Βίντεο: Κατάρριψη κινέζικου UAV της Σαουδικής Αραβίας από αντάρτες Χούθι στην Υεμένη

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που παρουσιάζει την κατάρριψη ενός κινέζικης κατασκευής αναγνωριστικού μη επανδρωμένου αεροχήματος της Σαουδικής Αραβίας:

Καθώς ο συγκεκριμένος τύπος δεν βρίσκεται σε υπηρεσία με άλλη χώρα της περιοχής, ο κάτοχός του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Επιπλέον, σε πλάνα διακρίνονται καθαρά τα συντρίμια του αεροχήματος οπότε ούτε ο τύπος μπορεί να αμφισβητηθεί.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι βέβαια αφενός μεν η κατοχή φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων από τους αντάρτες Χούθι, που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς την πηγή προέλευσης των πυραύλων αυτών.

Η λογική λέει οτι ο προμηθευτής είτε επίσημα είτε «κάτω από το τραπέζι» ήταν το Ιράν, που έτσι ή αλλιώς στηρίζει τους αντάρτες από την αρχή της εμφύλιας σύρραξης στην Υεμένη, αν και πάντα η προμήθεια πολεμικού υλικού γινόταν με τρόπο που το Ιράν να μπορεί να αρνηθεί ότι είναι αυτό που το δίνει στους αντάρτες.

Το άλλο ενδιαφέρον είναι ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί επιχειρησιακά οπλισμένα UAV, αφού το συγκεκριμένο Wing Loong όπως διακρίνεται στα πλάνα έφερε πυλώνες ανάρτησης οπλισμού, τουλάχιστον δυο, με κατευθυνόμενους πύραυλους αέρος-εδάφους, είτε για συγκεκριμένη αποστολή κρούσης είτε για προσβολή στόχων ευκαιρίας.

Οι αντάρτες Χούθι βρίσκονται σε μειονεκτική επιχειρησιακή θέση, ποιοτικά και αριθμητικά, και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά και την παραμικρή επιτυχία στο πεδίο της μάχης.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spider
Member
Noble Member
Spider

Και ως συνήθως τα γνωστά….θρησκευτικά που περιλαμβάνουν και το Ισραήλ (!) μέσα. unamused unamused unamused

KK76
Guest
KK76

Φορητό αντιαεροπορικό πάντως στο βίντεο δεν φαίνεται.