SAS Bravo Two Zero Scud hunters: Όταν οι κυνηγοί έγιναν κυνηγημένοι

16
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Bravo Two Zero, το χαρακτηριστικό κλήσης μιας περιπόλου του 22 SAS στον Πόλεμο του Κόλπου, έγινε συνώνυμο της μεγαλύτερης σε διάρκεια επιχείρησης διαφυγής στην σύγχρονη στρατιωτική ιστορία. Ο βετεράνος των SAS, Δεκανέας Κόλιν Άρμστρονγκ, ένας από την οκταμελή περίπολο του ‘Β’ Sqn που αναπτύχθηκε με Chinook της RAF βαθιά πίσω από τις ιρακινές γραμμές τον Ιανουάριο του 1991 για τον εντοπισμό βαλλιστικών πυραύλων Scud, θυμάται πώς από κυνήγι πυραύλων η αποστολή έγινε από την μια στιγμή στη άλλη αγώνας για επιβίωση.

Αν και οι ιρακινοί Scud (R-17, κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ Scud-B) είχαν περιορισμένα τακτικά αποτελέσματα στον πόλεμο, ο στρατηγικός αντίκτυπος της δράσης τους ήταν πολύ μεγαλύτερος. Τα πλήγματα κατά του Ισραήλ απειλούσαν να διασπάσουν τον πολιτικά εύθραυστο πολυεθνικό συνασπισμό χωρών που είχε απέναντί του ο Σαντάμ καθώς σε περίπτωση που το Τελ Αβίβ απαντούσε στρατιωτικά θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των αραβικών χωρών που μετείχαν στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Έτσι, ένα ψυχροπολεμικό πυραυλικό σύστημα έγινε ξαφνικά ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος της Συμμαχίας. «Η εκτόξευση Scud εναντίον του Ισραήλ για το παρασύρουν στην σύρραξη ήταν μεγάλο πρόβλημα. Είμασταν μέσα στο Ιράκ τρείς μέρες αλλά αποκαλυφθήκαμε… Ξέσπασε μεγάλη μάχη και η περίπολος διασπάστηκε. Μέσα σε 24 ώρες περάσαμε στην απόδραση και διαφυγή» λέει ο Άρμστρονγκ, συγγραφέας με το ψευδώνυμο Κρις Ράιαν πολλών επιτυχημένων βιβλίων εμπνευσμένων από την 10ετή εμπειρία του με τους επίλεκτους του Βρετανικού Στρατού. Εκείνη η αποστολή «Escape and Evasion» θα διαρκούσε έξι ημέρες και επτά νύχτες, υπό συνθήκες απίστευτες.

Οι απαιτητικές αποστολές στα όρια του αδύνατου ήταν ανέκαθεν η σπεσιαλιτέ των SAS. Aπό την συγκρότηση της Special Air Service το 1941 για επιχειρήσεις ανορθοδόξου πολέμου πίσω από τις εχθρικές γραμμές, ο θανάσιμος κίνδυνος ήταν μόνιμος σύντροφος των σκληροτράχηλων SAS. Πενήντα χρόνια αργότερα, η περίπολος Bravo Two Zero θα προσέθετε νέες σελίδες στην ιστορία του Συντάγματος.

«Πριν ξεκινήσουμε ξέραμε ότι ήταν μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση… Καταλαβαίναμε ότι εάν κάτι πήγαινε στραβά, θα πήγαινε στραβά πολύ άσχημα. Με το που εκτεθήκαμε, το μυαλό πήγε από το ‘είμαστε Ο.Κ’ στο ‘είμαστε σε απόδραση-διαφυγή’. Οι επιλογές που είχαμε ήταν ή θα βαδίζαμε νότια –κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διότι θα έπρεπε να περάσουμε μέσα από μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων του εχθρού– ή προς βορράν, προς την Τουρκία, ή κατευθείαν προς την Ιορδανία. Τα σύνορα με την Συρία όμως ήταν κοντύτερα…»

Το «κοντά» ήταν 200 μίλια με τα πόδια μέσα από την έρημο, υπό τον διαρκή κίνδυνο να πέσουν σε κάποια ιρακινή περίπολο και αντιμέτωποι με το δριμύτερο ψύχος των τελευταίων 30 ετών. Η επική προσπάθεια απόδρασης του Άρμστρονγκ χωρίς τροφή και ελάχιστο νερό τον έφερε στα πρόθυρα της εξάντλησης και της υποθερμίας ενώ για να ξεδιψάσει αναγκάστηκε να πιεί (εν αγνοία του) μολυσμένο με ραδιενεργά απόβλητα νερό από το σύστημα απορροής ιρακινών εγκαταστάσεων που συνάντησε στην πορεία του προς την σωτηρία.

«Είναι άσκοπο να κάνεις πρόγραμμα διότι ξέρεις ότι μέσα σε 24 ώρες κάτι θα συμβεί» δηλώνει με την πείρα του γνώστη. Στις έξι ημέρες και επτά νύκτες που διήρκεσε η φυγή προς την Συρία, ένας από τους δύο συντρόφους του πέθανε από υποθερμία. «Μετά τον θάνατό του συνεχίσαμε να περπατάμε και ο φίλος μου έφυγε με έναν γιδοβοσκό για να βρει όχημα αλλά συνελήφθη».

«Κάθε μέρα κρυβόμουν και σχεδίαζα την πορεία μου έτσι ώστε να με φέρει όλο και πιο κοντά στα συριακά σύνορα. Το χειρότερο ήταν να κάθομαι 10 ώρες ακίνητος υπό συνθήκες παγετού. Δεν υπήρχε ευκαιρία για ύπνο, εάν κοιμήθηκα ήταν για 5 λεπτά κι αυτό από εξάντληση. Το μόνο που σκεφτόμουν επτά ημέρες ήταν ‘περνάω τα σύνορα και θα είμαι ασφαλής’. Στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι…»

PATRIOT MISSILES BEING LAUNCHED TO INTERCEPT AN IRAQI SCUD MISSILE OVER THE CITY OF TEL AVIV.
îìçîú äîôøõ. áöéìåí, ùéâåø èéìé ôèøéåè áîèøä ìééøè èéìé ñ÷àã, ùùåâøå îòéøà÷, îòì ùîé úì àáéá.

Όταν έφθασε στην Συρία έχοντας διανύσει 180 μίλια (290 χλμ) παραληρούσε. «Κατέληξα σε μια πόλη ακριβώς δίπλα στην μεθόριο και ο όχλος επεχείρησε να με σύρει πίσω στο Ιράκ. Ευτυχώς βρήκα το αστυνομικό τμήμα και παραδόθηκα στην Αστυνομία που μου έστησε μια εικονική εκτέλεση…» Δεν ήταν η μόνη λαχτάρα που πέρασε.

Οι αστυνομικοί τον έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και καθώς περνούσαν μια μεγάλη πινακίδα που έγραφε «Βαγδάτη» του είπαν «είμαστε Ιρακινοί». Μετά του έδεσαν τα μάτια. «Σκέφτηκα ότι ξεγελάστηκα και τώρα πάω κατευθείαν για μια ιρακινή φυλακή. Άρχισα να αναλογίζομαι τι θα συνέβαινε μετά. Θα με χτυπούσαν και θα με ανέκριναν, αυτό δεν θα ήταν έκπληξη. Όπως απεδείχθη, οι αστυνομικοί αστειεύονταν και με πήγαν στην Δαμασκό».

Αυτό που αγνοούσε ήταν ότι οι συνταξιδιώτες του δεν ήταν απλοί αστυνομικοί αλλά υψηλόβαθμοι της μυστικής αστυνομίας και γνώριζαν ακριβώς ποιος ήταν αυτός που μετέφεραν. Του είπαν πως δεν θα μπορούσαν να κάνουν πολλά γι’ αυτόν όταν θα έφθαναν στην Δαμασκό και μετά τις απαραίτητες ερωτήσεις εκεί, του αγόρασαν ένα κοστούμι και τον άφησαν να φύγει.

Η αποστολή της περιπόλου Bravo Two Zero κατέληξε πολύ διαφορετικά απ’ ότι είχε σχεδιαστεί. Τρεις SAS σκοτώθηκαν ενώ τέσσερεις αιχμαλωτίσθηκαν και κρατήθηκαν ως όμηροι επί έξι εβδομάδες. Ο Άρμστρονγκ, ο μόνος που κατάφερε να διαφύγει, νίκησε όχι μόνο επειδή τόλμησε αλλά επειδή στάθηκε τυχερός. Πολύ τυχερός.

Όταν μαθεύτηκε η απίστευτη αυτή ιστορία δημιούργησε αίσθηση. Άλλωστε λίγα για τους SAS συνήθως βγαίνουν στην επιφάνεια. Ο Άρμστρονγκ και ο επικεφαλής της περιπόλου, Λοχίας Στήβεν Μίτσελ (Άντυ ΜακΝαμπ) έγραψαν βιβλία ακολουθώντας αργότερα συγγραφική καριέρα και η ιστορική επιχείρηση απόδρασης-διαφυγής έγινε κινηματογραφική ταινία. Δεν είναι τυχαίο, οι SAS έχουν πολύ υλικό για να εμπνεύσει ταινίες. Κρίμα που το περισσότερο είναι –πολύ– απόρρητο.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 

Πρώτη δημοσίευση 3/12/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Member
Aris

Το 98 στο Πεύκο αγόρασα του Μακναμπ το βιβλίο. Δεν ξέρω αν έγιναν έτσι τα πράγματα αλλά φαντάζουν υπεράνθρωπα κάποια σημεία χωρίς βέβαια να μειώνει το όλο θέμα.

stelios1974
Member
stelios1974
John Bar
Guest
John Bar

Το βιβλίο καλύτερο από την ταινία

chikichiki
Member
chikichiki

Αν δε κάνω λάθος η B2Z ήταν η μόνη περίπολος (για τους SAS τουλάχιστον, για τους Αμερικάνους δε θυμάμαι) που επέλεξε να εκτελέσει την αποστολή της με τα πόδια, όλοι οι άλλοι πήγαν με τα Land Rover (Barrett, αντιαρματικά, 50άρια, κλπ πάνω) και νομίζω είχαν αρκετές επιτυχίες είτε ως JTACs είτε κάνοντας οι ίδιοι τις επιθέσεις. Για τους δε SCUD, οι επιχειρήσεις ανέδειξαν ανησυχητικές τάσεις αφού οι επίλεκτες δυνάμεις της συμμαχίας σε έδαφος και αέρα είναι τουλάχιστον αβέβαιο κατά πόσο κατάφεραν να ανακόψουν τις εκτοξεύσεις. Νομίζω η βιβλιογραφία είναι “inconclusive”, ίσως πιο θολή κι από το θέμα των Patriot, έτσι… Read more »

smp
Guest
smp
Bravo Three
Guest
Bravo Three

Κάνεις τέτοιες χάρες στο κοινωνικό σύνολο και μετά αντί να μην χρειαστεί να ξανά δουλεύσεις ποτέ εσύ, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου και τα δισέγγονα σου, αναγκάζεσαι να γράφεις βιβλία για να πληρώσεις τους λογαριασμούς και τους φόρους…

chikichiki
Member
chikichiki

Για τη Βρετανία δε ξέρω, πάντως στις ΗΠΑ νομίζω όποιος κλείσει 20ετία στην αντίστοιχη ΔΕΕ έχει δικαίωμα σε σύνταξη, επιδόματα, υποτροφίες κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν τα συμπληρώνουν ποτέ, γιατί η ζωή αυτή είναι ασύμβατη με κάθε κοινωνική νόρμα και εν πολλοίς με την ίδια την ανθρώπινη φύση. Οι περισσότεροι καταλήγουν τόσο εξουθενωμένοι, σακατεμένοι (σωματικά και ψυχολογικά) και βιώνουν τέτοια προσωπική καταστροφή (διάλυση οικογενειών, ανησυχία για το μέλλον κλπ) που απλά δεν αντέχουν να μείνουν τόσο καιρό. Ακόμα όμως και όσοι τα συμπληρώνουν, δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που θα κάτσει και θα πει “ωραία, τώρα… Read more »

Diogenis
Member
Diogenis

Η ιστορία δεν έχει πάντα μελό …πολλοί από αυτούς δεν χάνονται .. ACADEMΙ Πρόκειται για την πάλαι ποτέ περίφημη Blackwater. Διαχειρίζεται την μεγαλύτερη ιδιωτική εγκατάσταση εκπαίδευσης μισθοφόρων στο έδαφος των ΗΠΑ. Η έκταση φτάνει στα 7000 εκτάρια. Η εταιρεία έχει εκπαιδεύσει πάνω από 50.000 μισθοφόρους από διάφορες χώρες, ως στρατιώτες, αστυνομικούς και ειδικούς σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Την ίδια περίοδο υπάλληλοι της εταιρείας συμμετείχαν το περασμένο χρονικό διάστημα σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Το 2010 εντυπωσίασε την σχετική αγορά παίρνοντας συμβόλαιο 250 εκατομμυρίων από την CIA.To 2013 πήρε συμβόλαιο 92 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παροχή «σεκιουριτάδων» στο αμερικανικό… Read more »

Panos71
Member
Panos71

Ποιες ακριβώς ειναι οι ” χάρες ” που εκανε ο συγκεκριμένος κυριος;
Τόσα επαγγέλματα στο κουρμπέτι με το ζωρι εγινε SAS;
Και σε σε μία τελική μια χαρα ” τουκατσε ” το συγγραφικό…, διάβασες νομίζω την κατάληξη των συναδέλφων του!

George_M
Member
George_M

Τι μου θυμίσατε τωρα… εκπληκτική ιστορία. Διάβασα το βιβλίο του Μακναμπ το 1998, νομίζω ήρθε η ώρα να το ξαναδιαβασω.

Αδέσποτος
Guest
Αδέσποτος

Άντυ ΜακΝαμπ, πιο ψεύτης παίρνεις Νόμπελ ψευτιάς.
Η υπερβολή και το ψέμα ΝΑΤΟ μεγαλείο του.
Όσοι έχετε το βιβλίο από το πεύκο φυλάξτε το (το έχω κι εγώ). Είναι μνημείο της ανθρωπότητας στο ψέμα.

jimeta
Guest
jimeta

Αδέσποτε γιατί είναι ψέματα μπορείς να μας το τεκμηριώσεις; ή αλήθεια είναι ότι λέει το κρεμλίνο και ο πουτινιάρης.

Fazer
Member
Fazer

Το ιρακ δεν ειναι hollywood
Bravo Two Zero The Real Story
https://www.youtube.com/watch?v=mPe-c_3eAIg

jim40
Member
jim40

Πρέπει να είσαι πολύ γκαντέμης για να πας αποστολή στην έρημο και να πέσεις σε κακοκαιρία με χιόνια

nikos
Guest
nikos

Πραγματικά απίστευτη ιστορία μακάρι να ξέρουμε κι άλλες.

Maximilian1979
Guest
Maximilian1979

Οσοι αιχμαλωτιστηκαν εγιναν ακριβως αυτο, αιχμαλωτοι πολεμου, οχι ομηροι, ομηρεια ειναι π.χ. μια αεροπειρατεια οπου οι επιβαινοντες κρατουνται για να χρησιμοποιηθουν ως διαπραγματευτικο οπλο, περι στοιχειωδους διακρισης μεταξυ δυο εντελως διαφορετικων εννοιων προκειται