- Advertisement -

Κορβέτες Sa’ar 6 και SH-60F οι προστάτες της ισραηλινής ΑΟΖ

- Advertisement -


Πώς μια χώρα προστατεύει την ΑΟΖ της; Το Ισραήλ προτιμά κάτι πιο χειροπιαστό από έωλες υποσχέσεις, ανεφάρμοστα «αμυντικά δόγματα» για την προστασία των κυριαρχικών του δικαιωμάτων και αυθαίρετα εκδοθέντες «χάρτες» άλλων: τις υπερσύγχρονες κορβέτες Sa’ar 6 οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν, μαζί με τα οκτώ ελικόπτερα SH-60F που θα παραλάβει μεταχειρισμένα από το αμερικανικό Ναυτικό, για την άμυνα της ισραηλινής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπισθεί σε αυτήν.
Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτησή μας οι τέσσερεις κορβέτες που θα ονομασθούν Magen (Ασπίδα), Oz (Θάρρος), Atzma’ut (Ανεξαρτησία) και Νitzachon (Νίκη) θα ενταχθούν στο ισραηλινό Ναυτικό τα αμέσως επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρώτο αναμένεται να παραδοθεί από την Γερμανία όπου ναυπηγείται τον Νοέμβριο του 2019, το δεύτερο τον Ιούνιο του 2020, ένα ακόμη τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους και το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2021.
Saar 6, η «ασπίδα» των ενεργειακών κοιτασμάτων
 

(U.S. Navy photo by Quartermaster 3rd Class David Folino/Released)

Η ένταξη των νέων πλοίων στην δύναμη του 13ου Στολίσκου θα αλλάξει σημαντικά την μορφή του ισραηλινού Ναυτικού, δηλώνει ο Υποναύαρχος Eli Sharvit. Με πλήρωμα 70 ατόμων, η κλάση Sa’ar 6 είναι ταχύτερη και ισχυρότερη από τις εν υπηρεσία κορβέτες Sa’ar 5, διαθέτοντας προηγμένες δυνατότητες που επιτρέπουν την αντιμετώπιση μιας ευρείας γκάμας απειλών κατά των ενεργειακών κοιτασμάτων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και άλλων θαλασσίων assets στρατηγικής σημασίας: ισραηλινό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών τεχνολογίας AESA, πυραυλικό σύστημα Naval Iron Dome και βλήματα επιφανείας-αέρος μακράς ακτίνας Barak-8.

Βασισμένα στην εκτοπίσματος 1.840 τόννων κορβέτα Κ130 της Blohm+Voss (κλάση Braunschweig) τα Sa’ar 6 θα είναι ό,τι πιο σύγχρονο θα διαθέτει το Ναυτικό του Ισραήλ καθώς οι δυνατότητες των αξίας 430 εκατ. ευρώ πλοίων του τύπου δεν τα περιορίζουν μόνο σε αμυντικό ρόλο.
Με μήκος 90 μέτρα και εκτόπισμα 2.000 τόνους, η κλάση θα φέρει ένα πυροβόλο των 76 χιλ. Oto Melara Super Rapid, δύο τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες με πυροβόλο 30 χιλ. τύπου Typhoon της Rafael, 22 καθέτως εκτοξευόμενα αντιαεροπορικά βλήματα Barak 8 και 10 αντιαεροπορικά βλήματα Tamir του συστήματος άμυνας σημείου C-DOME της Israel Aerospace Industries –ή εναλλακτικώς 12 βλήματα Barak 8 και 20 Tamir– 16 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, δύο τριπλούς τορπιλλοσωλήνες των 324 χιλ. και τέσσερις εκτοξευτές αναλωσίμων. Το δε πίσω τμήμα του πλοίου είναι διαμορφωμένο για επιχειρήσεις ελικοπτέρου βάρους 10 τόννων.

Seahawk, το επικίνδυνο «μακρύ χέρι» των Saar 6
Αντί των AS565MA Panther (Atalef, «Νυχτερίδα» σε ισραηλινή υπηρεσία) που επιχειρούν από το περιορισμένων διαστάσεων ελικοδρόμιο των Sa’ar 5, οι νέες κορβέτες προβλέπεται να αξιοποιήσουν τα οκτώ SH-60F που θα προμηθευτεί το Ισραήλ από τις ΗΠΑ μέσω FSM. Η εν λόγω προμήθεια ενεκρίθη το 2016 καθώς τα ελικόπτερα αποδεσμεύθηκαν από το αμερικανικό ναυτικό εν όψει των νεότερων και ικανότερων MH-60R.
Αν και παλαιότερα σε ηλικία από τα AS565, η απόκτηση των SH-60F ισοδυναμεί με άλμα δυνατοτήτων για το ισραηλινό Ναυτικό. Βασικά παρόμοια με το Blackhawk που ήδη διαθέτει η IAF –κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα ως προς την υποστήριξη του τύπου– τα αμερικανικά ελικόπτερα αποτελούν μια υπολογίσιμη πλατφόρμα την οποία οι Ισραηλινοί έχουν σκοπό να κάνουν ακόμη ικανότερη.
Η δυνατότητα χρήσης τους από τις νέες κορβέτες (λόγω του διπλώματος του ουραίου τμήματος θα καταλαμβάνουν λιγότερο πολύτιμο χώρο απ’ ότι τα «Atalef» στις Sa’ar 5) σε συνδυασμό με αναβαθμισμένο πακέτο αισθητήρων βασισμένο στο αντίστοιχο των AS565MA δεν αρκεί για το ισραηλινό Ναυτικό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αξιολογείται πρόταση για εξοπλισμό των SH-60F με διάφορα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αέρος-επιφανείας Spike της Rafael. Ενδεικτικό των σχεδίων που έχουν οι Ισραηλινοί για τα ελικόπτερα είναι ότι στον κατάλογο των υλικών/παρελκομένων που έχουν υποβάλλει στους Αμερικανούς φιγουράρουν και οκτώ πολυβόλα των 0,50 GAU-16, ισάριθμα πολυβόλα Μ-60D/M-240, οκτώ εσωτερικές εφεδρικές δεξαμενές και 16 εξωτερικές δεξαμενές…

Με την ένταξή τους σε υπηρεσία, τα Seahawk θα αναλάβουν καθήκοντα προστασίας των πλωτών εξεδρών στα ισραηλινά κοιτάσματα φυσικού αερίου, ιδίως στο «Λεβιάθαν» καθώς θεωρούνται πιο ευάλωτες λόγω της μικρής απόστασης (60 μίλια) από τις ισραηλινές ακτές. Άλλες αποστολές θα είναι οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και ο ανθυποβρυχιακός πόλεμος σε συνεργασία με άλλες εναέριες πλατφόρμες, όπως π.χ. τα μη επανδρωμένα Heron 1 της ΙΑΙ που ανήκουν στην Αεροπορία.

Πέραν της απόκτησης των Sa’ar 6, το ισραηλινό Ναυτικό αναβαθμίζει ήδη τις κορβέτες Sa’ar 5 της κλάσης Eilat που βρίσκονται σε υπηρεσία με νέο ραντάρ τεχνολογίας AESA (EL/M-2248 MF-STAR) της ΙΑΙ/Elta και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου της Elbit Systems αλλά και τις πυραυλακάτους Sa’ar 4.5 (κλάση Nirit). Οι Sa’ar 5 είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος πολεμικά πλοία που διαθέτει σήμερα το Ισραήλ (το μέγεθος και το εκτόπισμά τους τις κατηγοριοποιεί ως κορβέτες αλλά οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες είναι αντίστοιχες σκάφους μεγέθους φρεγάτας) ενώ θεωρούνται ο πιο προηγμένος τύπος πυραυλοφόρου κορβέτας.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος των νέων σκαφών που ναυπηγούνται από την ThyssenKrupp Marine Systems είναι «επιδοτούμενο» κατά 115 εκατ. ευρώ από την γερμανική κυβέρνηση –όπως έγινε και με τα υποβρύχια κλάσης Dolphin ναυπήγησης HDW, το κόστος των οποίων επιδοτήθηκε κατά το 1/3 από το Βερολίνο. Το συνολικό κόστος των Sa’ar 6 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 δις ευρώ καθώς 570 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον εξοπλισμό των πλοίων με αισθητήρες, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και οπλικά συστήματα ισραηλινής κατασκευής.
Το Ισραήλ εξαρτάται πολύ από την θάλασσα καθώς πάνω από το 90% των εισαγωγών εκτελείται δια θαλάσσης. Συγκριτικά με τον Στρατό και την Αεροπορία το ισραηλινό Ναυτικό είναι μικρό, όμως η αποστολή του είναι τεράστια –ιδίως μετά την επέκταση της ισραηλινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από τα 40 στα 150 μίλια.

Μετά την ανακάλυψη του πρώτου κοιτάσματος (Noah North) το 2000 ανοικτά του Ασκελόν, η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ άρχισε να βλέπει το φυσικό αέριο όχι μόνο ως μέσον ενεργειακής ανεξαρτησίας αλλά και ως πηγή πλούτου, με την χώρα να καθίσταται εξαγωγέας ενέργειας. Οι ισραηλινές φιλοδοξίες εκτοξεύθηκαν στα ύψη με την ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Tamar» το 2009 που ήδη αξιοποιείται και του «Leviathan» έναν χρόνο αργότερα, κοιτάσματα τα οποία εκτιμάται ότι είναι 200 και 400 φορές μεγαλύτερα του «Noah North» αντίστοιχα.
 
«Διπλωματία της Κανονιοφόρου» τον 21ο αιώνα

Υποτίθεται ότι η ποιοτική αναβάθμιση του Ναυτικού γίνεται για την προστασία των κοιτασμάτων από την «Χεσμπόλα» η οποία έχει απειλήσει ευθέως τις πλωτές εξέδρες στην ισραηλινή ΑΟΖ με χρήση ρουκετών Grad και άλλους τύπους πυραύλων μεγαλύτερης εμβέλειας. Όμως η «Χεσμπόλα» δεν είναι η μόνη απειλή στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, μια τουρκική κορβέτα που έπλεε σε απόσταση περίπου 200 μιλίων από τις ακτές του Ισραήλ, βρέθηκε σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από μια ισραηλινή κορβέτα Sa’ar 5. Για μερικά λεπτά υπήρξε ένταση ώσπου οι Τούρκοι το ξανασκέφτηκαν και σύμφωνα με ισραηλινές μαρτυρίες «συνειδητοποίησαν ότι παραήταν κοντά και υποχώρησαν διακριτικά».
Η Άγκυρα κατά την προσφιλή τακτική της, απειλεί εκεί που νομίζει ότι την παίρνει. Χτίζοντας ένα ισχυρό Ναυτικό, συνεπικουρούμενο από όλα τα διαθέσιμα μέσα για να υποστηρίξει και να προστατεύσει εάν χρειασθεί δυναμικά τα συμφέροντά του, το Ισραήλ καθιστά κάτι παραπάνω από σαφές ότι δεν πρόκειται να αφήσει τίποτα στην τύχη ή σε «προστάτες» και «συμμάχους». Πάσα ομοιότητα με άλλες χώρες και καταστάσεις είναι… εντελώς συμπωματική.
 
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious
CK
2 years ago

Τα VLS BARAK αναφέρονται να είναι 32 και όχι 22 όπως στο άρθρο
http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/february-2018-navy-naval-defense-
news/5947-tkms-cut-1st-steel-of-first-israeli-navy-saar-6-corvette.html
εντυπωσιακότατα εξοπλισμένα:
Saar 6 class corvettes will be heavily armed for their size: They are set to be fitted with:
– 32x VLS cells for Barak 8 surface to air missile system by Israel Aerospace Industries (IAI)
– 2x C-DOME naval point defense system launchers by Rafael (20x Tamir missiles in each launcher for a total of 40x per ship)
– 16x anti-ship missiles (Boeing Harpoon Block 2 or Israel’s IAI Gabriel Mk 5)
– 1x 76mm Oto Melara Super Rapid main gun
– 2x Typhoon 25mm remote weapon stations by Rafael (likely able to launch Spike-ER missiles as well)
– 2x 324mm torpedo launchers for MK54 Lightweight Torpedo by Raytheon
Προορισμένα για πόλεμο και όχι για δεξιώσεις και κρουαζιέρες όπως πλοία άλλων ναυτικών

tallyhogr
2 years ago
Reply to  CK

Κορβέτες με @@@… mini destroyers. Με τους Ισραηλινους θα πρεπε να χουμε παρεδωσε στα οπλα και συνεργασιες…

agnostosependytis
agnostosependytis
2 years ago

Με πρόλαβε ο CK, όπως είχα πει και σε παλαιότερο σχολιό μου (την εποχή της συζήτησης για τις φρεγάτες) είχα πει ότι είναι απίστευτο των πως οι Fremm που είναι 6.000tn δηλαδή τριπλάσιες, έμoιαζαν να έχουν λιγότερο οπλικό φορτίο από τις Saar 6.
Τα κελιά όπως αναφέρει και ο CK ανωτέρω, οι άλλες πηγές τα δίνουν πολύ περισσότερα από όσα λέει το άρθρο και ναι, αυτές είναι κορβέτες με αρ…δια (όσον αφορά τον οπλισμό) ενώ έχουν και ραντάρ AESA (που δεν έχουν οι Fremm). Και δεν το λέω για να πω ότι πρέπει να πάρουμε Saar6, αλλά για να πω ότι δεν καταλαβαίνω τ είχαν στο μυαλό τους οι Γάλλοι, και ότι αν είναι οι Fremm για λίγο άμεσο leasing, OK, αν ήταν να τις παντρευτούμε, έτσι όπως ήταν φορτωμένες δεν έκαναν για τίποτα.
Οι Saar φαίνονται πλοίο με σκοπό, είναι πλοίο για συγκρούσεις και τσαμπουκάδες, και εναντίον αεροπλάνων και εναντίον πλοίων και έναντι πυραύλων (Iron Dome).
Μπορείτε να φανταστείτε τέσσερις φραγάτες που θέλουμε εμείς με διπλάσιο τονάζ, να έχει 64 πυραύλους αντίστοιχους του Aster 30 (ή και aster 30), 4 iron dome, 32 Harpoon με ραντάρ Sea fire ή αντίστοιχο η καθεμιά?

Tango.Alpha
Tango Alpha
2 years ago

“Προορισμένα για πόλεμο και όχι για δεξιώσεις και κρουαζιέρες όπως πλοία άλλων ναυτικών”
Συμφωνούμε απόλυτα. Και να συμπληρώσω συνοδεία και υποστήριξη λαθρομεταναστών στην άφιξη στη χώρα. Και πριν δημιουργηθεί παρεξήγηση μέχρι να χορηγηθεί άσυλο κάθε άτομο που μπήκε στη χώρα χωρίς τα νόμιμα δικαιολογητικά είναι λαθρομετανάστης.
Μακάρι αντί να τρέχαμε για τις FREMM, να προχωρούσαμε στο σχεδιασμό και κατασκευή αντίστοιχων πλοίων για το Π.Ν. με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα είχαμε μιμηθεί το Ισραήλ σε ότι άλλο αφορά τις ένοπλες δυνάμεις. Το ζήτημα δεν είναι μόνο τα μέσα αλλά και η χρήση τους

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
2 years ago

“…καθώς οι δυνατότητες των αξίας 430 εκατ. ευρώ πλοίων του τύπου δεν τα περιορίζουν μόνο σε αμυντικό ρόλο.”
430 εκατ. €; Δηλαδή €107,5 η μια; Μόνο; Και €250 εκατ. η μια μαζί με τέτοιο/τόσο οπλισμό;
Κάτι δεν κολλάει εδώ..

CKfurious
CK
2 years ago
Reply to  Fingolfin

Από το link που έδωσα παραπάνω αναφέρεται:
The cost of the construction is around 430 million euros of which 115 million euros is reportedly covered by the government of Germany. This is for the four vessels but the vessels only, without the cost of Israeli weapons and electronic equipment, which will be installed in Israel.
Σκάφος μονο και πάλι too good to be true

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Mεταξύ άλλων το ναυτικό μας έχει ανάγκη από 4 μεγάλα περιπολικά πλοία μήκους 80 μέτρων. Σε ότι αφορά τα ισραηλινά πλοία που θα είναι 90 μέτρων εμείς θέλουμε κάτι μεγαλύτερο. Το πλοίο που θα αποκτήσουμε πρέπει να έχει διαστάσεις και οπλισμό φρεγάτας.

CKfurious
CK
2 years ago

Η megalomania μας έφαγε
βεβαια 90 m είναι λίγα για σημαιοστολισμούς και λαμπιόνια
ενώ 140 και άοπλο μια χαρά θα κάνει για τα παραπάνω
Aσε που ανεβαίνει και το prestige των γαλονάδων όσο πιο μεγάλη την έχουν (τη φρεγάτα)

Spirit
Spirit
2 years ago
Reply to  CK

Φαντάζομαι θαλασσόλυκος ξέρεις από μποφόρια και της σημασία του μήκους ισάλου γραμμής…
Οι Ισραηλινοί έχουν τα δικά τους πιστεύω, δεν σημαίνει και ότι κάνουν είναι το καλύτερο. Σαφώς πάντως το πλοίο είναι πολύ καλά εξοπλισμένο για το μέγεθος στο τομέα AAW

CKfurious
CK
2 years ago
Reply to  Spirit

Σίγουρα ξέρω πως προτιμώ να βγω με ένα τέτοιο αστακό στο Αιγαίο.
παρα με κινούμενο στόχο 6000 τn 140 m / 16 aster 15 και χωρίς CIWS
Και ας κουνάει λίγο παραπάνω
Έχω ξαναγράψει πως και για λόγους οικονομίας πρέπει να στραφούμε se
μικρότερα πλοία
Οι Σουηδοί με τι πλοία πήγαν για περιπολίες Somalia by the way???

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
2 years ago
Reply to  CK

Θαλασσολυκοι οι Ισραηλινοι αλλωστε….
Δεν θα κουναει απλα λιγο περισσοτερο….
Οσο πιο πολυ κουναει τοσο πιο πολυ καταπονειται το πληρωμα και τοσο πιο ασταθης πλατφορμα (να μην ξεχνιομαστε) οπλων και αισθητηρων ειναι…
Για να μην αναφερουμε με ποσα βληματα βγαινει εκτος ενα σκαφος 90 μετρων (αναλογου εκτοπισματος) και με ποσα ενα 130 μετρων….

CKfurious
CK
2 years ago

Καταλαβαίνω απόλυτα τα επιχειρήματα περί μεγάλου εκτοπίσματος και seaworthiness
Το θέμα είναι πως το μεγάλο εκτόπισμα κοστίζει και λεφτά δεν υπάρχουν
Το αιγαίο καλύπτεται με επάκτιες / TPK/ Υποβρύχια
για την ανατολική μεσόγειο μονο υποβρύχια
Αλίμονο μας εάν μας φορτώσουν καμια FREMM
Δυστυχώς αυτή είναι η πραgματικοτιτα οikoνομική και επιχειρησιακή

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Προφανώς πήγαν με ότι είχαν. Αν μία φορά στα χ χρόνια τους κάθεται μια δουλειά μακριά δεν θα αγοράσουν μία-δύο φρεγάτες για αυτό τον λόγο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  CK

To Aιγαίο είναι αρκετά τρικυμιώδης θάλασσα- χειμώνα καλοκαίρι και για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε πλοία μεγαλύτερου μήκους και εκτοπίσματος. Μην νομίζει κανείς ότι επειδή είναι μια σχετικά μικρή και σχεδόν κλειστή θάλασσα πως πρόκειται για μία ήσυχη λίμνη.
Σε ότι αφορά το ισραηλινό ναυτικό αυτό έχει άλλες ανάγκες και επιχειρεί σε άλλη θάλασσα.
Για να σου δώσω να καταλάβει θέλουμε φρεγάτες σαν τις MEKO A-200, Formidable, κ.α αντίστοιχες δυτικών χωρών. Στο οπλισμό του το μελλοντικό πλοίο μας πρέπει να έχει κύριο πυροβόλο των 127 χλσ, 32 ή και περισσότερους α/α πυραύλους ESSM, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, (δεν χρειάζονται 16) 2 αντιπυραυλικά RAM, 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες, δυνατότητα μεταφοράς ε/π S-70 κτλ.
Σε ότι αφορά τις FREMM το ναυτικό δεν τις θέλει για πολλούς λόγους. Αν είχε λεφτά να αγοράσει πλοία αεράμυνας η πρώτη του επιλογή είναι οι ολλανδικές LCF και η 2η οι γερμανικές F-124. Επίσης, το ναυτικό μας δεν θέλει γαλλικές φρεγάτες.
Το σχόλιο σου δείχνει ότι δεν έχεις ιδέα για το πως είναι το Αιγαίο. Και όχι μόνο…

dimitrov
Active Member
dimitrov (@dimitrov)
2 years ago

Σωστά όλα τούτα και συμφωνώ γενικώς αλλά μην ξεχνάμε πως το ΠΝ είχε από τη δεκαετία του 80 απαίτηση για 6 κορβέτες.
Απαίτηση που επανήλθε στα τέλη της δεκαετίας του 90 με 6 sa’ ar 5 με απ΄ευθείας ανάθεση σε συνδυασμό με Kidd και πήγε να “φεσωθεί” τις Vosper πάλι με απ΄ευθείας ανάθεση και κόστος μια 500αρού περίπου έκαστη.
Και τη μέθοδο 1+1+1 κλπ,κλπ,κλπ.
Τελικά και στο εξοπλιστικό 2005-2020 αν θυμάμαι καλά είχε απαίτηση για 4 “κορβέτες” των 1100τ που θα βασίζονταν σε μεγένθυση(?) της κλάσης “Μαχητής”. Μάλιστα έκαστη προϋπολογίζονταν σε 100μύρια! Φαντάζομαι με τον πανίσχυρο οπλισμό του ενός πυροβόλου 76/62, του άλλου 40/L70 και 2 20άρια. Υποθέτω και με τπτ ράγες για νάρκες και πρόβλεψη για Κ/Β.
Παρεπιπτόντως το ΠΝ που επιχειρεί στο Αιγαίο έχει καμιά 30αριά(?) πλεούμενα κάτω των 750τ. Κι αν εξαιρέσουμε Α/Γ και Προμηθέα έχει μόλις 12-13 πλεούμενα άνω των 3000τ.
Σε κάθε περίπτωση οι saar5 και οι saar6 είναι πολύ βαρβάτα πλεούμενα και καλό θα ήταν να είχαμε τέτοια. Ειδικά οι 5 που ήταν προσιτές και φτάσαμε σχετικά κοντά στην απόκτηση. Βασική έκδοση.
Πάντως το ΠΝ στις αγορές του – όπως και οι άλλοι κλάδοι – των ΕΕΔ εφαρμόζουν την μέθοδο παίρνουμε ότι μας αφήσουν οι πολιτικοί κι ότι κάτσει. Και ειδικά το ΠΝ … να σώσουμε τα ναυπηγεία και την ΕΑΒ. Ακόμα περιμένουμε την 6η και 7η σούπερβίτα και τους ορίωνες.
Κι εγώ ακόμα περιμένω την ομάδα επιτελών – εν προκειμένω του ΠΝ – που θα “διαολοστείλει” την πολιτική ηγεσία και θα πει θέλω πχ 4 φ/γ αεράμυνας περιοχής … τέλος. Και θα γίνει με διαγωνιστική διαδικασία. Τελεία. Με 1ο κριτήριο πχ 50% πόντοι επιχειρησιακό, 40% πόντοι κόστος κτήσης και χρήσης και τα ρέστα ναυπηγεία. Ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Ούτε οι φίλοι μας οι Γάλλοι, ούτε να πάρουν οι Γερμανοί τα ναυπηγεία, ούτε να γλείψουμε για την ΠΓΔΜ, το χρέος, τους Νεφελίμ κλπ,κλπ,κλπ. Με κατανοείς.

ivychris
ivychris (@ivychris)
2 years ago
Reply to  dimitrov

…και να προσθέσω για τις Saar 5 ότι είναι κατασκευής Huntington Ingalls & Northrop Grumman…οι οποίοι δεν ξέρουν καθόλου…από θάλασσες, μόνο από αεροπλανοφόρα & πυρηνοκίνητα Υ/Π…
Είναι δε, τόσο κακής κατασκευής…, που όταν μια Saar 5 έφαγε τον ιρανικό πύραυλο της χεζμπολα το 2006, παρ’ όλη τη τρύπα & τη φωτιά, δεν βυθίστηκε και έπλευσε από τον Λίβανο στην Ασντοντ, όπου και επισκευάστηκε

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  ivychris

Ούτε το HMS Sheffield ούτε το USS Stark βυθίστηκαν. Ούτε η λιβυκή πυραυλάκατος κλάσης Nanuchka (560 τόνοι) το 1986. Που κάηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό…
Ότι δεν βυθίστηκε είναι γιατί ένα στρατιωτικό πλοίο έχει κάποιες προδιαγραφές (και κλειστά τα στεγανά του) που δεν έχει ένα εμπορικό όπως το αγγλικό SS Atlantic Conveyor (15.000 τόνων) που βυθίστηκε από 2 Εξοσέτ.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago
Reply to  dimitrov

Δεν ήθελε Saar 5.
Σε ότι αφορά τώρα θέλει 4 περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης (O.P.V) μήκους 80 μέτρων. Δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα σε μήκος γιατί δεν θα μπορούν να δένουν στα λιμάνια των νησιών. Στο οπλισμό να έχουν κύριο πυροβόλο 76 χλστ και δευτευρέοντα π/β ενώ να έχουν την δυνατότητα να φέρουν συρόμενο σόναρ και πυραυλικό αντιεαροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς. Αυτά τα 4 πλοία τα θέλει πιο πολύ για το νοτιο-ανατολικό Αιγαίο και προς Κύπρο μεριά.
Σε ότι αφορά τις πυραυλακάτους, κανονιοφόρους, χόβερκραφτ, βοηθητικά πλοία, μικρά αποβατικά κτλ αυτά δεν μπορούν να είναι μεγαλύτερου μήκους και εκτοπίσματος. Πάντως σε δύσκολες καιρικές συνθήκες αυτά τα πλοία θα έχουν πρόβλημα να επιχειρήσουν. Π.χ σε πυραυλάκατο Κομπαντάντ ΙΙΑ μου έχουν πει ότι κανονικά μπορούν να επιχειρούν μέχρι 7 μποφώρ. Εμένα στο Αιγαίο μου έχει τύχει να ταξιδεύω 15Αύγουστο με 8 μποφώρ και το πλοίο όπως και ένα άλλο που πέρασε από δίπλα μας ήταν και τα δύο με κλίση λόγω των ισχυρών ανέμων. (μεταξύ Τήνου-Μυκόνου)
Σε ότι αφορά τις μελλοντικές πυραυλακάτους μας καμμία δεν πρέπει να είναι κάτω από 500 τόνους. Το ναυτικό μας θέλει ακόμη 5 Σούπερ Βίτα. (κόστος 150 εκατ. ευρώ η κάθε μία)
Η επιλογή των κορβετών είναι για καθαρά οικονομικούς λόγους. Και εγώ στο παρεθόν όπως και τώρα για οικονομικούς λόγους είμαι υπέρ του συνδιασμού 4 ΜΕΚΟ-200 MLU και 6 κορβετών αντί φρεγατών. Εναλλακτικά άλλη λύση που είμαι υπέρ είναι 4 MEKO-200 MLU, 4 F-123 και γιατί όχι 4 O.P.V 80 m.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του νυν και του πρώην Α/ΓΕΝ αν αποφασίσουμε για κορβέτες αυτό θα γίνει για καθαρά οικονομικούς λόγους. (επειδή δεν θα μπορούμε να αγοράσουμε καινούργιες φρεγάτες)

dimitrov
Active Member
dimitrov (@dimitrov)
2 years ago

Για το αν θέλαμε Σάαρ 5 σε παραπέμπω στη σχετική αρθρογραφία του παρόντος περιοδικού. Όσο για τους οικονομικούς λόγους φυσικά και είναι αυτοί που μετρανε. Ειδάλλως μπορεί να θέλαμε και 5 αεροπλανοφόρα. Σε κάθε περίπτωση, όπως γράφει ο ειδικός τύπος, το ΠΝ ήθελε κορβέτα για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ περιπολικών και φρεγατών. Τουτέστιν τα Μποφώρ και οι οικονομικοί λόγοι που μετρανε για ολους. Για σουπερβιτα δεν ξέρω πως καταλήγεις στα 150 αλλά μέχρι τώρα η 6η και 7η κοντεύουν τα 200 εκάστη. Κι ακομα. Κατά τα άλλα η δική μου εμπειρία με ΠΝ μέσω κύκλου στελεχών, λέει πως η κουφή πήγαινε και με 10αρι. Άμα σε πιάσει μεσοπέλαγα δε μπορεις να κατέβεις. Κι εκει φαίνονταν οι …. ναυτικοί. Ο ΑΓΕΝ καλά τα λέει. Οι φρεγάτες προηγούνται μέσα σε στενά οικονομικά πλαίσια.

tallyhogr
2 years ago
Reply to  dimitrov

Dimitrov, συμφωνούμε στο να μην γλυψουμε κανένα. Οχι ομως ανοικτό διαγωνισμό. Καλως η κακως business κάνεις και με τις χώρες που ειναι και πολιτικά σωστές απέναντι σου. Δεν το θεωρώ ιδιαιτερα φρόνιμο να δώσω τα λεφτά μου στους Ολλανδους και τους Γερμανους που μου κουνουσαν το δάχτυλο πριν 1-2 χρόνια και ειχαν λυσσάξει να πετάξουν την χώρα απο το ευρώ. Αυτά δεν τα επιβραβεύεις. Οι συμμαχοι πρεπει να ειναι σύμμαχοι και στα δύσκολα και οχι να κάνουν τα γλυκά ματια οταν ειναι να δώσεις φράγκα.
Το ευρώ ηταν μονο μια δάσταση. Θα μπορούσα να πω για την Γερμανία που εχει μαμηθεί να εξοπλιζει την Τουρκία (ενω ξέρει οτι ουσιαστικά σιγοντάρει μια επιθετικη ενεργεια εναντιων μας) και στα ελληνοτουρκικα εχει και αυτη την στάση Ποντίου Πιλάτου.
Τα λεφτά μου στους Γάλλους και τους Ισραηλινούς αν έχω επιλογή.

dimitrov
Active Member
dimitrov (@dimitrov)
2 years ago
Reply to  tallyhogr

Κάνε εσύ διαγωνισμό, όπως πρέπει και μην ανησυχείς.
Τα χρήματα θα πάνε εκει που πρέπει κι όπως πρέπει.
Και μόνο να κερδίσεις έχεις. Διότι αγοράζεις αυτό που θες με τον τρόπο που θες και περνάς το μνμ πως με την άμυνα δεν παίζεις.
Σε μια αγορά που οδηγείται από τον πελάτη.
Και δίνω παράδειγμα …. με πραγματικό διαγωνισμό θα αγόραζες τ214? Όχι … οι σκορπίνες ήταν το φαβορί. Τα τ214 δεν υπήρχαν. Ή μήπως σούπερβιτα? Οι CV ήταν το φαβορί. Και όσον αφορά τα shorads 1ο βγήκε το crotale. Βλέπεις τπτ γερμανικό, ολλανδικό ή ρώσικο? Με τα τότε δεδομένα πάντα.
Θυμήσουν την εποχή.
Βέβαια δεν θα έπαιρνες και Μ2000 ούτε όμως απ΄ευθείας ανάθεση το γιουροφάιτερ.
Επίσης θυμήσου πως τότε η φίλη μας Γαλλία μας “μισούσε”(παρόλο που έφαγε αδρά) κι έκοψε τις CII για Κύπρο ενώ πάσαρε και τις κορβέτες( που δε θα μας χαλαγαν) στην Τουρκία.
Οι αγάπες και οι φιλίες αλλάζουν(ευτυχώς). Τα όπλα, τα χρέη και οι χαμένες ευκαιρίες μένουν.
Και για να σε “κουρδίσω” λίγο …. γιατί θα παίρναμε γερμανικές ή ολλανδικές φρεγάδες? Υπάρχουν και γαλλικές(ιταλογαλλικές οι ορίζοντες θα έλεγα, οι 2 που ακύρωσαν οι Γάλλοι) και ισπανικές(και σε νορβηγική έκδοση).

NikolakiEfentis
Νικολάκη Εφέντης
2 years ago

Σημειώνω τον διπλάσιο αριθμό βλημάτων επιφανείας-επιφανείας. Αν θέλουμε να μιλάμε για πόλεμο υψηλής έντασης με έξελιγμένα συστήματα αυτοάμυνας, θα έπρεπεπ κι εμείς να μιλάμε για 16 πλέον κι όχι μόνο 8. Η εμπειρία και το άκρως “μάχιμο” πνεύμα των Ισραηλινών στην πράξη…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
2 years ago

Σε σχετική ερώτηση στην διοίκηση φρεγατών του ναυτικού μας η απάντηση τους ήταν ότι οι 8 πύραυλοι επαρκούν.
Σε ότι αφορά το άκρως ,,μάχιμο,, (για να είναι σε εισαγωγικά αυτό είναι να προκαλεί απορίες..) πνεύμα των ισραηλινών προφανώς δεν θυμάσαι ότι το 2006 στον πόλεμο στον Λίβανο ένα πλοίο τους κλάσης Saar-5 (αν θυμάμαι καλά ήταν το Hanit) έφαγε πύραυλο από την Χεσμπολά και οι ισραηλινοί ούτε που κατάλαβαν τι έγινε και από που τους ήρθε ο πύραυλος. (C-802)

ΓΑΤΑ
ΓΑΤΑ
2 years ago

Και απο τοτε εχουν αναπτυξει καποια απο τα καλυτερα αντιπυραυλικα στον κοσμο , για αυτο ακριβως το λογο

Agamemnon
Τασος Σ.
2 years ago

Σταθερα @ρχιδ@τοι Ισραηλινοι….

teo
τεο
2 years ago

Αυτό το πλοίο είναι ακριβώς ότι χρειάζεται η Ελλάδα για να κλειδώσει το Αιγαίο!!! Ότι καλύτερο σε σχέση κόστους- δυνατοτήτων για να αντικαταστήσει τις S!!!

kafes_filtrou
kafes_filtrou
2 years ago

wtf? και γιατί θέλουμε να πάρουμε τα γαλλικά αφού υπάρχουν και αλλού πλοία με αντιαεροπορικό ??? αυτό το barak μια χαρά ακούγεται δεν πάμε κατά εκεί μεριά λέω εγώ και ας αφήσουμε της γαλλικές πανάκριβες αρλούμπες

GDIKEOS
2 years ago

Όλα είναι θέμα σχεδίασης.
Τα πάντα μπορείς να βάλεις και σε μεγάλους αριθμούς.
ΠΧ με ειδικούς εκτοξευτές πυραύλων μπορείς να διπλασιάσεις τον αριθμό τους.
Αλλά εδώ στην Ελλάδα ποιον θα ακούσουν τα ξεφτέρια εμένα που τα γράφω άσχετα αν έχω και της πατέντες
η τους απέξω που θα τους δώσουν σκάρτο πράμα για να πάρουν και τις μίζες;

kakaouskia
Noble Member
kakaouskia (@kakaouskia)
2 years ago

Καλησπέρα.
Γενικά παρατηρείται μια σχεδιαστική φιλοσοφία κατασκευής μικρών μεν, βαριά εξοπλισμένων (για το μέγεθος) πλοίων δε.
Πέρα από τα Sa’ar 6, υπάρχει και το παράδειγμα της Ρωσικής κλάσης Καρακουρτ (εξέλιξη της Μπανυαν). Σε 67μ σκάφος και ναυτικό Παντσιρ και πυροβόλο και 8 κελιά VLs που παίρνουν αρκετά καλούδια, βλέπε Καλιμπρ και Όνυξ.
Το σκεπτικό πίσω απο αυτούς τους “στόλους κουνουπιών” είναι ότι αντί να έχεις ένα μεγάλο σκάφος (που συνεπάγεται αυξημένο κόστος κατασκευής, χρήσης, επάνδρωσης κτλ) έχεις περισσότερα σκάφη που και αντικαθίστανται εύκολα και κάνουν δυσκολότερη την αποτροπή από τον αντίπαλο διότι θα πρέπει να μοιράσει τις δυνάμεις του για να τα βρεί όλα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

 Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γράψει πως το ΠΝ είναι αυτό που λέμε πάντα στην πρωτοπόρο σε πολλές από τις επιλογές του....
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

36
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 January 2016 #356

Αγορά 2.29

Related News

Στις 10:05 (ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 220 ψήφους εκλεκτόρων και ο Τραμπ 213, σύμφωνα με την Edison Research

ΑΠΕ-ΜΠΕΟι προβολές της Edison Research δείχνουν ότι με κατανεμημένες 433 εκλεκτορικές ψήφους στις 03:05 (10:05 ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν έχει 220 και ο Τραμπ...

Ο Ντ. Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΑΠΕ-ΜΠΕΠαρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο...

Νίκη του Τζο Μπάιντεν στην Αριζόνα προβλέπει το AP

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να κερδίσει στην πολιτεία της Αριζόνας (11 μεγάλοι εκλέκτορες), σύμφωνα με τις προβλέψεις...