Ναυπηγώντας ισραηλινές κορβέτες Sa’ar 6 στη Γερμανία (Φωτογραφίες)

17
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν στιγμιότυπα από τη διαδικασία ναυπήγησης των τεσσάρων μελλοντικών κορβετών Sa’ar 6 του Ισραηλινού Ναυτικού.

Οι τέσσερεις κορβέτες, που θα ονομασθούν Magen (Ασπίδα), Oz (Θάρρος), Atzma’ut (Ανεξαρτησία) και Νitzachon (Νίκη), θα ενταχθούν στο ισραηλινό Ναυτικό τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Έναρξη ναυπήγησης της πρώτης Sa’ar 6 για το Ισραηλινό Ναυτικό

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρώτο πλοίο αναμένεται να παραδοθεί από την Γερμανία όπου ναυπηγείται τον Νοέμβριο του 2019, το δεύτερο τον Ιούνιο του 2020, ένα ακόμη τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους και το τελευταίο τον Φεβρουάριο του 2021.

 

Κορβέτες Sa’ar 6 και SH-60F οι προστάτες της ισραηλινής ΑΟΖ

Με μήκος 90 μέτρα και εκτόπισμα 2.000 τόνους, η κλάση θα φέρει ένα πυροβόλο των 76 χιλ. Oto Melara Super Rapid, δύο τηλεχειριζόμενες πλατφόρμες με πυροβόλο 30 χιλ. τύπου Typhoon της Rafael, 22 καθέτως εκτοξευόμενα αντιαεροπορικά βλήματα Barak 8 και 10 αντιαεροπορικά βλήματα Tamir του συστήματος άμυνας σημείου C-DOME της Israel Aerospace Industries –ή εναλλακτικώς 12 βλήματα Barak 8 και 20 Tamir– 16 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, δύο τριπλούς τορπιλλοσωλήνες των 324 χιλ. και τέσσερις εκτοξευτές αναλωσίμων.

 

Το δε πίσω τμήμα του πλοίου είναι διαμορφωμένο για επιχειρήσεις ελικοπτέρου βάρους 10 τόννων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Guest
chikichiki

Νομίζω πως ο χαρακτηρισμός αυτού του πλοίου, με αυτόν τον εξοπλισμό, ως “κορβέτα” θυμίζει το χαρακτηρισμό του Κουζνέτσοφ ως “aircraft-carrying cruiser”…υπάρχουν φρεγάτες πιο ελαφρά εξοπλισμένες απ’αυτό! Σίγουρα κάπου υπάρχει μια “παγίδα”, βέβαια, είτε μικρότερη αυτονομία είτε χειρότερη συμπεριφορά σε ταραχώδη θάλασσα είτε οτιδήποτε. Παρόλα αυτά για το μέγεθός του προκαλεί δέος. Καλοτάξιδα, Bibi!

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Και επειδή μου αρέσει να είμαι “πειραχτήρι” με τα οικονομικά και το κόστος, να σημειώσω ότι το κόστος ΚΑΙ για τις 4 που παραγγέλθηκαν μαζί, θα είναι 430 εκατ ευρώ, δηλαδή περίπου 110 εκατ η μία!!! (και από αυτό το 1/3 θα το επιχορηγήσει η Γερμανία). Φυσικά το κόστος θα ανέβει από τον εξοπλισμό, αλλά κοστίζει όσο 2 ΤΠΚ και έχει οπλισμό όσο μια φρεγάτα. Κάπου διάβαζα ότι είναι το πιο οπλισμένο πλοίο, ανά τόνο σκαριού, παγκοσμίως και ότι για να χωρέσουν τόσο πολύ οπλισμό σε τόσο μικρό σκαρί έχουν κάνει ειδική μελέτη ώστε να ην μείνει τετραγωνικό εκατοστό ανεκμετάλευτο,… Read more »

MisCo
Guest
MisCo

Ειναι τοσο καλα εξοπλισμένες και σε τοσο προσιτο κόστος, που τίθεται το ερώτημα αν αξιζει να χωσουμε λεφτά σε Meko ή μηπως θα μπορούσαν να μας καλυψουν μερικές Saar 6 στην θέση τους?

Ζηλευω.

FOX
Guest
FOX

Το κόστος τους δεν είναι καθόλου μικρό, αν συμπεριλάβουμε και το συνολικό κόστος…
Υπάρχουν δημοσιεύματα που το προσδιορίζουν πάνω από δύο δισ. δολάρια αν θυμάμαι καλά.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα με το κόστος τους. Κανονικά και οι τέσσερις μαζί (σαν σκαρί και όχι με τα συστήματά τους) κοστίζουν 430 εκατ ευρώ=108 εκατ η μία περίπου. Σε αυτά μετά πρέπει να μπει το κόστος των συστημάτων. Για σκαρί είναι πολύ φτηνά. Τα 2 δις εχουν αναφερθεί μερικές φορές καθώς έχουν γίνει σε άλλα άρθρα/σχόλια τα δύο εκ των κάτωθι λαθών: 1) Μερικοί νομίζανε ότι το 430 είναι ανά σκάφος όπερ ότι τα 4 κοστίζανε περίπου 1,8 δις. 2) Στο Wikipedia αναφέρεται συνολικό κόστος για τις τέσσερις το 1,8 δις, αλλά αφορά σε ισραηλινό νόμισμα, το οποίο… Read more »

NavalAnalyses
Member

Όντως ο οπλισμός διαφέρει από πηγή σε πηγή. Το δε (αρκετά ακριβές) μοντέλο, έχει 32 VLS πίσω από το πυροβόλο και 16 VLS μπροστά από τις καπνοδόχους. Κοινό σημείο σε κάθε ισραηλινή παρουσίαση είναι η ύπαρξη του C-DOME της Rafael πίσω από το πυροβόλο (άρα 32 Tamir) και το Barak-8 πίσω, άρα 16 πυραύλους. Πϊσω από τα 32 κελιά του C-DOME υπάρχει χώρος (τουλάχιστον εξωτερικά) για περισσότερα κελιά. Τα 40 και 32, σύνολο 72 μου φαίνεται εξωπραγματικό., χωρίς βέβαια να είναι λίγα τα 48. Eιδικά για τους Barak, μπροστά αυτών διακρίνεται η θύρα για τους τορπιλοσωλήνες, άρα πιστεύω δεν θα… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Στα πρόχειρα βρήκα άρθρο:
http://www.navyrecognition.com/index.php/news/defence-news/2018/february-2018-navy-naval-defense-news/5947-tkms-cut-1st-steel-of-first-israeli-navy-saar-6-corvette.html
Το συνολικό κόστος αγγίζει τα $3 δισεκατομμύρια…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αυτό είναι το ίδιο Link που παρέθεσα και εγώ, και πέφτει στην πλάνη του μπερδέματος Ισραηλινού νομίσματος και Ευρώ/δολλαρίου. Αν και τα αναφέρει σε δολλάρια, νομίζω ότι η τιμή είναι σε ισραηλινό και η ισοτιμία είναι περίπου 1/3 δηλαδή συνολικό κόστος 1 δις με τον εξοπλισμό, όπως λέει και το άρθρο της P&D:
https://www.ptisidiastima.com/saar-6-kai-sh-60f-prostates-israilinis-aoz/
“Το συνολικό κόστος των Sa’ar 6 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1 δις ευρώ καθώς 570 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τον εξοπλισμό των πλοίων με αισθητήρες, Σύστημα Διαχείρισης Μάχης και οπλικά συστήματα ισραηλινής κατασκευής”

chikichiki
Guest
chikichiki

Αυτή η διαφορά μεταξύ των εκτιμήσεων κόστους μου ακούγεται περίεργη, αλλά δε θα με εξέπληττε αν όντως ήταν πιο ακριβά απ’ότι αναφέρεται, η τιμή είναι εξωπραγματικά χαμηλή. Για το τι αγοράζουν όμως, φαίνονται αρκετά ευνοϊκά τιμολογημένα.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά την δική μας περίπτωση έχει τεθεί το ερώτημα στην διοίκηση φρεγατών αν οι σημερινές και οι μελλοντικές φρεγάτες μας θα πρέπει να έχουν 16 αντί 8 αντιπλοικούς πυραύλους. Η απάντηση ήταν ότι αρκούν οι 8 πύραυλοι.

lexandreas
Guest
lexandreas

Μελέτες του ΠΝ έχουν δείξει πως χρειάζονται 6 με 7 πύραυλοι για να θέσεις εκτός μία φρεγάτα? Αν υσχήει αυτό μήπως χρειάζονται περισσότεροι πύραυλοι ανά πλοίο? Έχεις προσωπική άποψη πάνω σ αυτό?

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

διαφορα παραδοσης 1ου απο το 4ο σκαφος 15 μηνες…

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Αν αντι για μπελχαρα παίρναμε saar 6 δεν θα ηταν καλυτερα? Το επίπεδο αντιεροπορικης προστασίας δεν θα ηταν ικανοπιοιτικο?γιατι η μπελχαρα ειναι μονοδρομος????

Flight and Space
Admin
Famed Member

Γιατί η Γαλλία, το μόνο κράτος που έχει προτείνει μας επιστρέψει χρήματα από τα ελληνικά ομόλογα σε μορφή οπλικών συστημάτων, προτείνει γαλλικές φρεγάτες…

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Νομίζω πως η ολοκληρωμένη απάντηση θα ήταν εκτός αυτού που αναφέρετε πως και η ηγεσία μας απλά αδιαφορεί για την εξεύρεση κάποιας λύσης.

Γι’ αυτό κι η Lockheed πήρε την πρωτοβουλία μόνη της να προτείνει μια λύση για τις ΜΕΚΟ…

Spirit
Guest
Spirit

Ευσεβείς πόθοι οι επιστροφές κερδών για αγορές, όλα θα πάνε για χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους. Καμένη λούμπα η ιστορία.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πάντως αν είχαμε λεφτά, δεν θα ήταν άσχημα να παίρναμε 4 τέτοια πλοία, θα είχαμε φρεγάτες, κορβέτες ντούκι και ΤΠΚ.

Το μειονέκτημα αυτών είναι ότι δεν είναι για πολυήμερες ή μακρινές αποστολές σε ανοιχτά πελάγη, αλλά με τόσα νησιά διάσπαρτα, να κινούνται εντός αιγαίου και Κρήτης και να έχουν και τόσα λιμάνια να αράξουν όποτε θέλουν, δεν θα ήταν και άσχημες…