Η Ρωσία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία για το ενδεχόμενο “ενεργούς συνεργασίας” με το NATO

9
1455

Η Ρωσία θα “απαντήσει” σε τυχόν ενεργή συνεργασία της Σουηδία και της Φινλανδίας με το NATO, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η ανάμειξη του NATO στη Σουηδία και τη Φινλανδία είναι ανησυχητική και η συμφωνία που υπογράφει το Μάιο, προβλέπει συμμετοχή τους σε ασκήσεις της Συμμαχίας και τη πιθανότητα χρήσης των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου (του NATO) για στρατεύματα και οπλισμό” δήλωσε ο Σόιγκου όπως μεταδίδει το Interfax, και συμπλήρωσε λέγοντας πως “Τέτοια βήματα από τη Δύση, οδηγούν στη καταστροφή του υπάρχοντος συστήματος ασφάλειας στο κόσμο, γεννούν μεγαλύτερη δυσπιστία και μας αναγκάζουν να λάβουμε ανταποδοτικά μέτρα.”

Ο Σόιγκου έθιξε επίσης το γεγονός πως ο αριθμός των νατοϊκών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη έχει αυξηθεί από 2.000 σε 15.000 προσωπικό και πάνω από 100 ασκήσεις έχουν διεξαχθεί από τις αρχές του χρόνου με τη συμμετοχή έως 80.000 στρατιωτών.

Επεσήμανε επίσης πως με τη βοήθεια των ΗΠΑ, 5 κέντρα κυβερνοεπιχειρήσεων έχουν στηθεί στην Φινλανδία, Εσθονία, Πολωνία, Γερμανία και Γαλλία, ενώ το NATO σκόπιμα ενισχύει τη στρατιωτική του δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη.

Σχόλιο: Μπορεί όντως το NATO να πιέζει τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη (και όχι μόνο), αλλά όπως θα δούμε σε επικείμενο άρθρο μας, η Συμμαχία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στην ανάπτυξη δυνάμεων στη περιοχή.

 

Notify of
Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Το ΝΑΤΟ ανέλαβε την υποχρέωση α) να μην εγκαταστήσει βαριές (τ/θ) δυνάμεις (τρίτων κρατών μελών, εννοείται) στο έδαφος του πρώην ΣτΒ, β) να μην εγκαταστήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στο ίδιο έδαφος, γ) να μην σταθμεύουν μόνιμα πτέρυγες μάχης τρίτων κρατών μελών στο ίδιο έδαφος (όπως USAFE, RAFG στη Γερμανία). Αυτά τηρούνται στο ακέραιο. Οι δυνάμεις που αναπτύσσονται για ασκήσεις είναι κάτι MOWAG Piranha (ή όπως λέγονται στις ΗΠΑ) με πεζικό, ανίκανες να σταματήσουν βαρείς τ/θ σχηματισμούς που θα είχαν σκοπό να εισβάλλουν, δεν έχουν μόνιμους στρατωνισμούς και αποσύρονται (σε Γερμανία ή απ’ όπου ήρθαν) αμέσως μετά το πέρας της άσκησης.… Read more »

tsimuha
Guest
tsimuha
Offline

” Σημειωτέον ότι η Φινλανδία τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια τις δεσμεύσεις της συνθήκης ειρήνης με την ΕΣΣΔ (οροφή 60 μαχητικών κλπ).”

Σε αυτα τα κλπ ειναι και η
H μη εισοδος σε συνασπισμους; ( το κυριοτερο )
Η μη χρηση οπλων αερος-εδαφους; ( κλαιν μαιν)

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Διορθώνω: Οι εις βάρος της Φινλανδίας περιορισμοί σε αριθμό ανδρών των τριών κλάδων, τοννάζ πολεμικών πλοίων και αριθμό α/φ τίθενται όχι με τη Συνθήκη (φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής) της Μόσχας του 1948 (που θέτει και τον περιορισμό της μη συμμετοχής της Φινλανδίας “σε συμμαχίες όπου συμμετέχει η Γερμανία”), αλλά με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 μεταξύ όλων των νικητριών δυνάμεων αφενός και της Φινλανδίας αφετέρου (αφορούσε και τις εδαφικές διευθετήσεις σε Καρελία, Πέτσαμο κλπ). Η Φινλανδία με μονομερή δήλωσή της του 1990 δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις οροφές και τους εν γένει περιορισμούς της Συνθήκης των… Read more »

jimeta
Guest
jimeta
Offline

Δηλαδή η κάθε χώρα πρέπει να ρωτά την ρωσία και τον δικτατορίσκο της αν θέλει να συνεργαστεί ή να μπουν σε κάποιον οργανισμό;δεν πάνε καλά.

andreasmp412c
Guest
andreasmp412c
Offline

Θες να συζητησουμε τι γινεται απ τους απο δω αν μια χωρα παει να μπει στη σφαιρα επιρροης της ρωσιας? Ξεκινας απο εσωτερικη αποσταθεροποιηση κ φτανεις μεχρι κ βομβαρδισμο…

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Να συμπληρώσουμε ότι οι ανατολικές χώρες του ΝΑΤΟ υπολείπονται κατά πολύ των οροφών της Συνθήκης CFE, στην πραγματικότητα είναι σε κλάσμα αυτών σε όλα τα κύρια οπλικά συστήματα. Η άμυνα της ανατολικής Ευρώπης εξαρτάται από τη δυνατότητα ταχύτατης ενίσχυσής της με βαρύ υλικό. Αυτό απαιτεί α) υποδομές, συγκοινωνιών και επικοινωνιών, και β) τακτικότατες ασκήσεις. Η απουσία μονίμως στρατωνιζομένων βαρέων δυνάμεων, τακτικών πυρηνικών και πτερύγων μάχης δίνει στη Ρωσία την επιθυμητή ασφάλεια από αιφνιδιαστικό blitzkrieg, που προφανώς ήταν και ratio των σχετικών δεσμεύσεων (που πρόθυμα παρέσχον οι Δυτικοί τότε). Τουναντίον, η αξίωση να μην υπάρχει και δυνατότητα έγκαιρης ενίσχυσης εκθέτει τη… Read more »

Gilan
Guest
Gilan
Offline

«Σχόλιο: Μπορεί όντως το NATO να πιέζει τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη (και όχι μόνο), αλλά όπως θα δούμε σε επικείμενο άρθρο μας, η Συμμαχία αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα στην ανάπτυξη δυνάμεων στη περιοχή.»

Η συμμαχία ΔΕΝ αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανάπτυξη δυνάμεων, μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στην υφήλιο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Nikolaos
Guest
Nikolaos
Offline

Εδώ η ιδέα είναι όμως ότι πρέπει να κινηθούν δια ξηράς, και σύντομα, βαριές τεθωρακισμένες δυνάμεις και η εφοδιαστική τους αλυσίδα. Είναι πολύ δύσκολο δι’ αέρος (ένα άρμα ανά δρομολόγιο ανά α/φ). Και μιλάμε για ανάπτυξη δυνάμεων που θα κάνουν πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις κατά συμπαγών ταχυκίνητων μεγάλων σχηματισμών μοντέρνου και σοβαρού στρατού, όχι τίποτε φελλάχων και καμηλιέρηδων … Στο Ιράκ το 1990 πήρε πέντε μήνες η μεταφορά όλου αυτού του στρατού. Δεν νομίζω ότι αν – όπως προς στιγμή φοβήθηκαν οι Δυτικοί – ο Σαντάμ προέλαυνε τις πρώτες μέρες στο Νταχράν και στα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου, επρόκειτο να τον… Read more »

Gilan
Guest
Gilan
Offline

Σίγουρα το οδικό δίκτυο, αν ήταν σαν της Γερμανίας, θα διευκόλυνε την διέλευση των συμμαχικών στρατευμάτων, αν νικούσαν οι σύμμαχοι.

Αν νικούσαν οι Ρώσοι τότε το οδικό δίκτυο θα διευκόλυνε την επέλαση των Ρώσων.

Παρόλα αυτά δεν γνωρίζω την κατάσταση των δρόμων των ανατολικών χωρών, αλλά νομίζω ότι η αιτία που θα δυσκόλευε τις συμμαχικές δύναμης είναι ο στρατός των Ρώσων και όχι το οδικό δίκτυο.