Η Σερβία ενδιαφέρεται και για το ρωσικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος Yak-130;

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας έχει ξεκινήσει επαφές με τη Ρωσία για την πιθανή προμήθεια του προηγμένου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Yak-130, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο για την κατάρτιση νεαρών πιλότων όσο ως ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος.

Το Yak-130 εισήλθε σε υπηρεσία με τη Ρωσική Αεροπορία το 2010. Εκτός από τη Ρωσία, το αεροσκάφος χρησιμοποιείται από την Αλγερία, το Μπαγκλαντές, το Λάος, τη Μυανμάρ και τη Λευκορωσία. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Svetozar Jokanovic, μαζί με το Yak-130 αναμένεται να αξιολογηθούν το κινεζικό L-15, το ιταλικό M-346 και το νοτιοκορεατικό T-50.

Με βάση τον ίδιο, τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών Orao και Super Galeb θα είναι πιο δαπανηρά από την αγορά ενός νέου τύπου, αλλά η σερβική κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την εγχώρια βιομηχανία. Το πρώτο Orao που θα εκσυγχρονιστεί είναι ένα διθέσιο NJ-22 με s/n 25505. Το αεροσκάφος κατασκευάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1987, αλλά αποσύρθηκε το 1996, στα πλαίσια της συμφωνίας για τη μείωση των οροφών κύριων οπλικών συστημάτων που βρίσκονταν σε υπηρεσία με την Γιουγκοσλαβία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Τα τελευταία χρόνια η Σερβία έχει προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, ελικόπτερα Mi-17 και οχήματα αναγνώρισης BRDM-2MS από τη Ρωσία, ενώ εκκρεμεί η παραλαβή αρμάτων μάχης T-72B1MS, επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35M και Α/Α συστημάτων Pantsir.

Η νέα «ΠΤΗΣΗ & Διάστημα» ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2019


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •