Το εσωτερικό του Κρόνου ίσως είναι πηχτό σαν μέλι

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 62
  •  
  •  

Το 2017 ο Βολιστήρας Cassini έπεσε στον Κρόνο, δίνοντας έτσι τέλος σε μια αποστολή εξερεύνησης που διήρκησε περίπου δυο δεκαετίες.

Ακόμη όμως και αυτή η τελευταία του βουτιά μέσα στον Κρόνο αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη για τους επιστήμονες και ερευνητές, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν τα τελευταία δεδομένα που αναμετέδωσε ο βολιστήρας για να κάνουν μια εκπληκτική ανακάλυψη για τον Κρόνο: Το υγρό εσωτερικό του αέριου γίγαντα έχει υψηλό ιξώδες κάνοντας το κολλώδες σαν μέλι.

Καταρχάς το Cassini επιβεβαίωσε κάποια πράγματα που ήδη γνωρίζαμε για τον Κρόνο: Πρώτα από όλα ότι ο αέριος γίγαντας έχει ένα στερεό μεταλλικό πυρήνα ο οποίος περικλείεται από ένα στρώμα βραχώδους υλικού. Αυτό με την σειρά του περικλείεται από ένα στρώμα υγρού μεταλλικού υδρογόνου που και αυτό περικλείεται από ένα στρώμα υγρού (μη μεταλλικού) υδρογόνου. Πάνω από αυτό υπάρχει ένα στρώμα αερίων με πολύ δυνατούς ανέμους να στροβιλίζονται στην επιφάνεια του Κρόνου.

Όταν ο Cassini έκανε την βουτιά μέσα στον Κρόνο, έκανε μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο του πλανήτη. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ισχυροί αυτοί άνεμοι σταματούν να υφίστανται σε βάθος περίπου 8.500 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη. Κανείς όμως δεν μπορούσε να εξηγήσει γιατί σταματούσαν σε αυτό το βάθος

Τώρα στην τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Fluids, διεθνής ομάδα επιστημόνων, προτείνει ένα θεωρητικό μοντέλο για τον Κρόνο που μπορεί να δώσει την εξήγηση γιατί υφίσταται αυτό το φαινόμενο.

“Βαθιά στο εσωτερικό του Κρόνου υπάρχει υψηλή πίεση και έτσι αέρια γίνονται υγρά, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ηλεκροαγωγιμότητα και έτσι επηρεάζονται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. Ένα ηλεκροαγώγιμο, ρευστό υγρό θα παραμορφώσει το μαγνητικό πεδίο. Αυτή ακριβώς η παραμόρφωση αυξάνει την εσωτερική τριβή (ιξώδες) μέσα στο υγρό, κάνοντας το κολλώδες σαν μέλι. ” δήλωσε ο ερευνητής Navid Constantino σε δελτίο τύπου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το υψηλό ιξώδες είναι ο λόγος που οι ισχυροί άνεμοι δεν φτάνουν σε μεγάλο βάθος μέσα στον Κρόνο. Βεβαίως, αν και σκοπεύουν να διενεργήσουν  περισσότερα πειράματα για να επαληθεύσουν τη θεωρία, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά θετικά.

“Το μυστήριο του τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στους αέριους γίγαντες όπως ο Κρόνος, μόλις τώρα αρχίζει και αποκαλύπτεται. Τα ευρήματα μας, δίνουν ένα πολλά υποσχόμενο πλαίσιο για την ερμηνεία των δεδομένων από τις πλανητικές αποστολές και δημιουργούν μια καλύτερη κατανόηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, άλλα και πέρα από αυτό.” επισήμανε ο Constantino.

Πηγή: Futurism


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 62
  •  
  •