SINAΙ-2000: το εγχώριο τεθωρακισμένο αστικού πολέμου της Αιγύπτου

12
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Επί τη ευκαιρία των εγκαινίων του νέου στρατιωτικού εργοστασίου Abu Zaabal (“Εργοστάσιο 300”) παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάζ αλ Σισί το πρωτότυπο ενός τεθωρακισμένου οχήματος μάχης για τις ανάγκες του αιγυπτιακού στρατού.

Από τα εγκαίνια του Στρατιωτικού Εργοστασίου 300 έγινε παρουσίαση στον πρόεδρο αλ Σίσι και άλλων επιτευγμάτων της κρατικής Αμυντικής Βιομηχανίας (φωτογραφία: via Twitter)

Το πρωτότυπο του αιγυπτιακής ανάπτυξης τεθωρακισμένου αποκαλείται Sinai-200 και προορίζεται για μάχη σε αστική ζώνη. Το όχημα θυμίζει αρκετά το παλιό σοβιετικό όχημα μάχης BMΡ-1, που υπηρετεί ακόμα με τον στρατό της Αιγύπτου αλλά δείχνει να έχει μεγαλύτερο ύψος και έχει 5 τροχούς εδάφους ανά πλευρά αντί των 6 του σοβιετικού οχήματος. Επίσης, δεν έχει πύργο αλλά τηλεχειριζόμενο σταθμό με πολυβόλο των 12.7 mm.

ο πρόεδρος αλ Σίσι επιθεωρεί το εσωτερικό του ΤΟΜΠ Sinai 200. Οι ομοιότητες με το ΒΜΡ-1 είναι εμφανείς (φωτογραφία: via Twitter)

Σύμφωνα με την παρουσίαση το όχημα έχει 8 άτομα πλήρωμα, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ο οδηγός και ο χειριστής του οπλισμού. Περιμετρικά του οχήματος βρίσκεται στερεωμένο εύκαμπτο δίχτυ προστασίας από αντιαρματικές ρουκέτες RPG “Q-Net” ανάπτυξης της εταιρίας Qinetiq. Το επίπεδο προστασίας του κυμαίνεται στο STANAG 4569 Level 4B σύμφωνα με τους κατασκευαστές.

Άποψη του δικτύου Q-Net της Qinetiq για την καταστροφή των ρουκετών RPG (φωτογραφία: Twitter)

Επίσης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης παρουσιάστηκε μοντέλο υπό κλίμακα μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του άρματος μάχης Τ-55 με νέο ευμεγέθη πύργο και πυροβόλο μεγαλύτερης απόδοσης χωρίς να υπάρχουν άλλες πληροφορίες.


Ο πρόεδρος αλ Σισί εγκαινιάζει αυτήν την περίοδο μια σειρά στρατοπέδων και εγκαταστάσεων όπως την στρατιωτική βάση Berenice, στα νότια της Ερυθράς Θάλασσας.

Πηγές: Mena Defense – Al Awsat


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

12
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
MageirasACHERONEPRXristoforosAthan Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
VasiliosKaimakis
Member
Active Member
VasiliosKaimakis

Κοινώς πήραν το BMΡ-1 του έβαλαν ένα τηλεχειριζόμενο πυροβόλο και ένα δίχτυ και έτοιμο.
Τα προβλήματα είναι το εξής: Το BMΡ-1 δεν χρειάζεται RPG για να το καταστρέψεις, ούτε σφαίρα δεν νομίζω να αντέχει η θωράκισή του. Επίσης το δίχτυ καλύπτει μόνο το μπροστινό μέρος και τα πλαϊνά. Το πίσω μέρος μένει απροστάτευτο. Αυτό δεν έχει τόση σημασία σε έναν συμβατικό πόλεμο, αλλά σε ένα αστικό περιβάλλων έχει τεράστια. Μην μιλήσω για κάποια έκρηξη από IED. Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο όχημα παρέχει λιγότερη επιβιωσιμότητα από το Μ-113.

Xristoforos
Member
Noble Member
Xristoforos

Μπράβο τους, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι άνθρωποι παράγουν.
Ενώ εμείς.. μόνο σχόλια και φρέντο.
“Ρε συ σαν κινητό κοτέτσι είναι.” είπα σαν κλασικός Ελληνάρας. oops

p270
Member
Noble Member
p270

παράγουν ; τι ; ένα κοτετσοσυρμα ; οκ είπαμε εμείς δεν φτιαχνουμε τιποτα αλλα μην λέμε και οτι θέλουμε
αλήθεια αν το κάναμε στα m113 θα έλεγες οτι παράγουμε;

Xristoforos
Member
Noble Member
Xristoforos

Όχι βέβαια. Πάλι θα το κορόιδευα, γιατί δεν είμαστε Αίγυπτος. Η ανάγκη που έχω όμως να δω και εμάς να φτιάχνουμε προϊόντα απολύτως χρήσιμα για της ανάγκες μας με κάνει να νιώθω αρκετά δυσάρεστα.

nigozs
Member
Noble Member
nigozs

Αιγύπτιοι είπαμε ?
Μάλιστα…….
Εμείς ? Από του χρόνου μάλλον……

Koursaros312
Member
Noble Member
Koursaros312

8 άτομα πλήρωμα δύσκολα να έχει, μάλλον είναι 3+5 ή 2+6, δεν είναι κάτι αμάν ούτε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ανακατασκευή BMP-1 και λίγο “κοτετσόσυρμα” χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και έχουμε ξανά δει παρόμοιες τροποποιήσεις, ενώ ο πύργος του T-55 έχει ενδιαφέρον, ίσως για τα M-48A5 MOLF του ΕΣ, λέμε τώρα… Ο πύργος θυμίζει περισσότερο δυτικό τύπο πάρα σοβιετικό/ρωσικό και συγκεκριμένα θυμίζει Merkava Mk4 και βάση των αναλογιών πρέπει να έχει διαμέτρημα 105mm και σίγουρα σύστημα αυτόματου γεμίσματος. Θα δείξει.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Δηλαδή αυτό το πράγμα μπορεί να στριψει μέσα σε κατεστραμμένο αστικό περιβαλλον? Από θωράκιση οροφής έχει γίνει κάποια ενίσχυση? Αυτο το είδος δίχτυ έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική σχάρα/γρίλια?
ACHERONACHERON τα φώτα σου παρακαλώ!

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

MageirasMageiras
Ἂν μπορεί να στρίψει ἀρμα,τότε μπορεί και αυτό.
Εννοείται ότι δέν θα είναι τόσο εύκολο όσο χωρίς την «περίφραξη».
Ωστόσο,όπως ίσως ήδη υποδηλώνει το όνομα,το όχημα προορίζεται μάλλον για το Σινά,όπου το ΙΚ ἢ κάποιες παραφυάδες του παρενοχλούν το καθεστώς.
Σε σύγκριση με σχάρα/γρίλια,το πλεονέκτημα είναι το χαμηλώτερο βάρος.
Το Q-Net υποτίθεται ότι τα πήγε καλά στο Αφγανιστάν.

LesalautLesalaut
Το εικονιζόμενο όχημα είναι το γιουγκοσλαβικό Μ-80,και όχι το ΒΜΡ-1.
Το δέ πρόπλασμα άρματος,ελάχιστη σχέση δείχνει να έχει με Τ-55,και μάλλον είναι «ποιητική αδεία».

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Ευχαριστώ Αχέροντα!

Lesalaut
Member
Active Member
Lesalaut

Το όχημα μοιάζει να προέρχεται από BMP μετά από μείωση του μήκους κατά έναν έναν εδαφιαιο τροχό. Αν το Type 85 είχε τεθεί σε αιγυπτιακή υπηρεσία θα στοιχηματιζα ότι προέρχεται από εκείνο. Μοιάζει να φορά πρόσθετη θωράκιση, συνεπώς εάν διαθέτει επίσης αντιναρκική προστασία, καθίσματα αναρτημένα από την οροφή και αντιθραυσματική επένδυση, τότε θα είναι ένα αξιοπρεπές όχημα αστικού αγώνα, και μάλιστα χωρίς αλλαγή κινητήρα, δεδομένων των παράλληλων μειώσεων βάρους (μείωση μήκους/πληρώματος, αφαίρεση αμφιβιου εξοπλισμού, αντικατάσταση πύργου). Τώρα, όσον αφορά εκείνη τη μικρή μακέτα, αν όντως προέρχεται από Τ-55 το προτεινόμενο τανκ, τότε προφανώς έχει επιμηκυνθεί γενναία (κατά 2 εδαφιαιους), και… Read more »

Athan
Member
Famed Member
Athan

Για όσους “ζηλεύουν” τις Αιγυπτιακές ικανότητες τροποποίησης και αναβάθμισης Στρατιωτικού Εξοπλισμού έχω να πω πως σε σχέση με το μέγεθος της Χώρας, την “Στρατιωτική” της Κυβέρνηση και την περίπου εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στην Χερσόνησο του Σινά, αυτές κρίνονται τουλάχιστον ανεπαρκείς. Ας υπενθυμίσω την υπόθεση δωρεάν παραχωρήσεως από την προηγούμενη Κυβέρνηση Ελληνικών BMP-1, τα οποία θα τροποποιούντο από Ελληνικές Εταιρείες, και τις λεπτομέρειες που είχαν αποκαλυφθεί με αυτήν την ευκαιρία για τις “δεξιότητες” της Αφρικανικής Χώρας στον τομέα των Αμυντικών Κατασκευών. Από την άλλη, για όποιον θεωρεί πως τα Ειδικά Οχήματα Αστικού Αγώνος είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, θα επισημάνω… Read more »

EPR
Member
Active Member
EPR

Οι Αιγύπτιοι έχουν καλη παράδοση στην κατασκευή τεθωρακισμένων οχημάτων. Κορυφαία παραδείγματα είναι το Μ1Α1 και το EIFV, Το τελευταίο είναι ένα Μ 113 με αυξημένη θωράκιση, ένα επιπλέον τροχό και τον πύργο του Μ2 Bradley. Επίσης κατασκευάζουν Μ 113, άλλα θωρακισμένα οχήματα , ΑΤ και ΑΑ πυραύλους. Οχί άσχημα . Για την ακρίβεια με την ένδεια που μας διακρίνει αυτό με το Μ113 και τον πύργο του Μ2 θα έπρεπε να το είχαμε σκεφτεί πρώτοι εμείς.