Ανθρώπινο λάθος οδήγησε στη συντριβή τη πτήση της Saratov Airlines σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

7
269

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ρώσοι ερευνητές τη Πέμπτη (14/2), οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στη συντριβή του An-148 της Saratov Airlines, που οδήγησε στο θάνατο 71 ανθρώπους. Οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως οι πιλότοι δεν έθεσαν σε λειτουργία τη μονάδα θέρμανσης στον εξοπλισμό μέτρησης ταχύτητας με αποτέλεσμα να λάβουν λανθασμένα δεδομένα.

Κατόπιν μελέτης του καταγραφέα δεδομένων πτήσης του An-148, η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων, ανέφερε πως η συντριβή προκλήθηκε επειδή το πλήρωμα λάμβανε αντικρουόμενες ενδείξεις από τους δυο μετρητές ταχύτητας. Οι λανθασμένες ενδείξεις προέκυψαν επειδή οι πιλότοι δεν έθεσαν σε λειτουργία τη θερμαντική μονάδα πριν απογειωθούν. Το αεροσκάφος βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο μετά τη απογείωση από το αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας, αλλά ξαναπήραν τον έλεγχο όταν άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για αντικρουόμενες ενδείξεις ταχύτητας. Ο ένας μετρητής έδειχνε μηδενική ταχύτητα σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι πιλότοι προχώρησαν σε μια σειρά ελιγμών και έθεσαν το αεροσκάφος σε βύθιση 30-35 μοιρών, οδηγώντας τελικά στη συντριβή του έξω από τη Μόσχα, έξι λεπτά μετά την απογείωση.

Η έρευνα σύμφωνα με την επιτροπή συνεχίζεται, αλλά επισήμαναν πως λανθασμένα στοιχεία στους δείκτες ταχύτητας του πιλοτηρίου, μπορεί να ήταν κρίσιμος παράγοντας στη συντριβή. Τα λανθασμένα δεδομένα προέκυψαν από παγοποίηση των οργάνων μέτρησης πίεσης, στα οποία δεν είχαν ενεργοποιηθεί οι μονάδες θέρμανσης που αποτρέπουν αυτό το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο RBC ο πιλότος  Andrei Litvinov, οι χειριστές του An-148 έθεσαν το αεροσκάφος σε βύθιση διότι λόγω ενδείξεων χαμηλής ταχύτητας, νόμισαν πως θα βρεθούν σε απώλεια στήριξης και επιχείρησαν να αυξήσουν ταχύτητα, αλλά λόγω χαμηλού ύψους, δεν μπόρεσαν αποφύγουν την πρόσκρουση στο έδαφος.

Νωρίτερες αναφορές έκαναν λόγο για άρνηση του πιλότου του An-148 να προβεί σε αποπαγοποίηση του αεροσκάφους πριν την απογείωση. Το πλήρωμα είναι αυτό που αποφασίζει εάν ένα αεροσκάφος θα υποστεί αυτή τη διαδικασία που περιλαμβάνει τη χρήση αντιψυκτικού υγρού, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τη κατάσταση του αεροσκάφους.

Η περιγραφή της Επιτροπής Διερεύνησης μοιάζει με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα το 2009, κατά τη συντριβή πτήσης της  Air France με αεροσκάφος Airbus 330, πάνω από τον Ατλαντικό που πήρε στο θάνατο 228 ανθρώπους. Παγοκρύσταλλοι είχαν μπλοκάρει τους αισθητήρες πίεσης (pitot tubes) που μετρούν τη ταχύτητα με αποτέλεσμα το πλήρωμα να λάβει λάθος ενδείξεις ταχύτητας και να προχωρήσει σε συνεχόμενη ανοδική πορεία, μέχρι που το αεροσκάφος έπεσε σε απώλεια στήριξης.

Ακόμη μια συντριβή  An-148 που έλαβε χώρα το Μάρτιο του 2011, σκοτώνοντας τα έξι μέλη του πληρώματος, αποδόθηκε επίσης σε λανθασμένα στοιχεία ταχύτητας, οδηγώντας το πιλότο να υπερβεί τα όρια ταχύτητας του αεροσκάφους.

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και αναρωτιέται κάποιος… : γιατί η μονάδα θέρμανσης δεν ενεργοποιείται αυτόματα και πρέπει να την ενεργοποιούν οι πιλότοι;

  2. Και εγω δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν υπαρχει αλαρμ απο μια gps συσκευη ας βαλουν ενα tablet
    σιγα το κοστος ………

  3. Γιατι πρεπει να ειναι αυτοματα, ειναι μια ενεγεια που πρεπει να κανει το πληρωμα οπως τοσες αλλες.Αν τηρειται αυστηρα ο ελεγχος προ απογειωσης δεν υπαρχει κανενα προβλημα.Να μπει αυτοματα ποτε,οταν αρχισουν να λειτουργουν οι κινητηρες ( μπορει να εισαι στην σαχαρα με 40+ βαθμους) , οταν αρχισουν να λειτουργουν οι κινητηρες και η εξωτερικη θερμοκρασια ειναι στο 0, μπορει απλα να κανουν δοκιμη εδαφους οι κινητηρες και να μην απογειωθει το αεροπλανο.Να παρει μπρος η θερμανση με σβηστους κινητηρες οταν παλι η θερμοκρασια εξω ειναι 0, μπορει το αεοπλανο να μεινει στην πιστα 1 και 2 ωρες, ισως τελειωσουν οι μπαταριες.Υπαρχουν πολλοι λογοι που δεν εχει γινει.

  4. Και καλά να πιστέψουμε ότι ξεχάσανε να ενεργοποιήσουνε το pitot heat του αεροσκάφους, πράγμα ανεπίτρεπτο γιατί άλλωστε προβλέπεται και στα preflight checks. Αυτό που με παραξενεύει είναι το γεγονός ότι δεν λάβανε υπόψιν τους τις ενδείξεις του GPS όσον αφορά την ταχύτητα εδάφους (ground speed), όπου θα βλέπανε ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τις ενδείξεις που δείνει το όργανο με την ταχύτητα αέρος, είτε την ενδεικτική IAS είτε την αληθή TAS, οπότε και θα ενεργοποιούσανε την θέρμανση του pitot. Την βύθιση την κάνεις όταν έχεις πέσει σε απώλεια στήριξης κι όχι αν το νομίζεις. Αν η ταχύτητα εδάφους ήταν σε επίπεδα φυσιολογικά, πάντα σε σχέση με την διεύθυνση των ανέμων και την πορεία του αεροσκάφους, θα βλέπανε ότι το πρόβλημα είναι στις ενδείξεις κι όχι στην πραγματική ταχύτητα του αεροσκάφους και θα το αντιμετωπίζανε αναλόγως. Κάτι που δύσκολα μπορώ να πιστέψω ότι έγινε γιατί μιλάμε για επαγγελματίες χειριστές. Κατα την γνώμη μου κάτι άλλο συνέβη.

    • Δεν θυμάμαι τον όρο αλλά δεν είναι κάτι σπάνιο: συχνά σε συνθήκες έντονης φόρτισης/άγχους, μπορεί κάποιος να εστιάσει αποκλειστικά σε έναν παράγοντα (πχ ένα όργανο) αγνοώντας όλα τ’ άλλα.

Comments are closed.