ΘΕΜΑ: Gripen E πάνω από το Αιγαίο, σε ρόλο κυνηγού F-35;

109
14652
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 444
  •  
  •  

 

 

Πιστοί στις υποσχέσεις μας, συνεχίζουμε σήμερα τον κύκλο των δημόσιων συζητήσεων σχετικά με πιθανές υποψηφιότητες για ένα Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος στην Πολεμική μας Αεροπορία (στο μεσοπρόθεσμο μελλον). Υπενθυμίζουμε πως την συζήτηση της ξεκινήσαμε την περασμένη Κυριακή όταν ανοίξαμε το θέμα με το γαλλικό Rafale. Διαπιστώσαμε πως το άρθρο ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, και η διαδικτυακή συζήτηση που ξεκίνησε επιβεβαίωσε το πολύ υψηλό επίπεδο αεροπορικής γνώσης του κοινού μας (κάπου εδώ χαμογελάμε ικανοποιημένοι για το κοινό του περιοδικού μας).

 

Στόχος των άρθρων είναι ο τερματισμός της εσωστρέφειας και της μεμψιμοιρίας σε ό,τι αφορά τους αμυντικούς εξοπλισμούς.  Ναι, δεν μπορούσαμε για χρόνια να πάρουμε τακάκια για τα Μ2000 (σιγά λοιπόν μην αγοράσουμε νέα αεροσκάφη), ναι δεν ξέρουμε που θα βρούμε τα χρήματα για να αναβαθμίσουμε τα πολύτιμα F-16 μας, ναι ο ναυτικός  στόλος μας γηράσκει και έχουμε ακόμη σε χρήση τα Μ113. Μπορούμε να συνεχίσουμε να μεμψιμοιρούμε αλλά δεν θα το κάνουμε πια ή δεν θα το κάνουμε συνέχεια. Η Ελλάδα και βέβαια βρίσκεται σε μία δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στη νεότερη ιστορία της. Αργά ή γρήγορα η χώρα θα ξεφύγει από τα μνημόνια και την οικονομική ασφυξία και θα οδεύσει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης. Αργά ή γρήγορα λοιπόν θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με την άμυνα της. Θα φροντίσει δηλαδή να έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, σαν αποτρεπτικό παράγοντα στην περιοχή ή θα ποντάρει στην ενεργή διπλωματία και θα αφήσει τις ένοπλες δυνάμεις της εξοπλισμένες με ότι παλαιότερο υπάρχει στο ΝΑΤΟ;

Ανέκαθεν άποψή μας ήταν πως η χώρα θα πρέπει να διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που θα της επιτρέπουν να προστατευθεί από την ξένη επιβουλή. Αυτός είναι και ο λόγος που συζητάμε για λύσεις στο μέλλον. Ας υποθέσουμε πως θα είμαστε έτσι για πολλά χρόνια ακόμη, ας το “κλείσουμε το μαγαζί”. Είμαστε ρεαλιστές αλλά όμως θέλουμε να είμαστε και αισιόδοξοι. Και έτσι θα παραμείνουμε. Δεν θα σας πουλάμε φούμαρα για F-35 το 2019, ή Su-35 αντί τουριστικών πακέτων. Αλλά και δεν θα σταματήσουμε να τονίζουμε την ανάγκη για ενίσχυση των ΕΔ. Δεν σταματάμε λοιπόν την ενημέρωση, την συνεχίζουμε!

Ακρογωνιαίος λίθος των Ενόπλων μας Δυνάμεων ήταν και παραμένει η Πολεμική Αεροπορία. Μια αεροπορία η οποία έχει να προστατεύσει το πιο θερμό αρχιπέλαγος στον πλανήτη, κατοικημένα νησιά στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, έναν αδερφό κράτος, την Κύπρο (που δεν είναι μακρυά από τις καρδιές μας, αλλά πολύ κοντά) και που έχει ήδη υποστεί μία εισβολή, και τέλος την ΑΟΖ της χώρας μας η οποία κρύβει αποθέματα υδρογονανθράκων.

 

 

Όταν λοιπόν ο πανίσχυρος γείτονας  έχει στην διάθεση του 200+ εκσυγχρονισμένα μαχητικά F 16, σκοπεύει να παραλάβει έναν αριθμό μαχητικών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 (το αν θα τα παραλάβει, και πότε, και πόσα, δεν το ξέρουμε, ίσως δεν το ξέρουν και οι ίδιοι οι γείτονες), σχεδιάζει την κατασκευή του δικού του μαχητικού, που θα παράγεται στο δικό στο δικό του έδαφος, του TFX, η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ δικαιολογία για τις επόμενες γενιές και για απώλεια εθνικού εδάφους, το γεγονός ότι “λεφτά δεν είχαμε αλλά δίναμε επιδόματα”. Κινδυνεύουμε με αυτό τον τρόπο να χαρακτηριστούμε μιλιταριστές (και “υπάλληλοι” και πως “προωθούμε όπλα” και “μπλα μπλα μπλα”) αλλά το προτιμούμε αυτό από το να συναινέσουμε στην άνευ προηγουμένου  υποβάθμιση της μαχητικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων.

 

 

Όπως είχαμε πει λοιπόν και στο άρθρο της περασμένης Κυριακής αργά ή γρήγορα η Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να προχωρήσει στην προμήθεια ενός Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Στα άρθρα που έχουμε ξεκινήσει κάνουμε το συλλογισμό της πιθανότητας ενός ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού ότι θα μπορούσαν να συμμετέχουν χώρες της Συμμαχίας ή που έχουν στενούς δεσμούς με την Συμμαχία. Στην περίπτωση βέβαια πάντα που η ΠΑ δεν αποφασίσει πως χρειάζεται ένα μαχητικό 5ης γενιάς, αλλιώς μαθηματικά πλέον πάμε στο F-35.

 

Σήμερα συνεχίζουμε την συζήτηση, για το ενδεχόμενο της αγοράς σουηδικών μαχητικών τύπου Gripen E (τελευταία και πλέον εξελιγμένη έκδοση). Το σουηδικό μαχητικό θα έλεγε κανείς πως είναι το ιδανικό αεροσκάφος για μία χώρα σαν την Ελλάδα. Μονοκινητήριο, με πολύ χαμηλό κόστος χρήσης και συντήρησης, με δυνατότητα επιχειρήσεων από εθνικές οδούς ή και απλά καλοφτιαγμένους αγροτικούς δρόμους, με μία τεράστια γκάμα αισθητήρων και όπλων, θα μπορούσε να ήταν ένα αεροσκάφος που σχεδιάστηκε στα μέτρα μιας πολεμικής αεροπορίας σαν την δική μας. Που θα μπορούσε να έχει πλέον αεροδιάδρομους επιχειρήσεων σχεδόν σε κάθε νησί, ή σε κάθε περιοχή της χώρας, κάνοντας έτσι τον εντοπισμό του και την καταστροφή στο έδαφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας μια αδύνατη υπόθεση.

Στην τελευταία του γενιά, το Gripen E διαθέτει έναν εξαιρετικά εξελιγμένο κινητήρα (F-414), που του επιτρέπει υπερηχητικές ταχύτητες χωρίς χρήση μετακαυστήρα (supercruise), ένα πολύ ισχυρό ραντάρ τύπου AESA, μία εξελιγμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου ενώ μπορεί να μεταφέρει ίσως τη μεγαλύτερη γκάμα οπλικών συστημάτων σε μαχητικό αεροσκάφος σήμερα. Έχει σχεδιαστεί να δρα σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον, να συνεργάζεται άψογα με επίγεια αλλά και εναέρια ραντάρ, να μπορεί να επιβιώνει σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, και να μπορεί να αντεπιτίθεται και να προκαλεί πλήγματα στον εχθρό από μεγάλη απόσταση.

 

 

Φυσικά το πρώτο πράγμα που θα ρωτήσει ο γνωστός-άγνωστος Έλληνας “τα ξέρω όλα”, είναι αν θα “μπορεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος να αντιμετωπίσει το F–35 (μάστορα)”. Αυτή την φορά δεν θα απαντήσουμε αυτό το οποίο συνήθως απαντούμε σε κάθε αντίστοιχη ερώτηση που γίνεται για το θέμα. Θα πούμε όμως το εξής μπας και βοηθήσουμε. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον αναμέτρησης, όπου υπάρχουν μόνο δύο μαχητικά και κανείς άλλος εκεί τριγύρω, μόνο το F–35 + 1 (αντίπαλός του), τότε το F-35 θα ήταν αδιαμφισβήτητος νικητής. Σε ένα περιβάλλον όμως υψηλού κινδύνου, με έναν τεράστιο αριθμό αεροπορικών ιχνών στα ραντάρ, με τα IFF και των δύο αντιπάλων να μην “την παλεύουν άλλο”, με δεκάδες ή και εκατοντάδες πυραύλους αέρος αέρος να εκτοξεύονται εκατέρωθεν, με τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου να δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα δίκτυα συλλογής πληροφοριών, με έναν απροσδιόριστο αριθμό αισθητήρων να συλλέγουν πληροφορίες, τότε νικητής θα είναι αυτός που θα έχει προετοιμαστεί σωστά για έναν τέτοιο αγώνα. Το αν θα έχει ή όχι F-35, αυτό θα το κρίνουν οι σχεδιαστές των επιχειρήσεων. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουμε να σκεφτόμαστε Spitfire vs Me109, F-86 vs MiG-15, F-4C vs MiG-21F. Από τον 1981 και μετά την διαφορά την κάνουν οι συνδυασμένες επιχειρήσεις. Όποιος θέλει το καταλαβαίνει…

 

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν το Gripen σαν τον πλέον αναγνωρίσιμο προϊόν της σουηδικής εταιρείας, σε πολλούς διαφεύγει το Erieye ER (Globaleye), η εξέλιξη του ιπτάμενού ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που υπόσχεται την αποκάλυψη στόχων με χαμηλό RCS σε μεγάλες αποστάσεις. Οι σουηδοί αφήνουν να εννοηθεί πως o συνδυασμός του μαχητικού αεροσκάφους με το ιπτάμενο ραντάρ, και πιθανότατα ένα δίκτυο αισθητήρων στο έδαφος,  μπορεί να είναι ο συνδυασμός που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την απειλή των μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Σημειώνουμε πως προβλήματα με μαχητικά πέμπτης γενιάς στην γειτονιά τους δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα αλλά αρκετά κράτη. Για παράδειγμα και η Ινδία, καθώς η Κίνα εξοπλίζει την αεροπορία της όχι με έναν αλλά με δύο διαφορετικούς τύπους μαχητικών πέμπτης γενιάς (ή σχεδόν πέμπτης γενιάς). Και υπενθυμίζουμε πως το Gripen έχει βασίσει σχεδόν την επιβίωσή του στην ινδική αγορά.

 

 

Οι Σουηδοί λοιπόν υπολογίζουν πως μία πολεμική αεροπορία που θα βασιστεί στο μαχητικό τους, και θα συνεργάζεται με ένα ισχυρό εναέριο ραντάρ όπως το Globaleye, θα μπορεί σε συνδυασμό με τον αισθητήρα IRST, το πολύ ισχυρό radar AESA,  την προηγμένη δυνατότητα Fusion των αισθητήρων μαχητικού, τον πύραυλο πολύ μεγάλης ακτίνας δράσης Meteor, θα μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς μαχητικά πέμπτης γενιάς, με πολύ χαμηλό κόστος, και ταυτόχρονα να μπορεί να υλοποιήσει κάθε άλλου είδους αποστολή του ανατεθεί.

Ανάμεσα στις τελευταίες θα είναι για αποστολές ναυτικής κρούσης,  στρατηγική κρούση με πυραύλους cruise κι άλλα έξυπνα όπλα κοκ. Κι όλα αυτά από ένα αεροσκάφος με κόστος χρήσης συγκρίσιμο ενός προωθημένου εκπαιδευτικού, και με υψηλή επιβιωσιμότητα.

 

Καθώς πολλή συζήτηση έγινε τελευταίο καιρό για τον πύραυλο Meteor, θα πρέπει να πούμε πως τα μαχητικά πέμπτης γενιάς όπως το F-35 παρουσιάζουν πολύ χαμηλό ίχνος σε όλους τους πυραύλους ενεργής καθοδήγησης (όπως και σε κάθε άλλο στρατιωτικό ραντάρ). Συνεπώς θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν καταρρίψεις μαχητικών πέμπτης γενιάς από πυραύλους ενεργής καθοδήγησης, τουλάχιστον με τον τρόπο που γίνεται για κάθε άλλο αεροσκάφος. Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως κανένα αεροσκάφος, ούτε και το F-35 δεν είναι αόρατο στα ραντάρ από μικρή απόσταση. Αν ένας πύραυλος ενεργούς καθοδήγησης, έρθει στην “σωστή” απόσταση από μαχητικό πέμπτης γενιάς, τότε θα το εγκλωβίσει και θα το κατάρριψη σαν να ήταν οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος.

 

Δεν ξεχνάμε ή δεν αφήσουμε απέξω την απειλή που λανθασμένα αναφέρεται σαν S-400. Η απειλή δεν είναι οι πύραυλοι οι ιδιοι, αλλά η αναβαθμισμένη τουρκική αεράμυνα. Αλλά καθώς στην χώρα μας περνάνε μόνο τα “διαφημιζόμενα προϊόντα”, ο μέσος Έλληνας γνωρίζει μόνο το F-35 και τους S-400, λες και ο υπόλοιπος εξοπλισμός της Τουρκίας είναι σφεντόνες και βέλη. Συνεπώς καλό είναι να μην ερωτηθούμε once again για τους ρωσικούς πυραυλους, αλλά για την αντιμετώπιση της τουρκικής αεράμυνας. Στο ενδιάμεσο να πούμε για το Gripen E, πως οι Σουηδοί αντιμετωπίζουν το θέμα όπως οι ΗΠΑ στα F-15 και τα F/A-18. Εγκαθιστούν δηλαδή ένα προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων το Arexis, με δυνατότητες που το κατατάσσουν στα κορυφαία παγκοσμίως. Να υπενθυμίσουμε ότι ιστορικά, κάθε φορά που δημιουργούνταν κάποιος νέος πύραυλος, κάποιοι θεωρούσαν πως θα ερχόταν και το τέλος του αεροσκάφους.

Μέχρι τώρα αναφέραμε πολύ συνοπτικά όλα τα θετικά χαρακτηριστικά του σουηδικού αεροσκάφους. Ίσως δε γράψαμε ότι οι σουηδοί κατά πάσα πιθανότητα θα ήταν διατεθειμένοι να μας προσφέρουν πολύ υψηλό ποσοστό συμπαραγωγής του αεροσκάφους, ή άλλα πολύ σημαντικά ανταλλάγματα. Πρέπει όμως κάπου εδώ να γράψουμε και αυτά τα οποία θεωρούμε αντιστοίχως μειονεκτήματα του αεροσκάφους.

 

Καταρχάς πρέπει να σημειώσουμε ότι το αεροσκάφος δεν έχει γνωρίσει πολεμική δράση. Συνεπώς δεν υπάρχουν στοιχεία, για οποιαδήποτε έκδοση του, σε περίοδο πραγματικών και απαιτητικών επιχειρήσεων. Κατά δεύτερον δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως το αεροσκάφος δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο από αυτά που θα μπορούσε να προσφέρει το F-16V (το Block 70/72). Άλλωστε το αμερικανικό αεροσκάφος είναι αυτό που ανταγωνίζεται το σουηδικό στην Ινδία, σε έναν διαγωνισμό με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Και ένα μεγάλο πρόβλημα του σουηδικού μαχητικού είναι πως ο αμερικανός ανταγωνιστής του έχει πωλήσεις μερικών χιλιάδων αεροσκαφών παγκοσμίως, ενώ οι χώρες που έχουν επιλέξει το Gripen μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Συνεπώς η πιθανότητα αγοράς ενός αεροσκάφους σαν το Gripen E θα είχε τον ανταγωνισμό του F-16V, ενός αεροσκάφους που σε λίγα χρόνια θα υπηρετεί στην Πολεμική μας Αεροπορία. Έτσι η οικονομική προσφορά του Gripen E, όσο κι αν έριχναν την τιμή οι Σουηδοί, θα ήταν κατά πολύ υψηλότερη από αυτή της αγοράς επιπλέον F-16V!

Μιλώντας για την Ελλάδα, θα πρέπει να σημειώσουμε πως ακόμη και η διατήρηση 2 διαφορετικών τύπων μαχητικών είναι πλεονασμός και σπατάλη δημοσίων πόρων. Συνεπώς, στο άμεσο μέλλον, έχοντας σε υπηρεσία τα F-16V Block 72, F-16C Block 50+Adv, Mirage 2000-5Mk2, η εισαγωγή ενός τελείως καινούργιου τύπου όπως το Gripen θα ήταν κοστοβόρα, εκτός κι αν είχε να προσφέρει κάτι το τελείως διαφορετικό και εξεζητημένο στην αποτρεπτική ικανότητα των ΕΔ (όπως έφερε για παράδειγμα ο SCALP EG με το M2000-5) ή στην οικονομία (γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα;). Το ίδιο φυσικά θα ίσχυε για το F-35, αλλά το τελευταίο έχει το πλεονέκτημα του πολύ χαμηλού RCS.

Με αυτή την πολύ συνοπτική αναφορά, ανοίγουμε το θέμα συζήτησης “Gripen E πάνω από το Αιγαίο”. Όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα, τους παραπέμπουμε στις πολλές αναφορές μας και στα άρθρα στο περιοδικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ΘΕΜΑ γράφτηκε για να προάγουμε το δημιουργικό διάλογο, και προκειμένου να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε “out of the box”. Δεν γράψαμε το άρθρο γιατί προωθούμε το Saab Gripen (όπως πολλοί καλοθελητές θα θελήσουν να μας προσάψουν), αλλά γιατί προωθούμε τον διάλογο και μας ενδιαφέρει η άποψή σας, την οποία θα ακούσουμε με προσοχή. Σας προτρέπουμε λοιπόν να συμμετέχετε στον δημιουργικό διάλογο που θα γίνει στην ιστοσελίδα μας, στο facebook ή στο twitter. Ως συνήθως υβριστικές ή κομματικές εκφράσεις διαγράφονται ή ακόμη και μπλοκάρονται χωρίς πλέον προειδοποίηση.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 444
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Αλέξανδρος
Guest
Αλέξανδρος

αυτό που με διαολίζει περισσότερο είναι ότι επικεντρωνόμαστε στο S-400 που και μεταφορά τεχνολογίας δεν θα γίνει αλλά ούτε σε τι έκδοση θα παραδοθεί ξέρουμε (κατά κύριο λόγο υποβαθμισμένο σε σχέση με τα αντίστοιχα ρωσικά) ούτε αν θα έχουν οι τούρκοι την όποια πρόσβαση στις βιβλιοθήκες του συστήματος αλλά το ότι δεν βγάζει κανείς άχνα για την συμφωνία για συνεργασία και παράδοση τεχνολογίας από τους ευρωπαίους για την κατασκευή τουρκικού συστήματος βασισμένου στο SAMP/T …

antonis
Guest
antonis

Ισχύει το χαμηλό κόστος χρήσης για την τελευταία γενιά; Υπάρχει κάποιο στοιχείο; Όπως είχα σχολιάσει σε σχετικό άρθρο για την πιθανή αγορά Gripen της Κροατίας, έχω μείνει με την εντύπωση ότι το χαμηλό κόστος χρήσης αφορούσε την αρχική έκδοση σε σουηδική υπηρεσία επειδή είχε πολλά εγχώρια συστήματα, ενώ ήταν σχεδιασμένο να εξυπηρετείται από στρατεύσιμους με χαμηλό κόστος εργατοώρας. Αυτό όμως δεν ισχύει για την ΠΑ (θεωρητικά πάντα γιατί είναι απίθανη η αγορά του), ενώ πλέον το αεροσκάφος έχει γίνει πολύπλοκο.

Παραπληροφορηση
Guest
Παραπληροφορηση

Καλα εκει στην Πτηση και Διαστημα ποιος σας ειπε οτι οι Σουηδοι δινουν τα Γκριπεν τσαμπα? Δεν σας ενημερωσαν οτι οι Βραζιλιανοι πριν 2,5 χρονια εσκασαν 4,68 δις για 36 Gripen NG? Καλα ακουσατε, γι αυτο μη λετε ο,τι ναναι! Ειπαμε σαν το F-35 -value for money- δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο στην αγορα! Μακαρι να υπηρχε αλλα λιγο δυσκολο εστω για την επομενη 10ετια!

AIRMAN
Guest
AIRMAN

Μπραβο που μας δινετε ασκήσεις για σκεψη.
Το κυριοτερο πρόβλημα του γριπεν είναι ότι δεν είναι στηλθ συνεπως εγκλωβίζεται κλασικα όπως ολοι οι ντενεκέδες, αλλο πρόβλημα είναι ακριβοτερο από το φ35 αρα τζαμπα ο κοπος και τελος το φτιαχνουν κατι φαντασμένοι κρυοκολοι.

Αίας
Guest
Αίας

Σχόλιο:
Είμαι λάτρης του σουηδικού μαχητικού.
θεωρώ πως είναι μια τέλεια επιλογή για φορέας μετεορ.
Στην ουσία όμως δεν βλέπω τι παραπάνω προσφέρει από ενα f16v.
Αν είναι να επενδύσουμε σε αυτή την βάση, τότε θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση και επέκταση του προγράμματος viper.

GeoLo
Guest
GeoLo

Εξαιρετικό αεροσκάφος αλλα δεν πρόκειται να αγοραστεί απο την ΠΑ.Η πολυτυπια ειναι πολυτέλεια που δεν αντέχουμε αυτή την περίοδο.Οι ισχυρές αεροπορίες χρησιμοποιούν μαχητικά με δυο κινητήρες και έχουν τα μονοκινητήρια για τη λάντζα.Δυστυχως δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε αυτο το κλαμπ,αναγνωρίζοντας βεβαίως ότι εχουμε ανώτερους πιλότους.Η πρόβλεψη μου για το 2025 ειναι 85 f 16V,25 mk-5 και τα υπό απόσυρση blk 50 σταδιακά.Δεν βλέπω blk 30 και mm.Τοτε αν και εφ´οσον οι Τούρκοι έχουν F35 θα πάρουμε και εμείς το ίδιο.Αν δεν πάρουν τότε θα πάμε σε δικινητήριο,πιθανώς rafale η eurofighter.Ετσι θα βρεθούμε το 2030 με μαχητικό αιχμής μου θα… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

η ΠΑ, σαν ισχυρη αεροπορια, φυσικα εχει ακομα των 2 κινητηρων F4 σε επιπεδο που αυτά να είναι ανωτερα των Tornado και F18 c/d…….

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Φυσικα όχι σαν κορμο του στολου της

Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Ουπς !! Νομιζα πως τα μπλοκ 50 το 2025 θα πηγαινουν για προσποροσμο απαρτιων (στη χειροτρη περιπτωση) απο τα 52Μ, οχι για αποσυρση,,,κατι δεν εχω καταλαβει καλα μαλλον.
Το Γκριπεν ειναι ΟΝΤΩΣ ενας ιδανικος αντικαταστατης του Μιραζ, αλλα ουτε εγω το βλεπω.

Μια απορια -ασχετη- προς τους συντακτες. Η ΕΑΒ δεν μπορει (κ απο την προυπηρεσια στα μαχητικα της USAFE) να προχωρησει σε δοικες αναβαθμισεις στα F-16 μας? Ασχετα με την ενδωματωση νεων απαρτιων..
Κια αν ναι, γιατι δεν το εχει κανει τοσο καιρο στα μπλοκ 30 εστω?

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Νομίζω επί της ουσίας τα απαντήσατε όλα. Ένα μικρότερης εμβελείας και φορτίου F-16V, χαμηλού κόστους χρήσεως, κατά τεκμήριο μεγάλης διαθεσιμότητος, με πολλές προηγμένες εφαρμογές ραντάρ και δικτύωσης, κατά τις λαμπρές παραδόσεις του κατασκευαστή και του έθνους προέλευσης. Θα σταθώ όμως στο εξής: ΕΞαίρετε τις αρετές χρήσης αυτοκινητοδρόμων, α/δ νήσων κλπ . Εσείς δεν είστε που πρεσβεύατε ανέκαθεν (στο πλαίσιο εξορθολογισμού των δαπανών) την κατάργηση των σμηναρχιών στα νησιά κλπ.; Τα αεροδρόμια διασποράς δεν έχουν ανάγκες προσωπικού (όχι μόνο για φύλαξη, αλλά για όλες τις λειτουργίες μιας κοινότητας ανθρώπων); Γίνεται με 9μηνη θητεία και με τα μυαλά του “αντιμιλιταρισμού” και του… Read more »

Mich
Guest
Mich

Άλλο μόνιμες βάσεις διασποράς (ΣΜ στα νησιά ή όπου αλλού) και άλλο προετοιμασμένα τμήματα αυτοκινητοδρόμων που θα χρησιμοποιηθούν περιστασιακά και μόνο σε περίπτωση πραγματικών επιχειρήσεων. Η ΠΑ ουδέποτε υιοθέτησε το δόγμα αυτό, ούτε και νομίζω ότι πρόκειται να το κάνει στο μέλλον. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ουκ ολίγα μικρά ή μεγαλύτερα αεροδρόμια, πέραν των χρησιμοποιούμενων από την ΠΑ, που θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο αυτό.

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Ένα μαχητικο σαν το silent eagle tote;

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

αφου το δογμα μας είναι μακρια από ένα gripen αλλα κοντα στη λογικη του F4 πχ

Thras
Guest
Thras

Η σουηδική αεροπορία είχε δόγμα χρήσης αυτοκινητοδρόμων διότι ήταν βέβαιη η επικράτηση της σοβιετικής αεροπορίας (υπερείχε συντριπτικά τόσο σε αριθμούς,όσο και σε ποιότητα αεροσκαφών, σύν στρατηγικά βομβαρδιστικά, πυραύλους κρούζ, κλπ κλπ).

Στην περίπτωση ελληνοτουρκικής σύρραξης δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η ΠΑ θα ηττηθεί, το αντίθετο μάλιστα. Αυτός είναι και ο λόγος που το δόγμα μας δεν έχει καμμία σχέση με αυτό της Σουηδίας!

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Όταν η άλλη πλευρά εντάσσει ένα μαχητικό που δύναται να καταστρέψει την πρώτη μέρα έναν ικανό αριθμό των μαχητικών της Π.Α. στο έδαφος, τότε ναι, καλό θα ήταν να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σαν τους Σουηδούς.

Thras
Guest
Thras

Συμφωνώ, αν το εντάξει, θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του Δόγματος. Μέχρι τότε βλέπουμε…

Mich
Guest
Mich

Ας αρχίσουν με μερικές μετασταθμεύσεις σε κάποια από τα περιφερειακά και “ανενεργά” Α/Δ (π.χ. Αγρίνιο ή Τυμπάκι, ακόμα και Μάλεμε ή Αμυγδαλεώνα που είναι πολύ basic οι υποδομές). Μια τετράδα π.χ. να επιχειρεί για μια εβδομάδα με πλήρη αυτονομία εφοδιασμού, μέσων και προσωπικού.

Κωνσταντίνος
Guest
Κωνσταντίνος

Παίδες… Με βάσει την υπογεννητικοτητα, (31.000+ θάνατοι περισσότεροι από της γεννήσεις ετησίως) σε λίγα χρόνια όχι ανάπτυξη, αλλά ούτε Ελλάδα δε θα υπάρχει πλέον.. Εσείς βέβαια τα είχατε πει εγκαίρως από τον Απρίλιο του 1992 εάν θυμάμαι καλά.. Αφήστε λοιπόν τα όνειρα,οσο κάνεις από οοοοολους τους (έκαστοτε) κυβερνωντες δεν ασχολείται με το νούμερο ένα εθνικό πρόβλημα και μοιράζει το μέρισμα όπου να ναι…

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Η ελλαδα είναι τοπικη υπερδυναμη του αναπτυγμενου κοσμου και μετα από κάθε ηττα εχει παραδοση να εχει και θριαμβους, γι αυτό μη ηττοπαθεια παρακαλω, τωρα για τον πληθυσμο ας σοβαρευτούμε μακρια από παρωπηδες και εσωστρεφεια και να δουμε το αμερικανικο δογμα σε αυτό……………..Ο νοών…νοείτω

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Δεν είχε ποτέ σημασία η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Οι ΈΛΛΗΝΕΣ έχουν αποδείξει ότι είχαν διαχρονικά το δεύτερο… την ποιότητα!

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

ευγε αγαπητε

sotbak
Guest
sotbak

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση η Ελλάδα να προμηθευθεί ΝΜΑ από χώρα μικρής γεωπολιτικής δυναμικής για την Αν. Μεσόγειο. Εξάλλου, χρειαζόμαστε 5ης γενιάς ΝΜΑ και όχι 4,5 ή 4,75 κλπ. Το έχουμε επισημάνει όλοι σχεδόν στις απαντήσεις σε όλα τα αξιόλογα άρθρα του μπλογκ για το θέμα. Η Ελλάδα θα προμηθευθεί Φ-35 περί το 2030 ως ΝΜΑ και θα τα έχει όλα (5η γενιά/χαμηλό RCS, δικτυοκεντρικό και με τα Φ-16V, πρώτο πλήγμα για τους εξ ανατολών να έχουν το φόβο μέσα τους) και μάλιστα η τιμή του τότε θα είναι ακόμη χαμηλότερη από σήμερα. Το ζήτημα είναι ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ-ΤΡΟΠΟΥΣ… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο και την εκστρατεία που κάνετε για να καταλάβει ο μέσος Έλλην την ανάγκη η ΠΑ να παραμείνει στις τοπ θέσεις παγκόσμιος με την απόκτηση ΝΜΑ. Εγώ θα σταθώ σε δυο σημεία επί του άρθρου: α. Την ελληνική μετοχή με το ΑΣΕΠΕ, πολύ σημαντικό για εκσυγχρονισμό. και β. την ανάγκη να ξεφύγουμε από την λογική του Ιππότη, δηλ. ότι τα μαχητικά μας θα αναλωθούν στη λογική της κονταρομαχίας, η ΠΑ κυρίως θα πάει για μαζικά αντίποινα σε κρίσιμες υποδομές, έτσι η ΤΗΚ θα ηττηθεί θαρρώ φίλτατοι και θα τολμήσω να πω ότι το πολιτικό σύστημα μας,… Read more »

Thras
Guest
Thras

Μακάρι να έχεις δίκιο και ο πρωθυπουργός που θα πληροφορηθεί απο τις κατάλληλες υπηρεσίες για επικείμενες επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας να διατάξει προληπτικό χτύπημα.

Πάντως με την σημερινή κατάσταση αυτή η λογική μου ακούγεται κάτι μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και κωμωδίας…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Guest
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Θυμάμαι ότι και το 1984-1985 γινόταν συζήτηση για το Gripen και παρουσιαζόταν ως πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κτήσης και χρήσης καθώς η ικανότητά του να επιχειρεί από από τμήματα αυτοκινητοδρόμων. Ως μειονέκτημά του αναφερόταν η περιορισμένη ακτίνα δράσης που δεν κάλυπτε την Κύπρο, καθώς και ο περιορισμένη μεταφορική ικανότητα όπλων. Τελικά ακολούθησε η αγορά του αιώνα και πλέον θεωρώ ότι τόσο το παρόν όσο και το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο, Αναβάθμιση των F-16bloc 50 & όλων των 52 σε F-16V που κάλλιστα θα δώσουν ότι το Gripen υπόσχεται, τη διατήρηση για τα επόμενα 15-20 έτη των M-2000-5mk και την απόκτηση του… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Αγαπητε η κυπρος είναι δεδομενο ότι δυναται να είναι στα πλανα της ΠΑ και ερωτω, το gripen δυναται να εχει CFTs?

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

όπως πχ το Rafael

aris32
Guest
aris32

δεν εχει cft το ραφαλ . ενδεχεται στην νεα του εκδοση

Δασκολοπουλος Ιωαννης
Guest
Δασκολοπουλος Ιωαννης

Αναφερεστε στο Saab 37 Viggen ,και οχι Saab JAS 39 Gripen για το 1984 ,
σε ολα τα υπολοιπα δεν διαφωνω μαζι σας

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Ευάγγελε,το 1984-85 ἡ συζήτηση δέν αφορούσε το Gripen,αφού αυτό δέν είχε πετάξει ακόμη,αλλά αφορούσε τα αγνώστου τύπου «καθέτου απογειώσεως από την Σουηδία».

Andreas
Guest
Ανδρέας

Θυμασαι γέλιο; ο Φλωράκης τα ζηταγε αλλά ντρεποταν να πει Yak, ηθοποιοί ανέλυαν την αμυντική πολιτικη, δημαρχοι εδιωχναν τα AWACS επειδή το ραντάρ τους θυμιζε πυρηνικο μανιταρι και ηταν βεβαιοι οτι μετεφερε πυρηνικα και ο Καββαθάς να προσπαθεί να εξηγήσει τα αυτονόητα. Αξεχαστα χρονια!

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Το γέλιο κόπηκε όταν οριστικοποιήθηκε ἡ «Αγορά του αιώνα»,με 40 Mirage 2000+40 F-16,ενώ μέχρι τελευταία στιγμή (13-11-1984) οἱ δηλώσεις ήταν είτε 40 ακριβά (F-18) είτε 60 φτηνά (F-16) ὡς προς το «αμερικανικό σκέλος».
Φυσικά,ἡ ΠΑ είχε προκρίνει το F-18 σε 100-130 κομμάτια,και μόνο αυτό δέν της έδωσαν.
Σκέφτομαι από τότε,ἄν ἡ ΠΑ τους έλεγε μπλοφάροντας «μόνο το F-18 μήν μας δώσετε»,είτε θα της έδιναν ότι της έδωσαν,οπότε τί είχαμε,τί χάσαμε,είτε θα της έδιναν ακριβώς το F-18,από ενστικτώδη αντίδραση,έτσι για την σπάσουν στην ΠΑ.
Τί λές;

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Aφου βρε Αχερων η επιλογη ηταν οτι αν το νεο μαχητικο ειναι δικινητηριο τα κομματια θα ηταν max 80 ,πως η αεροπορια απο μονη της ειχε προκρινει το F-18 σε 100-130 κομματια;

ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Πού βρίσκεται το ντοκουμέντο που αποδεικνύει τον αριθμό 80 δικινητήρια,και όχι παραπάνω; Κατ᾿αρχήν,όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα,εκφράστηκε απαίτηση για τουλάχιστον 100 μαχητικά τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 130,χωρίς να διευκρινίζεται ἄν εννοούνται λιγώτερα δικινητήρια ἤ περισσότερα μονοκινητήρια,ἤ μίγμα αυτών. Όταν ἡ ΠΑ δοκίμαζε τα F/A-18A/B και F/A-18L,δέν είχε ακόμη τότε μπεί κανένας αστερίσκος για τον αριθμό 100.(πέντε μοίρες) Απλώς,με βάση την κοινή λογική,κάποιοι υπέθεταν ότι ἄν πηγαίναμε σε μονοκινητήρια,θα ήταν πάνω από 100,και το πιθανώτερο 120.(έξη μοίρες) Τον Μάϊο του 1983,ἡ εφημερίδα «Το ποντίκι»,έκανε λόγο για μέχρι 144 μαχητικά. Τον επόμενο μήνα,οἱ Τούρκοι έκλεισαν στα 160 F-16,οπότε κάποιοι αφελείς… Read more »

tsimuha2
Guest
tsimuha2
ACHERON
Guest
ΑΧΕΡΩΝ

Τεσόν καταστασιόν τρέζ απελπιστίκ.

Andreas
Guest
Ανδρέας

Πολιτικοί λόγοι. Αλλά και ο Μιττεράν έπρεπε να πάρει κάτι, και οι ΗΠΑ οσα ” δικαιούντο”. Ασε και τα ζητήματα προστασίας της τεχνολογίας αφού ημασταν σχεδόν πράκτορες της ΕΣΣΔ στα ματια του Ρηγκαν.
Παντως και εγώ για 140 – 160 αφη θυμάμαι ελεγε η ΠΑ αρχικά. Τελικά τόσα πήραμε.

Andreas
Guest
Ανδρέας

Οι ΗΠΑ θα γέμιζαν την Ευρώπη F-16. Το Χόρνετ δεν νομίζω ότι έπαιζε σοβαρά.

GK_
Guest
GK

Βασικα, Ο Ραλλης τις παραμονες των εκλογων του 1981 πηγαινε να υπογραψει για μολις 20 F18 και μαλιστα με τραπεzικο δανεισμο. Τοσα ειχε ζητησει η ΠΑ. Για το 1986 προβλεπονταν αλλα 40. Αυτο ηταν στην αρχη μεχρι τι εκλογες του 1981 και μεχρι την υπογραφη για τα τουρκικα F16 το 1982 το λεγομενο εξοπλιστικο της Ελλαδας. Εχε υποψη οτι η τιμη ενος F18 που αγοραζε το 1980 & 1981 το USNAVY αντιστοιχουσε σε αναλογια με περιπου 2,5 F16 που αγοραζε την ιδια χρονια η US AirForce. Αυτο και μονο αυτο δειχνει και το οικονομικο προβλημα που βρεθηκαν απο το 1982… Read more »

Andreas
Guest
ανδρέας

O Ράλλης τα ζητούσε ως αντάλλαγμα για τις βάσεις μαζί με πολύ υλικό ακόμη για όλα τα όπλα.

George
Guest
George

Ναι ήταν οι εποχές που ο Μαρούδας (υπουργός τύπου) είχε πύραυλο (μάλλον στο υπουργικό γραφείο) που θα κατέρριπτε τον δορυφόρο που θα τόλμαγε να μεταδώσει Ελληνικό ιδιωτικό κανάλι.
Οι Αμερικάνοι ήσαν πολύ πίσω τότε και προσπαθούσαν να αντιδράσουν στην Ελληνική υπεροπλία με το F-15 και τον ASAT smile

Andreas
Guest
Ανδρέας

Ο ιδιος ηταν ο πύραυλος!

the peaceful warrior
Guest
the peaceful warrior

Το Gripen E μαζι με το f18 ASH & f15SE στο πακετο που εχουν οι κατασκευαστριες εταιρειες διατεινονται οτι θα εχουν πολυ δυνατο aesa radar &irst για anti-stealth αμυνα. Τιθενται δυο ερωτηματα.1) Κατα ποσο ειναι καλλιτερο το Gripen E απο το f16V?Η απαντηση ειναι πως δεν ειναι. Βεβαια εχει δυο στρατηγικα πλειονεκτηματα α) το χαμηλοτερο κοστος πτησης απο ολα τα αεροσκαφη του ΝΑΤΟ. Το Gripen E εχει λειτουργικο κοστος γυρω στα 7,000$ ανα ωρα την ιδια στιγμη που το f16V γυρω στα 23,000$ ανα ωρα. β) Οι Σουηδοι προσφερουν πληρη μεταφορα τεχνογνψσιας και εργοστασιο κατασκευης στην χωρα που το επιλεγει… Read more »

aris32
Guest
aris32

νομιζω οτι φ16 εχει περιπου στις 9000 αν ωρα πτησης . 23000 εχουν τα φ15

the peaceful warrior
Guest
the peaceful warrior

Το f16 block52 έχει γύρω στις 7000 $ ανά ώρα πτήσης το f16v η LM λέει ότι είναι στις 23000$ ανά ώρα.

aris32
Guest
aris32

δεν γινεται αυτο … κατι λαθος διαβαζεις . οταν πλεον στο f16 η τεχνικη διαγνωση γινετια με υπολογιστη και δευτερο το πιο σημαντικο εξαρτημα το ρανταρ πλεον δεν ειναι μηχανικο αλλα ηλεκτρονικο δεν εχει σερβομηχανισμους για την κινηση του και προσφερει σχεδον τριπλασιο χρονο μεχρι την γενικη επιθεωρηση του . νομιζω πως περιπου στα ιδια χρηματα με το την προηγουμενη εκδοση του θα ειναι..

fakenewslover
Guest
fakenewslover

Στην έκδοση Ε μπορεί σε μια διεύλεση να πλήξει πάνω από έναν στόχους ή ακόμα έχει τους ίδιους περιορισμούς του παρελθόντος;

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

Οι επιλογες μας κατω απο τις γνωστες συνθηκες, περιοριζονται απο τον παραγοντα των ηδη υφισταμενων επιλογων (F16 , mirage2000), αρα ενδιαφερων για το Gripen ειναι θεωρητικο. Oπως σημειωνεται, μονο εξωτικης τεχνολογιας και χρησιμοτητας πχ στελθ θα μπορουσε να προστεθει στον υπαρχοντα στολο, και αν θα ηταν δυνατον αυτο να μορουσε να μοιραζεται συμβατοτητα κινητηρες και αλλα στοιχεια με αυτα των υπαρχοντων (τετοια περιπτωση ισως να ηταν η εεξελιξη του nEuRONμε με κινητηρες απο rafale [κατα παλαιοτερη δηλωση Dasault] , και με την προυποθεση απο εμας οτι αυτοι να ειναι συμβατοι και με τα mirage που διαθετουμε). Αεροοσκαφος 4η γεννιας η… Read more »

gm
Guest
gm

Ένα δημοψήφισμα για προσάρτηση μας στη Σουηδία μου ακούγετε ως η ποιο οικονομική πρόταση, μέρες που ζούμε.
Θα αποκτήσουμε και επιδόματα και εγχώρια κουμπούρια. $$$

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Πληζ βαλτε και ενα θεμα “Super Etendard εναντιον F-35” γιατι εχω να πω σημαντικα πραγματα εκει!

Desert_Falcon
Guest
Giorgos

χαχαχαχααχαχαχαχαχαχα

Zipo's
Guest
Zipo's

ΚΑΛΟ !!!!!!

KonTim
Guest
KonTim

Κατά την ταπεινή μου γνώμη,το Gripen E είναι “λίγο” ως αεροσκάφος για να αποτελέσει τον κύριο τύπο μαχητικού της Π.Α.Αντιθέτως είναι ιδανικό για να αποτελέσει το έτερο σκέλος του προγράμματος εκσυγχρονισμού της στα πλαίσια ενός μίγματος “hi-lo” μαχητικών όπου τον ρόλο του κύριου μαχητικού θα το έχει π.χ το EF-2000 Typhoon στην έκδοση Tranche 3 A/B.Συνεργατικά αυτοί οι δύο τύποι αεροσκαφών μπορούν να προσφέρουν πολλά στην Π.Α αποτελώντας μια “ευρωπαίκή” απάντηση στο κλιμακούμενο πρόγραμμα ενίσχυσης της THK σε μεσοπρόθεσμη βάση.

Mirage F1 CG
Guest
Mirage F1 CG

Κυριοι το Gripen E μπορει να ληφθει υπ οψιν μονο ως αντικαταστατης των Mirage 2000 και οχι ως επιλογη αντι του εκσυχρονισμου των F 16 και μαλιστα σε αριθμους ικανους για τον επανεξοπλισμο της 332 και την επανασυσταση της 342.
Η 331 θα παραμεινει ως εχει με τα Mk-5.

Spyros
Guest
Σπύρος

Δεν νομίζω πως τέθηκε θέμα επιλογής του Gripen αντί του εκσυγχρονισμού των F-16!

aris32
Guest
aris32

3 τυπους μαχητικων ;;;

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Έχουμε σαφείς ενδείξεις των επιδόσεων του raven σε σχέση με το AN/APG-83 των V? Ειλικρινής ερώτηση και χωρίς διάθεση να τη πω σε όσους αναφέρουν ότι το Gripen-E δεν προσφέρει παραπάνω από τα F-16V. Πολύ σιγουριά δεν έπεσε?Αλλά για στάσου… Τεχνηέντως? κάποιοι ξεχνάνε και το IRST που προσφέρει το Gripen αλλά όχι το F-16… Φυσικά όμως, όταν μιλάμε για συμβόλαιο στη LM, ξαφνικά οι όποιες ελλείψεις εξαφανίζονται… Το IRST του Gripen, τι επιδόσεις υπόσχεται? Η σύγκριση του με PIRATE ή OSF-NG? Κάποιοι ξεχνάνε και το supercruise και τη διαφορά επιδόσεων(F-414EDE/EPE/G-39)… Ξεχνάνε επίσης και τη διαφορά κόστους χρήσης με βάση το… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Φιλτατε ισοδυναμο μονο με διατήρηση αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου μαχητικών και προμήθεια έστω μικρότερου αριθμού ΝΜΑ και συνδυασμό νέων όπλων αέρος εδάφους, η ΠΑ (μαζί με 2-3 συστήματα στρατού και ναυτικού) ήταν και θα είναι το όπλο για κάθε ανταπόδοση σε βάθος όλα τα άλλα θα μας καταστήσουν παθητικούς τύπου Περσίας με ρουκέτες της πλάκας, αυτοκτονικά μπορώ να πω, δείτε τι έπαθε η Αίγυπτος με την λογική να ρίξει βάρος στην αεράμυνα αντί για την υπέροχη και κρούση αέρος εδάφους αν όχι υλικά τουλάχιστον τακτικά, το θέμα είναι πολιτικό όχι οικονομικό σε μια χώρα ακόμα και σήμερα μέσα στις 40… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

αγαπητη πτηση εχω ένα σχολιο σε αναμονη προς τον φιλο Αντωνη, ευχαριστω

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Φυσικά, το πράγμα αλλάζει, αν και εφόσον η ΤΗΚ ΔΕΝ παραλάβει F-35 ή παραλάβει σε πολύ μικρότερους αριθμούς… Αυτό όμως, είναι μια ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική συζήτηση…

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Τι περισσότερο πιστεύεις θα προσφέρει στην αποτροπή της χώρας, μια αγορά ΝΜΑ στα επόμενα 5-7 χρόνια? Ειδικά στους αριθμούς που συζητιούνται…. Αν πχ, προμηθευτούμε με αίμα, 30-40 F-35(άρα, δεν κάνουμε απολύτως καμιά άλλη αγορά/αναβάθμιση, καθώς τα κουκιά δεν φτάνουν), με τη Τουρκία να αγοράζει 120 από αυτά, υπάρχει πραγματική αποτροπή της Τουρκίας, να επιτεθεί? Τι μπορεί να υποστεί, από τα απομεινάρια της ΠΑ, μετά από μια επιθετική της κίνηση? Πόσα F-35 δικά μας, θα διασωθούν ώστε να περάσουν στην αντεπίθεση? Αναλογικά, τι ζημιά θα υποστούμε εμείς από 100-120 F-35 και τι ζημιά μπορούν να κάνουν στη Τουρκία, τα… Read more »

George
Guest
George

Αν δεις τα F-35 ως απάντηση στα Τουρκικά κι όχι ως αναχαιτιστικά τότε ο αριθμός είναι μεν σημαντικός αλλά όχι καθοριστικός. 40 αεροσκάφη ίσως σε 2 batch των 20 θα ήταν κάτι σημαντικό υπό αυτή την έννοια. Ναι μεν οι ΗΠΑ έχουν ισορροπία στις πυρηνικές κεφαλές σε σχέση με την Ρωσία αλλά και η Κίνα με τις πολύ λιγότερες κεφαλές είναι επίφοβη. Το ίδιο η Ρωσία με την Αγγλία ή τη Γαλλία. Το θέμα είναι το αν θα υπάρχει αποτροπή μετά το πρώτο χτύπημα ή όχι, παρά η ισορροπία πριν. Μεταφέροντας αυτή τη MAD λογική στα F-35 τότε μιλάμε για… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Το ότι τα κουκιά δεν φτάνουν, προφανώς δεν το βγάζω εγώ, ούτε και εξετάζω αν με άλλη κυβέρνηση/σε άλλο γεωπολιτικό περιβάλλον ή άλλο Γαλαξία, θα γινόταν άλλη μοιρασιά στον Προυπολογισμό. Σχολιάζω με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα(500 εκ το χρόνο και λοιπά…). Αν υπήρχαν πιστώσεις, ίσως και να μη με ‘χάλαγε’ τυχόν αγορά F-35. Με βάση όμως τα τωρινά δεδομένα, αγορά 40 α/φων σε βάθος ας πούμε 10ετίας, σημαίνει -αρκετά χοντροκομμένα- ότι δεν θα αγοραστεί ούτε βίδα για ΣΞ, ΠΑ κ ΠΝ την ίδια περίοδο… Στο δια ταύτα λοιπόν, προτιμώ αντί να κάνω διασπορά(και ειδική στέγαση) 40? α/φων για να… Read more »

Gilan
Guest
Gilan

Όπως λέει και η εταιρεία, το Gripen μπορεί να εντοπίσει στόχους σε συνεργασία με ιπτάμενα & επίγεια ραντάρ, με διάφορους αισθητήρες διάσπαρτους & ένα ισχυρότατο AESA, με τις παραπάνω προϋποθέσεις και το F-16V μπορεί να το κάνει. Το επιχείρημα του οδικού δικτύου, προς χρήση διασποράς της αεροπορίας, δεν ξέρω κατά πόσο έχει επιχειρησιακή αξία στην χώρα μας, γιατί οι δρόμοι είναι άθλιοι! Χρειάζονται σίγουρα έργα οδοποιίας από την αρχή και ως γνωστών στην Ελλάδα τους φτιάχνουμε ακριβά (επτά φορές πάνω από την Ισπανία). Επίσης το F-16 έχει πιστοποιηθεί με πολλά όπλα, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί σε πολεμικές επιχειρήσεις. Με το Gripen… Read more »

aris32
Guest
aris32

παλι το υπεροπλο σουκουι ακουω . γιατι το φ16v με συμμορφες δεξαμενες και τις 3 υποπτερυγικες δεν φτανει κυπρο; η αντι να παρουμε τα υπεροπλα σουκοι αν αγορασα 2 α320 τανκερ( σαν αυτα που εχει η γερμανια) δεν φτανουν τα φ16 κυπρο ;

Gilan
Guest
Gilan

Μίλησα για F-15 ή Su-35, γιατί απευθύνεστε με απαξιωτικό τρόπο στο Su-35;
Τα τάνκερ όντος είναι λύση στο πρόβλημα, όμως άλλη ευελιξία δίνουν στην αποστολή τα αεροπλάνα με επαρκή καύσιμα!

desperadonik
Guest
desperado nik

ετσι ακριβως και κρατας και τα eryeye στον αερα για μερες….

Spyros
Guest
Σπύρος

Σε διαμόρφωση Α2Α, το F-16 πάει και έρχεται απο τη Σούδα στη Κύπρο με τις σύμμορφες και δυο υποπτερυγικές 180άρες. Την κοιλιακή δε τη χρειάζεται αλλά μπορεί να την πάρει προληπτικά, αν χρειαστεί λίγο παραπάνω ΑΒ.

Lefteris
Guest
Λευτέρης

Περίμενα η SAAB να είναι πιο σοβαρή στο promotion της, αλλά να παρουσιάζουν το Gripen να καταρρίπτει sukhoi; Δεν αισθάνθηκε “κάπως” ο αρθρογράφος όταν το ανάρτησε; 1)δεν υπάρχει κανένα γεωπολιτικό όφελος σε αγορά όπλων από Σουηδία. 2)δεν είναι σε τίποτα ανώτερο από ένα F16V. 3)δεν έχει ρίξει φειβολάν σε πεδίο μάχης 4)δεν φέρει κανένα οπλικό σύστημα που να προσδίδει τακτικό πλεονέκτημα. Πχ τα Mirage έχουν τους scalp. Η λογική “κι εγώ μπάρμπα μπορώ να το κουβαλήσω” δεν είναι η απάντηση. 5)ποια συμπαραγωγή; Δεν έχουν κάνει μια σοβαρή εξαγωγή, η γραμμή παραγωγή τους θα ξαραχνιάζεται.Μεγάλο ποσοστό θα πάρουμε με οποιαδήποτε επιλογή… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

ΚΕPD 350 Taurus, RBS, Meteor, δεν τα λες και λιγα, αλλα όπως ειχε πει η Πτηση σε παλαιοτερο αρθρο της: ”κυριοι, η ΠΑ και μονο η ΠΑ, θα πει ποιο μαχητικο της κανει”.

sotbak
Guest
sotbak

ομιλείς ορθώς

Kostas
Guest
Kostas

 μπραβο Λευτερη, καιρο ειχα να απολαυσω τοσο ενα σχολιο

Thras
Guest
Thras

Πολύ πετυχημένο σχόλιο!

Em.Ti
Guest
Em.Ti

1) Λάθος. Δείχνεις ότι παίρνεις κάτι από όλους χωρίς να παίρνεις ξεκάθαρη θέση, πράγμα που σε κάνει πολύ ευέλικτο. 2) Έχετε στοιχεία περί τούτου; Ας πούμε η ύπαρξη IRST είναι από μόνη της ένα ατού. Το F-16V προς το παρόν δεν προσφέρεται με τέτοιο. 3) Ισχύει. 4) Λάθος. Τόσο τα α/α όσο και τα α/ε όπλα του είναι και πολυπίκιλλα και ανώτερα των αντίστοιχων αμερικάνικων. Και μόνο το ότι δεν είναι αμερικάνικα, για εμάς όφελος είναι. 5) Μόνος σας καταρρίπτετε στο δεύτερο μέρος του σχολίου σας το πρώτο μέρος του ίδιου σχολίου. Δεν αντιλέγω πάντως ότι η συμπαραγωγή θέλει και… Read more »

Κωνσταντινος Κλαδιανος
Guest
Κωνσταντινος Κλαδιανος

Μια άλλη συμαντικη πτυχη του θεματος είναι η υποστρτηγικη κρουση, το Gripen εχει στη φαρετρα δυο ωραια οπλα το Taurus και το RBS και εκει ερχομαι στη λογικη exocet/mirage και στη πλαισίωση των scalp eg από το Taurus…..

ThanosD
Guest
T.D

Μια ερώτησ .Μπορεί να επιβιώσουν τα Erieye μας,απο μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση Τουρκικών F-35;Τι πιθανότητε ς υπαρχουν να βρισκονται στον αέρα τιςπρωτες και πιο κρίσιμες ώρες μια σύγκρουσης.;

chikichiki
Guest
chikichiki

Συνήθως πριν ξεσπάσει ένας πόλεμος υπάρχει κλιμάκωση, οπότε η πιθανότητα να είναι τα Erieye στον αέρα θα είναι πολύ μεγάλη, όπως και θα είναι τεράστια η πιθανότητα να περικυκλωθούν από F-35 ως στόχος υψηλής αξίας. Από καλοσχεδιασμένη επιχείρηση, μάλλον δε μπορούν να επιβιώσουν.

dimkam
Guest
dimkam

πρεπει να γραψετε αρθρο με αντικειμενο την πιθανη ενισχυση της αεροποριας μας με μεταχειρισμενο υλικο κατι το οποιο ειναι πιο κοντα στην πραγματικοτητα λογω της ισχυουσας οικονομικης στενοτητας ευχαριστω

Spyros
Guest
Σπύρος

Μου αρέσει πολύ ο Σουηδός (αν και παραμένω φαν του F/A-18E/F, βασικά του F), αλλά έχω την εξής απορία: Αν η βάση του επιχειρήματος πως το μαχητικό μπορεί να είναι “Stealth Killer” είναι η δυνστότητα συνεργασίας με ένα σύγχρονο ΑΣΕΠΕ (και δη Σουηδικό), τότε γιατί να μην επιδιώξουμε το ίδιο, αλλά με μαχητικά τα F-16V και F-16 Blk50Adv που θα έχουμε μελλοντικά, ξοδεύοντας όποια κονδύλια υπάρχουν στην αναβάθμιση των υπαρχόντων ΑΣΕΠΕ ή (αν η πλατφόρμα δεν μας καλύπτει) σε αγορά νεων, ή καλύτερα ανταλλαγή των υπαρχόντων με νέα; (σημειώστε επίσης πως αν η παραπάνω προϋπόθεση για αντιμετώπιση stealth ισχύει, τότε… Read more »

τεο
Guest
τεο

Κατά τη γνώμη μου ίσως το grippen είναι κομμάτι της λύσης. Tο κύριο πρόβλημα μας εξακολουθεί να είναι τα 200+ f16. Η αλήθεια είναι ότι η αναβάθμιση των f16 θα μας αφήσει με 120 αεροσκάφη(+ 25 miraze2000-5). Με αυτά θα αντιμετωπίσουμε τα πάντα; Τα f4 φεύγουν, τα f16blk30 , mirage2000 το ίδιο… Ας πούμε ότι αγοράζαμε 20 grippen Ε, φαντάζομαι ότι θα ζητούσαμε για 30-40 μεταχειρισμένα grippen c/d ευκολίες πληρωμής (είχα διαβάσει άρθρο που έλεγε ότι η Σουηδία ψάχνει αγοραστές για αυτά προσφέροντας ευκολίες, leasing κλπ). Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε όλους τους παραπάνω τύπους αεροσκαφών που… Read more »

Iomar
Guest
Μάριος

Καλησπέρα,

Κατά τη γνώμη μου η συζήτηση θα έπρεπε να ξεκινάειαπό και να τελειώνει με το Gripen. Θεωρώ ότι ο παράγοντας κόστος είναι τέτοιος που είναι η πιο λογική αν όχι μοναδική λύση.

chikichiki
Guest
chikichiki

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος: -Το Gripen δεν είναι σημαντικά ανώτερο από ένα εκσυγχρονισμένο F-16. Αν και σίγουρα είναι ανώτερο σε ευελιξία, και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα (τα αεροσκάφη μη-VLO δε τα παίρνει να μην είναι ευέλικτα), η εμβέλειά του είναι πολύ περιορισμένη, ειδικά με όπλα, η ικανότητα supercruise με φορτίο μάχης είναι αμφισβητήσιμη, και δε μπορεί να μεταφέρει και μεγάλα φορτία. Με άλλα λόγια, αγοράζουμε ένα μερικώς ανώτερο F-16. -Δεν είμαι σίγουρος αν το δόγμα διασποράς δυνάμεων είναι κάτι που θα μας ωφελούσε ουσιαστικά. Το Gripen είναι πολύ πιο προσανατολισμένο στη λογική του ελαφρού μαχητικού όπως αυτή διατυπώθηκε… Read more »

dinos
Guest
dinos

Σχετικα με το GRIPPEN:
O meteor ειναι γαλλικος,
το irst ειναι ιταλικο οπως και το ρανταρ aesa (selex) νομιζω,
και ο κινητηρας αμερικανικος.
Οι ιδιοι οι αμερικανοι εχουν αξιολογησει το ef-2000 ως 97% ισοδυναμο του f-22.
Επειδη θεωρω τα rafale και ef-2000 πρακτικα ιδιων επιδοσεων, εκεινο που εχω
να επισημανω ειναι οτι μονο το rafale με τον mica iir και το irst osf-ng δινει
δυνατοτητα anti stealth χωρις να ξεχναμε τον meteor.
Βεβαιως δεν ισχυει τι μας αρεσει αλλα τι δουλευει.
Το καλυτερο θα ηταν να μην αποφασισουν πολιτικοι , οσο για συμπαραγωγη
καλυτερα ξεχαστε το.

tsimuha2
Guest
tsimuha2

“Οι ιδιοι οι αμερικανοι εχουν αξιολογησει το ef-2000 ως 97% ισοδυναμο του f-22.”

Δηλαδη οι αμερικανοι ξοδεψαν δις και δις για να εχουν ενα 3% διαφορα απο τα EF2000,προφανως και δεν ειναι ετσι.

Spyros
Guest
Σπύρος

Στην ευελιξία και μόνον, ίσως έχει κάποια βάση το 97% ως ποσοστό. Σε κάτι που ίσως ενδιέφερε κάποια ΠΑ, τα ποσοστά μάλλον διαφέρουν περισσότερο…

gm
Guest
gm

είχες διαβάσει για το Avro Arrow στην Π?

GK_
Guest
GK

Θυμαστε την ιστορια με το «δορυ» και την «ασπιδα»; απο αρχαιοτατων χρονων ποτε το ενα, ποτε το αλλο, εχει το πανω χερι, σε μια συγκρουση χωρις τελειωμο. Ετσι ειναι και η τεχνολογια. Εχει συνεχεια μια δυναμικη χωρις τελος. Ποτε εδω, ποτε εκει, συνεχεια ολα μεταβαλονται. Ισως, πλεον, οι μεταβολες να μην ειναι τοσο συχνες οπως συνεβαινε στον Β’ΠΠ. Τοτε ενα αεροσακφος, ή καλυτερα μια εκδοση του γινονταν «ξεπερασμενη» μεσα σε λιγους μηνες. Μα το ιδιο δεν συνεβαινε και με τα αρματα μαχης; Ειναι παντα η ιδια ιστορια: το «δορυ» και η «ασπιδα». Δεν μπορει εδω την σημερον ημερα, να ειναι… Read more »

Desert_Falcon
Guest
Giorgos

Λεγεται οτι στην εκδοση Ε το κοστος περναει τα 100…αν ειναι αληθεια τοτε το μονο πλεονεκτημα που ειχε ο Σουηδος, η τιμη δλδ, εγινε καπνος. Αντε ας πω και για την μεταφορα τεχνογνωσιας….που, στην Ελλαδα? Να την κανουμε τι, απεργιες και μερισματα…?
Οπως γραφουν πολοι εδω μεσα, δεν εχει ριξει οθτε φειγ βολαν (χαχχαχαχα) σε μαχη και ειναι πολιτικα ακυρο (δεν εχει καμια επιστροφη δλδ στην επενδυση).
Ειναι μονοδρομος το 35, οχι το Su smile ο λογος απλος, για να μαθουμε τι εχουμε να αντιμετοπισουμε….

Spyros
Guest
Σπύρος

Για τη τιμή, το κόστος χρήσης είναι το ατού του, όχι το κόστος κτήσης. Αν μας ενδιέφερε μονον το τελευταίο, θα αγοράζαμε μόνο νεα F-16, αφού έχουμε γι’ αυτά όλη την υποδομή που χρειάζεται…

Αλλά καημό το ‘χω: γιατί ΟΛΟΙ λένε πως το Gripen είναι πολιτικά άκυρο/αδιάφορο;

– Η Σουηδία δεν είναι στην ΕΕ;
– Ο κινητήρας του δεν είναι Αμερικανικός;
– Τα όπλα του δεν είναι λίγο απο Αμέρικα, λίγο απο Σουηδία και λοιπή Ευρώπη;

Αυτό δεν είναι μαχητικό, σαμπουάν όλα σε ένα είναι!

Επιπλέον πωλείται με IRST και σύστημα αυτοπροστασίας έτοιμα. Αυτό ίσως είναι πρωτοφανές (‘ίσως’ γιατί υπο όρους ισχύει και για το Rafale).

Γεωργιος Εμμανουηλιδης
Guest
Γεωργιος Εμμανουηλιδης

Αραγε τι θα μας κοστιζαι να σκεφτομασταν πως μπορουσαμε τα διαφορα αεροσκαφοι που εχουμαι να τα καμναμε ΣΤΕΛΘ και να τα εξοπλιζαμε με οτι καλυτερο υπαρχει στη οικουμενη ,και ολα αυτα φυσικα να πραγματοποιηθουν στην Ελλαδα……συγνωμη ειμαι λιγο ασχετος για αυτο και ερωτω…Ευχαριστω…

Thras
Guest
Thras

Δεν έχει βάση η ερωτησή σου.
Καλύτερα για ένα διάστημα να διαβάζεις τα post για να ενημερωθείς, γιατί οι ερωτήσεις σου θέλουν 20 σελίδες για να απαντηθούν τεκμηριωμένα.

Απλώς σκέψου ότι αυτό που λές δεν γίνεται…

Lefteris
Guest
Lefteris

Στο θέμα stealth το μόνο που μπορεί να μειώσει το ίχνος είναι ειδική ” βαφή ram ” (ψάξτο στο διαδίκτυο για λεπτομέρειες).
Περί εξοπλισμού με ότι καλύτερο, υπάρχουν εταιρείες που έχουν προτάσεις βελτίωσης, αυτή που επιλέξαμε πχ για τα F16 είναι η καλύτερη.
Ότι άλλο θες να ρωτήσεις, με καλή διάθεση θα απαντηθεί. Υπάρχουν άρθρα στο site που θα σε κατατοπίσουν, όλοι από κάπου ξεκινήσαμε.

aris32
Guest
aris32

το γκριπεν σε οποια εκδοση του θα επρεπε να μπει σε μια βαση λογικης το 2000 οταν αγορασαμε 75 νεα αεροπλανα και αναβαθμισαμε 46 . τοτε αν επιλεγαμε την αγορα του γκριπεν και γραμμη παραγωγης θα ειχαμε εδω και θα επενδυαμε στο μαχητικο αυτο που πραγματικα ταιριαζει στις αναγκες μας . τωρα η λυση ειναι f16v εκσυχρονισμος και αν γινεται αγορα νεων . απο εκει και περα πρεπει να επιλεξουμε ενα αλλο μαχητικο που θα ειναι διαφορετικου τυπου απο τα μονοκινητηρια φ16 και γκριπεν και να μπορεσουμε να αντικαταστησουμε μελλοντικα τα μ2000-φαντομ-καιτα μη εκσυχρονισμενα φ16 και να εχουμε 2 τυπους… Read more »

Em.Ti
Guest
Em.Ti

To JAS-39E/F είναι ένα ενδιαφέρον σενάριο για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ειδικά αν το δούμε σαν επένδυση για το μέλλον (δηλ. προσφερθεί πακέτο συμπαραγωγής ή βιομηχανικής συνεργασίας για λοιπά προγράμματα). Ειδκά δε αν συνδυαστεί με πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ERIEYE (που κάτι τέτοιο είναι ούτως ή άλλως αναγκαίο). Όσον αφορά το κόστος εισόδου σε υπηρεσία και κατ’εξακολούθηση διατήρηση σε υπηρεσία, να πούμε ότι τα περισσότερα (αν όχι όλα) από τα όπλα που έχουμε σε υπηρεσία χρησιμοποιούνται από το JAS-39 και ο κινητήρας του είναι επίσης Αμερικάνικος, άρα όσο να’ναι το κόστος θα είναι λογικό. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι στα μέσα της… Read more »

Thanos74
Guest
Θανος Μεταξακης

Βασικα σε ενα περιβαλλον σαν του Αιγαιου η χρησιμοτητα του F35 ειναι μονο σαν αφος πρωτου πληγματος. Αν η Αεροπορια μας εχει οπως ακουω προωωοησει να μην μπορει να γινει ανημπρορη απο τετοια πληγματα τοτε η χρησιμοτητα του F35 ειναι σημαντικη αλλα οχι καθοριστικη. Επισης να μην ξεχναμε οτι το Αιγαιο δεν ειναι αρκετα μεγαλος χωρος ωστε τα F35 να χτυπανε χωρις να γινουν ποτε αντιληπτα και ως γνωστον σε αερομαχια ειναι χαμενα απο χερι. Σε περιπτωση συγκρουσης το Αιγαιο θα βρηθει μαχητικων και ειναι μαλλον αδυνατον να μην ερθουν πολλες φορες φατσα καρτα με τα F35 οπως ειχε πει… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

υπάρχει εξαγωγική έκδοση;

Nassos
Guest
Nassos

Μακάρι να είχαν προχωρήσει τα σχέδια για εναλλακτικούς κινητήρες όπως του Μ88 (Rafale) ή του EJ200, γιατί παρ’ότι ο F414 είναι κατά πολύ ισχυρότερος του F404 των A/B/C/D, οι Σουηδοί χρειάζονται και πάλι άδεια εξαγωγής και πώλησης από το Αμερικανικό Κογκρέσο. Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα λογιστικής υποστήριξης θα υπάρξει αν ο Αμερικανός σ’τη κάνει γυριστή.

Βέβαια το θέμα είναι ότι SAAB και Volvo Flygmotor ευχαρίστως να σου κάνουν τις μετατροπές, αρκεί φυσικά να πληρώσεις εξ’ολοκλήρου το κόστος αυτών.

Υπήρχαν και άλλα σχέδια τύπου “Super Gripen” με σύμμορφες δεξαμενες καυσίμων. Ελπίζω μεταγενέστερα να προστεθούν στο ήδη υπάρχον σχέδιο .

http://4.bp.blogspot.com/-Xex4uBXsfn8/USt2X3wyP9I/AAAAAAAAA-c/njTIYFORnJ4/s1600/Gripen-CFT.jpg

dimitrov
Guest
dimitrov

Καλησπέρα φίλοι, βλέπω σήμερα γίνεται χαμός για την μεγάλη μου αγάπη … τον γρύπα. Οκ η άλλη μεγάλη μου αγάπη είναι η σφήκα. Και φυσικά συμφωνώ σφόδρα με aris32 πως τότε έπρεπε να πάμε σε κανονικό διαγωνισμό μέχρι τέλους και να αγοράζαμε τον γρύπα (ή τη σφήκα λέω γω). Αν μάλιστα έβγαιναν 75 α/φη τρέλα. Από την άλλη θεωρώ πως καλύτερα τότε που δεν τον αγοράσαμε διότι τώρα τι θα τον κάναμε; O C/D δεν γίνεται E/F οπότε θα την είχαμε πατήσει ίσως. Τώρα όμως έχουν αλλάξει οι παράμετροι. Συμφωνώ και με τους άλλους φίλους που μιλούν για το πολιτικό… Read more »

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ
Guest
ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

Όταν θα έρθει η ώρα της απόσυρσης των block 50 και mirage 2000-5mkii, δηλαδή σε περίπου 15 χρόνια, τότε να ξανα συζητήσουμε για το GRIPPEN….έαν είναι σε παραγωγή ακόμα. Μέχρι τότε να κάνουμε τον σταυρό μας εάν καταφέρουμε και φέρουμε 80+ F-16 σε επίπεδο Viper….

zapata
Guest
zapata

Δουλευομαστε; Οταν ουτε ενα F-35 δεν ‘βλεπει’ ενα F-35 το Gripen πως θα το δει; Με μαγικα και ευχες;

Αλλα λογια να αγαπιομαστε … εχουμε γινει γραφικοι οι Ελληνες .. Το F-35 μονο ενα. πραγμα το αντιμετωπιζε, ο προ-σχεδιασμος. Τωρα…

Μπουρνάκης Ευάγγελος
Guest
Μπουρνάκης Ευάγγελος

Αντι να ασχολιομαστε με ΝΜΑ καλυτερα να ασχοληθουμε με το ΝΜΑ που ηδη εχουμεε. και μιλαω για το viper. επενδυουμε κι αλλο σε κατι που ηδη εχουμε. αναβαθμιση και εξοπλισμος αμεσα με οπλα και ατρακρτιδια για ξεκινημα. παραγγελια 60 κομματια ακομα, με αυξηση της συμπαραγωγης στην ΕΑΒ,ηδη φτιαχνουμε το πισω κομματι και των αεραγωγο. αποσυρση των PHANTOM και των 2λιτρων οταν αρχισουν οι παραλαβες. εξασφαλιζουμε λοιπον, αυξηση συμπαραγωγης ( στα παζαρια πολλα μπορεις να πετυχεις) ενδεικτικα , κατασκευη περισσοτερων κομματιων αεροσκαφους, κινητηρα , αποκλειστικο επισκευαστικο κεντρο για ευρωπη ή και Ασια ορεξη να εχουμε να παζαρεψουμε. ομοιοτυπια. ουσιαστικα 2τυποι F-16… Read more »

Stamatis
Guest
Stamatis

Η Π.Α. δεν έχει την πολυτέλεια να αγοράσει ΝΜΑ άμεσα. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αξιολογήσει συστήματα IRST και να τα πιστοποιήσει στα F-16/ Mirage ώστε να μπορούν απέναντι στις νέες απειλές. Πρέπει να συνεργαστεί με μια αεροπορία – χρήστη του F-35 όπως η Ιταλική/ Ισραηλινή. Στη συνέχεια να αναπτύξει συστήματα που να τα αντιμετωπίζουν συνεργαζόμενη με εταιρίες της Ιταλίας/ Ισραήλ. Π.χ. διάβασα ότι η Ιταλία έχει αναπτύξει το IRST του Gripen. Η προηγμένη Ισραηλινή βιομηχανία θα έχει αναπτύξει αντίστοιχες λύσεις. Με ένα συμβόλαιο μερικών εκατομμυρίων για προηγμένους αισθητήρες/ ατρακτίδια μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Εννοείται ότι το… Read more »

Zolotas
Guest
Zolotas

Οι Σουηδοί (με την συμπαράσταση της BAe Systems) έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε τα οικονομικά του 1999. Μια πρόχειρη συγκριτική αξιολόγηση (με δεδομένα από Wiki) δείχνει ότι τόσο το Viper -50/-52+ όσο και το -5MkII είναι δυνητικά πιο κατάλληλα για CAP αποστολές (που είναι και η ορθότερη τακτική προετοιμασίας για τα F35). Αν, λοιπόν, σκεφτόμαστε την πλήρη αντικατάσταση των Μ2000 (όλων) με 3 μοίρες το Gripen είναι μια καλή υποψηφιότητα. Αν, πάλι, μιλάμε για δείγματα, τότε ή να το κλείσουμε το μαγαζί ή να βρούμε τα κονδύλια για να Rafale-οποίησουμε ΟΛΑ τα Mirage τσοντάροντας και… Read more »

desperadonik
Guest
desperado nik

το gripen ειναι το F-20 της εποχης μας. το 2005 στον Αρχαγγελο στην Ταναγρα παρατηρησα απο κοντα και μελετησα οσο μπορεσα το JAS 39. ειναι ενα μαχητικο ευκολο στην συντηρηση και φτηνο στην χρηση με πολυ απλες και συντομες διαδικασιες ελεγχων αλλα στην τελευταια εκδοση NG φορτωμενο με ολα τα συγχρονα ηλεκτρονικα καλουδια και τα καλυτερα οπλα. το irst ειναι σιγουρα ενα μεγαλο ατου που λειπει απο τον ανταγωνιστη F-16V και για την περιπτωση μας αποτελει κρισιμο εργαλειο. στον περιορισμενο χωρο του αιγαιου ενας κρισιμος αριθμος JAS 39 θα μπορουσε να λειτουργισει σαν stelth killer. με AESA, IRST, METEOR και… Read more »

Πάλιουρας
Guest
Πάλιουρας

Πολυ ωραια σκεψη. Αλλα βεβαια, προυποθετει ΑΓΟΡΑ 2 νεων τυπων (+ εκσυγχρονισμο F-16) πραγμα που σημαινει…
Καμμια 10αρια δις τουλαχιστον.
Μια πιο φθηνη εναλλακτικη θα ηταν η αποκτηση μεταχειρισμενων f-15 ή F-18 (με ηλεκτρονικα στο επιπεδο των τωρινων F-16M) να υπηρετησουν οπως τα F-4 τωρα (bomb trucks) με το multrirole να αναλαμβανεται απο τα F-16V και τις αναχαιτησεις απο τα Grippen.

Blonde1
Guest
Blonde1

Έχω βαρεθεί να βλέπω το αντεπιχείρημα του “κόστους” της πολυτυπίας χωρίς ΠΟΤΕ να παρουσιάζεται ένα νούμερο (στο Qatar μάλλον τρώνε κουτόχορτο που έχουν όλα τα ήδη). πχ 2 μοίρες gripen στην δεκαετία πόσο περισσότερο κοστίζουν έναντι 2 μοιρών f16 εξαετίας του παράγοντα της πολυτυπίας ; Εφόσον φέρουν τα ίδια όπλα και παροιμία πτητική συμπεριφορά είναι λογικό ότι θα έχουν και παρόμοιο τρόπο χειρισμό οπότε γιατί ένας πιλότος f16 να μην μπορεί να πετάξει με gripen και το αντίστροφο ; Επίσης οι Σουηδοί (ξανθό γένος και αυτοί) δίνουν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του λογισμικού. Αν ποτέ αποφασιστεί να φτιαχτεί Ελληνικό μαχητικό,… Read more »