Νέα εποχή. Καταρρίπτοντας drones με laser

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά από χρόνια δοκιμών, τα όπλα λέιζερ αρχίζουν να γίνονται επιχειρησιακά, σε θωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και πλοία. Τα λέιζερ είναι αόρατα, σιωπηλά και, κυρίως, απίστευτα φτηνά. Είναι μια καλή επιλογή για δουλειές όπως η κατάρριψη αεροσκαφών, αρκεί να είναι αρκετά δυνατά για να κάνουν τη δουλειά τους.

Η Lockheed Martin, δημοσίευσε πρόσφατα βίντεο του συστήματος Advanced Test High Energy Asset ή ATHENA, ισχύος 30 κιλοβάτ, όπου φαίνεται να καταρρίπτει μια σειρά από drones.

 

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την ένταξη σε υπηρεσία ενός ανάλογου συστήματος (LaWS), στο USS Ponce. Το λέιζερ δοκιμάστηκε με επιτυχία τόσο σε στόχο επιφανείας, όσο και σε εναέριο.

 

Τα συγκεκριμένα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται έναντι ασύμμετρων απειλών χαμηλού επιπέδου. Με ισχύ που μπορεί να αυξομειωθεί ως 30 χιλιάδες βατ (30 kW), μπορούν να καταστρέψουν αισθητήρες και να βάλουν φωτιά σε καύσιμα και εκρηκτικές ύλες. Στόχοι όπως μικρά drones και UAVs, μπορούν να καταστραφούν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Ενάντια σε ένα μεγαλύτερο αεροσκάφος ή ένα ελικόπτερο, μπορούν να κάψουν ζωτικά εξαρτήματα και να προκαλέσουν τη πτώση τους.

Σημείωνουμε πως η Τουρκία αναπτύσσει διάφορα συστήματα anti-drone με laser. Υπενθυμίζουμε παλαιότερη είδησή μας εδώ και εδώ.

Η εποχή των laser weapons, ήρθε για να μείνει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
DangerJetExhaust
Member
DangerJetExhaust

Δεν ξέρω αν θα έχουν τις ίδιες επιχειρησιακές δυνατότητες σε κακές καιρικές συνθήκες (ομίχλη, δυνατή βροχή ή χαλάζι, θαλασσοταραχή με βροχή κλπ)