Η Σαουδική Αραβία μπλοκάρει την αγορά φρεγατών MEKO A200 από την Αίγυπτο

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το περασμένο Σεπτέμβριο, η Αίγυπτος αποφάσισε να προμηθευτεί 4 φρεγάτες MEKO A200 από τη Γερμανία και συγκεκριμένα την ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Η συμφωνία όμως φαίνεται να “σκαλώνει” εξαιτίας Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η «La Tribune», η πρόσφατη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Γερμανίας, εξαιτίας της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, ώθησε το Ριάντ στο να ασκήσει “βέτο” στην αιγυπτιακή προμήθεια των A200.

Αν αναρωτιέστε γιατί πέφτει λόγος στη Σαουδική Αραβία να μπλοκάρει προμήθειες όπλων της Αιγύπτου, η απάντηση είναι απλή. Η Αίγυπτος είναι μια χώρα με σοβαρά οικονομικά προβλήματα που όμως αγοράζει “ότι κινείτε” στη διεθνή αγορά όπλων. Η Σαουδική Αραβία είναι σημαντική αρωγός αυτών των δαπανών.

Υπενθυμίζουμε πως πριν μερικές ημέρες, το Βερολίνο αποφάσισε να παγώσει τις εξαγωγές όπλων στο Ριάντ. Το Βερολίνο είχε εγκρίνει την πώληση εξοπλισμού αξίας 416,4 εκατομμυρίων ευρώ στο Ριάντ στο διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 30ής Σεπτεμβρίου. Το σαουδαραβικό “βέτο” θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην TKMS, εφόσον τα γραφόμενα της La Tribune ισχύουν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
harispeios
Guest
harispeios

Η γνώμη μου είναι πως η φρεγάτα Α200 θα έπρεπε να είναι και δική μας επιλογή. Σε ένα παράλληλο πρόγραμμα με εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ του ΠΝ. Επιτυγχάνεται έτσι ομοιογένεια σκαφών/σχεδίων, αισθητήρων/όπλων, πλεονεκτήματα στην ναυπήγηση τους λόγω πρότερης συνεργασίας με την μητρική κατασκευάστρια εταιρεία. Εάν το “σχέδιο” χρηματοδότησης της πιθανολογούμενης αγοράς των (2;) FTI, το προτείναμε στους γερμανούς για Α200, μήπως θα έτρεχε ταχύτερα το θέμα;

observer
Guest
observer

Είπαμε, οι Γερμανοί είναι φίλοι μας…….