Κίνα: βομβαρδιστικά σε διαφιλονικούμενα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας

0
680
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Για πρώτη φορά, κινεζικά βομβαρδιστικά μακράς ακτίνας Η-6Κ προσγειώθηκαν σε νησιά που το Πεκίνο έχει μετατρέψει σε βάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα προκαλώντας νέες αντιδράσεις από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως ανέφερε ανάρτηση της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, τα βομβαρδιστικά που συμμετείχαν μαζί με άλλα αεροσκάφη σε ασκήσεις εκεί θα βελτιώσουν την ικανότητα της Κίνας να φθάνει σε «ολόκληρη την περιοχή».

Σύμφωνα με το επίσημο όργανο του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος «Λαϊκή Ημερησία» τα Η-6Κ φέρεται να προσγειώθηκαν στο Woody Island, το μεγαλύτερο από τα νησιά Paracel του Αρχιπελάγους. Τα δικινητήρια Xian H-6K, το «μακρύ χέρι» της κινεζικής Αεροπορίας, αποτελούν αναβαθμισμένη έκδοση των Η-6H (κινεζικό αντίγραφο του σοβιετικού Tu-16 Badger) και εντάχθηκαν σε υπηρεσία τον Οκτώβριο του 2009.

Αντίθετα με τις προηγούμενες εκδόσεις, τα Η-6Κ είναι σημαντικά πιο εξελιγμένα: Διαθέτουν ενισχυμένη δομή με χρήση συνθέτων υλικών, glass cockpit, νέο ραντάρ αέρος/εδάφους στο επανασχεδιασμένο ρύγχος μετά την κατάργηση του διαφανούς θόλου του ναυτίλου, μεγαλύτερες εισαγωγές για τους ισχυρότερους turbofan WS-18 (αντίγραφα των Soloviev D-30ΚP-2) που αντικατέστησαν τους αρχικούς Xian WP-8 (επίσης αντίγραφα των turbojet Mikulin ΑΜ-3) και αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά.

Τον εσωτερικό χώρο οπλισμού καταλαμβάνουν πλέον δεξαμενές καυσίμου και ηλεκτρονικός εξοπλισμός ενώ η θέση του ουραίου πυροβολητή με τα δίδυμα ΝR-23 των 23 χιλ. αφαιρέθηκε, ομοίως και ο ραχιαίος όπως και ο κοιλιακός πυργίσκος πυροβόλων του ιδίου τύπου στην θέση του οποίου τοποθετήθηκε ραντάρ ναυτιλίας/βομβαρδισμού. Τα Η-6Κ, πέραν της δυνατότητας μεταφοράς βλημάτων κατά στόχων επιφανείας YJ-12, διαθέτουν πυρηνική δυνατότητα καθώς είναι φορείς πυραύλων cruise CJ-20A (έως έξι σε πτερυγικούς πυλώνες) αλλά μπορούν να μεταφέρουν και λιγότερο προηγμένα όπλα, όπως έναν εντυπωσιακό αριθμό 36 «απλών» βομβών.

Κινεζικά Η-6 έχουν θεαθεί να εκτελούν τακτικά ασκήσεις πάνω από τον Δυτικό Ειρηνικό, περιπολίες ρουτίνας στην ADIZ της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας όπως και στην Νότια Θάλασσα της Κίνας καθώς και αποστολές «περικύκλωσης νήσων». Με εμβέλεια 2.200 μιλίων (3.500 χλμ) η εκτέλεση αποστολών τέτοιου είδους επιχειρώντας από την κινεζική ενδοχώρα δεν αποτελεί πρόβλημα όμως η δυνατότητα να επιχειρούν βομβαρδιστικά του τύπου από βάσεις στην Νότιο Σινική Θάλασσα αλλάζει εντελώς το γεωπολιτικό παιχνίδι. Για την ακρίβεια το ανατρέπει.

Με μια σειρά προσεκτικών βημάτων που χαρακτηρίζονται από μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό, η Κίνα έχει μετατρέψει μια σειρά υφάλων και βραχονησίδων σε τεχνητά νησιά-βάσεις, με αγκυροβόλια για μεγάλα πολεμικά πλοία, διαδρόμους για μαχητικά και περιπολικά αεροσκάφη και ισχυρά προστατευμένα από συστοιχίες πυραύλων. Μόνο που η περιοχή αυτή την οποία το Πεκίνο θεωρεί ζωτικό του χώρο διεκδικείται από έξι χώρες καθώς ελέγχει κύριες θαλάσσιες οδούς ενώ φέρεται να είναι πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα, κρίσιμα ορυκτά και αλιεύματα. Το Woody Island, ή Yongxing όπως το αποκαλούν οι Κινέζοι, διεκδικείται επίσης από το Βιετνάμ αλλά και από την Ταϊβάν.

Η Κίνα έχει κατηγορηθεί πολλές φορές ότι στρατιωτικοποιεί την Νότια Σινική Θάλασσα προς υποστήριξη των διεκδικήσεών της, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή. Η πραγματικότητα είναι ότι όσοι διαμαρτύρονται, προεξεχόντων των Ηνωμένων Πολιτειών, ελάχιστα δύνανται να κάνουν πέραν του να… διαμαρτύρονται. Η κινεζική ηγεσία εκμεταλλεύθηκε αριστοτεχνικά τις στρατηγικές ευκαιρίες και συγκυρίες που της παρουσιάσθηκαν και όπως φαίνεται η Νότια Σινική Θάλασσα είναι πλέον… κινεζική θάλασσα.

Ξεκινώντας από απομονωμένα φυλάκια που σε ορισμένες βραχονησίδες δεν ήταν τίποτα περισσότερο από καλύβες για την στοιχειώδη στέγαση μιας μικρής φρουράς και υφάλους τους οποίους μεταμόρφωσε σε τεχνητά νησιά με πολλαπλάσιο εμβαδόν, η Κίνα έχει εγκαθιδρύσει ένα δίκτυο στρατιωτικών βάσεων που υποστηρίζουν de facto τις διεκδικήσεις της σε αυτήν την περιοχή του κόσμου. Από τις βάσεις αυτές τα κινεζικά βομβαρδιστικά εκτελούν ασκήσεις με έμφαση στην προσομοίωση πληγμάτων κατά θαλασσίων στόχων. Για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα και τις Ομάδες Κρούσης τους το μήνυμα είναι ανησυχητικά σαφές.

Αν και κινεζικά μαχητικά είχαν αναπτυχθεί και κατά το παρελθόν στο Woody Island, είναι η πρώτη φορά που βομβαρδιστικά επιχειρούν από νησί της Νότιας Σινικής Θάλασσας, επισημαίνουν εμπειρογνώμονες της Πρωτοβουλίας για την Διαφάνεια στην Ναυσιπλοΐα στην Ασία (Asia Maritime Transparency Initiative). Και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ότι από εκεί, τα κινεζικά βομβαρδιστικά μπορούν να φθάσουν σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ασία…

Οι αναλυτές της ΑΜΤΙ εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη βομβαρδιστικών ακόμη νοτιότερα, στα νησιά Spratly, όπου η Κίνα έχει μεταμορφώσει υφάλους σε πλήρως εξοπλισμένες αεροπορικές βάσεις. Από τα Spratleys, τα κινεζικά Η-6Κ θέτουν εντός εμβέλειας την βόρειο Αυστραλία, ή τις αμερικανικές βάσεις στο Γκουάμ, επισημαίνουν.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν δια του εκπροσώπου του Πενταγώνου ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών στην Νότια Σινική Θάλασσα το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει την ένταση και να αποσταθεροποιεί την περιοχή. Όμως τί άλλο μπορεί να πράξει η Ουάσιγκτον εκτός από το να στέλνει πολεμικά πλοία να περνούν –όχι και πολύ κοντά– από τα νησιά-φρούρια των Κινέζων και να διαμαρτύρεται; Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η Κίνα κέρδισε το στρατηγικό πλεονέκτημα και δεν είναι διατεθειμένη να το χαρίσει σε κανέναν.

Μπορεί η Νότια Σινική Θάλασσα να είναι το επόμενο σημείο ανάφλεξης στο μέλλον; Θα εξαρτηθεί από το πώς θα παίξουν τα χαρτιά τους οι παίκτες αυτής της γεωπολιτικής παρτίδας. Αναμφίβολα όμως υπάρχουν όλα τα συστατικά είτε για ένα γερό «παιχνίδι» υπερδυνάμεων ή για μια αντιπαράθεση με ανυπολόγιστες συνέπειες.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου  

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •