29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

A2/AD στο Ανατολικό Αιγαίο με σερβικές ρουκέτες των 122mm στα ελληνικά RM-70 (χάρτης)

- Advertisement -

Την περασμένη εβδομάδα η Σερβία προχώρησε σε δοκιμή βελτιωμένων ρουκετών των 122mm από εκσυγχρονισμένο Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ) Oganj.
Όπως το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου, στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν ρουκέτες G2000 μέγιστης εμβέλειας 40km. Οι G2000, όπως και οι Oganj, κατασκευάζονται από τη σερβική πολεμική βιομηχανία.

Τη δοκιμή παρακολούθησαν ο υπουργός Άμυνας Aleksandar Vulin και ο αρμόδιος υφυπουργός για την πολεμική βιομηχανία Nenad Miloradovic. O Vulin σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται, παρόλο που η προσοχή έχει εστιαστεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.


Με τη σειρά του, ο Miloradovic ανέφερε ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Oganj βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και τα οχήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενα και κατευθυνόμενα πυρομαχικά. Τα σερβικά ΠΕΠ έχουν σήμερα ρουκέτες εμβέλειας 24km.

Κάπου εδώ ίσως αξίζει να υπενθυμίσουμε την ύπαρξη περισσότερων από 100 ΠΕΠ RM-70 στον ΕΣ, που σήμερα αξιοποιούν ένα μεγάλο απόθεμα ρουκετών των 122mm με βεληνεκές τη τάξης των 20km.
ΠΕΠ RM-70 με βεληνεκές 40 χλμ και τοποθετημένα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θα μπορούσαν θεωρητικά να πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων συγκέντρωσης αποβατικών στρατευμάτων στα τουρκικά παράλια

Η επένδυση σε παρόμοιες ρουκέτες σαν την G2000 θα επέφερε μεγάλη αύξηση των ικανοτήτων των RM-70 με σχετικά μικρό κόστος, δίνοντας δυνατότητα διπλασιασμού της εμβέλειας των όπλων τους. Επιπλέον, τουλάχιστον ορισμένες ρουκέτες θα μπορούσαν να τροποποιηθούν σε κατευθυνόμενες, χάρη σε kits που προσφέρονται στη διεθνή αγορά, ώστε να βελτιωθεί κατακόρυφα και η ακρίβειά τους.
Τα ελληνικά RM-70 με ρουκέτες αυξημένης εμβέλειας, θα μπορούσαν θεωρητικά να προσφέρουν μια βελτιωμένη λύση αντιπρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD) στα τουρκικά αποβατικά που θα συγκεντρωθούν στα παράλια για να προσεγγίσουν τις ακτές ελληνικών νησιών του Αιγαίου, προκειμένου να αποβιβάσουν στρατεύματα.
Διαβάστε επίσης

Κορεατικές κατευθυνόμενες ρουκέτες: Ιδανική λύση A2/AD για τα νησιά του Αιγαίου;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MaxRomana

Παλλαϊκή Άμυνα στα Νησιά.
Συνεχής εκπαίδευση με οικονομικά κίνητρα στους νησιώτες.
Ανεξάρτητη διοίκηση πυροβολικού από την ΑΣΔΕΝ που θα βλέπει κατ΄ ευθείαν στον ΥΠΕΘΑ.
Σύγχρονοι όλμοι θα είναι και το μόνο μέσο καμπύλης τροχιάς για το πεζικό.
Οχυρωματικά έργα πυροβολικού σε μεγάλο εύρος.
Η πιο φθηνή αποτροπή, με σχεδόν υπάρχοντα μέσα.
Συνέχει δημοσιεύματα εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Διαρροές εντέχνως για στοχοποίηση, λιμενικών εγκαταστάσεων, μαρίνες, πρατήρια καυσίμων, ηλεκτροσταθμών (μέχρι και μετασχηματιστών σε κολώνες). Βιολογικών καθαρισμών, ξενοδοχείων, κάθε είδους μικρό η μεγάλο γεφύρι, μικρότερες ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πόσιμου νερού.
Να γνωρίζει και ο λαός απέναντι ότι το εργοστάσιο παραγωγής πχ. απορρυπαντικών είναι στοχοποιημένο.
Εάν έχει κάποιος διάθεση να κάνει αεραπόβαση πχ. στο Φάρμακονήσι, ο ΥΠΕΘΑ θα δίνει εντολή να γίνουν οι χώροι γύρο από το Τσεσμέ …. σελήνη.
Η αποτροπή δεν θέλει κόστος, μόνο διάθεση.
Το πυροβολικό είναι μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο όπλο αποτροπής.

BGK

Συγγνώμη, αλλά ΠΕΠ RM-70 στο Αγαθονησι, στη Σύμη και στη Μεγίστη;
Σοβαρά τώρα;

MPAMPIS

Διάσπαρτα σε όλο το Αιγαίο…..κανένα σημείο που να μην μπορει να βλήθει απο πυροβολικό, ειδικα σε νησιά δεύτερης γραμμής ώστε να απαγορευτεί αποκλεισμός των νησιών που βρίσκονται κοντά στα μικρασιάτικα παραλια………
Κάτι δυνατό στην Ρόδο που να φτάνει Καστελλόριζο……

antonis.

3 είναι τα προγράμματα που μπορούν να αποδώσουν δυσανάλογα του κόστους τους στην ελληνική αποτροπή εξαιτίας της ευελιξίας, εμβέλειας και ισχύος πυρός που μπορούν να προσφέρουν χωρίς μάλιστα να αιμορραγήσουμε οικονομικά.
1.Αναβάθμιση του πυραυλικού πυροβολικού (RM-70&ATACAMS)
2.Τορπίλες για τα Τ-214ΗΝ
3.Επαναπιστοποιήσεις υπαρχόντων και προμήθεια νέων όπλων για την ΠΑ

ZeroCredibility

Διαβάζω πως υπάρχει έκδοση της ρουκέτας G2000 με ακόμη μεγαλύτερο βεληνεκές (52 χιλιόμετρα). Τόσο σε άρθρο της wikipedia για τα πυρομαχικά του BM-21 (τα RM-70 έχουν τον ίδιο εκτοξευτή):
https://en.wikipedia.org/wiki/BM-21_Grad#Projectiles
όσο και σε άρθρο σε σερβικό site:
https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:650740-SAJAM-NAORUZANjA-IDEX-Srbija-ima-bespilotni-helikopter-VIDEO

CKfurious

Έχω την εντύπωση πως το όχημα ,ο εκτοξευτής , σύστημα ελέχου πυρός klpa είναι σε αθλια κατάσταση λόγο παλαιότητας και έλλειψης υποστήριξηςΤα ίδια με τις υπάρχουσες ρουκέτες
Ο αριθμός που είναι επιχειρησιακός είναι λιγότερος
Να μπει μονο καινούργια ρουκέτα δεν αξίζει
Είτε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα συνολικό πρόγραμμα εκσυχρονισμού μαζί με νέα πυρομαχικά είτε το όλο σύστημα να παροπλισθεί και να αποκτηθεί καινούργιο
Πιθανότερο να μην γίνει τίποτα από τα δυο!!!!

Lesalaut

Για τα κιτ κατεύθυνσης, έχω την εντύπωση ότι για ρουκέτες τέτοιου διαμετρήματος τα βρίσκουμε μόνο με καταύγαση λέιζερ. Δεδομένου ότι laser marker με τέτοια εμβέλεια δεν υπάρχουν, ίσως καλύτερα να τις ξεχάσουμε τις κατεθυνόμενες ρουκέτες για τέτοιου είδους χρήση.
Ωστόσο, κατεύθυνση GPS θα μπορούσε να ενσωματωθεί αρκετά εύκολα σε βλήματα των 203mm, δηλαδή των Μ-110 που εδρεύουν στα νησιά, για τα οποία διετίθεντο κάποτε και οβιδες HERA. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Κι όσο για στοχοποίηση, πού θα πάει, κάποτε θα πάρουμε UAVs και συστήματα δικτυοκεντρικού πολέμου.

GiannisKr

Θα είχε νόημα κάποιας έστω και περιορισμένης έκτασης ομοβροντία το 1996 αν ήταν επιχειρησιακά διαθέσιμα; Κάτι σαν αυτό που έλεγε ο ναύαρχος Αποστολάκης περί “ισοπέδωσης” νήσου εφόσον καταληφθεί.

Athan

Τον σημερινό Υπουργό Άμυνας της Σερβίας Αλεκσάνταρ-Σάσα Βούλιν, τον θυμάμαι ως νεότατο και δραστήριο στέλεχος της “Ενώσεως Κομμουνιστών-Κίνημα για την Γιουγκοσλαυΐα” κατά την περίοδο της διαλύσεως της Χώρας, δίπλα στον μέντορά του Ναύαρχο Μπράνκο-Ντζούρο Μαμουλα, το ενυπόγραφο αφιέρωμα του οποίου στο βιβλίο του “Άμυνα Μικρών Κρατών” κρατώ σε περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη μου (здраво Друзе Адмирале!).
Αυτός ήταν ο “μικρός” που διέσπασε την Ένωση των Κομμουνιστών, κάνοντας φράξια με την γυναίκα του Μιλόσεβιτς, την φοβερή Μίριανα Μάρκοβιτς.
Πως τα φέρνει ο καιρός, ο “μικρός Σάσα” που γνώρισα, να συγκυβερνά με το πρώην δεξί χέρι του “εθνικιστή” Βόισλαβ Σέσελι, τον άλλον “μικρό Σάσα” Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, σήμερα Πρόεδρο της Σερβίας.
Αυτόν τον έχω εικόνα στην Γκρμπαβιτσα στο Εβραϊκό Νεκροταφείο, από εκεί που οι Σέρβοι “ήλεγχαν” το Σαράγιεβο με το Πυροβολικό τους, έναν πανύψηλο babyface ακόλουθο του “Βόιβοντα”, να τρέχει πίσω του με ένα αμάνικο staff only κι ένα επινικελώμένο M-70 στο χέρι.
Alle zusammen together, σε ένα κακοβαμμένο Land Cruiser HZJ80 κλεμμένο από τους ΟΗέδες, το οποίο γλύτωσε παρά τρίχα μία βολή Βοσνιακής Οβίδας. Κι όλα αυτά με τρεις κάμερες να γράφουν ευτυχώς με πολύ χαμηλά p …
Λίγο αργότερα, ο σημερινός Πρόεδρος, έγινε ντιρέκτορας του μεγαλοπρεπούς Σοσιαλιστικού Αθλητικού Κέντρου Hala Pinki στο Zemun, το οποίο οι Έλληνες του Βελιγραδίου είχαν μετατρέψει για χρόνια σε ένα απίθανο μπουζουκτζίδικο χιλίων διακοσίων θέσεων.
Πολλοί Έλληνες τραγουδιστές της εποχής τραγούδησαν εκεί. Ο Μαργαρίτης ένας από τους πιο γνωστούς.
Από εκείνη την γειτονιά “πήρα” την προφορά και το nom de guerre μου.
Κωμικοτραγικά σουρεαλιστικοί, γεμάτοι θάνατο καιροί: Απ’το Εβραίικο Γιουγκοχίππικο Šošana του Καπετάν Ντράγκαν (καλώς ήρθες πίσω στην λευτεριά Αδερφέ) μέχρι το Ratni turbofolk του Ρόκι για τον αθάνατο “Mauser” μας.
https://www.youtube.com/watch?v=4ay8n3qEQ7A
https://www.youtube.com/watch?v=fGuThsB1kO0
ΥΓ
Με λίγα λόγια, όποιος θέλει να του παραγγείλω τίποτα ντόπια “προϊόντα” από Σερβία, κλείνω την δουλειά με δυό τηλέφωνα. 😛

gdmast

Αν θέλεις να κάνεις δουλειά, επειδή τα συστήματα αυτά δεν είναι ακριβή, θα πρέπει να πάρεις και μια συλλογή ακριβείας.
Θεωρητικά, αν υπήρχαν χρήματα, 1.000 φορές Accular 160mm με συλλογή EPIK, εύρους 45 χλμ. και μεγάλης ακριβείας, που κάνουν και πολύ μεγαλύτερη ζημιά.
Αλλά ότι και να πάρεις, τα RM που έχουμε πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν.

adpanos

Ευρωπαϊκή έκθεση από πανεπιστήμιο της Φινλανδίας , ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ σαν ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ των νησιών του Αιγαίου τους ΛΑΘΡΟμετανάστες …. αναγνωρίζοντας πως έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση των νησιών και πως οι λάθρο αποτελούν την πλειοψηφία …
Η Ελλάδα αναφέρεται σαν χώρα που τύποις έχει τον έλεγχο (όχι κυριαρχία)….. ενώ οι ενέργειες ελέγχου των Λάθρο και της κατάστασης, χαρακτηρίζονται στην έκθεση ως εθνοκάθαρση … !!!!!
Εδώ για λεπτομέρειες από το 51 λεπτό και μετά.
https://esxatianasxesi.blogspot.com/2020/04/5135.html
Υπήρξε αντίδραση από τον Έλληνα πρόξενο, αλλά όλο αυτό δείχνει σε ποιο σημείο είμαστε.
Τι MLRS και κουραφέξαλα ρε,
ΞΥΠΝΑΤΕ …. ρεεεεεεεε πριν είναι αργά ….. !!!!!

My_name_is_Nobody

Υπάρχει παλαιότερη αναφορά πως οι ρουκέτες αυτές έχουν δοκιμαστεί από τον ΕΣ. Βέβαια το περίεργο είναι πως η δοκιμή αυτή φέρεται να έγινε σε προγενέστερο χρόνο από αυτή που αναφέρει το άρθρο.
https://amynagr.blogspot.com/2019/11/a-rm-70-mlrs.html

dimitrisx

Το έχω πει από καιρό μεταφορά MLRS και Patriot στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Να μεταφερθεί το πεδίο της “μάχης” στα παράλια της Τουρκίας. Και επειδή ο κίνδυνος είναι να χάσουμε τα νησιά από τους λαθροεπίκους, θα πρέπει να ανασταλεί η παροχή ασύλου επ’ αόριστον και απέλαση όλων. Και οι κύριοι επίτροποι της ΕΕ να τους πάρουν στα σπίτια τους. Στα μουλωχτά η κυβέρνηση άδειασε τη Μόρια και τους ρίζωσε στην ενδοχώρα,δημιουργώντας ολόκληρες πόλεις μουσουλμάνων, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τους περιορισμούς λόγο κορονοϊού.

blackpeteg

Εάν βάλουμε κάτω μερικά δημόσια διδάγματα του Συριακού Στρατού που δεν έχουν απευθείας αεροπορικά πλήγματα όπως θα είχαμε εμείς, τα σημερινά RM θα είχαν τελειώσει με:
1. Βολές ακριβείας από πυροβολικό με στόχευση από ΜΕΑ (μικρά, μεσαία)
2. Πλήγματα από ΜΕΑ έστω μετά την πρώτη βολή και την μετακίνηση
3. Πλήγματα από ΑΤΑΚ 129 (με ερωτηματικό)
Συνεπώς, οι ρουκέτες από μόνες τους καλύπτουν το βεληνεκές, αλλά δυστυχώς δεν καθιστούν τα RM όπλα A2/AD για τα νησιά – πάμε αναγκαστικά σε μεικτά ευκίνητα στοιχεία α/α, η/π, π/β και διασύνδεσή τους με κάποιο σύστημα αντιπυροβολικού ή ανίχνευσης στόχων (π.χ. ΜΕΑ επιπέδου μονάδας ή τοπικής περιπολίας). Προσθέτεις και το σχόλιο του gdmast gdmast για ακρίβεια πυρών και έχεις ένα πιο συγκροτημένο στοιχείο.
Εκεί θα λέγαμε (θεωρητικά τουλάχιστον) πως θα είχαμε ένα δυναμικό στοιχείο A2/AD για άμυνα από πρώτο πλήγμα.

montif74

Σε καιρό πολέμου, εκτός απο στόχευση των αποβατικών δυνάμεων θα πρέπει να πλήτουν και τις τουρκικές πόλεις στα παράλια με ειδικά πυρομαχικλα πολλαπλών βομβιδίων που θα προκαλέσουν μεγάλες απώλειες και θα τις καταστήσουν μη κατοικίσιμες.

DemetrisK

Υπάρχει δηλαδή Ελληνική Κυβέρνηση που θα ενέκρινε πρώτο κτύπημα, πριν εκδηλωθεί πραγματική Τουρκική επίθεση;

evaggelos

θα πρεπει καποια στιγμη να ασχοληθουμε με τα σερβικα-τσεχικα οπλικα εστω κ για μικρες ποσοτητες πχ τα νορα αν οι κυπριοι ειναι ικανοποιημενοι γιατι να μην αντικαταστησουν τα α1 μας? υγ. βεβαια τωρα παιρνουμε μπελαδες σε τιμη αεροπλανοφορου οποτε σε 20 χρονια βλεπουμε.

Koursaros312

Αντί να δώσει κίνητρα το ΥπΑμ στα πανεπιστήμια και στους φοιτητές να ασχοληθούν σοβαρά με τον χώρο της άμυνας στην Ελλάδα (λέμε τώρα..) να αναβαθμίσουμε μόνοι μας αυτά που έχουμε, συζητάμε εν έτη 2020 ΑΝ θα μπορούσαμε ΝΑ αγοράσουμε ρουκέτες για ένα σοβιετικό σύστημα του 70 από μια χωρά που ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς και τώρα έχει αμυντική τεχνολογία με εξαγωγές κλπ κλπ… Το λες και κατάντια.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 4.49

Related News

Οι Αμερικανικές ΕΔ θέλουν να κρατήσουν τους στρατιώτες τους νέους και μάχιμους με ειδικό φάρμακο

Η Διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές ενός αντιγηραντικού φαρμάκου το επόμενο έτος, ανέφερε το Breaking Defense,...

TCG Ufuk: Έτοιμο για υπηρεσία το πλοίο συλλογής πληροφοριών της Τουρκίας

Στις 9 Φεβρουαρίου 2019 το Τουρκικό Ναυτικό καθέλκυσε το πλοίο εκπαίδευσης δοκίμων “TCG Ufuk” (A591), το οποίο αναφέρεται ως “πλοίο συλλογής πληροφοριών” στον Τύπο...

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...