21.1 C
Athens
Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΜ. Σχοινάς για Ουκρανία: Η Ευρώπη έχει αποθέματα τροφίμων, μπορεί να διαχειριστεί...

Μ. Σχοινάς για Ουκρανία: Η Ευρώπη έχει αποθέματα τροφίμων, μπορεί να διαχειριστεί τους προσφύγες

- Advertisement -

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διατροφικής ασφάλειας στην Ευρώπη, συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία, έδωσε από τους Δελφούς, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισημαίνοντας πως η ΕΕ είναι αυτάρκης και εξαγωγέας τροφίμων και «είναι εντελώς λάθος να δημιουργείται στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη η αίσθηση ότι υπάρχει τέτοιο θέμα».

Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα (επισιτιστικής ασφάλειας) είναι  υπαρκτό για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες είναι 100% εξαρτημένες από το ρωσικό και ουκρανικό σιτάρι και για αυτό άλλωστε η ΕΕ έχει ήδη δεσμεύσει βοήθεια ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τις χώρες της περιοχής (εκ των οποίων 500 εκατ. ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα πως κατευθύνονται στην υποσαχάρια Αφρική-Σαχέλ).

Όπως είπε, αυτά είναι μέτρα άμεσης παρέμβασης, αλλά η ελπίδα είναι ότι οι εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο θα είναι τέτοιες, που δεν θα χαθεί η καλλιεργητική χρονιά που ξεκινά Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, ώστε να μπορέσουν να σπείρουν σιτηρά και δημητριακά η Ρωσία και η Ουκρανία. Ο κ. Σχοινάς έκανε δε λόγο για διπλωματία του σιταριού: «Μετά τη διπλωματία των εμβολίων, θα δείτε τώρα τη διπλωματία του σιταριού και των δημητριακών» είπε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η ΕΕ, για να οχυρωθεί περαιτέρω στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων: «Κινηθήκαμε αμέσως και στις 21 Μαρτίου κάναμε την πρώτη ανακοίνωση (…) για τη χαλάρωση προνοιών πράσινης μετάβασης, για να δώσουμε περισσότερο χώρο και δυνατότητα παραγωγής τους Ευρωπαίους αγρότες, να παράξουν ό,τι χρειάζεται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» είπε, αναφέροντας ενδεικτικά ότι έχουν αναθεωρηθεί όροι του λεγόμενου «set aside» (αγρανάπαυσης), αλλά και κάποιες διατάξεις για χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, ώστε να δοθεί χώρος στην ευρωπαϊκή γεωργία.

Για τον γενικότερο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε πως η πρώτη πρόνοια της ΕΕ, ήδη από τις 23/3, ήταν η ενεργοποίηση «ευλυγισίας» στο ευρωπαϊκό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, η οποία επιτρέπει στα κράτη – μέλη να στηρίξουν επιχειρήσεις που υφίστανται δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο από τον πόλεμο, χωρίς να έχουν ευθύνη.

Για το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε ότι «δεν πρέπει να μπούμε στη λογική ανησυχίας για τους αριθμούς των προσφύγων στην Ευρώπη», επισημαίνοντας πως τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά και ότι η ΕΕ όχι απλά θα αντέξει αυτές τις ροές, αλλά και πιθανώς θα ωφεληθεί. Για αυτό άλλωστε δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει εκδήλωση λαϊκισμού στην Ευρώπη σε σχέση με το νέο κύμα, που πολλοί ηγέτες βλέπουν και ως ευκαιρία.

«Η Ευρώπη μπορεί να έχει οφέλη, πέρα από το δημογραφικό και στο κομμάτι της έλλειψης δυναμικού και δεξιοτήτων σε κρίσιμους τομείς (…) Αυτός ο πληθυσμός μπορεί να αποτελέσει σημαντική συνεισφορά σε προβλήματα της Ευρώπης και δεν προσλαμβάνουν οι κεραίες μου λαϊκιστική αντίσταση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ακόμα πως σε αντίθεση με ό,τι έγινε στο παρελθόν με τα προσφυγικά κύματα, η ΕΕ πλέον «έχει κάπως μάθει. Καταλάβαμε ότι το μεταναστευτικό δεν πρέπει να είναι μια αέναη διαδικασία κρίσεων, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται πιο συστημικά  και δομικά. Δεν έχω την έγνοια ότι βαδίζουμε προς μια κατεύθυνση διαρραγής κοινωνικής συνοχής» είπε.

Υπενθύμισε την απόφαση που ελήφθη σε χρόνο ρεκόρ – όπως είπε – για τη χορήγηση καθεστώτος προσωρινής προστασίας σε όλους τους Ουκρανούς πρόσφυγες, μια οδηγία που είχε ετοιμαστεί στις αρχές του 21ου αιώνα για το ενδεχόμενο νέας μαζικής εξόδου στη Γιουγκοσλαβία, αλλά τελικά αξιοποιήθηκε 22 χρόνια μετά για την Ουκρανία.

«Βρισκόμαστε στη φάση που προσπαθούμε να μεταφέρουμε τη νομική εγγύηση προστασίας στην πραγματικότητα στο πεδίο» σημείωσε, ενώ – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε στην αξιοθαύμαστη ταχύτητα και προσαρμογή των μικρών Ουκρανών στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού και στις άμεσες πρόνοιες υγείας με 10.000 διαθέσιμες κλίνες σε όλη την Ευρώπη.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στο στεγαστικό, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν συνδέσεις με ομογενείς τους στην Ευρώπη, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν είμαστε ακόμα σε λογική επανεγκατάστασης, γιατί είναι πληθυσμοί που επανεγκαθίστανται μόνοι τους. Κι αυτό επειδή το καθεστώς προστασίας είναι οριζόντιο και αφορά όλη την ΕΕ, άρα δεν μένουν στις χώρες υποδοχής αλλά κινούνται αναλόγως με την οικογένεια, την εύρεση εργασίας ή φθηνής στέγης».

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε ακόμα στην ιδιαίτερη μέριμνα για την καταπολέμηση του trafficking γυναικών και παιδιών προσφύγων, επισημαίνοντας ότι ήδη πριν από τον πόλεμο η Ουκρανία ήταν η τέταρτη χώρα σε διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει διαρκής επικοινωνία με την Γιουροπόλ, την Ιντερπόλ και τις εθνικές αστυνομικές αρχές, προκειμένου τα ασυνόδευτα ανήλικα να μην πέσουν θύματα
trafficking.

Στο ερώτημα αν τα δύσκολα είναι μπροστά ή πίσω μας ως προς το ενεργειακό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι αυτό θα το δούμε. «Το βασικό ζητούμενο είναι η διάρκεια του πολέμου και το κατά πόσο θα περάσουμε γρήγορα σε ένα είδος διευθέτησης ή αν αυτή η εισβολή θα εξελιχθεί σε frozen conflict (παγωμένη σύρραξη), που θα σέρνεται για πολλούς μήνες. Η ελπίδα μας είναι για το πρώτο» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις απειλές της ρωσικής πλευράς ότι θα κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι τα ποσά από τις εξαγωγές του αποδίδουν το 40%-45% των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω πόσο έξυπνο είναι να πυροβολείς τα πόδια σου, ελπίζοντας ότι τα θραύσματα θα πάρουν και τους γύρω σου».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κόντρα Βρετανών, Γάλλων, Γερμανών και Ολλανδών για φρεγάτες/κορβέτες, οι Αμερικανοί “χτυπούν” δυνατά τις ΜΕΚΟ200ΗΝ

Ο Μάιος φαίνεται πως θα είναι μήνας καθοριστικός για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών/κορβετών του Πολεμικού μας Ναυτικού. Από όλους τους ενδιαφερόμενους, έχει ζητηθεί...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα απέστειλε LoR για αγορά 10 καινούργιων CH-47F και...

62
 Την περασμένη εβδομάδα, το ΓΕΣ απέστειλε LoR στις ΗΠΑ, για αγορά 10 ελικοπτέρων CH-47F, καθώς και τον εκσυγχρονισμό 10 υπαρχόντων CH-47D σε CH-47F! Οι...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 16 Μαΐου 1948: Η δολοφονία του George Polk...

1
Tο πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου George Polk ανακαλύπτεται να επιπλέει στη θάλασσα στη Θεσσαλονίκη. Σε κατάσταση αποσύνθεσης, δεμένο στους καρπούς και τους αστραγάλους, το...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Ερντογάν θα βάλει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας!

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν πρέπει καν να μπουν στον...

Ρωσικός δορυφόρος που εκτοξεύθηκε με πύραυλο που έφερε το σύμβολο Ζ θα καεί στην ατμόσφαιρα

Ο ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος «Kosmos-2555» που εκτοξεύθηκε στις 30 Απριλίου για να τεθεί σε τροχιά, δεν πραγματοποίησε ούτε ένας ελιγμό στην τροχιά του και...

Μητσοτάκης: Απαράδεκτο μια νατοϊκή χώρα να παραβιάζει τον εναέριο χώρο μιας άλλης συμμαχικής χώρας

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά...