Άγιε μου Βασίλη, για φέτος φέρε μου μια Μοίρα F-35…

127
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

H πρόσφατη συνέντευξη Μητσοτάκη στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ, επανέφερε στην αμυντική συζήτηση το θέμα των F-35

Στις 7 Ιανουαρίου θα επισκεφθείτε τον Λευκό Οίκο. Τι προσδοκάτε από αυτή την συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ;

«Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος της Αμερικής και περιμένω αυτό να επιβεβαιωθεί όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, παραδείγματος χάριν στον τομέα των drones. Και θα ξεκινήσουμε επίσης τη συζήτηση ώστε να αποκτήσουμε, σε βάθος χρόνου και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, αεροσκάφη F-35.

ΑΠΟΨΗ: Απόκτηση F-35B και αλλαγή δόγματος η καλύτερη λύση για την Πολεμική Αεροπορία;

Προκαλεί εντύπωση η αναφορά του πρωθυπουργού σε ένα και μοναδικό οπλοσύστημα, ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ σε λίγες μέρες, το F-35. Είναι κοινό μυστικό πως το ΓΕΑ και το ΓΕΕΘΑ έχουν ζητήσει, σαν προμήθεια υψηλής σπουδαιότητας, αν όχι και προτεραιότητας, το F-35. Τα Επιτελεία το έθεσαν στον Πρωθυπουργό στην πρώτη συνάντηση που είχαν μαζί του, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το θέμα των F-35 έχει ανακινηθεί πολλές φορές τους τελευταίους μήνες. Δεν είναι κρυφό πως η Ελλάδα θεωρεί το F-35 το Ιερό Δισκοπότηρο, το οπλοσύστημα που θα λύσει όλα τις τα στρατιωτικά προβλήματα, και θα επαναφέρει την Ισορροπία Δυνάμεων στην περιοχή. Βέβαια, αν ισχύει αυτό, θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει γιατί κάποτε δεσμευτήκαμε σε μια φαραωνική αγορά 60+30 Eurofighter, όταν θα μπορούσαμε να είχαμε μπει στο JSF, όπως η Τουρκία. Και γιατί παραμείναμε δεσμευμένοι…

Να F-35 κανείς, ή να μην F-35; Ιδού η απορία…

Η αλήθεια είναι πως με την κατακόρυφη αύξηση των δυνατοτήτων της τουρκικής αεράμυνας, το F-35 είναι μονόδρομος. Δεν μιλάμε μόνο για τα non battle proven S-400, αλλά για την συνολική προσπάθεια που έχουν κάνει οι γείτονές μας να αντιμετωπίσουν τις τιμωρητικές δυνατότητες της ΠΑ. Είναι γνωστό πως σε περίπτωση που η Τουρκία περνούσε το Ρουβίκωνα, η ΠΑ θα ισοπέδωνε τις τουρικές αεροπορικές βάσεις που απειλούν το Αιγαίο. Αυτό από μόνο του έφτανε να σκεφτούν πολλές φορές να κάνουν Το Λάθος.

Η δυνατότητα αυτή συνεχίζει να υφίσταται, παρά την κατακόρυφη αύξηση των τουρκικών δυνατοτήτων. Μιλάμε περισσότερο για τα τουρκικά E-7 Wedgetail, παρά για τους S-400. Αν και οι Τούρκοι, με την βοήθεια των Ρώσων θα κάνουν προσπάθειες ολοκλήρωσής τους στο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας, εντούτοις, με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα πιστεύουμε πως τα τουρκικά S-400 θα καταρρίψουν περισσότερα F-16 της ΤΗΚ παρά της ΠΑ. Όλα αυτά, αν δεν προσέξουν οι Τούρκοι, θα κάνουν την ιστορία του Kocatepe να μοιάζει σαν παραμύθι…

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αγορά F-35 ή Rafale για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400;

Βέβαια οι S-400 αποτελούν κίνδυνο, αλλά ο πραγματικός κίνδυνος είναι ο συνδυασμός των HAWK, HISAR, F-16C/D Block 50+Adv της γειτονικής χώρας, και μετά οι S-400. Επίσης, πάνω από τη θάλασσα, οι SM-1, ESSM, NSSM θα είναι επίσης κίνδυνος για τις αποστολές TASMO της ΠΑ. Σε όλα αυτά, λύση άνευ αντιμετώπισης μάλιστα, είναι το F-35, ένα όπλο που κατασκευάστηκε με μόνο σκοπό της ποιοτική υπεροχή της Δύσης απέναντι στα όποια ρωσικά και κινεζικά υπερόπλα.

Είναι προφανές πως το F-35 έχει να προσφέρει πολλά στην ΠΑ, ειδικά να συνδυαστεί με τα F-16V.  To θέμα είναι το κόστος αυτών των αεροσκαφών. Δεν μιλάμε μόνο για το fly-away cost, αλλά για το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία, το κόστος εκπαίδευσης, συντήρησης κοκ. Δεν θεωρούμε πως το κόστος συντήρησης θα μείνει σε υψηλά επίπεδα, και θα πέφτει συνεχώς προκειμένου να φτάσει τα επίπεδα του F-15E ή και χαμηλότερα. Αλλά όλα τα άλλα κόστη, πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε λίγο σοβαρότερα το θέμα των F-35.

Εξελίξεις στα τουρκικά εγχώρια Α/Α προγράμματα

H χώρα μας, απέτυχε από το 2014 (που αποφασίσαμε για ένα μίνι ΕΜΠΑΕ με 42 υποπρογράμματα) μέχρι σήμερα, να αγοράσει τορπίλες για τα υποβρύχια, να εκσυγχρονίσει τις φρεγάτες, να προσφέρει την οποιαδήποτε ενίσχυση στο ΠΝ. Αυτό από μόνο του δείχνει το πόσο καθυστερημένες προτεραιότητες αποτελούν τα αμυντικά προγράμματα για την ελληνική κοινωνία. Και μετά από μια δεκαετία (περισσότερο) εξοπλιστικού… αφοπλισμού, έχει αρχίσει η συζήτηση για την αγορά F-35!

To έχουμε γράψει και το έχουμε ξαναγράψει. Με αυτόν τον αμυντικό Π/Υ δεν μπορούμε όχι F-35, αλλά ούτε F-5 να αγοράσουμε. Με το ζόρι καλύπτουμε βασικές υποχρεώσεις, και το ελπίζουμε σε ένα θαύμα για το ΠΝ. Βάζουμε σε υπηρεσία πυραυλακάτους με τεχνολογία 20ετίας παλιές και χαιρόμαστε. Και ελπίζουμε στο Θείο Σαμ, μπας και πάρουμε κανά αντιτορπιλλικό ή καταδρομικό, προκειμένου να αποκτήσουμε την αίγλη του παρελθόντος. Κι όσο δεν μας δίνουν οι ΗΠΑ, εμείς μιλάμε για τη βυθυκόρο…

Η Ελλάδα δυο βήματα «κοντύτερα» στην αγορά F-35!

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως πριν τα F-35, θα πρέπει να γίνουν πολλά άλλα πράγματα. Ξαναλέμε πως δεν πρέπει να κοιτάμε την τιμή fly away ενός F-35, αλλά άλλα κόστη. Για παράδειγμα η Αυστραλία πλήρωσε 1 δις δολάρια Αυστραλίας προκειμένου να βελτιώσει τις υποδομές ασφαλείας στη βάση που θα φιλοξενηθούν τα F-35. Μόνο για ασφάλεια!

Συνεπώς, η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί δυο πράγματα πριν τα F-35. Καταρχάς, αν με τα χρήματα μιας Μοίρας F-35 αξίζει τον κόπο να κλείσουμε καμία άλλη “τρύπα”. Κατά δεύτερο, να αποδεχτούμε σα χώρα το γεγονός ότι λεφτόδενδρα δεν υπάρχουν, και πρέπει να βάλουμε το χέρι στην “τσέπη” και να πληρώσουμε για την Άμυνα της Πατρίδας μας. Όποιος θέλει Άμυνα, την πληρώνει. Και όποιος βαριέται να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει… Και μετά ονειρεύεται και F-35!

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

comment image

Τα χρηματα θα μπορουσαν να δοθουν σε δοσεις(χωρις να επηρεαζουν αλλα προγραμματα), και οχι αμεσα (πλην καποιας συμβολικης προκαταβολης) αν οι ΗΠΑσυμφωνησουν, σε σχεση και με τη νεα συμφωνια για διευκολυνσεις στο Ελληνικο εδαφος και συνεργασια με Ελλαδα. Ειναι αντικειμενο διαπραγματευσης. ιδομεν λιαν συντομως.

akritas
Member
akritas

Me 500 εκ το χρόνο ως προϋπολογισμό, δόσεις 250 εκ έως το 2028 για τα Viper, νέα φρεγάτα με κόστος τουλάχιστον 200 εκ το χρόνο έως το 2028, επιπλέον και άλλες δόσεις για τα άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, που θα βρεθούν τα 3 δις για μία μοίρα 24 F-35;
Προσθέτω μάλιστα, ότι σύμφωνα με το Αμερικάνικο Πεντάγωνο, το κόστος χρήσης ενός F-35 για μια δεκαετία φτάνει τα 100 εκ!!!
Το F-35 μου θυμίζει τα NH-90 , που θα είναι μόνο για παρελάσεις.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

250εκ για τα F16 κατ’ έτος;
Κάτι δεν βγαίνει στον λογαριασμό.
Οι πληρωμές νομίζω ξεκίνησαν το 18 με λήξη το 28 άρα είναι 11χρονια ας υπολογίσουμε 10.
10×250 =2.5δις
Μάλλον τα υπολογίζεις 1 δις παραπάνω.

Με αυτήν την παρατήρηση δεν θέλω να πω πως λεφτά υπάρχουν ή πως η ενδεδειγμένη κίνηση είναι η προμήθεια F35, απλά το αναφέρω για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις.

CKfurious
Member
CKfurious

Η ΠΤΉΣΗ δεκεμβρίου σελίδα 118 δίνει ετήσιες πληρωμές 272.3mil για τα Viper
μέχρι το 28
Δεν ξέρω πως βγαίνει το νούμερο αυτό με κόστος προγράμματος1.5 billion

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Δεν βγαίνει.
Κάποιος κάνει λάθος.

akritas
Member
akritas

Δεν είπα κάθε χρόνο, ανέφερα ΕΩΣ το 2028. Συνολικά θα δοθούν 1.5 δις, από τα οποία τα 1.2 δις έως το 2022. Υπάρχει ΦΕΚ όπως και το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια από το Υπουργείο Αμύνης την 30-4-2018.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

“δόσεις 250 εκ έως το 2028”

Η λέξη “δόσεις” εμπεριέχει την έννοια της τμηματικής απόδοσης συνήθως ισόποσης εκτός και αν διευκρινίζεται κάτι διαφορετικό.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

akritas & λοιποι συνσχολιαστες, η θεση την οποια παγιως εκφραζω, ειναι οτι τα κεφαλαια που θα δοθουν σε μια αγορα νμα, ειναι ανεξαρτητα απο τα κεφαλαια που τρεχουν ή που επιπλεον χρειαζονται για την καλη λειτουργια και βελτιωση των υφισταμενων. Και επειδη λεφτοδεντρα δεν υπαρχουν, εκανα μια ευχη στο να μας δοθουν οικονομικες διευκολυνσεις μεταθεσεως πληρωμης στο μελλων, λογω της επεκτασης των βασεων και διευκολυνσεων που δινουμε προς τις ΗΠΑ. Δεν ειπα οτι αυτο θα γινει, ειπα πως θα μπορουσε αν ηθελαν και οι ΗΠΑ επειδη εξυπηρετουνται τα δικα τους συμφεροντα, να συμβει. Και ολο αυτο με την απαραιτητη συνθηκη… Read more »

akritas
Member
Active Member
akritas

Η Ελλάδα ήδη συμμετέχει σε πρόγραμμα ucav, το neuron, δεν ξέρω που βρίσκεται αυτήν την στιγμή. Ίσως η ΠΤΗΣΗ να μας ενημερώσει γι’ αυτό.
Κατά την γνώμη η ΠΑ θα ήθελε κονδύλια για να αυξηθούν οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών της (εκπαιδευτικά, μαχητικά, μεταφοράς και ελικοπτέρων), και όχι να κάθονται στα αεροδρόμια και στην …ΕΑΒ.
Το πρόγραμμα Viper έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει και όχι να έρχεται η Lockheed Martin και να ζητάει…..καλύτερα υπόστεγα στην ΕΑΒ.

kouk21
Guest
kouk21

24 ατοκες μηνιαιες δοσεις και δωρο ενα δευτερο χειριστήριο….

christos_choris_a
Member
christos_choris_a

Κι εγώ θυμάμαι οτι όταν συμφωνήθηκε η αναβάθμιση των F-16 σε Viper το κόστος ανακοινώθηκε οτι ανέρχονταν σε 1,1 δισ Ευρώ κατανεμημένο σε 10 χρόνια. Δηλαδή 110 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο. Παραβλέπουμε την εξοικονόμηση από την άμεση απόσυρση των 34 Φάντομ. Τα εν λόγω αεροσκάφη είναι πολύ απαιτητηκά στη συντήρηση και απασχολούν μεγάλο τεχνικό τημ. Οι κινητήρες F-100-PW-229 λόγου χάρη υποδεικνύουν στον τεχνικό υπαξιωματικό το χρονοδιάγραμμα συντήρησης και εξοικινομούν εργο ΜΗΧΑΝΙΚΟΎ!!! Εξ άλλου μια μοίρα αεροσκαφών μπορεί να αρχίζει και από 18 αεροσκάφη. 24 αεροσκάφη έχουν μονάχα οι μοίρες της USAF. Το αφήγημα ” είτε θα πάρουμε δύο μοίρες F-35… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι ένας πυροσβεστήρας. Όσο και να σου κοστίσει η αγορά, αναβάθμιση και συντήρησή του είναι οικονομικότερο από την επισκευή ενός καμμένου σπιτιού.
comment image

Dimitris
Member
Famed Member
Dimitris

Είναι πράγματι απαραίτητη η προμήθεια ενός επιθετικού αεροσκάφους με τις δυνατότητες της διείσδυσης του F-35. Η δε συμβολή του συγκεκριμένου αεροσκάφους στον εντοπισμό απειλών, στη δημιουργία τακτικής εικόνας και στην οργάνωση των επιθετικών πρωτοβουλιών της Π.Α. μέσω του Link16 θα ήταν ανεκτίμητη. Αλλά δεν μπορεί να περιοριστεί η Π.Α. σε μια τέτοια αγορά χωρίς να τη συμπληρώσει με την απόκτηση όπλων μακρού πλήγματος. Η προμήθεια των συλλογών Spice αλλά και η απόκτηση επιπλέον όπλων AGM-154 πρέπει να είναι το ελάχιστο συμπλήρωμα μιας τέτοιας προμήθειας. Αν ήταν εφικτή η αγορά των/και των AGM-158 θα ήταν ευχής έργον. Απλά επειδή έχει ήδη… Read more »

antonis.
Member
Noble Member
antonis.

Στο τεύχος 381 της Π&Δ είχε γίνει εκτενής αναφορά των δυνατοτήτων του “πολυεργαλείου” F-35, στην καταστροφή ενός πολυεπίπεδου και δικτυοκεντρικού συστήματος αεράμυνας (σαν αυτό που χτίζει η Τουρκία). Οπότε μάλλον θα το δούμε στο μέλλον στους ελληνικούς ουρανούς με ελληνικά χρώματα, βάση των όσων ακούγονται και γράφονται. Βέβαια μιας και τρέχουν οι εξελίξεις με το πιθανότερο να είμαστε στο +5 και όχι στο παρά 5..μάλλον πρέπει δούμε ΑΜΕΣΑ πως θα στοκάρουμε AGM-154, JDAM, ΑGM-84 (εφόσον στα -Μ είναι ολοκληρωμένο), ενδεχομένως επιπλέον νέα πιστοποιημένα βλήματα ATACAMS, σύγχρονες τορπίλες ολοκληρωμένες στα 214 και ότι άλλο χρειάζονται οι Ε.Δ. από πυρομαχικά. υ.γ. για… Read more »

Koulis
Member
Trusted Member
Koulis

Ενίοτε οι ευχές μας γίνονται πραγματικότητα. Δείτε το ως την εκδίκηση της βυθοκορου.

blackpeteg
Member
Noble Member
blackpeteg

Καλή χρονιά σε όλους. Όπως έχουν πει και πολλοί ειδικοί στο ζήτημα της απόκτησης διαφόρων όπλων, το F-35 είναι ο φορέας άφεσης και όχι το όπλο που θα καταστρέψει τα Τουρκικά εχθρικά συστήματα και τις υποδομές.
Συνεπώς, μήπως θα ήταν καλύτερη η επικέντρωση στην προμήθεια ή ακόμα κιόλας την συμπαραγωγή των βλημάτων που θα κάνουν την πραγματική δουλειά; Από SCALP, SPEAR, SPICE, EXOCET, ATACMS; Σίγουρα θα μας έρθουν πολύ φθηνότερα, με εγχώρια προστιθέμενη αξία και καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης.

Thanos74
Member
Thanos74

Με ολο το σεβασμο διαφωνω για τον απλουστατο λογο οτι για να αφεσεις οπλα και να κανουν την δουλεια που πρεπει χρειαζεται να εισαι στην σωστη αποσταση που ετσι οπως παει δεν θα ειναι δυνατον.Για να μην πω ποσο καλυτερα στοχευεις αν δεν ανησυχεις για την αντι αεροπορικη αμυνα. Ας μην το κουραζουμε τοββ F35 φτιαχτηκε για να καταστρεφει αντι αεροπορικη αμυνα και πληγματα ακριβειας που αχρηστευουν την ικανοτητα του αλλου να διεξαγει πολεμο.Αν μπορουμε να το παρουμε και ας ματωσουμε ειναι μονοδρομος και ναι χρειαζονται και αλλα πραγματα αλλα και απο μονο του μετ αοπλα του θα ειναι φοβος… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Κύριοι, είστε ανάλγητοι. Καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να πουλήσετε κι εσείς όπλα για τους χορηγούς σας αλλά επιτέλους λίγη αξιοπρέπεια. Μα είναι δυνατόν να καταφεύγετε σε τόσο ωμούς, τόσο βάναυσους, τόσο ασυναίσθητους όρους κοινωνικού αυτοματισμού, να βαυκαλίζεστε πως αν δεν στεγνώσουν για χάρη των εξοπλισμών τα πλεονάσματα που με τόσο κόπο μάζεψε η Αριστερά για κοινωνική χρήση θα κινδυνεύσει η χώρα;;; Κάθε μέρα το στρατοναζιστονεοφιλελεύθερο σύμπλεγμα εφευρίσκει νέους, ολοένα και πιο χαμερπείς τρόπους να διεισδύσει στο δημόσιο διάλογο και να διαμορφώσει συνειδήσεις. Δεν θα περάσει όμως, κύριοι, φοβούμεθα, η κατευθυνόμενη κινδυνολογία σας. Ούτε το εθνικιστικό σας αφήγημα που μόνο σκοπό έχει… Read more »

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

“στρατοναζιστονεοφιλελεύθερο” ή “”στρατοφιλελευθερισμός”…

Να μας πεις ποιο από τα δύο είναι το σωστό, γιατί σε βλέπω αρκετά μπερδεμένο με τη νέα χρονιά.
Α, και όσο αφορά τα πλεονάσματα που μάζεψε η αριστερά, κλέβοντας τον ιδρώτα από τη τσέπη μας, να μας πει πρώτα τι θα γίνει με τα πρπ €200Δισ που εξαερώθηκαν από την Ελληνική οικονομία.
Μιλάμε για τσίρκο Medrano

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Εχω την εντύπωση ότι ο συνσχολιαστης τρολαρει…

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Δεν ξέρω σε τι σας έχουν συνηθίσει οι ταγοί της Δεξιάς, κύριε, όμως οι προοδευτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου ούτε τρολάρουν ούτε τρολάρονται.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Και στρατοναζιστονεοφιλελεύθερο και στρατοφιλελεύθερο. Και τα δύο είναι εξίσου ακρατοανάλγητα και αναλγητοάκρατα, ως εκφράσεις του φρικτού “δόγματος σοκ” που εφαρμόζει ο φιλελευθερισμός.

Nikoss
Member
Nikoss

Ολες οι χωρες κοιτανε τα συμφεροντα τους,κοιτανε πως θα προστατεψουνε το σπιτι τους..εμεις θα κανουμε τα κοροιδα?..ας ξεκινησουν οι γειτονες πρωτα να αφοπλιζονται και μετα ακολουθουμε και μεις..και ειναι λαθος να περιγραφουμε εναν ιδανικο κοσμο που απλα δεν υπαρχει..

Jerry
Guest
Jerry

Έλα ρε παλικάρι και μου έκοψες την χολή!

Πέντε φορές κοίταξα το nick name μέχρι να φτάσω στο τέλος!!!!

Σαν CKFurious για Belχαρά έγραψες!!!!!

CKfurious
Member
CKfurious

Ώπα φρένoooooooooooooooooo mad
Εγώ δεν γράφω έτσι δεν είμαι θεωρητικός envy

Δεν είμαι κατά των εξοπλισμών cry
Είμαι κατά των λανθασμένων εξοπλισμών mad όπως οι Μπελάδες!!!

Σαν copy-paste από ανακοίνωση από καμια αριστερίστικη προοδευτική βεβαίως βεβαίως αντί καπιταλιστική αντί ιμπεριαλιστική αυτό οργάνωση πολιτών μου φαίνεται
Σαν να λέμε κεντρική επιτροπή ΣΎΡΡΙΖΑ or κάτι similar!!

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

smile smile smile wink

Thras
Member
Famed Member
Thras

Πρόσεχε γιατί το ειρωνικό ύφος δεν αποτυπώνεται εύκολα μέσω του πληκτρολογίου… Το αντιλαμβανόμαστε μόνο μέσω των προηγούμενων σχολίων σου.

Καλή Χρονιά!

Sousourada
Member
Noble Member
Sousourada

Εξακολουθούμε να είμαστε οπαδοί του “με την Τουρκία θα το ρισκάρουμε” λοιπόν;

Από περιέργεια, πόσο το κοστολογείς εσύ το μισό Αιγαίο;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Φίλτατε, οι προσβολές σας δεν με αγγίζουν. Ο έχων το ηθικό πλεονέκτημα δεν απολογείται σε κανέναν.

A Greek from abroad
Guest
A Greek from abroad

chikichikichikichiki
You sound like Erdogan’s best buddy . I am sure he’s glad
to see there are Greeks who would like to ruin Greece’s
defences . Unfortunately for you the VAST majority of
Greeks don’t share your views .

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Παιδιά είπαμε να τσιμπήσετε το δόλωμα, όχι να καταπιείτε ολόκληρο το παραγάδι!

A.K.
Member
A.K.

Μια (εστω και κουτσουρεμενη) μοιρα F-35 πρεπει να ειναι 4 δις με τα συνοδευτικα πιατα. Αμα τα εχουμε ας τα παρουμε. Τα εχουμε? Νομιζω πως πρωτη μας προτεραιοτητα πρεπει να ειναι η καλυτερη δυνατη αξιοποιηση οσων μεσων εχουμε ηδη. Οπως φαινεται απο τις τρυπες που προσπαθουμε να κλεισουμε με τα προγραμματα που συμφωνηθηκαν και αυτα που εχουν παρει προτεραιοτητα για υπογραφη, αυτην την επιλογη εχουμε κανει. Εφ’οσον αντεχουμε τα F-35 (οχι ξεδοντιασμενα αλλα με τα καταλληλα οπλα) χωρις να χαντακωσουμε καθε αλλο μεσο που ηδη χρησιμοποιουμε τοτε μακαρι και ζητω! Αν μαλιστα μια τετοια παραγγελια βοηθησει στο να ερθει κατα… Read more »

kouk21
Guest
kouk21

ετσι ακριβως φιλος.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Στο τέλος είναι το ζουμί. Αν πρέπει να γίνει μια τέτοια παραγγελία για να πάρουμε υποκατασκευαστικό έργο, είτε παραχώρηση αντιτορπιλικών/καταδρομικών, τότε καλώς να γίνει. Να σημειώσω ότι από ότι καταλαβαίνω γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ετήσια στρατιωτική βοήθεια από ΗΠΑ προς Ελλάδα, που θα ήταν ευχής έργον. Επιπλέον όπως σωστά αναφέρουν και άλλοι σχολιαστές, τα παρόντα επίπεδα αμυντικών δαπανών (ειδικά το τμήμα που αφορά τις συντηρήσεις υλικού κια προμήθειας αναλωσίμων) πρέπει να ανέβουν και ενδεχόμενη τέτοια προμήθεια να μην τα επηρεάσει. Συμφωνώ με τη λογική ότι την επόμενη 4ετία προέχει η αποκατάσταση διαθεσιμοτήτων των αεροσκαφών της ΠΑ και η προμήθεια τουλάχιστον… Read more »

Μιχαλης
Guest
Μιχαλης

Θεωρω οτι ενας λόγος που το f35 ειναι πολυ σημαντικο για εμάς ειναι γιατί οι Τουρκοι δεν εχουν.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Εσύ δεν είσαι που γράφεις σε άλλο αμυντικό σάιτ σε άρθρο για τις Belharra
ότι η πτήση είναι κομματικό φερέφωνο, και δεν θα ξαναγράψεις ποτέ?
Κρίμα να χάσουμε τόσο αξιόπιστο σχολιαστή.
Εσύ δεν μας είπες τίνος ακραίου λαικιστή φερέφωνο είσαι?

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Άσε τον άνθρωπο ήσυχο είναι άλλος σχολιαστής.
Ο ρόλος του αστυνόμου Μπέκα δεν σου πάει.

Και γω αυτο πιστευω
Guest
Και γω αυτο πιστευω

δινει τον αγνωστο χ που θα προβληματισει τους τουρκους. Ειναι επιθετικο οπλο και μπορει να κανει ζημεια στην ενδοχωρα που θα κανει την κοινη γνωμη να ασκησει πιεσεις στην τουρκικη ηγεσια. Δενν υπαρχουν μπαλωματα με προτεραιοτητα για τις ΕΔ . Τα F35 εμειναν, οι Μπελαρα με τις τορπιλες στα αντισταθμιστικα και 300 μυρια για την αναβεθμιση των ΜΕΚΟ.

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

“…πιστεύουμε πως τα τουρκικά S-400 θα καταρρίψουν περισσότερα F-16 της ΤΗΚ παρά της ΠΑ”

Το εντελώς σουρεάλ της υπόθεσης είναι ότι οι τούρκοι ανέθεσαν στους ρώσους τη κατασκευή των συστημάτων IFF των S-400 βάσει Νατοϊκών προτύπων, προμηθεύοντας προφανώς και τους τουρκικούς κώδικες. (σχ. The Drive/War Zone, Popular Mechanics).
Κανείς όμως από το ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται σ΄αυτή τη διαρροή απόρρητων δεδομένων ασφαλείας και σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή για τη τουρκία.
Με τη κίνηση αυτή, η τουρκία δεν μπορεί πλέον να αποτελεί μέλος οποιουδήποτε συμμαχικού΄σχηματισμού Α/φων

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Αυτός ο Στολτεμπεργκ πάντως είναι τραγικός τύπος, χωρίς καμια επιρροή και αξιοπιστία εντός του ΝΑΤΟ

CKfurious
Member
CKfurious

https://www.thedrive.com/the-war-zone/31350/russia-built-a-nato-spec-identification-friend-or-foe-system-for-turkeys-s-400-batteries

The same report claims that the actual coded waveforms that this identification friend-or-foe system, or IFF, uses are kept secure within an attached, but separate Turkish-made cryptologic system that the Russians do not have direct access to

https://www.aselsan.com.tr/en/capabilities/military-communication-systems/identification-devices/iff-mode-5s-long-range-interrogator

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Οι τούρκοι?
Σαφε???
πες μου ότι ορκίζονται κιόλας

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Ε, βέβαια, μας έπεισαν

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

“It’s not clear if other members of the alliance would be willing to trust the safety of their aircraft during combined operations to a Russian-built system”

Thanos74
Member
Thanos74

Δεν ειναι σουρεαλ. Για να αναγνωριζει τα τουρκικα αεροσκαφοι δεν φτανουν μονο οι πηγαιοι κωδικες και χρειαζονται και πολλα αλλα που απλα οι Ρωσοι δεν μπορουν,Δειτε ποσο δισταζουν (ασχετα απο τις Α;μερικανικες πιεσεις) οι Ινδοι και οι Σαουδαραβες να το παρουν ακριβως για αυτο τον λογω,Ως γνωστον οι Ρωσοι παντα υποσχονται τα παντα.Επισης ο Ερντογαν δεν θελει τα S400 να αναγνωριζουν τα F16 αλλοιος γιατι μια πυροβολαχεια S400 θα μπει διπλα απο το παλατι.Θυμιζω οτι στην Συρια ενω οι S400 εβαλαν και ισως κατεριψαν F16 αλλα οχι το F35 και ειπαν οτι με την επομενη θα καταρψουμε και το F35… Read more »

Anios
Guest
Anios

Θα πρέπει να συζητήσει, ζητήσει τα F-35 της Τουρκίας ο Μητσοτάκης τώρα που πάει εκεί. Επιτέλους, χρειάζεται λίγο θράσος και ξεκάθαρες κουβέντες από όλες τις πλευρές. Έστω κι αν δεν υπάρχουν χρήματα για να παραγγείλουμε απευθείας 12, 20 μαζί, ας πάρουμε πρώτα 2, 4, 5. Γιατί όχι; Εφόσον θα πάρουμε τον τύπο έτσι κι αλλιώς, ας ξεκινήσουμε από λίγα, και συμπληρώνουμε αργότερα. Και θα εξοικειωθούμε στον τύπο, αλλά και θα τα χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί.

DimitrisXr
Member
Noble Member
DimitrisXr

Πολυτυπια, μεγαλο αρχικο κοστος για εγκαταστασεις, απωλεια πιθανων εκπτωσεων λογω μικρων αριθμων και αδυναμια δημιουργιας στοκ ανταλλακτικων και οπλων ειναι μερικοι απο τους λογους. Μακρια απο αποσπασματικες αγορες, αυτα μας πληγωνουν τοσα χρονια

npo
Member
Famed Member
npo

“..και συμπληρώνουμε αργότερα..”
Κλασσικός Ελληνικός προγραμματισμός smile

Anios
Guest
Anios

Αναφέρθηκα κυρίως στα έτοιμα τουρκικά, εφόσον γίνεται αυτό.
“Συμπληρώνουμε αργότερα”, γιατί δε βλέπω να έχουμε τώρα τα χρήματα για καμιά 25αριά.
Ίσως και 4-5 αεροσκάφη, να ήταν πολύ σημαντικά σε μια κρίσιμη επιχείρηση, π.χ. καταστροφής των S-400.
Δεκτό ωστόσο, ότι οι αποσπασματικές αγορές δεν είναι ό,τι καλύτερο, όπως ανεφέρθη παραπάνω.

ο ασχετος
Guest
ο ασχετος

κοινο μυστικο λεει οτι ο γεα κ ο γεεθα ζητανε ως υψιστη προτεραιοτητα το φ35 λολ χαχαχαχαχαχαχα μηπως αυτοι ζητανε κιολας την αχρηστευση των μιραζ?μηπως αυτοι ζητανε κ την πωληση των μπλοκ30?για να παρουν τι? 30 υπεροπλα το 2027? για να αντιμετωπισουν τι?τα σ400?με τι πυραυλους θα τα αντιμετωπισουν?με το GAU θα τα αντιμετωπισουν η ριχνοντας LGB απο τα 8κμ? η για να αντιμετωπισουν τα φ16? επισης ως ασχετος κ με αφορμη παραπλησιο ποστ που εν μερει περιεγραψε τα fms να ρωτησω γραφει λεει οτι ο ε/μος των φ16 κοστιζει 1 δις κ με την χρηματοδοτηση κ το κοστος της… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Μια μικρή παρατήρηση.
Αν χρησιμοποιείς σημεία στίξης, τα κείμενα γίνονται πιο ευανάγνωστα.

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

JSOW & HARM από τα 80χλμ δεν σου κάνουν?
Για τους S-400 αναφέρομαι, εκτός αν νομίζεις ότι τα ραντάρ του S-400 μπορούν να το “εγκλωβίσουν” σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 50χλμ

ΥΓ: οι υπολογισμοί για το επιτόκιο των FMS είναι λάθος.
Θα εκπλαγείτε από τις πρόνοιες του νόμου EastMed Security Act και τις επιπτώσεις που θα έχει σε οπλικά συστήματα που θα ζητά η Ελλάδα.
Δυσκολοχώνευτα, το αντιλαμβάνομαι αλλά θέλει συντηρητική αγωγή…

ο ασχετος
Guest
ο ασχετος

Οι JSOW k οι SCALP δεν ειναι οπλα που θα ριξεις σε κινουμενους στοχους.Δεν ριχνεις BROACH κεφαλη σε φορτηγο.Tα HARM-B block III εκτος οτι εχουν μεγαλη πιθανοτητα να μην μπορουν να τα φερουν τα φ35 λογω συμβατοτητας ειναι οπλο της δεκαετιας του 80,απο τα οποια διαθετουμε 80 κ οι αμερικανοι τα εριξαν κατα χιλιαδες για καταστολη της…ιρακινης αεραμυνας. Σαφως εδω δεν εχουμε κατι καινουριο να μιλησουμε.Ενα α/φος 2030 αξιας με τα πανωτοκια 300εκ δολλαριων να ριχνει σιδερικο δεκαετιας 80, κ αν!?.Συγχαρητηρια. Κ οχι βεβαια δεν θα υπαρχει κανενας κινδυνος για τα φ35 στην φαση της προσεγγισης.Μετα αρχιζουν τα δυσκολα. Για… Read more »

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Βασικά… ας μην ξεχνάμε…, ότι απαγορεύεται να δανειστούμε… αν το FMS είναι μορφή δανεισμόυ, τότε απλά αποκλείεται στην μετά μνημονιακή Ελλάδα.

Ο ασχετος
Guest
Ο ασχετος

Εκ του αποτελεσματος τα δανεικα τυπου fms ειτε αμερικανικα ειτε γαλλικα δεν απαγορεύονται

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Καλή χρονιά! Με αφορμή την πρόσφατη επανεμφάνιση της F-35/ολογίας, θα ήθελα να επισημάνω ότι η συζήτηση περί ενδεχόμενης προμήθειας ή όχι του εν λόγω Α/Φ εκτιμώ ότι είναι απλά εκτός θέματος, στην παρούσα φάση, καθώς και στο προβλέψιμο μέλλον. Θεωρώ ότι οι ΕΔ αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολύ υψηλότερη προτεραιότητα σε σχέση με την προμήθεια οποιουδήποτε ΝΜΑ. Πιο συγκεκριμένα για την ΠΑ, σημειώνω τα ακόλουθα θέματα, χωρίς να επιβεβαιώνω ή να διαψεύδω τα σχετικά δημοσιεύματα που επικαλούμαι: 1. Χαμηλή διαθεσιμότητα Τ-6: https://www.ptisidiastima.com/pa-enimerosi/ https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/aeroporia/806783_t-6a-texan-ii-gia-anahaitisi-toyrkikon-uav-einai-efikti-lysi Να υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει σύμβαση FOS (Follow On Support). 2.… Read more »

George
Member
George

Έχετε απόλυτο δίκιο αλλά πιστεύω ότι αποδώσατε στη δήλωση για τα F-35 σοβαρότητα πολύ περισσότερη από όσο της αξίζει.
Έχετε υπόψη σας το ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι?

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Το σχόλιό μου δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως αντίδραση στις δηλώσεις της πολιτικής Ηγεσίας (κ. ΥΕΘΑ – Πρωθυπουργού). Δεν μου πέφτει λόγος να σχολιάζω δημοσίως τις δηλώσεις τους. Προσπαθώ απλά να επισημάνω κάποια θέματα τα οποία δεν τυγχάνουν της δέουσας προσοχής από πολλούς (φυσικά αναφέρομαι σε κόσμο εκτός της ΠΑ), με αποτέλεσμα να υπάρχει μία ψευδής αντίληψη της πραγματικότητας…

CKfurious
Member
CKfurious

Μα είναι άλλη μια ΠΟΛΙΤΙΚΉ question απόφαση όπως σχεδόν όλες οι υπόλοιπες !!!

Πάμε να κάνουμε διπλωματία με εξοπλισμούς

Δεν τους ενδιαφέρουν οι “λεπτομέρειες” που γράφετε!!

Θα το ρισκάρουμε άλλωστε!!! silly

Koulis
Member
Trusted Member
Koulis

Ποιόν μου θυμίζει αυτό που λες ότι θα το ρισκάρουμε. Μήπως Μπαλάφας λέγεται;

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Το πλαισιο του πρωτα φροντιζω αυτα που εχω και μετα κοιταζω για οτιδηποτε νεωτερο δινει πλεονεκτημα, ειναι δεδομενο.

———-
υγ Διευκρινιζω οσο αφορα τη δικη μου αποψη ειναι 1ον οτι θεωρω μια αγορα ενος νεου συστηματος, μονο εφοσον η ΠΑ τη θεωρει απαραιτητη (και εχομε και ωφελη στην πολεμικη βιομηχανια) και 2ον,εφοσον η αγορα του νεου συστηματος δεν δεσμευει οικονομικα τα κονδυλια για την συντηρηση, λειτουργια και βελτιωση των υπαρχοντων οπλικων συστηματων.

Spirit
Guest
Spirit

Θα πρόσθετα επιπλέον όπλα και επαναπιστοποίηση όσων βρίσκονται ήδη στο οπλοστάσια.
Και 25 επιπλέον 2000-5…

Nikoss
Member
Nikoss

Δηλαδη αν υπογραψουμε FOS για c130 και τα c27 λυθηκε το προβλημα μας?εκτος απο τη συντηρηση των υπαρχοντων οπλικων συστηματων χρειαζομαστε και νεα..

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Αυτό καταλάβατε από το σχόλιο;

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που είναι πραγματικά καταπέλτης.

STRATOS
Member
STRATOS

Ευχαριστούμε πολύ κ.Κ.Ζηκίδης για τον σχολιασμό.

Πρακτικά δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω ή να σχολιάσουμε τις ανοησίες του μητσοτάκη και του φαφλατά υπουργού «εθνική άμυνας» …..που ανέφερε εκτός των άλλων ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας είναι κάτι που δεν απασχολεί το υπουργείο του……..καταλαβαίνετε πόσο σοβαρά σκέφτονται (αυτά τα ανδρείκελα) ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την τουρκία και στρατιωτική προετοιμασία της χώρας… θα τους σώσουν οι αμερικάνοι, οι τζιτζιφιόγκοι οι ευρωπαίοι και ισραηλινοί που θα πολεμήσουν αυτοί για μας..
Και αυτά που αναφέρατε αφοράν μόνο την ΠΑ γιατί ως γνωστών τεράστιες ανάγκες έχουν συσσωρευθεί και για τον ΣΞ και ΠΝ.

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Αν και συμφωνώ ότι είναι αστείο να περιμένουμε κάποιον άλλον να πολεμήσει για εμάς, θα μου επιτρέψετε να κρατήσω αποστάσεις από το λεκτικό σας, καθώς γράφω επωνύμως…

STRATOS
Member
STRATOS

Ναι, απόλυτα κατανοητό, δεν θέλω να εκθέσω κανένα με τα γραφόμενα μου.

Νιώθω προσωπικά πλήρη αηδία για τους ’δημοκράτες‘ πολιτικούς και την αδιαφορία τους για την Εθνική Άμυνα έχοντας ξεχάσει πλήρως τις καταστροφές του Ελληνισμού το 1922 και το 1974 και συνεχίζοντας να λειτουργούν με την ίδια νοοτροπία όπως και τότε.

Koulis
Member
Trusted Member
Koulis

Πείτε μας μέχρι τον Ιούλιο του 2019, τι έκαναν οι προηγούμενοι. Μάλλον ένα τεράστιο τίποτα. Δε θα τους κρίνουμε για ένα μόνο εξάμηνο. Θα χτυπάει το κεφάλι του ο Ερντογάν που δεν δημιούργησε επεισόδιο με τους προηγούμενους και αν κρίνουμε από το Μακεδονικό δε φαντάζομαι τι θα δίναμε.

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Πιστευω κατα γραμμα στην αναφορα του Κ_Zikidis. Το να παλέψουμε με αυτα που εχουμε και καθονται αναξιοποιτητα ή ακομα χειροτερα απαξιωμένα, ειναι ήδη ενα τιτανιο εργο. Αυτό πιστεύω ότι οφείλουμε να πράξουμε όπου εκτός απο αναγκαίοτητα ειναι και θέμα αρχής, θα ειναι δείγμα ωριμότητας και χρεος μιας σοβαρής κυβέρνησης.

npo
Member
Famed Member
npo

Κε Ζηκίδη συμφωνώ απολύτως. Να προσθέσω και το θέμα εκπαιδευτικού τζετ (ιδανικά με την δημιουργία αεροπορικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα) Οπότε οποιαδήποτε συζήτηση για ΝΜΑ το 2020 είναι “pipe dream” Ωστόσο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υπάρχει θέμα αντικατάστασης των ακολούθων: 32 F-16C/D BLOCK 30 24 MIRAGE 2000-5 Mk2 20 MIRAGE 2000 BGM/EGM 34 F-4E Μιλάμε για ~100 αεροσκάφη. Στο δικό μου φαντασιακό μια παραγγελία 40 Ραφάλ F4 θα μπορούσε να καλύψει την σταδιακή απόσυρση αυτών των α/φων και το ΝΜΑ 4ης γενιάς θα μπορούσε να έρθει σαν αντικατάσταση των εκσυγχρονισμένων F16 αρκετά αργότερα, που θα ξέρουμε καλύτερα προς τα που κινείται… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Τα -5 έχουν μόλις 12 χρόνια υπηρεσίας, ενώ έχουν πετάξει σχετικά λίγο, λόγω προβλημάτων υποστήριξης, οπότε δεν τίθεται θέμα απόσυρσής τους για τα επόμενα 20 χρόνια. Τα παλαιά Μ2000 έχουν σχεδόν άλλο τόσο υπόλοιπο ζωής, αν και θα πρέπει να υποστούν κάποιας μορφής αναβάθμιση για να αξίζουν επιχειρησιακά. Το ρεζουμέ είναι ότι όταν δεν είσαι άνετος οικονομικά, προσπαθείς να τα βγάλεις πέρα εκ των ενόντων…

npo
Member
Famed Member
npo

Δεδομένου όμως οτι τα προβλήματα υποστήριξης θα ενταθούν μια που ο τύπος δεν υποστηρίζεται απ τον κατασκευαστή θα πρέπει να σκεφτούμε την αντικατάστασή τους κάποια στιγμή.. Και στην τελευταία … γιατί μου χαλάτε την φαντασίωση ? grin grin

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Τα viper θα έχουν προσδόκιμο ζωής μέχρι το 2050

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Αγαπητέ Κωνσταντίνε, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω σε 2 σημεία : 1) Η διαθεσιμότητα του f35 το 2017 ήταν 71%, το 2018 έπεσε στο 55% λόγω κυρίως των προβλημάτων στο RAM υλικό της καλύπτρας και το 2019 ήταν 73%. https//breakingdefense.com/2019/10/f-35-readiness-rates-soar-from-55-to-73-price-drops-12-8/Δ Δλδ κοντά στα ποσοστά του f15. Σαφώς και δεν έπιασε τον στόχο του 80% που είχε θέσει το υπουργείο, όπως έκαναν τα f/a 18 του usn και τα f16 της usaf, αλλά ούτε και τα f16 της εθνοφυλακης ογδοντάρησαν. Επίσης αυτό οφείλεται στην έλλειψη ανταλακτικών, που με την σειρά της οφείλεται στο ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η μαζική παραγωγή… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Φίλε Ηλία, δεν διαφωνούμε στις διαθεσιμότητες του F-35, απλά αναφέρονται σε λίγο διαφορετικές περιόδους: εγώ επικαλέσθηκα ένα άρθρο της 26-07-19, ενώ εσύ ένα πιο πρόσφατο άρθρο της 29-10-19. Διαφαίνεται ότι όντως η διαθεσιμότητα βελτιώθηκε ή τουλάχιστον έτσι είπε η Ellen Lord, η υπεύθυνη προμηθειών του Πενταγώνου. Προφανώς κι εγώ εάν ήμουν στη θέση της, θα προσπαθούσα να αναδείξω τη θετική πλευρά της ζωής… Όμως μιλάμε για το “mission capable rate” δηλαδή τη δυνατότητα το Α/Φ να εκτελεί μία από τις αποστολές που του έχουν ανατεθεί, όχι όλες. Το “fully mission capable rate” είναι σαφώς χαμηλότερο. Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα έφτασε να… Read more »

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Όντως το άρθρο του bd χρησιμοποιεί τις φρέσκιες διαθεσιμότητες του 2019, ενώ όλα τα προηγούμενα αυτές του 2018. Συμφωνώ ότι το mission capable rate δεν είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης, αφού ο πιο απλός τρόπος για να ανεβάσεις τα ποσοστά, είναι να μην πετάς τα αεροπλάνα. Όμως αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης που έχουμε: 73% για f35 και f15 και 80% για f/a 18 και f16. Ξέρουμε όμως ποιο είναι το combat mission rate των γερμανικών eurofighter: 4 από τα 128 https//www.google.com/amp/s/amp.dw.com/en/only-4-of-germanys-128-eurofighter-jets-combat-ready-report/a-43611873 Ίσως δεν το διατύπωσα σωστά, αυτό που είπα είναι αγορά 80 f35 στην εικοσαετία 2020-2040 και ταυτόχρονα συμμετοχή… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Ηλία μην συγκρίνεις το F-35 με αεροπλάνα όπως το F-16 ή το Μ2000: τα κόστη προμήθειας και υποστήριξης σε αυτά είναι πολύ μικρότερα. Σκέψου ότι τα Block 52+ της ΡΧΙΙΙ και τα Μ2000-5 κόστιζαν περίπου 40 εκατ. € το τεμάχιο (στα F-16 έχω συνυπολογίσει τον κινητήρα και το σύστημα αυτοπροστασίας…). Τέτοια νούμερα δεν παίζουν σήμερα. Γι’ αυτό και δεν παίζουν πλέον μεγάλοι αριθμοί Α/Φ. Επιμένω λοιπόν ότι 80 F-35 και 80 FCAS είναι εκτός πραγματικότητας, ακόμα κι αν τα κατανείμουμε χρονικά όπως (ορθώς) πρότεινες. Εάν τα 34 F-35 θα κοστίσουν συνολικά (προμήθεια+αξιοποίηση σε βάθος 40 ετών) 12,4 δισ. €, εκ… Read more »

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Σίγουρα το κόστος κτήσης και χρήσης των σύγχρονων μαχητικών έχει αυξηθεί και τα 40 εκ των f16 και mirage δεν είναι τα 80 των f35 και τα 20-25000$/ώρα πτήσης του f16 στην usa, δεν είναι το ίδιο με τα 35000/ώρα του f35 (αν και αυτός είναι ο στόχος τους). Αλλά……. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τον πληθωρισμό και την σχετική αγοραστική αξία. Το 1979 που ο Αβέρωφ υπέγραψε για 100 μαχητικά, 1εκ $ είχε την ίδια αγοραστική αξία με 3,8 εκ σημερινά δολάρια : https://www.measuringworth.com/calculators/uscompare/ Το 1989 που αγοράσαμε 40 f16 και 40 mirage, 1 εκ $ είχε την ίδια… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Για τους αμυντικούς π/υ, μάλλον αναφέρεσαι σε δισ., όχι σε εκ. $.
Κατά τα άλλα, πολύ σωστή η προσέγγισή σου. Με φέρνεις σε δύσκολη θέση, καθώς γνωρίζεις πολλά για την άμυνα και έχεις αρκετά πλήρη άποψη (πολύ καλύτερη από πολλούς Στρατιωτικούς), ενώ εγώ δεν μπορώ να ισχυριστώ κάτι ανάλογο για τον δικό σου τομέα…

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Όταν είδα το λάθος δεν μπορούσα να κάνω edit το σχόλιο και έγραψα ένα σαν απάντηση. Αυτό πιστεύω ότι είναι και το πρόβλημα : πήραμε σαν λαός την απόφαση να το ρισκάρουμε και να μειώσουμε τις αμυντικές δαπάνες πιστεύοντας λανθασμένα ότι το θηρίο εξημερώθηκε.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, οφείλεται στο ότι μικρός ήθελα να γίνω αξκος, αρχαιολόγος ή αυτό που κατέληξα. Τις άλλες 2 μου αγάπες τις ικανοποίησα με βιβλία και ως εφ. ανθλγος στην 2α ΜΑΛ (όχι του υγειονομικού lol)

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Ζητώ συγγνώμη για το λάθος, τα ποσά στους προυπολογισμούς προφανώς είναι δις και όχι εκ όπως εκ παραδρομής έγραψα!!

Perseus
Guest
Perseus

Θα μας δώσουν hot transfer (όπως τα ΑΒ) τα Τουρκικά…

Fotis
Guest
Fotis

Καλή χρονιά! Το γεγονός ότι συζητείται το θέμα των F35 λίγες μέρες πριν την συνάντηση με τον Τραμπ θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν πραγματικά έχει ανοίξει αυτή η συζήτηση ή (πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου) δημιουργείται κλίμα ώστε να φαίνεται ότι θα συζητήσουμε με τον Τραμπ τα θέματα που τον ενδιαφέρουν (america first, τα πάντα είναι πρωτίστως business) και να πετύχουμε αυτά που θέλουμε άμεσα ως χώρα.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

καλό και άξιο το Φ35Α, αλλά ας ολοκληρώσουμε πρώτα, α) μια αναβάθμιση επί των Μ-2000 (ραντάρ ΑΕΣΑ, link-16, ατρακτίδια, όπλα) αφού τα κρατάμε μάλλον, β) την παραλαβή των Φ-16V ώστε να πάμε στην 4,75 γενιά και γ) τα ουσιώδη για το ΠΝ (τορπίλες για 214ΗΝ + ουσιώδης αναβάθμιση ΜΕΚΟ ΗΝ + Παραλαβή κανενός μτχ να καλύψουμε το κενό των Σ που μας αφήνουν σιγά σιγά) και μετά να μπούμε και στα Φ-35Α…… πρώτα ο Θεός…

DimitrisXr
Member
Noble Member
DimitrisXr

Μην ξεχναμε και τα τομα για τις μοναδες του Εβρου, που πανω τους βασιζεται ολοκληρη η ελληνικη στρατηγικη

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

εδώ υπάρχει ελληνική εταιρεία που αναβαθμίζει με κινητήρες caterpillar, πυροβόλο κλπ… τα Μ-113 σε κλάσμα από την προμήθεια μτχ ή νέων από το εξωτερικό και κανείς δεν ……..

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Σσσσς … μη το λέτε παραπέρα … κάποιοι γράφουν εδώ ότι ΤΟΜΑ δεν χρειάζονται, γιατί έχουν αντικατασταθεί από …. άρματα … Άλλοι γράφουν ότι αν δεν είναι 50 τόννων διασκευασμένο ισραηλινό Σεντούριον ή Τ-54 δεν μας κάνει … τρίτοι ονειρεύονται νέα Πούμα κλπ, που θα μας τα πληρώσουν (!) οι Ευρωπαίοι για να τα έχουμε διαθέσιμα για κάποιον κατά φαντασίαν “Ευρωστρατό” … Με αυτά και με κείνα, είμαστε άοπλοι …

stepa
Guest

Ωραια προσγειωση ….παντα αναρωτιομουν τι ειναι προτιμοτερο, να “επενδυεις” σε φορεις οπλων η σε φερομενα οπλα και υλικο πολεμου?Η απαντηση ειναι προφανης.Και στα δυο.Τα ερωτηματα λοιπον που προκυπτουν ειναι …. εχουμε επαρκειες αναλωσιμων -οπλων για τους φορεις που διαθετουμε ηδη η εχουμε ελλειψεις {τραγικες ενιοτε} σε μια μεγαλη γκαμα υλικου που στερουν την δυνατοτητα στα ηδη υπαρχοντα συστηματα να αξιοποιηθουν επαρκως και να εκτελεσουν την αποστολη για την οποια αγοραστηκαν?Υπαρχει καποια στοιχειωδης ισορροπια αξιοποιησης? Τελος αυτη η σιγουρια περι το πολυ πολυ ενος θερμου επεισοδιου, η εστω μιας γενικευμενης συγκρουσης 2- 3 ημερων απο που πηγαζει ? Κι αν τα… Read more »

Δnμnτpns
Guest

Εγώ πάλι θέλω πρώτα συμπληρωματική παραγγελία 20,30,40,50 Mirage 2000-5mkIΙ είτε από την Ταϊβάν,είτε από τα ΗΑΕ, είτε από την Armee de l Air, θέλω link16, θέλω και άλλους SCALP-EG και AM-39 ,θέλω αναβάθμιση όλου του στόλου των F-16 είτε με απάρτια σε Block 52+adv, είτε σε Viper, θέλω αντικατάσταση των T-2E Buckeye,αναβάθμιση των EMB-145H θέλω πολλά γκατζετάκια και μετά από μερικά χρόνια -γεροί να είμαστε- όταν το F-35 θα έχει πια ωριμάσει και περάσει τις …”παιδικές ασθένειες” . . . να προχωρήσουμε σε παραγγελία κάποιων μεταγενέστερων εκδόσεων (Block) όπως πράξαμε και με τα F-16C block30, όταν κάποιοι άλλοι είχαν block… Read more »

TERMINATOR
Guest
TERMINATOR

Πολύ σωστά! και για ΝΜΑ απόφαση στα τελη της δεκαετίας με δεδομένες τις τότε εξελίξεις στην τεχνολογία του αεροπορικόυ πολέμου. Ισως το 2030 οι αεροπορίες με επαναδρωμένα αεροσκάφη να θεωρούνται “γραφικές”

Kanenas
Member
Kanenas

Να με συγχωρήσουν οι αγαπητοί φίλοι αλλά μιλώντας για την άμυνα της Πατρίδας μας και για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του μεγάλου αγωνιστή του ’21 : για την Πατρίδα και την τιμή του θα πρέπει να θυσιάσει κανείς. Και με αυτό εννοώ ότι πάρα πολύ απλά η Ελλάδα είναι πολύφερνος νύφη αυτήν την στιγμήν και θα πρέπει να εξαργυρώσουμε υπό τις δεδομένες συνθήκες όσο καλύτερα μπορούμε αυτήν την πραγματικότητα. Πουλώντας πάρα πολύ ακριβά το κάθε γεωστρατηγικό πλεονέκτημα τωρινό ή μελλοντικό. Δεν έχει νόημα να ανησυχήσουμε καθόλου για το μέλλον από την στιγμή που δεν έχουμε διασφαλίσει το παρόν. Και ας… Read more »

kouk21
Guest
kouk21

Οταν ο Κυριακος η ο Αλεξης η οποιος αλλος ειναι στα πραγματα μαθει να κανει συμφωνιες με τις ΗΠΑ η με την Ρωσια η το Ισραηλ η με οποιον αλλον θελετε σαν ηγετης και οχι σαν εθελοδουλος και η Ελλαδα παψει να ειναι το βολικο-χρησιμο χαζοχαρουμενο της ανατολικης μεσογειου τοτε μπορει και να σταματησουν οι αναφορες στο υπεροπλο που μας χαρισαν απλοχερα οι φιλοι μας οι αμερικανοι και λεγεται ΒΥΘΟΚΟΡΟΣ.Οσο για το F-35 απο τα λιγα που ξερω ειναι αεροσκαφος πρωτου πληγματος και οχι ανταποδοσης.Να το παρει το Ισραηλ που ειναι χωρα που στα θεματα εθνικης ασφαλειας και αμυνας δεν… Read more »

Reddine
Guest
Reddine

Και ελπίζουμε στο Θείο Σαμ, μπας και πάρουμε κανά αντιτορπιλλικό ή καταδρομικό, προκειμένου να αποκτήσουμε την αίγλη του παρελθόντος. Κι όσο δεν μας δίνουν οι ΗΠΑ, εμείς μιλάμε για τη βυθυκόρο…

Αγαπητη πτηση, σωστο το αρθρο ωστοσο ελπιδες για 2 ab τωρα τελευταία εσεις καλλιεργήσατε με αρθρο σας.Και επιμεινατε επειτα.Σας εχει εμπιστοσυνη το αναγνωστικο κοινο, εξου και η ελπιδα.

Chris
Member
Famed Member
Chris

Πρώτη προτεραιότητα είναι η ικανότητα υπεράσπισης του Αιγαίου. Στο Αιγαίο βρίσκεται το γεωγραφικό κέντρο της χώρας. Το Αιγαίο είναι το οικονομικό κέντρο της χώρας (αλιεία, τουρισμός, ναυτιλία-εφοπλισμός) που συνεισφέρει μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ. Το Αιγαίο είναι και το αμυντικό κέντρο της χώρας που δημιουργεί το στρατηγικό βάθος και προστατεύει την ηπειρωτική χώρα από τον Νο1 κίνδυνο. Από αυτή την άποψη, η επιθυμία για την προμήθεια αεροσκάφους τύπου Eurofighter δηλαδή αεροπορικής υπεροχής ίσως δεν ήταν και τόσο λάθος. Η ικανότητα διατήρησης αεροπορικής υπεροχής πάνω από το Αιγαίο είναι πολύ σημαντική. Βέβαια το συγκεκριμένο πρόγραμμα μάλλον καλώς δεν προχώρησε ποτέ, λόγω των… Read more »

George74
Member
George74

Το ότι λεφτά δεν υπάρχουν είναι δικαιολογία. Εδώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, μας παίζουν τσαμπουκαλίκια και απειλούν με πόλεμο, αλλά υπάρχουν ακόμη πολιτικοί και πολίτες που κοιμούντε, αριστεροί και κομουνιστές που μιλάνε για περικοπές στις ΕΔ και πιστεύουν σε συνεργασίες, συνεκμετάλευση (=υποχώρηση), σε ρόζ άλλογα, πεταλούδες και ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Υπάρχουν κράτη με χειρότετες οικονομίες (π.χ. Αίγυπτος) και όμως εξοπλίζοντε συνεχώς. Πρέπει να γίνει πρώτα το κακό και να πατήσει Τούρκος τα εδάφη μας; Γιατί ο Σουλτάνος δε βάζει μυαλό. Αν θέλουμε και υπάρχει πολιτική βούληση μπορούμε. Να μπεί ειδικός φόρος για την Άμυνα, σε ποτά, τσιγάρα, τσόγο, καφέ κλπ.… Read more »

x-m
Member
Famed Member
x-m

Τα λέει ΟΛΑ ο κ. Ζηκίδης.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Πράγματι.

Desert_Falcon
Member
Desert_Falcon

Καλησπέρα, Το άρθρο λέει ακριβώς αυτό, ότι πριν τα 35αρια έχουμε να κάνουμε χίλια δυο άλλα, αυτά που γράφει ο Ζηκ συν ναυτικό και ΣΞ. Αλλα πάλι ΑΝ είναι να περιμένουμε κανένα…”δωράκι” (με ανταλλάγματα βεβαίως βεβαίως) αυτό θα είναι από Αμέρικα πλευρά. Και έχουμε 6 τμχ έτοιμα, του φίλου Ερντο, στο υπόστεγο. Είναι μια καλή αρχή που λενε. Το ΝΜΑ δεν είναι για αύριο το πρωί, γιατί αύριο πρωί-πρωί πρέπει να κάνουμε όλα τα υπόλοιπα. Το ΝΜΑ είναι για το 2027, όταν τα Viper θα είναι έτοιμα να πετάξουν μαζί του σε high Low mix, όταν θα έχουν κάπως φτιάξει… Read more »

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Μακαρι να έρθουν σύντομα……αρχίζοντας απο την άλλη εβδομάδα……! Μερικές προσωπικές απόψεις…. Αν καταφέρουμε να εχουμε υψηλές διαθεσιμότητες ειδικα με την συνδρομή του Ισραήλ οι Τούρκοι δεν θα κουνηθούν…….οπως εχω ξαναγράψει, πως θα καταλάβεις ενα στελθ αεροπλάνο που σε χτυπάει σε ποιον ανήκει; οταν ποτε δεν το δεις,δεν το αναχαιτίσεις, δεν το καταρρίψεις;;; Φυσικα υπαρχει και ο αντίλογος οπως θα υπαρχει πάντα σε κατι νεωτεριστικό…..πως θα ένιωθαν κάποτε οι ιππείς οταν βγήκαν τα πρώτα άρματα (σίγουρα τα τότε άρματα ήταν αναξιόπιστα με βλάβες και δεν….έτρωγαν σανό)…… Θα ερθει μια νέα γενιά πιλότων που θα της ειναι αδιανόητο να μην πετάει με… Read more »

Nikoss
Member
Nikoss

Το f35 ειναι μακραν το καλυτερο Δυτικο μαχητικο αεροσκαφος που μπορει να προμηθευτει η χωρα μας..μπορει να δωσει πολυτιμες λυσεις στην καταστροφη στοχων υψηλης αξιας-οπως οι s400-αλλα και αλλου..οσον αφορα το οικονομικο σκελος εκει νομιζω οτι εχουν ειπωθει υπερβολες..πρωτον, η τιμη fly away του αεροσκαφους πεφτει συνεχως,τωρα βρισκεται στα 77εκ δολαρια,επισης το κοστος χρησης του αναμενεται να πεσει περιπου στο μισο,οσον αφορα τις εγκαταστασεις εκει μπορει να βαλει το χερακι της η Lockheed Martin,υπαρχουν και τα ΑΩ και τελικα η ΠΑ-για αρχη τουλαχιστον-δεν προκειται να παραλαβει περισοτερα απο 20 κομματια,ενας αριθμος σχετικα μικρος και συνολικα διαχειρισιμος-οικονομικα..πιστευω για 20 αεροσκαφη δεν… Read more »

vasilisk
Member
vasilisk

ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ,ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΕΧΘΕΙ-ΑΝΤΕΞΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ….ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ Φ35,ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΛΕΓΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ Φ35 ΑΛΛΑ ΤΑ Φ16.ΕΓΩ ΘΑ ΘΕΣΩ ΕΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑ,ΑΝ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΤΟΥ ΒΙΔΩΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΕΛΝΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ…ΤΟ Φ35 ΟΠΩΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΕΧΕΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΚΟΜΑ,ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΟΙ ΩΡΕΣ ΠΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ… Read more »

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

Να μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την ευχή σας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι να μας φέρει τέσσερα – σε πρώτη φάση – Arleigh Burke πρέπει να παρακαλάμε συλλογικά, και μετά βλέπουμε για όλα τα υπόλοιπα.

adpanos
Member
adpanos

Είναι όλα τα όπλα που διαθέτουμε πλήρως αναβαθμισμένα και διατηρημένα που αυτό που πρέπει να ψάχνουμε σήμερα είναι το ΝΜΑ ?

Αν θέλουμε να αυτοκτονήσουμε ας αγοράσουμε F35 ……..

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Noble Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Παντα προηγειται η διατηρηση των υπαρχοντων οπλικων συστηματων, μονο αν υπηρχε παραθυρο που δεν θα επιβαρυνε οικονομικα τα προγραμματα των υπαρχοντων οπλικων συστηματων, συντηρηση, βελτιωσης , συμπληρωσης, και το ενεκρινε η ΠΑ, θα ηταν αποδεκτη συνθηκη, κατα τη γνωμη μου.

Μιχάλης
Guest
Μιχάλης

Είναι αστείο να μιλάμε για προμήθεια του F35 όταν κανιβαλίζονται υπάρχοντα καινούργια οπλικά συστήματα για να υπάρχουν ανταλλακτικά και διαθεσιμότητες για τα υπόλοιπα. https://doureios.com/oi-efthines-gia-tin-ethniki-amyna-den-einai-aprosopes/ Με 530 εκατ. ευρώ κατά έτος για την Άμυνα δεν μπορούμε να μιλάμε για αγορά του F35 αυτά τα χρήματα δεν αρκούν ούτε καν για τη διατήρηση και τη διαθεσιμότητα των υπαρχόντων συστημάτων. Η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί κατά κύριο λόγο στα υπάρχοντα οπλικά συστήματα στις διαθεσιμότητες και στα ανταλλακτικά και ταυτοχρόνως να προχωρήσουν στοχευμένες αγορές και κυρίως στο ΠΝ που έχει μείνει πολύ πίσω. Σε δεύτερη φάση και σχετικά άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει η… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

φ35 δεν παιρνουμε παρα κατα το 2030 κι αν εχουμε 100 αλλα ζητηματα να λυσουμε πρωτα,απλα λογω του νυν προεδρου ο οποιος θελει αγορες γινεται ολο αυτο το παιχνιδι κ επειδη ουσιαστικα δεν λαβαμε κατι χειροπιαστο αμυντικα μετα την συμφωνια κατι πρεπει να πουμε,μεχρι της 7 ιανουαριου μη σας πω και αεροπλανοφορα θα παιξουν και θα τσακωνονται για το που θα το παρκαρουν. ΥΓ. οταν τα νευραλγικα σου συστηματα οπως το σαε ειναι απο το 70,ο στρατος τη βγαζει με μ113α1 κ οταν δεν μπορεις να φερεις μπραντλευ του αρχικου τυπου ειναι τραγικο να λες για φ35. υγ2. ακομα και… Read more »

markdes
Member
markdes

Όποιος θέλει αμυνα την πληρώνει….αδρά…….

Μαααααλιστα……….τα ακούτε;;;;

Ε…..κύριε Τσοχατζοπουλε;
Ε ….κύριε Παπαντωνίου;;;;;…….
Ε κύριε Σμπωκο;;;;;;
Ε κύριοι σταρτιωτικοι στα ΚυΣΕΑ που κανείς δεν ήξερε κανείς δεν άκουγε κανείς δε έπιασε απ’ το γιακά κανένα υπουργό …….;;;;;

Η αυστηρότητα εξαντλείται στο φαντάρο που έχει στραβό φάκελο…..και στο ποιος είναι πιο…Μακεδονομάχος …..

Καλός ο πατριωτισμός ….απλα καλύτερη και η σύνταξη στα 45 και οι τσάμπα διακοπές στα ΚΑΥ.. που να κάθεσαι να.μπλεκεισ τώρα ….στο κάτω κάτω δημόσιοι υπάλληλοι είστε ……

Μετά.ψαχνουμε.λεφτα για την άμυνα …

Λες και μονο τα λεφτά κάνουν την άμυνα……..
1ο έτος στη σχολή διεθνών σχέσεων γεωστρατηγικής και διπλωματίας κοπηκαμε σε όλα τα μαθήματα……..

aris32
Member

αγιε μου βασιλη φερε μου το 2020: 1)αναβαθμιση των μπλοκ50 σε viper και των μπλοκ30 στο επιπεδο των μπλοκ52Μ 2)fos αναβαθμιση και αγορα επιπλεων μ2000-5 3)επαναπιστοποιηση οπλων των φ16 μ2000 4)νεα ατρακτιδια ναυτιλιας σκοπευσης irst και ηλεκτρονικου πολεμου 5)αγορα νεων οπλων και ενισχυση των υφισταμενων 6)αναβαθμιση των συστηματων ρανταρ 7)αποσυρση των σ300 και αγορα και αναβαθμιση των πατριοτ 8)fos για c27 και αγορα επιπλεων 9)αγορα νεων c130 10)αγορα α330 mrrt 11)αναβαθμιση των ασεπε και fos 12)αγορα νεων puma και fos των υφισταμενων 13)αγορα νεων εκπαιδευτικων με δυναοτητες κρουσης για αντικατασταση των Τ2 14)fos για τα Τ6 15)αναβαθμιση των μεκο 16)αγορα… Read more »

Koulis
Member
Trusted Member
Koulis

Τα θέλεις και τυλιγμένα;

aris32
Member

οχι τα θελω για σπιτι . δεν θα τα παω δωρο.

Desert_Falcon
Member
Active Member
Desert_Falcon

Αγαπητέ έχω κάνει μέχρι και excel με ακριβώς ότι γράφεις χαχαχα…

aris32
Member

βασικα το σχολιο μου εχει ως σκοπο να δειξει οτι για να λειτουργησει ενα οπλο στο 100% των δυνατοτητων του οπως το φ35 πρεπει να κανουμε πολλα αλλα βηματα. αν το αγορασεις τωρα οπως ειμαστε με τα μονα συστηματα με τα οποια μπορει να διασυνδεθει και να ανταλλαξει πληροφοριες ειναι με τα πατριοτ και τα 30μπλοκ52Μ. καλος η κακος εχουμε μπει στην 4η βιομηχανικη επανασταση στην εποχη της διαχειρισης της πληροφοριας .οποτε πρεπει και εμεις να αναβαθμισθουμε στο αναλογο επιπεδο. δεν θελω να δω φρεγατα χωρις λινκ16 πχ ή δεν θελω να αγορασω επιπλεον αρματα αν τα υφισταμενα δεν μπορουν… Read more »

Desert_Falcon
Member
Active Member
Desert_Falcon

Κάτι για το 2ο σημείο: έχουμε 17-19 (αν δεν κάνω λάθος) Μ2000EGM και 24 Μ2000-5. Αν κάνουμε τα 16 παλαιότερα -5 με όποιο κόστος (50-60?) και λίγες μετατροπές στα υπάρχοντα 24 ώστε να φέρουν Exocet, θα έχουμε 40 Μ2000-5 στην Τανάγρα! Δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε αγορά είτε των Γαλλικών είτε των Ταιβανέζικων…έχουμε τα δικά μας που ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι! Μαζί με 120+ Viper και 30 F-16M6 έχουμε 190 μάχιμα α/φη για άλλα 20 χρόνια
Τα Απάτσι επίσης πολύ σημαντικά!
Δεν βλέπω τα MLRS…:)

aris32
Member

συμφωνω για τον εκσυχρονισμο των egm αλλα θελω επιπλεον για αντικατασταση των φαντομ .
mlrs εβαλα νουμερο 29. smile

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ας είμαστε ειλικρινής χωρίς γενναία χρηματοδότηση από το θείο Σαμ Είναι δύσκολο να πάρουμε φ35! Το άρθρο πολύ σωστά κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν όταν ήταν να μπούμε στο φ35 και προτίμησαν να παν στο γιουροφαιτερ χωρίς καμία βιομηχανική συμμετοχή μάλιστα η πολύ μικρή αντίθετα η Τουρκία μπήκε σαν βασικός εταίρος την ώρα που εμείς κοιτούσαμε τη μεγαλύτερη πατατα του αιώνα (γιουροφαιτερ) που όταν ολοκληρωθεί με ραντάρ aesa κλπ θα είναι πολύ παλιό και κοτσοβολο πολύ περισσότερο από ότι το φ35 !!! Ήθελα να μέρα δεν πρέπει να αποδοθούν κάποτε ευθύνες εκεί στο υπουργείο Εθνικής αμύνης;;;

Flanker
Member
Noble Member
Flanker

Ποιο διαγωνισμο εχει κερδισει αυτο το αεροσκαφος.Κανενα. Ολες οι χωρες που το αγορασαν το αγορασαν λογω συμμετοχης στο αρχικο βιομηχανικο σχημα και την κοινοπραξια,με ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Εγιναν δυο καπως διαγωνισμοι της Δανιας ,οπου εχουμε περιπτωση πολιτικου σκανδαλου με βαρυτατες κατηγοριες και του Καναδα οπου και παλι η επιλογη Φ35 ακυρωθηκε λογω σκανδαλου και χρηματισμου. Η ανοητη ταμπελα “ειναι 5ης γενιας > 4 γενιας” λες και παιζουμε σουπερατου. Για χαρη αυτου του αεροσκαφους ολοκληρη αμερικανικη αεροπορια αλλαξε τους χαρακτηρισμους των αεροσκαφων για λογους μαρκετινγκ.Ναι μεχρι αρχες δεκαετιας του 90 τα Φ16/15 κτλ θεωρουνταν τριτης γενιας.Μετα εβαλαν σε υπηρεσια το Φ22/35 και… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Famed Member
Konstantinos_Zikidis

Συμπληρώνοντας το προηγούμενό μου σχόλιο ( https://www.ptisidiastima.com/santa-claus-and-f35/#comment-182290 ), στο κόστος των 34 F-35Α που θα πάρει το Βέλγιο, θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος υποστήριξης. Υπέπεσα στο σύνηθες σφάλμα που κάνουμε, υπολογίζοντας μόνο το κόστος προμήθειας, το οποίο είναι η κορυφή του παγόβουνου, αγνοώντας το κόστος χρήσης, το οποίο είναι κατά κανόνα 2-3 φορές μεγαλύτερο. Πιο συγκεκριμένα, αν και το κόστος προμήθειας ανέρχεται όπως ανέφερα σε 4 δισ. €, το συνολικό κόστος αξιοποίησης των υπόψη Α/Φ σε βάθος 40 ετών εκτιμάται σε 12,4 δισ. €: https://www.reuters.com/article/aerospace-belgium/update-1-belgium-picks-lockheeds-f-35-over-eurofighter-on-price-idUSL8N1X564A Με άλλα λόγια, σε ενδεχόμενη ανάλογη προμήθεια για την ΠΑ, το ετήσιο κόστος… Read more »

aris32
Member

αυτο ειναι το προβλημα που βλεπω στο φ35 . οτι δεν αξιζει η αγορα του τωρα στο block3F αλλα στα μετεπειτα block οταν θα εχουν ολοκληρωθει και πιστοποιηθει περισσοτερα οπλα και οταν το οπλο ωριμασει και αποκτησει FOC. Η usaf αποφασισε οτα τα αρχικα μπλοκ δεν θα τα αναβαθμισει στο 3f διοτι το κοστος φτανει στα ορια αγορας νεου φ35 και θα τα κρατησει στις εκπαιδευτικες μοιρες. Η γνωμη μου ειναι οτι θα πρεπει να περιμενουμε την εκδοση block4 να δουμε που θα κυμανθει το κοστος και τι δυνατοτητες θα εχει τοτε το αεροπλανο και αν ειναι τοτε να το… Read more »

Kostas
Member
Kostas

μάγκες λεφτά πολλά δεν υπάρχουν όσα υπάρχουν πρέπει να ξοδεύονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο όσον αφορά την ΑΠΟΤΡΟΠΗ Φόβο στον αντίπαλο και αποτροπή μπορεί να φέρει το Φ35 αλλά ΔΕΝ μπορούν να την φέρουν τα εκσυγχρονισμένα C-130, T6, C27, τα ´αρβυλα, τα ΤΟΜΑ εάν πρέπει να αποσύρουμε όλη τη σαβούρα προκειμένου να πάρουμε με αεροσκάφη ας το κάνουμε είμαστε στο 2019, οι οροφές και οι αριθμοί έχουν πολύ μικρότερη αξία από την ποιότητα. είμαστε τυχεροί που ο Ερντογκαν φοβάται δολοφονία του από την αεροπορία του και προέβαλε την προσωπική του ασφάλεια (Σ400) πάνω από την ασφάλεια της χώρας του… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Πολύ σωστά, αυτή την νοοτροπία έχουν στο Ελληνικό επιτελείο και την στιγμή που έχουμε F-16C/D block 52+ , Mirage 2000-5 (από τα οποία πετάν 4-5 με ληγμένα όπλα), οι στρατιώτες είναι εξοπλισμένοι με εξαρτήσεις, όπλα και κράνη της εποχής του Βιετνάμ..αυτό ασφαλώς δεν είναι ούτε αποτροπή ούτε δείχνει στράτευμα που προετοιμάζεται για πόλεμο.. Με το να ξοδέψεις όλα τα χρήματα σου για να αγοράσεις 20 F-35 (από τα οποία θα πετάν στην καλύτερη 10-12) αλλά μην έχοντας μεταγωγικά αεροσκάφη να υποστηρίξεις τα στρατηγικά σχέδια ενίσχυσης των νήσων με αερομεταφορές, ρίψεις αλεξιπτωτιστών, κτλ, ακόμη και υποστήριξη της διασποράς των F-35 εντός… Read more »

TERMINATOR
Guest
TERMINATOR

Τι περισσοτερο θα προσφερουν τα F35 στην καταστολή αεράμυνας και στην μαζική κρούση εκγαταστάσεων αεροδρομίων σε σχέση με ένα stealth nEuron? Ειδικά όταν αυτό κοστιζει το 1/5 της αξίας ενός F35 και δεν αφήνει χήρες και ορφάνα ….

Babis_UK
Member
Babis_UK

Βρακι δεν ειχε ειχε ο κ*λ*ς μας το F-35 μας μαρανε
Δεν κοιταμε να φτιαξουμε λεω γω τα απειρα επιγοντα και φλεγοντα απ το να αιθεροβατουμε με F-35
Σαν να μη εχουμε να φαμε ουτε σουβλακι και να σχεδιαζουμε τις διακοπες σε 5 χρονια στο saint moris

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

Οχι απο εμένα στο F35. Οχι ακόμα. Οι ΕΔ χρειάζονται ενα πλεονέκτημα απεναντι στον αντίπαλο αλλά αυτό ειναι συναρτηση πολλων παραγόντων περα απο την προμύθεια ενος οπλου αιχμής. Εναντια σε ένα συγχρονο αρμα χρειαζεσαι ενα συγχρονο αντιαρματικό και εναντια σε ενα συστημα αυτοπροστασίας αρματος χρειάζεσαι διαφοροποιημένη τακτική, όχι απαραιτητα ενα νέο άρμα. το G3 και η εξαρτησεις εποχης κορεας υστερουν απέναντι σε ενα συγχρονο τυφεκειο και συγχρονες εξαρτήσεις αλλά ενας ικανός πεζικάριος κι ενα συγχρονο δογμα μαχης αντισταθμίζει το μειονέκτημα. Οι αριθμοι μαχητικών αεροσκαφων ειναι πλασματικοι, γιατι έχεις μόνο όσα αεροσκαφη ειναι πλήρως μαχημα. Βεβαιο ειναι ότι η συμβατική βομβα… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Διάβαζα προ ολίγου αυτό στο σημερινό ΒΗΜΑ:

https://www.tovima.gr/2020/01/04/opinions/oi-polemikoi-eksoplismoi-mas-kai-to-xreos-tou-kyriakou/

Όταν τέτοιες παιδαριώδεις εκθέσεις ιδεών, που την αφέλεια τους αντιλαμβάνεται ακόμη και μαθητής γυμνασίου, βρίσκουν βήμα στις αρχαιότερες και πλέον έγκριτες εφημερίδες της χώρας, τι ελπίδα πια να έχουμε για τη διαφώτιση των Ελλήνων πολιτών για την εν εξελίξει υπαρξιακή απειλή για το Έθνος;
Τι δουλείες μπορεί πια να υπάρχουν, ώστε ο υπερήλιξ καντηλανάφτης της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα Παπανδρέου να έχει καθημερινό βήμα υψηλής αναγνωσιμότητας, αντί να πίνει το τσάι του με τους ομηλίκους του σε κάποιο καφενείο;

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Μας πόνεσαν τα μάτια με αυτά που διαβάσαμε…..

giannis82
Member
Active Member
giannis82

Το αφήγημα οτι μια μοίρα φ35 ίσον καμμία αυτοί που το λένε πρέπει να μας το υπέρ αναλύσουν ή ας σωπάσουν για πάντα. Άλλο να πει κάνεις οτι ειναι υπεράνω του μπάτζετ που μπορούμε να αντέξουμε και άλλο το αφήγημα. Η αμερικάνικη αεροπορία, ίσως η πιο πολυάριθμη αεροπορία του κόσμου βάσει της wiki αριθμεί περί τα 5000 αεροπλάνα όλων των τύπων… μαντέψετε πόσα B-2 Spirit έχει… η uasf ΕΧΕΙ ΜΟΛΙΣ 21 αεροπλάνα B-2 Spirit!! Γιατί? γιατί απλα ένα B-2 Spirit κοστίζει βάσει wikipedia περι τα 2 δις.. οπότε ακόμα και για αυτούς δεν μπορούν να τα έχουν σε μεγάλους αριθμούς… Read more »