Η SAAB δεν δεσμεύεται για το Tempest, θέλει να βελτιώσει το Gripen E

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Σουηδία ενώνει τις δυνάμεις της με τη Βρετανία στο πρόγραμμα ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους όχι για να κατασκευάσει το Tempest στο μακρινό μέλλον, αλλά για να βελτιώσει το Gripen E.

Το σχετικό μήνυμα μεταδίδει ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρείας Hakan Burskhe, αλλά και η σουηδική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το «Defense News», ο Burskhe εξηγεί ότι η συνεργασία με τη βρετανική βιομηχανία θα επιτρέψει στη SAAB να πάρει μέρος στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής, η οποία θα καταλήξει στο Gripen E. Είναι, δε, τέτοια η φιλοσοφία κατασκευής του Gripen Ε, που η εισαγωγή νέων ικανοτήτων δεν θα απαιτήσει ουσιαστικές αλλαγές σε υλικά.

Με τη σειρά της η σουηδική κυβέρνηση περιγράφει τη συμφωνία της 18ης Ιουλίου ως ένα Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) το οποίο δεν είναι δεσμευτικό. Με τα λόγια αυτά, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί ότι η Σουηδία θα επιλέξει τελικά την ένταξή της στο έτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μελλοντικού μαχητικού, FCAS, που αναπτύσσουν οι Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία.

Για την ώρα οι Σουηδία και Βρετανία θα μελετήσουν φέτος και το 2020 τι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από την πιθανή τους συνεργασία, με τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της κοινής δράσης να αναμένονται στις αρχές του 2021.

Η Σουηδία θα “συμπλεύσει” με την Βρετανία στο πρόγραμμα Tempest (μαχητικό επόμενης γενιάς)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
ikaros 07
Guest
ikaros 07

Ενωμένη-αδιαίρετη και ισχυρή η Ευρώπη μαθαίνει τα λάθη του παρελθόντος και προχωράει μπροστά. Να σταματήσει επιτέλους ότι γινόταν μέχρι τώρα στους διαγωνισμούς ΝΜΑ που οι ευρωπαϊκές εταιρείας είχαν εμφύλιο για το ποιος θα επικρατήσει και τελικά το συμβόλαιο κατέληγε σε ΗΠΑ.

Ξεχάστε τα Eurofighter-Rafale-Gripen. Έρχεται η “ενωμένη” Ευρώπη με Tempest-FCAS αλλά και Gripen E…

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

Για άλλη μια φορά οι Σκανδιναυοί παραδίδουν μαθήματα, τα οποία δυστυχώς εδώ δεν υπάρχει κανένας να λάβει:

1. Εκμεταλλεύονται την ανάγκη των Εγγλέζων για διεθνείς συνεργασίες και εισροή κεφαλαίων στο πρόγραμμά τους.

2. Αποκτούν πρόσβαση σε και δικαιώματα κυριότητας επί των προηγμένων τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν, με σκοπό να τις εφαρμόσουν σε ένα υφιστάμενο προϊόν για να το κρατήσουν σύγχρονο και ελκυστικό.

3. Διατηρούν ανοικτές τις επιλογές τους για το μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι εάν τελικά κρίνουν πιο συμφέρουσα τη συμμετοχή τους στο FCAS, αυτό να είναι εφικτό.

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Μια χαρά το ανέλυσες. Μαθήματα παραδίδουν και περιμένουν να δουν ποιο πρόγραμμα θα θεμελιωθεί πρώτο και καλύτερα. Και τότε θα κρίνουν την συμμετοχή τους. Εκτίμηση μου είναι πως θα καταλήξουν στο FCAS.

Θα δείξει…