ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αν επιθυμούμε ΠΝ με οροφή 12 κύριων μονάδων, πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε κορβέτες

275
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

H ελληνικής σχεδίασης κορβέτα ALS 100

Πολύ πρόσφατα, η Π&Δ είχε δημοσιεύσει στο παρελθόν αρκετά άρθρα που σχετίζονται με την ανάγκη αγοράς νέων ή μεταχειρισμένων πλοίων για τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το θέμα το έχουμε θίξει στα τεύχη 380 και 383 του περιοδικού μας, αλλά και πολλάκις από το site μας.

Το πρόβλημα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer θα έπρεπε να είχαν ήδη αποσυρθεί, προσφέροντας τα μηχανολογικά μέρη τους στις υπόλοιπες 6 εκσυγχρονισμένες, προκειμένου αυτές να συνεχίσουν να συνεισφέρουν μέχρι περίπου το 2025. Οι φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ θα έπρεπε αντίστοιχα να έχουν εκσυγχρονιστεί, και να βρίσκονται σε ένα επίπεδο που θα μπορούσαν να προσφέρουν μέχρι και το 2040, έτος που κι αυτές θα έπρεπε είχαν δει την πόρτα της εξόδου, και νέα σύγχρονα πλοία θα έπλεαν στο Αιγαίο.

Τι έχουμε κάνει από όλα αυτά; Απολύτως τίποτα. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ συνεχίζουν να προσφέρουν με ότι καλό είχαν εφοδιαστεί την δεκαετία του ’90, οι μη εκσυγχρονισμένες S είναι κανονικά ενταγμένες στον Στόλο σα να μην τρέχει τίποτα με την ηλικία τους, και οι εκσυγχρονισμένες S συνεχίζουν να φέρουν τα όπλα που τοποθέτησαν επάνω τους οι Ολλανδοί στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εντάξει, είμαστε υπερβολικοί, βάλαμε και από 1 ή 2 (ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ) Phalanx Mk1.

H Gowind 2500

Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει 13 κύριες μονάδες στόλου, με ηλικίες που ξεπερνούν τον μέσο όρο ηλικίας των πληρωμάτων τους. Βέβαια, θα πει κάποιος, εδώ οι ΗΠΑ έχουν τα Β-52, με τους πιλότους που τα πετούν να είναι οι γιοι αυτοί που τα πετούσαν πριν 40 χρόνια, εμείς δεν θα κρατήσουμε τις φρεγάτες μας; Προφανώς, αλλά τα Β-52 δεν πλέουν μέσα σε θαλασσινό νερό, και εκσυγχρονίζονται ανά διετία.

Το ΠΝ δεν έχει επιλέξει την δύσκολη διατήρηση 13 παλαιών Μονάδων Στόλου απλά και μόνο για να γεμίζουν οι θέσεις στο Ναύσταθμο, αλλά γιατί είναι ο ελάχιστος αριθμός πλοίων με τα οποία θα μπορέσουν να βγουν οι αποστολές που πρέπει να εκτελέσει σε καιρό πολέμου. Αντιλαμβανόμαστε πως θα βρεθούν ευκαιριακοί “εισαγγελείς” να “κατακεραυνώσουν” την “εμμονή” του Ναυτικού στην διατήρηση ενός τόσο μεγάλου Στόλου, αλλά θα ζητήσουμε ή αυτοί οι κύριοι να εγκαταλείψουν τις κομματικές σκοπιμότητες, ή να βγουν από την γυάλα τους. Δυστυχώς για όλους μας, οι απέναντι δεν αστειεύονται πλέον, βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο τουρκικής επεκτατικότητας μετά το 1974. Όποιος θέλει το καταλαβαίνει.

H διαμόρφωση μεταφερόμενου οπλισμού της ισραηλινής Sa’ar 6. Η ισχύς πυρός του πλοίου συγκρίνεται όχι απλά με φρεγάτα, αλλά με… φρεγάτες! Πηγή: Navalanalyses.com (@D_Mitch)

H αλήθεια είναι πως θα μπορούσαμε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα πλοία που αργά αλλά σταθερά αποδεσμεύουν άλλα ναυτικά, και να τα εντάξουμε στην δύναμη του Στόλου μας. Δυστυχώς όμως, τα περισσότερα μεταχειρισμένα πλοία που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν, όταν πουλήθηκαν εμείς ασχολούμασταν με “σοβαρότερα” θέματα, και τώρα οι επιλογές είναι περιορισμένες. Η Π&Δ έκανε το “λάθος” να παρουσιάσει τα μόνα διαθέσιμα πλοία που θα είχαν κάποια αξία για εμάς, τα αυστραλιανά Adelaide και τις γαλλικές LaFayette, αλλά τελικά βρεθήκαμε να κατηγορούμαστε για “προωθητές άχρηστων πλοίων” (ναι, γιατί τολμήσαμε και γράψαμε για τις LaFayette και τις Adelaide).

Το πρόβλημα είναι πως από σήμερα μέχρι και το 2025, το Ναυτικό χρειάζεται από 6 ως 9 νέα κύρια πλοία. Αφου λοιπόν οι όποιες “ευκαιρίες” έχουν πετάξει, και τα πλοία που έχουν απομείνει δεν μας κάνουν, ας εξετάσουμε την αγορά νέων πλοίων. Αν υποθέσουμε πως μια πλήρως εξοπλισμένη φρεγάτα γενικής χρήσης, μαζί με τα όπλα της, κοστίσει περίπου 700 με 800 εκ. ευρώ, θα πρέπει να δαπανήσουμε ένα ποσό από 4,2 μέχρι 7,2 δις ευρώ για την ανανέωση του Στόλου! Όσο κι αν αυτό είναι αναγκαίο, δεν είναι εφικτό, με την οικονομική κατάσταση όχι μόνο την σημερινή, αλλά ούτε και την αυριανή ή την μεθαυριανή. Δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, όχι μόνο για νέα πλοία, αλλά για τίποτα. Η πικρή εμπειρία του εκσυγχρονισμού των F-16, αλλά και του μη εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ το αποδεικνύει περίτρανα.

O οπλισμός μια κορβέτας δεν είναι αμελητέος, αντίθετα μπορεί να είναι το ίδιο ισχυρός με αυτόν μια φρεγάτας. Εδώ μια προτεινόμενη διαμόρφωση της ALS 100.

Αν λοιπόν χρειαζόμαστε 6 ως 9 νέα πλοία, τότε έχουμε προφανώς πρόβλημα. Καθώς η υπόθεση “6 ως 9” δεν θα μας βοηθήσει στους συλλογισμούς μας, ας υποθέσουμε πως απαιτούνται 8 νέα πλοία, για αντικατάσταση των 9 Kortenaer, σε βάθος περίπου 10ετίας. Από αυτά, ας υποθέσουμε πως τα δυο θα είναι οι δυο φρεγάτες κλάσης [email protected]/FTI που θα αγοραστούν με χρήματα από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, και θα έρθουν για να καλύψουν το μεγάλο κενό στην αεράμυνα περιοχής του Στόλου, με τους πυραύλους ASTER 30 που ελπίζουμε ότι θα φέρουν. Συνεπώς απαιτούνται άλλα 6 πλοία τα οποία θα πρέπει να είναι αυτό που λέμε “γενικής χρήσης”, με προσανατολισμό στο ASW, αλλά και υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας.

Πύραυλοι αεράμυνας Barak 8 για τις κορβέτες Sa’ar-6 του Ισραήλ

Τέτοιες φρεγάτες φυσικά κυκλοφορούν πολλές, το πρόβλημα όμως είναι πως θα τις αγοράσουμε. Τα χρήματα από τα γαλλικά ομόλογα επαρκούν για τις δυο [email protected] όπως δείχνουν όλες οι πληροφορίες, από εκεί και πέρα… το χάος. Πως θα βρεθεί ένα ποσό 5 δις ευρώ, σε βάθος 10ετίας (υπολογίζουμε ανταλλακτικά και συντήρηση); Μήπως να το μειώναμε το ποσό, σε κάτι περισσότερο “διαχειρίσιμο”; Για παράδειγμα, ένα ποσό 2 με 2,5 ή 3 δις ευρώ, μήπως φαντάζει πιο “εύκολο”; Το θέμα είναι πως μπορούμε να πάμε σε ένα τέτοιο ποσό, που θα επέτρεπε “δόσεις” 200 με 300 εκ. ευρώ ετησίως για τον Στόλο.

Υπάρχουν δυο τρόποι για να μειώσουμε το κόστος αγοράς νέων πλοίων. Ή μειώνουμε τα πλοία από 6 σε 4 ή 3, ή μειώνουμε το μέγεθος των πλοίων. Οι άλλοι τρόποι που προτείνουν μερικοί, δυστυχώς έχουν να γίνουν σε αυτό τον πλανήτη περίπου 2000 χρόνια (κάπου στο παλαιό Ισραήλ). Καθώς λοιπόν πρέπει να είμαστε πραγματιστές, το σημερινό μας ερώτημα είναι ΑΝ μπορεί το Ελληνικό ΠΝ να αντικαταστήσει τις 6 εκσυγχρονισμένες Kortenaer με σύγχρονες κορβέτες.

H Damen Sigma

Στο τεύχος 380 έχουμε δώσει έναν σαφή ορισμό του τι είναι κορβέτα. Γράφει ο συντάκτης μας Κώστας Καρναβάς:

Σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης πολεμικών πλοίων που ακολουθεί το ΝΑΤΟ (STANAG 1166) και χώρες όπως η Ιαπωνία, η Αυστραλία κ.ά., ως κορβέτα ορίζεται ένα μικρό πλοίο συνοδείας μήκους 60-100 μέτρων με πρωταρχικό ρόλο τη διεξαγωγή ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW), ενώ τον χαρακτηρισμό φρεγάτα λαμβάνει το πλοίο με μήκος που ξεκινά από τα 75 μέτρα και φθάνει έως και τα 150. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εφαρμογή της ταξινόμησης STANAG 1166 δεν είναι αυστηρή και παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις, ακόμη και ανάμεσα στις ναυτικές δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, τα πολεμικά πλοία, που έχουν μήκος που φθάνει ή ξεπερνά ελαφρώς τα 100 μέτρα και που αναλαμβάνουν την εκπλήρωση αποστολών οι οποίες εμπίπτουν στο φάσμα που περιγράφηκε παραπάνω, αποτελούν την κατηγορία των ελαφρών φρεγατών.

Τα πλοία της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ικανοποιητικά το σύνολο των ρόλων και των καθηκόντων που συχνά αναλαμβάνουν μεγαλύτερα πολεμικά, όπως οι φρεγάτες, με μήκος που ξεπερνά τα 110 μέτρα και έχουν εκτόπισμα της τάξης των 3.500-5.000 τόνων. Άλλωστε, παρόμοιου μεγέθους πλοία είναι -όπως προαναφέρθηκε- και οι εν ενεργεία φρεγάτες του ΠΝ. Εν προκειμένω, το μικρότερο μήκος και εκτόπισμα των ελαφρών φρεγατών έχει σαφώς θετική επίπτωση στον περιορισμό του κόστους ναυπήγησης σε σχέση με τα μεγαλύτερα πλοία, χωρίς όμως να γίνονται μεγάλοι συμβιβασμοί που να επιδρούν αρνητικά στις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτών των πλοίων, πάντα σε σύγκριση με τις πιο ευμεγέθεις φρεγάτες. 

Gowind 2500, όπου φαίνεται ξεκάθαρα το πόσο ισχυρό οπλισμό μπορεί να φέρει

Το θέμα είναι πως ιστορικά το ΠΝ δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με κορβέτες. Για την ακρίβεια, ακόμη κι αν είχε ασχοληθεί (που είχε, τα στελέχη του γνωρίζουν και σκανάρουν οτιδήποτε πλέει στον πλανήτη), δεν είχε εντάξει πρόσφατα στις τάξεις τους κάποια κορβέτα, ένα πλοίο θα έλεγε κανείς ιδανικό για τις ανάγκες του Αιγαίου από πλευράς μεγέθους. Στην Ελλάδα η κορβέτα εθεωρείτο ο ιδανικός συμβιβασμός ανάμεσα στις πυραυλακάτους και τις φρεγάτες, ένα πλοίο με ικανή δύναμη πυρός που θα μπορούσε να εκτελέσει σχεδόν ή και όλες τις αποστολές μια φρεγάτας.

ΘΕΜΑ: Η ελληνικής σχεδίασης κορβέτα/φρεγάτα Als Class 100

Όμως, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αποφασίστηκε η αγορά δυο φρεγατών κλάσης Kortenaer, αντί για παράδειγμα η αγορά περισσότερων κορβετών κλάσης Descubierta. Φυσικά οι Kortenaer ήταν πολύ ισχυρότερες στο ανθυποβρυχιακό αγώνα, έναν τομέα που τότε το Τουρκικό Ναυτικό ενισχυόταν. Επίσης η Ελλάδα επιθυμούσε δυο πλοία σαν ναυαρχίδες των δυο ομάδων κρούσης των αντιτορπιλλικών που αποτελούσαν τότε τον στόλο. Το θέμα όμως είναι πως ούτε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 πήγαμε προς κορβέτες, αλλά επιλέξαμε τις MEKO200HN, αντί για τις μικρότερες ΜΕΚΟ100. Φυσικά τότε οι Τούρκοι είχαν ήδη επιλέξει 4 ΜΕΚΟΤΝ και θα αγόραζαν άλλες 4, αλλά κι αυτοί με τις πρώτες έπρεπε να απαντήσουν στην αγορά των 2 κλάσης S…

Την δεκαετία του ’90 οι Knox από τις ΗΠΑ και οι υπόλοιπες 8 Kortenaer από την Ολλανδία ήταν η προφανής επιλογή. Δεν υπήρχαν κορβέτες προς διάθεση, και η Τουρκία παρέλαβε με την σειρά της Knox και O.H.Perry. Φυσικά οι Τούρκοι εκσυγχρόνισαν τις μισές Perry με Mk41, ενώ εμείς μείναμε στον “ηλεκτρονικό” εκσυγχρονισμό των S. Σε κάθε περίπτωση, οι δυο στόλοι μετατράπηκαν σε στόλους φρεγατών.

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

Τον φαύλο (;) κύκλο έσπασε πρώτη η Τουρκία με το πρόγραμμα MILGEM. Έριξε (και ρίχνει ακόμη) στην θάλασσα 4 κορβέτες που δείχνουν δυναμικές και σύγχρονες. Το θέμα είναι πως η Τουρκία ίσως δεν το έκανε τόσο λόγω κόστους, όσο και λόγω απόκτησης εμπειρίας στην σχεδίαση και κατασκευή μεγάλων πλοίων. Η εμπειρία αυτή θα μετουσιωθεί στις φρεγάτες TF-100/TF-2000. Η κορβέτα MILGEM είναι κορβέτα μεν, αλλά ο οπλισμός της παραπέμπει περισσότερο σε μεγάλη πυραυλάκατο, ενώ έχουν ακουστεί και κάποιες αρνητικές κριτικές για τις επιδόσεις της.

Το Αιγαίο είναι μια δύσκολη θάλασσα, με ανέμους και κύματα που μπροστά τους ακόμη και ωκεανοί δείχνουν περισσότερο “ήσυχοι”. Καθώς το ΠΝ θα πρέπει να πολεμήσει και σε νηνεμίες, αλλά και σε 10 μποφώρ (περίπτωση Ιμίων), απαιτούνται πλοία που όχι μόνο μπορούν να πλεύσουν με δύσκολες καταστάσεις θάλασσας, αλλά και να μπορούν να πολεμήσουν σε τέτοιες καταστάσεις. Επειδή το τελευταίο ακούγεται περισσότερο “επικό”, θα ξεκαθαρίσουμε ότι “πολεμώ” στην περίπτωση αυτή είναι, “λειτουργούν οι αισθητήρες μου, και μπορώ να εκτοξεύσω τους πυραύλους μου”. Εδώ παίζει έναν κρίσιμο ρόλο το μέγεθος. Κι εδώ είναι που στηρίζονται οι υπέρμαχοι των φρεγατών.

Η αλήθεια είναι πως το ΠΝ δεν ενδιαφέρεται για κορβέτες ίσως ακόμη και σήμερα. Από όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν εξετάζεται η λύση για παράδειγμα κορβετών Gowind αντί των [email protected] Εδώ βέβαια θα πρέπει να πούμε πως με τις [email protected] το ΠΝ θα αποκτήσει μετά από πολλά χρόνια επιτέλους δυνατότητα αεράμυνας περιοχής, ενώ ταυτόχρονα θα έχει και δυνατότητα υποστρατηγικής κρούσης με τους mcdN (SCALP Naval). Αν λοιπόν οι Γάλλοι δεν επιμένουν για αποκλειστική προσφορά [email protected] (μιλάμε για αγορά με τα κέρδη των ομολόγων), τότε πιθανόν το ΠΝ θυσιάζει ίσως και 4 Gowind για την απόκτηση δυο [email protected] Δεν το κρίνουμε, αν έτσι πράγματι συμβαίνει το ΠΝ θα έχει τους δικούς του λόγους. Και εδώ θα πούμε πως σεβόμαστε απόλυτα τις γνώσεις και την κρίση των ανθρώπων του ΠΝ.

Θα το ξαναπούμε, το Αιγαίο είναι δύσκολη θάλασσα. Οι άνθρωποι του ΠΝ περνούν μέρες, βδομάδες στη θάλασσα, ξέρουν πολύ καλά από το απίστευτο “κοπάνημα” του Αιγαίου. Αυτό που πιθανόν φοβούνται αρκετά ναυτικά, αλλά και κάποιοι επιτελείς του ΠΝ, είναι ότι πολλά οπλικά συστήματα θα βγουν εκτός παραμέτρων βολής σε συνθήκες θαλάσσης με πολλά μποφόρ. Πράγματι ένα πλοίο με το μέγεθος Sa’ar 6 μπορεί να φέρει οπλισμό καταδρομικού, αλλά το θέμα είναι μέχρι ποια κατάσταση θάλασσας μπορεί να τον χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι ίσως το θεμελιώδες θέμα στο μυαλό των σχεδιαστών του ΠΝ.

Το θέμα όμως είναι πως από την εποχή των Descubierta και των πρώτων ΜΕΚΟ100 έχουν γίνει άλματα στην ναυπηγική. Πολλά ναυτικά βάζουν σε υπηρεσία πλοία με εκτόπισμα κορβετών, όπως το Γερμανικό ή το Ισραηλινό (και φυσικά το Τουρκικό). Ακόμη και τα αμερικανικά LCS δεν μπορούν να θεωρηθούν αμιγώς φρεγάτες, και είναι σαφές πως τα περισσότερα ναυτικά κινούνται προς μικρότερου εκτοπίσματος πλοία. Θα πρέπει λοιπόν να κάνει και η Ελλάδα το ίδιο;

Ολλανδική Φρεγάτα Damen SIGMA, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το ΠΝ;

Στο κείμενο έχουμε τοποθετήσει παλαιότερες παρουσιάσεις κορβετών, όπως η ελληνική ALS 100, η γαλλική Gowind, η Damen Sigma. Αυτές θα μπορούσαν να ήταν μια καλή βάση συζήτησης, για πλοία που θα μπορούσαν να είναι πλήρως λειτουργικά και ετοιμοπόλεμα με κόστος 1 με 1,2 δις η τριάδα, εξοπλισμένα με 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, Exocet ή NSM, έναν 8πλό Mk41 με ESSM Block II, ανθυποβρυχιακές τορπίλες, ραντάρ 3D και ότι άλλο πρέπει να έχει ένα τέτοιο πλοίο (Phalanx ή RAM ή και τα δυο). Θεωρούμε με κάποια ασφάλεια πως 6 πλοία, αγορασμένα σε βάθος χρόνου και σωστό προγραμματισμό μαζί με τα όπλα και το εξοπλισμό, θα μπορούσαν να περιοριστούν στα 2 με 2,5 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα έδιναν δουλειά στα ελληνικά ναυπηγεία για τουλάχιστον μια δεκαετία, ενώ πολλές ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να αναλάβουν εργασία στα ηλεκτρονικά, ηλεκτρο-οπτικά συστήματα ή και τα όπλα.

Ναυπηγώντας ισραηλινές κορβέτες Sa’ar 6 στη Γερμανία (Φωτογραφίες)

Το μόνο που χρειάζεται είναι προγραμματισμός, και ένα μικρό όραμα. Γιατί καλές είναι οι μεγαλόσχημες ανακοινώσεις για ΑΟΖ, προστασίας της Κύπρου, διαφύλαξης της Εθνικής μας Ακεραιότητας, αλλά μετά τα αρχικά γέλια, μας πιάνουν τα κλάματα…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μιλάμε για μια ΣΥΖΗΤΗΣΗ, όπου οι αναγνώστες μας με βάση αυτό το άρθρο καλούνται να γράψουν την άποψή τους για το θέμα. Καθώς συμβαίνει αρκετά συχνά, υβριστικοί ή απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για το θέμα, απαγορεύονται.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Gunner

Καλά τα λέτε. Το θέμα είναι ότι 2 πλοία AAW στην ουσία σημαίνει 1 ή και κανένα σε ορισμένες περιπτώσεις. Το ΠΝ λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσει 4 πλοία AAW που σε βάθος χρόνου πρέπει να γίνουν 6 και ο υπόλοιπος στόλος θα πρέπει να απαρτίζεται από 6-8 κορβέτες και 5-7 ΤΠΚ.

Προτεραιοτητες των ΕΔ μεχρι το 2025
Guest
Προτεραιοτητες των ΕΔ μεχρι το 2025

1. Συγχρονα βληματα BVR ανω των 150 χιλ. για τους ΑΕΤΟΥΣ της ΠΑ, οπως ΜΕΤΕΟR, ΑΙΜ120D AMRAAM και επιπλεον SCALP ΕG.
2. NMA για την ΠΑ το 2021 (μια μοιρα 15-20 F-35Α).
3. Δυο συγχρονες φρεγατες FREMM η BELHARRA για το ΠΝ.
4. Ανταλλακτικα και πυρομαχικα για ολα τα ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ οπλα ολων των κλαδων των ΕΔ.

Μακαρι ....
Guest
Μακαρι ....

να τα παρουν αυτα που εχεις στη λιστα οι αναρμοδιοι γιατι επρεπε να ειχαμε αποσυρει φετος τα F4 Phantom (που εκτελουν κοστοβορες πτησεις θανατου) με μια μοιρα F16 Αdvanced αλλα αντι για αυτο, οι αναρμοδιοι πηραν 20 VIP μεταφορικα ελικοπτερα ΝΗ90 για να κοβουν βολτες πανω απο τα στρατοπεδα, δαπανωντας 800 εκ δολαρια και αλλα τοσα σε 10 χρονια για καυσιμα, ασκησεις, εκπαιδευση, logistics κτλ. Αν βαλλουμε και αυτα αγοραζαμε 2 μοιρες F16M κιολας με τα οπλα τους (η μια διασπαρτη σε νησια για scramble).

Gunner
Member
Gunner

Τα 20 ΝΗ 90 στέρησαν από τον ΕΣ 2 ΤΕΑΣ UH-60L + 12 ακόμη για τις ειδικές δυνάμεις. Τα εγκλήματα στην ΠΑ έχουν να κάνουν με την αγορά των Μ2000-5 αντί για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχοντων EGM & με τον εκσυγχρονισμό των F-4E αντί για τον εκσυγχρονισμό των F-16 bl 30 και φυσικά με την διατήρηση των Α-7 & F-4 αντί για την απόσυρση τους και την μεταφορά των πόρων στα F-16 & Mirage.

Και το μωρο....
Guest
Και το μωρο....

της αδελφης μου τα θελει ολα αλλα…..!!! ΔΕΝ σου εδιναν τα Σκαλπ και δεν προχωρουσαν σε αναβαθμιση των 10 Μιραζ 2000 οι Γαλλοι της Ντασω αν δεν επαιρνες και καινουρια για να κρατηθει η γραμμη παραγωγης τους ανοικτη. Η αναβαθμιση των F16 που λες χωρις σκεπτικο δεν μπορουσε να γινει τελη δεκαετιας 90 γιατι: 1 Ειχαμε αναγκη απο καινουρια μαχητικα για αυξηση του αριθμου του στολου σε ολη την επικρατεια. 2 Δεν υπηρχε ουσιαστικη τεχνολογικη προοδος αφου δεν υπηρχαν ΑESA, συγχρονα συστηματα και οπλα πριν 18 χρονια οπως τωρα και η αναβαθμιση θα ηταν λειψη, δηλαδη Not Value-for-money. 3 Αυτα… Read more »

KOSTAS
Guest
KOSTAS

an enoeis metafora eidikwn dynamewn ta 14 fantarakia poy mporei na metaferei ena NH90, tote i ekfrasi ta zoa-pros-sfagin einai poli ligi na perigrapsei to ti tha epakolouthouse! Ektos ki an vlepeis RAMBO, alla aytos itane polla kila maxitis kai tha pigene me ta podia.

evaggelos
Member
evaggelos

νομιζω το blackhawk μεταφερει 11 troops ενω το nh90 20 troops κ ειναι καινουργιο. φυσικα θα ηθελα τα λεφτα καπου αλλου αλλα οχι οτι δεν κανουν κι αυτα.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Θα μπορουσαμε να ξερουμε το κοστος των [email protected] στα επιμερους συστηματα ? Αν για παραδειγμα ειναι το ρανταρ seafire παει στα υψη το κοστος, θα μπορουσαμε να αποκτησουμε οσα πλοια για αντιαεροπορικη αμυνα περιοχης χρειαζομαστε πχ 2 ειτε 4, και να παρουμε τα υπολοιπα σε γενικων καθηκοντων ή οτι αλλο χρειαζεται. Χωρις να υποτιμω τις υπολοιπες επιλογες που προταθηκαν στο αρθρο, ο λογος που κανω την παραπανω επιλογη ειναι ωστε πλην των ραντα να μπορουν και τα υπολοιπα πλοια να ειναι και φορεις οπλων των 2 (η 4 για αντιαεροπορικη αμυνα περιοχης ) και να εχουμε στα λοιπα στοιχεια καποια… Read more »

Π. Ν.B
Guest
Π. Ν.B

+1.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

https://www.lepoint.fr/economie/la-france-lance-son-programme-de-fregates-intermediaires-21-04-2017-2121389_28.php The FTI for the Navy, more complex, will cost 500 million euros, says one source. In export, “we will have versions with a little less features around 350 million euros, or ranges of prices that fit fairly well in the market”, we note. 2. επισημα η γαλλικη διαμορφωση ειναι asw με υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας Admiral Bernard Rogel http://www.assemblee-nationale.fr/14/cr-cdef/15-16/c1516010.asp Με google translate στα αγγλικα In our opinion, the main threat is underwater: today – and this is new, it seems to me – more than 49 nations have modern submarines. FTI must therefore be endowed with anti-submarine capabilities –… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

Eυχαριστω @Γιώργος70. Εναποκειται πλεον στο ΠΝ να αποφασισει τι θελει και τι συμφερει να αποκτησει. Οι Αιγυπτιοι για 4 υπεγραψαν συμβολαιο €1δισσεκατομμυριου με την Naval Group για αγορα 4 Gowind 2,500-τοννων corvettes με πρόσθετο δικαίωμα αγοραπωλησίας για 2 ακομη. Αν εμεις αγορασουμε [email protected] με ανθυποβρυχιακο ρολο, και αν ο αριθμος ειναι μεγαλος (εκτος αυτων του ρολου αμυνας περιοχης) πιθανα να μειωθει περεταιρω το κοστος, & με προβλεπομενες εξαρχης αγκαταστασης για να δεχεται naval cruise missiles. Με 6 χ350= 2,1 δισ ευρω, αλλα αν χρειαζομαστε περισσοτερες και η τιμη πεσει ακομη περισσοτερο, και οι προδιαγρφες ανταποκρινονται, τοτε αυτη ειναι η επιλογη… Read more »

Fingolfin
Member
Fingolfin

+1

Αν η τιμή είναι τόσο χαμηλή (κοντά στα 600 εκατ. με τα όπλα) θα πρέπει να πάμε σε 4+2 και να μείνουμε σε δύο τύπους φρεγάτας (MEKO+FTI). Επαναλαμβάνω, δε χρειάζεται να είναι και οι 6 φρεγάτες AAW. Ας είναι οι 2 AAW (32+16 κελιά) και οι υπόλοιπες 4 ASW (16 κελιά).

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Τα πολλα κελια δεν κανουν την φρεγατα aaw
Η εμβελεια του SEA FIRE ειναι πολυ μικρη για f-35

Στον καναδα 15 μοναδες aaw $56-60 billion canada $ ή 35 billion €
http://www.forces.gc.ca/en/business-equipment/canadian-surface-combatant.page

Fingolfin
Member
Fingolfin

Δεν αντιλέγω, όμως το seafire 500 φαίνεται να είναι εξαιρετικό.

Αναφέρω τα κελιά γιατί όσο μειώνονται μειώνεται και το κόστος της φρεγάτας μαζί με τα όπλα της.

Επίσης στην ανατολική μεσόγειο και όχι μόνο ο κίνδυνος των υποβρυχίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα και δεν αναφέρομαι μόνο στην Τουρκία. Συνεπώς θέλουμε φρεγάτες ικανές και σε ASW.

Shadowfax
Member
Shadowfax

To κοστος των [email protected] συμφωνα με την διαμορφωση που ζητησε η Ελληνικη πλευρα ειναι 1 ΔΙΣΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ…
Αν μεσολαβησε κατι πισω απο τις κλειστες πορτες των διαπραγματευσεων και τα πηγαιν-ελα ΔΕΝ εχει γινει γνωστο…
Και δεν θα σωσει την κατασταση 5-10 κελια οταν εχουν ζητησει να φερει την Αρτα και τα Γιαννενα επανω…
4 πλοια —–> 4 ΔΙΣΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ…
Αν τα παρεις με Option δλδ 2+2 μπορει να σου δωσουν και εκπτωτικα κουπονια…

Spirit
Guest
Spirit

Ότι οι Γάλλοι εχουν μια τιμή στα 500εκ. (πιστεύω χωρίς όπλα) για μια φρεγάτα που πάντα υποεξοπλιζουν δεν σημαίνει ότι θα το επιτύχει και το ΠΝ, πληρώνοντας κόστος ανάπτυξης και δημιουργώντας υποδομές υποστήριξης εκπαίδευσης.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Οι Γάλλοι δηλαδή, δεν πληρώνουν κόστος ανάπτυξης; Δεν επιδοτούν έμμεσα τα ναυπηγεία τους; Υποδομές υποστήριξης και έξοδα εκπαίδευσης, έστω και σε αρκετά μικρότερο βαθμό, δεν θα πληρώσουν; Επιπρόσθετα, το κόστος ανάπτυξης, επιμερίζεται σε περισσότερα πλοία, σε ενδεχόμενη ελληνική παραγγελία, οπότε το ποσό που επιβαρύνει τα επόμενα πλοία από τα γαλλικά, είναι μικρότερο. Στην ουσία, όσο και να το τραβήξουμε, δεν γίνεται τα πλοία να έρθουν στο 1 δις το ένα. Ειδικά δε, αν πάμε στα 2+2, ότι στοίχημα θέλεις, τα +2, θα είναι (αρκετά) φθηνότερα από τα 2 πρώτα. Προσωπική μου εκτίμηση, τα 4 πλοία, με τις όποιες ελληνικές τσιπιες… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

νομιζω οτι μεταφορα τεχνολογιας στα δικαμας ναυπηγεια δεν υφισταται γιατι θα πληρωσουμε πολλα περισσοτερα.

NickKoliopoulos
Member
NickKoliopoulos

Το ερώτημα είναι αν θέλουμε πλοία μεγέθους κορβετών με δυνατότητες αντίστοιχου μεγέθους (π.χ MILGEM) ή αν θέλουμε κορβέτες με ανώτερες δυνατότητες και οπλισμό που παραπέμπει σε φρεγάτες – καταδρομικά (SAAR 6). Στην πρώτη περίπτωση ορθώς ένα μέρος της δύναμης του στόλου θα μπορούσε να εξετασθεί να αντικατασταθεί από πλοία τέτοιων δυνατοτήτων, ειδικά εάν έχουν πολύ ισχυρά stealth χαρακτηριστικά. Τα πλοία βέβαια αυτά θα μπορούσαν να συμπληρώσουν- αντικαταστήσουν τις σημερινές πυραυλάκατους, καθώς θα έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες επιβίωσης στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης. Στην περίπτωση που χρειαζόμαστε κορβέτες με δυνατότητες φρεγάτας- καταδρομικού τότε πιθανότητα η ναυπήγηση πλοίων μεγέθους φρεγατών να είναι επιχειρησιακά… Read more »

Μπαμπης v.02
Guest
Μπαμπης v.02

Οι ταμπελες δεν σημαινουν απολυτως τιποτα.Καποτε για να κανουμε σωστα την δουλεια μας εκαναν μονο θωρηκτα, κατοπιν θωρακισμενα καταδρομικα, μετα αντιτορπιλικα και τελος οι φρεγατες.Φαινεται πως ηλθε το πληρωμα του χρονου – κ της τεχνολογιας- ωστε την δουλεια να μπορουν πλεον να φερουν σε περας οι κορβετες. Το μεγεθος ναι μεν μετραει αλλα και η τεχνολογια εξελισσεται.Να θυμισω τα προβληματα ευσταθειας αλλα κ οικονομιας καυσιμων κατα τις πρωτες δοκιμες των S με και χωρις ενεργα πτερυγια σταθεροποιησης ? Το μονο που με ανησυχει ειναι η εγκυτητα οπλ. συστηματων σε ενα μικρο πλοιο και η αναγκη επαρκους αποστασης ασφαλειας κ οχι… Read more »

Genesis
Member
Genesis

Στην τελευταία σας παράγραφο είναι όλο το ζουμί. Για πολλούς άλλους λόγους και ειδικά για πολεμικά πλοία, είναι επιτακτική ανάγκη αρχίσουμε να σχεδιάζουμε και να κατασκευάζουμε. Οι καλές και σύγχρονες μονάδες, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα κοστίζουν ΠΑΝΤΑ πολλά χρήματα. Για να ανταπεξέλθουμε μακροπρόθεσμα θα πρέπει να μένει όσο περισσότερη από αυτήν την αξία σε εγχώριες εταιρείες ώστε να επιστρέφει έμμεσα. Επίσης, υπό συνθήκες δεν θα είναι απίθανο να προκύψει ακόμη και κέρδος αν τα κάνουμε όλα σωστά. Ειδικά μιλώντας για μικρότερα σκάφη, υποσυστήματα και συντηρήσεις ή εκσυγχρονισμούς / αναβαθμίσεις. Από τακτικής πλευράς νομίζω ότι η συνεχής κινητικότητα (εκσυγχρονισμοί, αναβαθμίσεις, προσθήκες και… Read more »

Ηλιας1966
Guest
Ηλιας1966

Νομιζω οτι το πρωτο που πρεπει να ξεκαθαρισουν οι αρμοδιοι ειναι τα ορια του χωρου που πρεπει να καλυψουν τα πλοια. Θελουμε καλυψη ΑΟΖ η΄ καλυψη του Ε.Α.Χ. και κατ΄επεκταση της Ανατολικης Μεσογειου μεχρι και την Κυπρο? Νομιζω οτι τα πλοια σε καθε περιπτωση απο τις 2 θα ειναι διαφορετικα σε εκτοπισμα και οπλισμο.

CHAMP
Guest
CHAMP

Όπως πάντα σωστή και ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος… Εύγε!! Νομίζω ότι η πιο σωστή επιλογή θα έρθει όταν θα αλλάξουμε νοοτροπία περί “οροφών” και πάμε σε αλληλοκάλυψη μονάδων(μικρή μεγάλη,παλιά νέα)ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει η καθεμία από αυτές που ήδη έχουμε και άρα δημιουργία ομάδων κρούσης με κάλυψη από αέρα και βυθό.

chikichiki
Member
chikichiki

Διευκρινίζοντας προκαταβολικά ότι δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να μην έχω την παραμικρή ιδέα για το τι πράγμα μιλάω, πιστεύω πως εφόσον (κι αυτό είναι ένα γιγαντιαίο εφόσον) αποκτηθούν οι FTI, από κει και μετά το ΠΝ νομίζω πως θα έπρεπε να του τρέχουν τα σάλια για Α/Υ κορβέτες. Είναι θεωρώ πολύ λογικό, ένα πλοίο το οποίο θα κληθεί να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι όπου ο αντίπαλός του έχει εγγενές πλεονέκτημα, να είναι τουλάχιστον σχετικά αναλώσιμο και να υπάρχει σε σεβαστούς αριθμούς ώστε τυχόν απώλεια (που θα υπάρξει) να μη καταβαραθρώσει τις ικανότητες του στόλου αλλά ούτε το πορτοφόλι του. Επιπλέον… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Η διαφορά ελαφρών φρεγατών και κορβετών, είναι πολύ μικρή για να επιλέξουμε τις δεύτερες. Δεν είναι μεγάλη η διαφορά κόστους μεταξύ gowind 2500/gowind 3100 ώστε να προτιμήσουμε τις πρώτες. Αντίστοιχα, οι Sigma, έχουν εκτός από περιορισμένη αυτονομία και αδυναμία υποστήριξης ε/π 10 τόνων, στις εκδόσεις με πλάτος ~13m. Για εμένα, αυτό που θέλουμε ιδανικά, είναι πλοία λίγο μικρότερα των meko/S(100-111m), με αυτονομία 21 ημερών, ταχύτητα 27-29 κόμβους, με οργανικό ε/π 10 τόνων, sonar γάστρας και συρόμενο, πυροβόλο των 76, CIWS και τουλάχιστον 16(ιδανικά 32) ΑΑ βλήματα < 50km εμβέλειας(ESSM block II, VL-MICA NG, CAMM ) και 8 βλήματα εναντίον πλοίων.… Read more »

Mtsak
Member
Mtsak

+1

Spirit
Guest
Spirit

Να σημειώσουμε μια gowind 3100 μπορει να τοποθετηθεί ρανταρ τουλάχιστον NS-200 για μη πούμε ενα περιστρεφόμενο SEAFIRE 500, ASTER-30 και τουλάχιστον VDS Captas 2 ή πιθανότατα ακόμα και 4 compact

dimitrov
Member
dimitrov

Η επιλογή των μπελαράδων δείχνει να είναι εκτός συναγωνισμού οπότε …. τέλος. Για τις κορβέτες που λέμε θα πρέπει το ΠΝ να μας πει. Δλδ δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε μια από τις 4 σχεδιάσεις αλλά στους 3000 τονάζ? Φρεγάτα δεν είναι και τούτο? Και καλά το ΠΝ δεν καλοθέλει κορβέτες αλλά τις σούπερ βίτα τι τις ήθελε να πηγαίνουν Κύπρο? Σε τι θάλασσα θα έπλεαν? Στην Κασπία? Κάπου δεν κολάει. Πάντως το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα φτάνει το 20% του ΑΕΠ. Δλδ 36δις διάβασα πρόσφατα. Οπότε λεφτά υπάρχουν που έλεγε και μια ψυχή. Δεν είναι τπτ 2μιση δις σε μια… Read more »

Thras
Member
Thras

Το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα είναι δυστυχώς από 30 έως 40% του ΑΕΠ!

dimitrov
Member
dimitrov

Εγώ στην “Καθημερινή”(νομίζω) τόσο διάβασα. Αν ισχύει αυτό που λέτε ακόμα χειρότερα!
Χαμός γίνεται πάντως σε αυτό το άρθρο.
Ωστόσο άδικα σκούζουμε όλοι. ΤΠΤ δεν θα γίνει!

Βκ
Guest
Βκ

Χωρίς να είμαι ειδικός πιστεύω ότι με τον εκσυχρονισμο των 4 ΜΕΚΟ (400 εκατ.) τις 2 [email protected] (1δις) από τα ομόλογα και 2 gowind 3100 (500εκατ.) για μια δεκαετία και ίσως παραπάνω δεν θα ανατραπεί σημαντικά η ισορροπία στο Αιγαίο.

Jimmis
Guest
Jimmis

Αγαπητοί συντάκτες, θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Η ελληνικής σχεδίασης κορβέτα Als-100 υπάρχει περίπτωση να μπορούσε να κατασκευαστεί εξολοκλήρου στη χώρα μας; Έχοντας διαβάσει και το άρθρο σας στο οποίο την παρουσίαζετε προσωπικά πιστεύω πως θα ήταν η καλύτερη λύση για το ΠΝ από κάθε άποψη. Άλλωστε μόνο εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τι είναι αυτό που μας ταιριάζει και το πλοίο αυτό λογικά θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του Αιγαίου. Βέβαια όλα τα παραπάνω αποτελούν υποθέσεις και ευσεβείς πόθους, η πραγματικότητα είναι συνήθως διαφορετική. Παρόλα αυτά έχω την αίσθηση – ίσως και ψευδαίσθηση – ότι η Ελλάδα θα μπορούσε… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

προσωπικη μου αποψη αδερφε ειναι οχι εκτος αν τα ναυπηγεια ιδιωτικοποιηθουν πληρως κ απολυθουν παραυτα οι συνδικαλες.αυτη τη στιγμη ουτε προπελες για τα σουπερβιτα δεν εχουμε πια als περιμενεις?

Shadowfax
Member
Shadowfax

@Jimmis
Tην απαντηση την δωσατε μονος σας… Ειναι μια ουτοπια…
Δεν υπαρχουν Ελληνικα ναυπηγεια για ναυπηγηση, οχι κορβετας, αλλα ουτε βαρκας… ειναι υπο διαλυση…
Τα χρηματα που δαπανηθηκαν εδω και 10ετιες πηγαν περι πιστεως και πατριδος…
Η Ελλαδα ποτε δεν ειχε οικονομια σε καλυτερη κατασταση… Μια φουσκα ηταν που απλα επιδεινώθηκε με την εισοδο στο Ευρω, και εσκασε 9 χρονια μετα…
Ισως αν ειχαν γινει διαφορετικα τα πραγματα να ηταν και διαφορετικη η κατασταση, αλλα αυτα γινονται σε χωρες σοβαρες… Με ισως ομως δεν γραφεται η Ιστορια…
Οι Τουρκοι με αλλη τακτικη, δομη και προγραμματισμο απεκτησαν την αμυντικη βιομηχανια που εχουν…

antonios
Member
antonios

Ολα τα σχεδια Als ειναι σχεδιασμενα με βαση τις δυνατοτητες ναυπηγησης των Ελληνικων ναυπηγειων μεσω της συμβολης το ΕΜΠ και του ΠΝ στις σχεδιασεις με βασει την μεχρι τωρα εμπειρια.

Thomas
Member
Thomas

Δεν είμαι ειδικός στο κατά πόσο τα διάφορα πλοία μπορούν να εκτελέσουν αποστολές παντός καιρού όποτε θεωρώ ότι αυτό θα ληφθεί υπόψη σε οποιαδήποτε απόφαση αφορά φρεγάτες ή κορβετες. Η γενικότερη απόφαση κατά την γνώμη μου έχει να κάνει πέρα από το οικονομικό κομμάτι και με το στρατηγικό δόγμα που τα πλοία αυτά θα κληθούν να εξυπηρετήσουν. Αν επιθυμούμε να καλύψουμε το Αιγαίο τότε αγορές κορβετών ίσως να είναι αρκετές. Αυτό βέβαια θα σημάνει ότι περνάμε σε ένα δόγμα που απαιτεί διασύνδεση των νησιών και των τριών όπλων καθώς και τακτικές ανταρτοπόλεμου. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς υπό συνθήκες… Read more »

Χρήστος Μαζαράκης
Guest

EAN ANABAΘMIΣOYME ΤΗΝ ΕΠΑΚΤΙΟ ΑΜΥΝΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΛΕΓΜΑ ΑΛΛΗΛΟΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΩΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ {ΜΑΚΡΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ,70ΚΜ} ΘΕΣΕΩΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΣΥΝΕΠΙΚΟΥΡΟΥΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΜ40 ΕΧΟSΕΤ-3 EΠΙΓΕΙΟΥΣ ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΑΜΥΝΑ ΙΔΙΩΣ ΟΤΑΝ Η ΕΧΘΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΕΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΑ 2 ΠΛΟΙΑ.?????

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Βασικό σημείο σε ενα ASW πλοίο εκτοσ Του σόναρ φυσικα ειναι το ελικόπτερο και το υπόστεγο του.Ενα τέτοιο πλοίο με εξοπλισμό πυραυλακατου θα ήταν οτι καλύτερο απο πλευρά κόστους (milgem δηλαδή).Τωρα η προσθηκη ενός φθηνού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος θα ειχε ενα υποφερτό κόστος(πχ camm).
Να σας πω μια ιδέα mw 08 απο Μεκο,phalanx απο s, Oto-Melara 76 απο s, τορπίλες απο s, harpun απο s, ελληνικό ηλεκτροοπτικο,camm οχι er,αλλα καλο σόναρ και ισως ηλεκτροκινητήρες. Πλοιο 2000tn.Πιο φτηνό δεν γινεται!!!
Αλλιώς K-130 με σόναρ σαν τους Ισραηλινούς
Χωρίς βέβαια τον οπλισμό αντιτορπιλικού.

evaggelos
Member
evaggelos

δυσκολα πολυ εως χλωμα τα πραγματα για το ναυτικο δεν νομιζω καν ο στολος να ξεπερασει τα 8 πλοια 4 μεκο κ 4 μπελαρα κι οσο αντεξουν οι ολλανδες,μην ξεχναμε κ τα υπολοιπα πλοια του στολου αν εξαιρεσω τα ρουσσεν ειναι κι αυτα σαπακια οποτε το κασε ανεβαινει. Αν το ψαξουμε λιγο χρειαζομαστε σχεδον 50 δις για να επανελθει ολο το στρατευμα σε σωστη λειτουργεια θελλουμε τεθωρακισμενα που ειναι παναρχαια αυτα που εχουμε πυροβολα αντικατασταση 113 τορμ1 bmp1,osa hawk αντικατασταση μιραζ κ φαντομ νεα οπλα αναβαθμισεις. Με απλα λογια το πραγμα δεν βγαινει δυστυχως οι παχιες αγελαδες τελιωσαν οποτε μαλλον… Read more »

Mich
Guest
Mich

Απ’ όσα, λίγα, γνωρίζω το σημαντικότερο μέρος του κόστους δεν αφορά στο ίδιο το σκάφος αλλά στον εξοπλισμό του. Υπερ-απλουστεύοντας τους όρους της σύγκρισης θα λέγαμε ότι ένας “αστακός” των 2000 τόνων μπορεί να είναι ακριβότερος από μια “γαρίδα” των 3000. Αυτό που θέλω να πως είναι ότι προφανώς το μέγεθος μετράει (…), αλλά δεν είναι το αποκλειστικό κριτήριο διαμόρφωσης του κόστους. Άρα, σε ένα ιδανικό κόσμο, το ΠΝ θα πρέπει να αποφασίσει τί ακριβώς θέλει να κάνει με τα σκάφη του, να μετρήσει τα “κουκιά” και μετά να δει τί το παίρνει να κάνει. Απο εκεί και πέρα μπαίνει… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Θα ξανά γράψω τη θέση που έχω εκφράσει πως πρέπει να ξεχάσουμε τους μεγάλους στόχους επιφανειας sorry τις μεγάλες μονάδες επιφανειας
Δεν υπάρχουν τα λεφτά χωνευτέ το και προσγειωθείτε στη πραγματικότητα
Διατηρούνται κυριες μονάδες επιφανείaς για να διατηρούνται και οι ανάλογες θεσούλες και γαλόνια
Τα ίδια και χειρότερα στον στρατό
Ένα σορό άχρηστες υποεπανδρωμενες και υποεξοπλισμενες μονάδες για να διατηρούν κάποιοι τις θεσούλες τους
Εάν μέχρι το 2030 εκσυχρονίσουμε τις MEKO και πάρουμε τις μεταχειρισμένες F123 πολύ ευχαριστημένοι να μαστέ
Ναυτικό με 8-10 κυριες μοναdes και πολύ μας πέφτει

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Με ολο το σεβασμο… μετα απο τοσες σφαλιαρες που εχουμε φαει απο τους Γερμανους… δεν θελω να δω εκπροσωπο του Π.Ν. να παρακαλαει για μεταχειρισμενο υλικο απο τους Γερμανους. Χιλιες φορες Βρεταννοι / Γαλλοι, αλλα οχι Γερμανοι αδερφε, δεν το αντεχω ψυχολογικα.

CK
Guest
CK

https://www.youtube.com/watch?v=x-X16NeNSTQ
Το καταλαβαίνω
Ούτε εγώ τους goustarvo
Αλλα τα πλοία αυτά μπορούν να εισαχθούν με ελάχιστο κόστος και “ροβλεματα” λόγω κοινών συστημάτων κινήτρων ηλκετρονικων με τις υπάρχουσες μονάδες
Τα ίδια και με τις παλιότερες F122 προς amesh αντικατάσταση των μη εksυχρωνισμενων S

ivychris
Guest
ivychris

ο χρόνος θεραπεύει τα πάντα, θα σου περάσει…
Μακάρι να είχαμε πραγματιστές πολιτικούς

milman
Member
milman

Με κάλυψες απόλυτα genesis,και για να το πάω λίγο παρακάτω πλοία ελληνικής σχεδίασης,σε ελληνικά ναυπηγεία ,πιθανόν με προδιαγραφές εμπορικών πλοίων για να συγκρατηθεί ακόμα περισσότερο το κόστος .Δεν ξέρω αν θα είναι καλλίτερα από άλλα ,αλλά θα είναι πολλή καλλίτερα από το τίποτα!

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Διόρθωση ορθογραφίας harpoon και ξέχασα TACTICOS απο καποια compattante και το πιο σημαντικο απο ολα ναυπήγηση στην Κίνα ή Ταϊβαν.Στην Ελλάδα θα μας κοστίσει ο κούκος αηδόνι και θα αρχίσει το 2025.

FTS
Member
FTS

2 φρεγάτες περίπου 2 δις, και 5-6 κορβέτες πάλι περίπου 2 δις. Νομίζω ότι αν η βασικότερη αποτρεπτική στρατηγική της χώρας είναι η ισορροπία στο Αιγαίο, και τον πρώτο ρόλο για αυτό τον στόχο τον έχει η ΠΑ και τον δεύτερο το ΠΝ, τότε η λύση κορβέτα είναι μονόδρομος. Γιατί ναι μεν καλώς σχολιάζετε ότι η φρεγάτα υπερέχει του μικρότερου πλοίου αλλά με τις καινούργιες κορβετες στους απαιτούμενους αριθμούς το ΠΝ θα έχει επιτύχει να διατηρήσει την απαραίτητη σχετική ισορροπία. Με λίγα λόγια από την στιγμή που η κορβέτα εξυπηρετεί την αποτρεπτική στρατηγική της χώρας καλύτερα από την φρεγάτα γιατί… Read more »

Kamp
Member
Kamp

Χωρίς βέβαια να υπάρχουν τα αντίστοιχα κονδύλια ο εκσυγχρονισμός των meko + 4 belhara των 4500 – 4700 tn + 4 gowind των 3200 – 3500 tn θα ήταν ιδανικό. Ας συγκρίνουμε τις meko με τις gowind της Μαλαισίας. Meko – 3400tn Length: 118m Beam: 14,8m Draught: 4,3m Range: 6000nm με 18kn Gowing – 3100tn Length: 118m Beam: 14,8m Draught: 4,3m Range: 5000nm με 15kn Αν θέλουμε να είμαστε βιώσιμοι θα πρέπει να εντάξουμε τις κορβετοφρεγάτες..Η τεχνολογία και η ναυπηγική έχουν προχωρήσει σε σχέση με 30 χρόνια πριν γι αυτό και όλος ο κόσμος πέφτει σε συνολικά tonnage ανά πλοίο.… Read more »

Kamp
Member
Kamp

Διόρθωση του ανωτέρω
Gowing – 3100tn
Length: 105m
Beam: 14,2m
Draught: 3,85m
Range: 5000nm με 15kn

Γιώργος
Guest
Γιώργος

Σε περίπτωση πολέμου, θα μιλήσουν οι αεροπορίες, και αυτές θα κρίνουν τον πόλεμο. Αν το ζητούμενο είναι να στείλουμε καράβια απέναντι από τα τουρκικά για να νικήσει όποιος τα έχει περισσότερα, τότε μοιραία δε μπορούμε να κοντράρουμε τους Τούρκους σε βάθος χρόνου. Χτίζοντας μία δυνατή αεροπορία στην παρούσα φάση, δείχνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να δαγκώσουμε. Αγοράζοντας καράβια, δείχνουμε ότι θέλουμε απλά να γαυγίσουμε, και δεν επιθυμούμε με τίποτα να πολεμήσουμε. Καλύτερα να ξοδέψουμε τα λιγοστά λεφτά μας για αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών. Πανάκριβες πλατφόρμες = πανάκριβοι στόχοι. Αν θέλουμε παραγματικά να υπερασπιστούμε την ΑΟΖ μας (που δεν έχουμε κηρύξει ακόμη), μπορούμε… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Για να γίνει σωστή συζήτηση όμως πρέπει να συζητήσουμε και για κόστη, πόσο κοστίζει το κάθε είδος φρεγάτας οπλισμένο και πόσο η κάθε κορβέτα και πόσο οπλισμένη. Φαίνεται ότι φρεγάτες θέλουμε μερικές σίγουρα για την ανοιχτή θάλασσα (π.χ. κάτω από Κρήτη) και για όαν έχει πολύ καιρό στο Αιγαίο. Τι κόστος έχουν, τι οπλισμό, τι μέγεθος? Π.χ. υπάρχει ένα τεράστιο debate (ίσως και μόνο στο μυαλό μου) ότι για Μπελάρα συζητιούνται τιμές από 0,5 ως 1 δις το κομμάτι, οι Saar 6 από 250-400 το κομμάτι. Στις Saar σε άλλη συζήτηση υπήρξε και debate για το μέγεθος οπλισμού. Φρεγάτες θεωρώ… Read more »

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Το Π.Ν τα τελευταια 40 χρονια εχει ναυπηγησει συνολικα …. εξι φρεγατες!!! 2 Φρεγατες Standard και 4 MEKO. Τι σας κανει να πιστεψετε οτι θα αλλαξει αυτος ο …. προγραμματισμος? Αυτο που βλεπω μετα απο τοσες δημοσιευσεις για το Π.Ν. ειναι οτι θα ναυπηγηθουν 2 ή 4 πλοια. Πιθανοτατα θα ναυπηγηθουν 2 FTI παρα 4 Gowind 3100. Τις Gowind 3100 δεν τις προωθουν οι Γαλλοι, μας σπρωχνουν προς FTI αναγκαστικα. Δεν υπαρχει δημοσιευμα που να μιλαει για Gowind 3100 δυστυχως, μονο εμεις κανουμε λογο. (Στα υποψη μια Gowind 3100 με 16 VL MICA, 8 NSM, πυροβολο 57mm, 28 κομβοι ταχυτητα,… Read more »

Ted
Member
Ted

Καταρχήν πρέπει να βρεθούν χρήματα.
Και εδώ θα πρέπει να ψάξουμε να δούμε εάν υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης και συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος στον κόσμο
Πρέπει να βρούμε τρόπους να κινητοποιήσουμε τον εφοπλιστικό κόσμο, ίσως με την μορφή χορηγιών.
Δεν νομίζω ότι θα άφηνε αδιάφορες τις μεγάλες εφοπλιστικές οικογένειες να υπάρχει ένα πολεμικό πλοίο που θα φέρει το όνομα του χορηγού, όπως με το Θωρηκτό Αβέρωφ, 100 χρόνια πριν…..

Μήπως πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με το ταμείο εθνικού στόλου ;

ΙΤΑΛΟΣ
Guest
ΙΤΑΛΟΣ

Μας τελειωσαν τα λεφτα , τελειωσε και το συναισθημα . You fool me once, shame on you. You fool me twice , shame on me.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι δουλειές των εφοπλιστών δεν πάνε καλά. Κανείς δεν χαρίζει λεφτά για αγορά φρεγατών. Ότι το έκανε κάποτε ο Γεώργιος Αβέρωφ ήταν γιατί δεν είχε κανένα κληρονόμο.

evaggelos
Member
evaggelos

αποροια η λελα της μαλαισιας κ τα 6 πλοια στοιχησαν 3δις? μου φαινεται μικρο ποσο για τοσα πλοια κ μαλιστα αξιολογα.

Κώστας
Guest
Κώστας

Μήπως θα μπορούσε κάποιος καλός γνώστης να μας περιγράψει τι περίπου θα περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ ;

Shadowfax
Member
Shadowfax

Ο ποιος?!

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Εφοσον προχωρησει το σεναριο των 2 (+2 αργοτερα) μπελαρα και μαλλον των 2 λαφαγιετ σαν δωρο και η μερικη αναβαθμιση των μεκο, τοτε τα λεφτα τελειωσανε και οι 6 εκσυχρονισμενες S θα ειναι πολυ σκληρες για να πεθανουν πριν το 2030 Οπως ακριβως και τα φαντομ της αεροποριας που ειναι και παλιοτερα οποτε η κορβετα φρεγατα φρεγατοκορβετα σαν κυρια μοναδα στολου θα πρεπει να αρχιζει να μας προβληματιζει σε 8-10 χρονια και τοτε θα υπαρχουν αλλα δεδομενα (οικονομικα και τεχνολογικα)

sotbak
Member
sotbak

αφού έχουμε τις σούπερ βήτα δεν νομίζω ότι χρειαζόμαστε κορβέτες, φρεγάτες ή ακόμη καλύτερα Α/Β χρειαζόμαστε, εκτός να μας ενδιαφέρει μόνο το Αιγαίο και όχι η Αν. Μεσόγειος, δηλαδή αν πρόκειται να προβούμε σε αυτοχειρία ως προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε ΑΟΖ, κοιτάσματα ……………..

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Θα ξεκινήσω με κάτι που διάβασα πριν λίγο στο Διαδίκτυο: Ο Ισραηλινός ΑΓΕΕΘΑ μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να ηγηθεί εράνου υπέρ των ΕΔ της Χώρας του. Καλα κάνετε κύριοι της ΠΤΗΣΗΣ με ασκήσεις επι…….blog και σπάτε το κεφάλι σας (μας) για φρεγάτες, κορβέτες κλπ αλλα ίσως θα έπρεπε να αφιερώσετε μια αντίστοιχη συζήτηση όχι για το τι πρέπει να γίνει, αλλα για το τι πιστεύετε (προβλέπετε) να γίνεται ως πιθανότερο. Ίσως έτσι αφυπνιστούν περισσότεροι για το που βαδίζουμε. ΥΓ: Δύσκολα θα με έπειθε κάποιος ότι οι απανταχού Έλληνες δεν θα συγκέντρωναν ποσο που να κάλυπτε τον εκσυγχρονισμό των MEKO (400-500… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στις μεγάλες φωτιές το 2007 οι ομογενείς της Αυστραλία έδωσαν λεφτά για τους πυρόπληκτους. Αυτοί ακόμη να τα δουν ενώ ο δήμαρχος Ζαχάρως με αυτά τα λεφτά ξεκίνησε να χτίζει νέο δημαρχείο.
Όποιος ομογενής δώσει τα λεφτά του το πιθανότερο είναι ότι θα πάνε για άλλους λόγους και όχι για αυτούς που τα δίνει.
Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ το 1996 που είχα κάνει ένα ταξίδι εκεί σε μία ξενάγηση κάπου μας έλεγε εκεί ένας ότι κάθε χρόνο το εβραικό λόμπυ μάζευε 100 δις ευρώ για το Ισραήλ ενώ το ελληνικό μάζευε 1 δις για την Ελλάδα.

Π.Α
Guest
Π.Α

Kαλα το αιγαιο δεν ειναι καμια δυσκολη θαλλασα το να εχει 8-10 μποφωρ τις 40; απο τις 365 μερες του χρονου, δεν ειναι κατι το ιδιαιτερο.Το θεμα ειναι πως τις μερες αυτες κερδιζεις η χανεις το παιχνιδι λογο του οτι δεν θα εχεις ανταποκριθει οπως πρεπει σε – ας πουμε τυπου Ιμια περιπτωση – . Και αρεσει η οχι να ανεβαζουν το πυχη με βαση τα οικονομικα στο ναυτικο, και ας συμβιβαστουν με τη λεξη αποτρεπω και ας μην υπαρχει η λεξη διαγραφω.Νομιζω οτι αν δεν υπαρχει πλεον η λεξη διακλαδικοτητα μεσα στο λεξιλογιο των στρατιωτικων εχει τελιωσει το παιχνιδι… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Εκτίμηση μου πως πολύ δύσκολα στο μέλλον θα έχει 12 φρεγάτες το Π.Ν. Πριν μερικά χρόνια πρώην αρχηγός στόλου είχε προτείνει να πέσει η οροφή στις 8 αλλά οι συνάδελφοι του έπεσαν να τον φάνε κάνοντας του παράπονα σε ποια πλοία θα γίνουν μετά κυβερνήτες οι αξιωματικοί. Το ίδιο έγινε όταν είπε να πάνε για μόνιμη εγκατάσταση σε νησί του Αιγαίου τα αρματαγωγά και τα χόβερκραφτ. (και οι πεζοναύτες) Για να μην είναι όλος στο στόλος στην Σαλαμίνα και να κερδίσουμε χρόνο 6 ώρες αν γίνει κάτι με την Τουρκία και πρέπει να μεταφέρουμε δυνάμεις στα πιο ανατολικά νησιά του… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

εσύ δεν θα βάλεις 5 Lafayette στη σύνθεση του στόλου??

Απαράδεκτος

Γιατί ρε γιάννη 1 μας το χαλάς ?

Στα σοβαρά τώρα η πρόταση του ΓΜ να πάνε οι Lafa στο Λιμενικό αφού αφαιρεθούν κάποια πράγματα μου φαίνεται πολύ καλή και θα καλύψει τις ανάγκες επιτήρησης που γραφεις στη ανατολική μεσόγειο και αιγαίο.

Ίσως θα μπορούσε να γίνει και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To Λ.Σ είναι απίθανο να αποκτήσει τόσο μεγάλα πλοία.

CKfurious
Member
CKfurious

Κοίταξε πρέπει να ξεφύγουμε από κάποια στερεότυπα
Εάν θέλουμε κάποιες αποστολές επιτήρησης να περάσουν στο Λιμενικό που άμα πάμε για AOZ πρέπει καϊ άυτό να αναβαθμιστεί σίγουρα πρέπει να περάσει σε μεγάλα πλοία .
Οι γείτονες έχουν 1700 tn κορβέτες εάν θυμάμαι καλά
Και εάν πάρουμε και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τα πλοία και το κόστος γιατί όχι
Εξάλλου όπως βλέπεις στo forum οι Lafa αρέσουν σε πολύ κόσμο
Καλύτερα στο Λιμενικό για κρουαζιέρες παρα στο ναυτικό
(να μου πεις που θα δένουν στα νησιά και “νησιακια”)

sotbak
Member
sotbak

+

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Οι κανονιοφόροι να γίνουν πυραυλοφόρα σκάφη οπως προβλέπετε.
Ας αρχίσουμε με το να θέσουμε τις προδιαγραφές για ανθυποβρυχιακο OPV.
Να θεωρήσουμε οτι τα καλύτερα πλοία μας για το μέλλον θα ειναι οι Μ200 mlu και να αρχίσουμε απο τώρα για δυο απο αυτές με το να δοθούν άμεσα χρήματα για δυο καλα ραντάρ πχ N100/200 και να γινει προπαραγγελία με προκαταβολή για essm block 2 για δυο σκάφη.
Η καλύτερη επιλογή για τις μη εκσυγχρονισμένες s ειναι τρεις σούπερ βιτα που απο εδώ και μπρος θα τις λέμε κορβέτες υπεροχής επιφάνειας για να έχουν πρεστίζ οι κυβερνήτες τους.

Ικαρος
Guest
Ικαρος

Συμφωνα με το αρθρο σας το ΠΝ θα πρεπει να διατηρει μια μινιμουμ οροφη κυριων μοναδων 12 πλοιων ετσι ωστε να μπορει να εκτελεσει την αποστολη του στο μελλον. Με δεδομενο οτι ηδη υπαρχουν οι 4 ΜΕΚΟ οι οποιες θα πρεπει να εκσυχρονιστουν βεβαια, θελουμε 8 πλοια μελλοντικα για να αντικαταστησουν τις S.Ιδανικα χρειαζονται 3-4 πλοια AAW και 4-5 πλοια “στυλ” ΜΕΚΟ πολλαπλων ρολων. Ας αφησουμε λιγο στην ακρη τα ΑΑW πλοια και ας ασχοληθουμε με τα πολλαπλων ρολων.Τι προδιαγραφες πρεπει να εχουν; Eνα πλοιο συγχρονο εκτοπισματος 3200-3500 ton το οποιο θα διαθετει πυροβολο των 76mm,2 σοναρ,γαστρας και ισως και… Read more »

George74
Member
George74

Όλλοι μιλάνε για καινούρια πλοία, καινούρια αεροπλάνα που…εντάξι είναι και αναγκαία. Αλλά γιατί να μην εκμεταλευτούμε τα πολλά αβήθιστα νησιά μας και να την βγάλουμε και οικονομικότερα?? Να φτιάξουμε μια αντιαεροπορική, αντιπυραυλική και ενάντι πλοίων ομπρέλα που δε θα περνά ούτε μήγα. Και πρέπει να κοιτάξουμε να ανεξαρτοποιηθούμε, τουλάχιστον ένα πλοίο δικιάς μας σχεδίασης και κατασκευής πρέπει να στοχέυσουμε. Και UAV καλό θα ήταν.

evaggelos
Member
evaggelos

δεν ξερω αν επιτρεπεται απο της συνθηκες που εχουμε υπογραψει η και αν μας το επιτρεπει το νατο-ηπα

MisCo
Guest
MisCo

Ποιος να μας επιτρεψει τι ακριβως? Ποιες συνθηκες εχουμε υπογραψει?

evaggelos
Member
evaggelos

νατο η συνθηκη της λωζανης για τα νησια

Π.Α
Guest
Π.Α

Η συνθηκη της Λωζανης δεν αναφερει κατι για αποστρατιωτικοποιηση ουτε λεει κατι τετοι το ΝΑΤΟ. Οκ να καταλαβαινουμε τι γραφουμε….

Shadowfax
Member
Shadowfax

Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επικαλείται και απαιτεί την αποστρατικοποίηση των “νήσων του Ανατολικού Αιγαίου”. Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Ειδικότερα: • το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936, • το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και • το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Η Ελλαδα μπορει… Read more »

georgosk
Guest
georgosk

Ωραία ανάλυση αλλά υπάρχουν μερικά δεδομένα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. 1ον Υπάρχει και ο υπόλοιπος στόλος. Αν υποθέσουμε ότι για το ΠΝ υπάρχουν ή μπορούμε να βρούμε 2 – 2,5 εκ την επόμενη δεκαετία θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν ορισμένες εκκρεμότητες. Θα πρέπει να δούμε τον στόλο των υποβρυχίων που εκτός από τις νέες τορπίλες υπάρχει το θέμα με την τροποποίηση της σύμβασης εκσυχρονισμού των 209/1200 με ΑΙΡ και την αντικατάσταση τους με δύο νέα 214. Το θέμα είναι κομβικής σημασίας γιατί σύντομα θα μείνουμε με μόλις 5 υποβρύχια έναντι υπερδιπλάσιων τουρκικών. Πρέπει να ολοκληρωθεί (επιτέλους) η ναυπήγηση των… Read more »

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Υπαρχει και η μπουμπουλινα

Thras
Member
Thras

Το ΠΝ εφόσον προχωρήσει το σχέδιο για 2+2 FTI (παράδοση 2023-2026) αντικαθιστά 4 S εκσυγχρονισμένες. Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες θα αντικατασταθούν από 2 Lafayette το 2020 με την οροφή να πηγαίνει στα 12 πλοία. Οι ΜΕΚΟ θα εκσυγχρονιστούν τυπικά, ενώ το ιδανικό θα ήταν να γίναι κανονικός εκσυγχρονισμός κόστους 100 εκ ανά μονάδα. Με τις παραδόσσεις των FTI στο MN αποδεσμέυονται και οι υπόλοιπες 3 LaFayette, εντάσσονται στο στόλο και μία απο τις μη εκσυγχρονισμένες αποσύρεται γαι ανταλλακτικά, οπότε αποσύρεται το σύνολο των S. Έτσι το 2025-26 θα έχουμε 4 FTI, 4 MEKO200MLU, 4 LaFayette. Σε αυτό το σενάριο, το… Read more »

sotbak
Member
sotbak

καλές ισορροπημένες σκέψεις

ivychris
Guest
ivychris

Πριν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για ναυπηγήσεις & προμήθειες φρεγατών ή κορβετών ας ξεκινήσουμε από πιο βατά πράγματα. Η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με ρανταρ AESA, Link-16, IR & ESSM Block II & CMS Tacticos και ή αναβάθμιση των Harpoon σε Blk II ή αφαίρεση & εγκατάσταση NSM H προσθήκη σοναρ & Link16 και στις 7 Super Vita H αφαίρεση του 40” Breda/Bofors από τις 4+2 κανονιοφόρους Μαχητής & Πολεμιστής (τα οποία φέρουν εγχώριας παραγωγής σύγχρονο IPMS), στη θέση του προσθήκη RAM & 4 Exocet MM40 Blk III ή ολοκλήρωση των Harpoon από τις ΜΕΚΟ ( οι Πολεμιστής φέρουν ή έχουν δυνατότητα… Read more »

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

…”Αν πρόκειται για προμήθεια φρεγάτας, με σκοπό την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, τότε τα 48 κελιά & ρανταρ AESA «ονομαστικής» εμβέλειας 250χλμ min είναι εκ των ων ουκ άνευ….”…

Εδω πρεπει να κανεις μια διευκρινηση. Προτεινεις 48 κελια για 48 πυραυλους ή 48 κελια για πανω απο 48 πυραυλους π.χ. 40 μονους πυραυλους και 4*8=32 πυραυλους quad packed?

Εν προκειμενω για τη [email protected] με 8 Sylver A70, 24 κελια Sylver A50 και 24 Sylver A35 τι γνωμη εχεις?

ivychris
Guest
ivychris

48 κελιά, τα γνωστά “Αμερικανικά” αφού επιζητείς διευκρίνηση… Προσωπικά θα ήθελα το module με τα 61 κελιά των ΑΒ πίσω από τα φουγάρα-πριν το υπόστεγο του Ε/Π, αλλά δεν έχει καμμια σημασία τι θα ήθελα εγώ, αλλά με τα διαθέσιμα χρήματα…(κανείς δεν ξέρει) να έχεις το μεγαλύτερο δυνατό Α/Α οπλισμό Από που προκύπτει ο συνδυασμός για τις [email protected] είναι οι 8+24+24 SYLVER VLS? Αν βέβαια ισχύουν τα ανωτέρω, τα Α-70 δεν χρειάζονται και είναι πεταμένα λεφτά. Αυτό που χρειάζονται, με δεδομένο ότι οι ASTER-30 είναι μόνο 24, είναι περισσότερα κελιά Α-50, δλδ 32 Α-50, χωρίς λεφτά για MdCN. Aν είχαμε… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Συγνώμη για την παρέμβαση, αλλά μήπως έχουμε χάσει το μέτρο; 48 κελιά αμερικάνικα που γράφεις, ποιο πλοίο έχει στις διαστάσεις της belharra; Εδώ οι lcf/f-124 των 6000 τόνων και έχουν 40/32 κελιά και για να φτάσουμε στα 48, πρέπει να πάμε στα 147 μέτρα και 6300 τόνους (χωρίς 2ο ραντάρ…) των f-100! Το πλησιέστερο στις belharra πλοίο, οι nansen των 5300 τόνων και 134 μέτρων, έχουν μόλις 16 κελιά! Δηλαδή, οι belharra των 12 μέτρων και 1000 τόνων μικρότερες, μας φαίνονται έτσι κι έτσι με 24-32 A-50 + 16-24 Α-35; Φυσικά, δεν έχει νόημα να κουβεντιαζουμε τις παλιές προδιαγραφές του… Read more »

sotbak
Member
sotbak

+

evaggelos
Member
evaggelos

ωραια ολα αυτα αλλα πρεπει να δουμε ενα συνδυασμο κλειδι νομιζω το 2035-40 η πα δε θα εχει αεροπλανα το πν θα πρεπει να εκσυγχρονισει της τοτε μπελαρα κ να αποσυρει μεκο λαφαγιετ η οποια αλλη μπακατελα συν της κανονιοφορους τα βοτσης κ να ετοιμαζει τον εκσυγχρονισμο ρουσσεν 214 κ τα 209 για κλαμα. ισως πρεπει να αγορασουμε αμεσα νεα πλοια γιατι εκεινη την πενταετια παλι εδω θα μαστε (το ευχομαι) και θα λεμε για λαθη κλπ

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα. Αρχίζω υπενθυμίζοντας πως η συζήτηση έχει νόημα αν αποφασιστεί να αφιερωθεί ένα σοβαρό ποσό για νέες ναυπηγήσεις, όποιες και να είναι αυτές. Κατά την γνώμη μου το δίλημμα κορβέτα ή φρεγάτα. Ιδίως τα τελευταία χρόνια που κάποιες κορβέτες έχουν εκτόπισμα φρεγάτα (π.χ. Gowind). Να υπενθυμίσω στους φίλους πως σημασία έχουν οι προδιαγραφές που θέτει το ΠΝ. Αν το ΠΝ πάρει αυτό που θέλει τι σημασία έχει το όνομα της κατηγορίας; Στα 50+ σχόλια μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει σχεδόν τίποτα για τις προδιαγραφές του ΠΝ, όσες φυσικά έχουν αναφερθεί στον ειδικό τύπο όλα αυτά… Read more »

Π.Α
Guest
Π.Α

Καλο θα ηταν να παψει η μοιρολατρια και φοβια του ΠΝ ( τουλαχιστον αυτο μου βγαζουν τοσα χρονια αυτοι οι ανθρωποι + τα κομπλεξ του καθε αξιωματικου ) και των στελεχων του, οπως και να θεωρει οτι μονο ενα σωμα απ’ το εκαστοτε σωμα οτι θα κερδισει μονο του ενα πολεμο. ΑΣ κατσουν ΟΛΟΙ μαζι οι αρχηγοι και να δουν τι θελουν σαν ΣΥΝΟΛΟ οι ενοπλες δυναμεις παρα με το να δημιουργουν προβληματα αν δε παρουμε το ταδε οπλικο συστημα δεν δυνατε να ανταποκριθουμε πληρως. ΔΙΚΤΥΟΚΕΝΤΡΙΚΟΤΗΤΑ ειναι η λεξη κλειδι ή το καταλαβαινουν ή οχι και να κανουν προτασεις επι… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Το ζήτημα με τις Spruance, μου είχε αφήσει ανάμικτες εντυπώσεις. Ηλικιακά ήταν μία ή άλλη με τα Kidd, είχαν κατώτερους αισθητήρες που δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους SM-2(αλλά θα μπορούσαν να προστεθούν εκ των υστέρων), αλλά είχαν vls και μπορούσαν να φορτωθούν με ESSM και vl-asroc. Δεν γνωρίζω ποιο ήταν το τίμημα για αγορά 4 πλοίων, αλλά έχω την αίσθηση, ότι το ΠΝ τις απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες, ίσως και στα πλαίσια της μεγαλομανίας του, συνάμα με την αποδεδειγμένα κοντόφθαλμη οπτική του.

MisCo
Guest
MisCo

Παιδια ωραια τα λέμε, αλλά και με τις πλεον επωφελεις χρηματοδοτησεις – κερδη απο ομολογα και οτι αλλο υπάρχει, τα κουκια δεν βγαίνουν. Το 3/4 των φρεγατών ειναι για πέταμα. Το 1/4 θελει κατ ελάχιστον μισο δις για να πεις οτι κάτι εκανες. Για να ναυπηγηθει το κενο που μας μένει, στην καλυτερη μιλαμε για 4δις. Αν τώρα βάλουμε στην εξίσωση και την αεροπορία, για να κρατήσουμε καποια οροφη και καποια ισσοροπια, μας λειπουν τουλάχιστον 10δις. Στο δε στρατο ξηρας οπου κανεις δε μιλάει, γίνεται απλά συντήρηση… αλλα δεν μπορεις ναμεινεις σε αυτην μονο σε βάθος χρόνου. Και τεθωρακισμενα θα… Read more »

CKfurious
Member
CKfurious

Μα καλά δεν διαβάζεις τα σχόλια που γράφονται?
Πως με 7 beaufort τα zontiac γίνονται steath?
(υποβρύχια??)
Έχουνε μπει σε βαρκούλα με 7 beafort άραγε ?

Παρα πολλοί σχολιαστές είναι εκτος πραγματικότητας τόσο επιχειρησιακής όσο και οικονομικής

Τώρα εάν περιμένουμε να σωθούμε από γερμανικές αποζημιώσεις κέρδη ομολογων υδατάνθρακες ανατολικής μεσογείου θησαυρούς του ali μπαμπά klpa

ζητω που καήκαμε

MisCo
Guest
MisCo

Ζητω που θα καούμε λοιπόν!

Ειλικρινά δεν βλέπω αλλη διέξοδο (περαν τυχον αποζημιωσεων εκ Γερμανιας), ακομα και αν πουμε οτι θα μαστε large με τους εξοπλισμούς.

Long shot φυσικα…. γι αυτο και θα καουμε.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Φυσικα το να σοβαρευτουμε ως χωρα και να στησουμε την οικονομια μας δεν περναει απο το μυαλο κανενος…
Αυτο και αν ειναι εντυπωσιακο!!!

Thomas
Member
Thomas

Αυτό είναι δύσκολο! Αν σοβαρευτούμε και στήσουμε μια χωρα και την οικονομία σε σοβαρές σύγχρονες βάσεις ποιον θα έχουμε να κατηγορούμε μετά; Πως θα φωνάζουμε για τους κακούς Αμερικανους, Aγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους, Η σοβαρότητα απαιτεί πλάνο, οργάνωση, ικανότητα εσωτερικής συζήτησης και διαρκούς βελτίωσης μέσω αξιολογήσεων και συναγωνισμού. Απαιτεί να είμαστε εξωστρεφείς και προσανατολισμένοι σε μια στάση ζωής που προϋποθέτει την δημιουργία προστιθεμενης αξιας σε οτιδήποτε κάνουμε και παράγουμε. Πάνω από όλα απαιτεί σεβασμό στους συνανθρώπους μας, στους νομους και στην λειτουργία της κοινωνίας. Εμείς εδώ δεν σταματάμε να καπνίζουμε ακόμα και αν υπάρχουν μωρά παιδιά στον χώρο. Το πρόβλημα δυστυχώς… Read more »

Thras
Member
Thras

ShadowfaxShadowfax και @Θωμάς
Απολύτως σωστοί. Απλά εύγε!

MisCo
Guest
MisCo

Ναι, αλλα τα πλοια μα θελουν αλλαγμα χτες. Δεν υπαρχουν 20-30 χρονια μπροστα μας για να περιμενουμε το φτιαξιμο της οποιας οικονομιας.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Ακομα πιο εντυπωσιακο αυτο που ειπες αγαπητε…
20-30 χρονια να φτιαξουμε την οικονομια μας…
Αυτο λεγεται αυτοχειρια φιλε μου, αν καταλαβες…
Οποτε καλα να παθουμε…

Thomas
Member
Thomas

MisCo είναι πολύ απλό. Αν δεν φτιάξει η οικονομία δεν έχει καραβια.

Τώρα όπως λέει και ο Shadowfax η οικονομία δεν θέλει 30 χρονια για να φτιάξει. Θέλει απλά προσπάθεια και αντίληψη του τι κάναμε και φτάσαμε ως εδώ. Αν τα κάνουμε αυτά τα πράγματα θα αρχίσουν να βελτιώνονται γρήγορα.

Π.Α
Guest
Π.Α

Εχετε ενα κολλημα με τις Laff οι οποιες δεν ανταποκρινονται στο ΑΑ κομματι, δηλ θα τις παρουμε και θα τους βαλουμε aster; oποτε θελει ενα συνολικο εκσυγχρονισμο, + του οτι ειναι και αυτο ενα πλοιο 20ετιας.

stepa
Guest
stepa

Κουβεντα να γινεται…..πανω απο ολα πρεπει να αποφασισουμε τι θελουμε.Θελουμε ενα ναυτικο παραγοντα αποτροπης στο Αιγαιο η ενα ναυτικο περαν αυτου ,με λογο και ισχυρη παρουσια στην ευρυτερη περιοχη της Αν. Μεσογειου υπερασπιστη Εθνικων συμφεροντων…..Ας ξεκαθαρισουμε πρωτα αυτο και ας δουμε εν συνεχεια τι δυνατοτητες υπαρχουν τι επιλογες εχουμε και τι μπορουμε να υλοποιησουμε….

data
Member
data

Νομιζω οτι το θεμα τεθηκε σωστα απο εναν σχολιαστη πιο πανω.Για ποια δουλεια το θελουμε το ΠΝ; για την υπερασπιση του αγαιου η και για παρουσια στην ανατολικη μεσογειο; αν ισχυει (οπως νομιζω οτι πρεπει) το δευτερο τοτε 4 μεκο και 2 μπελχαρα δεν φτανουν με τιποτα. Θα χρειζομαστε τουλαχιστον 8-9 αν οχι και 10 μεγαλα πλοια και ως εκτουτου με δεδομενη και την οικονομικη κατασταση η αποκτηση των λαφαγιετ (αν μας τι δινουν οι γαλλοι) ειναι μονοδρομος. Κυφυσικα 2-3 ελαφριες φρεγατες (gowind 2500 / 3100) για αντικατασταση των μη εκσυγχρονισμενων s.Δεν πρεπει να ξεχναμε οτι μια συγκρουση μπορει να… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Μια Gowind 3100-3300 ειναι φρεγάτα ή κορβέτα τελικά;
Για να το θέσουμε καλύτερα νομίζω το ΠΝ θέλει νέες κύριες μονάδες πολλαπλών ρόλων.

data
Member
data

ειναι ελαφρια φρεγατα απο αποψη εκτοπισματος,Ο οπλισμος της πολυ ευκολα μπορει να ειναι πιο ισχυρος απο μια s. Για τα ηλεκτρoνικα της ουτε συζητηση να γινεται ειναι πολυ πιο συγχρονα απο τις πεπαλαιωμενες s.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Αυτό είπα πιο πάνω, τί σημασάι έχει αν θα γράφει CS ή FFG; To απαιτούμενο είναι η εκπλήρωση των επιχειρησιακών αναγκών. Εκ των πραγμάτων θα είναι πολλαπλού ρόλου, αλλιώς θα απορρίπταμε το συρόμενο σονάρ για να μειώσουμε και το κόστος.

antonios
Member
antonios

Λαθος : Η πρωτη φωτογραφια δεν δειχνει την Als-100 αλλα την Als-125 (το αποκαλουμενο Εθνικο πλοιο).?_nc_cat=110&_nc_ht=scontent.fskg1-1.fna&oh=7f9f6f7d96b3584df2ea06b73501ee9c&oe=5C557CC6 Το αρθρο εχει ενα δικιο οτι το ΠΝ δεν καλοβλεπει της κορβετες λογω της ιδιαιτεροτητας του Αιγαιου (το ειχα γραψει αλλα καποιοι το πηραν για αστειο). ετσι λοιπον το ΠΝ ζητησε την εξεληξη της κορβετας σε φρεγατα και το αποτελεσμα ειναι ενα πλοιο 125 μετρων με 32+16 κελια , 2 αντιπυραυλικα και κυριο πυροβολο 127mm (5″).. Παρ’ολα αυτα η Als-100 θα μπορουσε να αντικαταστησει μια προς μια τις Kortenear (S) γιατι ο τελικος οπλισμος τους ειναι ισος σε ορισσμενα οπλα και μεγαλυτερος σε αλλα.… Read more »

data
Member
data

Δεν καταλαβαινω γιατι αρκετοι σχολιαστες εδω ειναι τοσο αρνητικοι για τις λαφαγιετ.Δηλαδη τι να κανουμε ; να κρατησουμε 3 τυπου s κατασκευασμενες το 1978-1983 ( = παλιοσιδερα )και οχι 2 πλοια που (τα παλιοτερα )ειναι του 1995-96 ; δεδομενου και της καποιας ηλικιας τους θα μπορουσαν να παρθουν φτηνα αρα και να αναβαθμιστουν και να υπηρετησουν για 10-12 χρονια ακομη.Αν τωρα κανεις ονειρευται 6 ολοκαινουργιες φρεγατες 4500 τοννων εχει μαλλον προβλημα επαφης με την οικονομικη πραγματικοτητα.

antonios
Member
antonios

Η επαφη με την πραγματικοτητα ειναι η διοργανωση ΕΡΑΝΟΥ για την ΑΜΥΝΑ της χωρας. Εχω συγγενεις και στην Αμερικη και στην Αυστραλια που βρισκουν πολυ καλη την ιδεα. Εαν 1 εκκατομυριο ελληνες δεν αγοραζαν 2 πακετα τσιγαρα για ενα τετοιο ερανο και εαν οι Αποδοιμοι βοηθουσαν τοτε 4 πλοια δεν θα ηταν ανεφικτος στοχος. ΟΜΩΣ (υπαρχει ενα ομως) ΟΙ ΑΠΟΔΟΙΜΟΙ θελουν ΕΛΕΓΧΟ των χρηματων που θα δωσουν για ενα τετοιο ερανο. Γι απαραδειγμα…Ας υποθεσουμε οτι η σημερινη κυβερνηση (παντα υποθετικα) πειθει τους αποδοιμους και μαζεβου το ποσο για 2 πλοια (ιδιως ελληνικης σχεδιασης) αυτο που φοβουνται και ΒΑΣΙΜΑ ειναι οτι… Read more »

data
Member
data

συμφωνω για την αναγκη ερανου

CKfurious
Member
CKfurious

Βρε Παναγιώτη έχουμε γράψει 500+ σχόλια για τα μειονεκτήματα τους
Νεαρά μπορεί να είναι αλλα για να γίνουν αξιόμαχα θέλουν εκτεταμένο εκσυχρονισμο και εμείς den eχούμε καν για FOS/συντήρηση /αναλώσιμα
Επιπλέον είναι τελείως ξένα με το σύστημα δοικητικής μεριμνας του pn
Ας αγορασοτουν πρώτα τορπίλες ας γίνει ένας αξιοπρεπης εksυχρονσμος στις MEKO
Ας αποσυρθούν και οι μη εksυχρονισμενες S αφού δεν μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε
αυτή είναι η πραγματικότητα δυστυχώς
Αλλα όπως έγραψε πολλοί ονειρεύονται belhares και οροφές

data
Member
data

ναι εχουν μειονεκτηματα αλλα τι προτιμας; πλοια 36-40 χρονων ; και ενταξει τα λεφτα δεν ειναι τοσο πολλα αν κοψουμε τα κοινωνικα μερισματα

data
Member
data

οποτε τι θελεις ; η αγορα/αναβαθμιση των λαφαγιετ θα κοστισει 400-500εκ ξερεις ποσο θα κοστισει η αγορα εστω και μιας νες φρεγατας; εκτος αν μεινουμε εκει που ειμαστε και ο θεος μαζι μας

CKfurious
Member
CKfurious

Εδώ δεν μπορούν να διατεθούν 100mil για ένα φτωχό εκσυχρονισμό tvn MEKO και αλλα 50 για τορπίλες και περιμένεις να βρεθούν τόσα για τις LAFA?
Είμαι κατά των μεγάλων μονάδων επιφανειας άμα διαβάζεις τα σχόλια μου
Τώρα άκουσα τον Καμμένο να λέει πως η Κάρπαθος είναι εναλλακτικό αεροδρόμιο του “καναβαεραλ”
Πετάει το “καναβεραλ”??
ποτε ξανάφεραν TO SPACE SHUTTLE σε υπηρεσία τα και δεν το πήραμε χαμπάρι

data
Member
data

Ναι αλλα δεν πειστηκα απο τα επιχειρηματα για τους εξης απλους λογους;
κατ’ αρχην δεν διαφωνω καθολου για την αναγκη εκσυγχρονισμου αμεσα των μεκο. Περαν αυτου σιγουρα οι λαφαγιετ χρειαζονται αναβαθμιση που οπως εγραψα σε αλλο αρθρο τησ π&δ πρεπει να ειναι ενα phallanx και sylver a 43 / a 50. Αυτο (αν θελησουν οι κυβερνωντες) οικονομικα μπορει να γινει ενω η αγορα 2 επιπλεον καινουργιων φρεγατων ( περα απο τις 2 μπελχαρα) ειναι αυτη την στιγμη αδυνατη. Τωρα αν δεν μπορουν να βρεθουν λεφτα γι’αυτο ε τοτε τι συζηταμε; για καθαρα θεωρητικους λογους;

antonios
Member
antonios

Ελπιζω η ΠΤΗΣΗ σε καποιο τευχος να μιλησει με το σχεδιαστικο γραφειο και να εκμαιευσει περισσοτερες πληροφοριες γοα τις 2 αυτες ελληνικες σχεδιασεις (Als-100 , Als-125) και τις προοπτικες τους. Σαν περιοδικο με ποιο τεχνικα κατερτισμενο προσωπικο θα ξερουν τι ακριβως να ρωτησουν και να κρινουν εαν οι απαντησεις που θα παρουν θα ειναι τεχνικα πραγματοποιησημες. Καιρος ειναι να γινουν αρθρα για το τι σχεδιαζουν και τι φτιαχνου ή τι μπορουν να φτιαξουν οι ελληνες στην ΕΛΛΑΔΑ.

Ripmaker
Member
Ripmaker

μπραβο αυτο ακριβώς να κανετε. μια συνεντευξη και ενα αναλυτικό αρθρο για να μας φυγει εστω η ιδέα απο το μυαλό. Η πτηση ξερει πως και μπορει

ThanosD
Member
ThanosD

Εξαρτάται απο το σχεδιασμό .Ο πόλεμος πλέον γίνεται βληματοκεντρικός .Τα όπλα καθορίζουν τους φορείς τους .Στο Αιγαίο πχ σε μια σύρραξη θα εισαι ανόητος να βγάλεις πλοία στο Αιγαίο όταν έχεις τόσα νησία που μπορούν να λειτουργήσουν σαν αβύθιστα αεροπλανοφόρα.Αρα αγοράζεις επιπλέον βλήματα αντιπλοικά .Με 1 -1,5 δις μπορείς να επιφέρεις κορεσμό της αντιβληματικής ακόμη ακόμη και αν μαζευτεί ολο το Τουρκικό ναυτικό σε μια περιοχή .Η απόσταση 100-200 χιλιομετρα απο τη Ρόδο )+ (Καστελοριζο)και πρός την Κύπρο πάλι μπορεί να επιτευχθεί απαγόρευσης πλεύσης μονάδων επιφάνειας της Τουρκίας (όχι όμως πολύ μικρών σκαφών).Υπάρχει ο αντίλογος οτι οι Τούρκοι όπου και… Read more »

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Να και ένας που το κατέχει. ΑΚΡΙΒΩΣ!!!
(Άποψη μου)
Σε απόσταση μικρότερη απο 220km απο τα τουρκικά παραλία με την αεροπορική υπέροχη του εχθρού (αλλα και s400) μπορει να επιβίωση υποβρύχιο, αεροπλάνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες( πχ f-35) , πύραυλος που έχει εξοπολυθει απο 250+ Km, Ο εκτος στόλος.Μαλιστα με προϋπόθεση αεροσκάφη με bvr βλήματα βεληνεκούς άνω των 100km που θα περιπολούν στην μέση της Μεσογείου ελληνικά,ισραηλινά,αιγυπτιακά.
Με εξαίρεση τα 214 δεν εχουμε τιποτα απο τα παραπάνω.Με τα υπάρχοντα μέσα οριακή η κατάσταση για Καστελλόριζο.

CKfurious
Member
CKfurious

Αυτά φωνάζω και εγώ:

Αιγαίο: επάκτιες – πυροβολικό – ελικόπτερα – με δίκτυο surveillance/C3/ISR
+Υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες

Ανατολική Μεσόγειο:
Υποβρύχια με σύχρονες τορπίλες
Όλα τα αλλα θα πάνε άκλαφτα
Αλλα πολύ ονειροβατούν και εντός ναυτικού (για να διατηρήσουν τις θεσούλες τους) και εκτος

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Φίλε CK
Διάβασες το άρθρο για Exocet bl2 vs RBS15 mk3 του 2000.
Υπαρχει και αναγνώστης που φαίνεται ενημερωμένος που λέει οτι το ναυτικό ήθελε το RBS15……
Τελικα πήραμε πύραυλο με 130km μικρότερη εμβέλεια που άλλος αναγνώστης λέει οτι καθε 10 χρονια χρειάζεται συντήρηση αξίας όσο ο ίδιος ο πύραυλος.Ο πύραυλος που πήραμε έφτασε τα 200km σε εξέλιξη του και ο άλλος που δεν πήραμε τα 350km.Αλλα ευτυχώς εχουμε ομοιοτυπια!
Πράγματι στο Αιγαίο ο μεγαλύτερος εχθρός του τουρκικού ναυτικού ακόμη και τώρα πιστευω ειναι το πυροβολικό.
Ποσο μαλλον με έξυπνα πυρομαχικά.

chikichiki
Guest
chikichiki

Κάτι που κατά τη γνώμη μου παραβλέπεται συχνά είναι πως τα νησιά δεν είναι μονάχα αβύθιστα αεροπλανοφόρα, αλλά και ακίνητα (σε αντίθεση με τα αεροπλανοφόρα, τα οποία δύνανται να καλύψουν τεράστιες αποστάσεις και να ελιχθούν όπως απαιτείται -το να βρεις και να ιχνηλατήσεις ένα αεροπλανοφόρο είναι πιο δύσκολο απ’ότι θεωρείται γενικά), κι επιπλέον το ότι είναι αδύνατο να καταποντιστούν με στρατιωτικά μέσα δε σημαίνει ότι δε μπορεί να καταστραφεί η μαχητική τους ικανότητα (κάτι που γίνεται ευκολότερο ακριβώς λόγω της προαναφερθείσας ακινησίας). Οι επάκτιοι εκτοξευτές νομίζω πως είναι μάλλον περιορισμένοι ως προς τα σημεία από τα οποία μπορούν να εκτελέσουν… Read more »

ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ
Guest
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ

Θελουμε να πηγαίνουμε στο χωράφι με RR ενω θα έπρεπε να πηγαίνουμε με το “πόνι” ΜΑΣ
Τέσσερις κορβέτες Ελληνικής σχεδίασης (ALS120) ναυπηγημένες στην Ελλάδα με συμμετοχή Ελληνικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας…για να κερδίσουμε τον πόλεμο χωρίς…ναυμαχία.
Τα σκαριά της επανάστασης έγιναν από Ελληνικά χέρια σε Ελληνικά καρνάγια…

Spirit
Guest
Spirit

Το Αβέρωφ το ξεχάσατε….

antonios
Member
antonios

Πολυ σωστα…Τουλαχιστον σε βαθος χρονου ολο και περισσοτερη τεχνογνωσια θα επανερχεται σε ελληνικα χερια. Αρχιζοντας απο λαμαρινες, επεκτινομενοι σε συστηματα επιτηρησης και οπλα μικρη εμβελειας (σταθμοι με πυροβολο αρτεμις 30 αντι των 25mm) και στο μελλον με ελληνικα συστηματα μαχης (οπως αυτα που φτιαχνουμε για ανθυποβρηχιακα αεροπλανα και τα εξαγουμε)…Σιγα σιγα και παντα με ελληνικα χερια…Η μια πατεντα θα φερει την αλλη και τα ελληνικα μυαλα θα εχουν ενα ακομα κινητρο να μην κανουν πλουσιους τους ξενους αλλα τους εαυτους τους.

aris32
Member
aris32

το αρθρο θετει το προβλημα σωστα . το λοιπον λογικα θα υπογραψουμε ενα συμβολαιο 2+2 για φρεγατες belhara που λογικα με 24 αστερ30 8 σκαλπ και 24 μικα + ενα ciws που πιθανο να ειναι ειναι phalanx και πυροβολο 76χιλιοστων θα καλυψει τις αμεσες αναγκες που εχει το ΠΝ . απο εκει και περα επιτακτικη αναγκη ειναι και η εστω και η μερικη αναβαθμιση των μεκο με αλλαγη των ηλεκτρονικων που δεν υποστηριζονται πλεον με νεωτερα που θα εχει σαν αποτελεσμα καλυτερες διαθεσιμοτητες των πλοιων αυτων που τα θεωρω ακομα και τωρα ενα πολυ καλο πλοιο γενικων καθηκοντων . απο… Read more »

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Αυτα πιστευω κι εγω. Οι δυο FTI ειναι σιγουρες, απο εκει και περα αν ερθουν οι δυο Lafayette θα ακολουθησουν συντομα και οι αλλες τρεις. Οι Lafayette μπορουν να συμμαζευτουν και να γινουν αξιομαχα πλοια γιατι οπως ειναι τωρα σε πιανει η ψυχη σου.

GK_
Member
GK_

Πολυ ενδιαφερουσα η τοποθετηση του κειμενου. Σε μεγαλο βθαμο την συμμεριζομαι. Καποιες διευκρινησεις. Ειναι απαραιτητο να παρατηρησω οτι η αναφορα σε «κορβετα» μαλλον εινα «ελαφρα» υποτιμητικη για σκαφη που εχουν μηκος ανω των 100μ. Οι κορεατικες (https://en.wikipedia.org/wiki/Incheon-class_frigate) ειναι ενα παραδειγμα! Με τα σημερινα δεδομενα, ο χαρακτηρισμος «ελαφρες φρεγατες» ειναι ποιο καταλληλος. Ας το δουμε και αλλοιως. Οι πολυ διαφημησμενες γαλλικες FREMM κοστιζουν στην γαλλια 680 εκ € η καθεμια, εχουν 142μ, μηκος και απλα … δεν «χωρανε» να δεσουν στον ναυασταθμο της Σαλαμινας! Ειτε αρεσει ειτε οχι, το ΠΝ πρεπει να στραφει σε πλοια με μικροτερο μηκος. Οποτε ειναι ευλογο… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Απλά ενημερωτικά το Seafire 500 έχει 3 διαστάσεις κεραιών, δεν τοποθετείτε ίδιο μέγεθος ραντάρ σε ένα καταδρομικό και το ίδιο σε μια κορβέτα…
http://i65.tinypic.com/2i6knr4.jpg

GK_
Member
GK_

Εχετε δηκιο, περισσοτερο -σαν συλλογισμο- σκεφτηκα εναν «μικροτερο αδελφο» παρα την αυτουσια μετακινηση του. Οχι οτι αυτο δεν μπορει να συμβει, γιατι και οι γαλλικες FTI ειναι «μεσα» σε οτι αφορα τα μηκη πλοιων και πεφοτυν στην ιδια κατηγορια. Περισσοτερο για οικονομικους και επιχειρησιακους λογους καθως μια φρεγατα «γενικων καθηκοντων», οπως συνηθως αναφερομαστε σε πλοια σαν τις ΜΕΚΟ ή τις «Ελλη», εχει χαμηλοτερες απαιτησεις απο ενα καθαροαιμο πλοιο με κυρια αποστολη την ΑΑ αμυνα περιοχης. Απο αυτη την πτυχη ενα μικροτερο σε μεγεθος Sea Fire της «αλφα» εκδοσης (με λιγοτερα στοιχεια πομπων εκπομπης) ευνοει παρα πολυ.

evaggelos
Member
evaggelos

μηπως πρεπει να παμε σε 2 μπελαρα 6γκογουιντ κ 4 υδρα? μπορουμε να μην παρουμε τ0 scalp naval για οικονομια εξαλου θελλουμε τορπιλες.δεν ξερω παιδια απελπισια ειναι ο στρατος μας

Spirit
Guest
Spirit

Στο άρθρο σας θα μπορούσε να μπορούσε να ενταχθεί και η Ιταλική φρεγατοκορβέτα που παράγγειλε το Κατάρ αν θυμάμαι καλά…. Oi Sigma σε αυτή την μορφή ακόμα και στον μεγαλύτερο μέγεθος δεν φαίνεται να ειναι ένα πλοίο που μπορεί να αλλάξει δραματικά την κατάσταση. Βεβαια από την σημερινή κατάσταση σίγουρα καλύτερα τα πράγματα. Οι Gowind ιδίως η 3100, έχει την αυτονομία που ψάχνει το ΠΝ και παράλληλα μπορεί να εκμεταλλευθεί όλη την τεχνολογία αιχμής των Γάλλων. Σίγουρα κάνει την διαφορά στο Αιγαίο. Βεβαια δεν θα είναι τοτο φθηνή λύση όσο η Sigma. Οι ALS είναι ρίσκο και πρέπει να εναρμονιστούν… Read more »

Mtsak
Member
Mtsak

Όταν φθάσει η ώρα επιλογής του τύπου το κύριο κριτήριο θα είναι σε ποιον θα ανήκουν τα Ναυπηγεία της χώρας. ΑΝ επαληθευτούν οι φήμες,τότε τα ναυπηγεία θα ανήκουν στους Αμερικανούς(βλ. ONYX). Οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι η επιλογή πχ κάποιας παραλλαγής της Freedom Class και θα έχει, ιδανικά, μια διαμόρφωση που περιέγραψε ο Αντώνης πιο πάνω.

lexandreas
Guest
lexandreas

Μου αρέσει που το άρθρο θέτει το θέμα ρεαλιστικά από οικονομικής άποψης, αλλά καταλήγει σε μία λύση που απαιτεί 2,5 δις (τουλάχιστον) στα επόμενα 8-10 Χρόνια. Αυτά τα χρήματα δηλαδή υπάρχουν? Συμφωνώ με την άποψη κάποιων σχολιαστών πως φρεγάτες δεν είναι απαραίτητες για να κλείσει το Αιγαίο, αν και μερικές δουλειές δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με αυτές πχ υποστήριξη αποβατικής ενέργειας. Επίσης αν έχουμε αποφασίσει πως πρέπει να προστατεύσουμε τον χώρο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου μας χρειάζονται φρεγάτες και όχι κορβέτες. Τα σκαριά του ναυτικού μας έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανταποκριθούν τόσο στο περιβάλλον του Αιγαίου όσο και της… Read more »

Π.Α
Guest
Π.Α

Aμα ειναι να τα αλλαξεις ολα γιατι να μην πας σε κατι καινουργιο;

lexandreas
Guest
lexandreas

Επειδή μια νέα φρεγάτα κοστίζει 400-500 εκατομμύρια που εμείς δεν έχουμε. Ένας καλός εξυχρονισμός Όμως μπορεί να γίνει στο ένα τρίτο του κόστους μιας Νέας φρεγάτας

Π.Α
Guest
Π.Α

θα μπορουσες να βαλεις τα κοστη, εστω περιληπτικα ;
κεραια
οπλα
ηλεκτρονικα
μηχανες προωσης
και αν υπαρχει κατι αλλο που χρειαζεται να μπει απο μερους σου.

lexandreas
Guest
lexandreas

Όχι φίλε μου, εγώ κάνω σοβαρή συζήτηση, δεν γράφω γράμμα στον Άγιο Βασίλη. Υπάρχουν άνθρωποι στο ΠΝ που θα αποφασίσουν τι χρειάζεται το κάθε πλοίο για να είναι αξιόπλοο και μάχιμο για άλλη μια 20ετία

evaggelos
Member
evaggelos

η αιωνια αποροια μου ειναι η εξης μπορουμε να καλυψουμε την κυπρο? πραγματικα ομως. η δικη μου αποψη ειναι οχι κλειδωμα του αιγαιου πρωτα κ μετα βλεπουμε καλο ειναι κ η ιδια η κυπρος να φτιαξει το στρατο της.

Chris
Member
Chris

Σωστό, αλλά εδώ δεν επιτράπηκε στην Κύπρο να αγοράσει αντιαεροπορικό σύστημα της προκοπής, θα της επιτραπεί να έχει ισχυρό ναυτικό ή στρατό;

evaggelos
Member
evaggelos

το θεμα ειναι τι θελλουν οι ιδιοι οπως και να το δεις η κυπρος ειναι μονη της κι εμεις μακρια ολα τα αλλα ειναι παραμυθια

Π.Α
Guest
Π.Α

Απάντηση
”Επειδή μια νέα φρεγάτα κοστίζει 400-500 εκατομμύρια που εμείς δεν έχουμε. Ένας καλός εξυχρονισμός Όμως μπορεί να γίνει στο ένα τρίτο του κόστους μιας Νέας φρεγάτας”
Αυτο τι ειναι γραμμα στην Πηνελόπη;

lexandreas
Guest
lexandreas

Γιατί το λες αυτό τώρα? Το ίδιο το σκαρί ενός πλοίου μεγέθους φρεγάτας με τα μηχανικά μέρη αλλά χωρίς τους αισθητήρες και τα όπλα κοστολογείται 250-300 εκατομμύρια.

Αν το έχεις ήδη αυτό δεν γλυτώνεις αυτά τα λεφτά? Και μετά θέλουν όλα τα όπλα/αισθητήρες εκσυχρονισμό?

Πού διαφωνείς δεν κατάλαβα…

Π.Α
Guest
Π.Α

Απλα γραφεις κατι και μιλας για εκσ/μο, και σαν ερωτηση σου ζητω τα κοστη και η απαντηση σου ειναι δε γραφω γραμμα στον Αι Βασιλη. Δεν ειναι το θεμα εαν συμφωνω ή διαφωνω μαζι σου.

lexandreas
Guest
lexandreas

Στο λέω αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι πιτσιρικάδες εδώ μέσα που κάνουν ακριβώς αυτό, γράφουν λίστες από όπλα που ονειρεύονται χωρίς να ξέρουν την πραγματική κατάσταση των πλοίων. Για παράδειγμα πάρε τα sonar των Standard. Εγώ που δεν έχω σχέση με τις Standard δεν γνωρίζω αν αυτό το sonar είναι πια επαρκές ή συντηρήσιμο για την επόμενη 20ετία. Θα θεωρούσα συνεπώς τον εαυτό μου χαζό αν καθόμουν να γράφω λίστες για πράγματα που δεν γνωρίζω. Αυτό που ήθελα να πώ είναι πως αν δώσεις 150-170 εκατομμύρια στους ανθρώπους που ζούν μέσα σ αυτά τα πλοία θα σου τα κάνουν αξιόμαχα μέχρι… Read more »

Λέων
Guest
Λέων

Οι Μεκο που έχουμε που ακριβώς θέλουν εκσυγχρονισμό σε όπλα η ηλεκτρονικά η κ στα 2;;;;;
Κ αφού ψάχνουμε για νέα πλοία γιατί δεν φτιάχνουμε νέα πλοία στηριζόμενοι πάνω στις Μεκο;;;;;

kinisis
Guest
kinisis

Για πλοία επιφανείας, ψηφίζω εθνικό πλοίο και ας πάρει χρόνια. Τα λεφτά που θα επενδύσουμε δεν θα ενισχύσουν μόνο το ΠΝ αλλά και τη βιομηχανία μας. Θα αναδειχθούν εταιρείες και θα τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν περαιτέρω και να αναλάβουν και άλλα έργα στο μέλλον. Πρέπει κάποτε να κάνουμε την αρχή, ας την κάνουμε τώρα. Θα είναι μια μικρή, αλλά συμβολική κίνηση για να σταματήσουμε και το brain-drain. Μαζευτείτε στρατιωτικοί, ακαδημαϊκοί, εργάτες και πολιτικοί, βάλτε τα κάτω και βγάλτε άκρη. Δεν παίζουμε μόνοι μας, ξυπνάτε. Αν οι Γάλλοι καίγονται να μας πουλήσουν εξοπλισμό, αντί για 2 Belharra ας σκεφτούμε… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Κατασκευή εθνικού πλοίου είναι μύθος… και εφόσον άλλοι εχουν επενδύσει άπειρες ώρες έρευνας και ανάπτυξης, απλά φέρνεις το σκαρί στα μέτρα σου.
Σχεδόν όλος ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα έρθει απ΄εξω….

kinisis
Guest
kinisis

Συμφωνώ ότι το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού θα έρθει από έξω. Όμως με κάθε βήμα, σε κάθε στάδιο, η βιομηχανική συμμετοχή σου αυξάνεται, η τεχνολογική υποδομή αναπτύσσεται, το προσωπικό εξειδικεύεται. Όσο αγοράζουμε από το εξωτερικό και παρά την τόση “μεταφορά τεχνολογίας” και τα “αντισταθμιστικά οφέλη”, η πολεμική βιομηχανία μας παραπαίει. Δεν θεωρώ ρεαλιστικό στόχο για την Ελλάδα την εξ ολοκλήρου κατασκευή ενός πλοίου επιπέδου Belharra. Αμφιβάλλω αν υπάρχουν περισσότερες από 5-6 χώρες που μπορούν να το πράξουν. Όμως μπορούμε να αναπτύξουμε κρίσιμες τεχνολογίες σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Μπορούμε να αναπτύξουμε την πολεμική μας βιομηχανία αρκετά για να στηρίξουμε τόσο την οικονομία… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

To εξειδικευμενο προσωπικό θα μεταναστευσει, οπως εγινε και με τους μηχανικους που επιλυσαν το προβλημα των 214… Εδω δεν μπορουμε να στησουμε μια βιωσιμη οικονομια μετα απο 9 χρονια, ποσο “ρεαλιστικό” ειναι να στησουμε πολεμική βιομηχανία?
Για ποια «μεταφορά τεχνολογίας» και τα «αντισταθμιστικά οφέλη» μιλαμε οταν δεν εχεις 100εκ να αναβαθμησεις 4 φρεγατες?
Και που θα μεταφερεις τεχνολογια?
Στα υπο εκκαθαριση ελληνικα ναυπηγεια?

kinisis
Guest
kinisis

Προτείνω να ξαναδιαβάσεις τι έχω γράψει. Εννοώ τα πολυδιαφημισμένα αντισταθμιστικά οφέλη από προηγούμενες αγορές που τώρα είναι στα αζήτητα. Η πολεμική βιομηχανία, όπως και κάθε κλάδος, βασίζεται σε εταιρείες που χρειάζονται έναν χώρο για να δραστηριοποιηθούν. Αν δεν τους προσφέρεις αυτό, τότε δεν μπορούν να υπάρξουν. Τι να κάτσουν να κάνουν οι μηχανικοί των 214 όταν δεν υπάρχει προοπτική να εργαστούν σε κάποιο άλλο έργο; Αν δεν θες εθνικό πλοίο και “καίγεσαι” μονίμως για την επόμενη αγορά, τότε θα πάει να δουλέψει όπου βρει, πιθανώς και στη Naval Group για να δουλέψει από εκεί στα επόμενα πλοία του ΠΝ, με… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Διαβαζω παντα αριστα πριν απαντησω σε καποια αποψη…
Η αμυντικη λοιπον βιομηχανια βασιζεται πρωτιστως στην χρηματοδοτηση, και μετα στα οποια πλαισια για να δραστηριοποιηθουν (φορολογικα, γραφεικρατικα, σταθερο οικονομικο πλαισιο, δικαστικα, φιλικο περιβαλλον προς τον χρηστη κλπ κλπ κλπ)…
Οταν λοιπον εχεις ως δειγμα την ανικανοτητα να στησεις μια βιωσιμη οικονομια σε 9 χρονια και βλεπουμε, τι σε κανει να πιστευεις οτι εχει μελλον η αναπτυξη μεσω ΑΩ αν υπαρχουν και δεν θα ειναι πεταμενα λεφτα?
Ας μην μπερδευουμε τις εσωτερικες παλινωδιες με προγραμματα εξωτερικου… Και αντε πες οτι μπαιναμε στα F35… Πως τα τα παιρναμε σημερα? Με πορτοκαλια και ντοματες?

kinisis
Guest
kinisis

Σήμερα προφανώς δεν μπορούμε να πάρουμε F-35. Τι σχέση έχει αυτό με το ότι αρνηθήκαμε να πάρουμε μέρος στο πρόγραμμα πριν την κρίση; Το αφήνω εδώ γιατί βλέπω ότι η συζήτηση παρεκτρέπεται σε λογικά άλματα, ζαρζαβατικά και κομπόστες…

Shadowfax
Member
Shadowfax

Αυτο δεν γινεται αγαπητη πτηση μια και το ροδακινο ειναι εποχικο φρουτο…
Τα f35 που ειναι και πιο ακριβα θελουν ετησια παραγωγη (εστω και με βοηθεια θερμοκηπιων)
smile

dimitrov
Member
dimitrov

Να προσθέσω πως και τα καικάκια του Λιμενικού τα αγοράζουμε απ΄όξω ε?

Thomas
Member
Thomas

Επιτρέψτε μου λόγω θέσης και εμπειρίας (ασχολούμαι επαγγελματικά με την ερευνα σε μεγάλη βιομηχανία και σε Πολυτεχνείο του εξωτερικού) να καταθέσω κάποιες απόψεις σχετικά με τις δυνατότητες ερευνας, σχεδίασης και κατασκευής πολύπλοκων συστημάτων. 1. Οι οικονομικές απαιτήσεις για να μπορέσει να διεξαχθεί ερευνα του επιπεδου στο οποιο αναφέρεστε είναι παρα πολύ μεγάλες. Δεν θα μπω στην συζήτηση για το αν η Ελλάδα αντέχει οικονομικά μια τέτοια επένδυση (δεν την αντέχει κατά την γνώμη μου) αλλα θα πω ότι για να μπορέσει να προχωρήσει ένα τέτοιο ερευνητικό κομμάτι απαιτούνται παρα πολλά χρήματα σε βάθος χρόνου χωρίς καμια απολύτως εξασφάλιση επιτυχίας. Τα… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Πες τα ανθρωπε μου γιατι οπως παει θα ξεχασουμε και αυτα που ξερουμε σ’αυτη τη χωρα…
Τους Τουρκους τους πηρε 40 χρονια για να παραγουν αυτα που παραγουν, οποιας ποιοτητας και εαν ειναι, με μια μεγαλη χρηματοδοτηση, επιμονη σε βαθμο εμμονης για μεταφορα τεχνολογιας και συμπαραγωγης, και ενα πλαισιο παντελως διαφορετικο απο το Ελληνικο…

GK_
Member
GK_

@ Θωμάς Οκτώβριος 16, 2018 at 2:15 μμ Αξιοτιμε Κε Μηχανικε, θα μου επιτρεψετε να μην συμφωνησω με την αποψη σας. Σε γενικες γραμμες μια οποιαδηποτε φαση R&D αποτελει κλασμα του συνολικου κοστους που περιλαμβανει την φαση R&D και την βιομηχανοποιηση ενος οποιοδηποτε οπλικου συστηματος. Αλλο σημαντικο κομματι ειναι το κοστος υποστηριξης και σηντηρυσης ενος οπλικου συστηματος, αλλα αυτο ερχεται αργοτερα. Η φαση παραγωγης σε οτι αφορα την πολιτικη προμηθειων ειναι εκεινη που κοστιζει τα περισσοτερα λεφτα και για αυτο συνηθως επικεντρωνονται εκει με σκοπο την μειωση του κοστους ανα μοναδα με το να δημιουργουνται οικνομιες κλιμακος με την αυξημενη… Read more »

Thomas
Member
Thomas

Αγαπητέ GK Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε στο σύνολο των σκέψεων μας. Οι λόγοι για τους οποιους η χωρα δυσκολεύεται να έχει αξιόλογη πολεμική βιομηχανία αναλύονται άψογα από εσάς και με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ορισμένα σημεία ώστε να γίνει πιο κατανοητό το επίπεδο της συμφωνίας μας με τα όσα λέτε. 1. Η ερευνα (R&D) είναι ένας ζωντανός οργανισμός που απαιτεί διαρκή προσπάθεια και καθημερινή ενασχόληση. Είναι παρα πολύ δύσκολο να κλείσει ένα πρόγραμμα και να ανοίξει ξανά μετά από χρονια. Για να μπορεί να υπάρχει συνεχεια πρέπει οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό να ασχολούνται διαρκώς, τα… Read more »

GK_
Member
GK_

@ Θωμάς Οκτώβριος 17, 2018 at 9:34 πμ Θα μου επιτρέψετε ένα συμπληρωματικό σχόλιο: Επί της αρχής θα συμφωνήσω στην τοποθέτηση σας, αλλά θα επιθυμούσα να τονίσω κάποιες λεπτομέρειες που μας διακρίνουν στις θέσεις μας. Σημείο «1». Αναφέρεστε σε «οργανισμό», πιστεύω με την ευρεία έννοια του όρου. Εγώ θα το συγκεκριμενοποιούσα με την συγκεκριμένη εταιρία/βιομηχανία που αναλαμβάνει το «έργο». Συγκεκριμένα, η αναφορά σας, σε μεγάλο βαθμό δεν καλείται ερευνητικά ιδρύματα. Όχι γιατί αυτά δεν μπορούν, αλλά γιατί από την «πρακτική» γωνία είναι οι εταιρίες που ασχολούνται με το πρόβλημα της ανάπτυξης ενός συγκεκριμένου οπλικού συστήματος. Τα Ιδρύματα, κυρίως πανεπιστήμια, ασχολούνται… Read more »

Π.Α
Guest
Π.Α

μυθος δενειναι , θεληση θελει και τσαμπουκα ( χαζοι ειναι οι γαλλοι να χασουν 1,5 δις ) παραθετω καποια λινκ που εχουν αρκετες πληροφοριες για κοστος και χρονους αποκτησης

1) https://www.proelasi.org/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%BF/
2) https://www.defence-point.gr/news/ethniki-epetios-ke-ethniko-plio-to-opio-prosypegrapsan-ke-meta-to-xechasan-vid

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Τα περί “Εθνικού Πλοίου” είναι ανέκδοτο. Όχι κύριοι, στην χρεοκοπημένη Ελλάδα δεν μπορείς να φτιάξεις “Εθνικό Πλοίο”. Πάρτε μια La Fayette, βάλτε κάνα κανόνι και πολύ σας είναι. Την επόμενη φορά να προσέχετε τι θα ψηφίσετε.

Spirit
Guest
Spirit

Και σε τι ποσοστό θα ειναι ελληνικό ακόμα και αν γίνει η επιλογή μιας ALS?
Ακόμα και το ατσάλι ίσως έρθει εισαγωγή…
Μικρότερο ρίσκο εχει η επιλογή ενός δοκιμασμένου σκάφους, που με μερικές αλλαγές θα έρθει πιο κοντά στις ανάγκες μας…

Genesis
Member
Genesis

Συμφωνώ με το γενικότερο πνεύμα και λογική του σχολίου σου kinisis αφού διάβασα και τις απαντήσεις άλλων φίλων. Πρέπει άμεσα να κάνουμε συνειδητά και τολμηρά βήματα. Φυσικά και δεν θα φτιάξουμε φρεγάτες παγκόσμιας κλάσης αλλά μπορούμε να ασχοληθούμε κατ’ αρχήν με μικρότερα εγχειρήματα που θα “μεγαλώνουν” κάθε φορά. Μακράν καλύτερο από το τίποτα! Η χώρα δεν χρειάζεται αμυντική βιομηχανία. Χρειάζεται βιομηχανία γενικώς. Χρειάζεται να ασχοληθεί με τεχνολογίες και προϊόντα αιχμής για να αξιοποιήσει το έμψυχο δυναμικό της και να αποκομίσει αξία με κάθε τρόπο. Φυσικά και λείπουν πολλοί παράγοντες από την εξίσωση… Άρα, καλά θα κάνουμε να μην χάνουμε άλλο… Read more »

Thomas
Member
Thomas

Επιτρέψτε μου να εξηγηθώ για να μην παρεξηγηθώ. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση στην χωρα είναι πολύ δύσκολη και δυσκολεύει κάθε μέρα που περνάει. Επίσης είναι πολύ εύκολο για εμενα που δεν ζω τα τελευταία 20 χρονια στην χωρα να βλέπω τα πράγματα πιο αποστασιοποιημένα και να φαίνομαι κακός ή μοιρολάτρης. Παρακαλώ πιστέψτε με το αντίθετο ακριβώς είναι αυτό που προσπαθώ να κάνω. Συμφωνώ μαζί σας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει στην χωρα και να προχωρήσουμε μπροστά. Συμφωνώ επίσης ότι η χωρα χρειάζεται βιομηχανία και υψηλές τεχνολογίες που μπορούν να προσθέσουν προστιθεμενη αξια στο ΑΕΠ μας. Αυτό που προσπαθώ να… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

+1

Genesis
Member
Genesis

Αγαπητέ φίλε Θωμά, συμφωνώ απόλυτα και σε αυτό το σχόλιό σου. Απλά λέω ότι το γεγονός ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι εξαιρετικά δύσκολος δεν πρέπει να μας καθηλώνει. Εννοείται ότι ούτε στον δικό μου “αναμενόμενο” χρόνο ζωής προσδοκώ να δω Ελληνικές φρεγάτες κλπ. Μου αρκεί όμως να μας δω – επιτέλους – συνειδητοποιημένους, μεθοδικούς και σκληρά εργαζόμενους προς τη σωστή κατεύθυνση. Το όραμα όμως είναι απολύτως απαραίτητο ακόμη και αν μοιάζει ουτοπικό. Άλλωστε κάθε φορά που ένας λαός κατάφερε κάτι σημαντικό στην αρχή πάντα ουτοπικό φάνταζε… Ως ηλεκτρονικός στην ειδικότητα ο ίδιος θλίβομαι όταν σκέφτομαι ότι πράγματι δεν φτιάχνουμε… Read more »

Thomas
Member
Thomas

Αγαπητέ genesis συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα λες. Η διαφορα μας είναι ότι ίσως να είμαι λίγο πιο κυνικός από εσένα και να θέλω να βλέπω ρεαλιστικούς (ας τους ονομάσουμε έτσι για την οικονομία της συζήτησης) στόχους και οράματα αντί για ουτοπίες. Όπως και να έχει πάντως αυτό που τελικά μετράει είναι το αποτέλεσμα και η προσπάθεια για την επίτευξη του. Σε αυτό είναι που πρέπει να συγκεντρωθούμε κατά την γνώμη μου. Αν τώρα ένας ουτοπικός (κατά την γνώμη μου) στόχος είναι αυτός που θα μας βάλει στον δρόμο αυτό ας είναι. Δεν θα παραπονεθώ (πολύ ) Το σχόλιο μου… Read more »

Shdhhs
Guest
Shdhhs

Ούτε 1 εύρο για το ναυτικό. Μετά την απόφαση για τα Ρ3 δεν τους αξίζει τίποτα.

Αν παίζουν τα 2 δις ας ενισχύσουμε αεροπορία.
Μόνο αεροπορία…

aris32
Member
aris32

μα φιλε μου η Γαλλια μας εκανε μια προταση να μας γυρισει τα 2 δις αντι σε ρευστο σε 2 πλοια . απο το πουθενα βαζεις 2 πλοια που εχεις αναγκη . αρα σε αντιθετη περιπτωση τα 2 δις ερχονται και μπαινουν στο υπερταμειο . οποτε δεν υπαρχει αλλη επιλογη .
αρα τα παιρνεις τα 2 πλοια και δεν μιλας καθολου .

CKfurious
Member
CKfurious

Έχεις δει απόφαση του Eurogroup που να το επιτρέπει αυτό?
Φτάνει πια ο σανός με τα κέρδη από ομόλογα η από υδατάνθρακες ανατολικής μεσογείου η μετοχές της τράπεζας της ανατολίας
Δεν αποφασίζει μονη της η Γαλλία τι θα κάνει
Αμάν πια προσγειωθείτε στη πραγματικότητα

evaggelos
Member
evaggelos

παιδια κ τους γερμανους συμφερει αν δεν κανω λαθος ειναι 3δις τα γερμανικα κερδη σκεψου να συμφωνουσες σε τορπιλες ασπιδες για τα λεο και αναβαθμιση Panzerhaubitze 2000 τα λεφτα θα εμεναν εντως γερμανιας και η μερκελ θα πουλαει το ιδιο παραμυθι για δουλειες ειδικα τωρα που καταρεουν.οι ολλανδοι δεν μας επιστρεφουν πολλα χρηματα αν μας δωσουν της m και της αναβαθμισουν με αυτα τουμπες θα κανουν.

aris32
Member
aris32

επειδη ειμαστε προσγειωμενοι στην πραγματικοτητα ειναι η μοναδικη λυση να προμηθευτη το ΠΝ 2 συγχρονες μοναδες . απο εκει και περα συμμαχος μας σε αυτην την αποφαση ειναι και η Γαλλια που θελει αντι να δωσει λεφτα να δωσει 2 φρεγατες . πιστευω οτι αν περασει αυτο μπορει να περασει και την αποδοση των ομολογων με τον ιδιο τροπο και για τις αλλες χωρες . ειναι μια win – win συμφωνια παντως για ολα τα εμπλεκομενα μελη . ακομα και η γερμανια θα προτιμουσε να μας επιστρεψει τα κερδη των ομολογων σε στρατιωτικο υλικο παρα σε χρημα μιας και θα… Read more »

MAN
Guest
MAN

Τα ομόλογα της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλήξουν σε ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα όσο η Ελλάδα είναι εκτός αγορών (το οποίο είναι παρόμοιο με το να τειρείσει τις δεσμεύσεις της). Θα φέρω δύο παραδείγματα για να γίνω ποιο κατανοητός. 1. Ο ΥπΟικ προσπαθεί να “ψήσει” επενδυτές να αγοράσουν ξανά GGBs, ενώ αυτοί έχουν καεί τις τελευταίες 10 φορές που έχουν αγοράσει ελληνικά assets. Ποιό θα είναι το πρώτο του επιχείρημα να τους πήσει, εκτός από το ότι θα έχουμε για “πάντα” 3.5% πλεόνασμα (που δεν είναι πιστευτό) και ότι η οικονομία παρουσιάζει μία ήπια ανάπτυξη (που δεν σώζει… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Η Γερμανια και η Ιταλια αρνηθηκαν…

teo
Member
teo

Belhara… too little too late.. δύο πλοία που θα είναι ετοιμα σε μια δεκαετιά και αν… ALS … ας ειμαστε σοβαροί, δεν προκειται να ετοιμαστουν ποτέ Saar Sigma… μας δινουν και αυτοί επιστροφές ομολόγων ; δεν νομίζω.. Μας δίνει η Γαλλία 2 δις επιστροφής με μορφή εξοπλιστικών; Να τι θα έκανα.. 60-70 εκ. κόστος μονάδας για αναβαθμιση ΜΕΚΟ.. αρα επι 4 περίπου 300 εκ. προμήθεια τορπιλών να πω περιπου 100εκ (ειλικρινα δεν ξέρω) Τι μας μένει; περίπου 1.5δις.. Αρα πεντε ή εξι gowind 2500 μπορούν να αρχίζουν να κατασκευαζονται αυριο το πρωί… Ετσι εχεις 10 μονάδες επιφανείας (14-16 με τις… Read more »

Stmts
Guest
Stmts

Πολυ συζητηση(και ελληνικη μοιρολατρια και κλαψα) ενω μαλλον η μελλοντικη πορεια εχει μαλλον προδιαγραφει.2(+2) υπερσυγχρονες Μπελχαρα συν τις 2(+3) Λαφαγιετ. Θα μας ”χαρισουν” γαιδαρο και τον κοιταμε στα δοντια,μια χαρα πλοια ειναι οι Λαφαγιετ,με στελθ σχεδιασμο.Καποιες προσθηκες οπλων χρειαζονται που θα γινουν.Συμφωνω βεβαια με αυτους με υποστηριζουν οτι θα πρεπει να ενισχυθουν οι αντιπλοιικες δυνατοτητες απο τα νησια και η δυναμη των υποβρυχιων.Σε μια πιθανη συρραξη πιθανοτατα να ειναι πιο χρησιμα.

FOX
Guest
FOX

Δεν χαρίζεται κανένας γάιδαρος χρειάζονται εκατομμύρια για να γίνουν πλοία με σοβαρές δυνατότητες.
Το ΠΝ δεν μπορεί να γίνει συλλέκτης πολεμικών πλοίων…
Εδώ είμαστε επιφυλακτικοί ακόμα και για τις 2 Adelaide που είναι πλοία με δυνατότητες AAW περιοχής και με κάποια υποσυστήματα γνωστά στο ΠΝ.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Αν δεν το έχουμε καταλάβει, το ΠΝ, έχει ήδη γίνει συλλέκτης πλοίων. Των S… Για τις Adelaide, δεν είμαστε επιφυλακτικοί. Απαθείς είμαστε! Όπως και για τις F-122 που θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα ή παλαιότερες περιπτώσεις M, L κλπ. Με τέτοια μυαλά, μας βλέπω το ’30, με μεκο και σούπερ βήτα… Μακάρι να ‘φορτωθουμε’ καμιά Λαφαγιέτ από σποντα, γιατί μας βλέπω να συνεχίζουμε τον βαθύ μας ύπνο, μέχρι το απότομο ξύπνημα από νέα Ίμια…

MisCo
Guest
MisCo

Δεν εχουμε αναγκη οτι επιπλεει. Scrapyard ειμαστε ηδη και μας κοστιζει.

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Κάνε το κόπο αν θέλεις να δεις πόσο κοστίζει το χρόνο αναλογικά, 1 lafayette και πόσο μία S… Τόσο από άποψη κατανάλωσης καυσίμων(δεν θα αναφερθώ καν για συντήρηση/ανταλλακτικά για ευκολία και μόνο), όσο και από άποψη μισθοδοσιών… Υπάρχουν ανάλογα στοιχεία για Burke/OHP, όπου προσεγγιστικά, οι S, είναι κάπως χειρότερες από τις τελευταίες. Σύγκρινε την ισχύ των lafayette(λαμβάνοντας υπόψιν και την επιπλέον εξοικονόμηση λόγω dieselοκινητήρων) και τη διαφορά πληρώματος και θα δεις ότι εξοικονομείς βαρβάτα ποσά σε βάθος 10ετίας.

Silent Arrow
Guest
Silent Arrow

Και εγω αυτο πιστευω. 3 (δυσκολο 4) FTI και 5 Lafa θα καταληξουν σε βαθος χρονου στην Ελλαδα. Τουλαχιστον στις Lafa να προνοησουν για 16 βληματα Α/Α γιατι η υποθεση σοναρ / τορπιλων εχει παρει το δρομο της. Η μοιρολατρεια και κλαψα που εκδηλωνεται ειναι αναντιστοιχη με αυτην οταν αρχιζουμε να μιλαμε για αμερικανικα οπλα ή γερμανικα πλοια. Εκει ξαφνικα οι τσεπες μας ειναι γεματες. Προσωπικα ΔΕΝ με ενδιαφερει καθολου τι εθνικοτητας θα ειναι τα πλοια ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ. Ειμαι υπερ των καινουργιων σε ενα ποσοστο 33% το στολου (4 σκαφη στα 12). Στα μεταχειρισμενα θα ηθελα να αποφυγουμε οσους… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

@Silent Arrow
“…ξεχνωντας τον πακτωλο χρηματων που τους ακουμπουσαμε για υποβρυχια και αρματα μαχης στις καλες εποχες…”
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται…

FOX
Guest
FOX

Αν μιλάμε για αριθμούς δεν υπάρχει άλλη λύση, πλοία του ενός δισ. ενώ χρειάζονται να αντικατασταθούν άμεσα 8 ξεπερασμένες φρεγάτες…

Maestros
Guest
Maestros

Σιγά μη αφήση η Αμερική να πάρει όλο το χρήμα η Γαλλία θα αφήσει το πακέτο από τα ομόλογα στην Γαλλία και ότι μεταχειρισμένα θα πλασάρει τα δικά της πλοία π.χ. Brouke.
Είμαι της άποψης φρεγάτες Μπελχαρα ή Φρεμ + κάποιες μεταχειρισμένες Μπρουκ ή τις γαλλικές με συνδυασμό καινούργιες ελληνικές Σούπερ Βίτα δηλαδή Φρεγάτες με Τον για το Αιγαίο – Κύπρο και ΝΑΤΟ.

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Maestros, πώς φαίνεται ο «παλιός»! smile Θυμάμαι όταν είχε αναφερθεί το σενάριο των Brouke για το ΠΝ πόσο είχα χαρεί… Θυμάμαι ήταν από τα «αγαπημένα» μου πλοία για τα οποία διάβαζα στο Modern US Navy Ships της Salamander πού είχα παραγγείλει μέσω Π&Δ…

Προφανώς εννοείς Α. Burke, αλλά με τα πλάνα του Τραμπ μτχ πλοία του USN δεν προβλέπονται. Τώρα, λες μετά τα Ρ-3 να παραγγείλουμε και νέα A. Burke Flight-III (!!!), καλά, άμα γίνει αυτό, μην σου ότι θα σκεφτώ μήπως ψηφίσω τον «εντελώς»!!!

evaggelos
Member
evaggelos

δε νομιζω να χει προβλημα η αμερικη εξαλου τσεπωσε κι αυτη λεφτα για τα αεροπλανα συν ολα τα αμερικανικα που θελλουν αναβαθμιση βαλε κ τα φραγκα για κιοβα αμα παρουμε κ μπραντλευ αλλα λεφτα.το θεμα ειναι να πεισεις το αφεντικο που ειναι η γερμανια .

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Π&Δ, αναφορικά με σχόλιο σας παραπάνω, επειδή ήταν φανερό ότι η παράδοση της 1ης Belharra (σε περίπτωση υλοποίησης προφανώς) το 2021 ήταν πληροφόρηση σας κι όχι εικασία, θα ήθελα να ρωτήσω αν και η περίπτωση της σταδιακής παράδοσης των La Fayette είναι σενάριο για το οποίο έχετε επίσης πληροφορηθεί. Αν ναι, έχει συζητηθεί κάποιος εκσυγχρονισμό τους;

Π.
Guest
Π.

Αγαπητή Π&Δ, καταρχήν συγχαρητήρια για το άρθρο. Δεν θα υποκριθώ ότι, αν και χωρίς τεχνική κατάρτιση το τονίζω, στο ερώτημα που θέτετε είμαι ουδέτερος. Ενδεικτικά σε παλιότερο άρθρο σας είχα σχολιάσει: «ένα πλοίο οφείλει πρώτα να είναι αξιόπλοο με επαρκή εμβέλεια. Το downsizing είναι εφικτό, να κοτσάρεις πχ σε μια κορβέτα εξοπλισμό φρεγάτας. Όλα τα green water ναυτικά αυτό ζαχαδιάζουν ελπίζοντας σε ένα αντιτορπιλικό με τιμή τράτας. Αλλά μαθηματικά θα καταλήξεις να πληρώσεις τιμή παραπλήσια, για να πάρεις μια κορβέτα με κρίση ταυτότητας, με μικρή εμβέλεια και υπερβολικά βαριά που θα ζορίζεται να ταξιδέψει όταν σηκώνει κύμα, πόσο μάλλον να… Read more »

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)
Guest

Δεν θα κουραστώ να το γράφω… Ιδανική οροφή τα 12 «Μεγάλα» σκάφη: 2 «Ναυαρχεία» ΑΑ με τουλάχιστον 32 SM-2/6 και τουλάχιστον 48 ESSM I/II και επικουρικά VLASROC για ανθυποβρυχιακή κάλυψη και 10 «Γενικών Καθηκόντων» με συνδυασμούς από 8-24 κελιά και ανάλογο φόρτο βλημάτων… Και, φυσικά, όλα τα σκάφη ΠΡΕΠΕΙ να φέρουν AESA ραντάρ και ψηφιακό ΣΕΠ… Έχουμε “σκαλώσει” με τα γαλλικά γιατί θέλουμε να εντάξουμε τα SCALP NAVAL… Και οι Γάλλοι τα δίνουν πακέτο με τα ASTER… Οι 2 FTI είναι καλές για να ενταχθούν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ… εμείς τι θέλουμε; και επιπλέον γιατί να παραμένουμε στην ανάπτυξη του… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

12 νεα πλοια δεν τα σηκωνει η οικονομια μας. SM-6 δεν θα εχουμε ποτε. 8 κελια σε πλοιο είναι πολύ λιγα. .

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Μπορείς να είσαι λίγο πιο μετρημένος στα λόγια σου… Το ‘SM-6 δεν θα δούμε ΠΟΤΕ’, είναι ξεκάθαρα εικασία. Μάθε να συνομιλείς και άσε τα διαγγέλματα… Δεν μπορείς να ξέρεις τι πλοία θα προμηθευτούμε(μτχ ή καινούρια), ούτε τι μπορεί να συμβεί σε 10 χρόνια. Οι SM-6, δεν είναι καμιά ασημένια σφαίρα. Είναι το αντίστοιχο(με μεγαλύτερη εμβέλεια, χειρότερη ευελιξία), των aster-30. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι και προτεινόμενος οπλισμός σε ενδεχόμενη επιλογή freedom+++ και ταυτόχρονα αποδεσμεύσιμος, χωρίς ναι μεν, αλλά. Δεν νοείται προμήθεια πλοίων με AAW προσανατολισμό, με παράδοση από το 2020 και μετά και να υπάρξει επιλογή SM-2. Άλλωστε, η διαφορά… Read more »

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Αρκετα γιαπωνεζικα ελαφρα αντιτορπιλλικα του 1990-2000 εχουν μεγαλο ενδιαφερον
Τωρα που χτιζουν συνεχως καινουργια (φοβου τους κινεζους) μηπως πουλανε κανενα παλιοτερο?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά το ,,εθνικό πλοίο,, ALS-100 ή στην έκδοση του ALS-125 αυτό δεν θα ναυπηγηθεί ποτέ για το Π.Ν. Γιατί έχει αποφασίσει να μην αγοράσει πλοία που είναι στα χαρτιά και να είναι το πρώτο ναυτικό που θα τα παραγγείλει. Εξάλλου τα ελληνικά ναυπηγεία είναι τελειωμένα και είναι ρίσκο να ναυπηγηθεί έστω ένα ρυμουλκό σε αυτά. Το Π.Ν θα το παραλάβει κάποτε… (βλέπε υποβρύχια, 2 τελευταίες Σούπερ Βίτα)
Σε ότι αφορά τα γαλλικά πλοία οι γάλλοι είναι ξεκάθαροι στο ότι χρηματοδοτούν μόνο την αγορά FTI. (Μπελαρά) Αυτές ,καίγονται,, να πουλήσουν σε εξαγωγικό πελάτη.

nika6806
Guest
nika6806

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ 4 ΕΛΑΦΡΩΝ ΚΟΡΒΕΤΩΝ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ Να ξεκινήσουμε υπενθυμίζοντας ότι το ΠΝ διαθέτει 4 Combattante IIIA εκσυγχρονισμένες με ηλεκτρονικό κυρίως εξοπλισμό πανομοιότυπο με των Super Vita, δηλαδή: • ραντάρ ναυτιλίας Northrop Grumman BridgeMaster E, • ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2 της Thales, • ηλεκτροοπτικό σύστημα Thales MIRADOR της Thales, • σύστημα αυτόματης εξαπόλυσης αναλωσίμων (ALEX) της Sippican με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm (SRBOC), • Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) TACTICOS με 4 κονσόλες, • σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR3000SLW, • τερματικό ζεύξης δεδομένων Link 11, • ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών WISPR-Net της… Read more »

nika6806
Guest
nika6806

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ 4 ΕΛΑΦΡΩΝ ΚΟΡΒΕΤΩΝ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ Να ξεκινήσουμε υπενθυμίζοντας ότι το ΠΝ διαθέτει 4 Combattante IIIA εκσυγχρονισμένες με ηλεκτρονικό κυρίως εξοπλισμό πανομοιότυπο με των Super Vita, δηλαδή: • ραντάρ ναυτιλίας Northrop Grumman BridgeMaster E, • ραντάρ ελέγχου βολής LIROD Mk2 της Thales, • ηλεκτροοπτικό σύστημα Thales MIRADOR της Thales, • σύστημα αυτόματης εξαπόλυσης αναλωσίμων (ALEX) της Sippican με δύο μονάδες Mk137 των 6 φυσιγγίων 130mm (SRBOC), • Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) TACTICOS με 4 κονσόλες, • σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM) τύπου DR3000SLW, • τερματικό ζεύξης δεδομένων Link 11, ολοκληρωμένο σύστημα επικοινωνιών WISPR-Net της INTRACOM… Read more »

EliasF
Guest
EliasF

Οι σοβαρές μικρές χώρες έτσι φτιάχνουν εθνικό πλοίο , βλέπε Σιγκαπούρη formidable class παράδιγμα προς μίμηση στην προσέγγιση και στην εκτέλεση https://www.naval-technology.com/projects/formidable/

Shadowfax
Member
Shadowfax

Aν θες χαμηλου κοστους λυσεις υπαρχουν…
Valour-class σε ισοτημια 2007 1,1δις ευρω τα 4 πλοια (πληρες)…
https://www.wikiwand.com/en/Valour-class_frigate
Iver Huitfeldt-class frigate 300εκ ευρω το ενα (πληρες)…
https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/
αν ψαξεις θα βρεις και αλλα…

Thras
Member
Thras

Αυτές οι κλάσεις είναι φρεγάτες γενικών καθηκόντων, όχι AAW… και φυσικά έχουν πολύ μικρότερες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα απο τις FTI!

Shadowfax
Member
Shadowfax

Δεν συγκρινα τις ικανοτητες αλλα το κοστος… Καταλαβαινεις φυσικα το παρανοικο της υποθεσης… Εχουμε 40χρονα πλοια που καιγομαστε να αντικαταστησουμε, και δεν μας κανουν ικανες λυσεις οικονομικες και σε ποσοτητα (πχ 5 πλοια στα 2δις) αλλα θελουμε και το “καλυτερο”, αντε να πω 4δις τα 4 θα σε ξαστεναχωρησω Αντωνη (οι ΜΕΚΟ ηταν 4+2 option) … Οταν υπογραψαμε για τις ΜΕΚΟ ειχαν προηγηθει συμβολαια 2 χωρων για 11 πλοια και να εχουν παραδωθει 7 (φεβρουαριο 89 εγινε η παραγγελια απο Ελλαδα)… Ακου τωρα την Ιστορια… 3 χρονια πριν η Πορτογαλια παρήγγειλε 3 ΜΕΚΟ γιατι δεν ειχε λεφτα για ολλανδικες S… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Αν αναφέρεσαι σε εμένα, θα σε πληροφορήσω ότι και ο ίδιος έχω στηλιτεύσει τις μαξιμαλιστικες προδιαγραφές των ‘σοφών’ του ΠΝ. Δεν έχω κάποιο κόλλημα με τις belharra. Θεωρώ όμως μεγάλη πουστια, να λυσσαμε για πλοία με έμφαση σε AAW και μόλις διαφανεί ότι Αμερικάνοι/Γερμανοί παίρνουν το μακρύτερο και παίζουν σοβαρά οι Γάλλοι, τότε θυμόμαστε το πόσο ακριβά και υπερβολικά είναι αυτά που ζητάμε… Οι νοτιοαφρικάνικες που αναφέρεις, θα μπορούσαν να γίνουν μια βάση για το πλοίο του ΠΝ. Όχι όμως όπως είναι. Με το ΑΑ τους σύστημα, δεν προσφέρουν τίποτε περισσότερο από… lafayette! Αν εφοδιαστούν με τουλάχιστον 32 essm σε… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Συμφωνω αγαπητε, και επαυξανω μαλιστα την κριτικη στις απαιτησεις του ΠΝ… Ειναι εκτος τοπου και χρονου… Την περιπτωση των ΜΕΚΟ στην ανεφερα για ενα σχολιο πολυ παραπανω (κοντευει να χαλασει η ροδελα του μαους) στην εκτιμηση των γαλλικων στα 3δις… Αν ακολουθουσαμε την Γαλλικη διαμορφωση θα το εβλεπα ως πολυ πιθανο αυτο που λες… Με αυτα που ζηταει ομως το ΠΝ μαλλον απιθανο το βλεπω… Στις ΜΕΚΟ στο κοστος εφυγε 130% απο την διαμορφωση των αλλων ιδιας κλασσης… Ομοιως θα φυγει και στις μπελαρα… Προφανως και δεν παραθετω τα νοτιοαφρικανικα βαλορ σαν λυση για το ΠΝ… απλα το εγραψα για… Read more »

Thras
Member
Thras

ShadowfaxShadowfax
Αγαπητέ μου, καταλαβαίνω τι εννοείς. Απλά αν θέλουμε 4 πλοία AAW πρέπει να δεχτούμε ότι θα τα πληρώσουμε κοντά στα 750 εκ το καθένα, ανεξάρτητα της επιλογής κλάσης. (εκτός και αν μας δώσουν οι αμερικάνοι AΒ που προσπαθούμε να πετύχουμε εγώ και ο sotbak smile )
Για φρεγάτες γενικών καθηκόντων μπορούν να βρεθούν πολύ οικονομικότερες λύσεις με περίπου 400 εκ. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε 9 φρεγάτες να αντικαταστήσουμε την επόμενη δεκαετία (και 4 να εκσυγχρονίσουμε) οπότε “χωράνε” και οι ακριβές AAW και οι φθηνές “γενικών καθηκόντων”.
Αν δείς και το σχόλιό μου παραπάνω (πάει η ροδέλα του Mouse!!!) αυτό ακριβώς προτείνω!

dimitrov
Member
dimitrov

Για αρχή δεν μου φαίνεται κακό να ζητάει το ΠΝ ότι καλύτερο.
Μάλλον αυτονόητο μου φαίνεται για κύριες μονάδες μάχης.
Δλδ τι θα έπρεπε να λείπει για σένα από τις ΜΕΚΟ για να μην αυξηθεί το κόστος λόγω υπερβολικών απαιτήσεων;
Αντίστοιχα σε κάλυπτει η εντελώς γαλλική διαμόρφωση των μπελαραδων;
Δλδ τι ακριβώς είναι το υπερβολικό;

Shadowfax
Member
Shadowfax

Μια χαρα πλοια ειναι οι μπελαρες… Και μια χαρα πλοια και οι ΜΕΚΟ… Αν ειχαμε και λεφτα να τις αναβαθμισουμε θα ηταν ακομα καλυτερα… Φυσικα και ειναι αυτονοητο για κυριες μοναδες να ζηταει οτι καλυτερο… Υπερβολικο ειναι να μην εχεις επιγνωση της καταστασης (οπως πολυ σωστα λεει ο Thras) αντικατασταση δλδ 40 χρονων πλοιων 9 τω αριθμο, +αναβαθμιση 4ρων και να ζητας πλοια του 1 δις 2+2 τω αριθμο… Ασχετως αν το συστημα υγειας, παιδεια, οικονομια γενικοτερα δηλαδη, εχει καταρρευσει- χρεωκοπησει… Κατα τα αλλα λεφτα δεν εχουμε?! Thras Διαβασα την αποψη σου (αφου κουλαθηκε το δαχτυλο απ’τα ανεβα κατεβα)… Αν,… Read more »

dimitrov
Member
dimitrov

Shadowfax Αν δεν έχεις λεφτά και συμβαίνουν όλα τούτα που (σωστά για μένα) περιγράφεις στην οικονομία τότε δεν κοιτάς για εξοπλισμούς γενικώς. Κάνεις είτε βελτίωση αυτών που έχεις(πχ ΜΕΚΟ200ΗΝ εκσυγχρονισμός, τορπίλες κλπ) είτε κοκοκό(σε εκλογική περίοδο είμαστε κιόλας λες να “πετάξει” κάποιος λεφτά στην άμυνα?) , είτε μπαλώματα(λαφαγιέτ, τ23) ή κουλαμαρες(δλδ παίρνουμε τις 2 μπελαράδες και μετά ας καθαρίσει ο επόμενος) ή συνδυασμό των προηγούμενων. Η χώρα άλλωστε, τουλάχιστον τα τελευταία 40 χρόνια αυτό κάνει. Καθότι η κατάσταση της ήταν και είναι πάντα κρίσιμη αλλά ποτέ σοβαρή. Μισό αιώνα αμερικάνικα Α/Τ του Β’ ΠΠ(?) είχες και 2 ολλανδικές ψιλομεταχειρισμένες φρεγάδες(στα… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

dimitrov Δεν ανηκω στην κατηγορια αυτων που εχουν αγνοια κινδυνου… Η Τουρκια εχει αποδειξει διαχρονικα πως ειναι μια χωρα που εχει επεκτατικες βλεψεις… Η Συρια ειναι απο μονη της ενα απλο παραδειγμα… Θα αναφερθω σε σχολιο σας σε αλλο θεμα, οπου τονισατε πολυ ευστοχα την αγορα των εξοσετ… Σε 30 χρονια αγοραζεις ξανα 3 φορες τον πυραυλο… Οταν μια χωρα δεν μπορει να το αντιληφθει αυτο το απλο παραδειγμα, και λειτουργει κατ’αυτον τον τροπο σε ολους τους τομεις, καποια στιγμη πρεπει να βαλει μυαλο ή θα κατεβασει ρολλα… Ακριβως οπως τα λετε για τα 40 συναπτα ετη με τα μπαλωματα… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Αυτό ότι κάνει 300εκ το δανέζικο πλοιο, ενώ αν τα βάλεις κάτω μόνο ο οπλισμός και τα ηλεκτρονικά κάνουν πάνω 300… όποιος θέλει το πιστεύει. Εγώ πάντως όχι.

Shadowfax
Member
Shadowfax

Αλλος ενας απιστος Θωμας… Διαβασε την συνεντευξη του: Hans Tino Hansen,ιδρυτη και CEO της Risk Intelligence based in Denmark and Ed Timperlake… https://sldinfo.com/2015/04/the-danish-frigate-and-flexible-operations-thinking-through-an-lcs-alternative/ Σου εβαλα και λινκ για την κοστολογηση που εκαναν οι ιδιοι οι Αμερικανοι στο πλοιο… $340εκ +60 που ηταν τα συστηματα απο πλοια που αποσυραν… Σου εγραψα και ΓΙΑΤΙ κανει τοσο… HTH: The ships have been built on a civilian wharf and with civilian technology. It was built to NATO standards but in a civilian yard. And in building the ship, we leveraged the global market, which enables frigates. For example, the Thales radar systems were chosen… Read more »

Spirit
Guest
Spirit

Ρε αδερφέ καταλαβαινόμαστε ή όχι;
Ξέρουμε πόσο πάνε οι SM-2 IIIA
Ξέρουμε πόσο πάνε οι ESSM
Ξέρουμε κόστος των Mk.41
Βάλε σόναρ, ραντάρ, MTU όλα έρχονται απέξω…
Πάνε όλο τον εισαγόμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό… σχεδόν τίποτα δεν παράγεται στην Δανία.
Το εργατικό κόστος στην Δανία δεν ειναι καθόλου μικρό.
Το πλοίο αυτό δεν μπορεί να κάνει τόσο, αυτά δεν φτάνουν για να αγοράσεις όσο ανέφερα παραπάνω.
Μόνο $100εκ περίπου θες για τους SM-2IIIA τι να λέμε τώρα…
Απο εκεί και πέρα ο καθένας ας πιστέψει ότι θέλει…

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Εκτός ότι μιλάμε για τιμές του 2007, πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι έχει να εκτοξευτές και μόλις 16 πυραύλους δικιάς τους προέλευσης, με επιδόσεις rim-116. Επίσης, έχουν ένα δικό τους ciws, αμφιβόλου δυνατοτήτων. Έχω διαβάσει αντικρουόμενα στοιχεία για το αν στο κόστος συμπεριλαμβάνονται τα όπλα και το λογισμικό του cms. Σαν σκαρί πάντως, φαίνεται πολύ καλό. Το κατά πόσο όντας γερμανικό, έχει πιθανότητες (πολιτικά), δεν το γνωρίζω.

Shadowfax
Member
Shadowfax

@GK Οκτώβριος 17, 2018 at 12:59 πμ Πολυ στριμωγμενα εκει πανω αγαπητε GK… Ο κ. Θωμας λοιπον αναφερθηκε στην Ερευνα (S&D) σχεδίασης και κατασκευής πολύπλοκων συστημάτων… Εσεις το πατε παραπερα απορριπτοντας τα επιχειρηματα του (που βρισκω απολυτως ορθα) κρινοντας απο την πλευρα του Μαρκετινγκ… Ας το δουμε λοιπον και ετσι… Αναφερεται την περιπτωση του F35… Το S&D του ενλογω αεροσκαφους εφυγε στα 1,5 τρις δολλαρια… (οχι δις, τρις)… Ηταν μαλιστα τοσο μεγαλο το ποσο που κριθηκε η συνεργασια με αλλες χωρες αναγκαια… Μαλιστα εφτασε σε τετοιο σημειο που παρα πολυς κοσμος αρχισε να αμφισβητει το εν λογω προγραμμα (το λεω… Read more »

GK_
Member
GK_

Shadowfax Οκτώβριος 17, 2018 at 9:45 πμ Έχετε δίκιο, εκεί «πάνω» έχει «συνωστισμό»! Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε ένα σημείο: «..Αναφερεται την περιπτωση του F35… Το S&D του ενλογω αεροσκαφους εφυγε στα 1,5 τρις δολλαρια… (οχι δις, τρις)…» Σύμφωνα με την Βίκι στο πλαίσιο με τον πίνακα με τα συνοπτικά στοιχεία υπάρχει μια αναφορά για «.. US$55.1B for RDT&E, $319.1B for procurement, $4.8B for MILCON, $1123.8B for operations & sustainment (2015 estimate)..» Δηλαδή η φάση Research & Development (R&D) με σημείο αναφοράς το 2015 κόστισε 55,1 Δις $ ΗΠΑ! Με βάση την συνοπτική κοστολόγηση εκείνου του έτους,… Read more »

Thomas
Member
Thomas

Κύριοι θα έρθω και εγώ στην παρέα σας γιατί έχουμε στριμωχτεί εκεί πάνω GK νομίζω ότι συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό αλλά βλέπουμε το ίδιο πρόβλημα από δυο διαφορετικές σκοπιές που δεν είναι απαραίτητα αντικρουόμενες. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω τι εννοώ Η αρχική συζήτηση ξεκίνησε με το κατά πόσο είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε ένα πολύπλοκο οπλικό σύστημα (πχ μια φρεγάτα) εντελώς μόνοι μας. Η απάντηση σε αυτό κατά την γνώμη μου είναι όχι και νομίζω ότι είναι κάτι που συμφωνείτε και εσείς. Η χώρα έχει τρία βασικά μειονεκτήματα που την εμποδίζουν να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Της λείπει ειδικευμένο… Read more »