ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 Φεβρουαρίου 1945: “Μαύρη Παρασκευή” στα παγωμένα φιόρδ

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε μια επιδρομή που ονομάστηκε «Μαύρη Παρασκευή», οι Σύμμαχοι χάνουν 9 βομβαρδιστικά Beaufighter και ένα Mustang σε μια προσπάθεια να καταστρέψουν το γερμανικό αντιτορπιλικό Ζ33 στο Førde Fjord της Νορβηγίας.

Με τη συμμαχική προέλαση στην κεντρική Ευρώπη να έχει αποκλείσει σε μεγάλο βαθμό τους λιμένες και την τραγική έλλειψη καυσίμων στο τέλος του πολέμου, το Kriegsmarine είχε μόνο τα λαβυρυνθώδη φιόρδ της κατεχόμενης Νορβηγίας ως εφαλτήριο για επιθέσεις κατά των συμμαχικών πλοίων. Οι προσπάθειες της βρετανικής Διοίκησης Παράκτιας Άμυνας της RAF είχαν πλέον συγκεντρωθεί εκεί.

Εικόνα από την επίθεση στο μισοπαγωμένο Førde Fjord κατά των γερμανικών πλοίων

Ειδοποιημένοι από το σύστημα αποκρυπτογράφισης Ultra για την ύπαρξη ενός αντιτορπιλικού, οι Βρετανοί περιπολούσαν τα νορβηγικά στενά όταν εντόπισαν μια ομάδα γερμανικών πλοίων ανεφοδιασμού, ενός ναρκοθηρευτικού και πλωτών πυροβολαρχιών. Αμέσως οργανώθηκε μια επίθεση για την εξουδετέρωση της συγκέντρωσης αυτή και ιδίως του αντιτορπιλικού Z33.

Σε αυτήν θα συμμετείχαν η 65η Μοίρα της RAF με 10 ή 12 P-51 Munstag που θα παρείχαν κάλυψη, οι 144η, 404η και 455η Μοίρες με 31 Beaufighter και 2 Vickers Warwick της 259ης Μοίρας Διάσωσης Αέρος-Θαλάσσης. Η επίθεση σχεδιάστηκε από τον βετεράνο αξιωματικό Jack Davenport, με τα βρετανικά αεροσκάφη να προσεγγίζουν τα ελλιμενισμένα γερμανικά πλοία από την κατεύθυνση της ξηράς στα ανατολικά, να στρέφουν απότομα δυτικά εξαπολύοντας έναν καταιγισμό ρουκετών και βλημάτων προτού ξεχυθούν στην ανοιχτή θάλασσα. Το σχέδιο είχε σκοπό να περιορίσει την έκθεση και τις απώλειες των βρετανικών αεροσκαφών αλλά το απότομο ανάγλυφο των φιόρδ δυσκόλευε απίστευτα το εγχείρημα.

Ένα από τα Beaufighter της 144ης Μοίρας που συμμετείχαν στην επίθεση και εκτέλεσαν αναγκαστική προσγείωση κατά την επιστροφή (φωτογραφία: συλλογή Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου, Λονδίνο)

Επιπλέον, οι Γερμανοί είχαν οχυρώσει το φιόρδ με ισχυρές Αντιαεροπορικές άμυνες και τα βρετανικά αεροσκάφη δέχτηκαν καταιγισμό διασταυρουμένων πυρών. Η αναγνωριστική πτήση που προηγήθηκε -η δεύτερη εντός της ημέρας αφού ο πρωταρχικός στόχος που ήταν το Ζ33 δεν είχε εντοπιστεί- ειδοποίησε την αεράμυνα και 12 γερμανικά Fw190 απογειώθηκαν και πρόλαβαν τα Beaufighter την χειρότερη δυνατή στιγμή. Η επίθεση αποτυγχάνει. 10 από τα 40 περίπου συμμαχικά και 4 γερμανικά αεροσκάφη καταρρίπτονται με 14 Βρετανούς και 2 Γερμανούς αεροπόρους νεκρούς και 4 Βρετανούς αιχμαλώτους. Επιπλέον, ζημιές προκλήθηκαν στα γερμανικά πλοία που προσέθεσαν άλλους 7 νεκρούς. Άλλα δύο Beaufighter θα εκτελέσουν αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Dallachy κατά την επιστροφή τους.

Η επίθεση της “Μαύρης Παρασκευής”, όπως ονομάστηκε από τις μεγάλες απώλειες των πληρωμάτων σε αυτό το στάδιο του πολέμου έφερε αλλαγές στις τακτικές επίθεσης των μοιρών αλλά και τις προτεραιότητες του Βρετανικού Ναυαρχείου, που δέχτηκε να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον εχθρικών πολεμικών προσανατολιζόμενο στα εμπορικά πλοία. Το Ζ33 θα απέπλεε από το φιόρδ για να επιστρέψει στη βάση του, στο Swinemünde. Θα επιζήσει τελικά του πολέμου και θα ενταχθεί στο σοβιετικό ναυτικό ως Provornyy.

αεροσκάφος Focke-Wolf Fw-190 που συμμετείχε στην αερομαχία πάνω από το φιόρδ την 9/2/1945. Επέζησε του πολέμου και εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Αεροπορίας στο Pungo, Virginia (φωτογραφία μέσω Wikipedia)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

5
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
SpyrosStathis Vasileiou Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Βλέπω το μαχητικό διατηρείται σε πτήσιμη κατάσταση…