33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

- Advertisement -

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων μέσω προγραμμάτων υποστήριξης και εκσυγχρονισμού σε ένα αγώνα να ανακτηθεί η υστέρηση πολλών χρόνων υπό την απειλή των τουρκικών διεκδικήσεων.

Κορυφαία ανάμεσα στις προσπάθειες αυτές συγκαταλέγεται η ανανέωση των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), που περιλαμβάνει -ως γνωστόν- την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, τον ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής) των τεσσάρων φρεγατών κλάσης  ΥΔΡΑ (MEKO-200HN) και την λεγόμενη ενδιάμεση λύση, δηλαδή την -ει δυνατόν- απόκτηση μικρού αριθμού μεταχειρισμένων πολεμικών τόσο για κάλυψη επείγουσων αναγκών όσο και του κενού που θα δημιουργηθεί από τον δεξαμενισμό για αναβάθμιση των Φ/Γ κλάσης ΥΔΡΑ .

Σύμφωνα τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ η προμήθεια θα γίνει μετά την αξιολόγησης ανταγωνιστικών προσφορών, ενώ επιθυμία είναι ο προμηθευτής των νέων φρεγατών που θα επιλεγεί να καλύψει και την αναβάθμιση αλλά και την ενδιάμεση λύση. Μια τέτοια προμήθεια, βάσει νόμου, σημαίνει προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Παραταύτα έως σήμερα δεν υπάρχει τέτοια εξέλιξη και εξετάζεται όπως φαίνεται απευθείας διακρατική συμφωνία.

Η προμήθεια αυτή έχει αναλυθεί εκτεταμένα,  αφού πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκτιμώμενης αξίας 5 δις. ευρώ. Επίκεντρο της συζήτησης στα ΜΜΕ είναι η επιλογή του νέου τύπου φρεγάτας και το «δίπολο» γαλλική [email protected]/FDI της Naval Group ή αμερικάνικη MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) της Lockheed Martin) που κυριολεκτικά έχει αγγίξει οπαδικό επίπεδο…

Παρόλα αυτά οι δυο αυτές προτάσεις δεν είναι και οι μοναδικές, καθώς έχουν υποβληθεί ήδη αρκετές άλλες από εταιρίες και ομίλους, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «συνομιλίες υπάρχουν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Στα πλαίσια των προτάσεων, ξεχωρίζει αυτή που υποβλήθηκε στα μέσα Δεκέμβριου (1η αναφορά https://twitter.com/D__Mitch/status/1338927261962145792) από τον ολλανδικό όμιλο ναυπηγείων Damen Shipyard Group.

Πρόκειται για τον κατασκευαστή των εννιά (κάποτε δέκα) φρεγατών κλάσης ΕΛΛΗ (Kortenaer), πλοίων που υπηρετούν επάξια επί 40 συναπτά έτη, καθώς και του μεγαλύτερου και πιο προηγμένου πλοίου του Λιμενικού Σώματος, του ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ,  που προμηθεύτηκε το ΥΝΑΝΠ το 2014 μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ναυπηγήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να μην χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και παραδόθηκε το 2015.

ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ

O όμιλος Damen διαθέτει περισσότερα από 35 μεγάλα ναυπηγεία και 50 εταιρείες εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 6.500 εμπορικά και πολεμικά πλοία. Η Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), ως ο κύριος προμηθευτής του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας έχει στο ενεργητικό του πάνω από 50 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης ναυτικών μονάδων μάχης και υποστήριξης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα επτά γενιές φρεγάτων και τεσσάρων γενεών υποστηρικτικών πλοίων.

Η DSNS ως ο αρχικός κατασκευαστής των φρεγάτων κλάσης ΕΛΛΗ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προμήθεια μελλοντικών φρεγάτων του ΠΝ  και προτείνει την ναυπήγηση όλων των πλοίων στην Ελλάδα.

Η Damen διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πείρα ναυπήγησης δικών της σχεδίων πλοίων σε ναυπηγεία τρίτων χωρών επιτυγχάνοντας έτσι να συνδυάσει τα πολλαπλά οφέλη της εγχώριας κατασκευής με την υψηλή ποιότητα της ολλανδικής ναυπηγικής τεχνολογίας. Σε πρόσφατα χρόνια έχει ναυπηγήσει  φρεγάτες και πλειάδα πολεμικών σκαφών σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό και την Ινδονησία, που αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως η Ελλάδα και με ναυπηγεία σε κακή κατάσταση. Στη περίπτωση μάλιστα του Μεξικού, το πλοίο που ναυπηγήθηκε εγχώρια, τo 107-μέτρων REFORMADOR, αν και ελάχιστα γνωστό πρόκειται για  το πλέον  τεχνολογικά προηγμένο σκάφος στην Λατινική Αμερική. Είναι δεδομένη λοιπόν η προγενέστερη εμπειρία της εταιρίας σε αντίστοιχα προγράμματα.

Επιπλέον πριν μερικούς μήνες η Damen κέρδισε το διαγωνισμό του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ναυτικού για την κατασκευή 4 (+2) νέων φρεγατών MKS-180 (F126, όπως ονομάστηκαν πρόσφατα) εκτοπίσματος 9.000 τόνων σε ένα πρόγραμμα αξίας 5,5 δις. ευρώ (για τις τέσσερις προϋπολογισμένες Φ/Γ).

Η ολλανδική πρόταση βασίζεται ακριβώς σε έκδοση αυτού του πλοίου που ναυπηγήθηκε για το Μεξικό και την Ινδονησία. Πρόκειται για μια νέα σχεδίαση βασισμένη στην εξαιρετικά επιτυχημένη οικογένεια πολεμικών πλοίων, την SIGMA, που περιλαμβάνει κορβέτες και φρεγάτες, ήδη σε υπηρεσία σε τρία ναυτικά (τα δυο που προαναφέρθηκαν και του Μαρόκου) για ένα σύνολο δέκα μονάδων μέχρι σήμερα. Να υπενθυμίσουμε ότι σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και την Γαλλία, η [email protected] έχει προς το παρόν μοναδικό πελάτη το Γαλλικό Ναυτικό (πέντε πλοία) ενώ η MMSC την Σαουδική Αραβία (τουλάχιστον τέσσερα πλοία).

Η νέα ολλανδική σχεδίαση, όπως υποστηρίζει η εταιρία, αποτελεί φρεγάτα αντίστοιχου μεγέθους με τους κύριους ανταγωνιστές της, είναι σχεδιασμένη για να καλύψει επακριβώς τις ανάγκες του ΠΝ αλλά και η όλη πρόταση συμβαδίζει με την επιδίωξη της κυβέρνησης για ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (και με την επιφύλαξη ότι ένα τέτοιο οπλικό σύστημα δεν μπορεί να κοστολογηθεί εύκολα) το κόστος ανά μονάδα  διαμορφώνεται κάτω από 600 εκατ. ευρώ (που φυσικά απέχει πολύ από… φαντασιώσεις γνωστών κύκλων και… αποκλειστικών αναρτήσεων για €800 εκατ.). Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου πλοίου στην Ελλάδα είναι 4 έτη.

Το νέο πλοίο κωδικοποιείται ως Sigma 11515 HN, έχει ολικό μήκος κάτι λιγότερο από 120 μέτρα και εκτόπισμα σχεδόν 4.000 τόνους. Το πλοίο ενσωματώνει προηγμένα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους (stealth), ενώ η διαμερισματοποίηση, η μόνωση, το σύστημα προστασίας από πυρηνικές, χημικές και βιολογικές απειλές, η διάθεση πολλαπλών συστημάτων ζωτικής σημασίας και η κατανομή της ισχύος παρέχουν υψηλό επίπεδο ικανότητας επιβίωσης σε περίπτωση εχθρικής προσβολής καλύπτοντας τις πιο αυστηρές απαιτήσεις για πολεμικά πλοία.

Οι Ολλανδοί δίνουν αρκετές επιλογές στη διαμόρφωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των φερόμενων όπλων καλύπτοντας  και υπερβαίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις (όποιες) ελληνικές ανάγκες. Η SIGMA HN, ακόμα και στη βασική της διαμόρφωση έχει τόσο συρόμενο σόναρ (VDS) όσο και κύτους, όπου το δεύτερο σύστημα απουσιάζει στην αμερικανική πρόταση. Το πλοίο έχει κύριο πυροβόλο Leonardo των 76 mm σε διαμόρφωση STRALES για αντιμετώπιση εναέριων απειλών με χρήση κατευθυνομένων πυρομαχικών, τορπιλοσωλήνες, δευτερεύοντα πυροβόλα, αντιπυραυλικό σύστημα, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας και χώρο για τουλάχιστον δυο VLS Mk41 με 16 κελιά πίσω από το κύριο πυροβόλο που δύναται να «φιλοξενήσουν» στο σύνολο 64 πυραύλους ESSM Block 1/2 σε τετραπλά κάνιστρα για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Υπογραμμίζεται ότι οι VLS Mk41 είναι  της έκδοσης Strike Length που μπορούν να δεχθούν SM-2  ή και RUM-139 VL-ASROC, εάν αυτό αποτελεί τελικά απαίτηση του ΠΝ). Το συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου είναι επίσης πλήρες αφού διαθέτει και παρεμβολείς. Το πλοίο δύναται να φιλοξενήσει ελικόπτερο τύπου Seahawk ή ΝΗ90 καθώς και αριθμό UAV.

 

Οι Ολλανδοί  υιοθετούν ραντάρ διάταξης σταθερών στοιχειοκεραιών, διαμόρφωση που θεωρούν ότι εξασφαλίζει υψηλό βαθμό ανανέωσης των δεδομένων και εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της αποκάλυψης και ιχνηλάτησης στόχων. Εκτός όμως από τη λειτουργία του ως σύστημα έρευνας αέρος και επιφανείας, το  συγκρότημα ραντάρ λειτουργεί και ως σύστημα ελέγχου πυρός πολλαπλών εμπλοκών για τo σύνολο των πυραύλων που φέρει το πλοίο. Το ραντάρ αυτό οδηγεί στην εξάλειψη των («τυπικά») δύο συστημάτων ελέγχου πυρός για ισάριθμους στόχους που εγκαθίστανται σε πλοία τέτοιου μεγέθους, όπως είναι τα STIR της βασικής έκδοσης. Οι Ολλανδοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ισχύς που εκπεμπόμενου  πυρός περιορίζεται μόνο από το ρυθμό βολής του  εκτοξευτή και τον αριθμό πυραύλων που φέρει το πλοίο! Το σύστημα δεν είναι άλλο από τον διάδοχο του κορυφαίου σήμερα APAR στην έκδοση Block 2. Το πρώτο εξοπλίζει τα υφιστάμενα πλοία αεράμυνας της Ολλανδίας (τέσσερις φρεγάτες LCF), της Γερμανίας (τρεις φρεγάτες F124) και της Δανίας (τρεις φρεγάτες Iver Huitfeldt), ενώ η νεότερη έκδοση θα εξοπλίσει τις νέες φρεγάτες της Ολλανδίας και του Βελγίου προς αντικατάσταση των υπαρχόντων Karel Doorman (M) (εκάστη από δύο φρεγάτες), για τις οποίες  σημειωτέων η Damen είναι επίσης ο κύριος ανάδοχος μετά από διεθνή διαγωνισμό και  της Γερμανίας (4+2=6 φρεγάτες MKS 180/F126).

H σχεδίαση που θα αντικαταστήσει τις Φ/Γ τύπου Μ στο Βελγικό και Ολλανδικό Ναυτικό

Το ίδιο συμβαίνει ή θα συμβεί με τους λοιπούς αισθητήρες του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της ολλανδικής πρότασης καθώς αυτή εμπεριέχει τα ίδια συστήματα με αυτά των σημερινών ή μελλοντικών  γερμανικών και βέλγο-ολλανδικών  φρεγατών με προφανή πλεονεκτήματα ομοιοτυπίας και επιμερισμού κόστους ανάπτυξης σε περισσότερες μονάδες επιφανείας.  To πλαίσιο αυτό, μαζί με άλλες συνέργειες, είναι που -κατά την εταιρία-  οδηγεί σε άκρως ανταγωνιστική τιμή που πλησιάζει σχεδόν το μισό του προϋπολογισμού του ΠΝ ανά μονάδα, που συμπεριλαμβάνει και ολοκληρωμένο πακέτο τεχνικής υποστήριξης (ILS).

Οι Ολλανδοί προτείνουν συστήματα γνωστής φιλοσοφίας στο ΠΝ, κατασκευής της γαλλο-ολλανδικής Thales, που τα προϊόντα της, όπως ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικά και λοιπός εξοπλισμός αλλά και ο «εγκέφαλος» των πλοίων, το σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS στις διάφορες εκδόσεις του, εξοπλίζουν συνολικά 24 πολεμικά στο Στόλο σήμερα, όπως φρεγάτες, πυραυλακάτους και κανονιοφόρους. Η  αναβάθμιση των Φ/Γ κλάσης ΥΔΡΑ  από την Damen θα συντελέσει σε ακόμα μεγαλύτερη ομοιοτυπία.

Είναι γνωστό επίσης πως οι Ολλανδοί διαθέτουν και την καλύτερη ενδιάμεση λύση με τις φρεγάτες κλάσης Karel Doorman (δύο πλοία), επίσης εξοπλισμένων με συστήματα προέλευσης Thales, ουσιαστικά διαδόχους των Φ/Γ κλάσης «S», με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης από το ΠΝ.

Η ολλανδική πρόταση είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και περιέχει ακόμη και σενάριο στο οποίο, εάν το ΠΝ θέλει νωρίτερα πλοία από το έτος αποδέσμευσης των δύο φρεγατών κλάσης Karel Doorman, υπάρχει η επιλογή της κατασκευής δύο κορβετών SIGMA 10514 εντός 2,5 ετών ως ενδιάμεση λύση, ενός δοκιμασμένου και εξαιρετικά επιτυχημένου σχεδίου όπως προαναφέρθηκε.

Η πρόταση της Damen για τις προτεινόμενες φρεγάτες συνοδεύεται από πακέτο χρηματοδότησης με ποσοστό που ξεπέρνα το 80% του ύψους της δυνητικής σύμβασης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται  σε συνεργασία με τον Ολλανδικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο οποίος έχει μεγάλη πείρα στη διευθέτηση δανείων σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω εκτιμάται ότι είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, μεγάλης ευελιξίας στους τύπους διαμορφώσεων προς κάλυψη οποιονδήποτε επειχειρησιακών απαιτήσεων τεθούν, που αξίζει να διερευνηθεί και να της δοθεί το κατάλληλο βάρος.

Δημήτρης Μητσόπουλος, navalanalyses.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

425 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
425 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
zap

Απο που και εως που ειναι οι 2 Μ η καλυτερη ενδιαμεση λυση; Δουλευομαστε; Και πως καλυπτουν την αναγκη (δηλωμενη) του ΠΝ το αεραμυνα περιοχης να την καλυπτει η ενδιαμεση λυση;

Απο που βγαινει οτι οι Μ ειναι η καλυτερη λυση, ποιος το λεει, με βαση ποια στοιχεια; …

Δεν ειμαστε καλα.

CKfurious

Νομίζω πως είναι ορος το πλοίο του διαγωνισμού να έχει επιλεγει από το Ναυτικό της κατασκευάστριας χώρας η από άλλο Νατοϊκό Ναυτικό 
(Dogma Κονοφάγου)
Εάν αυτό ισχύει τότε το πλοίο αυτό δεν μπορεί να επιλεγει

Τώρα το πλοίο είναι TOP από τεχνικής άποψης ιδιαίετερα πακέτο με το APAR  
το 2

Mega σφάλμα η προσπάθεια ναυπήγησης στην Ελλάδα στη κατάσταση που είμαστε

aλλο μειονέκτημα κατά πολλούς είναι τα αμερικανικα όπλα που θα φέρει

MPAMPIS

Εξαίρετο αλλα ανταγωνιστικό της PESCO…

dimitrov

Πολύ δυνατή πρόταση. Με τα όλα της. Χωρίς λατρείες και αγάπες θα την θεωρούσα φαβορί. Έχει κι από ΑΑW άμα ακόμα θέλουμε χωρίς να φορτωθούν οι του ΠΝ κανένα κάτεργο. Αλλά άμα βάλουμε τις αγάπες (γαλλικές κι αμερικάνικες) μέσα δεν …. Δυστυχώς ή ευτυχώς. Δυστυχώς για μένα διότι αυτή και την Α200 τις θεωρώ τις 2 κορυφαίες σχεδιάσεις.

G...

Μακραν η καλυτερη μέχρι τωρα προταση.
Θα ειναι σκανδαλο να παμε στις lcs οταν υπαρχουν τετοιες προσφορες και μαλιστα για εξαιρετικά πλοια και οχι ριο μαρε

Dakota

Ανοίγω μπουκάλι, δεν θα κοιμηθούμε σήμερα.

Nick

Στα χαρτιά πολύ αξιόλογη πρόταση. Με ECM, RAM, 48-64 ESSM B2 (48 αν βάλουμε και ASROC) και Strales, μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία, επιθέσεις κορεσμού.

Constantine

And we have a winner! Ding Ding Ding

Daskalos

4ετια με ναυπήγηση στην Ελλάδα !
1. Θα ξεφύγουμε απο τον χρόνο των 4 ετών και
2. Δεν εχει γραφτεί κάτι για συνεργασία ναυπηγείου με Damen , θα ειναι το 51ο των Ολλανδών ; Πάντως η πρόταση καλύπτει πλήρως ποιοτικά και οικονομικά.

Pyriflegethwn

Δηλαδή παίρνουμε 6 (χωρίς οπλισμό) στα 3,5 δις; Και μένει το >1δις του προϋπολογισμού για οπλισμό και FOS. Η ενδιάμεση λύση φαντάζομαι είναι δωρεάν μόνο στην περίπτωση των “M” αλλά όχι των SIGMA 10514. Αν τα τελευταία δίνονται με τα 400 εκατομμύρια της ενδιάμεσης λύσης μπορούμε να πάρουμε 6 “11515HN” +2 “M”+2 “10514”. Και να ξάφνου πως αντικαθιστάμε όλες τις S σε εύλογο χρόνο και εντός budget!!!!

Factor

Τίμια πρόταση

NikdaGreek

Έρχονται οι Ολλανδοί και προσφέρουν ΟΛΑ , αξιόπιστα πλοία σε καλή τιμή , ναυπήγηση στην Ελλάδα , πολύ καλή ενδιάμεση λύση , πολύ καλό πρόγραμμα upgrade Meko, ευέλικτη χρηματοδότηση.

Η λογική μιλάει ολλανδικά, μακράν την καλύτερη συνολική προσφορά.

massey-ferguson-65

ΤΕΛΕΙΑ ΝΕΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΛΑΤΟΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΙΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ …ΒΕΒΕΟΣ…ΒΕΒΕΟΣ…
ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ 150-200 ΕΚΑΤΟΜ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2 ΕΠΙΠΛΕΩΝ VLS ΓΙΑ 16 SM2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
EAN TO KANOYN AYTO Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΠΡΩΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣΣΣΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΕΝΕΤΑΙ Ο ΑΙ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΣΑΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΠΕΡΝΑΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kK19641970

Κατ’ αρχήν πότε μάθατε για αυτή την πρόταση και βασανίζουμε το μυαλό μας μέρες τώρα με διάφορα σενάρια; Δεύτερον, μόνο και μόνο που είναι κατασκευαστές των S-class τα λέει όλα ( μπορούν να κάνουν σουβλάκι τον αντίπαλο) , ίσως το καλύτερο σκαρί ever. Τρίτον, σκαρί, οπλισμός , ηλεκτρονικά και τιμή σούπερ Τέταρτον ,ενδιάμεση λύση , χρηματοδότηση και ναυπήγηση 100% στην Ελλάδα, μαμάτα όλα.

Αν ήταν στο χέρι μου υπογράφω και τώρα, άντε και καλοτάξιδες.

ΥΓ: Ρε παιδιά της πτήσης μήπως μας κάνετε πλάκα και τσίμπησα σαν χάνος;

Digenis

Και δώρο η μικρή ολλανδεζα .

Θειο van αυτό πόσο πάει μοιρασμένο σε 2 διαφορετικούς ιστούς ?
https://prnt.sc/wgzd2i

Αν μιλαμε για μιση τιμη οπότε 500, βαλε ακομα 250 για τα οπλα ,οποτε παμε στα 750, .Εχουμε μια 250αρα για τροποποιήσεις και τα όπλα των τροποποιήσεων .

Πάντως φαίνεται άκρως ανταγωνιστική προσφορά .Θα τους δαγκωσω τους Γαλλους για το ”μελανι” που εφαγα να γραφω υπερ των Bel αν δεν φερουν σοβαρη προσφορα για 4 πλοια και οχι τις υποεξοπλισμενες Fdi τους !!!

montif74

Οχι άλλο μακέτο..χορτάσαμε! Πάρτε τα αμερικάνικα, αφου το έχετε αποφασίσει και μην μας κουράζετε άλλο.

photographix

Βγαλτε την ναυπηγηση στην Ελλαδα (εκτος αν αγορασουν τα ναυπηγεια οι Ολλανδοι) τιγκαρετε τα νεα σκαφη στους CAMM & CAMM-ER και RAM και υπογραφω

Dimitris_jp

Ενδιαφέρουσα προταση ακουγεται. Αλλα ρε παιδι μου ασχημομουρες ειναι. Αυτη η κλιση που εχει μπροστα στη γεφυρα δεν μου καθεται καλα με τιποτα  :wpds_grin:  :wpds_grin: 

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

Λοιπόν έχουμε και λέμε,

 1. Ραντάρ σταθερής διάταξης, ( ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό ).
 2. τουλάχιστον 2 mk41 ( 48 camm/4 Vl asroc – 32 camm/8 Sm-2 – 64 camm ).
 3. 2 sonar.
 4. 1 ram, στις Sigma υπάρχει και χώρος για δεύτερο ram ή Millenium μπροστά.
 5. 8 nsm/harpoon/exocet ( με χρήματα ίσως γίνεται και 12 ).
 6. Strales
 7. Χάλυβας
 8. Κόστος 2,4 μέχρι 3 δις ( με λίγα καλούδια παραπάνω ).
 9. Η καλύτερη ενδιάμεση λύση
 10. Πότε υπογράφουμε ;
 11. Κάποιοι θα πρέπει να χαμηλώσουν πολύ τις τιμές τους ( Γάλλοι ).
 12. Κάποιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν η να πάρει την πολιτική απόφαση ο Μπάιντεν ( ΑΒ ).
p270

εξαιρετική πρόταση ,ένα πλοιο που τα εχει όλα ,τώρα για την ναυπήγηση εδώ μαλλον κακο θα κανει στους χρόνους παράδοσης
το μεγάλο θέμα ειναι αν τελικά προχωράει η διαδικασία η εχει σκαλώσει

Tjololo

Αξιόλογη πρόταση….πλην όμως παρέχει τεχνολογική υπεροχή έναντι των μελλοντικών Τουρκικών φρεγατών, όπως κάνει η Belharra???

Καλύτερο ραντάρ η Belharra…..Aster 30…..Scalp-Naval…..πώς συγκρίνεται η Ολλανδική πρόταση με αυτά???

ANDREW

Δηλαδή για camm δεν έχουν προτείνει, μόνο essm; Επίσης, εάν υπάρχει χώρος για αλλά 2 κελιά, δεν θα μπορούσαν να είναι 4 sylver a50;

PetranGR

Αν μπει μεψτους 2 mk-41 και ενα RAM θα ειναι πληρεστατο.Το ΠΝ πρεπει να δωσει βαση σε 16 αντιπλοϊκους αντι των 8. Τοσο οι ΤF-2000 οσο και οι αναβαθμισμενες τουρκικες Meko θα φερουν 16

nigozs

Ξεφεύγουμε απο την ουσία η οποία λέγεται, καθυστέρηση !
Το ξαναγράφω:Τα Rafale τα παίρνουμε “αύριο” τα πλοία σε κάποια χρόνια.
Δεν έχει υπογραφεί τίποτα απολύτως μέχρι σήμερα για ΠΝ και ΠΑ !!
Απο τον ειδικό τύπο έχει χυθεί μπόλικο μελάνι σε προβλέψεις, πιθανές επιλογές και δυνατότητες/ανάγκες του ΠΝ.
Απο σχόλια, σε όσα sites δεχονται σχολιασμό γίνεται το “αδιαχώρητο” σχετικά με το τί θα μπορούσε να επιλέξει το ΠΝ.
Χώρια τα εξ αμάξης που διαβάζουν ορισμένοι συντάκτες απο σχολιαστές που κάποιες φορές ανέχονται και εμένα προσωπικά.
Είναι πλέον ανώφελο να ακολουθώ/παρακολουθώ το γαιτανάκι αυτό και να συμμετέχω.
Η πρόβλεψή μου – χωρίς συγκεκριμένα τεχνικά/επιχειρησιακά δεδομένα – αλλά από γεωπολιτικούς και πολιτικούς συνειρμούς (έτσι έχουμε καταντήσει) είναι οτι Belhara και MMSC θα επιλεγούν τελικά (ναι και οι δύο) ενώ η προαίρεση για Γερμανικά υποβρύχια πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί – ίσως για δύο ακόμα.
Θα δείτε που οικονομικά, τα πάντα θα διευθετηθούν στις προμήθειες αυτές με μαγικό τροπο ενώ υποψιάζομαι ακόμα και απο πού θα προέλθουν χρήματα/βοήθεια/δάνεια.
Πλέον, δικά μου σχόλια θα υπάρξουν με τις τελικές επιλογές προμήθειας πλοίων.
Στα υπόλοιπα της Π&Δ θα είμαι παρών όσο αντέχει ο server και οι άνθρωποι που εργάζονται πίσω απο αυτόν.
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΠΛΕΟΝ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ !
Παρατράβηξε το θέμα……

mexicano

Άκρως ανταγωνιστική πρόταση προς την αντίστοιχη της Γαλλίας. Πρακτικά αν αποφασιστεί η short list να μην είναι ανάμεσα στην Sigma11515 και την Belharra-FDI και περιληφθεί για οποιονδήποτε λόγο η MMSC θα είναι έγκλημα. Ισορροπημένη πρόταση από τους Ολλανδούς, ίσως και πιο κοντά σε αυτά που ζητά το ΠΝ για λόγους ομοιοτυπίας του υλικού του. Μόνη αντίρρηση, αν τελικά η πρότασης της Damen κινηθεί στο πνεύμα που περιγράφει το δημοσίευμα, είναι η κατασκευή και των τεσσάρων πλοίων στην Ελλάδα. Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα είναι απαρχαιωμένα και πλήρως απαξιωμένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το απαιτητικό κατασκευαστικό έργο και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Δεν μπορεί, για μια ακόμη φορά, να θυσιαστούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ για τα -άχρηστα- ναυπηγεία που έχουμε (βλ. πως εξελίχθηκαν τα προγράμματα των U214 και των ΤΠΚ Super Vita).

Επίσης, μια διαχρονική απορία που έχω και θα ήθελα μια απάντηση ή από την ptisidiastima ΠΤΗΣΗ ή από κάποιον γνώστη ναυπηγό. Ακούμε και περισσότερο διαβάζουμε, περί φόρτωσης 4 ESSM Block 2 ανά κελί του Mk41,που είναι μια προδιαγραφή του κατασκευαστή. Πότε τα βλήματα block 2 μπήκαν σε υπηρεσία γενικά ανά τον κόσμο και αν ναι από πότε και πόσα Ναυτικά χρησιμοποιούν αυτή τη διαμόρφωση όχι απλά τοποθετώντας 8-16 βλήματα ESSM Block 2 ανά πλοίο, αλλά πολύ περισσότερα. Είναι, δηλαδή, εφικτό να τοποθετούνται μαζικά τετράδες ESSM Block 2; Δηλαδή, σε πλοία -όχι μεγέθους Arleigh Burke, Ticoderonga, ή έστω LCF, Alvaro de Bazan, Hobard, F-124 που είναι ικανού εκτοπίσματος- αλλά σε πλοία 3.000-3.5000 τόνων όπως οι Sigma 11515 ή οι MMSC (μακριά από εμάς και όπου θέλουν ας πάνε) ή και οι τουρκικές ΜΕΚΟ-200 track 2 που έχουν 16 κελιά Μk41 για λόγους βάρους και ισορροπίας είναι πρακτικά εφικτό και ικανό να φορτωθούν 64 βλήματα ή απλά αυτό είναι κάτι θεωρητικά επιτεύξιμο, αλλά πρακτικά και επιχειρησιακά άσκοπο; Μπορούν σχεδιάσεις που εκτοπίζουν λιγότερο από 5.000 τόνους και δεν έχουν ικανό πλάτος και βύθισμα, δηλαδή μεγάλη σταθερότητα να έχουν -και μάλιστα σε καταστάσεις θάλασσας από «6» και πάνω- τόσο βαρείς φόρτους μάχης, όπως 64 βλήματα ESSM Block 2;

George

Ολα καλά εκτός από τη ναυπήγηση στην Ελλάδα
Αν αυτή γινόταν στη Ρουμανία θα ήταν τέλεια πρόταση και ας δώσουν βιομηχανικό έργο στα ναυπηγεία της Ελλάδας που όμως να αφορά άλλα προγράμματα για άλλες χώρες (κατά προτίμηση για τη Τουρκία) όπως η κατασκευή τμημάτων πλοίων

Ameinias

Μεσιέ Μακρόν, σου έβαλαν δύσκολα οι Ολλανδοί… η κυοφορούμενη πρόταση των Γάλλων είναι απλά ανεπαρκής σε σχέση με την Ολλανδική… μεγάλη η χρηματική διαφορά… πας για 6 μονάδες με τις 2 σε διαμόρφωση AAW… αν δεν έρθει κάτι σε δωράκι Mirage 2000-5F δύσκολα, πολύ δύσκολα για τους Φραντσέζους…

aposexint

Φαίνεται μια πολυ καλη, πληρης λυση για το ΠΝ. Δεν νομίζω ότι μπορουν να υπάρξουν πολλες ενστάσεις για την ποιοτητα θα φέρει στο ΠΝ

B-2SpiritPilot

Κύριοι επιτέλους! Είναι δυνατόν να μας βγάζουν ασπροπρόσωπους οι Ολλανδοι με πλοία που είναι 40-45 χρονών, και εμείς να… Και όπως αναφέρετε στο αρθρο “καλύπτοντας και υπερβαινοντας τις ελληνικές ανάγκες”

massey-ferguson-65

Tα λόγια είναι περιττά ,αφήνω την φαντασία σας να δουλέψει και να ονειρευτεί!!!!!!ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ!!!!!

SIGMA11515_zps724ca009.png
Bridger

Αρτιότατη λύση, τεχνικά και οικονομικά. Συντάσσομαι πλήρως με την ιδέα απόκτησης επιπλέον των 4 μονάδων (τουλάχιστον 6), αξιοποιώντας πλήρως τις βέλτιστες οικονομικά προσφορές. Περιμένω να δημοσιευτούν περισσότερες πληροφορίες και για τα βρετανικά πλοία, αλλά νομίζω ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα εύκολα θα την κατέτασα ως μία από τις καλύτερες δύο επιλογές, αφήνοντας όλα τα πολιτικά κριτήρια εκτός.

massey-ferguson-65

Για να την δείτε την εικόνα που ανέβασα σε καλύτερη ανάλυση πατήστε επάνω της
ή επισκεφθείτε τον ακόλουθο υπερσυνδεσμο :

http://www.shipbucket.com/forums/viewtopic.php?t=5730

Mirage

Ολλανδία. – ΗΠΑ 5-0 με κάτω τα χέρια. Περιμένω και τους Γερμανούς για να δούμε ωραίο τελικό. Οι Γάλλοι δεν είναι τρίτοι γιατί περνούμε Rafale ( και θα ξαναπάρουμε ) όσο για τους φίλους μας τους “περαμερητες” χαμένους δεν τους λες …. αναβάθμιση F-16 θα μας φορτώσουν και το ιπτάμενο μπιφτέκι ( βλ. F35 ) όλοι θα πάρουν φραγκακια από μας. Καλή χρονιά σε όλους !!!

Tazos

Και κάπου εδώ έρχονται οι Ολλανδοί και προσφέρουν το αυτονόητο, ένα πλοίο κομμένο και ραμένο στα μέτρα του Π.Ν. , επιτέλους θα έλεγα γιατί τόσο καιρό κοιτούσαμε τι βολεύει τους άλλους. Οπότε έχουμε
Πλοίο πολλαπλών ρόλων όπως το θέλει το ΠΝ. Δυνατότητα αποστολών AAW με 12 SM2 και 16 ESSM. Τί έχει να πέι άραγε η Belhara με τους μόνο 16 πυραύλους;
Σταθερής κεραίας AESA radar για να βρίσκει τα πάντα σε πραγματικό χώρο και να καθοδηγεί πολλούς πυραύλους, τί έχει να πεί άραγε το MMSC με μονο περιστρεφόμενο ρανταρ;
Όλη η σουήτα ηλεκρτονικών που χρειαζόμαστε απο την Thales (Signal) που έχει επενδύσει στην Ελλάδα και έχει ολόκληρη βιομηχανική μονάδα που θα μπορούσε να ενισχυθεί.
Και το καλύτερο είναι πως με τον υπάρχον εξοπλισμό θα μπορούσε να ναυπηγηθεί μια τροποποιημένη έκδοση με 3-4 MK41 σαν πραγματική πλατφόρμα AAW.
4 Sigma Γενικής χρήσης+4 Μεκο εκσυγχρονισμένες γενικής χρήσης+2 Sigma AAW+2 M+2S είναι ένας στόλος που στέκεται άνετα το 2035 με το ελάχιστο κόστος χρήσης.

Antonis_Loukas

Μερικές παρατηρήσεις…

α) Πρακτικά, ‘ενδιάμεση’ λύση(στη λογική της άμεσης ενίσχυσης) δεν προσφέρεται… Φυσικά, δεν φταίνε οι ολλανδοί που εμείς πετάμε χαρταετό… Οι Μ, μάλλον αργούν και φυσικά δεν είναι τα άμεσα αξιοποιήσιμα κελεπούρια που υπονοεί ο αρθρογράφος…

β) Με το να βάζουμε από το ‘παράθυρο’, υποψηφιότητες σαν τις MMSC, τελικά πυροβολούμε τα πόδια μας, μιας και όλοι οι διεκδικητές, κινούνται με βάση το minimum των ικανοτήτων και το χαμηλότερο κόστος… Λογικό βέβαια… Όταν ο ευνοούμενος ανταγωνισμός προσφέρει fiatακι, δεν πας να τον ανταγωνιστείς με volvo… Κατεβάζεις πχ skoda. Τα αποτελέσματα των μεθοδεύσεων μας, είναι η προσφορά ενός πλοίου σαφώς καλύτερου από τις MMSC, αλλά χειρότερου από αυτό που έχει ανάγκη το ΠΝ. Ειδικά στα πλαίσια της Eurocorvette των 110 m μήκους/15 πλάτους και 3000 τόνων εκτοπίσματος. Το ΠΝ, αν πάει σε ολλανδική λύση, θα πρέπει να δει κάτι σε SIGMA 12516 ή 12517, ώστε να δικαιολογείται και η απόκτηση eurocorvettes. Διαφορετικά, η διαφορά είναι υπερβολικά μικρή ώστε να δικαιολογούνται 2 ξεχωριστές κλάσεις. Επίσης, θα πρέπει να φέρουν πυραύλους για AAW(SM-2 BLOCKIIIC/ASTER-30/CAMM-ER κλπ). Τώρα, αν θέλουμε 32 κελιά ή 16 αρκούν ή αν θα έπρεπε να πιέσουμε για πυροβόλο των 127 αντί 76mm, ας το κρίνει το ΠΝ.

kvanas78

Μου προκαλει εντυπωση γιατι επιλεγουν αμερικανικα οπλα ενω τα υπολοιπα ολα ειναι thales netherland. Δηλαδη με την μητρικη thales της γαλλιας εχουν κοντρα η δεν αποδεσμευουν οι γαλλοι τα οπλα(scalp naval-aster) ωστε να προωθησουν τα δικα τους σχεδια? Το μεγαλυτερο παντως πλεονεκτημα της προτασης ειναι οτι δεν κακοκαρδιζουμε κανεναν απο τους 2 (ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ) επιλεγοντας τους ολλανδους αλλα αντιθετα δειχνουμε οτι αντιμετωπισαμε την προμηθεια αυτη σαν σοβαρο κρατος με κριτηρια πρωτιστως επιχειρησιακα.Τελος θα ηθελα να ρωτησω αν σε σχεδιαση <<ουδετερη>> μπορουν να συνηπαρξουν MK41 k A70 (3 α70 για 16 αστερ 30 κ 8 σκαλπ κ 1mk41 για 32 essm)?

tnt-am

Αντικειμενικά η Damen προσφέρει την πιο αξιόπιστη, πετυχημένη και δοκιμασμένη λύση και μιλάμε για Ναυπηγικο κολοσσό.

Αν ισχύουν και οι τιμές που γράφονται τότε περισσεύουν και για 2 κορβετες.
Το θέμα είναι τι όπλα θα επιλεγούν;
Η γνώμη μου είναι Ευρωπαϊκά, κυρίως ASTER/CAMM(er) ,δεν νοείται να πάμε σε σύγχρονη Φρεγάτα χωρίς αυτούς. Όχι ότι είναι άσχημοι οι SM2 αλλά Επιχειρησιακά και πολιτικά μας συμφέρει η επιλογή Γαλλικών όπου δνε θα έχουμε θέματα μελλοντικών αναβαθμίσεων, τουρκικές γκρίνιες για ισοδύναμα κτλ.

CKfurious

Ξαναδιαβάζοντας το άρθρο

Έχουμε καμια πληροφορία για το τι προωστικό προτείνουν οι Ολλανδοί με το συγκεκριμένο πλοίο??

dk137

Αν στα 600εκ περιλαμβάνονται 2 MK41, RAM και όσα αναφέρει το άρθρο, η προσφορά είναι αρκετά καλή. Σίγουρα βγάζει εκτός τους Αμερικάνους και θα δούμε τι θα πούνε και οι Γάλλοι.

THAN

Αυτή μάλιστα είναι προτασάρα…
Εξαιρετικό stelth σκαρί
Ισχυρο ρανταρ
Πολυ καλός οπλισμός
Ανθυποβρυχιακες δυνατότητες
Οικονομικές
FOS ,γενναία χρηματοδότηση
Τεράστια εμπειρία του κατασκευαστη
Πολυ καλή ενδιάμεση λυση …ε τι αλλό θέλουμε?
Το μόνο αρνητικό η εμμονή μας για ναυπήγηση στην Ελλάδα…αλλά σε αυτό φταίμε εμεις..
Αν ηταν στο χέρι θα υπέγραφα αμέσως..

Nile_Returns

Ναι σε όλα για τις μικρές Ολλανδέζες!!! Τις θέλουμε, τις αγαπάμε και τις εμπιστευόμαστε!!!

panos

Από τις διαρροές των τελευταίων ημερών, υποψιάζομαι ότι οι Γάλλοι τα έμαθαν τα μαντάτα!

Προς του φίλτατους Ολανδούς … μην δίνεται σημασία στο ότι το ΠΝ έκατσε και άκουσε πρόταση για τις LCS/MMSC και υποβαθμίζεται την πρότασή σας.

Ξέρετε τι θέλει το ΠΝ, αυτό που βγάζετε στους 6000tn, όπως και ξέρετε πολύ καλα ότι με δεδομένα τα συστήματα που βάζετε στην “Sigma” των 4000tn, η διαφορα κοστους θα είναι πολύ μικρή κάτω από 15%.

ARISTOMAXOS

Σαν πρόταση είναι πολύ καλή, και η ενδιάμεση λύση είναι καλή αφού οι Μ είναι καλύτερες από τις S όπως και να έχει. Αλλά μάλλον το πρόβλημα εδώ θα είναι η διπλωματία των εξοπλισμών και η Ολλανδία σίγουρα δεν έχει το ειδικό βάρος Γάλλων ή Αμερικανών οπότε μάλλον φάτε μάτια ψάρια.
Οπότε πίσω πάλι στα γνωστά μπελαρα και αλουμινοτρατα.

Εδώ πάλι θα προτείνω να ξαναδούμε τις FREMM, το Μαρόκο 1 την πήρε με 470 εκατομμύρια, με ένα έξτρα RAM, ίσως και και μια οκτάδα παραπάνω exoset ή όποιον άλλων θέλει το ναυτικό θα είναι τούμπανο, πόσο παραπάνω να μας κοστίσει για 4 με 6 πλοία?

Πολλά σκάφη, μικρό ρίσκο, υποστήριξη για πολλά πολλά χρόνια, σούπερ εύκολη σε παραμετροποίηση για διάφορους ρόλους. Φτιάξε ότι θες, ASW ναι βγαίνει, γενικής χρήσης θες ναι και έτσι βγαίνει, αμυνα περιοχης και τέτοιες έχουμε ότι θέλουμε βάζουμε σε αυτό το πλοίο.

Τι άλλο θέλουμε? ρωτώ συνάδελφοι μου στην τρέλα.

niknik

Οντως η προταση ακουγεται πολυ καλη.Αυτο που μενει να εξακρυβωθει ειναι η τιμη.
Αλλα αυτο που δε καταλαβα ειναι απο ποτε μια φρεγατα με 16 κελια ειναι φρεγατα ΑΑ…16 κελια εχουν και οι Μ που ειναι 35 ετων.Οταν θελουμε εν ετη 2021 να μιλαμε για φρεγατες με Αεραμυνα περιοχης,τοτε μιλαμε τουλαχιστον για 24,αν οχι για 32 κελια. Μιλαμε για πυραυλους μεγαλης εμβελειας,οπως Aster 30-SM2. Οι πρωτοι αποδεσμευονται σιγουρα παντως.
Οι πληροφοριες παντως απο τη Γαλλικη μερια μιλανε για 2 Belharra HN και 2 Belharra FDI με κοστος ισως και λιγοτερο απο 3.5 δις. Με αποδεσμευση παντος τυπου οπλου,πραγμα που ΔΕΝ το κανουν οι αμερικανοι. Εκσυγχρονισμο ΜΕΚΟ και ενδιαμεση λυση,μαλον 2 αναβαθμισμενες Lafa.

Ulysses

Η Ολλανδία προσφέρει κορυφαία ηλεκτρονικά σε μικρό εκτόπισμα αντίστοιχο των Μπελάρα. STRALES RAM block2 ESSM block2 2 πυροβόλα 40mm με air burst βολίδεs και με δυνατότητα χρήσης sm-2.Θεωρώ πολύ χαμηλή τιμή τα 600εκατ με όπλα και υποστήριξη. Βασικό επίσης θεωρώ και τον χρόνο ναυπήγησης. Ισως θα ήταν καλύτερα η ταυτόχρονη ναυπήγηση σε Ολλανδία και Ελλάδα.Ελπίζω σε ισχύ μηχανοστασίου άνω των 60.000 ίππων Σαν ενδιάμεση λύση οι δύο Ολλανδικές Μ class λίγα έχουν να προσφέρουν χωρίς την αγορά των αντίστοιχων βελγικών M class.Ισως έχει νόημα η ανταλλαγή τους με τρεις πορτογαλικές ΜΕΚΟ200 εαν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

SAAB

Πραγματικά αξιόλογη πρόταση άσχετα από τις προτιμήσεις του καθενός. Όποια προτίμηση και να έχει κάποιος, εάν επιλεγεί η DAMEN δεν θα μας κακοφανεί.

Εάν αληθεύουν τα 600 εκατομμύρια ανά πλοίο με εξοπλισμό όπως τον θέλουμε, τότε παίρνουμε 8 καινούργια πλοία + 2 ενδιάμεση + 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ = 14 φρεγάτες στην τιμή που θα παίρναμε 4+2+4=10. Είμαστε κομπλέ νομίζω με τους Ολλανδούς αλλά δεν χάνουμε τίποτα να απευθυνθούμε και σε Σκανδιναβία, Ν. Κορέα και Ιαπωνία για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος.

Το ότι μας δίνουν νέα σχεδίαση στα μέτρα μας, όπως και οπλισμό, χωρίς να μας ζητάνε επιπλέον χρεώσεις ανάπτυξης και προσθήκης εξοπλισμού, αυτομάτως τους κάνει φαβορί.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχουν πλοία να δοθούν άμεσα, εάν υποθέσουμε ότι θα τελειώσουμε εντός του 2021 όλες τις διαδικασίες.

Η πρόταση προχωράει ένα βήμα μπροστά από τις Αγγλικές οι οποίες είχαν καλή τιμή αλλά φτωχό εξοπλισμό.

Αλήθεια, η DΑMEN με 35 ναυπηγεία δεν μπορεί να χτίσει ταυτόχρονα 8 φρεγάτες που χρειαζόμαστε; Εάν δεν έχει άμεσα πλοία να μας προσφέρει θα πρέπει να ζητήσουμε ως αντιστάθμισμα και την γρηγορότερη περάτωση των ναυπηγήσεων.

Το να μας χτίσουν 2 καινούριες κορβέτες αντί για τις Μ μου άρεσε.

Vassilis13

Ελεος πια με τους ξεπερασμένους εσσμ κ εσσμ2…η πεσκο μας δειχνει το δρομο με εξοσετ3 κ αστερ 30.
Μπελ κ τελος

Ανταγωνιστικη πρόταση ΑΛΛΑ…. χανει λίγο στην ενδιάμεση λύση. Οι Μ είναι πολύ καλή σαν επιλογή για ενδιάμεση λυση αλλα πότε θα είναι διαθεσιμη; Το 2024; Μα το 2025 θα παραλαμβάνουμε τα καινούργια πλοία είτε είναι γαλλικά ή ολλανδικά ή αμερικανικα. Να είμαστε ξεκάθαροι την ενδιάμεση λύση την έβαλε το ΠΝ όχι απλά γιατί χρειαζόμαστε πλοία να προστεθούν στα καινούργια ώστε ν φύγουν οι S αλλα γιατί χρειαζόμαστε πλοία ΤΩΡΑ ή το συντομότερο. Αν δεν μπορούν να τις δώσουν νωρίτερα τότε ενδιάμεσες λύσεις με άμεση παράδοση έχουν οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί (προφανώς αν δίνουν TICO αλλιώς δεν υπάρχει ούτε αμερικανική προταση) και ίσως οι Βρετανοί αλλα περιμένουμε να τους ακούσουμε κι αυτους.

Μαζί με την υπογραφή των Rafale ας περιμένουμε και την τελευταία βελτιωμένη πρόταση των Γάλλων, εκεί γύρω στις 20 Ιανουαριου

photographix

Η ολλανδική πρόταση είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και περιέχει ακόμη και σενάριο στο οποίο, εάν το ΠΝ θέλει νωρίτερα πλοία από το έτος αποδέσμευσης των δύο φρεγατών κλάσης Karel Doorman, υπάρχει η επιλογή της κατασκευής δύο κορβετών SIGMA 10514 εντός 2,5 ετών ως ενδιάμεση λύση, ενός δοκιμασμένου και εξαιρετικά επιτυχημένου σχεδίου όπως προαναφέρθηκε.

Σε ποσα χρονια απο τωρα αποδεσμευονται οι Μ; 3; …. Κατι σε 2021 δεν υπαρχει ; …. Τι ειδους ενδιαμεση ειναι αυτη; …..

harval

Ο μονος λογος που θα υπερτερουσαν οι Γαλλοι ειναι οι εξαιρετικα φιλικες συμμαχικες σχεσεις μας. Και μαλιστα με την υπογραφη συμφωνιας στρατιωτικης στηριξης. Οχι λογια του αερα.
Απο εκει και περα αν αυτη η προταση στηριζεται σε καλες δημοσιογραφικες πληροφοριες (και το naval analyses ειναι εγκυρο μεσο) και ειναι πραγματικη ,τοτε νομιζω οτι εχουμε να κανουμε με εξαιρετικη προταση.
Θετικα.
Damen – Kortenaer “S” και οτι αυτο σημαινει
πολυ υψηλη αντοχη-προστασια-επιβιωσιμοτητα σκαριου.
Ταχυτητα κατασκευης πρωτου πλοιου.
Διπλη δυνατοτητα αποκτησης ενδιαμεσης (“Μ” και 10514) ειτε συνδιασμος των δυο.
Ευελικτος τροπος πληρωμης
Ομοιογενεια ηλεκτρονικων σχεδον στο συνολο του στολου.(με εκσυγχρονισμο Μεκο)
Και βεβαια πολυ καλα οπλισμενο. Με ολα τα καλουδια. Και δυνατοτητα να χαρουν οι κολλημένοι με AAW καθως 1-2 μοναδες μπορουν να φερουν SM 2
Τι αλλο να ζητησεις???
Στο μονο που υπερτερουν οι Μπελαρα ειναι στους Aster 30. Τωρα αν στηριζουμε την νικη μας στις θαλασσες σε 8 Αστερ σε 2 πλοια …δεν ξερω τι να πω.
Οι Scalp Naval ειναι αχρειαστοι επι πλοιου. Το μονο που θα καταφερουν ειναι να μετατρέψουν το πλοιο στον απολυτο πρωτο στοχο της Τουρκιας.

Ειπαμε …το μονο δυνατο χαρτι των Γαλλων ειναι το κατα ποσο θελουν να αναβαθμίσουν τις σχεσεις μας στο ανωτατο επιπεδο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...