Ολοκληρώθηκε με επιτυχία (με ένα μικρό “απρόοπτο”) η πολυεθνική άσκηση Sea Breeze 2019 με συμμετοχή της Ελλάδας

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Μαύρη Θάλασσα η άσκηση Sea Breeze 2019 με κύριους διοργανωτές τις ΗΠΑ και την Ουκρανία και συμμετοχές από 19 χώρες (3,000 συμμετέχοντες).

https://twitter.com/ExSeaBreeze/status/1149699952844480512

Η άσκηση ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και έκλεισε χτες 12 Ιουλίου και σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμετεχόντων εθνών και να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, εστιάζοντας σε μια ποικιλία σεναρίων ασφάλειας και σταθερότητας στους τομείς της ξηράς, της θάλασσας και του αέρα.

Αμερικανοουκρανική άσκηση «Sea Breeze 2019» με συμμετοχή και του Πολεμικού Ναυτικού

Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, ο “διευθυντής” της άσκησης για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, Matthew Lehman, (Commodore, Task Force 65) δήλωσε ότι ήταν περήφανος για το έργο και την κατάρτιση κατά τη διάρκεια της άσκησης. “Σήμερα η άσκηση Sea Breeze 2019 τελείωσε, αλλά η προετοιμασία για την άσκηση Sea Breeze 2020 ξεκινά αύριο”, δήλωσε ο Lehman.

Κατά τη διάρκεια της SB19, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε τομείς όπως θαλάσσιες επιχειρήσεις απαγόρευσης περιοχής, αεροπορική άμυνα, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, ανθυποβρυχιακό πόλεμο, τακτικές περιορισμού ζημιών, έρευνα και διάσωση (SAR) και αμφίβιος πόλεμος. Oι ίδιοι συμμετέχοντες πέρασαν πάνω από 200 ώρες υποβρύχιας εκπαίδευσης σε καταδύσεις και περισσότερες από 200 ώρες στην κατάρτιση αερομεταφορών.

Στις 7 Ιουλίου, τα συμμετέχοντα κράτη στην SB19 είχαν την ευκαιρία να γιορτάσουν την “Ημέρα του Ναυτικού” στην Ουκρανία, μια εθνική γιορτή που γιορτάζει την ίδρυση του Ναυτικού της Ουκρανίας. Τα μέλη των υπηρεσιών από τις συμμετέχουσες χώρες πραγματοποίησαν περιηγήσεις στα αντίστοιχα πλοία.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy συμμετείχε στην εκδήλωση, απένειμε μετάλλια σε μέλη της ουκρανικής υπηρεσίας, επισκέφτηκε ξένα πλοία και παρακολούθησε αρκετές συναντήσεις ενώ έλαβε και ενημέρωση για την SB19 από την Lisa M. Franchetti, διοικητή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

Πολλά από τα 32 σκάφη της άσκησης συμμετείχαν επίσης σε μια τελική “φωτογραφική άσκηση” στις 11 Ιουλίου, όπου τα συμμετέχοντα πλοία συναντήθηκαν σε ένα σχηματισμό για να ολοκληρώσουν τη θαλάσσια συνιστώσα της άσκησης.

Οι χώρες που συμμετείχαν περιλάμβαναν τη Βουλγαρία, τον Καναδά, τη Δανία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μολδαβία, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.

H Ελληνική συμμετοχή με την πυραυλάκατο κλάσης Ρουσσέν, “Γρηγορόπουλος”, θορύβησε τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κατά την διέλευσή της από τον Βόσπορο, κατά την επιστροφή της από την Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο.

Προβληματισμένα (άνευ λόγου) τα τουρκικά ΜΜΕ από τη διέλευση της ΤΠΚ Γρηγορόπουλος από το Βόσπορο

Η συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών συμπεριλάμβανε το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, USS Carney (DDG 64), το εκστρατευτικό πλοίο ταχείας μεταφοράς USNS Yuma (T-EPF 8, πρόσφατα διερχόμενο και από την Ελλάδα), αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης Poseidon P-8A, Πεζοναύτες από την Ευρωπαϊκή δύναμη (Marine Rotational Force-Europe), την Μονάδα Υποβρυχίων Κατασκευών (Navy Underwater Construction Team) UCT-1B, καθώς και μέλη της Ναυτικής Δύναμης Ευρώπης-Αφρικής των Ηνωμένων Πολιτειών και του προσωπικού του 6ου Στόλου των Η.Π.Α.

Μοναδικό απρόοπτο η “είσοδος” στις 10 Ιουλίου, σε δεσμευμένη περιοχή, του Ρώσικου αντιτορπιλικού Smetlivy, την πορεία του οποίου “ανέκοψε” η Ουκρανική φρεγάτα Hetman Sahaidachny. Οι Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν “προβλήματα στα συστήματα επικοινωνιών”…

On July 10, the ship of the Black Sea Fleet of Russia “Smetlivyi” entered the closed for navigation area, where the shooting was conducted within the framework of the international exercise “Sea Breeze-2019”. Thus, the Russian Federation violated the norms of international maritime law and provoked an emergency situation in the Black Sea.

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο, εδώ

https://twitter.com/ExSeaBreeze/status/1149998791992446977


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •