- Advertisement -

A2/AD στο Ανατολικό Αιγαίο με σερβικές ρουκέτες των 122mm στα ελληνικά RM-70 (χάρτης)

- Advertisement -

Την περασμένη εβδομάδα η Σερβία προχώρησε σε δοκιμή βελτιωμένων ρουκετών των 122mm από εκσυγχρονισμένο Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ) Oganj.
Όπως το υπουργείο Άμυνας της Σερβίας ανακοίνωσε στις 26 Απριλίου, στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκαν ρουκέτες G2000 μέγιστης εμβέλειας 40km. Οι G2000, όπως και οι Oganj, κατασκευάζονται από τη σερβική πολεμική βιομηχανία.

Τη δοκιμή παρακολούθησαν ο υπουργός Άμυνας Aleksandar Vulin και ο αρμόδιος υφυπουργός για την πολεμική βιομηχανία Nenad Miloradovic. O Vulin σημείωσε πως ο εκσυγχρονισμός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται, παρόλο που η προσοχή έχει εστιαστεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού.


Με τη σειρά του, ο Miloradovic ανέφερε ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Oganj βρίσκεται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης και τα οχήματα θα μπορούν να χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενα και κατευθυνόμενα πυρομαχικά. Τα σερβικά ΠΕΠ έχουν σήμερα ρουκέτες εμβέλειας 24km.

Κάπου εδώ ίσως αξίζει να υπενθυμίσουμε την ύπαρξη περισσότερων από 100 ΠΕΠ RM-70 στον ΕΣ, που σήμερα αξιοποιούν ένα μεγάλο απόθεμα ρουκετών των 122mm με βεληνεκές τη τάξης των 20km.
ΠΕΠ RM-70 με βεληνεκές 40 χλμ και τοποθετημένα σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θα μπορούσαν θεωρητικά να πλήξουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων συγκέντρωσης αποβατικών στρατευμάτων στα τουρκικά παράλια

Η επένδυση σε παρόμοιες ρουκέτες σαν την G2000 θα επέφερε μεγάλη αύξηση των ικανοτήτων των RM-70 με σχετικά μικρό κόστος, δίνοντας δυνατότητα διπλασιασμού της εμβέλειας των όπλων τους. Επιπλέον, τουλάχιστον ορισμένες ρουκέτες θα μπορούσαν να τροποποιηθούν σε κατευθυνόμενες, χάρη σε kits που προσφέρονται στη διεθνή αγορά, ώστε να βελτιωθεί κατακόρυφα και η ακρίβειά τους.
Τα ελληνικά RM-70 με ρουκέτες αυξημένης εμβέλειας, θα μπορούσαν θεωρητικά να προσφέρουν μια βελτιωμένη λύση αντιπρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD) στα τουρκικά αποβατικά που θα συγκεντρωθούν στα παράλια για να προσεγγίσουν τις ακτές ελληνικών νησιών του Αιγαίου, προκειμένου να αποβιβάσουν στρατεύματα.
Διαβάστε επίσης

Κορεατικές κατευθυνόμενες ρουκέτες: Ιδανική λύση A2/AD για τα νησιά του Αιγαίου;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
MaxRomana

Παλλαϊκή Άμυνα στα Νησιά.
Συνεχής εκπαίδευση με οικονομικά κίνητρα στους νησιώτες.
Ανεξάρτητη διοίκηση πυροβολικού από την ΑΣΔΕΝ που θα βλέπει κατ΄ ευθείαν στον ΥΠΕΘΑ.
Σύγχρονοι όλμοι θα είναι και το μόνο μέσο καμπύλης τροχιάς για το πεζικό.
Οχυρωματικά έργα πυροβολικού σε μεγάλο εύρος.
Η πιο φθηνή αποτροπή, με σχεδόν υπάρχοντα μέσα.
Συνέχει δημοσιεύματα εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Διαρροές εντέχνως για στοχοποίηση, λιμενικών εγκαταστάσεων, μαρίνες, πρατήρια καυσίμων, ηλεκτροσταθμών (μέχρι και μετασχηματιστών σε κολώνες). Βιολογικών καθαρισμών, ξενοδοχείων, κάθε είδους μικρό η μεγάλο γεφύρι, μικρότερες ή μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πόσιμου νερού.
Να γνωρίζει και ο λαός απέναντι ότι το εργοστάσιο παραγωγής πχ. απορρυπαντικών είναι στοχοποιημένο.
Εάν έχει κάποιος διάθεση να κάνει αεραπόβαση πχ. στο Φάρμακονήσι, ο ΥΠΕΘΑ θα δίνει εντολή να γίνουν οι χώροι γύρο από το Τσεσμέ …. σελήνη.
Η αποτροπή δεν θέλει κόστος, μόνο διάθεση.
Το πυροβολικό είναι μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο όπλο αποτροπής.

Ilias_Skaltsiotis

Στο μόνο στο οποίο διαφωνώ είναι ότι δεν νομίζω να υπάρχουν όλμοι με τέτοια εμβέλεια.

MaxRomana

Τους όλμους τους αναφέρω ως όπλα καμπύλης τροχιάς. Και φυσικά δεν χρειάζεται τεράστια εμβέλεια. Η συμβατική του δουλειά ως όπλο βαρέως υποστήριξης στο πεζικό είναι αρκετή. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν χρειάζεται κραυγαλέες επιλογές για κάποιον που θέλει να αμυνθεί. Με το υπάρχον υλικό και νέα πυρομαχικά μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Εάν ορίσουμε τα Νησιά ως επιθετικές αφετηρίες τότε οι απέναντι θα προσπαθούν απεγνωσμένα να βρούνε νέο ρόλο στην άμυνα τους. Και μόνο η προβολή ενός σοβαρού και στελεχωμένου πυροβολικού που μπορεί να αναλάβει δράση σε μικρό χρόνο σε όλο το εύρος του Αιγαίου είναι αρκετό. αστούς μετά να κάνουν ασκήσεις αποβάσεων τανάλιες, πένσες ή όπως τις ονομάζουν ….

Ilias_Skaltsiotis

Δεν λέω ότι δεν χρειάζονται όλμοι για να χτυπηθούν τα αεροπρογεφυρώματα και τα προγεφυρωματά, αλλά χρειάζονται και μεγαλύτερου βεληνεκούς όπλα για να χτυπήσουν στους χώρους συγκέντρωσης στις ακτές, πριν καν ξεκινήσουν.
ΥΓ ένας φίλος του πατέρα μου, που είχε πολεμήσει με τα ροδεσιανά sas, μου έλεγε ιστορίες που κάνανε άλμα και από κάτω τους βαράγανε με τους όλμους ενώ ήταν ακόμα στον αέρα.

MaxRomana

Αγαπητέ φίλε. Σίγουρα σε περίπτωση που υπάρχει εισβολή ένα νησί οι προτεραιότητες και του πυροβολικού θα αλλάξουν σε τοπικό επίπεδο. Συνολικά όμως εάν υπάρχει εκπαίδευση και επιθετική διάθεση, σε άλλο τομέα του Αιγαίου μπορούμε να απαντήσουμε με μακρά πλήγματα πυροβολικού. Δεν χρειάζεται τα όπλα μας να είναι το τελευταίο μοντέλο. Τα υπάρχοντα με νέα πυρομαχικά αρκούν. Φαντάσου σε τοπικές εφημερίδες των απέναντι να διαρρέει φωτογραφικό υλικό από ασκήσεις πυροβολικού και χάρτες με συντεταγμένες στόχων. Φαντάσου πχ. Τεχνική εταιρεία των απέναντι ….. να δει “τυχαία” φωτογραφία με συντεταγμένες των εγκαταστάσεων που έχει για εκσκαφείς, γεοπροωθητές κτλ. Τότε θα δεις την πραγματική αποτροπή. Δεν χρειάζεται οι μονάδες πυροβολικού να στελεχώνονται σε περίοδο ειρήνης σε μεγάλο ποσοστό. Θα μπορούν όμως σε περίπτωση επεισοδίου με εθνοφυλακή και τοπικό πληθυσμό να κάνουν θαύματα. Και να είσαι σίγουρος ότι εάν τα νησιά μας αποκτήσουν επιθετική υπόσταση θα λυθούν τα περισσότερα προβλήματα με τους απέναντι. Η αποτροπή θέλει σοβαρότητα, διάθεση και φαντασία, όχι πολλά χρήματα.

Chris

Κάτι τέτοιο κάνουν και οι σύντροφοι στη Β. Κορέα, έχοντας στοχοποιημένη τη Σεούλ με 1000+ πυροβόλα.

x-m

Πάνω απο 10000.

BGK

Συγγνώμη, αλλά ΠΕΠ RM-70 στο Αγαθονησι, στη Σύμη και στη Μεγίστη;
Σοβαρά τώρα;

Ilias_Skaltsiotis

Στο πλάνο της αναδιάρθρωσης των πεζοναυτών, εκτός από τα himars, που θα έχουν και nsm, είναι και το μικρό και ευκίνητο πυραυλικό πυροβολικό, με μεγάλη εμβέλεια, πχ σε jltv. Νομίζω ότι ο ΕΣ και ειδικότερα η ΑΣΔΕΝ πρέπει να δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον και να παρακολουθήσουν από πολύ κοντά το νέο δόγμα των πεζοναυτών και την εφαρμογή του στα νησιά.

BGK

Νομίζω πως το RM-70 δεν είναι σαν το οπλικο σύστημα που περιγράφεις, και στο οποίο συμφωνώ. Τα RM-70 μετά βίας μένουν αθέατα (ενώ κινούνται), σε νησιά όπως η Σάμος και η Κως, οπότε σε νησιά όπως η Μεγίστη και η Σύμη δεν έχουν καμία τύχη.
Σε νησιά όπως το Αγαθονησι δε, είναι σκέτη κοροϊδία..

Ilias_Skaltsiotis

Καμία απολύτως σχέση. Απλά λέω ότι πρέπει σε θεσμικό επίπεδο, στο πλαίσιο της συμμαχίας, να δούμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται το νέο δόγμα των πεζοναυτών. Σύμφωνα με αυτό θα αποσύρουν άρματα και συμβατικά πυροβόλα και θα αναπτύξουν τακτικές και όπλα, που θα τους επιτρέπουν να πολεμούν σε μικρά νησιά εντός του βεληνεκούς των εχθρικών όπλων.
Σε σχέση με άλλο σχόλιο σου, εκτός από νέα όπλα, χρειάζεται δεδομένα στοχοποίησης από uav και comint/sigint και τακτικό δίκτυο να τα μεταφέρει στο rm, άμεσα πριν αλλάξουν.
Συγχαρητήρια για την ανάλυση στο amyna.gr

MPAMPIS

Διάσπαρτα σε όλο το Αιγαίο…..κανένα σημείο που να μην μπορει να βλήθει απο πυροβολικό, ειδικα σε νησιά δεύτερης γραμμής ώστε να απαγορευτεί αποκλεισμός των νησιών που βρίσκονται κοντά στα μικρασιάτικα παραλια………
Κάτι δυνατό στην Ρόδο που να φτάνει Καστελλόριζο……

Ilias_Skaltsiotis

Στα νησιά της δεύτερης γραμμής που είναι προστατευμένα από το τουρκικό πυροβολικό και αεροπορία, θέλει mlrs!!!!!!

MPAMPIS

Η’ σερβικό με 40-50 km……..
Οχι μονο για τα παράλια αλλά και για άρνηση περιοχής στο ΤΝ……

antonis.

3 είναι τα προγράμματα που μπορούν να αποδώσουν δυσανάλογα του κόστους τους στην ελληνική αποτροπή εξαιτίας της ευελιξίας, εμβέλειας και ισχύος πυρός που μπορούν να προσφέρουν χωρίς μάλιστα να αιμορραγήσουμε οικονομικά.
1.Αναβάθμιση του πυραυλικού πυροβολικού (RM-70&ATACAMS)
2.Τορπίλες για τα Τ-214ΗΝ
3.Επαναπιστοποιήσεις υπαρχόντων και προμήθεια νέων όπλων για την ΠΑ

ZeroCredibility

Διαβάζω πως υπάρχει έκδοση της ρουκέτας G2000 με ακόμη μεγαλύτερο βεληνεκές (52 χιλιόμετρα). Τόσο σε άρθρο της wikipedia για τα πυρομαχικά του BM-21 (τα RM-70 έχουν τον ίδιο εκτοξευτή):
https://en.wikipedia.org/wiki/BM-21_Grad#Projectiles
όσο και σε άρθρο σε σερβικό site:
https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:650740-SAJAM-NAORUZANjA-IDEX-Srbija-ima-bespilotni-helikopter-VIDEO

CKfurious

Έχω την εντύπωση πως το όχημα ,ο εκτοξευτής , σύστημα ελέχου πυρός klpa είναι σε αθλια κατάσταση λόγο παλαιότητας και έλλειψης υποστήριξηςΤα ίδια με τις υπάρχουσες ρουκέτες
Ο αριθμός που είναι επιχειρησιακός είναι λιγότερος
Να μπει μονο καινούργια ρουκέτα δεν αξίζει
Είτε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα συνολικό πρόγραμμα εκσυχρονισμού μαζί με νέα πυρομαχικά είτε το όλο σύστημα να παροπλισθεί και να αποκτηθεί καινούργιο
Πιθανότερο να μην γίνει τίποτα από τα δυο!!!!

gdmast

Είναι γνωστό ότι θέλουν αναβάθμιση. Οι Πολωνοί προσφέρουν την καλύτερη (Langusta), ενώ παρουσίασαν μια καλή και οι Τσέχοι. Σίγουρα και οι Γιούγκοι που τα χρησιμοποιούν θα έχουν και αυτοί κάποια καλή. Όπως είναι τώρα, με δεδομένο ότι έχουν να λάβουν κάποια αναβάθμιση πριν διαλυθεί η Σοβιετική Ένωση………, και αυτά πέραν των νέων π/μ που χρειάζονται.

BGK

Ευτυχώς δεν ισχύουν τα ανωτέρω.
Ανταλλακτικά υπάρχουν από το εμπόριο (για το όχημα), κι ο εκτοξευτής δεν έχει θέμα επειδή έχει πολύ λίγα ηλεκτρικά, και καθόλου ηλεκτρονικά.
Επιπλέον, η χώρα είχε προς προσπορισμό για ανταλλακτικά από την αρχή περίπου 35 οχήματα συν όλα τα αποθέματα της Αν. Γερμανίας (δλδ 35++ ολόκληρα ΣΕΠ, σωλήνες, σετ αυτόματης γέμισης κοκ).
Αυτα περί λήξης ορίου ζωής των ρουκετών, τα λένε οι εταιρείες και (πιθανώς) ορισμένα σαιτ επί πληρωμή, προκειμένου να πάρουν νέες παραγγελίες.
Για να το πω πολύ απλά, το “όριο ζωής” που δίνει ο κατασκευαστής για ένα πυρομαχικο (πχ 15 έτη), είναι η εγγύηση.
Με τη λήξη της “εγγύησης” γίνεται ετήσια επιθεώρηση σε όλα τα πυρομαχικά, καθώς και δοκιμαστικές βολές κάθε μερίδας.
Κι όσα είναι προβληματικά είτε επιδιορθωνονται, είτε αποσύρονται, είτε χρησιμοποιούνται σε ασκήσεις, (το συνηθέστερο).
ΥΓ: Το μειονέκτημα τους είναι ότι είναι Τσεχοσλοβακικης κατασκευής, και με τελείως διαφορετική φιλοσοφία συντήρησης και επιμελητεια.
ΥΓ2: Αυτά που λέω ισχύουν στο ακέραιο.

gdmast

Μα αυτό που λέτε, είναι ακριβώς αυτό που εγώ θεωρώ πρόβλημα. Δηλαδή ανταλλακτικά και συστήματα 50 χρόνων. Παρακαλώ κάντε τον κόπο να δείτε πως είναι και τι έχει πλέον πάνω ένα εκσυγχρονισμένο τέτοιο σύστημα (π.χ. το Langusta ή την σχετικά πρόσφατη αναβάθμιση που προτείνουν οι γενικά αξιόπιστοι Τσέχοι) και θα καταλάβετε τι εννοώ.

BGK

Δεν πήγαινε σε εσάς το σχολιο,αλλα στον κ. CKFurious.
ΥΓ: Υπηρετω το συγκεκριμένο οπλικο σύστημα. Αυτά που λέτε κι εσείς παντως δεν ισχύουν στον βαθμο που πιστεύετε.
ΥΓ2: Τα RM-70 θέλουν νέα όπλα, και νέα συστήματα επικοινωνιών. Μετά όλα τα άλλα.

Lesalaut

Για τα κιτ κατεύθυνσης, έχω την εντύπωση ότι για ρουκέτες τέτοιου διαμετρήματος τα βρίσκουμε μόνο με καταύγαση λέιζερ. Δεδομένου ότι laser marker με τέτοια εμβέλεια δεν υπάρχουν, ίσως καλύτερα να τις ξεχάσουμε τις κατεθυνόμενες ρουκέτες για τέτοιου είδους χρήση.
Ωστόσο, κατεύθυνση GPS θα μπορούσε να ενσωματωθεί αρκετά εύκολα σε βλήματα των 203mm, δηλαδή των Μ-110 που εδρεύουν στα νησιά, για τα οποία διετίθεντο κάποτε και οβιδες HERA. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Κι όσο για στοχοποίηση, πού θα πάει, κάποτε θα πάρουμε UAVs και συστήματα δικτυοκεντρικού πολέμου.

GiannisKr

Θα είχε νόημα κάποιας έστω και περιορισμένης έκτασης ομοβροντία το 1996 αν ήταν επιχειρησιακά διαθέσιμα; Κάτι σαν αυτό που έλεγε ο ναύαρχος Αποστολάκης περί “ισοπέδωσης” νήσου εφόσον καταληφθεί.

Athan

Τον σημερινό Υπουργό Άμυνας της Σερβίας Αλεκσάνταρ-Σάσα Βούλιν, τον θυμάμαι ως νεότατο και δραστήριο στέλεχος της “Ενώσεως Κομμουνιστών-Κίνημα για την Γιουγκοσλαυΐα” κατά την περίοδο της διαλύσεως της Χώρας, δίπλα στον μέντορά του Ναύαρχο Μπράνκο-Ντζούρο Μαμουλα, το ενυπόγραφο αφιέρωμα του οποίου στο βιβλίο του “Άμυνα Μικρών Κρατών” κρατώ σε περίοπτη θέση στην βιβλιοθήκη μου (здраво Друзе Адмирале!).
Αυτός ήταν ο “μικρός” που διέσπασε την Ένωση των Κομμουνιστών, κάνοντας φράξια με την γυναίκα του Μιλόσεβιτς, την φοβερή Μίριανα Μάρκοβιτς.
Πως τα φέρνει ο καιρός, ο “μικρός Σάσα” που γνώρισα, να συγκυβερνά με το πρώην δεξί χέρι του “εθνικιστή” Βόισλαβ Σέσελι, τον άλλον “μικρό Σάσα” Αλεκσάνταρ Βούτσιτς, σήμερα Πρόεδρο της Σερβίας.
Αυτόν τον έχω εικόνα στην Γκρμπαβιτσα στο Εβραϊκό Νεκροταφείο, από εκεί που οι Σέρβοι “ήλεγχαν” το Σαράγιεβο με το Πυροβολικό τους, έναν πανύψηλο babyface ακόλουθο του “Βόιβοντα”, να τρέχει πίσω του με ένα αμάνικο staff only κι ένα επινικελώμένο M-70 στο χέρι.
Alle zusammen together, σε ένα κακοβαμμένο Land Cruiser HZJ80 κλεμμένο από τους ΟΗέδες, το οποίο γλύτωσε παρά τρίχα μία βολή Βοσνιακής Οβίδας. Κι όλα αυτά με τρεις κάμερες να γράφουν ευτυχώς με πολύ χαμηλά p …
Λίγο αργότερα, ο σημερινός Πρόεδρος, έγινε ντιρέκτορας του μεγαλοπρεπούς Σοσιαλιστικού Αθλητικού Κέντρου Hala Pinki στο Zemun, το οποίο οι Έλληνες του Βελιγραδίου είχαν μετατρέψει για χρόνια σε ένα απίθανο μπουζουκτζίδικο χιλίων διακοσίων θέσεων.
Πολλοί Έλληνες τραγουδιστές της εποχής τραγούδησαν εκεί. Ο Μαργαρίτης ένας από τους πιο γνωστούς.
Από εκείνη την γειτονιά “πήρα” την προφορά και το nom de guerre μου.
Κωμικοτραγικά σουρεαλιστικοί, γεμάτοι θάνατο καιροί: Απ’το Εβραίικο Γιουγκοχίππικο Šošana του Καπετάν Ντράγκαν (καλώς ήρθες πίσω στην λευτεριά Αδερφέ) μέχρι το Ratni turbofolk του Ρόκι για τον αθάνατο “Mauser” μας.
https://www.youtube.com/watch?v=4ay8n3qEQ7A
https://www.youtube.com/watch?v=fGuThsB1kO0
ΥΓ
Με λίγα λόγια, όποιος θέλει να του παραγγείλω τίποτα ντόπια “προϊόντα” από Σερβία, κλείνω την δουλειά με δυό τηλέφωνα. 😛

gdmast

Αν θέλεις να κάνεις δουλειά, επειδή τα συστήματα αυτά δεν είναι ακριβή, θα πρέπει να πάρεις και μια συλλογή ακριβείας.
Θεωρητικά, αν υπήρχαν χρήματα, 1.000 φορές Accular 160mm με συλλογή EPIK, εύρους 45 χλμ. και μεγάλης ακριβείας, που κάνουν και πολύ μεγαλύτερη ζημιά.
Αλλά ότι και να πάρεις, τα RM που έχουμε πρέπει πρώτα να αναβαθμιστούν.

adpanos

Ευρωπαϊκή έκθεση από πανεπιστήμιο της Φινλανδίας , ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ σαν ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ των νησιών του Αιγαίου τους ΛΑΘΡΟμετανάστες …. αναγνωρίζοντας πως έχει αλλάξει η πληθυσμιακή σύνθεση των νησιών και πως οι λάθρο αποτελούν την πλειοψηφία …
Η Ελλάδα αναφέρεται σαν χώρα που τύποις έχει τον έλεγχο (όχι κυριαρχία)….. ενώ οι ενέργειες ελέγχου των Λάθρο και της κατάστασης, χαρακτηρίζονται στην έκθεση ως εθνοκάθαρση … !!!!!
Εδώ για λεπτομέρειες από το 51 λεπτό και μετά.
https://esxatianasxesi.blogspot.com/2020/04/5135.html
Υπήρξε αντίδραση από τον Έλληνα πρόξενο, αλλά όλο αυτό δείχνει σε ποιο σημείο είμαστε.
Τι MLRS και κουραφέξαλα ρε,
ΞΥΠΝΑΤΕ …. ρεεεεεεεε πριν είναι αργά ….. !!!!!

massey-ferguson-65

Αστούς να λένε το κοντό τους και το μακρη τους….δεν αποφασίζουν τι θα κάνουμε τους πρόσφυγες που έρχονται στην χωρα μας εξαιτίας των δικών τους πολέμων και καταπάτησης και εκμεταλλεύσης των λαών της Ανατολής….αν θέλουν να μιλήσουν έτσι ας πάρουν και αυτοί μερικούς στην χώρα τους…αλλά μόνο άξιοι για να κρηνούν είναι και όχι για να πρωτηνουν λύσεις και να παλεύουν για να περάσουν οι καλές λύσεις στην κρούση του μεταναστευτικού. …..ΠΑΡΑ ΒΡΉΚΑΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΔΕΙΝΟΥΜΕ 20 ΔΙΣ ΣΤΑ 10 ΧΡΌΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΦΟΡΤΏΝΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ… ΑΥΤΉ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΌΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ “ΠΟΛΗΤΗΣΜΕΝΟΙ” ΕΥΡΩΠΑΊΟΙ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΝΑ ΑΛΙΚΤΑΝΑΙ

Chris

Δεν είναι ακριβώς έτσι. Διάφορες δηλώσεις και κινήσεις στο διπλωματικό επίπεδο δείχνουν την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας σε διάφορες περιοχές, στο οποίο εκτός της Τουρκίας συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις, συμεπριλαμβανομέων αυτών που ανήκουν στο γερμανικό συνασπισμό κρατών. Αλλά κατά την άποψη μου όχι μόνο αυτών. Δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα επιτύχουν το στόχο τους, αλλά δεν μπορούμε να τους “αφήσουμε να λένε”. Ο προβληματισμός που θέτει ο φίλος είναι καθόλα έγκυρος.
Σε αυτά τα σχέδια πρέπει να υπάρχει αντίδραση που να τα ακυρώνει στην πράξη, όχι μόνο διπλωματικές κινήσεις και απαντήσεις. Αφού λοιπόν το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται ως πολιορκητικός κριός αμφισβήτισης εθνικής κυριαρχίας, από διάφορες πλευρές -και όχι μόνο την Τουρκία- πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να παρατήσει το “φιλανθρωπικό”, “πολυπολιτισμικό” χαρακτήρα της και τα φιλομεταναστευτικά πιστεύω της και να αποκτήσει 100% εθνοκεντρική-ελληνοκεντρική πολιτική, για την επιβίωση του ελληνισμού. Αν το κάνει αυτό θα έχει και την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να αφήσει τα ήξεις αφίξεις και να πάρει ξεκάθαρες θέσεις.

adpanos

Αν δεν έχεις καταλάβει, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έχασαν και χάνουν το Κόσοβο οι Σέρβοι.
Επίσης να γνωρίζεις πως μας ενδιαφέρει πάρα πολύ το τι λένε οι έξω , ΕΕ , ΝΑΤΟ κ.λ.π. για αυτό και κάναμε άρση της άρσης ασύλου στους Λάθρο….
Βγήκε μια επίτροπος … της ΕΕ , μας κούνησε το δάχτυλο και εμείς το βάλαμε … μην σου πω που ….
Αντί να τους στείλουμε από εκεί που ήρθαν … τους ανοίξαμε τις πόρτες ξανά …
https://gr.euronews.com/2020/03/24/ilva-johanson-den-einai-dynaton-na-anastaloun-oi-diadikasies-asyloy
https://www.pagenews.gr/2020/04/02/apopsi/telos-i-arsi-tis-apodoxis-aitimaton-asylou-business-as-usual/

CKfurious

https://www.ptisidiastima.com/n-dendias-dynamiki-ekswteriki-politiki/
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

SAAB

😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

My_name_is_Nobody

Υπάρχει παλαιότερη αναφορά πως οι ρουκέτες αυτές έχουν δοκιμαστεί από τον ΕΣ. Βέβαια το περίεργο είναι πως η δοκιμή αυτή φέρεται να έγινε σε προγενέστερο χρόνο από αυτή που αναφέρει το άρθρο.
https://amynagr.blogspot.com/2019/11/a-rm-70-mlrs.html

dimitrisx

Το έχω πει από καιρό μεταφορά MLRS και Patriot στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Να μεταφερθεί το πεδίο της “μάχης” στα παράλια της Τουρκίας. Και επειδή ο κίνδυνος είναι να χάσουμε τα νησιά από τους λαθροεπίκους, θα πρέπει να ανασταλεί η παροχή ασύλου επ’ αόριστον και απέλαση όλων. Και οι κύριοι επίτροποι της ΕΕ να τους πάρουν στα σπίτια τους. Στα μουλωχτά η κυβέρνηση άδειασε τη Μόρια και τους ρίζωσε στην ενδοχώρα,δημιουργώντας ολόκληρες πόλεις μουσουλμάνων, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τους περιορισμούς λόγο κορονοϊού.

blackpeteg

Εάν βάλουμε κάτω μερικά δημόσια διδάγματα του Συριακού Στρατού που δεν έχουν απευθείας αεροπορικά πλήγματα όπως θα είχαμε εμείς, τα σημερινά RM θα είχαν τελειώσει με:
1. Βολές ακριβείας από πυροβολικό με στόχευση από ΜΕΑ (μικρά, μεσαία)
2. Πλήγματα από ΜΕΑ έστω μετά την πρώτη βολή και την μετακίνηση
3. Πλήγματα από ΑΤΑΚ 129 (με ερωτηματικό)
Συνεπώς, οι ρουκέτες από μόνες τους καλύπτουν το βεληνεκές, αλλά δυστυχώς δεν καθιστούν τα RM όπλα A2/AD για τα νησιά – πάμε αναγκαστικά σε μεικτά ευκίνητα στοιχεία α/α, η/π, π/β και διασύνδεσή τους με κάποιο σύστημα αντιπυροβολικού ή ανίχνευσης στόχων (π.χ. ΜΕΑ επιπέδου μονάδας ή τοπικής περιπολίας). Προσθέτεις και το σχόλιο του gdmast gdmast για ακρίβεια πυρών και έχεις ένα πιο συγκροτημένο στοιχείο.
Εκεί θα λέγαμε (θεωρητικά τουλάχιστον) πως θα είχαμε ένα δυναμικό στοιχείο A2/AD για άμυνα από πρώτο πλήγμα.

montif74

Σε καιρό πολέμου, εκτός απο στόχευση των αποβατικών δυνάμεων θα πρέπει να πλήτουν και τις τουρκικές πόλεις στα παράλια με ειδικά πυρομαχικλα πολλαπλών βομβιδίων που θα προκαλέσουν μεγάλες απώλειες και θα τις καταστήσουν μη κατοικίσιμες.

chikichiki

Σπατάλη υλικού χωρίς στρατιωτικό αποτέλεσμα, συσπείρωση της οργισμένης τουρκικής κοινής γνώμης, απονομιμοποίηση της πολεμικής μας προσπάθειας.

Wisdom

Σωστά. Και να προσθέσω κι άλλα: Σοβαρότατο έγκλημα πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, δολοφονίες αμάχων γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων, καταστροφές μνημείων (και ελληνικών – κάτι έχει μείνει). Αλλά και εθνικιστικά να το δούμε, γιατί να καταστρέψουμε κάτι που ήταν δικό μας και ίσως επιθυμούμε κάποια στιγμή να ξαναγίνει; Νομίζω ότι η πρόταση στο αρχικό σχόλιο ήταν ατυχής καθώς τέτοια συμπεριφορά δεν προσιδιάζει καθόλου στην ελληνική νοοτροπία.

DemetrisK

Υπάρχει δηλαδή Ελληνική Κυβέρνηση που θα ενέκρινε πρώτο κτύπημα, πριν εκδηλωθεί πραγματική Τουρκική επίθεση;

montif74

Εννοείται πως πριν πέσει η πρώτη κανονιά, θα πρέπει τα ΠΕΠ να είναι στα νησιά και να στοχέουν τις τουρκικές πόλεις, τουριστικά θέρετρα, λιμάνια και άλλες κρίσιμες υποδομές. Ηδη αυτο κάτα κάποια έννοια θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.
1 Δευτερόλεπτο αφου το πρώτο αποβατικό σκάφος παραβιάσει τα χωρικά μας ύδατα ή οι πρώτοι τουρκικοί πύραυλοι εκτοξευθουν θα πρέπει να εκτοξευθούν χιλιάδες ρουκέτες προς την Τουρκία.

evaggelos

θα πρεπει καποια στιγμη να ασχοληθουμε με τα σερβικα-τσεχικα οπλικα εστω κ για μικρες ποσοτητες πχ τα νορα αν οι κυπριοι ειναι ικανοποιημενοι γιατι να μην αντικαταστησουν τα α1 μας? υγ. βεβαια τωρα παιρνουμε μπελαδες σε τιμη αεροπλανοφορου οποτε σε 20 χρονια βλεπουμε.

kakaouskia

Καλησπέρα
΄Ισως θα ήταν καλή ιδέα να γίνει καμία σοβαρή συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου. Π.χ. να ανέβουν επάνω ένας ουλαμός BMP-3 και 2 Hind σε κοινή άσκηση με Λεο-2 / Απάτσι. Ή ακόμη και τα Νόρα, ας κάνουν βολές δίπλα σε Ελληνικά πυροβόλα.
Ευκαιρία για το ΓΕΣ να δεί και να κρίνει συστήματα από την άποψ χρήστη και όχι πωλητή. Ειδικά για τα ΤΟΜΑ, χρυσή ευκαιρία να πάρει μια γεύση το Ελληνικό πεζικό πως είναι να επιτείθεσαι με ΤΟΜΑ αλλά και να αμύνεσαι άμα σου την πέφτουν ΤΟΜΑ.
Παλαιότερα στην Κύπρο συνεκπαιδευόμασταν με την 5η ΕΜΑ αλλά τα Μ-48 είναι ΝΑΤΟϊκά όπλα και δεν κάνει κτλ κτλ
Να δούμε αν θα επιτρέψουν οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι τέτοιες ασκήσεις.

montif74

Θα πάρει το λιμενικό μας Μπελάρες? Και τι θα τα κάνει τα άοπλα περιπολικά? 😆

SAAB

Ότι τα έκανε μέχρι τώρα. Θα μαζεύει λάθρο και θα γράφει παραβάσεις σε κανά γέρο ψαρά, που μεσ’ τα γεράματά του ξέχασε να πάρει μαζί την άδειά του. Γιατί οι αποπάνω θέλουν νούμερα τα οποία επιτυγχάνονται μόνον με την διαιώνιση της παραβατικότητας και όχι με την καταπολέμησή της.

Koursaros312

Αντί να δώσει κίνητρα το ΥπΑμ στα πανεπιστήμια και στους φοιτητές να ασχοληθούν σοβαρά με τον χώρο της άμυνας στην Ελλάδα (λέμε τώρα..) να αναβαθμίσουμε μόνοι μας αυτά που έχουμε, συζητάμε εν έτη 2020 ΑΝ θα μπορούσαμε ΝΑ αγοράσουμε ρουκέτες για ένα σοβιετικό σύστημα του 70 από μια χωρά που ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς και τώρα έχει αμυντική τεχνολογία με εξαγωγές κλπ κλπ… Το λες και κατάντια.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

TRS-4D vs SeaFire, κάνουμε σύγκριση μεταξύ των ραντάρ MMSC και [email protected] Ισχύει ο μύθος;

 Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο ένας χάρτης που κάνει σύγκριση των εμβελειών των ραντάρ των φρεγατών MMSC, υποψήφιων για το ΠΝ, και...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Στα 530 εκατ. ανεβάζει το κόστος των 12 μεταχειρισμένων Rafale για...

24
Στα €530 εκατ. θα ανέλθουν τα πιθανά έσοδα για τη Γαλλία από την πώληση των μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale στην Ελλάδα, αποκάλυψε σήμερα το πρωί...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99 $

Related News

Ο Μπάιντεν προτείνει τον Άντονι Μπλίνκεν για επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα τους αξιωματούχους που θα στελεχώσουν μια σειρά κρίσιμων υπουργείων και θέσεων συμβούλων στον Λευκό Οίκο,...

TRS-4D vs SeaFire, κάνουμε σύγκριση μεταξύ των ραντάρ MMSC και [email protected] Ισχύει ο μύθος;

 Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο ένας χάρτης που κάνει σύγκριση των εμβελειών των ραντάρ των φρεγατών MMSC, υποψήφιων για το ΠΝ, και...

«Σφάλμα χειριστού» πίσω από την συντριβή μαχητικού F-15C της USAFE στην Β. Θάλασσα

Η υπερβολική προσήλωση του πιλότου στην αναχαίτιση ήταν η κύρια αιτία της πτώσης ενός F-15C του 493rd FS στην Βόρεια Θάλασσα τον περασμένο Ιούνιο,...