Τι είδαν οι πρόγονοί μας πριν 70.000 χρόνια ατενίζοντας το νυχτερινό ουρανό;

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πριν 70.000 χρόνια, ένα άστρο πέρασε “ξυστά” από το ηλιακό μας σύστημα. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για ένα διπλό αστρικό σύστημα, που αποτελείται από έναν ερυθρό και έναν καφέ νάνο. Μόλις το 2015, μάθαμε για τη κοντινή διέλευσή του. Σύμφωνα με νεότερα δεδομένα, οι μακρινοί πρόγονοί μας, έγιναν μάρτυρες αυτού του φαινομένου.

Το (διπλό) άστρο του Scholz, πέρασε πολύ κοντά από το ηλιακό μας σύστημα πριν 70.000 χρόνια και συγκεκριμένα σε απόσταση λιγότερη του ενός έτους φωτός. Ενδεικτικά η απόσταση του κοντινότερου αστέρα, του Εγγύτατου Κένταυρου, είναι 4,2 έτη φωτός. Εκείνη την εποχή, οι σύγχρονοι άνθρωποι μοιράζονταν τη Γη με τους Νεάντερταλ και μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η απόσταση της διέλευσης, δεν το έκανε ορατό από τη Γη.

Οι αστρονόμοι υπολόγισαν με ακρίβεια 98% ότι πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα σε απόσταση 0,8 έτών φωτός (8 τρις χλμ). Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, επανυπολόγισε τα δεδομένα του 2015 και κατέληξε στο συμπέρασμα πως κοιτάζοντας τον ουρανό, οι πρόγονοί μας είδαν ένα αμυδρά ερυθρό σημείο.

Το αστέρι του Scholz διατάραξε τις θέσεις των σωμάτων που βρίσκονται στο Νέφος του Όορτ και η επίδραση αυτή είναι ορατή μέχρι σήμερα και φαίνεται στις τροχιες των κομητών που διαπερνούν το ηλιακό μας σύστημα. Μελετώντας τις γνωστές τροχιές αυτών των αντικειμένων -339 στο σύνολο- η ομάδα υπολόγισε πως 36 από αυτά, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από το διερχόμενο αστέρι.

Σήμερα το εν λόγω διπλό άστρο βρίσκεται περίπου 17 έως 23 έτη φωτός μακρυά από τη Γη, στον αστερισμό του Μονόκερου και είναι ένα από το 70 πλησιέστερα άστρα στη γη.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Theo
Guest

Πολύ εύστοχο το ερώτημα. Συμπληρώνω, τέτοια φαινόμενα επηρέασαν την ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και πόσο (βλέπε θρησκεία).

kinisis
Guest
kinisis

Εξαιρετικά ενδιαφέρον!