Ένας “αδέσποτος” γίγαντας κόβει βόλτες στην γαλαξιακή μας “γειτονιά”

1
1367

Επιστήμονες πέτυχαν να εντοπίσουν ένα “αδέσποτο” γιγαντιαίο αντικείμενο με πανίσχυρο μαγνητικό πεδίο να κόβει βόλτες στη γαλαξιακή μας “γειτονιά,” με τη βοήθεια του ραδιοτηλεσκοπίου Very Large Array (VLA).

Πρόκειται για ένα σώμα που έχει 12,7 φορές τη μάζα του πλανήτη Δία και βρίσκεται 20 έτη φωτός μακριά, ενώ είναι το πρώτο πλανητικών διαστάσεων σώμα που εντοπίζεται με ραδιοτηλεσκόπιο. Παρά τη μεγάλη του μάζα, η ακτίνα του είναι 1,22 φορές αυτή του Δία. Το όνομά του για την ώρα (SIMP J01365663+0933473) είναι δύσκολο να κρατηθεί στη μνήμη και μάλλον οι αστρονόμοι θα πρεπει να βρουν κάτι πιο εύκολο.

Τα χαρακτηριστικά του το κατατάσσουν κάπου μεταξύ γιγαντιαίου πλανήτη, καφέ νάνου, ή “αποτυχημένου” άστρου. Οι καφέ νάνοι είναι πολύ μικροί για να πετύχουν σύντηξη υδρογόνου για να γίνουν “κανονικά” αστέρια, αλλά αρκετά μεγάλοι για να πετύχουν σύντηξη δευτερίου, μια διαδικασία χαμηλότερης θερμοκρασίας που είναι ωστόσο είναι σημαντική στις αρχικές φάσεις της δημιουργίας των άστρων.

Το SIMP J01365663+0933473 δεν είναι συνδεδεμένο βαρυτικά με κάποιο άλλο αντικείμενο, εξ ου και ο χαρακτηρισμός “αδέσποτο.” Έχει ηλικία μόλις 200 εκατομμυρίων ετών και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι “μόλις” 825 βαθμοί Κελσίου.

Αυτό που έχει τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον των επιστημόνων, είναι το πανίσχυρο μαγνητικό του πεδίο, που υπολογίστηκε πως είναι 200 φορές ισχυρότερο από αυτό του Δία.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως ο εντοπισμός του SIMP J01365663+0933473, ίσως δώσει στους αστρονόμους τη δυνατότητα να μελετήσουν τρόπους εντοπισμού εξωπλανητών με τη χρήση ραδιοτηλεσκοπίων.

Notify of
Thras
Guest
Thras
Offline

Γίγαντας για πλανήτης, αλλά νάνος για αστέρας…