Σε τελική φάση για ένταξη σε υπηρεσία ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat (Satan II)

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

O νέος βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat (κατά ΝΑΤΟ SS-X-30 Satan II) αναμένεται να μπει σε υπηρεσία το 2020, σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις του Ρώσου πρόεδρου Πούτιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια συνάντησης με ανώτατους αξιωματικούς και διευθύνοντες συμβούλους αμυντικών εταιρειών, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι οι δοκιμές άλλων ελπιδοφόρων συστημάτων συνεχίζονται και σύντομα θα αρχίσουν μπαίνουν σε υπηρεσία με στρατηγικές δυνάμεις της χώρας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον πύραυλο Sarmat.

Προς το παρόν, ο πύραυλος βρίσκεται στα τελικά στάδια ανάπτυξης και δοκιμών, με κάποιες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις κατά καιρούς πριν πιστοποιηθεί για την έναρξη της μαζικής του παραγωγής.

Παράλληλα έκανε ειδική μνεία και για το σύστημα Avangard (Objekt 4202) που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2019. Πρόκειται για ένα πολυηχητικό σύστημα ανεμοπορίας, που θα φέρεται ως πολεμική κεφαλή από βαλλιστικούς πυραύλους, του Sarmat συμπεριλαμβανομένου, και θα μπορεί να επιτυγχάνει ταχύτητες έως 20 (!) Mach.

Τα δυο αυτά όπλα ήταν μεταξύ αυτών που παρουσιάστηκαν διθυραμβικά από τον Ρώσο πρόεδρο φέτος τον Μάρτιο, όπως είχαμε αναφέρει σχετικά.

Ειδικά όσον αφορά τον Sarmat, πρόκειται για τον πλέον υποσχόμενο νέο επίγειο βαλλιστικό πύραυλο που αναπτύσσει η Ρωσία στην μετά Ψυχρού Πολέμου εποχή, και αναμένεται να αντικαταστήσει πολλούς παλαιότερους πυραύλους, μεταξύ των οποίων τον R-36M (SS-18 Satan).

Εκτοξεύεται από σιλό, φέρει μέχρι δεκα πέντε πολλαπλές κεφαλές με ανεξάρτητη στόχευση και έχει αρκετή εμβέλεια για να πλήξει οποιοδήποτε σημείο στις ηπειρωτικές ΗΠΑ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •