16.3 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Η Saab ψάχνει περισσότερους πελάτες για την τρίτη (και πιο φονική) γενιά Gripen

- Advertisement -

Καθώς το πρόγραμμα πτητικών δοκιμών του Gripen E/F προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Saab αναζητά περισσότερους πελάτες για το μαχητικό.
Στην ετήσια εκδήλωση «Gripen Seminar», που έγινε στις 26 Μαρτίου, στελέχη της σουηδικής εταιρείας παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις και υπογράμμισαν τα επιτεύγματα των προηγούμενων 12 μηνών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η διάθεση έξι αεροσκαφών για την υλοποίηση πτητικών δοκιμών, οι οποίες έχουν ξεπεράσει το ορόσημο των 300 ωρών.

Gripen Echo: η γνώμη του πιλότου-δοκιμαστή του


Μέχρι τώρα είναι εξασφαλισμένη η παραγωγή 96 Gripen E/F, 60 Gripen E για τη Σουηδία και 36 Gripen E/F για τη Βραζιλία. Το Gripen προσφέρεται στην Αυστρία, την Ινδία, τον Καναδά, την Κροατία, την Κολομβία, τις Φιλιππίνες και την Φινλανδία.
Το Gripen E/F αποτελεί την τρίτη (και πιο φονική) γενιά Gripen. Είναι εφοδιασμένο με ραντάρ AESA ES-05 Raven, σύστημα IRST Skyward G, ενώ μπορεί να αξιοποιήσει το ατρακτίδιο Ηλεκτρονικού Πολέμου Arexis, που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε πτήση τον Νοέμβριο του 2019. Το Gripen E/F μπορεί επιπλέον να φέρει τον «game changer» πύραυλο αέρος-αέρος Meteor, που είναι ικανός να καταρρίπτει εχθρικά αεροσκάφη σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 100km.

ΘΕΜΑ: Gripen E πάνω από το Αιγαίο, σε ρόλο κυνηγού F-35;


Όπως μεταδίδει το «European Defence Review», το πρώτο Gripen της Βραζιλίας θα παραμείνει στη Σουηδία έως το τέλος του έτους, οπότε θα μεταφερθεί στη Βραζιλία για περαιτέρω δοκιμές. Υπό παραγγελία είναι 28 μονοθέσια Gripen E και οκτώ διθέσια Gripen F.
Το Gripen E θα καταστεί επιχειρησιακό με τη Σουηδία το 2023. Η τελευταία θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλαιότερο Gripen C/D μέχρι το 2035/2040, ενώ σκοπεύει να αξιοποιήσει το Gripen D ακόμα και ως εκπαιδευτικό, μετά την απόσυρση του εκπαιδευτικού SK60 (Saab 105).

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
6 months ago

Δηλώνω εκ των προτέρων πως αυτή τη φορά δε θα συμμετέχω στην αναπόφευκτη συζήτηση για Ελληνική αγορά του Gripen σε αυτό το άρθρο… εξαντλήσαμε το πόσο παράλογο θα ήταν αυτό στις προηγούμενες 83 συζητήσεις.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
6 months ago
Reply to  Spyros

Με μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα όμως, θα έλεγα…

Viper
Viper (@viper)
6 months ago

Λατρεμένο αεροσκάφος ο γρύπας, θα ήθελα να το δω με βαφή Aegean Blue… Φαίνεται ιδανικό για την περιοχή μας, ελπίζω να με/μας διαφωτίσουν στα σχόλια οι πιο έμπειροι επί του θέματος

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
6 months ago
Reply to  Viper
sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
6 months ago
Reply to  Viper

δεν πρόκειται να το δεις. Η χώρα έχει συγκεκριμένες γεωπολιτικές εξαρτήσεις που δεν επιτρέπουν αγορές προηγμένων αμυντικών συστημάτων από τρίτες χώρες, οι οποίες δεν ασκούν αλλά και δεν δύνανται να ασκήσουν στην περιοχή μας ουσιώδη γεωπολιτική ισχύ.

nigozs
Active Member
nigozs (@nigozs)
6 months ago

Περίεργη περίπτωση, καθώς κάποτε μας είχε προσφερθεί πλήρως παραμετροποιησιμο κυρίως στα ηλεκτρονικά.
Ποτέ δεν κατάλαβα αν πρόκειται για αξιόλογο αεροσκάφος ή για μια παραλλαγή στο ίδιο θέμα.
Ο δισταγμος κάποιων χωρών να το υιοθετήσουν ίσως απαντά στο ερώτημα.

LYK
LYK (@lyk)
6 months ago

Εάν δεν έχει long-range iir/ir τότε άστο… Γιατί αν υπάρχει ΗΠ κανείς δεν βλέπει τίποτα.

darede
Member
darede (@darede)
6 months ago

Ο γύπας είναι αυτήν την στιγμή το καλύτερο ηλεκτρονικά εξοπλισμένο αεροσκάφος της ευρώπης και υστερεί μόνο στον κινητήρα.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
6 months ago
Reply to  darede

ο κινητήρας αμερικάνικος δεν είναι; Pratt & Whitney δεν είναι;

adpanos
adpanos (@adpanos)
6 months ago

Αν μας έδιναν πηγαίους κώδικες του αεροσκάφους, μας έδιναν εκτεταμένη μεταφορά τεχνολογίας και γραμμή παραγωγής, προσωπικά θα το επέλεγα σε μια ποσότητα 60 + 40 αεροσκαφών.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα αεροσκάφος που να μπορούμε να πιστοποιουμε επάνω του ότι θέλουμε , οπότε το θέλουμε και από όποιον θέλουμε.
Η ιστορία της ΠΑ δείχνει πως εκεί “πονάνε” τα Αεροσκάφη μας.
Αυτό λοιπόν πρέπει να λύσουμε.
Διαφορετικά Rafale και πάλι Rafale.

Apostolis
Active Member
Apostolis (@apostolis-2)
6 months ago

Αν δεν στοιχίζει τουλάχιστον το μισό της τιμής του f-35 δηλαδή περίπου 40 εκ. που δεν νομιζω να έχει τότε δεν πιστεύω ότι πρέπει να ενδιαφέρθουμε. Το μέλλον της Π. Α. είναι το f-35.

adpanos
adpanos (@adpanos)
6 months ago
Reply to  Apostolis

Αν το μέλλον της ΠΑ είναι το F35 το κλείσαμε το μαγαζί.

skylos
Active Member
skylos (@skylos)
6 months ago
Reply to  adpanos

To μαγαζί αρχικά έβαλε ταμπέλα εκπτώσεις 70%,με τον εκσυχρονισμό μόνο 84 ή 85
Α/Φ,αντί του συνόλου των Φ16″και των block 30″,και το ότι δεν ζήτησε πιστοποίηση και αποδέσμευση ως αντισταθμιστικά, όπλων που λείπουν από τα Φ16,
δες και τη κατάσταση με τα Μιραζ… εκεί βάλαμε στο μαγαζί εκποίηση…

LYK
LYK (@lyk)
6 months ago
Reply to  skylos

Καλύτερα. Τα AESA την ακούν παραπάνω στον ΗΠ …

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

28
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά

Related News

Συνεργασία Rheinmetall και Textron με στόχο το μελλοντικό ΤΟΜΑ του στρατού των ΗΠΑ

Η εταιρεία American Rheinmetall Vehicles, LLC, θυγατρική της γνωστής γερμανικής Rheinmetall Defence, ήρθε σε συνεργασία με την αμερικανική Textron Systems με σκοπό να διεκδικήσουν...

M901 IMPROVED TOW VEHICLE (ITV), ο κυνηγός αρμάτων του Ελληνικού Στρατού παραμένει επικίνδυνος

Του Θανάση ΓραμματικούΤο 1975 ο αμερικανικός στρατός προχώρησε στην ανάπτυξη ενός πυργίσκου, ο οποίος θα έφερε δίδυμο εκτοξευτή TOW με δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής....

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός καταφέρεται κατά του προέδρου Ερντογάν μπροστά στις κάμερες

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του ηγέτη της...