10.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Σε πλήρη εξέλιξη ο ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 – Οι πρώτες εντυπώσεις από τα F-35A της Ιταλικής Αεροπορίας

- Advertisement -

Με περισσότερες από 40 απογειώσεις από την 117ΠΜ από την Ανδραβίδα, ξεκίνησε σήμερα το πρωί η πτητική δραστηριότητα στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019». Οι σχηματισμοί της ΠΑ αποτελούμενοι από μαχητικά F-16C/D Block 30 της 330Μ,  F-16 Block 50 της 341Μ και 347Μ, F-16C/D Block 52+ της 340Μ/343Μ/337Μ και F-16C/D Block 52+ Advanced της 335Μ/ 336Μ μαζί με Mirage 2000EGM της 332Μ, Mirage 2000-5Mk2 της 331Μ και φυσικά F-4E AUP Phantom II της 338Μ εξόρμησαν στο Αιγαίο μαζί με συμμαχικά μαχητικά των ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας και ΗΑΕ!
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων Αμερικανικά F-16CM της 480FS (52nd FW – USAFE), Mirage 2000-9 των ΗΑΕ (UAEAF), F-16C/D Barak της Ισραηλινής Αεροπορίας  (IAF) και φυσικά Tornado ECR και τα «πολυαναμενόμενα» F-35A Lightning II του 13° Gruppo (32° Stormo) της Ιταλικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare- AMI)!
Οι δεσμευμένες περιοχές που χρησιμοποιούνται στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» περιλαμβάνουν σημεία σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών που βρίσκονται στην Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών πέταξαν πάνω από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Λήμνο ενώ έγινε γνωστό οτι θα πραγματοποιηθούν και πτήσεις μέχρι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης στο Αν. Αιγαίο.
Εϊναι σαφές οτι η άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019” επεκτείνεται και σε περιοχές με ιδιαίτερα υψλό συμβολισμό, προσφέροντας υπερ – αξία και σε οτι αφορά την Εθνική Αμυντική διπλωματία. Η Τουρκία στέκεται αμήχανη απέναντι στην έντονη διεθνή αεροπορική παρουσία στους ουρανούς του Αιγαίου, με ενορχηστρωτή την ΠΑ και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου πλέον έχουν διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια απειλές από τις ΗΠΑ οτι ενδεχόμενη παραλαβή των S-400, σημαίνει οχι μόνο αποκοπή της Άγκυρας από το άρμα του F-35 αλλά και κυρώσεις που φτάνουν μέχρι την εκδίωξη της από το ΝΑΤΟ.

Περιοχές – αποστολές
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ρεαλιστικά σενάρια στα οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο μικτών σχηματισμών COMAO,  που έχουν στόχο να πλήξουν εικονικά στόχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αεροδρόμια, εγκαταστάσεις στρατηγικής αξίας, αντιαεροπορικά συστήματα αλλά και ναυτικοί στόχοι.
Επιπλέον μεγάλο τμήμα των αποστολών περιλαμβάνει μαχητικά σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS), τα οποία θα εκτελέσουν εικονικές προσβολές σε συνεργασία με προωθημένους ελεγκτές JTAC. Οι JTAC που ανήκουν σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων όπως το ΕΤΑ, η Ζ ΜΑΚ, η ΔΥΚ και η 31η ΜΕΕΔ έχουν ήδη αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες θέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, εφαρμόζοντας διαδικασίες καθοδήγησης μαχητικών μέσω τυποποιημένης διαδικασίας.
Στα σενάρια συμμετέχουν ενεργά μονάδες αεράμυνας και αντιαεροπορικών συστημάτων της ΠΑ και του ΕΣ σε συνεργασία με φρεγάτες του ΠΝ που έχουν ρόλο «εχθρικής απεικόνισης», παρέχοντας ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης τόσο για τα μαχητικά που συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» όσο και για το ίδιο το προσωπικό που τα στελεχώνει.
Τα F-35 είναι “αντιμετωπίσιμα”
Ηδη έχουν προκύψει αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την απόδοση όλων των μαχητικών που συμμετέχουν και ιδίως των F-35A της Ιταλικής Αεροπορίας που αποδεικνύεται οτι έχουν σημαντικές ικανότητες όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς αλλά και αδυναμίες.. Μάλιστα σε συγκεκριμένη φάση της άσκησης οι μόνοι που κατάφεραν να προσεγγίσουν αρκετά και να προσβάλουν τομέα που επιτηρούσε συστοιχία Patriot της ΠΑ ήταν οι Ισραηλινοί με F-16C/D Barak, ενώ σε αυτούς που φαίνεται οτι.. δεν τα κατάφεραν συμπεριλαμβάνονται και οι Ιταλοί με F-35A!
Οι ακριβείς συνθήκες φυσικά δεν διευκρινίζονται ενώ πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν οτι τα ιταλικά Lightning ΙΙ φέρουν όπως είναι γνωστό τους ανακλαστήρες Η/Μ ακτινοβολίας Luneberg” (Luneberg Lens Radar Reflector) που αυξάνουν αρκετές εκατοντάδες φορές το ίχνος ραντάρ που παρουσιάζει το αεροσκάφος.. Επίσης περιορισμένη είναι η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου ενώ σε οτι αφορά τα συστήματα αεράμυνας της ΠΑ εχει διευκρινιστεί και με άλλες ανάλογες ευκαιρίες στο παρελθόν οτι πραγματοποιούν εκπαίδευση, χωρίς να ρίχνουν στη μάχη όλους τους “άσους που κρύβουν στο μανίκι τους”!
Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι πληροφορίες που αναφέρουν οτι και σε ρόλο αέρος αέρος τα Ιταλικά F-35A ήταν «αντιληπτά» και «αντιμετωπίσιμα» σε πολλές περιπτώσεις από τα μαχητικά F-16C/D, Mirage 2000-5Mk2 και F-4E AUP της ΠΑ! Κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση οτι το F-35A μπορεί να εντοπιστεί στον αέρα από φίλια μαχητικά υπό συγκεκριμένες βεβαίως συνθήκες και καταστάσεις.
Σε κλειστές αερομαχίες το μαχητικό επίσης διαπιστώθηκε οτι είναι αντιμετωπίσιμο ενώ οι χειριστές της ΠΑ έχουν την μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες τακτικές για την αντιμετώπιση του!


 Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως απόδειξη για το τι μπορεί ή δεν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το F-35 καθώς μιλάμε για μια άσκηση με συγκεκριμένες συνθήκες και παραμέτρους. Πάντως η γενική εκτίμηση των χειριστών της ΠΑ από τη μέχρι τώρα συνεργασία είναι οτι το μαχητικό είναι πολύ ικανό, δικαιώνει το χαρακτηρισμό του ως “game changer” ενώ είναι σαφές οτι οι Ιταλοί συνάδελφοί τους βρίσκονται σε φάση εξοικείωσης με τα νέα μαχητικά 5ης γενιάς που διαθέτουν.
Κάτι που είναι απολύτως φυσικό καθώς ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την παραλαβή τους και εν συνεχεία κήρυξη αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας είναι μικρός με ότι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα τους να συμμετέχουν σε πολύπλοκα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων.
Για αυτό άλλωστε όπως τονίζουν σχετικές πηγές, οι Ιταλοί έφεραν τα F-35A στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» επιδιώκοντας ποιοτική αεροπορική εκπαίδευση, προκειμένου οι χειριστές τους να αποκτήσουν πολύτιμες παραστάσεις και εμπειρίες ανάλογες αυτές που μπορεί κανείς να συναντήσει σε λίγα μονάχα μέρη στην Ευρώπη!
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Gowind HN: Eίναι τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις Kortenaer στο ΠΝ;

Η απόφαση για την αγορά των φρεγατών FDI HN θεωρείται ως το σημείο καμπής της αλλαγής της ισορροπίας ναυτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H Γαλλία με την Ελλάδα και η Ισπανία με την Τουρκία,...

16
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο δε διαθέτει κοινό γεωστρατηγικό πλάνο, αλλά πολλές φορές, κάποιες χώρες, όχι μόνο υποδαυλίζουν τους εταίρους τους, αλλά ζημιώνουν την...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 30 Νοεμβρίου 1853: Nαυμαχία της Σινώπης, οι Ρώσοι καταστρέφουν...

1
Η Μοίρα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας βομβαρδίζει και καταστρέφει πλήρως ναυτική μοίρα του Οθωμανικού ναυτικού που βρισκόταν αγκυροβολημένη στο λιμάνι της Σινώπης,...
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ανθυποβρυχιακό webinar της ΠΤΗΣΗΣ: Οι δυνατότητες των νέων φρεγατών και ελικοπτέρων του ΠΝ, το μέλλον των drones

To 2ο webinar που οργάνωσε το περιοδικό ΠΤΗΣΗ, το www.ptisidiastima.com και το www.navaldefence.gr σε συνεργασία με την Crowd Policy, με θέμα τις Ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις...

ΣΥΡΙΖΑ: Τυχοδιωκτισμός η αποστολή μάχιμων στο Σαχέλ, κίνδυνος για την εσωτερική μας ασφάλεια

«Από τη συνέντευξη του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου στην Όλγα Τρέμη έγινε φανερό πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη αποφασίσει, ίσως και πριν την υπογραφή...

Παναγιωτόπουλος: Εξετάζουμε ήδη την αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ

Η Ελλάδα εξετάζει ήδη την αποστολή της πρώτης ομάδας μάχιμων στρατιωτικών στη ζώνη του Σαχέλ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τονίζει σε συνέντευξή του στο...