Βέλγιο: …και μετά έμειναν μόνο τρία

12
2646
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τρεις μήνες μετά την Boeing και η Saab αποχωρεί από το πλαίσιο αναζήτησης νέου μαχητικού αεροσκάφους για την αντικατάσταση 54 F-16 της Αεροπορικής Συνιστώσας των  Βελγικών ΕΔ.

Σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο Άμυνας και την Υπηρεσία Στρατιωτικών Προμηθειών FMV η σουηδική κυβέρνηση «δεν μπορεί να παράσχει την επιχειρησιακή υποστήριξη όπως περιγράφεται στην βελγική προκήρυξη καθώς αυτό θα απαιτούσε νομοθετικό πλαίσιο και πολιτική δέσμευση που δεν υφίσταται σήμερα στη Σουηδία».

Η θέση αυτή βάζει έτσι τέρμα στις ελπίδες της Saab για συμμετοχή στον βελγικό διαγωνισμό με το Gripen E/F στον οποίο οι υποψηφιότητες συρρικνώνονται έτσι σε τρεις: F-35A, Typhoon και Rafale. H απόβαση των Βρυξελών αναμένεται εκτός απροόπτου πριν το τέλος του χρόνου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Guest
Σπύρος

Μετά την πρόσφατη εξέλιξη με τα Αυστριακά Typhoon, έχει πρακτικά ελπίδες για νέα αγορά το αεροσκάφος (και μάλιστα στην Ευρώπη);

Em.Ti
Guest
Εμ.Τ

Λυπάμαι για τους φίλους της κοινοπραξίας EF και της Dassault, αλλά το πιθανότερο είναι ότι προς ΗΠΑ θα πάνε τα ευρουλάκια του Βελγίου.

Ο λόγος είναι απλός, οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν δελεαστικότερη πρόταση, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους φίλους μας.

Em.Ti
Guest
Εμ.Τ

Προφανώς το θέμα είναι και πολιτικό, δεν το συζητάμε αυτό.

Αλλά με τους τρεις εκ των τεσσάρων χωρών της “Ευρωπαϊκής Αγοράς του Αιώνα” ήδη στο άρμα του F-35, η LM έχει ένα ισχυρότατο διαπραγματευτικό χαρτί, που δεν έχει η Dassault.

Προσωπικά, θα ήθελα να μην κερδίσει η LM το συμβόλαιο, μόνο και μόνο για να δω το πως θα επηρεάσει αυτό μελλοντικές αντίστοιχες προμήθειες. Μην ξεχνάμε ότι εκκρεμούν κι άλλοι αντίστοιχα ενδιαφέροντες διαγωνισμοί (π.χ. του Καναδά).

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Έχουν αμερικανικό μαχητικό της Λόκχιντ από το 1981 ως σήμερα και θα συνεχίσουν με αμερικανικό μαχητικό της Λόκχιντ. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσουν δικινητήριο μαχητικό.
Ολλανδοί, Δανοί, Βέλγοι, Νορβηγοί ήταν οι πρώτοι ευρωπαίοι που αγόρασαν ταυτόχρονα F-16. Δεν θέλει πολύ ψάξιμο με τι θα συνεχίσουν στο μέλλον…..

EPR
Guest
tim

Τωρα που ο daddy Απαιτει to 2% του ΑΕΠ για αμυντικες δαπανες οπως προβλέπεται δεν υπαρχουν και πολλά περιθώρια για Βέγους, Ολλανδους Γερμανους κλπ που ”δεν απειλουνται”