ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Δεκεμβρίου 1968: Η Shayeret Matkal “σαρώνει” το αεροδρόμιο της Βηρυτού

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Επιχείρηση «Δώρο» -όπως ονομάστηκε- είχε ετοιμαστεί ως επιχείρηση απαγωγής αραβικών συμφερόντων αεροσκάφους αερογραμμών, ως ισοβαρή αντίποινα στις διαρκείς οχλήσεις και αεροπειρατείες αεροσκαφών της El Al από Άραβες. Ωστόσο, η δραματική κλιμάκωση που παρατηρήθηκε το 1968, ιδιαίτερα η επίθεση κατά αεροσκάφους της ισραηλινού αερομεταφορέα στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου, έκαναν την Ισραηλινή ηγεσία να αλλάξει τον προσανατολισμό της επιχείρησης από απαγωγή σε καταστροφή.
Στην επίθεση στον αερολιμένα του Ελληνικού, δύο Παλαιστίνιοι άδειασαν δύο υποπολυβόλα εναντίον της πτήσης 253 της El Al σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δύο επιβάτες πριν συλληφθούν. Το χτύπημα αυτό “ξεχείλισε το ποτήρι” για το Ισραήλ και δυο μόλις μέρες αργότερα, Ισραηλινοί κομμάντος της ομάδας Shayeret Matkal αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα Super Frelon το βράδυ της 28ης προς 29ης Δεκεμβρίου στον διεθνή αερολιμένα της Βηρυτού μόλις 90 χιλιόμετρα από τα σύνορα και κατέστρεψαν 12 επιβατηγά αεροπλάνα και 2 cargo.  
Η επιχείρηση δεν άφησε θύματα πέρα από υλικές ζημιές (όπως ανακοινώθηκε). Τα αεροσκάφη ανήκαν σε εταιρίες Αραβικών, γαλλικών, αγγλικών ακόμα και αμερικανικών συμφερόντων που βρετανικές ασφαλιστικές πέρασαν χρόνια για να αποζημιώσουν κατά μέρος.

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Θα αποφύγω να σχολιάσω τι ξέφραγο αμπέλι και πεδίο δόξης λαμπρό για λογής “αραβουργήματα” ήταν η χώρα μας επί δεκαετίες (χούντα, Καραμανλής και Παπανδρέου είχαν μια ιδιότυπη ανοχή σε όλα αυτά, επειδή και αυτά απελάμβαναν της ανοχής – και συμπάθειας – των αράβων φίλων μας … όπως ο χαϊδεμένος μας Καντάφι, που τον Ιούλιο του 1974 προσέφερε στον “Αττίλα” τα 12 F-5A/B του, που πετούσαν με ελληνικά ανταλλακτικά προς παράκαμψη του αμερικανικού εμπάργκο προς το καθεστώς του …), και θα μείνω στον θρύλο, που φέρει τον επικεφαλής της επιδρομής με το πέρας της να εισέρχεται στο μπαρ του λόμπυ διακεκριμένων… Read more »

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Να ζωντανέψω λίγο την συζήτηση. Οπως εξηγούσε κάποιο στέλεχος τους ΠαΣοΚ πριν από 25+ χρόνια αυτό το ξέφραγο αμπέλι μας προστάτευσε από απευθείας τρομοκρατικές επιθέσεις σε ελληνικούς στόχους με θύματα Έλληνες όπως αυτές τέτοιες μέρες το 1985 σε Βιέννη και Ρώμη. Βέβαια η επιμονή του μακαρίτη του Ρέιγκαν να τιμωρήσει τον μεγάλο Ανδρέα μας κόστισε (πολύ ακριβά) μέσω της ταξιδιωτικής οδηγίας – καθώς τότε οι Αμερικάνοι είχαν πολλή μεγάλη συμβολή στις τουριστικές εισπράξεις – φαντάζομαι η επίθεση στο City of Poros, η δράση της 17Ν, και η αεροπειρατεία της TWA ίσως έπαιξαν κάποιο ρόλο. Με την ευκαιρία αυτή η φήμη… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ήταν η μόνιμη δικαιολογία των τριών ελληνικών σχημάτων που αναφέρω στο πρώτο σημείωμά μου, του Άλντο Μόρο αντίστοιχα στην Ιταλία, και αρκετών άλλων. Τελικά, όπως φάνηκε από τα χτυπήματα που αναφέρατε, δεν προστατευθήκαμε. Τα μεν ελληνικά εθνικά συμφέροντα καταβαραθρώθηκαν λόγω αποξένωσης από τις ΗΠΑ, και ο ελληνικός πληθυσμός επίσης δεν προστατεύθηκε (Σίτυ οφ Πόρος). Ποτέ δεν προστατεύεται κάποιος προθυμοποιούμενος να καταστεί όμηρος των κακούργων. Την ιστορία για τα λιβυκά επιβεβαιώνουν πολλοί, ο Καντάφι, σίγουρος από την παραγγελία ενός τεραστίου αριθμού Μιράζ 5 (και με ραντάρ αναχαίτισης Συρανό ΙΙ, και χωρίς, μόνο με ραδιοαποστασιόμετρο) δεν χρειαζόταν πλέον τα (τελικώς 10, 8… Read more »

ira-ant
Guest
ira-ant

Και αυτή η Βηρυττός,πόσες καταστροφές δέχθηκε,λόγω των συγκρούσεων,τόσα χρόνια.
Το Απάτσι πως “κολλάει” στο σχέδιο;

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Άλλο ένα παράδειγμα πραγματικού ανορθόδοξου πολέμου. Είναι πάντως εκνευριστική η ανοχή που απολάμβανε διακριτικά το Ισραήλ ως προς τη διεθνή κοινότητα, αδυνατώ να φανταστώ κάποια άλλη χώρα να κάνει κάτι τέτοιο με αντίστοιχη έλλειψη συνεπειών εις βάρος της.

Παρεμπιπτόντως, ένα φιλοσοφικό ερώτημα: Γιατί επελέγη η ριψοκίνδυνη οδός της αποστολής ΕΔ αντί για πιο συμβατικά μέσα (πχ αεροπορία);

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Αποφυγή παράπλευρων απωλειών.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Για να εμφυσήσει τρόμο και αίσθημα μειονεξίας στον εχθρό. “Οπουδήποτε, οποτεδήποτε, σας έχουμε!”. Και φυσικά για να μην υπάρξουν απώλειες αμάχων, που θα καθιστούσαν τις διεθνείς κυρώσεις σίγουρες.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Ευχαριστώ, αν και έπρεπε να διευκρινίσω πως δεν έψαχνα αυτή την απάντηση! Προσανατολιζόμουν προς λόγους που υπάγονται σε λόγους περισσότερο στρατιωτικούς παρά ψυχολογικούς/νομικούς.

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Αν θέλετε στρατιωτικούς λόγους… μάλλον είναι αποτελεσματικότερο να βάλεις εκρηκτικά σε Χ αριθμό αεροσκαφών με το χέρι, παρά να ρίξεις ρουκέτες ή βόμβες στα ίδια αεροσκάφη από ένα Α-4—αν βέβαια οι καταδρομείς μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε αυτά.

Όσο για την ανοχή προς το Ισραήλ… και τότε και τώρα όποτε κάνουν κάτι φροντίζουν να το παρουσιάζουν σε σχέση με προηγούμενες πράξεις άλλων: οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος. Σαφώς δεν συμφωνούν όλοι, αλλά περνούσε και περνάει…