«Σελιένγκα 2019»: Καυτό ρωσικό heavy metal και νέες τακτικές (βίντεο)    

2
1815
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

«Έβρεξε» ατσάλι στις στέππες της Μογγολίας, πεδίο διεξαγωγής της ρωσο-μογγολικής άσκησης μεγάλης κλίμακας «Σελιένγκα 2019» με την συμμετοχή μηχανοκίνητων μονάδων, αυτοκινούμενου πυροβολικού και ελικοπτέρων. Συντριπτικά πυρά πολλαπλών εκτοξευτών BM-21 Grad, αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών ZSU-23-4M4 Shilka, οβιδοβόλων των 152 χιλ. 2S3Μ2 «Ακάτσια», αρμάτων μάχης T-72B3 και ΤΟΜΑ BMP-2 καθώς και ελικοπτέρων Mi-24 και Mi-8AMTSh της ρωσικής Ανατολικής Στρατιωτικής Διοίκησης «έσκαψαν» το πεδίο ασκήσεων Μούνχ Χατ κατά την τελική φάση των γυμνασίων. Το βίντεο που αποδέσμευσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δίνει μια μικρή ιδέα για την ισχύ πυρός που εξαπολύθηκε.

Στην φετινή άσκηση οι συμμετέχοντες δοκίμασαν και νέες τακτικές με βάση τα διδάγματα των επιχειρήσεων στην Συρία. Ο ελιγμός «στελθ» προέβλεπε την εξουδετέρωση του «εχθρού» με κίνηση μηχανοκίνητης μονάδας Πεζικού επί των BMP-2 της μέχρι την πόλη όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν ο αντίπαλος. Έχοντας προηγηθεί αναγνώριση από προπορευόμενες διμοιρίες για τυχόν ενέδρες, σύρματα παγίδευσης και ναρκοπαγίδες, η κύρια δύναμη των τυφεκιοφόρων εισήλθε εντός αστικού ιστού ενώ πίσω τους άρματα μάχης και ΤΟΜΑ, κινούμενα σε ασφαλείς διαδρομές, παρέμεναν σε ετοιμότητα για άμεση παροχή πυρών υποστήριξης σε περίπτωση αιφνιδιαστικής επίθεσης.

Η «Σελιένγκα 2019» (15-27 Αυγούστου) έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διάδραση τεθωρακισμένων, Πυροβολικού και επιθετικών ελικοπτέρων. Ρώσοι και Μογγόλοι αρματιστές συνασκήθηκαν για πρώτη φορά στους ελιγμούς «σιρίισκυ βαλ» (συριακός προμαχώνας) με τα άρματα σε συνεχή κίνηση πίσω από την κάλυψη προστατευτικού αναχώματος, «τάνκβαϊα καρουσέλ» (καρουσέλ των τανκ) κατά τον οποίο τρία ή τέσσερα τανκς αφήνουν τις θέσεις τους και βάλλουν δυσκολεύοντας την αντίδραση του αντιπάλου και «κατσέλιε» (κούνια) που προβλέπει την επαναλαμβανόμενη έξοδο του άρματος από το καταφύγιό του, εκτέλεση βολής και επιστροφή στο καταφύγιο για επαναγέμιση πυροβόλου αποφεύγοντας την περαιτέρω έκθεσή του στον εχθρό.

Σημειωτέον ότι για να έχει αποτέλεσμα ο εν λόγω ελιγμός πρέπει να εκτελείται από αρκετά άρματα. Δείτε τις συγκεκριμένες τακτικές στο ανωτέρω βίντεο από παλαιότερη άσκηση. Τα δε Mi-24 «Κρακαντίλ» (Κροκόδειλος) παρείχαν υποστήριξη βάλλοντας μη κατευθυνόμενες ρουκέτες C-8 και πυρά πυροβόλου των 30 χιλ. με τα… γνωστά αποτελέσματα.  Όταν δεν μετέφεραν ομάδες ανιχνευτών για κατόπτευση του πεδίου της μάχης, ελικόπτερα Mi-8AMTSh «Τερμινάταρ» που αναπτύχθηκαν στην Μογγολία από την περιοχή της Τρανσ-Βαϊκάλης ανέλαβαν την απομάκρυνση «τραυματιών» και την μεταφορά τους στα μετόπισθεν. Στην 11η κατά σειρά ετήσια άσκηση «Σελιένγκα» συμμετείχαν περισσότεροι από 1.400 άνδρες και εκατοντάδες τεθωρακισμένα.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Δικεφαλος
Guest

Ωραία πραγματα.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Εεε.. όταν διάβασα τον τίτλο μπερδεύτηκα, νόμιζα ότι μπήκα σε λάθος site (ξέρετε ξέρετε ένα που αρνούνται όλοι ότι βλέπουν αλλά χαζεύουν πότε πότε για διασκέδαση…)