Συντριβή ελικοπτέρου SAR στην Ιαπωνία – νεκροί 2 εκ των 9 επιβαινόντων

0
358

Ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης (SAR) της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της περιφερειακής κυβέρνησης του Μαέμπασι της Ιαπωνίας κατέπεσε χθες Παρασκευή σε δασώδη ορεινή περιοχή παρασύροντας στον θάνατο δύο από τους εννέα επιβάτες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.

Το ελικόπτερο άνηκε διοικητικά στην τοπική Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Γκουνμα. Έχασε επαφή με τον έλεγχο της κυκλοφορίας νωρίς το πρωί και τα συντρίμια βρέθηκαν το απόγευμα σε ένα ορεινό δάσος στο Γκούνμα.

Το ελικόπτερο εκτελούσε μια πτήση αξιολόγησης για ένα μονοπάτι στα σύνορα των νομών Γκούνμα, Ναγκάνο και Νιιγκάτα, σύμφωνα με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Το εν λόγω μονοπάτι ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει το Σάββατο.

Το Υπουργείο Χωροταξίας, Υποδομών, Μεταφορών και Τουρισμού πιστοποίησε τη συντριβή ως αεροπορικό ατύχημα, με άμεσο αποτέλεσμα την έναρκη έρευνας για το συμβάν και την αποστολή τριών εμπειρογνωμόνων στο σημείο.

Το ελικόπτερο ήταν σε φάση επισκευών από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο λόγω προβλήματος κινητήρα, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν δύο νομαρχιακοί υπάλληλοι διαχείρισης καταστροφών, δύο υπάλληλοι της Toho Air Service Co. και πέντε πυροσβέστες, σύμφωνα με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Το ελικόπτερο, τον οποίο το υπουργείο Μεταφορών ταυτοποίησε ως ένα Bell 412EP, απογειώθηκε από ένα ελικοδρόμιο στην πόλη Μαεμπάσι στις 9:15 π.μ. και είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει στις 10:45 π.μ.

Το εν λόγω ελικόπτερο παραλήφθηκε το Μάιο του 1997 και είχε συμπληρώσει πάνω από 7.000 ώρες πτήσης.

Τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ένα άλλο ελικόπτερο ίδιου τύπου συνετρίβη στην κεντρική Ιαπωνία, σκοτώνοντας και τα εννέα μέλη μιας ομάδας διάσωσης που επέβαιναν.

Τον δε Νοέμβριο του ίδιου έτους, ένα ελικόπτερο που επιχειρούσε με την Toho Air Service, το οποίο διαχειρίζονταν και το εν θέματι ελικόπτερο, συνετρίβη στο χωριό Ουένο, ξανά της Γκούνμα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων επιβαινόντων.

(Εικόνες από την συντριβή © mainichi.jp)