Σε πλήρη εξέλιξη ο ΗΝΙΟΧΟΣ 2019 – Οι πρώτες εντυπώσεις από τα F-35A της Ιταλικής Αεροπορίας

39
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Με περισσότερες από 40 απογειώσεις από την 117ΠΜ από την Ανδραβίδα, ξεκίνησε σήμερα το πρωί η πτητική δραστηριότητα στο πλαίσιο της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2019». Οι σχηματισμοί της ΠΑ αποτελούμενοι από μαχητικά F-16C/D Block 30 της 330Μ,  F-16 Block 50 της 341Μ και 347Μ, F-16C/D Block 52+ της 340Μ/343Μ/337Μ και F-16C/D Block 52+ Advanced της 335Μ/ 336Μ μαζί με Mirage 2000EGM της 332Μ, Mirage 2000-5Mk2 της 331Μ και φυσικά F-4E AUP Phantom II της 338Μ εξόρμησαν στο Αιγαίο μαζί με συμμαχικά μαχητικά των ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλίας και ΗΑΕ!

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων Αμερικανικά F-16CM της 480FS (52nd FW – USAFE), Mirage 2000-9 των ΗΑΕ (UAEAF), F-16C/D Barak της Ισραηλινής Αεροπορίας  (IAF) και φυσικά Tornado ECR και τα «πολυαναμενόμενα» F-35A Lightning II του 13° Gruppo (32° Stormo) της Ιταλικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare- AMI)!

Οι δεσμευμένες περιοχές που χρησιμοποιούνται στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» περιλαμβάνουν σημεία σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών που βρίσκονται στην Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικότερα σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών πέταξαν πάνω από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Λήμνο ενώ έγινε γνωστό οτι θα πραγματοποιηθούν και πτήσεις μέχρι το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης στο Αν. Αιγαίο.

Εϊναι σαφές οτι η άσκηση “ΗΝΙΟΧΟΣ 2019” επεκτείνεται και σε περιοχές με ιδιαίτερα υψλό συμβολισμό, προσφέροντας υπερ – αξία και σε οτι αφορά την Εθνική Αμυντική διπλωματία. Η Τουρκία στέκεται αμήχανη απέναντι στην έντονη διεθνή αεροπορική παρουσία στους ουρανούς του Αιγαίου, με ενορχηστρωτή την ΠΑ και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή όπου πλέον έχουν διατυπωθεί με απόλυτη σαφήνεια απειλές από τις ΗΠΑ οτι ενδεχόμενη παραλαβή των S-400, σημαίνει οχι μόνο αποκοπή της Άγκυρας από το άρμα του F-35 αλλά και κυρώσεις που φτάνουν μέχρι την εκδίωξη της από το ΝΑΤΟ.

Περιοχές – αποστολές

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται ρεαλιστικά σενάρια στα οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών στο πλαίσιο μικτών σχηματισμών COMAO,  που έχουν στόχο να πλήξουν εικονικά στόχους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αεροδρόμια, εγκαταστάσεις στρατηγικής αξίας, αντιαεροπορικά συστήματα αλλά και ναυτικοί στόχοι.

Επιπλέον μεγάλο τμήμα των αποστολών περιλαμβάνει μαχητικά σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS), τα οποία θα εκτελέσουν εικονικές προσβολές σε συνεργασία με προωθημένους ελεγκτές JTAC. Οι JTAC που ανήκουν σε μονάδες Ειδικών Δυνάμεων όπως το ΕΤΑ, η Ζ ΜΑΚ, η ΔΥΚ και η 31η ΜΕΕΔ έχουν ήδη αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες θέσεις στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, εφαρμόζοντας διαδικασίες καθοδήγησης μαχητικών μέσω τυποποιημένης διαδικασίας.

Στα σενάρια συμμετέχουν ενεργά μονάδες αεράμυνας και αντιαεροπορικών συστημάτων της ΠΑ και του ΕΣ σε συνεργασία με φρεγάτες του ΠΝ που έχουν ρόλο «εχθρικής απεικόνισης», παρέχοντας ρεαλιστικές συνθήκες εκπαίδευσης τόσο για τα μαχητικά που συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» όσο και για το ίδιο το προσωπικό που τα στελεχώνει.

Τα F-35 είναι “αντιμετωπίσιμα”

Ηδη έχουν προκύψει αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την απόδοση όλων των μαχητικών που συμμετέχουν και ιδίως των F-35A της Ιταλικής Αεροπορίας που αποδεικνύεται οτι έχουν σημαντικές ικανότητες όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς αλλά και αδυναμίες.. Μάλιστα σε συγκεκριμένη φάση της άσκησης οι μόνοι που κατάφεραν να προσεγγίσουν αρκετά και να προσβάλουν τομέα που επιτηρούσε συστοιχία Patriot της ΠΑ ήταν οι Ισραηλινοί με F-16C/D Barak, ενώ σε αυτούς που φαίνεται οτι.. δεν τα κατάφεραν συμπεριλαμβάνονται και οι Ιταλοί με F-35A!

Οι ακριβείς συνθήκες φυσικά δεν διευκρινίζονται ενώ πρέπει να λάβει κανείς υπόψιν οτι τα ιταλικά Lightning ΙΙ φέρουν όπως είναι γνωστό τους ανακλαστήρες Η/Μ ακτινοβολίας Luneberg” (Luneberg Lens Radar Reflector) που αυξάνουν αρκετές εκατοντάδες φορές το ίχνος ραντάρ που παρουσιάζει το αεροσκάφος.. Επίσης περιορισμένη είναι η χρήση συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου ενώ σε οτι αφορά τα συστήματα αεράμυνας της ΠΑ εχει διευκρινιστεί και με άλλες ανάλογες ευκαιρίες στο παρελθόν οτι πραγματοποιούν εκπαίδευση, χωρίς να ρίχνουν στη μάχη όλους τους “άσους που κρύβουν στο μανίκι τους”!

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και οι πληροφορίες που αναφέρουν οτι και σε ρόλο αέρος αέρος τα Ιταλικά F-35A ήταν «αντιληπτά» και «αντιμετωπίσιμα» σε πολλές περιπτώσεις από τα μαχητικά F-16C/D, Mirage 2000-5Mk2 και F-4E AUP της ΠΑ! Κάτι που επιβεβαιώνει την εκτίμηση οτι το F-35A μπορεί να εντοπιστεί στον αέρα από φίλια μαχητικά υπό συγκεκριμένες βεβαίως συνθήκες και καταστάσεις.

Σε κλειστές αερομαχίες το μαχητικό επίσης διαπιστώθηκε οτι είναι αντιμετωπίσιμο ενώ οι χειριστές της ΠΑ έχουν την μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες τακτικές για την αντιμετώπιση του!

 Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως απόδειξη για το τι μπορεί ή δεν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το F-35 καθώς μιλάμε για μια άσκηση με συγκεκριμένες συνθήκες και παραμέτρους. Πάντως η γενική εκτίμηση των χειριστών της ΠΑ από τη μέχρι τώρα συνεργασία είναι οτι το μαχητικό είναι πολύ ικανό, δικαιώνει το χαρακτηρισμό του ως “game changer” ενώ είναι σαφές οτι οι Ιταλοί συνάδελφοί τους βρίσκονται σε φάση εξοικείωσης με τα νέα μαχητικά 5ης γενιάς που διαθέτουν.

Κάτι που είναι απολύτως φυσικό καθώς ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από την παραλαβή τους και εν συνεχεία κήρυξη αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας είναι μικρός με ότι αυτό συνεπάγεται για την ικανότητα τους να συμμετέχουν σε πολύπλοκα σενάρια αεροπορικών επιχειρήσεων.

Για αυτό άλλωστε όπως τονίζουν σχετικές πηγές, οι Ιταλοί έφεραν τα F-35A στον «ΗΝΙΟΧΟ 2019» επιδιώκοντας ποιοτική αεροπορική εκπαίδευση, προκειμένου οι χειριστές τους να αποκτήσουν πολύτιμες παραστάσεις και εμπειρίες ανάλογες αυτές που μπορεί κανείς να συναντήσει σε λίγα μονάχα μέρη στην Ευρώπη!

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Τελικα ειναι η δεν ειναι κουβάς;;;;;

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Σύμφωνα με το άρθρο είναι κουβαδακι στην χειρότερη περίπτωση wink

Π.Α
Guest
Π.Α

Σορρυ αλλα αρθρο υπερ του φου – 35 ειναι, και ας εχει αντιθεσεις, απ τη μια ειναι αντιμετωπισιμο αλλα φερει και ανακλαστηρες αλλα απ την αλλη ειναι και game changer… οκ αποφασιστε

ETS
Member
ETS

Aυτο καταλαβατε απο ολοκληρο αρθρο εσυ και οι υπολοιποι?
Ξαναδιαβαστε το καλυτερα .

Π.Α
Guest
Π.Α

Εαυ κατσε ξαναδιαβασετο να καταλαβεις τις αντιθεσεις που εχει
που-χου
”Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως απόδειξη για το τι μπορεί ή δεν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το F-35 καθώς μιλάμε για μια άσκηση με συγκεκριμένες συνθήκες και παραμέτρους. Πάντως η γενική εκτίμηση των χειριστών της ΠΑ από τη μέχρι τώρα συνεργασία είναι οτι το μαχητικό είναι πολύ ικανό, δικαιώνει το χαρακτηρισμό του ως “game changer” ενώ είναι σαφές οτι οι Ιταλοί συνάδελφοί τους βρίσκονται σε φάση εξοικείωσης με τα νέα μαχητικά 5ης γενιάς που διαθέτουν.” κτλ

Flight and Space
Admin
Famed Member

Αν δεν το έχετε καταλάβει, αυτά που γράψαμε δεν είναι δικές μας απόψεις, αλλά το άθροισμα απόψεων αρκετών συμμετεχόντων στην άσκηση, κι όχι μόνο Ελλήνων. Αν τώρα παίρναμε κι εμείς μέρος, πετώντας πχ. με Tornado, θα σας είχαμε κάτι πιο σαφές.

ETS
Member
ETS

Καμία αντιθεση δεν υπάρχει πουθενά αν και εννοείς αντίφαση.
Οι αντιθεσεις απλά περιγράφουν όπως και σε κάθε αεροσκαφος την εικονα της παρουσίας του.
Άλλο το ένα που γράφει το άρθρο και άλλο το άλλο.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Εμείς πως ξέρουμε ότι οι Ιταλοί αεροπόροι εξάντλησαν τις δυνατότητες τους (ως χειριστές) στην εναέρια μάχη; question

Quark
Guest
Quark

Οι μόνοι που θα ξέρουν τις πραγματικές ικανότητες του F35 είναι οι χρήστες του.
Δεν υπάρχει περίπτωση σε άσκηση να δείξουν όλο το φάσμα δυνατοτήτων

ΒΑΣΙΛΗΣ
Guest
ΒΑΣΙΛΗΣ

Ο,τι μάθουμε για το αεροσκάφος θα το μάθουμε από τους Ισραηλινούς, που το χρησιμοποιούν και σε μάχη κιόλας.
Οι Ιταλοί, απ’ότι κατάλαβα, είναι σε φάση “γυρνάμε το κλειδί και βάζουμε μπρός”.
Πάντως τραγικό που τους επέβαλαν οι Αμερικάνοι να το χρησιμοποιήσουν στην πιο απαιτητική και ρεαλιστική άσκηση της Ευρώπης, με τους ανακλαστήρες. Δεν ξέρω που θα έχουν καλύτερη εξοικείωση οι Ιταλοί αν όχι στον Ηνίοχο.

NikolasTz
Member
NikolasTz

Μου κάνει την εντύπωση, πως και δεν συμμετείχαν την άσκηση οι Γάλλοι;

Dimitris
Member
Noble Member
Dimitris

Κατά τη γνώμη μου η πιο χρήσιμη πληροφορία είναι η δυνατότητα ανίχνευσης του ραντάρ του F-35 απ΄ τα RWR των ελληνικών αεροσκαφών όπως και η ικανότητα για λεπτομερές Ground Mapping. Δεν έχει καμία σημασία αν έγιναν αντιληπτά και δεν μπόρεσαν να “πλήξουν” τους Patriot. Με τους ανακλαστήρες πάνω τους, δεν βγαίνει κάποιο συμπέρασμα.

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Οι περίφημοι ανακλαστήρες φοριούνται μόνο κατα την διάρκεια διέλευσης πάνω απο αεροδιάδρομο όπου ήδη υπάρχουν επιβατικά αεροσκάφη για την αποφυγή ατυχήματος. Όπως κι όταν η LM παρέδιδε F-35A στο Ισραήλ και εκτελούσαν διέλευση νότια της Κρήτης.

Δεν βλέπω τον λόγο να φοράνε ανακλαστήρες κατα την διάρκεια των ασκήσεων.
Θα ήταν κουφό άλλωστε μετά απο τόσο κόπο και ετοιμασίες να έρθουν για να δοκιμαστούν σε συμμαχικό επίπεδο χωρίς να τεστάρουν μια απο τις κύριες δυνατότητες του αεροσκάφους που είναι η χαμηλή παρατηρησιμότητα.

ivychris
Guest
ivychris

παραδίδουν ιδιαίτερα επί πληρωμή sτη Red Flag

ETS
Member
ETS

Nαι να τεσταρουν και να αποκαλυψουν και τις ικανοτητες τους ..Δεν εχουν καμια αναγκη να τεσταρουν τιποτα σε κατι που ειναι ηδη πιστοποιημενο και εξελιγμενο για τετοιες συνθηκες ..Εμεις εχουμε αποριες και οχι οι χρηστες του.

Antonis_V
Guest
Antonis_V

Πότε λέτε να σχηματίσουμε κι εμείς καμιά μοίρα με F35?

Π.Α
Guest
Π.Α

Μακάρι ποτέ

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Mica er ειναι επίσης game changer.
Αλλά η μόνη fos για τα διλιτρα είναι τα δυο mirage 2000 στα ανενεργά αφη της Τανάγρας όπου έχει αφιέρωμα το τελευταίο τεύχος

photographix
Member

Δεν καταλαβα. Το εντοπισιμο και αντιμετωπισιμο αφορα πτησεις με τους ανακλαστηρες ή χωρις? (και εαν προκειται για αποστολες με τους ανακλαστηρες, τοτε δεν ειναι λογικα ανευ ουσιαστικης αξιας συμπερασματα εντοπισμου και αντιμετωπισης?)

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Η Σημαντική πληροφορία δεν ειναι το τι βλεπουμε εμείς αλλα αυτο που βλέπει ο Ιταλός.ποσο μακριά είδε το f-16? Το pwr του απο ποσο μακριά ανίχνευσε το apg 65 του f-4? Το irst ποσο μακριά βλέπει ενα mirage που πετά λίγα μέτρα πάνω απο το νερό?
Φυσικα με τους ανακλαστηρεσ Ειναι άλλο αεροπλάνο, αλλα να μην ξεχνάμε και το υπέρυθρο ίχνος. ο iris-t μπορει να δει το f-35?απο ποσο μακριά? Ο micaIR?

STRATOS
Member
STRATOS

Πολύ σωστός. Το υπέρυθρο ίχνος των F-35 είναι εκεί. Επομένως τα παθητικά συστήματα εντοπισμού της ΠΑ θα μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους…Iris-T, Mica IR (κορυφαίο), και ατρακτίδια Litening – Lantirn? διαμορφώσεις παθητικού εντοπισμού από τα αντιαεροπορικά συστήματα εδάφους της ΠΑ-ΣΞ-ΠΝ….

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Χρειαζόμαστε πιο σύγχρονα άτρακτιδια……

ETS
Member
ETS

Αυτά είναι σχεδιασμένα για στόχους εδάφους κυρίως ..
Χωριά την χαμηλή ανάλυση .
Η λύση λέγεται Legion Pod.

george_k
Guest
george_k

Είναι απλό… Το μεγάλο πλεονέκτημα του F-35 είναι το πολύ μικρό RCS που παρουσιάζει στα αντίπαλα ραντάρ. Να είστε σίγουροι ότι η μοναδική περίπτωση που δεν θα φορούν τους ανακλαστήρες θα είναι όταν πηγαίνουν για μάχη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είναι φορεμένοι. Δεν υπάρχει ουτε μια στο εκατομμύριο να αφήσουν οι αμερικανοί να υπάρχει ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί κάποιο από τα μυστικά του. Δεν το θέλουν ούτε οι χρήστες του αυτό. Κατά τα αλλά είναι ένα καινούργιο μαχητικό με κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα και ένα κινητήρα που αποδίδει 50.000 λίβρες ώση. Σαφώς και μπορεί να αντιμετωπιστεί σε μια εναέρια κλειστή αερομαχία.… Read more »

Ikarus
Guest
Ikarus
Nikoss
Member
Nikoss

Δεν νομιζω οι Ιταλοι να χρησιμοποιουν τα f35 σε stealth mode,για ευνοητους λογους,παντως αν αληθευει τελικα οτι ειναι αορατα ελπιζω εκει στο υπεθα να εχουν καμια καλη ιδεα για την αντιμετωπιση τους, διαφορετικα…

Νικόλας
Guest
Νικόλας

Ανακλαστήρες ή όχι? Δεν γνωρίζω, όμως έχω την αίσθηση ότι πάντα γίνονται πολλά που απλά δεν ανακοινώνονται. Όπως και να χει οι αεροπόροι μας είναι αναμφισβήτητα, από τους πλέον ικανούς παγκοσμίως. Είμαι σίγουρος πως όταν απαιτηθεί, θα χτυπήσουν τόσο αποτελεσματικά που θα αποτελούν τους πραγματικούς game changers.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Να τους δίνουμε όμως και το κατάλληλο υλικό για να κάνουν θαύματα. Δεν είναι λογικό να λέμε “είναι οι καλύτεροι” άρα ας τους δώσουμε Spitfire!!!

Γιάννης
Guest
Γιάννης

Κουβας

ivychris
Guest
ivychris

Το F-35 “δεν είναι αντιμετωπίσιμο” και δεν αντιλαμβάνομαι που αποσκοπεί αυτή η διατύπωση. Και δεν είναι αντιμετωπίσιμο, τουλάχιστον από τις σημερινές δυνατότητες της Π.Α. αλλά και όλων των υπολοίπων ΕΔ από κοινού όλες μαζί. όχι γιατί είναι το super-dooper μαχητικό εναέριας υπεροχής, όχι γιατί είναι stealth ή έχει supercruise δυνατότητες, ούτε γιατί το σύστημα επί του κράνους επιτρέπει στους πιλότους να κοιτάξουν κυριολεκτικά όλο τον εναέριο θόλο μέσα από το αεροσκάφος. Είναι γιατί είναι ένα ιπτάμενο data hub. Είναι γιατί ο πιλότος μπορεί να λάβει δεδομένα στόχευσης από πολλά εντελώς διαφορετικά συστήματα, να τα μεταγλωττίσει σε μια ενιαία εικόνα και… Read more »

STRATOS
Member
STRATOS

Δεν έχει δυνατότητα Supercruise ούτε για πλάκα το F-35. Μπροστά στα Ελληνικά F-16 (ιδίως τα block30) είναι κουβάς σε επιτάχυνση και κινηματικές επιδόσεις..

ivuchris
Guest
ivuchris

1.2Mach χωρίς afterburner για 120νμ που πιάνει ο “κουβάς” πως λέγεται στο χωριό σου?
14′ με 40.000lbs ώση?
Ούτε που κατάλαβες τι έγραψα
Μπα, ε…!

STRATOS
Member
STRATOS

Εσύ από ποιο χωριό είσαι?? και είδες επιτάχυνση του F-35 στα 1.2 χωρίς μετάκαυση!!!! χαχαχα με thrust/weight ratio 0.86 χειρότερο από το F-16/M2000 (που δεν καταφέρνουν supercruise, ίσως τα Block 30 σε τελείως γυμνή διαμόρφωση?) και συναγωνίσιμο με του F-4E, ελαφρώς καλύτερο T/W από του Mirage F-1!!!

Όχι δεν κατάλαβα πολλά. Δεν έχει βάση εκτόξευσης η NASA στο χωριό μου.

ΓΑΤΑ
Guest
ΓΑΤΑ

Πολυ σωστα. Οταν ο χρηστης ομως δεν δινει καμια σημασια στο data/information/situational awareness και θεωρει πολυτελεια το link 16 και αλλα τετοια εξωτικα , οταν η διασυνδεση-συνεργασια διαφορετικων συστηματων/κλαδων αποτελει ηδη πονοκεφαλο και απαιτειται ριζικη αλλαγη κουλτουρας και φιλοσοφιας , ποσο καλο ειναι το F-35 ? Δεν ειμαστε ολοι σε φαση NIFC-CA ! Καποιοι παλευουμε για αντικαταστασεις ασυρματων και εγκατασταση link 16 σε συγχρονα μαχητικα/φρεγατες

Π.Α
Guest
Π.Α

Ο οπλισμος που φερει ειναι λιγος και δευτερον υπαρχουν προβληματα με το λογισμικο.Εσυ καλα τα γραφεις, στην πραξη ομως ειναι τι γινεται, εκτος του οτι ο χωρος του Αιγαιου ειναι μικρος οποτε πολλα σε επιχειρησιακα δεδομενα για εξουδετερωση στοχων μπορουν να αντιμετωπιστουν με διαφορα οπλικα συστηματα απο ξηρα, αερος, θαλλασης, τα οποια τα φ 35 απλα δε δικαιολογουν το κοστος αποκτησης τους για να γινει αγορα απο την Ελλαδα.

altius
Member
altius

Συγγνώμη αν χαλάσω την συζήτηση, αλλά οι Ισραηλινοί τα κατάφεραν απέναντι στο Patriot με F-16. Φαντάζομαι αυτό να είναι ένα μάθημα για την αεράμυνα μας.

STRATOS
Member
STRATOS

Σωστά, αλλά οι Ισραηλινοί έχουν Patriot οπότε πολύ πιθανό να ξέρουν τα τρωτά σημεία του συστήματος..
Επιπλέον όπως αναφέρθηκε, οι Ελληνικές αντιαεροπορικές συστοιχίες δεν δουλεύουν στο 100% σε τέτοιες ασκήσεις αλλά με υποβαθμισμένες επιδόσεις..

Όπως και να έχει οι Ισραηλινοί είναι πολύ μπροστά σε αποστολές καταστολής αεράμυνας από την στιγμή που αντιμετώπισαν από τα τέλη της δεκαετίας του 60 πολύ σοβαρή απειλή..

Phantomlord
Member
Phantomlord

Σιγουρα τα διδαγματα αφομειωνονται απο ολους εφοσον εισαι διατεθειμενος να δεις τα πραγματικα λαθη σου τα οποια στο τελος πιθανοτατα τα ξέρεις μονο εσυ. Σε αυτες τις ασκησεις υπαρχει παντα και ο παραγοντας “εντυπωσεις” και σιγουρα το τι βγαζουν οι συμμετέχοντες προς τα εξω σπανια εχει πολυ ειλικρίνεια για πολλους λογους. Επισης υπαρχει και λιγη εθνικη υπερηφάνεια και στο τελος ο προϊστάμενος σου θα σε ρωτησει τελικα τι καταφερες; Πρεπει να εχεις κατι να πεις. Αποφυγαμε το patriot πχ. Οι Ισραηλινοι εχουν μεγαλη πειρα και εντυπωσιακο combat record αρα αν σε ξεγελασαν τοτε εμαθες οτι καποιος μπορει να το κανει… Read more »

Stavros
Guest
Stavros

Εγώ θα αναφερθώ στις φωτογραφίες από τα ελληνικά αεροσκάφη στην άσκηση. Παιδιά η βαφή έχει θέμα στα F-16 μας… Κάτι πρέπει να γίνει με την ευκαιρία της αναβάθμισης…