Γερμανία: Σκάνδαλο με το Panzer για… Nibelungen (διότι το μέγεθος μετράει)

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης Puma με το οποίο εφοδιάζεται ο γερμανικός Στρατός έχει ένα… μεγάλο θέμα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το Schützenpanzer Puma είναι πολύ μικρό για προσωπικό ύψους άνω του 1,84 μ. –και οι Γερμανοί είναι συνήθως μεγαλόσωμοι– κάτι το οποίο σημαίνει ότι το αξίας 8.038.472 ευρώ ΤΟΜΑ είναι κατάλληλο για αρματιστές… Νιμπελούνγκεν (μυθική φυλή νάνων από την διάσημη όπερα του Ρ. Βάγκνερ «Der Ring des Nibelungen»).

Το ευμεγέθες πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Bundeswehr οφείλεται κατά το σχετικό δημοσίευμα στον σχεδιασμό του Puma βάσει σωματομετρικών δεδομένων άνω της 15ετίας, οπότε όλα τα χαρακτηριστικά ασφάλειας και προστασίας του πληρώματος και του μεταφερόμενου προσωπικού, όπως τα ειδικά καθίσματα, είναι σχεδιασμένα αναλόγως. Τα ισχύοντα πρότυπα προβλέπουν ύψος έως 1,96 μ. όμως στο πρόσθιο τμήμα του νέου άρματος το μέγιστο ύψος είναι 1.91 μ. και εκτιμάται ότι πολλοί δεν θα μπορέσουν να επανδρώσουν τον συγκεκριμένο τύπο, αναφέρει η Welt επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.

Προς το παρόν παραμένει αδιευκρίνιστο αν η σχεδίαση του Puma μπορεί να τροποποιηθεί, λένε οι στρατιωτικοί. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται σύντομα να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα. Τα εσφαλμένα πρότυπα υποχρεώνουν τώρα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας να παραγγέλνει νέο εξοπλισμό και φόρμες αρματιστών και να αλλάζει τα στάνταρντ πρόσληψης προσωπικού, αναζητώντας… λίγο πιο κοντούς.

Το στενάχωρο του άρματος δεν είναι το μόνο πρόβλημα με το Puma. Τα 342 ΤΟΜΑ του τύπου που θα ανανεώσουν το τεθωρακισμένο δυναμικό του γερμανικού Στρατού καθυστέρησαν σχεδόν πέντε χρόνια να αρχίσουν να φθάνουν στις μονάδες. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020 ενώ το 200ό Ρuma βγήκε από την γραμμή παραγωγής της Rheinmetall στο Unterlüß της Νότιας Σαξονίας τον Ιανουάριο. Το δε τελικό κόστος έχει εκτιναχθεί στο 1,21 δις ευρώ, καθιστώντας κάθε Puma κατά 55% ακριβότερο απ’ ότι είχε αρχικά υπολογισθεί.

Το SPz Puma ζυγίζει 31,45 τόννους και δύναται να μεταφερθεί από μεταγωγικό Airbus Α400Μ. Με την προσθήκη του «πακέτου» πρόσθετης θωράκισης 4ης γενεάς AMAP (Advanced Modular Armor Protection) της γερμανικής IBD Ingenieurbüro Deisenroth GmbH το βάρος αυξάνεται στους 43 τόννους για τα οχήματα του Επιπέδου C.

Διαθέτει ένα πυροβόλο Mauser MK30-2 των 30 χιλ. σε τηλεχειριζόμενο πύργο με αναχορηγία 400 βλημάτων και ένα συζυγές πολυβόλο ΗΚ MG4 διαμετρήματος 5.56 χιλ. τα οποία μπορούν να βάλλουν μέσω ψηφιοποιημένου Συστήματος Ελέγχου Πυρός κατά κινούμενων και σταθερών στόχων, ημέρα και νύκτα. Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές πιστοποίησης του αντιαρματικού πυραύλου Spike LR προκειμένου το σύστημα να αποτελέσει μέρος του οπλισμού με βολές live βλημάτων εναντίον στόχων στα 2.000 και 4.000 μ. σε διαμόρφωση fire-and-forget και fire-and-observe.

Έχοντας υποστεί ήδη αρκετές αλλαγές, ο τύπος θα αντικαταστήσει τα Marder 1 τα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία από το 1971. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την παράδοση 405 ΤΟΜΑ από την Rheinmetall Landsysteme και την Krauss-Maffei Wegmann (KMW) που μετέχουν από κοινού στην Projekt System & Management (PSM) GmbH έχοντας αναλάβει εκάστη την κατασκευή του 50% των τεθωρακισμένων που θα παραδοθούν αλλά αργότερα ο αριθμός μειώθηκε κατά 100 οχήματα, για να οριστικοποιηθεί τελικά στα 342, συμπεριλαμβανομένων οκτώ εκπαιδευτικών.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aris
Member
Aris

Εμείς που είμαστε «κοντοί» τα θέλουμε άμα κας τα δίνουν 2€ το κομμάτι συμβολικά…μην πάει τσάμπα η επένδυση που ούτως ή άλλος εμείς πληρώσαμε….

jim40
Member
jim40

Δηλαδή στα Marder πώς χωρούσαν οι Γερμανοί?

Apostolis
Member
Apostolis

Και 200.000 να μας τα πουλούσαν πάλι δεν θα είχαμε λεφτά για αγορά τομα.
Εδώ χρήζουν συντήρησης και πιστοποίησης δεκάδες οπλικά συστήματα και δεν
κάνουμε τίποτα.