29.4 C
Athens
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Τι τρέχει με την νέα επίσκεψη στελεχών της ιαπωνικής εταιρίας ShinMaywa στην...

Τι τρέχει με την νέα επίσκεψη στελεχών της ιαπωνικής εταιρίας ShinMaywa στην ΓΔΑΕΕ;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, “σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στη ΓΔΑΕΕ συνάντηση του Γενικού Διευθυντή Αντιναυάρχου Κυριάκου Κυριακίδη και επιτελών της ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους της εταιρείας ShinMaywa και της πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και προοπτικές μελλοντικής συνεργασίας.”

Υπενθυμίζουμε οτι στις 19 Δεκεμβρίου 2017, είχε λάβει χώρα συνάντηση της ιεραρχίας της ΓΔΑΕΕ με στελέχη της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Αθήνα με επικεφαλής την κα. Emi Mashiko, η οποία συνοδευόταν από εκπροσώπους της εταιρείας ShinMaywia Industries. Κατά τη διάρκεια της τότε συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα διακρατικής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες της εταιρείας ShinMaywia Industries, οι προοπτικές συνεργασίας της με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και η ενδεχόμενη εκμετάλλευση συναφών ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τι παίζει με το αμφίβιο ShinMaywa US-2;

Λίγους μήνες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου 2018, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας asia.nikkei.com, η Ιαπωνία φέρεται να είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για την πώληση του αμφίβιου “πυροσβεστικού” αεροσκάφους US-2, που κατασκευάζεται από την ShinMaywa.

Η Ελλάδα συζητάει με Ιαπωνία για την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων;

Τότε είχαμε σχολιάσει πως “Το κατά πόσο η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να πληρώσει την εξωφρενική τιμή των $90 εκατομμυρίων ανά αεροσκάφος, για μια πλατφόρμα που δε σχεδιάστηκε ποτέ για αεροπυρόσβεση, προφανώς είναι κάτι που οι κατά τα άλλα συμπαθείς Ιάπωνες φαίνεται να αγνοούν.”

Το γεγονός όμως ότι κάποιοι επιμένουν να προωθούν την ιαπωνική εταιρία ShinMaywa (και με αυτή την παρατήρηση δεν μεμφόμαστε κάποιον/ους συγκεκριμένα), δείχνει πως κάποια συμφέροντα, προωθούν ένα εκ πρώτης όψεως μη δοκιμασμένο (τουλάχιστον για την ώρα, διότι το US-2 δεν έχει ακόμη αγοραστεί ούτε από την Ιαπωνία ως πυροσβεστικό) και πανάκριβο (τιμή μονάδας άνω των $90 εκατομμυρίων σύμφωνα με το Asia Nikkei, ενώ πριν μερικά χρόνια φέρεται να προτάθηκε στην Ινδία έναντι $113 εκατομμυρίων!), ως πιθανή αγορά για την αντικατάσταση μέρους ή του συνόλου των CL-215. Συγκριτικά (αν και δεν είναι απόλυτα στην ίδια κατηγορία) το CL-415 κοστίζει περί τα $26 εκατομμύρια, ενώ το ρωσικό Be-200, περί τα $20 εκατομμύρια.

Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς και δίκαιοι, στην ιστοσελίδα της ShinMaywa αναφέρεται πως το US-2, μπορεί να μετατραπεί σε πυροσβεστικό με μεταφορική ικανότητα 15 τόνων νερού και δυνατότητα λήψης του από υδάτινες επιφάνειες (όπως τα CL-215/415).

Το προφίλ της ShinMaywa

Η ShinMaywa ειδικεύεται κυρίως στην κατασκευή και συντήρηση αμφίβιων αεροσκαφών. Διαθέτει 4 εγκαταστάσεις, στις οποίες κατασκευάζει και συντηρεί τα αεροσκάφη US-2 (η Ιαπωνία έχει παραλάβει 4 σε διαμόρφωση θαλάσσιας SAR και έχει άλλα 3 υπό παραγγελία). Κατασκευάζει επίσης απάρτια για αεροσκάφη 787 Dreamliner, Boeing 777, A380, Gulfstream G550 και του ΑΦΝΣ Kawasaki P-1. Τέλος, ανακατασκευάζει και συντηρεί τα μικρά αεροσκάφη U-4 (Multi-purpose Aircraft) και U-36A (Fleet Training Support Aircraft), που επιχειρούν με τις Ιαπωνικές ΕΔ. 

Από το προφίλ της εταιρίας, γίνεται κατανοητό πως ο λόγος των επανειλημμένων επισκέψεων στελεχών της στη ΓΔΑΕΕ (μαζί με προσωπικό της Ιαπωνικής Πρεσβείας), δεν μπορεί να είναι άλλος από την προώθηση του US-2.

Όπως προαναφέραμε ωστόσο, η έκδοση αεροπυρόσβεσης του US-2 δεν έχει αγοραστεί από κανέναν, ενώ το κόστος φαντάζει εξωφρενικά υψηλό.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

31 ΣΧΟΛΙΑ

31 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kimon

Δηλαδή θα προτιμούσαμε να πάρουμε 2(?) Από αυτά αντί για περίπου 8 Cl 415? (Όχι ότι δεν είμαστε ικανοί μην γελιόμαστε)

STRATOS

Το αεροπλάνο είναι εκτός συναγωνισμού…. το είχαμε αναλύσει παλιά… κάνει δουλειά όσο 4 x CL-415 μαζί και βάλε..

Οι Ιάπωνες δεν είναι ηλίθιοι. Ξέρουν ότι δεν έχουμε χρήματα για πυροσβεστικά..Προφανώς θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια της Ε.Ε.

Απλώς έρχονται στην Ελλάδα γιατί θέλουν Έλληνες πιλότοι να δοκιμάσουν εξελίξουν το αεροσκάφος και για να δουν άμα υπάρχει δυνατότητα τα αεροσκάφη να συντηρούνται εδώ..

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ε άμα είναι να δούμε για κάνα πυροσβεστικό B-747 Jumbo (74 τόνοι νερό) που κάνει δουλειά όσο 5 US-2 μαζί.
Το ρωσικό IL-76 μετάφερε 40 τόνους νερό (όσο 8 CL-215 μαζί) αλλά αποδείχτηκε ακατάλληλο για το ελληνικό ανάγλυφο. Κάνει μόνο για τις ρωσικές στέπες. Σημασία δεν παίζει μόνο το πόσους τόνους νερό μεταφέρει το κάθε αεροπλάνο αλλά παίζουν και άλλα πράγματα.

Spirit

Και τα PZL ειναι πιο ευέλικτα από τα Canadair δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνουμε μόνο στα PZL. Αν τα αεροσκάφη αυτά αν μπορούν να αγοραστούν με Ευρωπαϊκά κονδύλια, ίσως αξίζει να αγοραστούν 3-4 αεροσκάφη στρατηγικού χαρακτήρα. Το θέμα βέβαια εδώ είναι ότι τα αεροπλάνα αυτά τα ζητάνε συνεχώς για βοήθεια άλλα κράτη λόγων των δυνατοτήτων τους και των χαρακτηριστικών τους. Οπότε ποιος θα πληρώνει το λογαριασμό ειναι ένα θέμα. Η κατηγορία αυτή έχουμε πει και άλλες φορές δεν ειναι ανταγωνιστική των canadair μην αναμασάμε τα ίδια συνεχώς. Υπάρχουν μέσα αρχικής αντίδρασης, τακτικά και στρατηγικά μέσα. Από εκεί και πέρα… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To Π.Σ θέλει να έχει 17 CL-415, 26 AT-802F και να συνεχίζει να νοικιάζει ελικόπτερα. Τα Μi-26 σταμάτησαν να νοικιάζονται από το Π.Σ γιατί δεν έβγαζαν τα λεφτά τους. Η τελευταία χρονιά που νοικιάστηκαν ήταν το 2011. Είναι πασιφανές ότι αυτός ο τετρακινητήριος ιαπωνικός ελέφαντας είναι ακατάλληλος για το ελληνικό ανάγλυφο. Αλλά και να μην ήταν προσωπικά αποκλείω να αγοράσει 4κινητήριο πυροσβεστικό αεροπλάνο η Ελλάδα. Σε ότι αφορά την αγορά καινούργιων CL-415 και AS-332 από την Π.Α και το Π.Σ αντίστοιχα έχει ειπωθεί ότι και λεφτά να είχαμε είναι υψηλό το κόστος της αγοράς τους και δεν μας συμφέρει να… Read more »

STRATOS

Προς ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το CL-415 δεν παράγεται πια, οπότε και να ήθελες να το αγοράσεις δεν γίνεται..

Η εταιρία που υποτίθεται θα αγόρασε την παραγωγή CL-415, τρώει τα AD από την Καναδική ΥΠΑ κατά ριπάς….για ότι φτιάχνει και ότι αναβαθμίζει…

Το US-2 είναι καλύτερο παντού από το CL-415 . Και σε ευελιξία (έχει τεράστια ισχύ και δεν είναι πολύ μεγαλύτερο σε εκπέτασμα από το Cl-415) .

Για επιδόσεις διαδρομής αποπροσθαλάσσωσης, δυνατότητα επιχειρήσεων σε κατάσταση θάλασσας, αυτονομία, μεταφορά νερού κτλ απλά το κατουράει παντού το CL-415..

Spirit

Αυτά που αναφέρεις για 17 Canadair κλπ είναι σχεδιασμός 10 χρόνια πίσω.
Από εκεί και πέρα τα Mi-26 μια χαρά έβγαζαν τα χρήματα τους, ήταν το δεύτερο καλύτερο μέσω πίσω από τα erickson, αλλά σε κάποια πράγματα υπερείχαν όπως αυτονομία και ταχύτητα ταξιδιού, μεγαλύτερο όγκο φορτίου, μεταφορά εσωτερικού φορτίου όπου χρειάζονταν.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά αυτό που γράφεις πιο κάτω ότι τα Mi-26 μια χαρά έβγαζαν τα λεφτά τους, στο Π.Σ έχουν αντίθετη γνώμη από εσένα. Είχαν κακή σχέση κόστους προς απόδοση και για αυτό σταμάτησαν να τα νοικιάζουν. Προσωπικά έχω δει αρκετές φορές τα S-64 και τα Mi-26 να επιχειρούν μαζί. Ειδικά κάποιες φορές ενώ πετούσαν δίπλα – δίπλα το S-64 πήγαινε πρώτο στην φωτιά, έκανε ρίψη νερού, και επέστρεφε να πάρει άλλο ενώ το Mi-26 ήταν ακόμη καθ’ οδόν για την φωτιά. To S-64 ήταν πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο ενώ έκανε ,,χειρουργικές,, ρίψεις σε αντίθεση με το Mi-26 που ήταν… Read more »

Spirit

Σου ανέφερα πια ειναι τα πλεονεκτήματα του Mi-26 σε σχέση με το Erickson και ειναι ακριβώς έτσι όπως τα έγραψα, υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως αυτά που αναφέρεις, όπως και το ισχυρό καθοδικό ρεύμα του κύριου στροφείου.
Είναι όμως αρκετά φθηνότερα σε σχέση με τα Erickson και μπορούν να καλύψουν μεγαλύτερη έκταση από την βάση τους.
Επιπλέον πρόσθετα erickson ειναι δύσκολο να βρεις πέρα από τα τέσσερα που νοικιάζουμε αλλά χρειαζόμαστε διπλάσια βαρέα ελικόπτερα από αυτά που τρία-τέσσερα που έχουμε κάθε αντιπυρική περίοδο.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To US-2 δεν κανει για εμας.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η Ε.Ε θα σου δώσει κονδύλια αλλά για να αγοράσει τα δικά της αεροπλάνα και ελικόπτερα. Δεν θα σου δώσει για να πας να πάρεις π.χ Be-200, US-2, Mi-26, S-64.
Δεν είναι τυχαίο που με ευρωπαϊκά κονδύλια αγοράσαμε τα ευρωπαϊκά Super Puma (ενώ το Λ.Σ ήθελε αμερικανικά ελικόπτερα) Cessna Reims 406, BK-117 και AS-365.
Η Viking Air που έχει αγοράσει τα δικαιώματα παραγωγής του CL-415 αν πάρει παραγγελία για τουλάχιστον 10 αεροπλάνα θα βάλει μπροστά την παραγωγή του.
Είναι δυνατόν να πιστεύεις ότι το US-2 είναι ευέλικτο ?

dimitrov

Τσάμπα πηγαίνουν οι Γιαπωνέζοι. Θα περιμένουν κι αυτοί στη σειρά με τους Γάλλους για τις φρεμ του Καραμανλή και του μπάρμπα Φώτης και τα ΒΜΡ3 του Βλαδίμηρου.

Nikolas K

Η Shinmaywa είναι η διάδοχος εταιρία της Kawanishi, που προς το τέλος του Β Π.Π. κατασκεύασε ένα από τα καλύτερα μαχητικά των Ιαπώνων, το Kawanishi N1K Kyōfū (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kawanishi_N1K). Άρα είναι προφανες: το Ν1Κ θα διαγωνιστεί ως το επόμενο μαχητικό μας!

sotbak

χαχαχαχ!!!!! καλό!!!

MisCo

Αν το πληρωσει η ΕΕ, δε με απασχολει καθολου. Αν το πληρωσω εγω θελω καλη επιχειρηματολογια. Με αυτα τα λεφτά εκσυγχρονιζουμε τα 415 που έχουμε και προσθέτουμε και νέα στο στολο.

George

Λάθος οπτική νομίζω. Στη συνέχεια πρέπει να τα συντηρείς.
Κάνουμε αποσπασματικές αγορές γιατί τα λεφτά είναι της ΕΕ (βλέπει Λιμενικό) και μετά χρησιμοποιούμε τα μέσα των ΕΔ (βλέπε ή μάλλον όπως δεν βλέπεις τα Dauphin σε καθήκοντα SAR)
Πέρα από αυτό υπάρχει και το ζήτημα της διαφθοράς. Αν το ανεχτείς επειδή τα λεφτά είναι της ΕΕ (κάποια από αυτά είναι και δικά σου όπως το 1% του ΦΠΑ σε κάθε αγορά που κάνεις) θα το ζήσεις και με τα (τελείως) δικά σου.

Makis

περιμενουμε να ανοιξει η παραγωγη των canadair και στο μεταξυ αν οι Ελληνορωσικες σχεσεις αλλαξουν ζηταμε τα beriev υπο ενοικιαση

Spirit

Αν θέλαμε beriev για ενοικίαση θα το πράταμε ήδη

Βασίλης

Από τους Γιαπωνέζους θέλω κάτι σχιστομάτικα υποβρύχια εργαλεία που χτυπάνε βάθη κατάδυσης ίσα με τις φάλαινες φυσητήρες και αρχίζουν να τα αποσύρουν (την πρώτη παρτίδα) από του χρόνου..!
Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα (με 100μυρια/κομμάτι) να τα βάλουν στο Τόκιο να κόβουν βόλτες γύρω γύρω απ’την πόλη.

SKYHOOK47

Ίσως απλώς να θέλουν να το δοκιμάσουν σε πραγματικές συνθήκες την επόμενη αντιπυρική περίοδο.Το περιβάλλον επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα απαιτητικό εξάλλου…Κάθε ενίσχυση του πυροσβεστικού αεροπορικού στόλου (ακόμα και με αυτό τον τρόπο) είναι ευπρόσδεκτη δεν νομίζετε;;;

Spyros

Τι να δοκιμάσουν; Υπάρχει έτοιμο πρωτότυπο; Αυτά που πετούν τώρα ΔΕΝ είναι πυροσβεστικά!

Γιώργος

Πτήση, θα μπορούσατε να γράψετε ένα άρθρο για τα Air Tractor AT-802 (Fire Boss);;
Με τα λεφτά για 1 CL-415 αγοράζουμε 10 τέτοια αεροπλανάκια με ελάχιστο κόστος συντήρησης και κόστος ανα ώρα πτήσης, τα οποία μπορούμε να διασπείρουμε σε όλη την Ελλάδα (αν πάρουμε περισσότερα φυσικά), για άμεση αεροπυρόσβεση, τα οποία λόγω μεγέθους πηγαίνουν και στην τελευταία χαράδρα, και λόγω των πλωτήρων μπορούν να ανεφοδιάζονται με νερό και να εκτελούν συνεχόμενες ρίψεις.
Ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε απάντηση από όποιον έχει γνώση επι του θέματος.

Spirit

Από τα PZL ειναι σαφώς αναβάθμιση, αλλά δεν επιχειρούν σε χαράδρες. Επίσης το μεγάλο πρόβλημα των Fire Boss ειναι ότι είναι ευάλωτα στους ανέμους, όταν δηλαδή χρειάζεσαι τα εναέρια μέσα, εδώ καλοντύνονται τα Canadair.
Επίσης το μεγάλο πρόβλημα της διασποράς είναι ότι κοστίζει αρκετά το κλιμάκιο.

Σαφή ποιοτική αναβάθμιση, αν και σαφώς ακριβότερη, θα έρθει μόνο με την αύξηση του στόλου των ελικοπτέρων με ενσωματωμένη δεξαμενή.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Oσο αφορα το συγκεκριμενο υδροπλανο, μονο με κονδυλια ΕΕ θα μπρουσε να αγοραστει. http://www.shinmaywa.co.jp/aircraft/english/amphibian/index.html ————————————– Η Ιαπωνια εχει ομως και πολλα αλλα ενδιαφεροντα συστηματα που ειτε παραγει μονη της ειτε κατοπιν αδειας απο Ηπα. Ενδιαφερων παρουσιαζει ο κινητηρας XF9-1 της εταιρειας IHI. https://www.ihi.co.jp/en/products/ Απο τη στιγμη που δεν μετεχουμε σε καποιο απο τα προγραμματα υποκατασκευης, και συντηρησεως του F-35, ισως καλο θα ηταν να ενημερωθουμε για πιθανες ενναλακτικες λυσεις σε θεματα υποκατασκευης, και συντηρησεως αλλου καταλληλου κινητηρα, ειτε για μια εκδοση του F-35, ειτε αλλου νεωτερου αεροσκαφους ειτε μεγαλου ucv. ——– Lockheed has expressed a willingness this time to shift… Read more »

MPAMPIS

Προφανώς πιστεύουν οτι θα μπορούσαν να αγοραστούν απο τα ταμεία της ΕΕ για μια κοινή αντιπυρική δύναμη οπως έχει κατα καιρούς ακουστεί…
Ειναι γνωστόν τοις πάσι σε τι κατάσταση βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Προσωπικά μου αρέσει και καλα έκαναν και ήρθαν…

Spirit

Εντάξει αν πληρώνουν από την ευρώπη μαζί και τα κόστη λειτουργίας όπως είπα και παραπάνω νομίζω κανείς δεν μπορούσε να πει όχι…

Αν υπάρχουν χρήματα γενικώς, καλύτερα θα ήταν να επικεντρωθούμε σε ελικόπτερα στα πρότυπα των FireHawk της Καλιφόρνια…

Βαγγέλης

Η λύση είναι μία : ανταλλαγή με ελιές και τσιπούρες πελαγίσιες για να κάνουν σούσι οι Ιάπωνες και να πάρουμε εμείς πυροσβεστικά

Stmts

Απο ευρωπαικα προγραμματα θα ειναι χρηματοδοτουμενο το νεο αεροσκαφος και οχι απο εθνικους πορους…

Spyros

Μήπως τα πράγματα είναι πιο απλά; Επειδή το U-4 που συντηρούν απ’ ότι είδα είναι ένα G-IV, μήπως απλά ψάχνουμε που θα συντηρήσουμε το αγαπημένο μέσο των πολιτικών μας; Ειλικρινής απορία…

Nikolaos

Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα άλωσης από την Τουρκία, τεράστιο ποσοστό των μέσων έχει καθηλωθεί, κονδύλια ευρίσκονται για όλα εκτός από τις αμυντικές ανάγκες της πατρίδας, και 30 άνθρωποι που έχουμε – υποτίθεται – μια ιδέα για τα κόστη κτήσεως και χρήσεως αεροσκαφών, αλλά και ειδικά ενός α) ιαπωνικού β) πολυκινητήριου γ) αγνώστου έως τώρα τύπου αεροσκάφους, που υπηρετεί μόνο στις ΕΔ της (διαβόητης για την άνεση με την οποία σκορπάει χρήματα προς ενίσχυση της τοπικής σχεδιαστικής και παραγωγικής βάσεως) κατασκευάστριας χώρας, καθόμαστε και συζητούμε στα σοβαρά το θέμα … Η ιαπωνική πρεσβεία τη δουλειά της κάνει, αν από ελληνικής… Read more »

Apostolis

Αυτο με τα ευρωπαικα κονδυλια ξεχαστε το.Οσο τα αεροπλανα ανηκουν στο υπεθα δεν προκειται να δοθει ουτε ενα ευρω.Το ιδιο ισχυει και για ελικοπτερα για αεροδιακομιδες ,για SAR για το λιμενικο κλπ.Αν δεν φτιαξουμε ενα ξεχωριστο φορεα εκτος υπεθα λεφτα για πυροσβεση απο ευρωπη ξεχαστε την.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

21
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 June #373

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά $

Related News

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή Be[email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

 Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ,...

Έκτακτος Προϋπολογισμός για το ΠΝ τώρα, αλλιώς θα μείνουμε με S “μέχρι να σβήσει ο ήλιος”

Δικαίως οι αναγνώστες μας ρωτούν ποιος είναι ο λόγος που γράφουμε άρθρα για τις [email protected], LCS/MMSC, Sa'ar 72/ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, Iver Huitfeld, Adelaide, Arleigh Burke, FREMM,...

Ελληνικό ΤΟΜΑ για το Πεζικό. Μετά τα BRADLEY τί;

Η ΠΤΗΣΗ έχει αναφερθεί με προηγούμενα άρθρα της στην σημασία των σύγχρονων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης για την αναβάθμιση του πεζικού και την ανάγκη του...
- Advertisement -