τα Gecko ακομα και τα TOR δεν σχεδιαστηκαν για drones. Μπορουν αραγε να τα εντοπισουν? Ειδικα τα sa-8b ειναι απαρχεομενα, μπορει για την εποχη τους να ηταν αξιοπιστα αλλα εχουμε 2020.Ακομα και τα M1 να μπορουν να τα εντοπισουν αξιζει το κοστος πυραυλου με στοχο?Δυστηχως απο την στιγμη που δυτικα σαν Μ1 δεν υπαρχει και σε ρωσσικα συστηματα για αυτονοητους λογους δεν θα παρουμε ποτε ξανα νομιζω οτι τα νησια μας και το στρατιωτικο προσωπικο σε αυτα δεν θα περασει καλα αν ποτε γινει το κακο.

Αγαπητέ

Το Bayraktar , είναι ένα πράγμα μήκους 6,5 μέτρων , με άνοιγμα φτερών 12 μέτρα , και έχει max ταχύτητα 220 χλμ

Τα Gecko , και τα Tor εντοπίζουν εισερχόμενους βαλλιστικούς μικρού βεληνεκούς πυραύλους , αλλά και air to ground πυραύλους , οι οποίοι είναι μικρότεροι από UAV σαφώς ταχύτεροι και με πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ελιγμών .

Άρα UAV και λοιπά Un manned vechiles , αποτελούν στόχους εκπαιδεύσεως για τα Α/Α , αλλά και για την πολεμική αεροπορία

Όπως γράφω και παραπάνω , τα unmanned είναι για κατασκοπία , φωτογράφιση , ψηφιοποίηση .
Δεν είναι για εμπλοκή , σε πολεμικές επιχειρήσεις , ούτε είναι το μέλλον του πολέμου , ένα πολεμικό αεροσκάφος , η ελικόπτερο σε λίγα λεπτά μπορεί να καταρρίψει , καμιά ντουζίνα με το πολυβόλο η short range missiles

swan1908

Υπαρχει περιπτωση τα πολεμικα αεροσκαφη να σχολουνται με τα Bayraktar οταν θα εχουν να εκτελεσουν τοσες αποστολες? Τα ελικοπτερα επισης πως θα τα καταριψουν οταν τα Bayraktar πετανε σε μεγαλυτερο υψος (εκτος αν κανω λαθος) και περα απο αυτο αυτο εχουμε και ελαχιστα επιθετικα ελικοπτερα που και αυτα θα εχουν αλλες αποστολες. Δεν γνωριζω ποια ειναι λυση φυσικα αλλα και οι ηλεκτρονικες παρεμβολες που υποτιθεται οτι εριξαν οι ρωσσοι προσφατα αμφισβητείτε απο πολλα μπλοκ και σαιτ. Εν ολιγης λενε οτι ειναι δυνατον να τα βγαλουν εκτος ελεγχου αλλα πρεπει να ερθουν σε πολυ κοντινη αποσταση, δεν θυμαμαι ακριβως τα χιλιομετρα που ανεφεραν.

Φυσικά τα ελικόπτερα πηγαίνουν κάπως ψηλότερα ακόμα και από το Bayraktar που είναι πολύ μεγάλα Uav και δεν είναι καν drone .

Εκτός όμως από αυτό εμείς έχουμε μόνο 100 επιθετικά ελικόπτερα :

70 Kiowa και 30 Apache ,

Και να μην έφτανε το ελικόπτερο τα φτάνουν οι Stinger ( 8 χλμ), και οι Hydra (10 xlm) .

Ο Stinger κοστίζει 40.000 , το Bayraktar 500.000 , εμείς έχουμε εκατοντάδες σε απόθεμα

swan1908

Τα Kiowa δεν θα ειναι 70 λειτουργικα επισης πρεπει να βαλουμε και στην εξισωση τα akinci που λογικα συντομα θα ειναι σε υπηρεσια

swan1908

Συγνωμη δεν ειχα διαβασει τα παραπανω σχολια σου,απο οτι λες και απο οτι φενεται γνωριζεις οτι τα UAV εντοπιζονται ευκολα. Εμενα με προβαληματισε και νομιζω ολους μας βλεποντας τα γεγονοτα στην αρμενια ποσα Gecko Βγηκαν για πλακα εκτος. Νομιζω χτυπησαν και ενα BUK h TOR βεβαια οι αρμενιοι τα ειχανε σε χαρακωματα ακινητα αλλα με προβληματιζει το γεγονος οτι δεν μπορουσαν να τα εντοπισουν εκτος και αν χειριστες κοιμοτανε ορθιοι

kosmo76

Τα προτεινόμενα συστήματα πώς ξεπερνούν τα θέματα (1) εντοπισμού των uav και (2) άμυνας εναντίον swarm?
Μήπως δεν είναι θέμα συστήματος SAM καθεαυτό, αλλά sensors που να βλέπουν τα uav με χρονικό πλεονέκτημα και ίσως και κάτι σαν land CIWS, ανά κάποιες μονάδες, που να κερδίζει χρόνο στα SAMs μέχρι να κάνουν tracking/kill. Υπάρχουν τέτοιες λύσεις? Είναι οικονομικά εφικτές?

Στο χομπίστικό μου μυαλό, μου φαίνεται πως τα όποια SA-8 ή άλλα mobile SAMs, δεν είναι από μόνα τους καλά ή ανεπαρκή ενάντια στα uavs, γιατί πρόκειται για μια ολοκαίνουργια και διαφορετική κατηγορία απειλών (πολλά, φτηνά, αργά, δυσδιάκριτα). Νομίζω πως και ένα SA-8 θα μπορέσει να ρίξει ένα uav/ucav, αν απλά μπορέσει να το κλειδώσει και να μην χτυπηθεί πρώτο. Μπορούν τα υπάρχοντα συστήματα να πάρουν upgrade στα sensors ή να “δανειστούν” τα μάτια άλλου συστήματος ώστε να χτυπήσουν πρώτα?

Last edited 2 months ago by kosmo76
korko

Θα συμφωνήσω, νομίζω ότι έχετε πιάσει σωστά το νήμα του προβλήματος.  Επιπλέον θα ήθελα να προσθέσω ότι το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση (ιεραρχικά),  είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αεροπορικού ελέγχου (ΣΑΕ) και της διασυνδέσης των οπλικών συστημάτων με αυτό. Για τα Osa, από πηγές που έχουν διαρρεύσει,  έχει γίνει διασύνδεση καταρχήν με τα λοιπά Ρώσικα συστήματα tor, αλλά και μέσω μιας ελληνικής εταιρείας έχει επιτευχθεί διασύνδεση με το ΣΑΕ? Τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν τοποθετηθεί στο κεντρικό Αιγαίο είναι επαρκέστατα στο να εντοπίσουν τα drones αλλά οπωσδήποτε θα έχουν πρόβλημα με τους νεκρούς τομείς σε επιμέρους σημεία των νησιών.  Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα σήμερα,  στο πω δηλαδή θα μπορεί να εντοπιστεί ένα τόσο μικρό ίχνος από τις τοπικές δυνάμεις  των νησιών

epampapas

Άσχετο αλλά μια ακόμα LCS ή USS «Detroit», “έμεινε” στη μέση της θάλασσας και ήθελε ρυμουλκό…

https://www.defensenews.com/naval/2020/11/06/littoral-combat-ship-detroit-is-being-towed-into-port-after-another-engineering-failure/

Πιστεύω το ΠΝ στη LoR πρέπει να ζητήσει και συνοδευτικά ρυμουλκά. Αν κάνουμε μια δουλειά να την κάνουμε ολοκληρωμένα, επαγγελματικά.

Κορβέτες SANITAS που πλασάρονται και ως φρεγάτες, με προωστήριο σύστημα ρυμουλκό και ραντάρ επιδόσεων 30ετίας, χωρίς σόναρ τροπίδας που οι χαζοί Τούρκοι και λοιποί τα βάζουν παντού.

Ερώτηση αν τα ρυμουλκά τα πάρουμε από Ρωσία με ροδάκινα, γιατί οι αμερικάνοι δεν τα δέχονται, μας πιάνει το CAATSA?

Last edited 2 months ago by epampapas

Το σύστημα NASAMS είναι καλή λύση. Το ΚΔΠ της Kongsberg από το Hawk σε συνδυασμό με προηγμένο ραντάρ και εκτοξευτές ΑMRAAM, ακόμη και επί Hummer.

GiorgosR

Κανένα πρόβλημα… Στο ίδιο πλαίσιο επιχειρηματολογίας περί FMF, FMS κλπ που ακολουθούμε για αεροπλάνα, ελικόπτερα και προσφάτως φρεγάτες θα εντάξουμε και αυτό το πρόγραμμα και όλα καλά!
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/falcon.html
Το επόμενο πρόγραμμα προς υπογραφή…

krunar

όπως είπαν οι περισσότεροι, η δύση δεν έχει τέτοια συστήματα. Όχι γιατί δεν μπορεί να τα φτιάξει αλλά γιατί έχει καλύτερη λύση και λέγεται εναέρια υπεροχή.
Αντι λοιπον να δίνουμε δεξια αριστερά δις, ας πάρουμε και άλλα αεροπλάνα

tnt-am

Γίναμε Ντουμπάι και δεν το ξέρουμε;

Vas

Η Δύση δεν έχει τέτοια γιατί πάντα επένδυε πιο πολύ στην αεροπορική υπεροχή αντί στην αεράμυνα.
Από την άλλη δεν γίνεται να διαθέτουμε μαχητικά μόνο και μόνο να κυνηγάνε drones, δεν μπορεί να βρίσκονται παντού και πολλές φορές αυτά τα drones θα εντοπίζονται την τελευταία στιγμή λόγω μικρού ίχνους και μέχρι να σπεύσει η αεροπορία να τα αναχαιτίσει θα έχουν κάνει την δουλειά τους.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας συνδυασμός σύγχρονου SHORAD με υψηλές δυνατότητες κατά drone και συστημάτων παρεμβολών.
Οι Ρώσοι σε αυτό το θέμα αρέσει δεν αρέσει είναι οι καλύτεροι γιατί ασχολούνται πολλά χρόνια στο κομμάτι αυτό και έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση UAV από όλους τους υπόλοιπους.
Δυστυχώς δεν πρόκειται για τους γνωστούς λόγους να προμηθευτούμε ξανά οτιδήποτε ρωσικό, τουλάχιστον να μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε τα Tor μας, αλλά ούτε και αυτό το βλέπω.

Arionas

Δεν είναι μόνο τα οσακ πρόβλημα που όπως γράφεται είναι αρχαία πλέον και τα FIM-92 Stinger με 5 χιλιόμετρα Μαξ εμβέλεια κάνουν μόνο για τα εχθρικά ελικόπτερα και όχι για νύχτα.. Γενικά μέχρι και πριν 10 χρόνια θα έλεγε κανείς πως η αεράμυνα της χώρας ήταν σαν αστακός πλέον όμως τα προβλήματα είναι πολλά όπως σε όλα τα σώματα και όπλα.. Κάτι έχει αρχίσει να αλλάξει όπως φαίνεται μακάρι να δούμε και στην αεράμυνα της χώρας κάποια κίνηση ουσίας γιατί είναι όσο σημαντική είναι όλα τα υπόλοιπα..τα προβλήματα στα νησιά επίσης δεν είναι μόνο τα droneς αλλά και τα μεγάλα εμβέλειας βλήματα εχθρικού πυροβολικού.. Επίσης η αχίλλειο πτέρνα είναι το Καστελόριζο και το μόνο σενάριο που δεν έχουμε απαντήσεις μέχρι να έρθουν τα καλούδια που εκεί μόνο το ναυτικό και η αεροπορία μπορούν να κάνουν την διαφορά.

neuromancer

Να λοιπόν που καίμε φαιά ουσία για τα παλιο-drone των γειτόνων που είναι έτσι, κι αλλιώς κι αλλιώτικα, και δεν μπορούν, και πέφτουν, και ό,τι άλλο έχει ειπωθεί κατά καιρούς.

Yannis

“με τη μικρή διατομή ραντάρ”

Ισως πιο δοκιμο ειναι => “με τη μικρο ιχνος ραντάρ
Συγνωμη για την παρεμβαση.

GeorgeP

Νομιζω τα παντα (ακομα και τα gecko) ριχνουν ανετα uav.
Το θεμα ειναι μονο στον εντοπισμο τους.

Orion

Εγώ προτείνω πάντσιρ. Μαζί με τα σου 35 θα είναι η καλύτερη επένδυση για τα ροδάκινα και τις πιπεριές χλωρίνης που παράγουμε…

panahristos

Τετοια Α/Α συστηματα ειναι μονο κατα ελικοπτερων ως προς τις εμβελειες των οπλων τους.Το να τα βαφτιζουμε anti-drones,εναντιον α/φων ειναι τραβηγμενο,τετοια συστηματα θελουν επισης πυροβολα για αυτοπροστασια εναντι οπλων α/εδαφους.Κατι αναλογο του Pantsir S2 στο δυτικο οπλοστασιο αλλα νομιζω δεν υπαρχει

flashg

Το sea ram (το ρανταρ του phalanx και 11 πύραυλοι ram) σε φορτηγό ή τεθορακισμένο πχ leo1 θα ήταν ιδανικό. Στην έκδοση block2 ο πύραυλος ram έχει 16 km εμβέλεια και προηγμένο ανιχνευτή. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το phalanx για προστασία των βάσεων τους στο Αφγανιστάν.

Doric

Η μονη καλη ιδεα μεχρι τωρα….

thanasouras

Σίγουρα το Ισραήλ θα χει κάποιο καλούδι που θα μπορεί να τα πετάνε Έλληνες χειριστές μόλις πλξσιάσουν.

flatspin

Διαβάζοντας τα σχόλια, θυμηθηκα ένα σύστημα δυτικης προέλευσης το οποιο μας ταιριάζει γάντι, έχοντας την ιδια φιλοσοφία με τα υπάρχοντα mobile συστηματα: Iron Dome Mobile

https://www.timesofisrael.com/israel-unveils-portable-iron-dome-at-paris-air-show/

Αυτό θα μπορούσε να ειναι μια πολυ καλη πρόταση…. τουλάχιστον στα χαρτιά

evaggelos

και ενα ωραιο αρθρο για πτηση ειναι η αναβαθμιση- αποκτηση νεων ρανταρ καθως τα απαρχαιωμενα μας ρανταρ θελουν αλλαγη για να λειτουργησουν ολα ακομη και τα ραφαλ χρειαζονται ρανταρ κ φυσικα αν πρεπει να αναβαθμισουμε τα saab.
ΥΓ. κανα ρανταρ φτιαχνει η λοκχιντ? δεν εχουν water jet αυτα…

tnt-am

Η πιο ορθολογική λύση είναι επιπλέον πυροβολαρχιες TOR M2, αναβάθμιση των υφιστάμενων TOR M1 και επιπλέον προστασία με Pantsir s2.
Ωστόσο πλέον γιναμε και επίσημα αποικία του Παϊτ ο οποίος θέλει την Τουρκία ΠΑΣΗ ΘΥΣΊΑ ακόμα και αν χρειαστεί να παραδώσουμε μέρος ή και ολόκληρη ΑΟΖ, το βλέπω χλωμό ακόμα και ανταλλακτικά να πάρουμε.
Δεύτερη εναλλακτική λύση Iron Dome αν και δεν είμαι σίγουρος πρακτικά αν είναι το ίδιο αποτελεσματικά μιας και είναι ένα σύστημα με 4 ζώνες Άμυνας.

Last edited 2 months ago by tnt-am
NikosP

Η δική μου αίσθηση ως μη-ειδικού είναι πως αν έχεις το κατάλληλο δίκτυο αισθητήρων , υπάρχουν και πιο φθηνά βλήματα από τους κάθε βεληνεκούς πυραύλους ….

Οι ρουκέτες των APKWS για παράδειγμα , ή τα vulcano των strales . θα μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά του uav-killer εκτοξευόμενα από εναέριες-επιφανειακές (έδαφος και θάλασσα) πλατφόρμες; Πόσο δύσκολο-ακριβό είναι να γίνουν οι κατάλληλες ταρζανιές-πατέντες ;

Vas

Οι ρουκέτες APKWS και τα πυρομαχικά vulcano είναι για στόχους εδάφους, όχι για καταρρίπτουν UAV. Θα μπορούσαν τα πυρομαχικά Dart του Strales να καταρρίψουν drone μέσα σε μια εμβέλεια 8 χλμ.

Last edited 2 months ago by Vas
NikosP

Σωστό είναι το για πού χρησιμοποιούνται αλλά ,από την άλλη , και τα “σπουργίτια” αντιαεροπορικά-αντιβαλιστικά είναι . . . πλην όμως , μια χαρά ζημιές κάνουν σε γέφυρες πλοίων

Αν λοιπόν το βλήμα είναι κατευθυνόμενο και έχει την δυνατότητα να φθάνει στο ύψος πτήσης των περιφερόμενων έστω , ή/και επιχειρησιακών ΜΕΑ , πόσο “άχρηστοι” είμαστε πια που να μην μπορούμε να παραλλάξουμε λίγο τα χαρακτηριστικά ήδη υπαρχόντων πλατφορμών κα βλημάτων ;

Larisaios

Η USAF έχει ήδη καταρρίψει UAV με APKWS που βλήθηκε απο F-16 σε πρόσφατη δοκιμή.

Vas

Και το Hellfire μπορεί να καταρρίψει αν πετάει σε πολύ χαμηλό ύψος, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το ιδανικό, λίγες οι περιπτώσεις που θα μπορέσει να το κάνει.

NICKB

Η πατέντα είναι στο αίμα μας. Τα πάντα γίνονται (ακόμα και οι APKWS με ενισχυτή πυραυλοκινητήρα λόγω εκτόξευσης από το έδαφος). Το κόστος θα είναι χαμηλότερο από “ολοκληρωμένα” (για να καταρρίπτουν Γαλαξιακά καταδρομικα) εισαγώμενα συστήματα. Και φυσικά θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα εξαγωγών, του Νέου πια συστήματος. Η βούληση υπάρχει να ασχοληθούμε πχ για τη σωτηρία και ανάταση της πατρίδας μας & όχι για τις επόμενες εκλογές; Η επόμενη (διαφορετική ενδεχομένως κυβέρνηση) θα συνεχίσει να υποστηρίζει το πρόγραμμα με τη σειρά της, ή υπάρχει περίπτωση “να το ρισκάρουν” όπως άλλοι και να πάνε όλα στο βρόντο;…

Aetios

Η ιστορια ειναι διδακτικη. Ενα οπλο ή μια τακτικη αντιμετωπιζεται μια μια παραπλησια ή ιδια. Οταν οι Ρωμαιοι αντιμετωπισαν τους Παρθους εφτιαξαν αμεσως ιπποτοξοτες και καταφρακτους για την αντιμετωπιση την Παρθων αντιστοιχων. Στον Μεσαιωνα (6ος-14ος αιωνας) παλι οι Ρωμαιοι (οχι Βυζαντινοι , ελεος πια) εφτιαξαν τους Κουρσορες (ιπποτοξοτες ) και τους Ντιφενσορες ή Εκδικους (καβαλαριοι με λογχες) για την αντιμετωπιση αντιστοιχων εχθρων. Ετσι παλι για την αντιμετωπιση UAV/UCAVs μπορει να γινει με 2 τροπους ενα αργο αεροσκαφος τυπου 2ου παγκοσμιου πολεμου οπλισμενου με πυροβολα 20μμ και κατευθηνομενα βληματα τυπου stinger ή αντιστοιχα Η με UCAV χαμηλης παρατηρησημοτητας παλι οπλισμενα οπως παραπανω. Το δελταπτερυγο UAV του πανεπιστημιου Θεσ/νικης θα ηταν θανασιμος αντιπαλος για τα τουρκικα UAV/UCAVs σε ρολο κυνηγου λογω του σχηματος του που θα το επιτρεπει να πλησιαζει τα συμβατικα σχεδιασμενα τουρκικα UAV/UCAVs πριν λαβουν προυδοποιηση απο τα επιγεια ρανταρ για να αποχωρησουν.

Larisaios

Αλήθεια, εκείνα τα Crotale των ΠΑ και ΠΝ, το γίνονται; λειτουργούν; μήπως κάποια συμπληρωματική αγορά από τη Γαλλία θα είχε νόημα;

NICKB

“Λένε” ότι είναι πολύ καλά, αλλά είναι πολύ λίγα (για συγκεκριμένες εγκαταστάσεις) και αμφιβάλλω αν έχουν εκσυγχρονισθεί μετά την αγορά τους. Πάντως, σίγουρα είναι ακριβά (Γαλλικά)…

komninos79

Υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα εκσυχρονισμού των SA-8B, τα οποία μπορούν να αυξήσουν κάθετα τις δυνατότητές τους. Το γερμανο-πολωνικό πακέτο αναβάθμισης με χρήση πυραύλων IRIS-T προσφέρει μια τέτοια δυνατότητα. https://www.proelasi.com/%CE%B5%CE%BA%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B1-sa-8b-gecko-osa-9k33/

Σε κάθε περίπτωση, η απόσυρσή τους και η μη-αντικατάστασή τους δεν θεωρώ ότι είναι επιλογή.Ειδικά που από την στιγμή που στο περιβάλλον του Αιγαίου δεν υπάρχει άλλο Α/Α σύστημα χαμηλού κόστους. Δηλαδή τα δεκάδες τουρκικά drones επάνω από το Αιγαίο πως θα καταρρίπτονται? Με Patriot ή F-16?

 

NICKB

Έχω βάσιμες υποψίες ότι στην Ελλάδα μπορούμε άνετα να κάνουμε μόνοι μας τον εκσυγχρονισμό, πλην ίσως των πυραύλων. Φυσικά το “νέο” σύστημα δε θα έχει καμμία σχέση με το υπάρχων Ρωσικό, θα είναι πολύ ανώτερο ειδικά εναντίον UAV…

Last edited 2 months ago by NICKB
Lefteris

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι λόγω εγγύτητας των νησιών μας με την εχθρό τουρκία, οι λύσεις ΑΑ συστήματων που είναι ρυμουλκούμενα ή αυτοκινούμενα με επιμερισμένα τα συστήματα ραντάρ, εκτοξευτή βλημάτων, ΣΕΠ κλπ, που χρειάζονται διάταξη και μεγάλο χρόνο προετοιμασίας, είναι ακατάλληλες.
Επειδή γίνεται αναφορά για βλήματα όπως IRIS-T και συναφή, πρέπει να λογιστεί και το κόστος αυτών των βλημάτων.
Τα OSA Gecko μας βόλεψαν επί 30 χρόνια με τα φθηνά ανταλλακτικά και πυρομαχικά και ήταν αξιόμαχο όπλο για δύο 10ετιες τουλάχιστον.
Προφανώς θα πάνε για διάλυση και όπως γράφει η Πτήση (για να το γράφει αυτό θα γίνει) θα αντικατασταθούν SHORADS με VSHORADS Avenger (καμία σχέση σε δυνατότητες).

Η ιδανική λύση θα ήταν να γίνει συμφωνία με Ρωσία “αλά Rafale/Mirage” για αντικατάσταση τους με TOR M2 με συμμετοχή ελληνικών εταιρειών για την αναβάθμιση των παλιών και εκδυτικοποίηση όλου του συνόλου όσων αφορά αισθητήρες. IFF, φορείς των συστημάτων κλπ.
Αυτό έγινε και με τους S300, που η πλειοψηφία των αμυντικών sites και πολλών σχολιαστών επιμένουν να τους παρουσιάζουν ως κάτι “περιττό ρωσικό σαπάκι” την ίδια ώρα που και διασύνδεση έχουμε επιτύχει, και φωτογραφίες κάνιστρων με βλήματα της έκδοσης PMU2 είδαμε και χαίρομαι για την πρότερη νοοτροπία (προ οικονομικής κρίσης) της στρατιωτικής ηγεσίας να κάνει πράγματα εν κρυπτώ υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

tnt-am

Οι κυρώσεις που επεβαλαν οι ΗΠΑ στην Almaz Antey δημιουργεί πρόβλημα και στην FOS των υφιστάμενων TOR;
Μην ξεχνάμε ότι η Χώρα έχει επενδύσει σε χρήματα, χρόνο, ανθρώπινο δυναμικό, εκπαιδεύσεις κτλ για να απαξιωθουν.

NICKB

“Οι κυρώσεις που επεβαλαν οι ΗΠΑ στην Almaz Antey δημιουργεί πρόβλημα και στην FOS των υφιστάμενων TOR;”
Ποιος “τολμάει” (και προς το παρόν σωστά, κατά τη γνώμη μου) να το ψάξει επίσημα, τώρα που (λόγο S-400) έχει πάρει φωτιά το θέμα των αγορών από Ρωσία, στο ΝΑΤΟ; Θα μας “ξεσκίσουν”, στο επικοινωνιακό κομμάτι (βλ. Προπαγάνδα), οι Τούρκοι στους Αμερικάνους. Θα ανάβουν λαμπάδα κάθε μέρα στον Μητσοτάκη, όπως εμείς τώρα στον Ερντογάν. Εμείς βλέπεις, έχουμε τα Social Media μόνο για επικοινωνία με τις γκόμενες & τους “θαυμαστές” μας, ενώ και οι συμμετοχές μας σε επίσημα Forum δεν αφήνουν κανένα αποτύπωμα στο ξένο ακροατήριο. Η φτωχή, ΠΛΗΝ τιμία Ελλάς! Τους κάηκαν…

Last edited 2 months ago by NICKB
Lefteris

To πρόβλημα προκύπτει από την μήνυση που έκανε το ελληνικό δημόσιο εναντίων της Almaz Antey για την υπόθεση TOR M1, η οποία νομικά δεν στέκει γιατί οι εταιρείες που κατασκεύαζαν τα επιμέρους τμήματα τους δεν υφίστανται και ο όμιλος δεν κληρονόμησε νομικές ευθύνες που αφορούν πχ δωροδοκίες των εταιρειών που δημιουργήθηκαν για να τις κάνουν. Είναι πασιφανές ότι αυτό έγινε για να κλείσει το παράθυρο που είχαν αφήσει οι ΗΠΑ για συντήρηση/υποστήριξη ρωσικών συστημάτων εν ενεργεία, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την αναβάθμιση, αλλά δυστυχώς όχι την αγορά νέων.
Γράφω τι έχει λογική να γίνει, όχι τι θα γίνει.

zap

Λυσαμε ολα τα αλλα προβληματα, πιασαμε τα Gecko..

Aegis-3

Μήπως θα στοίχιζε λιγότερο να αποκτήσουμε/κατασκευάσουμε drones με αποκλειστική αποστολή την καταστροφή των τουρκικών drones;
Δεν μιλάμε για εφάμιλλης τεχνολογίας και κόστους με τα bayraktar, απλά να μπορούν να τα εντοπίσουν και καταστρέψουν με υποπολλαπλάσιο κόστος χρήσης από αυτό ενός F16 ή ενός Α/Α συστήματος.
Θα πρέπει να μπορούν να τα φτάσουν σε ύψος και ταχύτητα και να έχουν κάποιον τρόπο να πλήξουν τα αντίπαλα drones.
Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορες κλάσεις ανάλογα με το ύψος που θα επιχειρούν και την ταχύτητα που θέλουμε να έχουν.
Αν το ίδιο το drone είναι και το όπλο με το οποίο θα καταστραφεί το εχθρικό drone (αποστολή καμικάζι), τότε το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Απλά θα πρέπει να το φτάσει σε κάποια απόσταση και να εκραγεί ώστε να το πλήξει.
Μάλιστα ανάλογα χαμηλού κόστους drone θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο έξυπνων όπλων για να πετύχουμε π.χ. συστοιχίες των S-400 ή απλά να κορέσουμε την αεράμυνα των Τούρκων.

mariossahamis

Όχι να μην πετάξουμε τα osa θα μας χρειαστούν κατα πυραυλών cruise και για αυτό δημιουργήθηκε.
Οι πολώνοι οι τσέχοι αλλά και η ρωσική μητρική εταιρεία προσφέρουν πακέτα αναβάθμισης…
Εναλλακτικά προτείνω αυτό ртуть- Бм δημιουργεί ένα είδος ηλεκτρομαγνητικής ασπίδας η οποία ψήνει κυριολεκτικά βλήματα πυροβολικού mlrs cruise και…. uav

https://www.youtube.com/watch?v=i8LSp2iE2MQ

https://www.youtube.com/watch?v=k5heWrh9Guc

Last edited 2 months ago by mariossahamis
NICKB

Nα κάνουμε εμείς την αναβάθμιση, για ένα σύστημα της δεκαετίας του ’70. Τόσο άχρηστοι είμαστε;…

Babis_UK

Η δυσκολια που θα αντιμετωπισουμε τα προσεχη χρονια στην αντιπαραθεση με τα τουρκικα UAV/UCAVs δεν ειναι ουτε οι πτητικες τους επιδοσεις ουτε καποια υψηλη τεχνολογια που διαθετουν. Ειναι το χαμηλο κοστος και η εγχωρια παραγωγη τους. Σε κοστος οσο μια νεα Ελληνικη Φρεγατα ο αντιπαλος θα μπορει να αντιπαραθεσει εκατονταδες αναλωσιμα οπλα που ενα μονο ειναι ικανο να προκαλεσει μεγαλη ζημια.
Φανταστειτε την ενταση του προβληματος σε 10 χρονια απο σημερα οταν οι απεναντι θα εχουν αυτονομηθει πληρως απο αποψη υλικου, θα μπορουν να παραγουν 100αδες κομματια το χρονο και θα μπορουν να επιχειρουν με σμηνη 10αδων οπλων σε πολλαπλα μετωπα.
Με επιχειρησιακη οροφη 27 χιλ ποδια, ταχυτητες κοντα στα 100 μιλια την ωρα και αδυναμια ελιγμων λογω αναιμικων κινητηρων τα χαμηλου κοστους τουρκικα drones ειναι sitting ducks για ενα αντιεροπορικο πυροβολο Δευτερου Παγκοσμιου πολεμου γυρω στα 90 χιλιοστα
https://en.wikipedia.org/wiki/Cannone_da_90/53
https://en.wikipedia.org/wiki/90_mm_gun_M1/M2/M3
https://en.wikipedia.org/wiki/QF_3.7-inch_AA_gun
Αν ενα τετοιο πυροβολο συνδιαστει με ενα συχρονο μικροκυματικο ρανταρ ελεγχου πυρος και φορτωθει σε φορτηγο θα αποτελεσει ενα οικονομικο φονεα drones
Για βαρυτερα UCAV με οροφη πανω απο 30 χλ ποδια λογω μεγαλυτερου κοστους τους δικαιολογειται η χρηση αντιεροπικων πυραυλων για καταριψη

Τελος επειδη η καλυτερη αμυνα ειναι η επιθεση πρεπει η Ελλαδα να αποκτησει συντομα χαμηλου κοστους (<$1m) μεσου φορτιου (~500 κιλων) UCAVs

Η αξιοποιηση μη αποκλιστικα στρατιωτικων τεχνολογιων ειναι το κλειδι για λυσεις υψηλης σχεσης αποδοσης ως προς κοστος

NICKB

” αντιεροπορικο πυροβολο Δευτερου Παγκοσμιου πολεμου γυρω στα 90 χιλιοστα”.

Δεν έχεις άδικο σε όσα αναφέρεις στο σχόλιό σου. Κατά τη γνώμη μου όμως, η χρησιμοποίηση τέτοιων πυροβόλων (αν υπάρχουν ακόμη τέτοια πυροβόλα, ίσως να υπάρχει κανένα σε μουσείο με κατεστραμμένο κλείστρο) αποτελούν μόνο σπατάλη πόρων σε προσωπικό, χρήμα & υλικό για ένα δεινόσαυρο του Β’ ΠΠ , που θα είναι ουσιαστικά ικανό για μία και μόνο αποστολή & μόνο για συγκεκριμένες συνθήκες (σε χαμηλά ύψη είναι μάλλον άχρηστο, ενώ το ραντάρ θα αποτελεί “φάρο” για τα Harpy).
Στη πραγματικότητα, δυνητικά έχουμε τέτοιο όπλο. Το Μ-109 (155mm) έκανε επιτυχείς δοκιμές φέτος στις ΗΠΑ, εναντίον ελικοπτέρων (και αεροσκαφών νομίζω) με βολιδοφόρα βλήματα & κάποιες “ελαφριές” μετατροπές. Και φυσικά το Μ-109 μπορεί να κάνει περισσότερα άλλα πράγματα (καλύτερα & αυτοκινούμενα). Και δε χρειάζεται να “ξαναανακαλύψουμε” τα βλήματα των 90mm…

Last edited 2 months ago by NICKB
Babis_UK

Στις δυνατοτητες αντιεροπορικου πυροβολικου αναντια σε drones επιπεδου των τουρκικων ανφερομαι. Αν με μεσα του 2ου ΠΠ ειναι καταριψιμα ποσο μαλλον με συγχρονα. Σαφως και δεν προτεινω κανουμε ντου στα μουσεια για να εξοπλιστουμε. Υπαρχουν συγχρονες λυσεις στα 76 mm.
https://www.globalsecurity.org/military/world/china/sa2.htm
http://www.army-guide.com/eng/product4507.html

Tα 15mm θα ειναι σιγουρα αποτελεσματικα αλλα και ενα ναυτικο πυροβολο των 76 mm ισως ειναι αρκετο

NICKB

Μάλλον χρειαζόμαστε κάτι σαν το ΠΑΡΑΚΑΤΩ, συνοδευόμενο με πυραύλους:

https://www.youtube.com/watch?v=m5-RNsWMK70

Το ναυτικό πυροβόλο 76mm, έχει επίσημα εμβέλεια (Α/Α) γύρω στα 4χλμ που δεν επαρκεί, ζυγίζει γύρω στους 10 τόνους με αρκετά πυρομαχικά (άρα χρειάζεται πήγμα από Leopard 1 + Radar + σύστημα ελέγχου Πυρός).
Εάν πάμε σε STRALES (76mm με βλήμα DART – μιλάμε για πολύ ακριβή κατάσταση, αλλιώς θα είχαμε βάλει και στις MEKO), η εμβέλεια (Α/Α) πλησιάζει τα 9χλμ.
Να αγοράσεις όμως πανάκριβα συστήματα για να τα βάλεις με πατέντα σε πήγμα από πχ Leopard 1 (συν όλα τα παρεμφερή);
Όταν οι Γερμανοί μας έδιναν ΔΩΡΕΑΝ τα Gepard, εμείς δε ξέραμε τι να τα κάνουμε. Και μετά ανοίγαμε τρύπες στα ΒΜΡ-1 για να βάλουμε τα ZU-23-2 ! Tώρα θα είχαμε τη βάση για πραγματικά αντιUAV, αντιΕλικοπτερικό & αντιΑποβακικό σύστημα. Έτσι είναι, αν έχεις την Ελβετία για γείτονα, τι προγραμματισμό να κάνεις…

Last edited 2 months ago by NICKB
Babis_UK

Το 35αρι πυροβολο ειναι ανεπαρκες για στοχους που πετανε πανω απο 5000 ποδια.

Το 76mm πυροβολο ομως με hypersonic πυρομαχικα οπως αυτο https://www.leonardocompany.com/documents/20142/3150950/OTO_VULCANO_76_LQ_mm08725_.pdf?t=1538987712848 δεν πρεπει ναχει προβλημα να κατεβαζει οικονομικα οτι πεταει κατω απ τα 30.000 ποδια με 100 μιλια την ωρα.

Οσο για τις φρεγατες το Mk45 των ΜΕΚΟ με το αντιστοιχο πυρομαχικο θα κατεβαζει τα τουρκικα UAV/UCAVs απ τα 30χλμ αποσταση με κοστος κλασμα ενος RIM-116
https://www.youtube.com/watch?v=Y7i7hVWfk7w&feature=emb_logo

Θα ηταν θετικο αν οι νεες φρεγατες που συζηταμε εχουν 127mm πυροβολο αντι για το STRALES για λογους αποδοσης και ομοιοτυπιας.

NICKB

“Το 35αρι πυροβολο ειναι ανεπαρκες για στοχους που πετανε πανω απο 5000 ποδια.”
Γι αυτό είπα να “συνοδεύεται” από πυραύλους. Όταν όμως το UAV θα πετά χαμηλά, μια χαρά θα είναι τα πυροβόλα (εξάλλου υπάρχουν και τα ελικόπτερα αεραποβάσεων ή ελαφρά οχυρωμένο – όπως ενδεχομένως Τούρκοι που μόλις έχουν αποβιβαστεί, για τα οποία είναι το απόλυτο όπλο)

“Το 76mm πυροβολο ομως με hypersonic πυρομαχικα οπως αυτο https://www.leonardocompany.com/documents/20142/3150950/OTO_VULCANO_76_LQ_mm08725_.pdf?t=1538987712848 δεν πρεπει ναχει προβλημα να κατεβαζει οικονομικα οτι πεταει κατω απ τα 30.000 ποδια με 100 μιλια την ωρα.”
Το βλήμα VOLCANO είναι βλήμα για στόχους εδάφους, Το αντίστοιχο βλήμα για στόχους αέρος είναι το DART που ανέφερα, με εμβέλεια κοντά στα 30.000ft ή 9.000+ μέτρα.
Επίσης, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ενώ το πχ BAYRAKTAR έχει οροφή τα 5.000μ & το βλήμα του γύρω στα 8.000μ (άρα μπορεί να εξαπολυθεί περίπου από αυτή την απόσταση), δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρει να δει ένα παραλλαγμένο στόχο από αυτή την απόσταση (μάλλον αδύνατο). Το πιθανότερο είναι να βρίσκεται πολύ πιο κοντά του, ίσως και στην ακτίνα ενός πυροβόλου 35mm. Βέβαια στη περίπτωση πχ του ΑΝΚΑ αυτό μεταβάλλεται άρδην (οροφές, εμβέλειες), όμως πρόκειται για ένα μεγαλύτερο σκάφος, εύκολα εντοπίσιμο (και καταρίψιμο) από ένα F16 ή Τ-6 ή OH-58.

Last edited 2 months ago by NICKB
NICKB

Οι Τούρκοι ξεκινούν τη τοποθέτηση Δορυφορικών Επικοινωνιών στα UAV/UCAV τους (και στα BAYRAKTAR). Που σημαίνει ότι:

  • Όπλα αμυντικά σα τους παρεμβολείς επικοινωνιών (για τη διακοπή τους), πάνε περίπατο…
  • Πολύ πιθανόν να βλέπουμε τα UAV τους έξω από την 110ΠΜ…
  • Θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπους φύλαξης στρατοπέδων όπως πχ εκείνο του Λιτοχώρου ή της Αυλώνας (εκτός εκείνων Λήμνου, Λέσβου κλπ)…
  • Θα πρέπει να δούμε σα πιθανότητα το ενδεχόμενο να ζητήσουμε από τους Ινδούς αντι-Δορυφορικά όπλα…

Ελπίζω να μας δώσουν χρόνο οι καλοί γείτονες, μέχρι να αποφασίσουμε αν χρειαζόμαστε UCAV… Αλήθεια, εκείνα τα UAV που είχαν κατασκευάσει κάποιοι Έλληνες καθηγητές & φοιτητές, τι έγινε; Τους ενίσχυσε με κάποιο τρόπο to Eλληνικό κράτος ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τη μετεξέλιξή τους σε UCAV (δε το ρωτάω για μένα, αλλά για κάποιους φίλους στα σχόλια, που λένε ότι “κάτι αλλάζει”);. Δε ρωτάμε και τους Αρμένιους που ξέρουν (πια) κάτι παραπάνω;

NICKB

Οι Ταϊβανέζοι «ψάχνονται» να οπλίσουν τα εγχώρια UAV Teng Yun για αερομαχίες…

https://www.ptisidiastima.com/uav-teng-yun/

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

28
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 2.29

Related News

Κοινή άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ σε εξέλιξη στην Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή άσκηση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχής της Σούδας.Όπως το...

Ν. Δένδιας: Είναι χρήσιμο να έχουμε διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την Ιταλία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα το πρωί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο με τον οποίο συζήτησε θέματα...

Οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια με τον Ιταλό ομόλογό του

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Σε εγκάρδιο κλίμα υποδέχθηκε, νωρίτερα σήμερα, στη Ρώμη τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Ιταλός ομόλογός του, Λουίτζι ντι Μάιο (Luigi Di Maio).Οι...