Η Saab επιδεικνύει τη νέα γενιά RBS 15, RBS 15 Gungnir

3
1324

Στις 16 Ιουλίου 2018 η σουηδική εταιρεία προχώρησε στη δημόσια παρουσίαση της νέας έκδοσης του πυραύλου κατά πλοίων RBS 15, RBS 15 Gungnir.

 

Ο Gungnir δύναται να αντιμετωπίσει εχθρικούς στόχους σε απόσταση μεγαλύτερη από 300km. Η αεροεκτοξευόμενη έκδοση φέρεται από το μαχητικό Gripen και ονομάζεται RBS 15 Mk4 Air. Οι πρώτες παραδόσεις του Gungnir αφορούν τη Σουηδία και ξεκινούν στα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Ο RBS 15 βρίσκεται σε υπηρεσία με τις Σουηδία, Φινλανδία, Γερμανία, Πολωνία, Κροατία, Ταϊλάνδη και μία ακόμη χώρα που δεν κατονομάζεται.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μας ενδιαφέρει θεωρητικά τουλάχιστον ως αντικαταστάτης των harpoon ;;; φαίνεται να έχει καλές δυνατότητες … ή η τιμή του είναι αρκετά αλμυρή;
    επίσης τι σύγκριση έχει με τον ήδη υπάρχον exocet block 3 και τον υποθετικό Naval Strike Missile ;;;;

    • Προσωπικά δεν βλέπω τον RBS-15 ως καλή επιλογή. Μια ανάγκη που βλέπω εγώ είναι να γίνει ένα anti-ship συμμάζεμα. Ειλικρινά δε μπορώ να σκεφτώ πολλές άλλες χώρες (η ΕΣΣΔ, ίσως…) που να έβαλαν σε υπηρεσία όχι έναν, όχι δυο, αλλά τρεις(!!) διαφορετικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους. Το οποίο γίνεται ακόμα πιο περίεργο όταν αναλογιστεί κανείς πόσο πιο δεκτικά σε κατ’απαίτηση τροποποιήσεις είναι τα πλοία (πχ το Ιράν αν δεν κάνω λάθος είχε αμερικάνικους Harpoon στις γαλλικές Combattante του), και άρα θα μπορούσαμε να είχαμε γλυτώσει τουλάχιστον 1 από τους 3. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο RBS-15 θέλει πιστοποιήσεις (πχ στα μαχητικά μας) και τροποποιήσεις σε υφιστάμενες υποδομές ή ακόμα και αγορά ολοκαίνουριων. Ο Exocet μας κρατά δέσμιους στο γαλλικό άρμα εκτός αν τον ολοκληρώσουμε στα F-16, αφήνοντας για εμένα ως μόνη ρεαλιστική επιλογή τον NSM. Ο οποίος φαίνεται αξιολογότατος, με εξαίρεση όμως 1. τον ερευνητή IR, που μπορεί να αποδειχθεί κατώτερος των περιστάσεων σε έντονη κακοκαιρία, και 2. την μάλλον μικρή εμβέλεια σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Δεν αποκλείω να καταλήξουμε με 2 πυραύλους πάλι, πάντως ο RBS-15 δε μου φαίνεται πολύ ισχυρή υποψηφιότητα.

      • Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο NSM έχει και ρόλο πυραύλου κρούσης με ικανοποιητικη εμβέλεια (αν και λίγο ελαφριά η κεφαλή του) πιστοποιηται σε Φ16 και Φ35 που γίνεται αυτή τη στιγμη και κατά την γνώμη μου είναι κατάλληλος για αντικαταστάτης των harpoon αν και τσιμπημένος στην τιμή νομίζω συμπληρώνει πλήρως τα κενά των exocet και έχει και δυνατότητες αναβαθμίσεων στο μέλλον.Δεν γνωρίζω αν πότε το πολεμικό ναυτικό αποκτήσει πλοίο με mk41 θα μας σύμφερε αντί για τον nsm να επιλέγαμε τον AGM-158C LRASM της φιλικής Lockheed Martin αν φυσικά πρώτα καταφέρναμε να μας τον αποδεσμεύσουν…

Comments are closed.