ΥΠΑΜ Σκοπίων: Η Ελλάδα προσφέρθηκε να αναλάβει τη φύλαξη του εναέριου χώρου μας

40
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και τους δημοσιογράφους Γεώργιο Γεωργιάδη και Αλέξανδρο Μάρκου, η Υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Ραντμίλα Σεκερίνσκα, μίλησε για τις δυνατότητες εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

H ίδια εξομολογήθηκε πως ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης “…προσέφερε τη δυνατότητα μελλοντικής εναέριας αεροπορικής επιτήρησης από την Ελλάδα.”

Η χώρα μας δηλαδή ενδέχεται να αναλάβει το air policing και των Σκοπίων μετά την είσοδό τους στο NATO, όπως ακριβώς συμβαίνει με την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, όπου το air policing εκτελείται από κοινού με την Ιταλία.

Προς αποφυγή παρανοήσεων, το air policing για τις δυο προαναφερόμενες χώρες, εντάσσεται στις νατοϊκές της υποχρεώσεις, και το κόστος του είναι σχεδόν μηδαμινό, δεδομένου πως ελληνικά αεροσκάφη δεν πετούν σε τακτική βάση πάνω από αυτές τις χώρες, αλλά παρά μόνο εάν παρουσιαστεί απειλή στο FIR τους.

Εφόσον η “προσφορά” Αποστολάκη ισχύει, θα πρέπει να θεωρείται μια έξυπνη κίνηση, δεδομένου πως η χώρα μας θα ερχόταν σε “άβολη” θέση εάν αναλάμβανε η -πάντα πρόθυμη- τουρκική αεροπορία το air policing των Σκοπίων.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
npo
Member
npo

Αυτή η τύπισσα μου είναι αρκετά συμπαθής

Andreas
Member
Andreas

“Ευχαριστούμε φίλοι Έλληνες. Μα τι τα θέλετε τα βαρέλια; τι βάφετε;”
“Μη σε νοιάζει madam secrertary. Ο,τι ακούσεις μην ανησυχήσεις. Είναι απλά air policing.”

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Είναι ειλικρινής. Είναι πολύ απλά και κατανοητά όλα αυτά που λέει.
Ελπίζω να κλείσουμε όλα τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν.
Δεν το έχουμε καταλάβει ακόμη όλοι οι Έλληνες το πόση δυναμική έχουμε στα Βαλκάνια ως χώρα.
Είναι σημαντικότερο να ανοίγεις πύλες από το να τις φράζεις. Ειδικά αυτήν την στιγμή, ιστορικά, στα Βαλκάνια.

Παρότι έχουμε σε πολλά τα μαύρα μας τα χάλια…την έχουμε την δυναμική.

ETS
Member
ETS

Mεγαλη δυναμική τι να σου πω.. Ωραίο το ιδεολογικό παραμύθι αλλά δεν πείθει πλέον.. Κατι σαν το θα γίνουμε ηγετική δυναμη στα Βαλκάνια και άλλες τέτοιες φαντασιες που ελεγαν άλλοι εγκεφαλοι παλαιοτερα απευθυνόμενοι σε ανάλογα μυαλά φυσικά . Δυναμική με διαλυμένη οικονομία υπο επιτήρηση και να μας έχουν κλέψει την ιστορια μας με αναθεωρητική πολιτική στα εδάφη μας μιλωντας για Μακεδόνες καταπιεσμένους τόσα χρόνια μόνο καποιος που ζει στα σύννεφα μπορεί να φανταστεί. Εννοειται πως αρλουμπες αυτού του είδους ξεστομιζονται και μένουν αερας μετα και ειδικότερα από αυτούς που τις πέταξαν. Μέχρι να ξαναειπωθουν εξυπηρετώντας σκοπιμότητες. Εκτός και αν με… Read more »

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Κάτι άλλο από αυτό που έγραψα έχεις στο μυαλό σου. Ούτε για ηγέτης των Βαλκανίων είπα ούτε τίποτα παρόμοιο. Ναι έχεις διαλυμένη οικονομία, εδώ και 30+ χρόνια. Έχεις επιτήρηση εδώ και 10 χρόνια. Πάμε στο τι άλλο έχεις… Συμμετέχεις στην ΕΕ και σε χίλια δύο άλλα που όλοι οι άλλοι στα Βαλκάνια θέλουν να συμμετάσχουν. Έχεις όλα τα καλά λιμάνια της Βαλκανικής Χερσονήσου. Παρότι οι υποδομές σου μπορούν να βελτιωθούν είναι καλύτερες από όλες τις άλλες χώρες. Το ΑΕΠ της διαλυμένης οικονομίας σου και της επί 10 έτη σε επιτήρηση είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των ΑΕΠ των Βαλκάνιων γειτόνων… Read more »

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Μπορεί εύκολα όποιος θέλει να επισκεφτεί όλους τους γείτονες, ακόμα και τους Τούρκους. Εκτός Κωνσταντινούπολης και ελάχιστες παραλιακές πόλεις όλοι οι άλλοι είναι 70 χρόνια πίσω. Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρεια Μ., Σερβία … Οι υποδομές μας είναι ανέφικτες για αυτούς. 40 χρόνια στην ΕΟΚ και ΕΕ δεν καλύπτονται. Θα μπορούσαμε ακόμα καλύτερα αλλά τι να κάνουμε να κλαίμε; Μην ξεχνάμε πως Βουλγαρίες και πρώην Σοβιετικά κράτη ξεκινούν με 0 χρέος. Τώρα μαθαίνουν και μόλις κατανοήσουν το χρέος ίσο με το 100% του ΑΕΠ τότε θα δεις γλέντια. Αν νομίζετε πως μόνο εδώ έχουμε λαμόγια … τότε έχετε μεγάλη ιδέα για εμάς.… Read more »

ira-ant
Guest
ira-ant

Μηπως να τους ζητησουμε συγνωμη,για την αναταραχη τοσων δεκαετιων;

sotbak
Member
sotbak

μακάρι

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Πολύ μεγάλη τιμή να σου ζητάει ο κλέφτης του σπιτιού σου να του υπερασπιστείς τα ασημικά του (σου).

Tazos
Guest
Tazos

Κάπου χάνετε λίγο στο μέτρημα, προ βαλκανικών πολέμων το Σλαβικό στοιχείο κυριαρχούσε σε όλη την Μακεδονία. Εμείς τους πήραμε τα σπίτια, όχι το ανάποδο..

Flight and Space
Admin
Famed Member

Εγκρίνουμε το σχόλιο, αλλά το παρακάνατε. Εσείς ξαναγράφετε τα βιβλία της ιστορίας. Τέτοιες απόψεις δεν έχουν θέση εδώ.

George K
Guest
George K

Για να έχουμε και μια εικόνα για τα κυριακάτικα κατηχητικά σεμινάρια του *****…

Τazos
Guest
Τazos

Τούς χάρτες των Αγγλων, Γερμανων, Γάλλων κτλ του 19ου αιώνα δεν τους έχετε δει αγαπητή Πτήση& Διάστημα, ,όπου το Ελληνόφωνο στοιχείο κυριαρχούσε μόνο σε Χαλκιδική, Πιερία και μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Καβάλα). Λέτε από τότε να έκαναν προπαγάνδα; Αυτό που εσείς ονομάζετε απόψεις, αποτελούσε την πραγματικότητα στους προηγούμενους αιώνες. Αν θέλετε να στρουθοκαμηλίζουμε σχετικά με την ιστορία είναι δικαίωμά σας.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μην το συνεχίσετε, δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να εκθέσετε προπαγάνδα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου.

Τazos
Guest
Τazos

Σέβομαι την θέση σας, δικό σας είναι το site εσείς αποφασίζετε. Αλλά το να με κατηγορείτε για κομματική προπαγάνδα δείχνει ότι η κρίση σας είναι θολωμένη. Ποτέ δεν στήριξα τον χώρο που αναφέρετε, αντίθετα τον κατακρίνω και δημόσια προτού ακόμα έρθει στην εξουσία, όπως και το όχι του στο δημοψήφισμα όταν το στήριξε το 62% των υπόλοιπων Ελλήνων. Θεωρώ πως υπάρχουν ακόμα Έλληνες που σκέφτονται χωρίς κομματικές παρωπίδες, δείχνετε πως πλέων δεν ανήκετε σε αυτούς….

G 164g ag-cat
Guest
G 164g ag-cat

@ Tazos
Κάπου με την αριθμητική δυσολευεστε αλλά και με τη λογική. Ακόμα και αν δεχτώ ότι κλέψαμε τα σπίτια των makedonski το 1913. Δεν τα έκλεψαν κι αυτοί από τους Έλληνες το 800μΧ; Τι; Ήτανε παλιά τότε και ποιος ασχολειται; Γιατί, το 1913 παλιά δεν ητανε; Καλο ειναι ομως να διαβασετε καποια πραγματα για τους διγλωσσους της παλαιάς εποχής πριν χαρακτηρίσετε τον εαυτό σας κλέφτη (γιατί εγώ δεν είμαι, άρα να κοπεί ο Α πληθυντικος).

Τazos
Guest
Τazos

Από την στιγμή που το site δεν δέχεται συνέχεια στην ανταλλαγή απόψεων, δεν δύναμαι να απαντήσω….

a.o.
Member
a.o.

Ουσιαστικά ισχυρίζεσαι ότι το ελληνικό κράτος διέπραξε εθνοκάθαρση εις βάρος του σλαβικού πληθυσμού. Έχεις κάποια στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό σου, εκτός από χάρτες που μπορούν να ερμηνευθούν ποικιλοτρόπως?

sotbak
Member
sotbak

χαχαχαχ καλό!!!!!!!!!!

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

+1
Απλα ισως σε αυτη την περίπτωση πρεπει να θυμόμαστε τεκεινο το παλιο Σικελικο: αν δεν του πεις του διαβολου “περαστε παρακαλω” δεν θα μπει ποτε στο σπιτι σου.
Μηπως πρεπει να καταστουμε διαβολοι?

Φωτης
Guest
Φωτης

Αν ειχαμε δυναμικη ως χωρα,επρεπε ολη η πολιτικη ηγεσια να καλεσει τις ελληνικες επιχειρήσεις να επιστρεψουν στην Ελλαδα.Οχι μονο θα εδειχνε δυναμικη αυτη η κινηση,αλλα η ανεργια στα Σκοπια θα χτυπαγε κόκκινο.Αλλα σε καποια αλλη διασταση ισως γινόντουσαν αυτα.Χτυπας εκει που μας εχει πονεσει και εμας,στην οικονομια,μετα αφηνεις την πορτα σου ανοιχτη να ερθει με παρακαλια η γειτονος χωρα.

ThanosD
Member
ThanosD

Αν δωσει 10% φορολογία και μειωση 50% στις ασφαλιστικες έρχονται αύριο..Και βασικο μισθό 300

Alex
Guest
Alex

Νομίζω ότι μπορούμε την πρόκληση να την κάνουμε ευκαιρία. Γιατί όχι εμείς? Προτιμούσατε Τούρκους ή Βούλγαρους?
Σε συνδυασμό και με την παρακάτω συνέντευξη της εν λόγω βουλευτού του Ζάεφ νομίζω ότι αν κινηθούμε έξυπνα και όχι αντιδραστικά (δεδομένου ότι πλέον ότι έγινε έγινε και πρέπει να δούμε το από εδώ και έπειτα) μπορούμε να οραματιστούμε κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο:

https://www.youtube.com/watch?v=Sx1nEQiOYPc

George K
Guest
George K

+1

sotbak
Member
sotbak

+1

Κώστας
Guest
Κώστας

Θυμάμαι τις εποχές της “διείσδυσης στα Βαλκάνια” (βλέπε εποχή παχέων αγελάδων με δανεικά) και με πιάνουν νευρικά γέλια.

sotbak
Member
sotbak

+1

Παρτακιας
Guest
Παρτακιας

+1
Ηταν τοτε που οι παραγωντες της τοπικης εκσυγχρονιστικης ελιτ πιπιλαγαν την καραμελα πως μετα τους βομβαρδισμους του Allied Force, θα προτιμηθουν οι ελληνικες κατασκευαστικες για την ανοικοδομηση οοοοοοοολων των Βαλκανιων, αγοραστε…Λοχλο, Κολυβιακη Τεχνικη, Μαμαροχαρτα (να μην λεω τα κανονικα τα ονοματα, οσοι θυμομαστε θυμομαστε). Χαρτια που οσοι τα ειχαν κανανε τουμπες να τα ξεφορτωθουν και μαζι χαριζαν και την γιαγια τους.
Τελικα την διείσδυση την έκαναν αλλοι.

Thras
Member
Thras

Τι μου θύμισες τώρα! Πάρτυ στην υγειά των κορόϊδων έγινε τότε!

kiriakos
Member
kiriakos

Μία καλή ευκαιρία για την ΠΜ 113.

zap
Guest
zap

Υπαρχουν πληροφοριες ότι το πρόγραμμα των F-16 εχει ηδη σκονταψει σε δυσκολιες και ασυμβατοτητες.
Υπαρχουν σχολια από την Πτηση για αυτό;

Σιγουρα δεν είναι αυτό το σωστο topic για να το αναφερω, αλλα δεν ξερω ποιο είναι ..

George K
Guest
George K

Δυστυχώς η κατάπτυστη λεγόμενη “Συμφωνία των Πρεσπών” (ακόμα και το όνομά της είναι διχαστικό και απεχθές…), είναι πλέον σε ισχύ. Τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα για να μαζέψει ότι μπορεί; Να πραγματοποιεί συμφωνίες με την γείτονα όπως αυτή. Ο μόνος τρόπος για να τους έχουμε του χεριού μας είναι να τους κάνουμε να μας έχουν απόλυτη ανάγκη. Ενδεχόμενη στροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ενάντια στη συμφωνία θα είναι βούτυρο στο ψωμί των Σκοπιανών. Κατά βάθος αυτό θέλουν, μην πω ότι το παρακαλάνε κιόλας. Γιατί; Γιατί έτσι πλέον θα έχουν όλα και όλους μαζί τους και δεν θα μπορεί κανεις… Read more »

sotbak
Member
sotbak

+1

nikos
Guest
nikos

Δεν τα κατακτά με να μεγαλώσουμε,;; μεταξύ σοβαρού και αστείου μιλάω. Η Τουρκία αν παρατηρήσουμε εχει την μιση Κύπρο, την Βόρεια Συρία κ μπορεί μια λωρίδα στο βόρειο Ιράκ.

Dimitris
Guest
Dimitris

Μας βριζουν ,μας απειλουν εστω λεκτικα ολοι οι γυρω και θα τους προστατευουμε μ αφορμη την καραμελα ης τουρκικης διεισδησης η ξεφτιλα δεν εχει πατο.

npo
Member
npo

Ποιός μας βρίζει Δημήτρη μου? Δεν βλέπω στα δύο βιντεάκια που είναι αναρτημένα εδώ να μας βρίζει κανείς.

Dimitris
Guest
Dimitris

Εννοουσα τις προκλησεις ειτε των Σκοπιων ειτε των Αλβανων αν και καταλαβες το σχολιο μου δεν αναφερομουν στα βιντεο εκτος κ αν ζεις σ αλλη χωρα η μαλλον εισαι της αποψης οτι δεν υπαρχουν συνορα κτλπ.

npo
Member
npo

Λες να διαβάζω ΠΤΗΣΗ και να είμαι της άποψης πως δεν υπάρχουν σύνορα? Και δέσε λίγο το ζωνάρι σε παρακαλώ. Αλλιώς δεν έχει νόημα να κουβεντιάζουμε.

Επι του προκείμενου, όντως κάποιοι μας βρίζουν όπως και κάποιοι απο μας βρίζουν αυτούς. Το ερώτημα είναι το εξής απλό. Εσύ θα βοηθήσεις αυτούς που μας βρίζουν βρίζοντάς τους κι εσύ ή αυτούς που δεν μας βρίζουν και θέλουν συνεργασία?

adpanos
Guest
adpanos

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αναγκάσεις έναν λαό να αποδεχτεί τα δίκαιά σου. Ο πρώτος είναι να τον πολεμήσεις και να τον νικήσεις κατά κράτος. Στην εποχή που ζούμε τέτοια άσκηση πολιτικής είναι ενάντια στην διεθνή κοινή γνώμη. Ο δεύτερος είναι να τον εξαθλιώσεις σε σημείο που να παραιτηθεί. Ούτε αυτό το κάναμε γιατί μας βολεύει να υπάρχουν, αντί μιας ενιαίας Αλβανίας , Βουλγαρίας. Ο τρίτος είναι να τον κάνεις οικονομικά, κοινωνικά, τεχνολογικά, ενεργειακά, στρατιωτικά εξαρτώμενό σου, ώστε να μην τον συμφέρει να συνεχίσει τις διεκδικήσεις. Από την στιγμή που υπογράψαμε αυτή την φαρσοσυμφωνία, το μόνο που μας μένει είναι ο… Read more »

Kanenas
Member
Kanenas

Αυτά τα ρημάδια τα αεροπλάνα με σάλιο πετάνε; συντήρηση δεν χρειάζονται ; οι πιλότοι για την ψυχή της μάνας τους θα πετάνε; δεν θα πληρωθούν; καλά είναι όλα αυτά αλλά τίποτε χειροπιαστό δεν θα πάρει η Ελλάδα; και όχι δεν μου αρκεί ότι κλείνει την πόρτα στα τουρκάκια.