- Advertisement -

Η συμφιλίωση των ΗΠΑ με την Τουρκία πρέπει να έχει το τίμημά της

- Advertisement -

του Michael Rubin
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί τώρα πως, αν ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ δεν διατάξει τον Συριακό Στρατό να αποχωρήσει από την Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο σημείο άμυνας της αντιπολίτευσης, θα επιτεθεί εναντίον του απευθείας. Ο Ερντογάν φανταζόταν πως ήταν ένας έξυπνος παίκτης στη διεθνή σκακιέρα αλλά τώρα ανακαλύπτει πως στην πραγματικότητα ο Πούτιν τον έπαιξε σαν μαριονέτα. Οι ενέργειες του Ερντογάν έκαναν την Τουρκία να απεμπολήσει μια στρατηγική συμμαχία δεκαετιών με τις ΗΠΑ για ένα μικρό φλερτ με τη Μόσχα, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως οι εκδηλώσεις στοργής του Πούτιν είχαν ρηχό αντίκρισμα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν ανακαλύπτει πως έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης. Αλλά μετά την συνειδητή απόρριψη της σχέσης του με τις ΗΠΑ η Ουάσινγκτον πρέπει να παίξει σκληρό παιχνίδι. Για όλους όσους λένε πως -ασχέτως του Ερντογάν- η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος για να χαθεί, σίγουρα υποτιμούν την δύναμη 17 συναπτών ετών “Ερντογανισμού”, τις προκλήσεις και τον δογματισμό που πέρασε όλο αυτό το διάστημα μέσα από τα ερτζιανά κύματα και μέσα από τη διδασκαλία στα σχολεία.

Η διπλωματία της Τουρκίας αντιδρά έντονα στις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ


Τούτων δοθέντων, όταν κάποια στιγμή ο Ερντογάν κάνει μια στροφή στον ρεαλισμό και αποφασίσει να εγκαταλείψει την ρωσική περιπέτεια για να επιστρέψει σε μια στενότερη σχέση με την Ουάσιγκτον, τότε ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Εξωτερικών και η Γερουσία πρέπει να είναι έτοιμοι να σκεφτούν καλά να αφήσουν το πρόβατο να επιστρέψει στο μαντρί αλλά μόνο με το ανάλογο τίμημα.
Εδώ και πάνω από 45 χρόνια, οι δυνάμεις της Τουρκίας κατέχουν παράνομα την βόρεια Κύπρο. Η εισβολή έγινε με σκοπό να προστατέψουν την τουρκόφωνη μειονότητα του νησιού καθώς η τότε δικτατορική κυβέρνηση της Κύπρου και το καθεστώς των συνταγματαρχών των Αθηνών ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν μια συνένωση μεταξύ τους θέτοντας τους Τουρκοκυπρίους σε πιθανό κίνδυνο. Όμως, όσο δικαιολογημένη κι αν φαινόταν η πράξη τους τότε, η κρίση πέρασε γρήγορα. Η κυβέρνηση των Αθηνών κατέρρευσε, η δημοκρατία επανήλθε στην Ελλάδα μέχρι τον Νοέμβριο του 1974 και κάθε κίνδυνος για την Κύπρο έπαψε να υπάρχει. Μαζί της και ο λόγος της ύπαρξης του τουρκικού στρατού στο νησί. Όμως η Άγκυρα είχε άλλα σχέδια.

Γερουσιαστές ΗΠΑ: Σκληρές κυρώσεις εάν η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία


Αυτό, όμως, που ξεκίνησε ως επιχείρηση διάσωσης μιας απειλούμενης εμπόλεμης μειονότητας εξελίχθηκε σε μια κυνική αρπαγή εδαφών που εκφράζεται σήμερα με την μετεγκατάσταση μη Κυπρίων εποίκων στην τουρκοκρατούμενη ζώνη, στην ανακήρυξη μιας Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου που αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα και την κλοπή περιουσιών Ελληνοκυπρίων που, αν είχαν μείνει ανέγγιχτες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σημείο επαφής μιας έντιμης και ειλικρινούς συμφιλίωσης μεταξύ Κυπρίων ασχέτως φυλής και θρησκείας.
Δυστυχώς, οι αυτοκρατορικές ορέξεις της Τουρκίας ανδρώθηκαν μετά την Κύπρο και οι κινήσεις που έγιναν εκεί αποτελούν τον κανόνα παρά την εξαίρεση. Οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ και αρνούνται να φύγουν ενώ τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία έχει καταλάβει μεγάλες περιοχές της βόρειας Συρίας, πρώτα στην Αφρίν και μετά ανατολικότερα. Αντίθετα με όσα λέει η τουρκική κρατική τηλεόραση, ο Ερντογάν δεν εισέβαλε στην Συρία για να πολεμήσει καμία τρομοκρατία. Άλλωστε, δεν μπόρεσε ποτέ να αποδείξει πως επιθέσεις τρομοκρατών εκτοξεύτηκαν από εδάφη που έλεγχαν οι δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού ενώ στην ουσία, οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας είχαν ελέγξει τα τουρκο-συριακά σύνορα αποτρέποντας διεισδύσεις τρομοκρατών.
Ο Ερντογάν, ωστόσο, ήθελε καταρχάς να εκκαθαρίσει την περιοχή από Κούρδους που κατοικούσαν εκεί και να αρπάξει τον πλούτο του υπεδάφους της, δεύτερον να συνεγείρει τους Τούρκους πολίτες προβάλλοντας μια επιτυχημένη πολεμική περιπέτεια που θα αποσπούσε την προσοχή τους από την ύφεση στο εσωτερικό της χώρας και τρίτον, να θεμελιώσει την κληρονομιά του ως του πιο επιτυχημένου ηγέτη της χώρας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας έναν σχεδόν αιώνα πριν. Ήταν ένα μεγαλεπήβολο και απόλυτα κυνικό σχέδιο που εμπνεύστηκε ο Ερντογάν και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν άλλο για την αποτυχία του.

Η επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ εγκρίνει το νομοσχέδιο κυρώσεων κατά της Τουρκίας


Το στρατιωτικό τιμήμα θα είναι πολύ βαρύ για τους Τούρκους. Όπως ακριβώς και οι Σαουδάραβες με την Υεμένη, οι Τούρκοι ανακαλύπτουν πως είναι εύκολο να στέλνεις στρατεύματα να εισβάλουν αλλά εντελώς διαφορετικό να τα αποσύρεις από έναν αγώνα που δεν έχει κέρδος και νίκη. Και όπως ακριβώς είδαν και οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος.
Το διπλωματικό τίμημα πρέπει επίσης να είναι μεγάλο. Αμερικανοί διπλωμάτες, όπως ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, Jim Jeffrey, λένε πως οι ΗΠΑ χρειάζονται την Τουρκία. Στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι ανάποδα: η Τουρκία χρειάζεται τις ΗΠΑ. Και το τίμημα για κάθε έμπρακτη διπλωματική στήριξη προς την Τουρκία οφείλει να είναι η πλήρης αποχώρηση της Τουρκίας και των εποίκων από την Κύπρο, τη Συρία και το Ιράκ.
Πηγή: Washington Examiner

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
p270
Trusted Member
p270 (@p270)
8 months ago

Ίσως γίνουν τα πράγματα ετσι οπως τα γράφετε ,αλλα φοβάμαι ότι και ετσι κερδισμένος θα βγει
και όταν έρθει η κωλοτουμπα και γυρίσει στην αγκαλια τον αμερικανων να δείτε πως θα του δοθούν όλα όσα ζητάει και ζητούσε και να δείτε πως πάνε στις αποθήκες οι s400

Βασίλειος
Βασίλειος
8 months ago

Το άρθρο βρίθει στα “θα” και “πρέπει”.
Αλήθεια τώρα, με το χέρι στην καρδιά, όσο είναι ο βαψομαλλιάς της Wall Street στον Λευκό Οίκο τα πιστεύετε αυτά που γράφετε?
Και μη νομίζετε πως τις εκλογές του Νοεμβρίου θα τις χάσει, μετά και την αθώωσή του από το Κογκρέσο. 5 ακόμα χρόνια θα τον φάμε στην μάπα.

Alexandros
Member
Alexandros (@alexandros-2)
8 months ago

Μα δεν τα γράφει η ΠΤΗΣΗ αυτά αλλά η Washington Examiner
https://www.washingtonexaminer.com/opinion/reconciliation-with-turkey-should-only-come-with-a-price

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
8 months ago
Reply to  Alexandros

*του Michael Rubin

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
8 months ago

Καλά τα λέει ο κύριος Rubin αλλά δυστυχώς αλλιώς μέχρι τώρα τουλάχιστον εξελίσσονταν τα πράγματα…Ελπίζω να μην δώσαμε γη και ύδωρ στους Αμερικανούς για να μας απογοητεύσουν άλλη μια φορά.

Chris
Chris (@chris)
8 months ago
Reply to  Mageiras

Μακάρι αυτή τη φορά να είναι αλλιώς τα πράγματα.

nigozs
Active Member
nigozs (@nigozs)
8 months ago

Χωρίς να κοιτάξω αρθρογράφο και πηγή (Washington Examiner) , νόμιζα πως πρόκειται για άλλο ένα κείμενο απλής ανάλυσης.
Όμως μια τέτοια ανάλυση – όσο συμπαγής και αν φαινεται – είναι αυτό ακριβώς που χρόνια τώρα περιμένουμε να δουν οι Αμερικανοί.
Το γεγονός ότι βρέθηκε φωνή να κριτικάρει και να αναλύσει, έστω επιδερμικά, την στάση της Τουρκίας είναι από μόνο του πολύ σημαντικό.
Είναι απαραίτητο να μιλούν έτσι για την Τουρκία, όχι για όφελος δικό μας όσο για την ανάδειξη της επεκτατικότητας ενός συστήματος/κράτους, ανεξαρτήτως Ερντογάν.
Θεωρώ, όπως υποστηρίζω καιρό τώρα, ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής για την Μέση Ανατολή και η τελική έκβαση δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
8 months ago

Ενδεικτικό των διαθέσεων των ΗΠΑ … Γνωστών για τη μνησικακία και εκδικητικότητα καμήλας …
Σε αντίθεση με τα θρυλούμενα παρ’ ημίν και τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, στη διεθνή πολιτική και τη διπλωματία η επιστροφή του ασώτου υιού δεν συνοδεύεται ποτέ από την σφαγή του μόσχου του σιτευτού προς τιμήν του, αλλά από βαρύτατες συνέπειες.
Το διαπίστωσε με οδυνηρό τρόπο η Ελλάς όταν – έξι χρόνια αφού ο Καραμανλής, υπακούοντας στις κραυγές των όχλων, οδήγησε τη χώρα εκτός ΝΑΤΟ – επανεντάχθηκε με τις Συμφωνίες Ρότζερς στη Συμμαχία: Η Τουρκία είχε αλωνίσει στο μεταξύ, κι εμείς ήμαστε το μαύρο πρόβατο. Εξαίρεση Λήμνου από ασκήσεις λόγω δήθεν αποστρατιωτικοποίησης, επιχειρησιακή ευθύνη στρατηγείων Λαρίσης και Σμύρνης, αμοιβαία βέτο σε έργα υποδομών και πολλά άλλα …
Το διαπίστωσε και η Κύπρος, με τη δολοφονία του Αμερικανού πρέσβεως και την κάλυψη των δολοφόνων (κατά την αρχαιότατη ιερόσυλη παράδοση του Έθνους μας … μια ματιά στον Ηρόδοτο αρκεί …) … Δεκαετίες της πήρε να αρχίσει να ξαναμιλά με τις ΗΠΑ …
40 σχεδόν χρόνια κράτησε η τιμωρία της ατίθασης Ελλάδος … Χάρις βέβαια και σε “ευφυείς” ιδέες της ηγεσίας της, όπως οι διαρκείς παρεμβάσεις υπέρ Λιβύης, ΕΣΣΔ κλπ στα διεθνή φόρα στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου (Α. Παπανδρέου), η “παράξενη” στάση στο τελευταίο στάδιο των Βαλκανικών Πολέμων το 1998-99 (όταν τα θέματα είχαν προ πολλού κριθεί, σε αντίθεση με το 1991-93 …) και η “φιλοξενία” του Οτζαλάν (Κ. Σημίτης), η πρόσδεση της Ελλάδος στο άρμα του Ντούγκιν (Κ. Καραμανλής ο νεότερος) και πολλά άλλα που κάνουν το μέσο συνετό πολίτη να σταυροκοπιέται …

zap
Active Member
zap (@zap)
8 months ago

Wishful thinking.. nothing more.

andreasmp412c
Active Member
andreasmp412c (@andreasmp412c)
8 months ago

Κ πειτε τα βρισκει με την αμερικη. Ο πουτιν; Θα τ αφησει ετσι; Ενα μαχητικο κατερριψαν κ εδεσε τον σουλτανο χειροποδαρα. Μη ξεχναμε κουμαντο στη συρια κ το μαλακο υπογαστριο της τουρκιας κανουν οι ρωσοι κ ο τραμπ δε δειχνει να θελει να το ανατρεψει αυτο.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
8 months ago

Αν το άρθρο ιδωθεί μεμονωμένο, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το πόσο αντανακλά τις πραγματικές διαθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στη Τουρκία.
Είναι όμως, κατά την γνώμη μου, ένα ακόμα κομματάκι του παζλ που συνθέτει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Η μεγάλη εικόνα σιγά σιγά σιγά εμφανίζεται.

Evanos
Active Member
Evanos (@evanos)
8 months ago

Αγαπητές αδερφές ΗΠΑ..
πρώτου ξανά εισέλθετε σε σχέση με τον άτιμο Ερντογάν..
σκέφτητε το πολλάκις..
Καθώς αφού σας ατιμάσει
και πάρει ότι μπορεί να πάρει απο εσάς..
στην πρώτη ανάποδη ..στροφή..στον πρώτο πειρασμό..
Θα σας ξανά πετάξει σαν άδειο κεσαδακι στον καλάθι των αχρήστων
για να τα ξαναβρεί με την ..Ρωσία..την Κίνα…το Ιράν…το Τζιχαντ…
Who knows…?
Έτσι και αλλιώς πολιτισμικά ο Ερντογαν ΑΝΤΙΠΑΘΕΙ την Δύση και τον πολιτισμό της.
και πάντα θα εχει την τάση να φεύγει απο αυτην.
Οι Τούρκοι υπό τον Ερντογαν
μόνο τον εαυτό τους υπηρετούν
χρησιμοποιοντας, εκβιάζοντας και κοροϊδεύοντας τον καθένα
μέχρι να πάρουν αυτό που έχουν στόχο η ανάγκη στην συγκεκριμένη συγκυρια..
τον οποίο μετά και απολύτως κυνικά τον ξε πωλούν..

flashg
Member
flashg (@flashg)
8 months ago

Με την πολιτική που έχουμε φοβάμαι μην γίνουμε ο μόσχος ο σιτευτός.

ElCy
Active Member
ElCy (@elcy)
8 months ago

Για τις ΗΠΑ η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος! Είναι μια εμμονή, ψυχική διαταραχή, άρνηση της πραγματικότητας, δεν ξέρω, αλλά πάντως σύμμαχος δεν είναι…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι ρόλο έπαιξε η πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Άξονος στην τελική έκβαση του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου;

Ο δρόμος προς τον 2ο ΠΠ – Πρελούδιο Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο 2ος ΠΠ έγινε για το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών που είχε αφήσει ανοιχτούς...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

33
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά

Related News

‘Fencer’ στο χαντάκι…

Ένα μάλλον ασυνήθιστο θέαμα αντίκρισαν όσοι οδηγοί έτυχε να περνούν το πρωί της 7ης Οκτωβρίου στον αυτοκινητόδρομο Osinovka - Rudnaya Pristan, κοντά στο χωριό...

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Κορέα – Βορειοκορεατικά στρατεύματα στα συνορα

Με μια απορριπτική ανακοίνωση η Βόρεια Κορέα απέκρουσε την πρόταση της Σεούλ για την αποστολή αντιπροσώπων για να αποκλιμακώσει την ένταση των τελευταίων ημερών...