17.1 C
Athens
Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

- Advertisement -

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων μέσω προγραμμάτων υποστήριξης και εκσυγχρονισμού σε ένα αγώνα να ανακτηθεί η υστέρηση πολλών χρόνων υπό την απειλή των τουρκικών διεκδικήσεων.

Κορυφαία ανάμεσα στις προσπάθειες αυτές συγκαταλέγεται η ανανέωση των μεγάλων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), που περιλαμβάνει -ως γνωστόν- την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, τον ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής) των τεσσάρων φρεγατών κλάσης  ΥΔΡΑ (MEKO-200HN) και την λεγόμενη ενδιάμεση λύση, δηλαδή την -ει δυνατόν- απόκτηση μικρού αριθμού μεταχειρισμένων πολεμικών τόσο για κάλυψη επείγουσων αναγκών όσο και του κενού που θα δημιουργηθεί από τον δεξαμενισμό για αναβάθμιση των Φ/Γ κλάσης ΥΔΡΑ .

Σύμφωνα τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ η προμήθεια θα γίνει μετά την αξιολόγησης ανταγωνιστικών προσφορών, ενώ επιθυμία είναι ο προμηθευτής των νέων φρεγατών που θα επιλεγεί να καλύψει και την αναβάθμιση αλλά και την ενδιάμεση λύση. Μια τέτοια προμήθεια, βάσει νόμου, σημαίνει προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού. Παραταύτα έως σήμερα δεν υπάρχει τέτοια εξέλιξη και εξετάζεται όπως φαίνεται απευθείας διακρατική συμφωνία.

Η προμήθεια αυτή έχει αναλυθεί εκτεταμένα,  αφού πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκτιμώμενης αξίας 5 δις. ευρώ. Επίκεντρο της συζήτησης στα ΜΜΕ είναι η επιλογή του νέου τύπου φρεγάτας και το «δίπολο» γαλλική [email protected]/FDI της Naval Group ή αμερικάνικη MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) της Lockheed Martin) που κυριολεκτικά έχει αγγίξει οπαδικό επίπεδο…

Παρόλα αυτά οι δυο αυτές προτάσεις δεν είναι και οι μοναδικές, καθώς έχουν υποβληθεί ήδη αρκετές άλλες από εταιρίες και ομίλους, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «συνομιλίες υπάρχουν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Στα πλαίσια των προτάσεων, ξεχωρίζει αυτή που υποβλήθηκε στα μέσα Δεκέμβριου (1η αναφορά https://twitter.com/D__Mitch/status/1338927261962145792) από τον ολλανδικό όμιλο ναυπηγείων Damen Shipyard Group.

Πρόκειται για τον κατασκευαστή των εννιά (κάποτε δέκα) φρεγατών κλάσης ΕΛΛΗ (Kortenaer), πλοίων που υπηρετούν επάξια επί 40 συναπτά έτη, καθώς και του μεγαλύτερου και πιο προηγμένου πλοίου του Λιμενικού Σώματος, του ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ,  που προμηθεύτηκε το ΥΝΑΝΠ το 2014 μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ναυπηγήθηκε σε χρόνο ρεκόρ για να μην χαθεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και παραδόθηκε το 2015.

ΠΑΘ ΓΑΥΔΟΣ

O όμιλος Damen διαθέτει περισσότερα από 35 μεγάλα ναυπηγεία και 50 εταιρείες εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 6.500 εμπορικά και πολεμικά πλοία. Η Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS), ως ο κύριος προμηθευτής του Βασιλικού Ναυτικού της Ολλανδίας έχει στο ενεργητικό του πάνω από 50 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης ναυτικών μονάδων μάχης και υποστήριξης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα επτά γενιές φρεγάτων και τεσσάρων γενεών υποστηρικτικών πλοίων.

Η DSNS ως ο αρχικός κατασκευαστής των φρεγάτων κλάσης ΕΛΛΗ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προμήθεια μελλοντικών φρεγάτων του ΠΝ  και προτείνει την ναυπήγηση όλων των πλοίων στην Ελλάδα.

Η Damen διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πείρα ναυπήγησης δικών της σχεδίων πλοίων σε ναυπηγεία τρίτων χωρών επιτυγχάνοντας έτσι να συνδυάσει τα πολλαπλά οφέλη της εγχώριας κατασκευής με την υψηλή ποιότητα της ολλανδικής ναυπηγικής τεχνολογίας. Σε πρόσφατα χρόνια έχει ναυπηγήσει  φρεγάτες και πλειάδα πολεμικών σκαφών σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό και την Ινδονησία, που αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως η Ελλάδα και με ναυπηγεία σε κακή κατάσταση. Στη περίπτωση μάλιστα του Μεξικού, το πλοίο που ναυπηγήθηκε εγχώρια, τo 107-μέτρων REFORMADOR, αν και ελάχιστα γνωστό πρόκειται για  το πλέον  τεχνολογικά προηγμένο σκάφος στην Λατινική Αμερική. Είναι δεδομένη λοιπόν η προγενέστερη εμπειρία της εταιρίας σε αντίστοιχα προγράμματα.

Επιπλέον πριν μερικούς μήνες η Damen κέρδισε το διαγωνισμό του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ναυτικού για την κατασκευή 4 (+2) νέων φρεγατών MKS-180 (F126, όπως ονομάστηκαν πρόσφατα) εκτοπίσματος 9.000 τόνων σε ένα πρόγραμμα αξίας 5,5 δις. ευρώ (για τις τέσσερις προϋπολογισμένες Φ/Γ).

Η ολλανδική πρόταση βασίζεται ακριβώς σε έκδοση αυτού του πλοίου που ναυπηγήθηκε για το Μεξικό και την Ινδονησία. Πρόκειται για μια νέα σχεδίαση βασισμένη στην εξαιρετικά επιτυχημένη οικογένεια πολεμικών πλοίων, την SIGMA, που περιλαμβάνει κορβέτες και φρεγάτες, ήδη σε υπηρεσία σε τρία ναυτικά (τα δυο που προαναφέρθηκαν και του Μαρόκου) για ένα σύνολο δέκα μονάδων μέχρι σήμερα. Να υπενθυμίσουμε ότι σε ότι αφορά τις ΗΠΑ και την Γαλλία, η [email protected] έχει προς το παρόν μοναδικό πελάτη το Γαλλικό Ναυτικό (πέντε πλοία) ενώ η MMSC την Σαουδική Αραβία (τουλάχιστον τέσσερα πλοία).

Η νέα ολλανδική σχεδίαση, όπως υποστηρίζει η εταιρία, αποτελεί φρεγάτα αντίστοιχου μεγέθους με τους κύριους ανταγωνιστές της, είναι σχεδιασμένη για να καλύψει επακριβώς τις ανάγκες του ΠΝ αλλά και η όλη πρόταση συμβαδίζει με την επιδίωξη της κυβέρνησης για ναυπήγηση των πλοίων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας (και με την επιφύλαξη ότι ένα τέτοιο οπλικό σύστημα δεν μπορεί να κοστολογηθεί εύκολα) το κόστος ανά μονάδα  διαμορφώνεται κάτω από 600 εκατ. ευρώ (που φυσικά απέχει πολύ από… φαντασιώσεις γνωστών κύκλων και… αποκλειστικών αναρτήσεων για €800 εκατ.). Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του πρώτου πλοίου στην Ελλάδα είναι 4 έτη.

Το νέο πλοίο κωδικοποιείται ως Sigma 11515 HN, έχει ολικό μήκος κάτι λιγότερο από 120 μέτρα και εκτόπισμα σχεδόν 4.000 τόνους. Το πλοίο ενσωματώνει προηγμένα χαρακτηριστικά απόκρυψης του ίχνους (stealth), ενώ η διαμερισματοποίηση, η μόνωση, το σύστημα προστασίας από πυρηνικές, χημικές και βιολογικές απειλές, η διάθεση πολλαπλών συστημάτων ζωτικής σημασίας και η κατανομή της ισχύος παρέχουν υψηλό επίπεδο ικανότητας επιβίωσης σε περίπτωση εχθρικής προσβολής καλύπτοντας τις πιο αυστηρές απαιτήσεις για πολεμικά πλοία.

Οι Ολλανδοί δίνουν αρκετές επιλογές στη διαμόρφωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των φερόμενων όπλων καλύπτοντας  και υπερβαίνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις (όποιες) ελληνικές ανάγκες. Η SIGMA HN, ακόμα και στη βασική της διαμόρφωση έχει τόσο συρόμενο σόναρ (VDS) όσο και κύτους, όπου το δεύτερο σύστημα απουσιάζει στην αμερικανική πρόταση. Το πλοίο έχει κύριο πυροβόλο Leonardo των 76 mm σε διαμόρφωση STRALES για αντιμετώπιση εναέριων απειλών με χρήση κατευθυνομένων πυρομαχικών, τορπιλοσωλήνες, δευτερεύοντα πυροβόλα, αντιπυραυλικό σύστημα, 8 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας και χώρο για τουλάχιστον δυο VLS Mk41 με 16 κελιά πίσω από το κύριο πυροβόλο που δύναται να «φιλοξενήσουν» στο σύνολο 64 πυραύλους ESSM Block 1/2 σε τετραπλά κάνιστρα για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Υπογραμμίζεται ότι οι VLS Mk41 είναι  της έκδοσης Strike Length που μπορούν να δεχθούν SM-2  ή και RUM-139 VL-ASROC, εάν αυτό αποτελεί τελικά απαίτηση του ΠΝ). Το συγκρότημα ηλεκτρονικού πολέμου είναι επίσης πλήρες αφού διαθέτει και παρεμβολείς. Το πλοίο δύναται να φιλοξενήσει ελικόπτερο τύπου Seahawk ή ΝΗ90 καθώς και αριθμό UAV.

 

Οι Ολλανδοί  υιοθετούν ραντάρ διάταξης σταθερών στοιχειοκεραιών, διαμόρφωση που θεωρούν ότι εξασφαλίζει υψηλό βαθμό ανανέωσης των δεδομένων και εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της αποκάλυψης και ιχνηλάτησης στόχων. Εκτός όμως από τη λειτουργία του ως σύστημα έρευνας αέρος και επιφανείας, το  συγκρότημα ραντάρ λειτουργεί και ως σύστημα ελέγχου πυρός πολλαπλών εμπλοκών για τo σύνολο των πυραύλων που φέρει το πλοίο. Το ραντάρ αυτό οδηγεί στην εξάλειψη των («τυπικά») δύο συστημάτων ελέγχου πυρός για ισάριθμους στόχους που εγκαθίστανται σε πλοία τέτοιου μεγέθους, όπως είναι τα STIR της βασικής έκδοσης. Οι Ολλανδοί αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ισχύς που εκπεμπόμενου  πυρός περιορίζεται μόνο από το ρυθμό βολής του  εκτοξευτή και τον αριθμό πυραύλων που φέρει το πλοίο! Το σύστημα δεν είναι άλλο από τον διάδοχο του κορυφαίου σήμερα APAR στην έκδοση Block 2. Το πρώτο εξοπλίζει τα υφιστάμενα πλοία αεράμυνας της Ολλανδίας (τέσσερις φρεγάτες LCF), της Γερμανίας (τρεις φρεγάτες F124) και της Δανίας (τρεις φρεγάτες Iver Huitfeldt), ενώ η νεότερη έκδοση θα εξοπλίσει τις νέες φρεγάτες της Ολλανδίας και του Βελγίου προς αντικατάσταση των υπαρχόντων Karel Doorman (M) (εκάστη από δύο φρεγάτες), για τις οποίες  σημειωτέων η Damen είναι επίσης ο κύριος ανάδοχος μετά από διεθνή διαγωνισμό και  της Γερμανίας (4+2=6 φρεγάτες MKS 180/F126).

H σχεδίαση που θα αντικαταστήσει τις Φ/Γ τύπου Μ στο Βελγικό και Ολλανδικό Ναυτικό

Το ίδιο συμβαίνει ή θα συμβεί με τους λοιπούς αισθητήρες του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της ολλανδικής πρότασης καθώς αυτή εμπεριέχει τα ίδια συστήματα με αυτά των σημερινών ή μελλοντικών  γερμανικών και βέλγο-ολλανδικών  φρεγατών με προφανή πλεονεκτήματα ομοιοτυπίας και επιμερισμού κόστους ανάπτυξης σε περισσότερες μονάδες επιφανείας.  To πλαίσιο αυτό, μαζί με άλλες συνέργειες, είναι που -κατά την εταιρία-  οδηγεί σε άκρως ανταγωνιστική τιμή που πλησιάζει σχεδόν το μισό του προϋπολογισμού του ΠΝ ανά μονάδα, που συμπεριλαμβάνει και ολοκληρωμένο πακέτο τεχνικής υποστήριξης (ILS).

Οι Ολλανδοί προτείνουν συστήματα γνωστής φιλοσοφίας στο ΠΝ, κατασκευής της γαλλο-ολλανδικής Thales, που τα προϊόντα της, όπως ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικά και λοιπός εξοπλισμός αλλά και ο «εγκέφαλος» των πλοίων, το σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS στις διάφορες εκδόσεις του, εξοπλίζουν συνολικά 24 πολεμικά στο Στόλο σήμερα, όπως φρεγάτες, πυραυλακάτους και κανονιοφόρους. Η  αναβάθμιση των Φ/Γ κλάσης ΥΔΡΑ  από την Damen θα συντελέσει σε ακόμα μεγαλύτερη ομοιοτυπία.

Είναι γνωστό επίσης πως οι Ολλανδοί διαθέτουν και την καλύτερη ενδιάμεση λύση με τις φρεγάτες κλάσης Karel Doorman (δύο πλοία), επίσης εξοπλισμένων με συστήματα προέλευσης Thales, ουσιαστικά διαδόχους των Φ/Γ κλάσης «S», με δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης από το ΠΝ.

Η ολλανδική πρόταση είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και περιέχει ακόμη και σενάριο στο οποίο, εάν το ΠΝ θέλει νωρίτερα πλοία από το έτος αποδέσμευσης των δύο φρεγατών κλάσης Karel Doorman, υπάρχει η επιλογή της κατασκευής δύο κορβετών SIGMA 10514 εντός 2,5 ετών ως ενδιάμεση λύση, ενός δοκιμασμένου και εξαιρετικά επιτυχημένου σχεδίου όπως προαναφέρθηκε.

Η πρόταση της Damen για τις προτεινόμενες φρεγάτες συνοδεύεται από πακέτο χρηματοδότησης με ποσοστό που ξεπέρνα το 80% του ύψους της δυνητικής σύμβασης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται  σε συνεργασία με τον Ολλανδικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο οποίος έχει μεγάλη πείρα στη διευθέτηση δανείων σε συνεργασία με εμπορικές τράπεζες.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω εκτιμάται ότι είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση, μεγάλης ευελιξίας στους τύπους διαμορφώσεων προς κάλυψη οποιονδήποτε επειχειρησιακών απαιτήσεων τεθούν, που αξίζει να διερευνηθεί και να της δοθεί το κατάλληλο βάρος.

Δημήτρης Μητσόπουλος, navalanalyses.com

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

422 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
422 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
zap

Απο που και εως που ειναι οι 2 Μ η καλυτερη ενδιαμεση λυση; Δουλευομαστε; Και πως καλυπτουν την αναγκη (δηλωμενη) του ΠΝ το αεραμυνα περιοχης να την καλυπτει η ενδιαμεση λυση;

Απο που βγαινει οτι οι Μ ειναι η καλυτερη λυση, ποιος το λεει, με βαση ποια στοιχεια; …

Δεν ειμαστε καλα.

NikdaGreek

Υπάρχει καλύτερο πλοίο πού έχει προσφερθεί σαν ενδιάμεση λύση μέχρι τώρα ;

Vk77

Type23 η καλύτερη ενδιάμεση λύση που υπάρχει. Ο πωλητής έχει βάλει την αγγελία του αλλά πρέπει και ο αγοραστής, δλδ εμείς,να πάρουμε τηλέφωνο ότι τις θέλουμε πριν καταλήξουν και αυτές στην Χιλή.

Gunner

Όχι δεν είναι καλύτερη από τις Μ του Ολλανδικού ΠΝ.

George55

To ρεπορτάζ λέει ότι η ενδιάμεση λύση που ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ οι Ολλανδοί είναι η ναυπήγηση 2 κορβετών με ορίζοντα 2,5 χρόνια. Οπότε δεν θα παίξουν μπάλα.

Vk77

Από M και Lafayette καλύτερη μου φαίνεται.

Digenis

Καταρχην η καλυτερο ενδιαμεση λυση ως αυτοτελη πλοια ειναι οι Fremm .
Μετα ερχονται τα tico , μετα τα Type 32 , μετα Upgraded Lafa , LCS και τελος οι M .

harval

Fremm δεν εχει προταθει-δεν ισχυει
Tico- δεινοσαυρος του 1980,με τις υγείες μας
Type 32 – δεν εχει προταθει-δεν ισχυει
Upgraded Lafa-δεν εχει προταθει-δεν ισχυει

Εκτος αν μιλαμε με το γνωστο “what if”

ultorius

Συμφωνω απολυτα με το σχολιο σου. Οσον αφορα τα type 32 μαλλον ηταν λαθος στη πληκτρολογιση. Type 23 ενοουσε.

harval

Σωστο για Type 23 μαλλον πηγαινε. Η Type 32 ακομα δεν φτιαχτηκε. Ειναι στα μελλοντικα σχεδια Αγγλων.

Digenis

Μιλαμε για αυτα που ακούγονται με πιθανότητα αποδέσμευσης γενικα και αοριστα . Απο την στιγμη που υπαρχουν αυτες οι μάχιμες επιλογες θεωρω οτι οι Non Upgrades lafe ειναι εκτος γιατι την κοψε το ΠΝ και τα Burke γιατι τα εκοψε το κογκρεσο !!!
Οι M εχουν παλαιας νοοτροπιας οπλα (Rim,Ολλανδικο Phalanx) και αισθητήρες (Stir) .Μενει ομως ως επιλογη γιατι ειναι απο τα τελευταια αυτης τη νοοτροπιας κατασκευης ,οτι ποιο συγχρονα απο την προηγούμενη γενιά , και ειναι μάχιμο ακόμα και έτσι …

harval

“Μ” και Τ23 ειναι οι μονες που ευθεως προσφερονται προς πωληση. Τιποτα αλλο.
Βεβαια αν καποιος τρελος ανοητος ελεγε στους Αμερικανους να αγορασει Τικο,δεν θα εχαναν την ευκαιρία οι Αμερικανοι να βγαλουν φραγκα στην υγεια των κοροιδων.(για να μην χρησιμοποιησω βαρυτερους χαρακτηρισμους)
Επιπροσθέτως οι “Μ” δεχονται χωρις μετατροπη essm. Απλα οι Ολλανδοι δεν ειναι τρελοι να δαπανήσουν 32 το λιγοτερο εκατ. για να τους βαλουν σε πλοια υπο αποσυρση.

Digenis

Στις ΜΕΚΟ κάναμε λειψές μετατροπές για να παίρνουν ESSM και στις S δεν καναμε την μετατροπη να βαλουμε ESSM . θα το κανουμε στις M για τα επομενα 10 χρονια που θα τις κρατήσουμε ?Οι ολλανδοι εχουν ηδη ESSM και δεν τα εβαλαν ενω τις εκαναν upgrade γιατι να το κανουμε εμεις ?
Θα ειχε νοημα ολο αυτο αν τις περνουσαμε απο ιδιο εξυχρονισμο με τις ΜΕΚΟ .Ετσι οπως ειναι δεν λεν κατι διαφορετικο απο τα πλοια που εχουμε .Ενα Smart S MK1 δεν κανει το πλοιο κατι εξαίσιο απο αυτα που εχουμε

ShadowMan

Αλλά ετσι καλύπτουν το κενό που θα δημιουργήσει η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. δεν χανεις σε αριθμούς οσο αναβαθμίζονται….και στο τέλος σιγουρα θα τους βρουμε αποστολή στα μετρα τους μεχρι να σαπίσουν!

harval

Φιλε Digenis οι “Μ” ηδη παιρνουν essm. Ειναι πιστοποιημενοι.
Και συγκεκριμενα ο MK 48 που εχουν ειναι ο παρακατω
Mod.1: “bulkhead” (2x RIM-7 Sea Sparrow or 4x RIM-162 ESSM)
Netherlands Karel Doorman class Frigate
Απλα οι Ολλανδοι εχουν πανω τους S.Sparrow.λογω αποσυρσης. Εμεις απλα παιρνουμε τους Essm απο εκαστη αναβαθμιζομενη Μεκο και τους βαζουμε σε “Μ” Ανευ κοστους. Και ναι ειναι σαν να εχουμε Μεκο οπως ειναι σημερα. Ασχημα ειναι? Απειρως καλυτερα απο “S”. Ειναι πλοια 25 ετων.Οι Τικο ειναι απο 38-36 ετων αυτες που αποσυρονται.
Και κατι τελευταιο. Η ενδιαμεση λυση ειναι για να αντικαταστησει 1 Μεκο ανα ετος για αναβαθμιση και την παλαιοτερη “S”. Mε το τελος της αναβαθμισης των 4 Μεκο θα φυγει και η επομενη “S”. . Η ενδιαμεση λυση δεν ειναι αυτη που θα υλοποιήσει τα θελω του ΠΝ. Αυτο ειναι λαθος θεωρηση. Η ενδιαμεση λυση πρεπει να ειναι ευκολα αποδεκτη απο υπαρχουσες υποδομες,εκπαιδευση,συντηρηση.

Digenis

Ποιο κατω ενας συνομιλητης ο Bridger εγραψε στο Post 233178

Ξεκινώντας από αυτή την “χρονική ισοπαλία”, οι Μ προφανώς δεν είναι η καλύτερη τεχνολογικά επιλογή, όντας ανώτερες μόνο από τις μη εκσυγχρονισμένες Lafayette. Ακόμη, δεν είναι τόσο ομοιότυπες με τις S όσο γράφεται, αφού έχουν διαφορετικούς κινητήρες και CMS από αυτές (τις 6 που θα μείνουν), ενώ και το Smart S δεν υπηρετεί πουθενά αλλού στο στόλο και μάλλον ούτε πρόκειται. Τέλος, θα χρειαστεί και πιστοποίηση του ESSM στο Seawaco Mk VII.

harval

Προς απαντηση
1) “Μ”
http://www.seaforces.org/marint/Netherlands-Navy/Frigate/Karel-Doorman-class.htm

2) Μεκο 200
http://www.seaforces.org/marint/Hellenic-Navy/Frigate/Hydra-class.htm

3) Lafayette
http://www.seaforces.org/marint/French-Navy/Frigate-Corvette/La-Fayette-class.htm

Και βεβαια θα ρωταγα τον αγαπητο Bridger, Ποια ειναι η καλυτερη τεχνολογικα επιλογη μεταξυ των υπαρκτων ενδιαμεσων.?
Δηλαδη, “Μ”-Τ23-Ticoderoga-LCS-Lafayette.
Κατ’ εμε οι Τ23 και “Μ”

Bridger

Η μόνη μου διαφωνία είναι στη σειρά, καθώς θα έβαζα εύκολα πρώτες τις Τ-23 ως επιλογή και μετά τις Μ. Όπως έχω ήδη γράψει, δεν θεωρώ κακή περίπτωση τις Μ, απλά όχι καλύτερη από τις Τ-23, οι οποίες είναι και αρκετά φρεσκότερες λόγω του τρέχοντος LIFEX. Οι Μ είναι ένα σκαρί πολύ νεώτερο από τις εκσυγχρονισμένες S, με ανάλογα ηλεκτρονικά με αυτές και καλύτερο ραντάρ, συν τη δυνατότητα για Essm. Μια χαρά για 10 χρόνια, αλλά μάλλον η πρώτη Τ-23 θα είναι νωρίτερα διαθέσιμη από την πρώτη Μ και μένει φυσικά να μάθουμε και τις τελικώς προσφερόμενες τιμές.

harval

Ας ειναι Τ23. Μια χαρα.

Vk77

αλλο πραγμα οι essm ειναι πιστοποιημενοι στο vls των Μ και αλλο ειναι πιστοποιημενοι στο συστημα μαχης της. Οι Μ χρειαζονται ιδιο χρονο και χρημα με τις μεκο για εκσυγχρονισμο αν τις παρουμε.

harval

Αρθρο Πτησης
https://www.ptisidiastima.com/karel-doorman-m-class/

“Οι Μ class έχουν πολλά κοινά με τις S. Καταρχάς, έχουν το προηγμένο σύστημα CMS Guardion, που είναι μια ολλανδική εκδοχή του TACTICOS, αλλά είναι tailor made για τις φρεγάτες. To CMS αυτό δεν είναι εμπορικό, δηλαδή δεν προσφέρεται στην αγορά, και δεν έχει τοποθετηθεί κάπου αλλού, εκτός από τις LCF, τα OPV Holland Class, τα LPD, τα ολλανδικά υποβρύχια αλλά και τις βελγικές Μ class. Η τοποθέτηση στις τελευταίες σημαίνει πως μπορεί να ελέγξει τον ESSM, που προφανώς θα βάλει η Ελλάδα στη θέση του NSSM που φέρουν τα πλοία.”
“Η εισαγωγή σε υπηρεσία δεν απαιτεί καμία αλλαγή, ούτε τον παραμικρό εκσυγχρονισμό,”
“Όπως είπαμε τα πλοία είναι εκσυγχρονισμένα, με προηγμένα ραντάρ επιφανείας (σημαντικό χαρακτηριστικό για το Αιγαίο), προηγμένο σόναρ, αλλά και το CMS Guardion.”

Και οπως ειπα οι “Μ” δεν ειναι καλυτερες απο υπαρχουσες Μεκο .(κατα την γνωμη μου 10% καλυτερες λογω 32 essm και καλυτερου ρανταρ.)
Ενδιαμεση λυση ειναι σε χαμηλο κοστος. Τιποτα παραπανω.

Αλλωστε το 95% των αναγνωστων τις γνώσεις μας τις λαμβανουμε απο ειδικο τυπο και ιστοσελιδες. Αν η Πτηση τοτε τα ελεγε λαθος τοτε λαθος τα λεω και εγω.

harval

Αυτο ακριβως λεω αλλα απο οτι φαινεται υπαρχουν αναγνωστες που δεν πειθονται

Fingolfin

Αν μας ικανοποιεί η αναβάθμιση των Ολλανδών τότε ακόμα καλύτερα. Γλιτώνουμε και χρήματα για άλλες ανάγκες.

Vk77

Η χρήση essm είναι ενσωματωμένη στο σύστημα μάχης
Α. Ναι
Β. όχι,αλλά είναι πανευκολο και παμφηνο να γίνει
Γ. όχι και θέλει χρήμα/χρόνο
Παρακαλώ λυστε μας την απορία.

Fingolfin

Οι ολλανδικές Μ είναι πλοία του 1993 και 1995, όσο και οι ΜΕΚΟ. Θα τις κρατήσουμε όσο και τις ΜΕΚΟ (15-20 χρόνια μετά την δυνητική αναβάθμισή τους).

Antonis_Loukas

Φυσικά. Οι Adelaide που ‘χάθηκαν’, επειδή είχαν αμίαντο, χαλούσαν τη ‘σούπα’ των AB/TICO/MMSC κλπ κλπ… Θα τις είχαμε ήδη και θα κόστιζαν πολύ λιγότερο από τα φημολογούμενα ποσά για M. Επίσης, επειδή οι Μ που γράφει το άρθρο που είναι μόνο 2(με πιθανότητα να γίνουν 4, όταν τα πλοία θα είναι για κατσαρολικά), δεν φαίνεται να είναι άμεσα αποδεσμεύσιμες, δεν βλέπω να προσφέρουν ούτε άμεσα στο ΠΝ, ούτε κάτι το ιδιαίτερο(μη ξεχνάμε, έχουν RIM-7). Φυσικά, οι type 23, αν και πιο ‘ξένες’ για το ΠΝ, αν παραδίνονταν με CAMM και λόγο προοπτικής να ξεπεράσουν τα 2 πλοία, ίσως να αποτελούσαν καλύτερη λύση. Ιδανικότερη λύση, θα ήταν οι F-123, οι οποίες όμως δεν διατίθενται. Περιμένω τις λεπτομέρειες της γαλλικής προσφοράς…

CKfurious

Σαφώς οι M είναι ανώτερες από τις Lfapommes και τις LCS
Τώρα εάν ως ενδιάμεση ονειροπολούνε αρκετοί AB και TICOs μάλλον θα περιμένουν για πολλά χρονια ακόμα!

Vk77

Ημαρτον με τις Μ και τους sea sparrow. +1 από εμένα.

Bridger

Η εγκατάσταση ESSM στις Μ πρέπει να είναι αυτονόητη από τη μέρα 0. Αλλιώς ούτε συζήτηση.

zap

Τι σε κανει να πιστευεις οτι ειναι ευκολη ή αξιζει τον κοπο;

Bridger

Νομίζω ότι είναι το ίδιο εύκολη με τη μετάβαση των δικών μας ΜΕΚΟ 200 από τους NSSM στους ΕSSM. Ο Mk48 mod.1 τους υποστηρίζει, αν και ίσως χωρίς τη δυνατότητα 2πλών κανίστρων των δικών μας in deck mod.2. Τώρα για το CMS δεν γνωρίζω αν είναι essm ready όπως γράφουν άλλοι συνσχολιαστές, αλλά θα ήταν απόλυτα αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τον χρόνο εκσυγχρονισμού των πλοίων. Απλά οι Ολλανδοί μάλλον καλυπτόμενοι από τις LCF προτίμησαν να αξιοποιήσουν στις Μ τα αποθέματά τους σε NSSM, διατηρώντας τις σε απλούστερο GP ρόλο. Όπως γράφω και παρακάτω, δεν τις θεωρώ την κορυφαία εναλλακτική, αλλά τα πλοία δεν είναι κακά σε καμία περίπτωση.

G...

Απο τοτε που η λογικη λεει τα νεα πλοια να ειναι ικανα για αεραμυνα περιοχης και οχι τα ενδιαμεσης λυσης.
Το να φορτωθουμε 4 αχρηστα νεα πλοια με 4 δις για τα επομενα 40 χρονια για να παρουμε 1 ισως 2 πιο ικανα μεταχειρισμένα που και αυτα τελικα δεν διδονται για μια δεκαετια το πολυ λογο ηλικίας ειναι παγκοσμια πρωτοτυπία.

harval

Οχι παγκοσμια πρωτοτυπια ,αλλα Παγκοσμια Βλακεια.Χρυσο Ολυμπιακο μεταλλιο Βλακειας.

harval

Ξεκαθαρα η “M” καλυτερη λυση μαζι με Τ23. Ελπιζω να μην θεωρεις καλυτερη ενδιαμεση λυση τους δεινοσαυρους Τικο. Τεχνολογια 1980 με πληρωμα απο 2 Kortenaer.
Και το λεει η Πτηση & Διαστημα, το navalanalyses , πολλα αλλα sites που δεν επιτρέπεται να αναφερθούν και οι 12 αρνητικες ψηφοι για την ωρα.. Φίλε Zap μην προσπαθησεις να πεισεις κανεναν. Ματαιος κοπος.

zap

Harval, η Πτηση ισχυριζεται στο σχετικο αρθρο της οτι η 2η καλυτερη επιλογη ειναι οι Κ130(!!!???) και 3η οι type23 !!! Οταν λεω οτι δουλευομαστε !!!

Η μια ειναι σκαφος του 93 και η αλλη του 95. Μεχρι στιγμης φερουν NSSM και οχι ESSM, αν το ΠΝ βαλει ESSM θα πρεπει να τους βαλει 1-1 αρα θα φερει το συγκλονιστικο αριθμο των 16 !!!! Απο οσο ξερω τα quad ΔΕΝ μπαινουν στον 48αρι και ουσιαστικα η πρεμουρα ειναι γιατι μοιαζουν στις S (ουσιαστικα το facelift μοντελο) και δεν θα κουραστουν τα πληρωματα μας !!

Δηλαδη 27 και 25 χρονων αντιστοιχα με παρομοιες δυνατοτητες με τις ΜΕΚΟ που θελουμε να εκσυγχρονισουμε !!! Ποιο το οφελος ρε παιδια ; Για πειτε μου και μενα.

Με λογια, οχι κλισε απαντησεις.

harval

Η Κ130 ειναι καλη ,εχει πολυ καλους αντιπλοικους και RAM ,ειναι μολις 1800 τονους και 89 μετρα, με τελικη 26 κομβους,χωρις σοναρ και τορπίλες,και η “Μ” εχει σοναρ ,τορπιλες,και Α/Α προστασια,ειναι 122 μ. με ταχύτητα 30 κομβους, .ΟΜΩΣ
Η Κ130 δεν εχει προσφερθει απο Γερμανους, δεν ειναι προς πωληση. Επειδη εμεις ονειρευομαστε πλοια αυτο δεν σημαινει οτι υπαρχουν κιολας.. Οι Γερμανοι ως τωρα δεν εχουν κανει ουτε ημιεπισημη προσφορα γενικως.
Η “Μ” εχει πληρως ενσωματωμενη την δυνατοτητα χρησης 16 ESSM στο λειτουργικο μαχης. Απλα οι Ολλανδοι δεν ειναι τρελοι να χαλασουν 32 εκατομ. για να βαλουν ESSM σε πλοια υπο αποσυρση.(εκαστος essm κοστιζει 1 εκατ.)
Επισης οι 2 τελευταιες “Μ” που διαθετει η Ολλανδια ειναι η Van Amstel F831 του 1993 και η Van Speijk F828 του 1995.
Η Type 23 οντως ειναι εξαιρετικο πλοιο και κανεις δεν μας εμποδιζει να το παρουμε.Ειναι προς πωληση.Ειναι υπαρκτη προσφορα και για αυτον το λογο την αναφερω κιολας στο σχολιο μου με εμφαση.
Οι προτασεις ενδιαμεσης λυσης ειναι δυο ηδη γνωστες η “Μ” και Τ23 και τρεις που διαφαινονται δηλαδη LCS,Τικο και Lafayette. Καμια αλλη.(ειτε μας αρεσει ειτε οχι).Και θεωρεις την “Μ” χειροτερη απο LCS,Τικο και Lafayette???
Γιατι αν ειναι να ονειρευομαστε ενδιαμεσες λυσεις να προτεινω Fremm,K125,K124,Forbin,Type 45, Type 26,Iver Huitfeldt,Absalon,και πολλα αλλα……

zap

Δεν θεωρω τις Μ χειροτερες απο τις LCS γιατι δεν ειναι φρεγατες. Τις θεωρω ομως πολυ χειροτερες απο Τιconderoga και το ιδιο πραγμα με τις LaFayette στο τι θα προσφερουν στο ΠΝ. Τις Κ130 δεν τις συζητω καν.
Απο την αλλη καταλαβαινεις οτι το ΠΝ ΔΕΝ προκειται να αγορασει ESSM για τις Μ εαν τις παρει. Θα βαλει τους ESSM απο την ΜΕΚΟ που θα βγαινει για εκσυγχρονισμο.
Οι Μ ειναι ενα βημα πισω, δεν ειναι ενδιαμεση λυση. Ειναι bonus αγορας.

harval

Η ενδιαμεση λυση ειναι μια φρεγατα συμβατη με συστηματα, διαχειριση και εκπαιδευση πληρωματος .που ηδη υπαρχει στο ΠΝ. Η μια θα αντικαταστησει Μεκο υπο αναβαθμιση και η αλλη την γηραιοτερη Kortenaer. Για τους λογους αυτους θελει το ΠΝ τις ενδιαμεσες. Οχι για να ικανοποιησει τις απαιτησεις του. Οι 2 “Μ” ειναι πλοια επιπεδου Μεκο οπως ειναι σημερα οι Μεκο.(και ναι θα φορτωσουν τους essm των Μεκο, συν ενα plug and play Phalanx απο “S”)
Οι Lafayette ειναι χειροτερες σε οπλικα συστηματσ ακομη και απο “S”. (exocet block II vs Harpoon, Crotalle vs S.Sparrow, no sonar ,no Oto mellara) Απλα ειναι νεες και ολιγον στελθ.Οι Lafayette ειναι μονο για επιδειξη σημαιας στην θεση των 2 ποιο ταλαιπωρημενων “S” και με ευχη να μην συμβει εμπλοκη.
Τωρα οι Ticonderoga ειναι τεραστιες,θα αποτελέσουν τους απολυτους στοχους,με τεραστια απαιτηση σε πληρωμα και κοστος συντηρησης,με εξαιρετικο μεν ρανταρ αλλα σε 5-7 χρονια παρωχημένο, πλοια του 1980 αυτα που αποσυρουν. Ηδη 41 ετων.
Δωρο για την Σουδα ,χωρις υποχρεωση για MMSC και δωρεαν βεβαια ,και ας ειναι με εναν μονο φορτο οπλων ,χωρις Tomahawk Ο.Κ ,δεν θα ελεγα οχι για να βγαλουν τα 3-4 επομενα χρονια εντασης που ακομα θα ειμαστε αοπλοι.
Οι Κ130 υποδεεστερες οπλικα, αλλα αν ειχαμε προσφορα απο Γερμανους ,που δεν εχουμε, θα ηταν δυο επιπλεον καλυτερες Super Vita με ελικοπτερο. Οχι για να αντικαταστησουν Μεκο .. Μονο 1-2 Kortenaer. Αξιομαχες παντως.
Οι Τ23 παρα πολυ καλα πλοια αλλα τελειως εξω απο συστηματα ΠΝ. Νεα διαχειριση,εκπαιδευση,συντηρηση,υποδομες,οπλα. Αν την παρεις πρεπει να χτισεις τις νεες φρεγατες στα Αγγλικα προτυπα σε βαθος χρονου. Δηλαδη Τ31.

Vk77

Οι τικο που αποσύρονται είναι 35 ετών και όχι 41. Δέκα χρόνια τα έχουν ακόμη. Φυσικά μιλάμε για δωρεάν παραχώρηση με πληρωμή μόνο κόστους τελικής συντήρησης/επέκτασης ζωής σε αμερικανικά ναυπηγεία. Θα μας τις δώσουν γιατί έτσι και αλλιώς τις βγάζουν σε εφεδρεία, ως συμμαχικά ανταλλάγματα και γιατί αν πάρουμε 2 τικο θα κάνουμε πακέτο γύρω στα 500εκ αγορά αμερικανικών όπλων.
Έχω ξαναγράψει ότι για μένα το καλύτερο εξοπλιστικό με το budget μας είναι
2τικο+5 type23+4 aip214+μια δεύτερη μοίρα rafale.

harval

Ακου τωρα.
8 Sigma 10514 (12 αντιπλ.+32 cells MK41+Ram) και
2 “Μ” (αναβαθμιση με ετησιο επιπλεον κοστος Τικο)+
4 Μεκο αναβαθμ+
3 Υ/Β 214
ολα μαζι= 5-5,5 δις.(14 πλοια νεα και παλαιοτερα + 3 Υ/Β)
Η Τικο ειναι μπελας. Θα γινει ο πρωτος στοχος. Θα παρει στον ταφο δυο πληρωματα απο Kortenaer.Και για να αγορασεις εναν φορτο (διοτι δεν θα σου τις χαρισουν οπλισμενες) θελεις για τις 2 τα παρακατω:¨16 Harpoon,+ 44 SM2 + 200 essm (122 κελια εκαστη). Δηλαδη καπου 350 εκατ. Μηπως με αυτα προτιμας 2 Τ23 ή 3 Romeo ή εναν σκασμο εξυπνων πυραυλων/ηλεκτρονικων απο Ισραηλ.
Μην συνεχιζουμε να συζητάμε για Τικο.
Απλα σκεψου το πραγματικο δογμα μας.
Διαβασε αρθρο της Πτησης Ιανουαριου.καθως και τοποθετησεις του Αντιναυαρχου ε.α Β.Μαρτζουκου.

Vk77

Το κόστος των όπλων όπως σου είχα γράψει πιο μπροστά δεν έχει κανένα νόημα να το χρεώνουμε στις τικο γιατί μετά δεν θα τα πετάξουμε θα τα βάλουμε και στους αντικαταστάτες των τικο.
Σίγμα 10514 με 32vls,εκτός από ότι εγώ πιστεύω ότι είναι φυσικά αδύνατον,δεν μπορώ να καταλάβω πόσο πιστεύεις ότι θα έκανε. Αυτά που έγραψες με τίποτα δεν βγαίνουν 5-5,5δις. Έχουμε και λέμε 3υποβρυχια με τα όπλα=1,5δις+250 οι 2Μ+450εκ οι μέκο up=2,1δις/8= 260εκ η κάθε 10514 με τα όπλα= ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Vk77

Συγνώμη για τις πράξεις πριν
5,5-2,1=3,4δις/8=420εκ η κάθε 10514 με τα όπλα (32vls)=ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ

harval

Τιμες 10514 δες ποιο κατω
Κομπλε 10514 ,οπλα,fos ,400 εκατ εκαστη.
Αρα 8 Χ 400 = 3,2 δις και 2,1 δις αυτα που υπολογισες ,μας κανουν συνολο 5,3 δις.
Επισης οι 10514 εχουν 12 κελια VL αρα 48 πυραυλους. Εγω εβαλα 32.

https://products.damen.com/en/ranges/sigma-frigate-and-corvette/sigma-frigate-10514

Το κοστος10514 σαν πλοιο 220 εκατ. Ποσο να παει με διαμορφωση που ειπα και ενα ρανταρ καλο.?

https://www.globalsecurity.org/military/world/indonesia/kri-pkr-sigma.htm

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/179102/romania-orders-sigma-light-frigates-from-damen.html

Vk77

φιλε harval μαλλον εχεις τυφλωθει απο τους ευσεβεις σου ποθους για παμφηνο και καλο πλοιο για το ΠΝ.
Γραφεις 32cell mk41+ram στο αρχικο σου ποσταρισμα,τετοιο πλοιο ειναι αδυνατον να υπαρχει στα 106 μετρα και 2500τονους.Στο επομενο σου ποσταρισμα γραφεις 12vls(αντι για τα αρχικα 32) για 48 πυραυλους, ουτε αυτο ισχυει. Αν εννοεις την εκδοση ινδονησιας δεν εχει ram και εχει 12 single missile vls poy ua mpoyn mica η aster. Αν εννοεις την εκδοση του μεξικου που εχει ram, δεν εχει mk41, exei 8 cell mk56.

harval

Για του Μεξικου ,τον mk56. Εκαστος ΜΚ56 παιρνει εως 16 essm.
Ανετα χωρουν 2 μοναδες ΜΚ56 .
http://www.alternatewars.com/BBOW/Weapons/Mk56_VLS.pdf

Αν εχω αδικο δεν ενοχλουμαι. Η κουβεντα γινεται για να μαθενουμε ,οχι για να τα προτεινουμε στους επιτελεις.

Vk77

οκ,απλως ειναι κανονας το οτι πληρωνεις παιρνεις και να διευκρινησουμε οτι το 400αρι ειναι με 16essm,και οτι μιλαμε για απλως μια νορμαλ κορβετα,με νορμαλ οπλισμο για κορβετα και νορμαλ τιμη για κορβετα

harval

Συμφωνουμε.

Xans

Mα ρε παιδιά θα τρελαθούμε; Στο άρθρο γράφει ότι η διαμόρφωση της Sigma θα είναι στα 120 μέτρα με 2 mk41. Δλδ 16 vls με τους ESSM σε quadpack.

harval

2 ΜΚ41 σημαινει 8 κελια εκαστος οπου το καθε κελι παιρνει ειτε 1 SM2 ειτε 4 essm. Μεγιστος αριθμος λοιπον για essm 64. Αν καταλαβαμε καλα το αρθρο.

Vk77

Προσοχή στην λεπτομέρεια,πριν συζητούσαμε για την σίγμα 10514 όχι την 11515

harval

Και κατι που ξεχασα φιλε Zap. H Tico εχει 122 κελια. Πρακτικα 22 SM2 100 essm . Δηλαδη 150 εκατ. μονο τα α/α οπλα. Δηλαδη για δυο πλοια 300 εκατομ.Τι αγοραζουμε με 300 σε αλλα οπλικα συστηματα? Romeo? Αναβαθμιση και των 2 “M” + ακομα καλυτερη αναβαθμιση Μεκο? Μια κορβετα (1500-1800 τονων) καινουργια ?

Vk77

Τα όπλα δεν θα τα πετάξουμε,θα τα βάλουμε και στα επόμενα πλοία.

harval

Οταν εχεις οικονομικη δυσπραγια και ελλειψη πολλων οπλικων συστηματων, δεν δινεις 350 μπροστα οταν μπορεις να κανεις την δουλεια σου με 50 εκατ.καθως θα χρειαστούν παλι για ενα φορτο οπλων,για 2 “Μ”,48 επιπλεον Essm (το καθε κελι του ΜΚ48 παιρνει 4 essm και οι 16 θα φορτωθούν κατευθειαν απο πρωτη Μεκο που παει για αναβαθμιση)

CKfurious

Για ξανά “ελεξε” τις τιμές
Οι καναδοί πλήρωσαν 5 mil $ τον έναν  sm2
Οessm bii κοστίζει πάνω από 1.5 mil $ στους Αμερικανους
Εμείς δεν έχουμε υποδομή για SM2 οποτε θα μας κοστίσουν τουλάχιστον κάνα 3arimil $ ο ένας και δεν αναφέρομαι στις νεώτερες εκδόσεις!!
Για 2 πλοία βάλε καμια 500ara!!

harval

https://www.ptisidiastima.com/missile-price-list/

Οι τιμες ειναι παρμενες απο το παραπανω αρθρο ,μειωμενες επιτηδες ωστε να μην θεωρηθει οτι φουσκωσα τις τιμες για να αποδειξω αυτο που ελεγα. Αν θεωρησουμε οτι εβαλα χαμηλοτερες τιμες απο πραγματικες τοτε εχω ακομα μεγαλυτερο δικιο. Δεν μιλαμε για 350 εκατ για οπλισμο 2 Τικο αλλα για 500 εκατ.

dimitrov

Ακριβώς αυτό είναι και το πλεονέκτημα τους. Έχουν ίδια ηλικία και ίδιες ικανότητες και παραπλήσια ηλεκτρονικά με τις ΜΕΚΟ. Οπότε οι “ΜΕΚΟ” γίνονται από 4 , 6. Προφανώς μπορούν να πάρουν ESSM(κι εδώ με πατέντα ΠΝ τους βάλαμε) ενώ αν δεν κάνω λάθος οι Ολλανδοί τις έχουν αναβαθμισει κατά τι. Η πρεμούρα λοιπόν είναι πως αυξάνεις τον αριθμό των “ΜΕΚΟ”, μπορείς να τις εντάξεις στον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και κυρίως έχεις κάτι αντίστοιχο σε σχεδόν όλα με τις ΜΕΚΟ. Με ότι αυτό σημαίνει για τα κόστη χρήσης και την αμεσότητα χρήσης. Το πρόβλημα βέβαια είναι πως οι Ολλανδοί θα αργήσουν να τις δώσουν οπότε δεν …. Οι Κ130 φυσικά είναι καλή λύση, ίσως 2η πράγματι. Διότι όπως τις παίρνεις τις κρατάς για πολύ καιρό μέχρι την ευρωκορβέτα και σώζεις μίλια από όλα τα άλλα πλοία. Θεωρητικά έχουν πιθανότητες να τις εκσυγχρονίσουμε περισσότερες από τις Μ. Οι Τ23 είναι ένα εξαιρετικό πλοίο αλλά πολύ διαφορετικό με μεγαλύτερα κόστη παντού και δεν ξέρεις τελικά ποιά Τ23 θα πάρεις. Δλδ τι ακριβώς θα της λείπει. Οι Τ23 είναι για να επενδύσεις πάνω τους θάβωντας ακόμα και νέα πλοία. Γενικά κάθε εκσυγχρονισμός σε πλοία ενδιάμεσης λύσης κόβει φράγκα από τις νέες ναυπηγήσεις και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Οι Αδελαϊδες ήταν πράγματι καλή λύση και κακώς τις χάσαμε για μένα. Θα τις είχαμε τώρα και θα είχαμε άλλον αέρα για όλο το θέμα. Βέβαια κορυφαία λύση είναι τα ΑΒ και τα Τίκο. Πανάκριβα πλοία και κάτεργα. Αλλά αγαπάνε και δέρνουν σε όλα ακόμα και αν είναι παλιά. Είναι σαφές αυτό. Τι να μετεωρίσουν τα ρανταράκια των άλλων μπροστά στο aegis/spy1; Κι από κελιά να βάλεις και τρόφιμα μέσα. Είναι η μόνη λύση AAW και ισχυρότερa πλοία από όλες τις λύσεις – ενδιάμεσες και μη – μέχρι την FFGX. Αλλά … πανάκριβα και κάτεργα. Θα γονατίσουμε. Τι μένει; Για F123 δεν συζητώ …. χαίρω πολύ και κλάιν μάιν που λενε οι Γερμανοί ….. δεν τις δίνουν. Εδώ δεν δίνουν οι Αμερικάνοι Τίκο. Να τους εξαγοράσουμε προσπαθούμε. Η ενδιάμεση λύση δεν είναι η λύση δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν. Είναι αυτό που λέει. Ενδιάμεση. Κι εμείς εδώ θέμε άντρα και μάλιστα προχτές. Όχι αεροπλανοφόρο με τα αεροπλάνα του επάνω.

GioFlo

Με ολο το σεβασμο φιλε μου, ποια παραπλησια Ηλεκτρονικα εχουν με τις ΜΕΚΟ?Να πουμε οτι ειναι μια αξιοπρεπης Ενδιαμεση Λυση να το πουμε.Αλλα απο ομοιοτυπια Ηλεκτρονικων ξεχνα το.Εκτος των Κινητηρων LM-2500.Καμια σχεση οι Μ με οτι γνωριζει το Π.Ν.

dimitrov

Παραπλήσια φίλε μου. Όχι ίδια. Παραπλήσια. Ολλανδικά. Ίδιας εταιρείας και ίδιας φιλοσοφίας. Με ότι σημαίνει αυτό. Όλο και κανένα STIR θα έχουν. Κι από ολλανδικά ηλεκτρονικά το ΠΝ ξέρει καλά. Δεν νομίζεις; Όλα τα άλλα είναι εντελώς διαφορετικά στα άλλα πλοία πχ στις Λαφαγιέτ. Πάντα όμως μιλάμε για ενδιάμεση λύση και όχι για την λύση. Αν δίνει και προοπτικές ακόμα καλύτερα.

GioFlo

Δεν υπαρχει παραπλησιο, ιδιας εταιριας και ιδιας φιλοσοφιας.Υπαρχει το ιδιο και το διαφορετικο.Τιποτα πανω στις Μ δεν ειναι ιδιο με αυτα που γνωριζει το Π.Ν.Τωρα λεξεις που ωραιοποιουν τα πραγμτα υπαρχουν πολλες.Αλλα η ουσια ειναι πως προκειται για συστηματα που θα χρειαστει χρονος και εκπαιδευση για να τα μαθουμε.Το ιδιο φυσικα ισχυει για ολες τις υποψηφιες Ενδιαμεσες Λυσεις, εκτος του ESM και του FCR των Lafa.

dimitrov

Τι να σου πω; Όσο κι αν κοιτάω το ESM και το FCR των Lafa που λες κι εσύ δεν μου θυμίζει κάτι. Τουναντίον μου θυμίζουν οι πύραυλοι Ε/Ε, οι πύραυλοι Α/Ε και το κανόνι που το είχαμε κι εμείς κάποτε σε ένα γερμανικό Α/Τ.
Σε κάθε περίπτωση το ίδιας φιλοσοφίας και το ίδιας εταιρειας υπάρχει – ιδιαίτερα οταν καθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κάνεις συμφωνίες για ανταλλακτικά.
Αλλιώς πάλι είναι να είσαι πχ μηχανικός σε οχήματα μιας Χ εταιρίας κι αλλιώς μιας Ζ από άλλη χώρα.
Σίγουρα μια Μ είναι κοντίτερα σε αυτά που ξέρουμε σαν ΠΝ από όσο είναι μια Τ23 ή μια Λαφαγιέτ. Ακόμα και το ότι έχει κινητήρες RR μετράει μιας κι εμείς έχουμε εμπειρία από δαύτους δλδ της ίδιας εταιρίας. Όχι ίδιου τύπου.
Φυσικά για όλα θα χρειαστεί εκπαίδευση – ότι κι αν πάρουμε. Πόση θα είναι; Έχει διαφορά νομίζω.
Σε κάθε περίπτωση ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Αν εσύ βρίσκεις μόνο εκεί κάποιες ομοιότητες είναι δικαίωμα σου. Εγώ διαφωνώ αλλά αυτό δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα εδώ είναι πως …. πολλές φρεγάτες τριγύρω μας καμία στον ναύσταθμό μας – εκτός δλδ από τις υφιστάμενες. Αυτά.

GioFlo

Να στα αναφερω, γιατι προφανως εχεις χασει τα σχολια απο το αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ για τις Lafayette, πριν λιγες μερες.ESM=>DR-3000 και FCR Castor II.Ψαξτο, μην ξαναγραφω τα ιδια.Σωστος εισαι ομως για τους Πυραυλους Ε/Ε και Ε/Α και το Πυροβολο.Ανεφερα ομως Ηλεκτρονικο Εξοπλισμο μονο.Γενικα η Lafayette εχει τα περισσοτερα συστηματα σαν πλοιο στα οποια ειμαστε εξοικιωμενοι.Το κοντυτερα δεν μου λεει κατι, με συγχωρεις.Καταλαβαινω το σκεπτικο σου, απλα δεν συμφωνουμε ακριβως.Συστηματα “ξενα”, σημαινει εκπαιδευση, σημαινει χρονος, σημαινει επιχειρησιακη αργοπορια.Συστηματα κοντα σημαινει το ιδιο ακριβως.Συστηματα γνωστα και δουλεμενα σημαινει μηδεν χρονος και μηδεν κοστος.Τωρα τα υπολοιπα τα ειπαμε, σεβομαι και καταλαβαινω το σκεπτικο σου, οπως προειπα, απλα θελησα να δωσω και μια διαφορετικη οπτικη 🙂

ACHERON

Oύτε κἂν.
Spey έχουν.

GioFlo

Ναι, λαθος πληροφορια.

flatspin

Εχεις παρεξηγηση κάτι. Ενδιάμεση λύση δεν σήμαινει καποια λύση που θα πληρει τις προδιαγραφες του ΠΝ (αμα ηταν ετσι μπορει να μην ψαχναμε καν για καινουργια). Σημαινει οτι θα έχεις 2 ακομα πλοια αξιοπλοα και με καποιο σχετικο εξοπλισμο που κατα προτιμηση θα ειναι ικανες για γενικα καθηκοντα. 2 ακομα πλοια οσο τα δικά σου θα ειναι ενα με τον ντοκο και θα εκσυγχρονίζονται. 2 ακομα πλοια για να αποσυρεις καμια απο τις S που δεν εχουν επιχειρησιακη αξια πλεον.

Ο σκοπος της ενδιαμεσης λύσης ειναι να αποκτησουμε 2 μτχ πλοια σε πολυ πολυ λογικη τιμη και οσο το δυνατον με μικροτερες παρεμβάσεις/εκσυγχρονισμους. Ουτως η αλλως οτι και να παρουμε ποιο αξιομαχο θα ειναι απο τις S.

Για την ικανοποιηση των προδιαγραφων του ΠΝ, προμηθευομαστε τα ΝΕΑ πλοια.

zap

Εγω το παρεξηγησα (που ισως ναι); Η δηλωση δεν ηταν 4 νεες φρεγατες γενικων καθηκοντων και η ΑΑ προστασια θα καλυφθει απο την ενδιαμεση λυση; Εκτος αν θυμαμαι λαθος παιδες…

GioFlo

Φιλε zap δεν το παρεξηγησες και δεν φταις εσυ.Σωστα σου αναφερουν οι αλλοι φιλοι οτι ενδιαμεση λυση σημαινει πλοια στο νερο ΑΜΕΣΑ λογω αναγκων (οι S ειναι σχεδον off, οι ΜΕΚΟ πανε προς εκσυγχρονισμο) και οχι απαραιτητα καλυψη προδιαγραφων του Π.Ν.Αλλα απο την αλλη οπως παρουσιαστηκε η Ενδιαμεση Λυση, εχεις και εσυ δικιο σε αυτο που αναφερεις.Οταν το 6 Φρεγατες AAW, που ειχε εισηγηθει το Π.Ν, εγινε 4 ΦΠΡ συν Ενδιαμεση Λυση, η οποια επισης παρουσιαστηκε ως AAW πλοια (βλεπε ΑΒ,Tico), ειναι λογικο να σε-μας εχουν μπρεδεψει λιγο.

Fingolfin

Οι Μ θα χρειαστούν αναβάθμιση αντίστοιχη των ΜΕΚΟ. Αλλά όταν το κόστος για 4 νέες φρεγάτες είναι τόσο ανταγωνιστικό, τότε το να δώσεις 250 εκατομμύρια για να αναβαθμίσεις τις 2 Μ δεν είναι τίποτα.

massey-ferguson-65

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ….!!!!!

Fingolfin

Η ΠΤΗΣΗ σε άλλο σχόλιο αναφέρει πως οι Μ είναι ήδη εκσυγχρονισμένες (από το 2012, 2014). Αν αυτός ο εκσυγχρονισμός μας καλύπτει τότε γλιτώνουμε χρήματα τα οποία μπορούν να κατευθυνθούν σε άλλες ανάγκες.

https://www.navalanalyses.com/2014/11/karel-doorman-m-class-frigates-of.html

Nestoras

Έχουν το μικρότερο κόστος υπηρεσιακής ένταξης καθώς πρόκειται στην ουσία για πλοίο με τη λογική των “S”, πολύ κοντά σε αυτά που ήδη έχουμε μόνο πιο σύγχρονο. Η ανάγκη του ΠΝ για αεράμυνα περιοχής δεν ξέρω πως θα καλυφθεί με τα Tico που 2 από αυτά κοστίζουν σε κόστος χρήσης όσο όλος ο Ελληνικός στόλος, χώρια που έχουν το πολύ 10-15 χρόνια ζωής αυτά που θα μπορούσαμε να πάρουμε (είδαμε και τα Adams παλιότερα πόσο λίγο παρέμειναν). Και όταν ξοδεύεις τόσο χρήμα για να βάλεις και να έχεις σε υπηρεσία 2 τόσο κοστοβόρα πλοία, δεν μένουν μετά λεφτά για να πάρεις κάτι και μετά από 15 χρόνια που θα αποσυρθούν. Ας το αποφασίσουν οι γνωρίζοντες, πάντως σίγουρα δεν είναι τα Tico λόγος για να φορτωθούμε τις MMCS.

Vk77

Σίγουρα τα τικο δεν είναι λόγος να φορτωθουμε mmsc, αλλά αυτά που λέγονται για το κόστος χρήσης είναι υπερβολές κάθε ένα θα έχει περίπου το κόστος 2S που θα αντικαταστήσει.

CKfurious

Νομίζω πως είναι ορος το πλοίο του διαγωνισμού να έχει επιλεγει από το Ναυτικό της κατασκευάστριας χώρας η από άλλο Νατοϊκό Ναυτικό 
(Dogma Κονοφάγου)
Εάν αυτό ισχύει τότε το πλοίο αυτό δεν μπορεί να επιλεγει

Τώρα το πλοίο είναι TOP από τεχνικής άποψης ιδιαίετερα πακέτο με το APAR  
το 2

Mega σφάλμα η προσπάθεια ναυπήγησης στην Ελλάδα στη κατάσταση που είμαστε

aλλο μειονέκτημα κατά πολλούς είναι τα αμερικανικα όπλα που θα φέρει

NikdaGreek

Δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκά όπλα : Aster15/30–Exocet 3c/ NSM ;

CKfurious

Το APAR2 είναι ήδη συνδεδεμένο με ESSM/SM2 
Το πλοίο έχει σχεδιαστεί για MK41VLS
Σαφώς και μπορεί να πάρει γαλλικά όπλα αλλα θα θέλει επανασχεδιασμό
κόστος και χρόνο δηλαδή
EXOSET/NSM νομίζω ποιο εύκολα μπορεί να ενσωματωθούν στο πλοίο και στο TACTICOS

harval

Πληρωνεις – παιρνεις. Ετσι δεν λενε οι Γαλλοι ?

GioFlo

Σωστα.Ετσι λεει η ιδια η ζωη.Οτι πληρωνεις, παιρνεις.

AlexiosKomninos

Αν ισχύει αυτό αποκλείεται και το MMSC που είναι εκδοχή του LCS, με διαφορετικό οπλισμό και διαμόρφωση. Από την άλλη, αν είναι ακριβώς όπως το LCS, τότε κουβαλά αυτούσια και όλα τα προβλήματα που αυτό έχει παρουσιάσει.

CKfurious

Μα ήδη δεν πουλάνε πως το MMSC έχει..16+ πλοία από πίσω εννοώντας τα FREEDOM που υπηρετούν στο αμερικανικο ναυτικό??
Το παρουσιάζουν ως παραγωγο
Προωστικό το ίδιο

d.b

Άρα ή Αμερικανική πρόταση δεν κάνει….

p270

τι εχουν τα αμερικανικα οπλα ; απο που θα θελατε να παρουμε ;

CKfurious

Εγώ δεν έχω πρόβλημα(much) αλλα είναι πολλοί που ακούν αμερικανικα όπλα και αφρίζουν ,βγάζουν μεγάλα δόντια και νύχια klpa [email protected] συμπτώματα 

Έχουν και κάποιο δίκιο αφού έχουμε να κάνουμε με στρατηγικούς iso “αποστασητες”

George

Και λοιπόν? Μήπως δεν θα σου δώσουν harpoon, rim και essm?
Και SM-2 αν ζητήσεις θα πάρεις Εδώ μας είχαν δώσει SM-1 όταν οι Τούρκοι είχαν Sparrow και μάλιστα δωρεάν μαζί το καράβι Τώρα που έχουν πλακωθεί μαζί τους δεν θα σου δώσουν?

Dimitris_jp

Ελα βρε CK, η μιση υφηλιος εχει Αμερικανικα οπλα στα πλοια της, εμας δεν μας κανουν?

Συμφωνω απολυτα οσο αναφορα την ναυπηγηση στην Ελλαδα. Μονο προβληματα καθηστερησεις και υπερβασεις κοστους θα μας προσφέρει.

kK19641970

“Η Damen διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πείρα ναυπήγησης δικών της σχεδίων πλοίων σε ναυπηγεία τρίτων χωρών επιτυγχάνοντας έτσι να συνδυάσει τα πολλαπλά οφέλη της εγχώριας κατασκευής με την υψηλή ποιότητα της ολλανδικής ναυπηγικής τεχνολογίας. Σε πρόσφατα χρόνια έχει ναυπηγήσει φρεγάτες και πλειάδα πολεμικών σκαφών σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό και την Ινδονησία, που αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως η Ελλάδα και με ναυπηγεία σε κακή κατάσταση.”

Αυτό είναι που με κάνει αισιόδοξο , όσο για το Δόγμα Κονοφάγου δεν μπορεί να αλλάξει αν η πρόταση είναι συμφέρουσα; Άσε που μέχρι να παρθούν οι αποφάσεις μπορεί να δείξουν ενδιαφέρον για παραγγελία και άλλες χώρες. Όσο για τα αμερικανικά όπλα , όλες οι άλλες προτάσεις εκτός [email protected] , θα έχουν αυτά. Δεν λέω εγώ θα προτιμούσα 100% εξοπλισμούς από Γαλλία , αλλά μου φαίνεται πολύ καλή πρόταση. Στο κάτω κάτω η προμήθεια Rafale που σίγουρα θα διπλασιαστεί μας δίνει καλή διαφορά.

harval

Για να καταλαβω δηλαδη, το δογμα Κονοφαγου δεν αφορα MMSC και Meko A200 ? Ουτε 214 ? Ουτε Ρουσσεν ? Και ουτε Meko 200?

Alexandros-Lekkas

Αν πάμε κατά εκεί τι μας εμποδίζει να ζητήσουμε Sylver αντί για MK41

harval

Το κοστος σε σχεση με αποτελεσμα. Εχουμε φαγωθει με Aster 30. Μου θυμιζουμε τον ξυπολητο μπατιρη που εχει φαγωθει με Timberland.

Alexandros-Lekkas

Εγώ δεν βλέπω πρόβλημα με τα αμερικάνικα όπλα, ας όμως αν θέλουν ας πάμε σε ESSM blkII και Aster 30 αν είναι εφικτό

harval

α) Οι Sigma δεν εχουν πιστοποιησει silver. Αρα αν θελουμε κατι τετοιο θα εχει επιπλεον κοστος.
β) Οι Γαλλικοι Aster 30/15 κατι την γνωμη μου ειναι καλυτεροι απο αντιστοιχα Αμερικανικα. Εχουν σαν μειονεκτημα οτι θελουν υπερβολικο χωρο λογω μεγεθους και επισης οτι λιγοι κατασκευαστες πλοιων τους εχουν ηδη πιστοποιημενους.. Με τα ιδια λοιπον χρηματα που θα ειχες 8 Aster 30 και 8 Aster 15 ,vste na mporeiw na antimetvpiseiw 16 apeilew ,exeiw 8 ΣΜ2 και 32 essm ,αντιμετωπιζοντας 30 το λιγοτερο απειλες.

Dimitris_jp

Το μειονεκτημα των Γαλλικων σχεδιασεων ειναι η ελειψη πυραυλων quad packed διαμορφωσης συν το οτι αν παρατηρησεις τα sylver μπαινουν αραια ενω τα μκ41,για καποιο λογο, τα πακτωνουν πολυ πιο στριμωχτα.
Για πλοια σαν τα δικα μας, που δεν ειναι και 140 μετρα εχει τη σημασια του. Φαντασου π.χ τις Μπελαρες με ενα βλημα σαν το Camm ή ακομα και τις Μεκο μας μετα απο εκσυγχρονισμο να εχουν 32 απο αυτους ή και παραπανω.

harval

Οποτε ,ερωτημα. Μηπος δεν συμφερουν οι Aster 30/15 ??

harval

Παιδια ντροπη. Το “Μηπως” γραψτε το με “ω”
Παλια καναμε και edit. Τωρα δεν γινεται.

Tango.Alpha

Θεωρώ ότι οι Ολλανδοί θα έχουν την εμπειρία να διαχειρίζονται έργα σε χώρες με δύσκολες οργανωτικές συνθήκες

photographix

Ουτε αυτη δεν τους σωζει. Σαν εμας πουθενα. Και στην τελικη γιατι να καουν κιολας; το κοστος ολων των δυσλειτουργιων εμας θα επιβαρυνει.

Bridger

Ποιος διαγωνισμός?!…

CKfurious

Δίκιο έχεις!
wrong wording! Δεν υπάρχει Διαγωνισμός
Πως το λένε τώρα τη πολιτκή απόφαση?
Ανταγωνιστικό διαολογοv η κάτι τέτοιο??!!

Όπως έγραψα παραπάνω παραδοσιακά το Ναυτικό αποκτάει πλοία που τα έχει το Ναυτικό της κατασκευάστριας χώρας η υπηρετούν σε άλλο ΝΑΤΟΪΚΌ ναυτικό

Και η λογική είναι πως den eχούμε τη τεχνογνωσiα και τα οικονομικά για να αντιμετωπίσουμε τα οποια προβλήματα βγάζει μια νέα σχεδίαση

Alexandros-Lekkas

MEKO 200 και τα υποβρύχια 214 δεν τα έχει το ναυτικό της κατασκευάστριας χώρας

CKfurious

F123
212

Alexandros-Lekkas

Αυτό λέω, άλλα πλοία είναι αυτά άσχετο αν είναι κοντινές σχεδιάσεις

smark

Αλλά πλοία. Το 212 ειδικά είναι τελείως διαφορετικό. Μήπως φτιάχνεσαι με το να έχεις αντίθετη γνώμη από όλους τους άλλους 🙂

George

214?

harval

Αν εξαιρέσουμε τον Camm-ER που ΘΑ κατασκευαστει για Ιταλια τα υπολοιπα οπλα ειναι αναλογα. (Harpoon-Exocet, Camm-Essm) Ισως ο Aster 30 να υπερτερει του SM2. Αλλα δεν μπορεις να τα εχεις ολα.Και ικανο σκαρι ,απροβληματιστο,και αντοχη στα χτυπηματα ,και οικονομια ,και ταχυτητα κατασκευης και ικανοποιητικη ενδιαμεση και ομογενοποιηση ηλεκτρονικων στολου και πολυ καλο ρανταρ ικανο οπλισμο ,ολα στο μεγιστο.
Το οποιο σημαινει ,Fremm μην ονειρευεστε. Μπελαρα σε 4 χρονια η πρωτη δεν γινεται Και στην καλύτερη 2 Lafayette .

Vk77

Apar για το μέγιστο 8 sm2 δεν είναι overkill? Παραπάνω vls δεν παίρνει ?

Steve

Τα αμερικανικα οπλα μια χαρα είναι… Το θεμα ειναι 1) το νεο πλοιο να εχει τουλαχιστον 16 α/α.. και 2) αν μας δινουν sm2 blk iiic…. Εγω πιστεύω οτι δεν μας δινουν ασχετως τι λεει η πτήση

ShadowMan

ναι αλλά δεν εχει σημασία το τι λέει ο καθένας μας σχετικά με την αποδέσμευση ή οχι των διαφόρων όπλων. Τι πηγές έχεις?

MPAMPIS

Εξαίρετο αλλα ανταγωνιστικό της PESCO…

CKfurious

Oi PESCO είναι ένα πολυεθνικό paper project που θα αποδώσει εάν αποδώσει πλοία μετά το 2030
gOOD WINES///

AlexiosKomninos

Ακριβώς. Θα αποδώσει ότι απέδωσε το πρόγραμμα UAV Neuron και πολλά άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα: απολύτως τίποτα. Συνασπίζονται για να πάρουν τα κονδύλια της ΕΕ και μετά τραβά ο καθένας τον δρόμο του.

MPAMPIS

Δεν ειναι προϊόν επίδειξης τεχνολογίας η pesco…..

Digenis

Και φτασαμε στην ουσια !!!! Το πλοιο Pesco (τροποποιημένη Doha) που συζητούσαμε με τα πολλα Sonar + αυτα που εχει η Doca θα καταληξη να ειναι 4000t οπως και την βασικη Sigma …

kK19641970

Το good wines μέτρησε.

MPAMPIS

Το οποίο φέρει και την ελληνική σημαία επάνω, εχουμε ορίσει και προδιαγραφές για την έκδοση μας και να μην ξεχνάμε οτι ρητά έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον για 6 πλοία……

dk137

Η ανάπτυξη των PESCO πληρώνεται από comission. Δεν φημίζονται δίνουν λεφτά σε αερολογίες, και ούτε ότι πετάνε τα λεφτά τους. Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα παραδοτέα κτλ

christos_choris_a

Αφού μας λένε οι Ολλανδοί οτι θα παραδώσουνε το πρώτο σε τέσσερα χρόνια και η πρώτη EPC αναμένεται το 2027, με μια επιτάχυνση της παράδοσης της πρώτης EPC το 2026 θα έρχονταν σχεδόν ταυτόχρονα με την ενδεχόμενη Sigma. Και θα έχει και Ευρωπαΐκή χρηματοδότηση.

smark

Πριν λέγαμε ότι η τροποποιημένη Sigma ενέχει ρίσκο. Τώρα προτείνουμε να επιταχύνουμε τις EPC. Όσο πάμε κ το αυξάνουμε το ρίσκο δηλαδή…

christos_choris_a

Αν το πάρουμε απόφαση να πάμε αποκλειστικά στις EPC(PESCO) τότε μπορούμε να δώσουμε περισσότερα λεφτά στην ενδιάμεση λύση ( πολύ καλή περίπτωση θα ήταν 4 Type-23 με το μεγάλο εκτόπισμα ) με σημαντικές αναβαθμήσεις σε ραντάρ, σόναρ και αντιπυραυλικά, να δώσουμε αρκετά χρήματα για την αποτελεσματική αναβάθμιση των Meko, και να έχουμε και Ευρωπαΐκή χρηματοδότηση.

dimitrov

Πολύ δυνατή πρόταση. Με τα όλα της. Χωρίς λατρείες και αγάπες θα την θεωρούσα φαβορί. Έχει κι από ΑΑW άμα ακόμα θέλουμε χωρίς να φορτωθούν οι του ΠΝ κανένα κάτεργο. Αλλά άμα βάλουμε τις αγάπες (γαλλικές κι αμερικάνικες) μέσα δεν …. Δυστυχώς ή ευτυχώς. Δυστυχώς για μένα διότι αυτή και την Α200 τις θεωρώ τις 2 κορυφαίες σχεδιάσεις.

G...

Μακραν η καλυτερη μέχρι τωρα προταση.
Θα ειναι σκανδαλο να παμε στις lcs οταν υπαρχουν τετοιες προσφορες και μαλιστα για εξαιρετικά πλοια και οχι ριο μαρε

Dakota

Ανοίγω μπουκάλι, δεν θα κοιμηθούμε σήμερα.

CKfurious

Κακές συνήθειες και το μπουκάλι και το ξενύχτι
xik

Tango.Alpha

Μπήκε και στην παραμονή των Φώτων αργία και σημαντική γιορτή – δίκιο έχετε βάζω τα ξηροκάρπια.

Hercules

κράτα το να το σπάσουμε στα εγκαίνια!  :wpds_wink: 

Nick

Στα χαρτιά πολύ αξιόλογη πρόταση. Με ECM, RAM, 48-64 ESSM B2 (48 αν βάλουμε και ASROC) και Strales, μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγάλη επιτυχία, επιθέσεις κορεσμού.

Constantine

And we have a winner! Ding Ding Ding

Digenis

Habemus Papam

thanasouras

διαβασα στην αρχη dinner και μου ηρθε λιγουρα….

Daskalos

4ετια με ναυπήγηση στην Ελλάδα !
1. Θα ξεφύγουμε απο τον χρόνο των 4 ετών και
2. Δεν εχει γραφτεί κάτι για συνεργασία ναυπηγείου με Damen , θα ειναι το 51ο των Ολλανδών ; Πάντως η πρόταση καλύπτει πλήρως ποιοτικά και οικονομικά.

Pyriflegethwn

Δηλαδή παίρνουμε 6 (χωρίς οπλισμό) στα 3,5 δις; Και μένει το >1δις του προϋπολογισμού για οπλισμό και FOS. Η ενδιάμεση λύση φαντάζομαι είναι δωρεάν μόνο στην περίπτωση των “M” αλλά όχι των SIGMA 10514. Αν τα τελευταία δίνονται με τα 400 εκατομμύρια της ενδιάμεσης λύσης μπορούμε να πάρουμε 6 “11515HN” +2 “M”+2 “10514”. Και να ξάφνου πως αντικαθιστάμε όλες τις S σε εύλογο χρόνο και εντός budget!!!!

AlexiosKomninos

Πράγματι. Πρόκειται για εξαιρετική πρόταση επιχειρησιακά, τεχνικά, οικονομικά. Μακάρι…

Vk77

Αυτό το οικονομικά πάντως μας έχει τρελάνει,κανείς δεν ξέρει τι μπαίνει μέσα στην τιμή.
Και η mmsc 500εκ κάνει στεγνή, με όπλα,fos, εκπαίδευση πάει 1δις. Η τιμή των belharra που κανείς δεν ξέρει ποια ειναι?Εδώ τα 600εκ τι περιλαμβάνουν?ουδείς γνωρίζει?

Ameinias

Η κορβέτα θα είναι PESCO…

Vk77

Και τα μακαρόνια θα είναι μισκο 😃

GioFlo

Η Ενδιαμεση Λυση δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι ειναι δωρεαν.Δεν το αποκλειω, αλλα εχει αναφερθει καποιο 250αρι εκ.

Factor

Τίμια πρόταση

NikdaGreek

Έρχονται οι Ολλανδοί και προσφέρουν ΟΛΑ , αξιόπιστα πλοία σε καλή τιμή , ναυπήγηση στην Ελλάδα , πολύ καλή ενδιάμεση λύση , πολύ καλό πρόγραμμα upgrade Meko, ευέλικτη χρηματοδότηση.

Η λογική μιλάει ολλανδικά, μακράν την καλύτερη συνολική προσφορά.

zap

πολυ καλη ενδιαμεση λυση. Απο που βγαινει αυτο. Οι Μ; Παιδια, ας συνελθουμε λιγο.

massey-ferguson-65

Eιναι ανώτερη των S και αυτό μας καλύπτει πλήρος!!!!!

Digenis

Ανωτερες των S ειναι σχεδον τα παντα !!! χαχα .Αυτο δεν σημαινει οτι περνουμε οτι βρουμε …

harval

Ποιες ειναι λοιπον οι καλυτερες λυσεις ? Γιατι ετσι οπως το γραφεις μοιαζει να θεωρεις οτι ειναι απο τις χειροτερες.
Μην αρχισουμε παλι AB,Fremm,κ.λ.π. Δηλαδη λυσεις που μας προσφερθηκαν μονο σε ονειρο.

GioFlo

Δυστυχως δεν υπαρχει ο ορος “καλυτερη” λυση..Μεταξυ ρεαλιστικων επιλογων εχουμε τις Type 23, τις Μ και τις Lafayette.Ολες εχουν υπερ και κατα και ολες θελουν καποιες παρεμβασεις.Καμια δεν αξιζει as is.Ας εμπιστευτουμε το Π.Ν ποια επιλογη θεωρει πως θα μας κανει τη “δουλεια” και ποιο θα ειναι το πλανο μιας διαμορφωσης express.

Vk77

καλα συγνωμη,αλλα εκτος ενος συρομενου σοναρ που το κρατας και για τα επομενα πλοια,η type23 τι αλλο θελει?

GioFlo

Sonar Συρομενο, Sonar Κυτους( 40+ χρονων), CMS (40+ χρονων), CIWS.Αυτα ειναι τα βασικα.Εκτος του Artisan και των CAMM, πολλα απο τα υπολοιπα χριζουν παρεμβασεων.Αυτα που ανεφερα αμεσα, τα υπολοιπα κατα κριτηριο.

Vk77

Το συρόμενο σοναρ το είπα,το σόναρ κύτους σιγά τα ωα εδώ δεν μας χαλάει της mmsc (που δεν υπάρχει),το cms νομίζω ότι έχει εκσυγχρονιστεί κατά τον εκσυγχρονισμό μέσου ζωής.

GioFlo

Ποιος ειπε οτι δεν μας χαλαει και γιατι συγκρινεις πλοια μεταξυ τους?Μιλαμε για την Type 23.Η οποια, οπως και οι αλλες Ε.Λ, θα χρειαστει ενα προγραμμα (εστω και express) προσθηκων-αντικαταστασης-αναβαθμισεων.Οχι φιλε μου, κανενα CMS δεν εχει αλλαξει, οπως και πολλα ακομα του Ηλεκτρονικου της Εξοπλισμου δεκαετιας 80, εκτος του Artisan.Αν θες να πιστευεις οτι ειναι η ποιο “ετοιμη” λυση, κανενα προβλημα.Ο καθενας εχει την αποψη του.Ρεαλιστικα ολες θα χρειαστουν ενα διαστημα εργασιων, πριν μας παραδοθουν.Αυτη θεωρω πως ειναι η αληθεια.

Vk77

ορκο δεν παιρνω φιλε giorgio, αλλα μου φαινεται δυσκολο να εχουν αλλαξει το ρανταρ,το σοναρ,τα οπλα και το cms να εχει μεινει απαραλαχτο.

CKfurious

ακριβώς επειδή είναι λογική δεν έχει ελπίδα!!
τι δεν κατάλαβες???

George

Πολύ λογική πρόταση
Επομένως απορρίπτεται!

massey-ferguson-65

ΤΕΛΕΙΑ ΝΕΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΕΛΑΤΟΜΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΙΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΥΣΙΚΑ …ΒΕΒΕΟΣ…ΒΕΒΕΟΣ…
ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ 150-200 ΕΚΑΤΟΜ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 2 ΕΠΙΠΛΕΩΝ VLS ΓΙΑ 16 SM2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
EAN TO KANOYN AYTO Η ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΠΡΩΤΑΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣΣΣΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΕΝΕΤΑΙ Ο ΑΙ-ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΣΑΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΠΕΡΝΑΝΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

kK19641970

Κατ’ αρχήν πότε μάθατε για αυτή την πρόταση και βασανίζουμε το μυαλό μας μέρες τώρα με διάφορα σενάρια; Δεύτερον, μόνο και μόνο που είναι κατασκευαστές των S-class τα λέει όλα ( μπορούν να κάνουν σουβλάκι τον αντίπαλο) , ίσως το καλύτερο σκαρί ever. Τρίτον, σκαρί, οπλισμός , ηλεκτρονικά και τιμή σούπερ Τέταρτον ,ενδιάμεση λύση , χρηματοδότηση και ναυπήγηση 100% στην Ελλάδα, μαμάτα όλα.

Αν ήταν στο χέρι μου υπογράφω και τώρα, άντε και καλοτάξιδες.

ΥΓ: Ρε παιδιά της πτήσης μήπως μας κάνετε πλάκα και τσίμπησα σαν χάνος;

Digenis

Κατασκευη που ? Ουτε κατσαβιδια δεν εχουν πλεον στο σκαραμαγκα (υπερβολη) !!! Αλλα οταν μιλαμε για τετοια πλοια θελει εξοπλισμο και σοβαρους επιχειριματιες – κρατος … Την επομενη που θα δοθει η παραγγελεια θα κατεβουν διαφοροι στο σκαραμαγκα και λεν για τα δικαιωματα του εργατη

kK19641970

“Η Damen διαθέτει μεγάλη εμπειρία και πείρα ναυπήγησης δικών της σχεδίων πλοίων σε ναυπηγεία τρίτων χωρών επιτυγχάνοντας έτσι να συνδυάσει τα πολλαπλά οφέλη της εγχώριας κατασκευής με την υψηλή ποιότητα της ολλανδικής ναυπηγικής τεχνολογίας. Σε πρόσφατα χρόνια έχει ναυπηγήσει φρεγάτες και πλειάδα πολεμικών σκαφών σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους το Μεξικό και την Ινδονησία, που αντιμετώπιζαν προβλήματα όπως η Ελλάδα και με ναυπηγεία σε κακή κατάσταση. “

Αυτό είναι που με κάνει αισιόδοξο. Είμαι αρκετά μεγάλος για να έχω πλήρη επίγνωση τι σημαίνει εκβιαστικός ψευτοσυνδικαλισμός. Αυτοί έχουν οδηγήσει σε μαρασμό πολλές βιομηχανίες, μαζί φυσικά με κάποια λαμόγια , επιχειρηματικά και κρατικά, για να είμαστε δίκαιοι. Αλλά μετά τις “ιστορικές” στιγμές που ζήσαμε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας , οι συνδικάλες να ευχαριστούν τον Παιατ και να τραγουδάνε “God bless America” , πιστεύω ότι τα θαύματα ξανάρχισαν 2000 χρόνια μετά την διακοπή τους. Άσε που μπορεί να ακούσουμε εξαγορά του Σκαραμαγκά από την Damen και γρήγορο ξεκαθάρισμα των κηφήνων και των βαριδίων ( δύσκολο θαύμα ακόμα και τον Ύψιστο). Στο κάτω κάτω καλέ μου φίλε Διγενή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Καλή χρονιά να έχουμε και να ακούμε μόνο καλά νέα.

Digenis

Φιλε καλα τα λεν στα μπλα μπλα μπλα .. Αν μπει ο κομματικος βάκιλος και το ΠΑΜΕ κατατρώει τις οτιδήποτε και να κάνουμε … Ειναι θεμα νοοτροπιας ελληνων και οχι αν ειναι καλοι οι Ολλανδοι … Μονο οι υπερδυναμεις βαζουν σε σειρα τα τρολ των συνδιακαλιστων και των πολιτικων απλα με ενα τηλεφωνακι και αυτο αν ανήκει στην ιδιοκτησια τους …. Αν δεν ανηκει σου λεν δικο σου ειναι το προβλημα ,αν θες πλοια θα τα φτειαξω στα δικα μου ναυπηγεια και στο τελος θα καταληξουν οι εργαζομενοι με την μπουκάλα όπως και έγινε !!!!

Digenis

Και δώρο η μικρή ολλανδεζα .

Θειο van αυτό πόσο πάει μοιρασμένο σε 2 διαφορετικούς ιστούς ?
https://prnt.sc/wgzd2i

Αν μιλαμε για μιση τιμη οπότε 500, βαλε ακομα 250 για τα οπλα ,οποτε παμε στα 750, .Εχουμε μια 250αρα για τροποποιήσεις και τα όπλα των τροποποιήσεων .

Πάντως φαίνεται άκρως ανταγωνιστική προσφορά .Θα τους δαγκωσω τους Γαλλους για το ”μελανι” που εφαγα να γραφω υπερ των Bel αν δεν φερουν σοβαρη προσφορα για 4 πλοια και οχι τις υποεξοπλισμενες Fdi τους !!!

CKfurious

Αυτό θέλει διερεύνηση εάν είμαστε OK μονο με το APAR2

Οι LCF,IVH,F124 έχουν το APAR σε συνδυασμό με το SMART-L:

f124 wikipedia;

For this role the ships are equipped with an advanced sensor and weapons suite. The primary sensors for this role are the long range surveillance radar SMART-L and the multi-function radar APAR. The SMART-L and APAR sets are highly complementary, in the sense that SMART-L is a L band radar providing very long range surveillance while APAR is an X band radar providing precise target tracking, a highly capable horizon search capability, and missile guidance using the Interrupted Continuous Wave Illumination (ICWI) technique, thus allowing guidance of 32 semi-active radar homing missiles in flight simultaneously, including 16 in the terminal guidance phase

Εδώ βλέπω το apar2 να παρουσιάζεται ωςMulti Function οποτε καλύπτει και αυτό το ρολο??!!

θέλει μελέτη!!

Inccy

“Το ίδιο συμβαίνει ή θα συμβεί με τους λοιπούς αισθητήρες του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της ολλανδικής πρότασης καθώς αυτή εμπεριέχει τα ίδια συστήματα με αυτά των σημερινών ή μελλοντικών γερμανικών και βέλγο-ολλανδικών φρεγατών ”
στην φώτο της mks-180 εκτός από το Apar έχει και trs-4d fixed στην C band για έρευνα επιφάνειας και αέρος…λες;

CKfurious

Τελικά το APAR2 μάλλον ΔΕΝ μπορεί να σταθεί μονο του!

Κάποιες πηγες του δίνουν 150km max range ικανo για κατεύθυνση τόσο ESSM όσο και SM2

Για ερευνα σε μεγαλύτερες αποστάσεις απαιτείται και ένα Surveilance Radar
for example
https://www.sanmina.com/wp-content/uploads/2016/10/CDR_-State-of-the-Art-Radar_Sanmina.pdf

Στις γερμανικές MKS180 όπου θα τοποθετηθεί το APAR2 θα μπει το fixed panel TRS4D 
https://en.wikipedia.org/wiki/MKS_180_frigate

Ρε που το έχω ξανακούσει αυτό το RADAR 
που το έχω ξανακούσει RADAR…lcs
https://www.ptisidiastima.com/trs-4d-vs-seafire/

Το καλύτερο είναι να συνδυαστεί με το SEA MASTER 400 όπως ακριβώς είχε προτείνει ο ΜΙΚΡΌΣ ΉΡΩΑΣ!!

Mikros-hroas

Σου βάζω ότι θες και απλό ραντάρ περιστρεφόμενο γίνεται με πολύ χαμηλό κόστος.

Fingolfin

Είτε με κάποιο NS100/200.

Dimitris_jp

Μα δεν νομιζω οτι μπαίνουν 2 ρανταρ τετοιου μεγεθους και βαρους μαζι σε σκαρι 120 μετρων.

Mikros-hroas

Είπα περιστρεφόμενο όχι σταθερής διάταξης.

CKfurious

Θέλει μελέτη
Τα fixed panels μάλλον είναι ελαφρύτερα αφού δεν απαιτείται ο μηχανισμός σταθεροποίησης που θέλουν για τη κεραία τα κινητά
Το apa2 μπορεί να μπει στον ίδιο ιστό με το sea master όπως στο σχέδιο του Διγενή
Μιλάμε για πλοίο 4000tn,120m οποτε δεν το βλέπω ως πρόβλημα

Digenis

Για να βάζουν 1 αποκλειστικά σύστημα για έρευνα στοχευμενα σημαίνει ότι το μονό ρανταρ Apar/2 δεν ειναι και τόσο καλό σε μεγάλες αποστάσεις και ταυτόχρονα με τα τις υπόλοιπα Mode …Ειδικα η καθοδηγηση πολλων πυραλων ειναι χοντρη δουλεια και καλο ειναι να εχεις αλλο ρανταρ για να συνεχιζει την ερευνα αερος ενω το Apar καθοδηγεί ταυτοχρονα 15 πυραύλους SM2 στα 150 χλμ .Μπορει να παιζουν και προ-ρυθμισεις για βελτιστοποίηση αποτελεσμάτων .

Αν δεις στην φωτο εχει πάνω ΚΑΙ APAR KAI TRS 4D σταθερης διαταξης για έρευνα όγκου .
Γενικα βγαινουν διαταξεις οπου στον ιδιο ιστο βαζουν 2 ρανταρ για να συνδυάζουν Mode .

Επίσημα πλέον το Seafire ειναι 300χλμ έρευνα αέρος .
https://www.thalesgroup.com/en/markets/defence-and-security/naval-forces/above-water-warfare/sea-fire

CKfurious

Για το sea master δίνουν 400+km
Μπορεί να μπούν και τα δυο στον ίδιο ιστό όπως το σχέδιο που ανέβασες
Το θέμα είναι για τι κόστος μιλάμε με τα δυο 
επίσης δεν δίνονται πληροφορίες για το προωστικό σύστημα
Με τα παραπάνω τελικά δεν μπορούμε να κρίνουμε τη πρόταση και το κόστος

Digenis

Δεν πιστευω οτι ειναι τρελη η τιμη . ..Το θεμα ειναι η ενέργεια που ζητάει αυτο το σύστημα και το μέγεθος της βάσης που θέλει ..

Μπορουν να γίνουν και συνδυασμοί δηλαδη ΠΧ να μπει TRS 4D σταθερών διαταξεων και ακομα ενα TRS 4D περιστρεφόμενο για έρευνα όγκου .

Επισης μπορει να μπει 1 TRS 4D σταθερων διαταξεων σε 2 ιστους και να προστεθούν περισσότερα TR X για να αυξηθούν οι επιδόσεις …

Επίσης η επιλογη του ρανταρ εχει να κανει και με τις μπάντες που θέλει το ΠΝ …

Tο ΠΝ μας εχει 2 ρανταρ ανα πλοιο ,ενα κανει ερευνα επιφανειας ,ενα κανει ερευνα ογκου και ξεχωριστά FCR .
Και οι Αμερικανοι εχουν 2 ρανταρ και extra FCR στα Burke και ας ειναι σταθερων διαταξεων …
Οι FFG απο οτι φαινετε θα εχουν 2 Radar που θα παιζουν και το ρολο του FCR το καθενα στο τομεα του ..
Οι ολλανδοι εχουν 2 Radar ενα κανει το ρολο του FCR και ερευνα επιφανειας και το δευτερο ερευνα ογκου μονο
Οι γερμανοι εχουν στις F125 1 TRS-4D σταθερων διαταξεων σε 2 ιστους που κανουν και τις 3 δουλειες .

Μλκ μπερδεύτηκα .Οτι θελει ο καθενας κανει και τα πλεονεκτήματα μειονεκτήματα δεν τα ξέρουμε .

zolotasnew

Επειδή δεν μελετάτε και πάρα πολύ να διευκρινίσουμε ότι αριθμός 400 όπως και 500 στο SeaFire δεν σημαίνει την δυνατή εμβέλεια. Η πρώτη γενιά SeaMaster όπως είναι στα OPV και το LPD Rotterdam είναι 250 km οι δε διαφορές με το SeaFire είναι ότι το δεύτερο υποστηρίζει βολές ASTER https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/d7/asset/document/sea_master_400-v01.pdf

CKfurious

Τα 400-450km για το sea master το δίνει το πρώτο ref που έδωσα και αναφέρεται για το Καναδέζικο πλοίο:
pG 3/4:

A Thales Sea Master 400 provides medium and long range surveillance of airborne targets to 450 km 

Και σε άλλες πηγες δίνονται τα 400km

Το SF είναι συνδεδεμένο με τους ASTER

Καλή μελέτη!

zolotasnew

Ζητώ ταπεινά συγγνώμη που δεν είχα διαβάσει καθόλου την παρουσίαση της πρότασης για το CSC της DAMEN-THALES τότε και που δεν επιλέχθηκε τελικά. Βέβαια, από τις δυνητικές μέχρι τις τελικές προδιαγραφές υπάρχει μια ικανή απόσταση. Όπως έχεις δηλώσει κατά καιρούς το FIAT PANDA βγάζει από 60 μέχρι 120 αλογατάκια, εξαρτάται τί θέλεις να πλερώσεις…

montif74

Οχι άλλο μακέτο..χορτάσαμε! Πάρτε τα αμερικάνικα, αφου το έχετε αποφασίσει και μην μας κουράζετε άλλο.

Digenis

O D mitch Κανει καλες τροποιησεις … Εχει ακρες μεσα σε πωληταδες και εταιριες . Τελικα θα καταληξει να ειναι ποιο εγκυρος απο ολους .

photographix

Βγαλτε την ναυπηγηση στην Ελλαδα (εκτος αν αγορασουν τα ναυπηγεια οι Ολλανδοι) τιγκαρετε τα νεα σκαφη στους CAMM & CAMM-ER και RAM και υπογραφω

Dimitris_jp

Ενδιαφέρουσα προταση ακουγεται. Αλλα ρε παιδι μου ασχημομουρες ειναι. Αυτη η κλιση που εχει μπροστα στη γεφυρα δεν μου καθεται καλα με τιποτα  :wpds_grin:  :wpds_grin: 

yannis_ath

Αμα σβήσεις στο φως νο πρόμπλεμ

SAAB

Μια χαρά είναι φίλε. Όπως λέει και ο yiannia_ath, “με σβηστή λυχνία, πάσα γυνή ομοία”.

Bridger

Βάλτη δίπλα σε μια MMSC και θα σου φανεί κούκλα.

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

Λοιπόν έχουμε και λέμε,

 1. Ραντάρ σταθερής διάταξης, ( ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό ).
 2. τουλάχιστον 2 mk41 ( 48 camm/4 Vl asroc – 32 camm/8 Sm-2 – 64 camm ).
 3. 2 sonar.
 4. 1 ram, στις Sigma υπάρχει και χώρος για δεύτερο ram ή Millenium μπροστά.
 5. 8 nsm/harpoon/exocet ( με χρήματα ίσως γίνεται και 12 ).
 6. Strales
 7. Χάλυβας
 8. Κόστος 2,4 μέχρι 3 δις ( με λίγα καλούδια παραπάνω ).
 9. Η καλύτερη ενδιάμεση λύση
 10. Πότε υπογράφουμε ;
 11. Κάποιοι θα πρέπει να χαμηλώσουν πολύ τις τιμές τους ( Γάλλοι ).
 12. Κάποιοι θα πρέπει να αποχωρήσουν η να πάρει την πολιτική απόφαση ο Μπάιντεν ( ΑΒ ).
massey-ferguson-65

Ξεχνάς την χρηματοδότηση!!!!!!!!

Digenis

Μην εισαι τοσο Large γιατι τα οπλα που θα μπουν πανω τους δεν ειναι τζάμπα !!!Οι τιμές που έχει το άρθρο ειναι χωρις οπλα και τροποποιήσεις !!! Περιλαμβάνει τα πλοία με τα ηλεκτρονικά και Fos στη βασική διαμόρφωση .Μπορεί να μην περιλαμβανει καν τα ΜΚ41 .Κατέβα απο το χαρούμενο δέντρο …
To μονο επιχειρησιακά σίγουρα καλύτερο ειναι το Apar που δεν βλέπω να συνδυάζετε με κάποιο αποκλειστικά έρευνας όγκου .Επίσης δεν εχει τοση εμβελια οσο εχεις πιθανών στο μυαλο σου …

Btw η βασικη διαμορφωση ομως ειναι καλυτερη λογο τιμης και εξοπλισμου απο τις παπαντζες των Γαλλων τις FDI και απο τις MMSC των Αράβων .

 1. Πουθενά δεν αναφερονται Laser .
 2. Που ειναι τα Αγγλακια και τα γερμανακια οεο ?

Το παζελ των ανταγωνιστικών προσφορών αρχιζει να βγαζει νοημα και εχει δρομο ακόμα .Μενουν να ερθει νεα προσφορα των Γαλλων , η Αγγλικη ,Γερμανικη και οι τροποποιημενη των Αμερικανων .

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

 1. Δεν είμαι large με τα όπλα. Η πολύ χαμηλότερη τιμή ανα πλοίο που δίνουν οι Ολλανδοί επιτρέπει μεγαλύτερη προσθήκη όπλων. Δεν πιστεύω ότι έγραψα κάτι παράλογο για τις 4 φρεγάτες σύμφωνα με τις τιμές του άρθρου.
 2. Το πότε υπογράφουμε προφανώς ήτο υπερβολή που ήθελε να δείξει την ποιότητα της προσφοράς στην σχέση κόστους απόδοσης.
 3. Γνωρίζετε την εμβέλεια που έχω στο μυαλό μου για το APAR ; Ας είναι. Πάντως προφανώς, είναι εξαιρετικό μπροστά στο TRS-4D rotator.
 4. Κάθε προσφορά είναι καλοδεχούμενη. Ακόμη και αν δεν επιλεγεί, μας βοηθάει.
Vk77

Δίνουν όμως πραγματικά χαμηλότερη τιμή? Ξέρουμε αυτό το κάτω από 600εκ που πέταξε η πτήση τι συμπεριλαμβάνει? Εγώ καθόλου δεν θα εκπλαγω αν σε 2ο χρόνο μάθουμε ότι με όπλα και fos πάει 1δις,όσο δλδ και η fdi και η mmsc.

Digenis

Αυτο θελω να σου πω .Η φρεγατα ειναι θεωρητικά ελαχιστα καλυτερη στη βασικη της εκδοση απο τις αλλες .Αυτο δεν σημαινει οτι υπογραφουμε , αλλά μονο οτι βοηθάει τον ανταγωνισμό στις προσφορές να πάρουμε οτι καλύτερο γίνετε .ΠΧ δεν γινετε οι περισσοτεροι διαγωνιζομενοι να φερνουν σταθερων διαταξεων ρανταρ που περιλαμβανει καταδείκτες και οι Αμερικανοι να φερνουν συνδιασμο περιστρεφομενο με Ceros …Αυτόματο τους λέμε κάντε καλύτερη προσφορά άμεσα για να μπορουμε πολιτικα να την επιλέξουμε επειδή σαν ”αγαπάμε” .

Fingolfin

Οι τιμές είναι με όπλα (essm) και FOS για μερικά έτη. Αν θέλουμε και sm-2 και άλλο ένα mk41 η τιμή θα αυξηθεί αναλόγως, αλλά όχι και σε απαγορευτικά επίπεδα.

Vk77

link παρακαλω.

Fingolfin

Από απαντήσεις που έχει δώσει ο @D__Mitch (Δημήτρης Μητσόπουλος, navalanalyses.com) στο Twitter. Και μπράβο του που έχει την υπομονή και έχει απαντήσει – όσο μπορεί- για πολλά πράγματα.

https://twitter.com/D__Mitch/status/1346578887023747074

https://twitter.com/D__Mitch/status/1346570914113187840

https://twitter.com/D__Mitch/status/1346569019231498249

https://twitter.com/D__Mitch/status/1346755725012459521

Vk77

ευχαριστω πολυ για την ταχιστη απανατηση, ομως να πω την αληθεια δεν με επεισε η απαντηση του. Απαντα οτι με essm θα κανει 600εκ με sm2 παραπανω,συγνωμη αλλα αυτο δεν εχει νοημα 4essm ειναι ακριβοτεροι απο 1sm2.

Fingolfin

Υποθέτω πως εννοούσε αν βάλουμε επιπλέον mk41 για sm2. Το θέμα είναι πως οι πηγές του αναφέρουν προσφορά στα 600 εκατομμύρια ανά πλοίο για 2 mk41. Αν ισχύσουν αυτά ή όχι θα το μάθουμε ωσονούπω.

Vk77

μακαρι να ισχυουν αυτες οι τιμες, σιγμα δαγκωτο τοτε.

p270

εξαιρετική πρόταση ,ένα πλοιο που τα εχει όλα ,τώρα για την ναυπήγηση εδώ μαλλον κακο θα κανει στους χρόνους παράδοσης
το μεγάλο θέμα ειναι αν τελικά προχωράει η διαδικασία η εχει σκαλώσει

Tjololo

Αξιόλογη πρόταση….πλην όμως παρέχει τεχνολογική υπεροχή έναντι των μελλοντικών Τουρκικών φρεγατών, όπως κάνει η Belharra???

Καλύτερο ραντάρ η Belharra…..Aster 30…..Scalp-Naval…..πώς συγκρίνεται η Ολλανδική πρόταση με αυτά???

Digenis

Το SF δεν ειναι καλυτερο απο το APAR ,το πιθανοτερο ειναι να ειναι ακριβως των ιδιων δυνατοτητων … Την διαφορα θα την εκανε αν το APAR συνδιαζονταν με ενα αποκλειστικα για ερευνα ογκου σταθερών διατάξεων και αυτό .

Vk77

Αν δεν βάλουν quad packed camm δεν μας κάνουν.

Bridger

Από τη στιγμή που έχεις mk41 και Tacticos, βάζεις camm ότι ώρα θέλεις.

Vk77

για τις belharra μιλαμε αρχηγε

Bridger

Άκυρο! 🙂

harval

Δεν συγκρίνεται. Ειναι απλα καλυτερη .Διαβασε αρθρο Πτησης Ιανουαριου γραμμενο απο στρατιωτικο γνωστη.

Jimmy2

Παρεχει σιγουρη ποιοτικη υπεροχη, λογω των σιγουρων προβληματων που θα βγαλει η τουρκικη κατασκευη. Σε σχεση με τις μπελχαρα προσφερει ασυγκριτα καλυτερη τιμη, και θεωρητικα γρηγοροτερη ναυπηγηση

ANDREW

Δηλαδή για camm δεν έχουν προτείνει, μόνο essm; Επίσης, εάν υπάρχει χώρος για αλλά 2 κελιά, δεν θα μπορούσαν να είναι 4 sylver a50;

GATA

Οπου ακους Thales Nederland & APAR , σημειωσε MK41/ESSM/SM-2

ANDREW

Ήθελα περισσότερο camm er… είναι πιο ελαφρύς και ίσως θα ήταν θετικό για τέτοιου μεγέθους πλοία.

Vk77

Εμένα θα μου άρεσε αν δεν μπαίνουν extra mk41 λόγω χώρου/βάρους να έμπαινε πίσω από τα 2 mk41 δύο τριπλά exls για συνολικά 24camm και στα mk41 να έμπαιναν 12sm2 και 4 asroc.

PetranGR

Αν μπει μεψτους 2 mk-41 και ενα RAM θα ειναι πληρεστατο.Το ΠΝ πρεπει να δωσει βαση σε 16 αντιπλοϊκους αντι των 8. Τοσο οι ΤF-2000 οσο και οι αναβαθμισμενες τουρκικες Meko θα φερουν 16

nigozs

Ξεφεύγουμε απο την ουσία η οποία λέγεται, καθυστέρηση !
Το ξαναγράφω:Τα Rafale τα παίρνουμε “αύριο” τα πλοία σε κάποια χρόνια.
Δεν έχει υπογραφεί τίποτα απολύτως μέχρι σήμερα για ΠΝ και ΠΑ !!
Απο τον ειδικό τύπο έχει χυθεί μπόλικο μελάνι σε προβλέψεις, πιθανές επιλογές και δυνατότητες/ανάγκες του ΠΝ.
Απο σχόλια, σε όσα sites δεχονται σχολιασμό γίνεται το “αδιαχώρητο” σχετικά με το τί θα μπορούσε να επιλέξει το ΠΝ.
Χώρια τα εξ αμάξης που διαβάζουν ορισμένοι συντάκτες απο σχολιαστές που κάποιες φορές ανέχονται και εμένα προσωπικά.
Είναι πλέον ανώφελο να ακολουθώ/παρακολουθώ το γαιτανάκι αυτό και να συμμετέχω.
Η πρόβλεψή μου – χωρίς συγκεκριμένα τεχνικά/επιχειρησιακά δεδομένα – αλλά από γεωπολιτικούς και πολιτικούς συνειρμούς (έτσι έχουμε καταντήσει) είναι οτι Belhara και MMSC θα επιλεγούν τελικά (ναι και οι δύο) ενώ η προαίρεση για Γερμανικά υποβρύχια πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί – ίσως για δύο ακόμα.
Θα δείτε που οικονομικά, τα πάντα θα διευθετηθούν στις προμήθειες αυτές με μαγικό τροπο ενώ υποψιάζομαι ακόμα και απο πού θα προέλθουν χρήματα/βοήθεια/δάνεια.
Πλέον, δικά μου σχόλια θα υπάρξουν με τις τελικές επιλογές προμήθειας πλοίων.
Στα υπόλοιπα της Π&Δ θα είμαι παρών όσο αντέχει ο server και οι άνθρωποι που εργάζονται πίσω απο αυτόν.
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ ΠΛΕΟΝ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΕΠΙΣΗΣ !
Παρατράβηξε το θέμα……

George

Κουράγιο!
Συνήθως κάπου εδώ πάντως κατεβαίνουν στο γήπεδο οι Γερμανοί σκοράρουν και φεύγουν…

PANAGIS

xaxaxaxaaaxa epic comment

SAAB

Χαχαχαχα!!! Γκάρι Λίνεκερ αν θυμάμαι καλά.
Εάν οι Γερμανοί κατέβουν με συνδυασμό Σκανδιναβία-ΗΠΑ, κέρδισαν το παιχνίδι.

CKfurious

MEKO A200
MEKO UPGRADE
2 F123
2 214

mexicano

Άκρως ανταγωνιστική πρόταση προς την αντίστοιχη της Γαλλίας. Πρακτικά αν αποφασιστεί η short list να μην είναι ανάμεσα στην Sigma11515 και την Belharra-FDI και περιληφθεί για οποιονδήποτε λόγο η MMSC θα είναι έγκλημα. Ισορροπημένη πρόταση από τους Ολλανδούς, ίσως και πιο κοντά σε αυτά που ζητά το ΠΝ για λόγους ομοιοτυπίας του υλικού του. Μόνη αντίρρηση, αν τελικά η πρότασης της Damen κινηθεί στο πνεύμα που περιγράφει το δημοσίευμα, είναι η κατασκευή και των τεσσάρων πλοίων στην Ελλάδα. Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα είναι απαρχαιωμένα και πλήρως απαξιωμένα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το απαιτητικό κατασκευαστικό έργο και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Δεν μπορεί, για μια ακόμη φορά, να θυσιαστούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ για τα -άχρηστα- ναυπηγεία που έχουμε (βλ. πως εξελίχθηκαν τα προγράμματα των U214 και των ΤΠΚ Super Vita).

Επίσης, μια διαχρονική απορία που έχω και θα ήθελα μια απάντηση ή από την ptisidiastima ΠΤΗΣΗ ή από κάποιον γνώστη ναυπηγό. Ακούμε και περισσότερο διαβάζουμε, περί φόρτωσης 4 ESSM Block 2 ανά κελί του Mk41,που είναι μια προδιαγραφή του κατασκευαστή. Πότε τα βλήματα block 2 μπήκαν σε υπηρεσία γενικά ανά τον κόσμο και αν ναι από πότε και πόσα Ναυτικά χρησιμοποιούν αυτή τη διαμόρφωση όχι απλά τοποθετώντας 8-16 βλήματα ESSM Block 2 ανά πλοίο, αλλά πολύ περισσότερα. Είναι, δηλαδή, εφικτό να τοποθετούνται μαζικά τετράδες ESSM Block 2; Δηλαδή, σε πλοία -όχι μεγέθους Arleigh Burke, Ticoderonga, ή έστω LCF, Alvaro de Bazan, Hobard, F-124 που είναι ικανού εκτοπίσματος- αλλά σε πλοία 3.000-3.5000 τόνων όπως οι Sigma 11515 ή οι MMSC (μακριά από εμάς και όπου θέλουν ας πάνε) ή και οι τουρκικές ΜΕΚΟ-200 track 2 που έχουν 16 κελιά Μk41 για λόγους βάρους και ισορροπίας είναι πρακτικά εφικτό και ικανό να φορτωθούν 64 βλήματα ή απλά αυτό είναι κάτι θεωρητικά επιτεύξιμο, αλλά πρακτικά και επιχειρησιακά άσκοπο; Μπορούν σχεδιάσεις που εκτοπίζουν λιγότερο από 5.000 τόνους και δεν έχουν ικανό πλάτος και βύθισμα, δηλαδή μεγάλη σταθερότητα να έχουν -και μάλιστα σε καταστάσεις θάλασσας από «6» και πάνω- τόσο βαρείς φόρτους μάχης, όπως 64 βλήματα ESSM Block 2;

CKfurious

Ο essn bii άρχισε να παραδίδεται από το ..2020

Βάρος :280 kg

64 * 280 = c 18 tn!!

Το πλοίο πρέπει να είναι σχεδιασμένο για τέτοιο βάρος
Τόσο στις ελληνικές MEKO όσο και στις τουρκικες ο εκτοξευτής MK48/MK41 είναι πάνω στο κατάστρωμα με αποτέλεσμα υψηλό κέντρο βάρους και μετακεντρικό ύψος
Metacentric height – Wikipedia
Τα πλοία δεν είχαν σχεδιαστεί για τέτοιο βάρος αφού οι αρχικοί MK48 είχαν 
16 RIM7 *230 KG = 3.6 TN!!
  
Εάν το VLS είναι φυτευτό μέσα στο κατάστρωμα τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα από κέντρο βάρος και μετακεντρο

Βεβαια είναι και τo θέμα κόστους:
64 ESSM B2 *1.5mil $

Είναι πολλά αυγά σε ένα μονο καλάθι!!

ANDREW

Γι’ αυτό ακριβώς ρώταγα για mbda οπλισμό και πιο πολύ camm/ camm er. O camm er ζυγίζει 160 κιλά και εάν μπαίνει τελικά σε τετράδες, η διαφορά θα είναι μεγάλη (10tn και 240kg).

CKfurious

Η ανάπτυξη του camm er για ναυτικές εφαρμογές είναι ακόμα στον αέρα
εξαρτώμενη εάν θα προχωρήσουν οι Ιταλοί
Επίσης παρόλο που διαφημίζεται ως συμβατό με mk41 vls οι Νέο Ζηλανδοί στις MEKO βγάλαν τονmk41 και βάλαν τους εκτοξευτές μανιτάρια των CAMM 
Επιπλέον πρέπει να είναι ολοκληρωμένο με πλοία,radar,data links και cms! 

Digenis

Κατι ειχα διαβασει οτι ειναι μεγαλυτερο σε μήκος για αυτο μπαινει μονο σε 2αδες … Σε καθε περιπτωση ειναι to do αοριστία και με τετοιες προυποθεσεις δεν μπορει το ΠΝ να κλειση 4αδες Camm er …Μονο ο σκετος Camm παιζει σε τετραδες που δεν ειναι κακη περιπτωση αν υπαρχει Aster30ή SM2. Σε αντιδαστολη η Γαλλοι μπορουν να πιεστουν να φτειαξουν 4αδες Mica NG μέχρι την παραλαβή των πλοίων .

Stavrogin1

Η διαφορά βάρους λογικά μεταφράζεται σε καύσιμα και εκρηκτική ύλη, δηλαδη σε ακτίνα δράσης και φονικότητα. ένα μικρο σχετικά ποσοστό είναι το σώμα και ο κινητηρας.
Δε μπορεις να ελαφρυνεις ένα πυραυλο 120 κιλα μονο και μονο επειδη τον σχεδιασες καλυτερα με ελαφρυτερα υλικά. just saying

ANDREW

Ναι, δεν διαφωνώ, απλά αναφέρομαι στον αντίκτυπο που θα έχει στην ευστάθεια του πλοίου. Εάν εμείς διαλέξουμε σε κάποια να της βάλουμε 64 essm blk2, θα μπορεί να τους φέρει όλους;

Mikros-hroas

Λες για παραπάνω βάρος που είναι το διπλάσιο με το βάρος των εκτοξευτών.
Τώρα αν θες βάζεις και SM-2 γίνετε με 16 ESSM II και 12 SM-2ΙΙΙ.

George

Ολα καλά εκτός από τη ναυπήγηση στην Ελλάδα
Αν αυτή γινόταν στη Ρουμανία θα ήταν τέλεια πρόταση και ας δώσουν βιομηχανικό έργο στα ναυπηγεία της Ελλάδας που όμως να αφορά άλλα προγράμματα για άλλες χώρες (κατά προτίμηση για τη Τουρκία) όπως η κατασκευή τμημάτων πλοίων

GioFlo

Δεν εχεις εμπιστοσυνη Γιωργαρε στα του οικου μας ε?Τι να πω?Αδικο εχεις?ΑΧ…..

Ameinias

Μεσιέ Μακρόν, σου έβαλαν δύσκολα οι Ολλανδοί… η κυοφορούμενη πρόταση των Γάλλων είναι απλά ανεπαρκής σε σχέση με την Ολλανδική… μεγάλη η χρηματική διαφορά… πας για 6 μονάδες με τις 2 σε διαμόρφωση AAW… αν δεν έρθει κάτι σε δωράκι Mirage 2000-5F δύσκολα, πολύ δύσκολα για τους Φραντσέζους…

Vk77

Ε όχι mirage 2000-5f, 2021 έχουμε.

CKfurious

Μια χαρά μας έρχονται!!
Και MICA ρίχνουν και Link1 6νομίζω πως έχουν
Πιο κοντά στα υπάρχοντα -5 από τα EGM
Θέλουμε μερικά ακόμα προς ενίσχυση αριθμών αφού μάλλον δύσκολο να πάμε άμεσα για επιπλέον RAFALE
Επίσης αρκετά F16 θα είναι εκτος λόγω εκσυχρονισμού και ΕΑΒ
Τα F4E πρέπει να φύγουν AΜΕΣΑ
οποτε θέλουμε αριθμούς

Και μετά μου γραφουν πως δεν γουστάρω τα γαλλικά όπλα δηλαδή!!

GioFlo

Αυτο για τα Mirage τι το ηθελες?Ασε να “πιεστουν” λιγακι και να πεσει λιγο “ψαλιδι”…Προβλεπω την κυρια Παρλι να ερχετε με προταση κατω των 4 δις αν θελει το συμβολαιο…και ας μην εχει Mirage μεσα…

Vk77

Βγάλε και τις lafapommes για ακόμη μεγαλύτερη έκπτωση😃

GioFlo

Εκει το μυαλο σου εσενα, ε?Χαχαχα..Δεν ειναι εφιαλτης φιλε Vk77, ειναι μια πραγματικοτητα.Το Π.Ν εχει τον τελευταιο λογο.Θα μαθουμε συντομα.

niknik

Να ρωτησω κατι ρε παιδια;
Αν οι Γαλλοι προσφερουν μια γρηγορη αναβαθμιση στις 2 La fayete με 2 sylver για Adter 30,
ενα καλο ρανταρ οπως το SMART-S Mk2 και σοναρ τροπιδος, τα Phalanx CIWS απο τις Kortenaer στη θεση των Crotale ή ενα RIM ,τοτε δε θα μιλαμε για μια αξιολογη φρεγατα, με οικονομικη αναβαθμιση, σε καλη κατασταση, με μειωμενο ιχνος κατα 60% περιπου και πολυ μικρο ηχητικο ιχνος και συντομα ετοιμη; Και αν μπουν και 2 8πλοι εκτοξευτες για Mica στην υπερκατασκευη,υπαρχει καμια συγκριση με τις Μ; Ουτε με τις ΜΕΚΟ δε θα συγκρινονται…Ετσι για να μιλησουμε λιγο σοβαρα τωρα

GioFlo

Επειδη για τις Lafayette, μεχρι και Γαλλικα αρθρα με εβαλε να διαβασω ο CKfurius, να σου απαντησω συντομα, γιατι τα εχουμε γραψει ηδη και θα ασχολειθουμε μαλλον μετα την επισκεψη Παρλι.Η αναβαθμιση που κανουν οι Γαλλοι ειναι αρκετα καλη στα 90 εκ.Δινουν στο πλοιο ολικη Δομικη Αναβαθμιση, νεο CMS, Sonar Κυτους συγχρονο, πληρη αναβαθμιση Τεχνικων Συστηματων, Αυξηση Ηλεκτρικης Ισχυος, αντικατασταση Crotale απο νεους συγχρονους SHORAD Mistral κ.λ.π.Τωρα αν σε αυτα προσθεσεις CIWS Phalanx απο τις S οπως γραφεις,αντικατασταση Πυροβολου με OtoMellara απο τις S επισης και ισως τους Τορπιλοσωληνες αν ταιριαζουν τοτε παμε στους 10 μηνες παραδοση απο την υπογραφη.Για VL με MICA NG παει μετα το 2025 σε δευτερο χρονο.Με Sylver για Αster 15 και νεο Radar αυξανεται πολυ το κοστος σε πρωτο χρονο και επεκτεινεται ο χρονος παραδοσης ανω των 10 μηνων.Ακριβως ποσο δεν γνωριζω, αλλα θα χρειαστουν δοκιμες, ισως καποιες πιστοποιησεις, ελεγχοι κ.λ.π.Οι Γαλλοι δεν εβαλαν Sylver-Aster και νεο Radar λογω κοστους.Αλλο 90, αλλο 180 ας πουμε.Τις θελουν για ενα σκοπο και ειναι καλυμενοι με αυτο το σκοπο.Παμε ξανα ομως στα δικα μας.Ενδιαμεση Λυση σημαινει σχετικα αμεση λυση.Maximum 1 χρονος απο την υπογραφη των συμβολαιων για το πρωτο η και τα δυο πλοια, κατα την αποψη μου.Αυτα που αναφερεις δεν γινονται σε πρωτο χρονο 1ον λογο κοστους και 2ον λογο αργοποριας στην παραδοση.Οποτε οι Lafayette ΜΟΝΟ αν αποκτηθουν με την Γαλλικη αναβαθμιση ερχονται εγκαιρα.Δηλαδη μεσα σε 20 μηνες και οι δυο.Εκτος και ΑΝ (και ειναι μεγαλο το αν) μας δωσουν αμεσα απο τις 3 που αναβαθμιζουν απο το 2020 και οι 2 ειναι ετοιμες.Εκει ναι, μπορουμε να βαλουμε Radar,VL και καποια βληματα.Ολα τα ανωτερω ασφαλως αναλογα το κοστος αποδεσμευσης.Συντομα θα μαθουμε φιλε μου, μην ανυσηχεις.

CKfurious

Ηλεκτρική ισχύ δεν αυξάνουν!!
τα συστήματα παρακολούθησης και ελέχου αναβαθμίζουν!!

Με MISTRAL το πλοίο πρέπει να κρυφτεί έτσι και αρχίσει το πιστολίδι

Και ερωτώ

90mil δίνουν οι Γάλλοι
αλλα 90+ θα κοστίσουν τα επιπλέον VLS-ASTER-RADAR 

Εάν υπογραφει φέτος ο εκσυχρονισμός των MEKO θα τελειώσει κατά το 028 στη καλύτερη περίπτωση

Τότε οι Lfapommes θα 30ρίζουν

Δεν πάμε να πάρουμε μια καινούργια GOWIND στα 300-400 MILκαι παραδοτέα σε 29 μήνες??

GioFlo

Αμα εχεις λεφτα παμε 🙂

CKfurious

Εδώ δηλώνουν πως θέλουν να διαθέσουν 5.5 bill για συνολική λύση !!

GioFlo

Εγω μαζι σου.Τι Κορβετες Sigma, τι Κορβετες Gowind για Ενδιαμεση Λυση, πραγματικα δεν εχω προβλημα.Ο χρονος πιεζει και προφανως ο σχεδιασμος του Π.Ν ειναι ετσι.Εγω τι να σου κανω?Σχολιαζω συμφωνα με τις πληροφοριες που δημοσιοποιουνται.Τις συνομιλιες που γινονται πισω απο κλειστες πορτες δεν τις γνωριζω.Οταν γινει η επιλογη θα μαθουμε και νομιζω θα καταλαβουμε και το σκεπτικο αυτης.

niknik

Συμφωνω σε αυτα που λες.Εγω μοα σκεψη εκανα.Αλλα αν ειναι να παρουμε μια Gowind στα 400 mil ,γιατι δε ρισκαρουμε να παρουμε 2 κορβετες θεμιστοκλης.Στην ουσια ειναι οι Saar 72,με ικανοποιητικο οπλισμο για φρεγατες,κοστος οσο μια super vita και παραδοση απο την Onex σε 8 μηνες. Γυρω στα 250 η μια. Οποτε διπλα κερδισμενοι.Και ενδιαμεση λυση η οποια θα μεινει,και να τη φορτωσουμε.λιγο περισσοτερο αν γινεται,και δε θα μας πρηζουν για δουλειες στα ελληνικα ναυπηγεια.. ( να αποφυγουμε και τις MMSC).

CKfurious

Τα “θεμιστoκλhς” είναι πολύ μεγάλα για πυραυλακάτους και πολύ μικρά για κορβέτες

Ας πούμε πως δεν μπορούν αν φέρουν ελικόπτερο SEA HAWK(10TN) και συρόμενο SONAR

Δεν επεκτείνομαι διότι είμαστε εκτος θέματος

Jimmy2

Νομιζω ο Θεμιστοκλης ειναι 800 τονοι μονο . Ενταξει να εχει κοστος σαν super vita αλλα αμα ειναι να εχει και μεγεθος σαν super vita δεν …..

ultorius

400 εκατομυρια για τα Θεμιστοκλης και τα 380 θα ειναι για τα οπλα εφοσον οι saar ειναι 800 tn. Αν κοβομαστε για ναυπηγηση εδω τουλαχιστον ας δωσουμε σοβαρο εργο στα ναυπηγεια. Αλωστε το πως εργαλιοποιουν οι κυριοι της Onex τους συνδικαλιστες τους για να ασκησουν πιεσεις ειναι απαραδεκτο. Αφηστε που ο αντιπροεδρος τους ειχε δηλωσει απο μονος του πριν κανα 6μηνο την κατασκευη Θεμιστοκλης χωρις να ρωτησει κανενα.

niknik

Για κορβετες ηθελα να πω

CKfurious

Γρηγορη αναβάθμιση?

Υπενθυμίζω πως το δικό τους πολύ περιορισμένο πρόγραμμα τους πήρε 3 χρονια από τη στιγμή της υπογραφής(017) μέχρι να μπει μέσα το πρώτο πλοίο(020)
Κάθε πλοίο θα είναι μέσα ένα χρόνο

Επιπλέον το πλοίο σέρνεται εάν μπει όλο αυτό το βάρος τι ταχύτητες θα πιάνει?

GioFlo

Ολο ξεχνας την αντικατασταση των Πυροβολων 100χλ και βαρους 23 τονων…Στα εχω ξαναγραψει, το βαρος δεν ειναι προβλημα, ουτε η Ηλεκτρικη Ισχυς του πλοιου.Εκτος και αν οι Γαλλοι ειναι τοσο “μπαγλαμαδες” που φροντισαν απο την αρχη να εχουν υποδομη για Sylver και Aster, χωρις να υπολογισουν αυτα που γραφεις.Αν ειναι δυνατον!Δεν ειναι μπανανια η Γαλλια….Μην το κουραζεις αλλο με το Βαρος και την Ισχυ, δεν ισχυει.Πες για τους Mistral οτι δεν σου κανουν, πες οτι δεν σου αρεσουν οι 25 κομβοι, αλλα μεχρι εκει.Τα υπολοιπα δεν ισχυουν, εχει αποδειχτει.

CKfurious

Χώρους για VLS φρόντισαν
Κοίταξε τις σιγκαπουριανές FORMIDABLE
Ίδιο ακριβώς εκτόπισμα με τις  LafaPommes
Αλλα διπλάσια εγκαταστημένη ισχύς
και βεβαια τούμπανο στα όπλα
Περισσοτερους από τις διπλασιου εκτοπίσματος 
Αυτές έπρεπε να αγοράσουμε!

GioFlo

Οταν ερθει η ωρα, αν παμε Γαλλικα, αποκτουμε και αυτες, αφου τις εχεις καψα 🙂