- Advertisement -

ThinkOutOfTheBox: Γιατί να μην βάλουμε αμερικανικούς ESSM Block 2 στις ελληνικές [email protected]; Γίνεται; Σύμφωνα με τα ΗΑΕ, ναι!

- Advertisement -

Τα ΗΑΕ έχουν προχωρήσει στην παραγγελία αμερικανικών συστημάτων κάθετης εκτόξευσης Mk48 για τις κορβέτες Gowind 2500. Σημειώνουμε πως το Mk48 είναι ο εκτοξευτής που έχουν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ του ΠΝ, μια “περίεργη” επιλογή τη στιγμή που όλοι οι άλλοι χρήστες των πλοίων του τύπου έχουν προτιμήσει τους βαρύτερους μεν, ικανότερους δε Mk41. Και φυσικά, ο Mk41 είναι το πολυεργαλείο των δυτικών ναυτικών, καθώς εκτοξεύει από NSSM, ESSM (σε τετράδες), SM-2, VL-ASROC, μέχρι και BGM-109!
Σύμφωνα με το «Ινστιτούτο Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης» (SIPRI), η παραγγελία των Mk48 από τα ΗΑΕ έγινε το 2019, προφανώς για τις κορβέτες κλάσης Gowind. Το ίδιο έτος υπήρξε σύμβαση για Α/Α πυραύλους ESSM Block II, οι οποίοι προορίζονται επίσης για τις γαλλικές κορβέτες.
Τα ΗΑΕ έχουν υπογράψει την απόκτηση δύο κορβετών Gowind 2500 από τη Naval Group, με εκτιμώμενο κόστος €750 εκατομμύρια. Αρχική επιδίωξη της Γαλλίας ήταν η προώθηση του γαλλικού συστήματος κάθετης εκτόξευσης SYLVER και του γαλλικού Α/Α πυραύλου MICA, για τον εξοπλισμό των πλοίων, αλλά τα ΗΑΕ έπεισαν τους Γάλλους να τοποθετηθούν αμερικανικά οπλικά συστήματα. Νωρίτερα, τα ΗΑΕ ήθελαν τα πλοία να έχουν το σύστημα διαχείρισης μάχης TACTICOS, αλλά τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι αραβικές Gowind θα διαθέτουν το SETIS.

Τα ΗΑΕ έπεισαν τους Γάλλους να ενσωματώσουν τον ESSM στις Gowind 2500, φτιάχνοντας ένα ιδανικό πλοίο για την … Ελλάδα, λύση και για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ;


Το Mk48 είναι οικείο στο Πολεμικό Ναυτικό και αξιοποιείται όπως γράψαμε και στις φρεγάτες MEKO 200HN, αν και βέβαια στην αρχική του έκδοση. Κάθε κάνιστρο μπορεί να φέρει έναν Α/Α πύραυλο ESSM ή Sea Sparrow, ενώ είναι διαθέσιμη μια έκδοση με ικανότητα φιλοξενίας δύο πυραύλων ανά κάνιστρο, η οποία χρησιμοποιείται από το Βασιλικό Δανέζικο Ναυτικό. Δυστυχώς παραμένει άγνωστο αν οι αραβικές Gowind θα έχουν αντιβληματικό σύστημα RAM, κάτι που τα ΗΑΕ επιδιώκουν.
Την είδηση της τοποθέτησης του SETIS την έγραψε για πρώτη φορά η έγκυρη La Tribune πέρσι το καλοκαίρι. Η εξέλιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην παρουσία του ESSM και σε άλλους τύπους γαλλικούς τύπους πλοίων που φέρουν το SETIS, επιτρέποντας στον υποψήφιο χρήστη να επιλέξει τον ESSM αντί των MICA ή Aster 15. Αν αυτό είναι εφικτό, γιατί να μην ζητήσει το ΠΝ την ενσωμάτωση του ESSM Block2 στις νέες [email protected];

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;


Kάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει χωρίς σχετικά επιπλέον κόστος για το ΠΝ, ενώ στη θέση ενός από τους 3 ή τους 4 εκτοξευτές SYLVER A50, θα μπορούσε να τοποθετηθεί ένας 8πλός Mk41. Έτσι οι νέες [email protected] θα είχαν 32 ESSM Block 2, μαζί με τους κορυφαίους ASTER 30BT1, σε αριθμό μεταξύ 16 και 24 πυραύλων. Τότε θα μιλούσαμε για ένα πλοίο ισάξιο ή γιατί όχι ανώτερο της FFG(X), χωρίς να υπάρχει – επαναλαμβάνουμε – σχετικά επιπλέον κόστος για το ΠΝ.
Και το λέμε γιατί το κόστος ενσωμάτωσης των ESSM Block2 αλλά και των Mk48 (οκ, λίγο διαφορετικοί αλλά όχι άσχετοι στη συνδεσμολογία με τους Mk41) θα έχει πληρωθεί από το Ναυτικό των ΗΑΕ. Τότε η ελληνική FDI/[email protected] θα ήταν ένα πραγματικά πανίσχυρο πλοίο, που εκτός από τους 32 ESSM, θα είχε 16 Aster 30 και 8 SCALP Naval (ή 24 Aster 30 αν ο πύραυλος ενσωματωθεί στον εκτοξευτή SYLVER A70), 8 Exocet MM40 Block3c και ελπίζουμε και κάποιο CIWS.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
zap
Trusted Member
zap (@zap)
7 months ago

Γιατι το παρελθον δειχνει το μελλον και ουδεποτε οι τρεις κλαδοι των ΕΔ εκαναν κατι που εβγαζε νοημα ή οδηγουσε σε υπεροχη και οικονομια.
Καλα να λεμε ανικητο το ΠΝ και απαραμιλλη η ΠΑ αλλα ΠΝ με μεταχειρισμενα πλοια αλλων ναυτικων και ΠΑ με κουτσουρεμενα αεροσκαφη, με αναβαθμισεις και εκσυγχρονισμους που ποτε δεν γινονται κτλ κτλ, να τα λεμε και αυτα

DP80
DP80 (@dp80)
7 months ago

Εάν γίνεται (που γίνεται), σίγουρα ένα μεγάλο ΝΑΙ!!!!

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
7 months ago

Αυτό θα ήταν super. Το είχα γράψει και εγώ πριν λίγους μήνες και κάποιος φίλος (γνωστός και εδώ ….Belharoμάχος), μου την έπεσε, με το αιτιολογικό ότι εκεί ολοκληρώνεται σε άλλο ραντάρ και όχι στο SF. Πραγματικά δεν ξέρω τι θα κοστίσει μια τέτοια ολοκλήρωση και εάν τελικά κοστίσει κάτι. Γιατί η ολοκλήρωση σε ραντάρ, νομίζω ότι είναι απλή σαν λογισμικό και διαδικασία.
Μάλιστα, τώρα που ακόμα κατασκευάζεται το SF, ίσως είναι ακόμα πιο απλό να ολοκληρωθεί εργοστασιακά, δεδομένου μάλιστα ότι το SF θα θέλει να πουλήσει και στις ΗΠΑ και σε χώρες που διαθέτουν ESSM.
Μήπως ξέρει κάποιος φίλος ή ο συντάκτης κάτι σχετικό επ’ αυτού?

Yannis
Trusted Member
Yannis (@yannis)
7 months ago
Reply to  gdmast

Συγνώμη για την παρέμβαση, και παρακαλώ την ευγενική κατανόηση σας , αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, ο αγγλικός όρος “integration” μεταφράζεται στα Ελληνικά ως “ενσωμάτωση”, όχι ως “ολοκλήρωση” . Δε θέλω να προσβάλλω τους κατά τα άλλα εξαιρετικά καταρτισμένους σχολιαστές.

gdmast
Noble Member
gdmast (@gdmast)
7 months ago
Reply to  Yannis

Δεν υπάρχει πρόβλημα. Όντως, έτσι είναι, αλλά στην Ελλάδα έχει επικρατήσει ο όρος ολοκλήρωση, ίσως και όχι ως μετάφραση του αγγλικού όρου, αλλά ως καθαρά ελληνικός όρος για να περιγράψει την συγκεκριμένη ενέργεια.

Jacob.ath
Jacob.ath
7 months ago
Reply to  Yannis

Μάλλον ο όρος δανείζεται απο τα Μαθηματικά, όπου “Integral” μεταφράζεται στο γνωστό σε όλους μας Ολοκλήρωμα και άρα “Integration” η διαδικασία της ολοκλήρωσης.

stefanos
stefanos (@stefanos)
7 months ago

Μ’αρέσει η ιδέα! Δεν μπορώ να γνωρίζω βέβαια, μετά από όσα έχουν ακουστεί για πανομοιότυπα πλοία ανάμεσα σ’εμάς και τους Γάλλους, εάν κάτι τέτοιο είναι δυνατό…

agregorio
Member
agregorio (@agregorio)
7 months ago

Ενδιαφέρουσα άποψη. Και γιατί όχι! Το ζήτημα ή μάλλον τα ζητήματα είναι δύο: η θέση του ΠΝ αφενός και το τι υποστηρίζουν οι Γάλλοι. Αφού δεν τα ξέρουμε, ό,τι και να λέμε, είναι απλά για να το λέμε. Για να μην πιάσουμε και τα του κόστους των fdi καλύτερα…

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
7 months ago

Μην με παρεξηγήσετε, αλλά “κουράστικα” με όλα αυτά τα θινκ και θινκ κλπ.
Φτάνει, είμαστε σε προεμπόλεμη κατάσταση και χρειαζόμαστε την γαλανόλευκη σε νέες μονάδες -αύριο κιόλας. Τα υπόλοιπα είναι για να σπαταλάμε traffic δικτύου και kbytes στον server.

stepa
Member
stepa (@stepa)
7 months ago

Τετοιες ωρες…τετοια λογια.Προλαβαινουμε να κανουμε τιποτα με τις ΜΕΚΟ, ? γιατι ετσι οπως τα βλεπω τα πραγματα δεν απεχουμε πολυ απο την ωρα 0. 😕

Nestoras
Trusted Member
Nestoras (@nestoras)
7 months ago

Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού, οι Gowind 2500 της Ρουμανίας, με 2 8πλούς SYLVER A35 για 16 MICA VL, θα κοστίσουν 1.250.000€. Η τιμή προέκυψε προφανώς μετά από διαγωνισμό (και άρα συμπιέστηκε), όπου ακόμα συμμετείχαν οι Ολλανδικές Damen Sigma και οι Ιταλικές Doha.
Οι Gowind 2500 των ΗΑΕ εκτιμώνται στα 750 εκ. Το κόστος σαφώς μεγαλύτερο (60 εκ ανα πλοίο) που αφενός μαρτυρά το κόστος ενσωμάτωσης του ESSM αλλά και το ότι όταν αγοράζεις μικρή ποσότητα πληρώνεις την κάθε μονάδα περισσότερο!
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αν αγοραστούν τελικά οι Belharra οι Gowind είναι λόγω ομοιοτυπίας η ιδανική ενδιάμεση λύση για ραχοκοκκαλιά του στόλου!
Για τον ESSM, καθώς το ΠΝ έχει ήδη επενδύσει σε αυτόν, είναι σίγουρα μια καλή λύση, για να παραμείνουν φορείς του στο ΠΝ ακόμα και μετά της απόσυρση των MEKO. Κατά πόσο μπορεί να υπάρξει διαμόρφωση όπου στο κατάστρωμα θα υπάρχουν 3 διαφορετικοί τύποι VLS σε ένα πλοίο, και από τους 2 βασικούς κατασκευαστές, τι να πω, αν γίνει στις Belharra, θα είναι σίγουρα το πρώτο πλοίο στον κόσμο! 🙂

Digenis
Noble Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  Nestoras

ε ρε συ !!! Αυτές οι τιμές ειναι χωρίς όπλα ,fos,fms, και οτι φαντάζεσαι απο έχτρα κοστοι …

Nestoras
Trusted Member
Nestoras (@nestoras)
7 months ago
Reply to  Digenis

Βασικά σε κάνει να αναρωτιέσαι όλο αυτό.
Το 1 δις ανά πλοίο για τις Belharra δεν διάβασα πουθενά ότι περιλαμβάνει ΚΑΙ τους πυραύλους! Αν ισχύει (που δεν πιστεύω να ισχύει), τότε αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα του deal, εύκολα το πυραυλικό φορτίο ξεπερνά τα 150 εκ ανά πλοίο!
Στις Gowind της Ρουμανίας το πυραυλικό φορτίο δεν περιλαμβάνεται, αλλά είναι και πολύ μικρότερης αξίας (35 ως 40 εκατομύρια), περιλαμβάνονται όμως οι εκτοξευτές!
Με τα παλιά δεδομένα (750 εκ ανά Belharra), είχες το δίλλημα 2 Belharra ή βάζουμε και 100 εκ για 5 Gowind 2500? Τώρα πια το δίλλημα είναι 2 Belharra ή 6 Gowind 2500 και 100+ εκ ευρώ στην τσέπη?

MPAMPIS
Trusted Member
MPAMPIS (@mpampis)
7 months ago

Αυτο δεν ειναι think out of the box……ειναι must…..

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago

Για όσους δεν θυμούνται το θέμα αυτό το είχαμε συζητήσει εκτεταμένα εδώ:
https://www.ptisidiastima.com/is-this-the-greek-fdi/
Με αφορμή ένα δημοσίευμα του metadefence με ημερομηνία 12/11/2019
FDI grecques : comment satisfaire une potentielle demande de
missiles anti-aériens supplémentaires ?
Δυστυχώς είναι συνδρομητικό αλλα εκτεταμέν αποσπάσματα του άρθρου έχουν ανεβεί και σχολιαστεί στο forum
Βασικά οι Γάλλοι δεν θέλουν να ακούσουν για MK41/ESSM στις Belades και αντί πρότειναν ..SADRAL:
L’une d’elles serait d’intégrer aux FDI grecques un lanceur octuple américain Mk 41 aux côtés
de trois SYLVER (1 x A70, 2 x A50). Cela ouvrirait la possibilité d’ensiloter des ESSM par
quatre (Mk 25 Quad Pack Canister) dans chacun des huit tubes : soit 32 ESSM en plus de 16
ASTER 15/30 et 8 MdCN.
Il peu probable que MBDA et Naval group acceptent l’intrusion d’un élément du système de
lanceurs vertical à bord des FDI puisque cela ouvrirait politiquement la voie à l’intégration
d’autres missiles, comme par exemple des SM-2 MR que la Grèce désirait jusqu’à récemment.
Le risque suprême étant de voire les SYLVER remplacés par les Mk 41, sauf pour
l’embarquement de MdCN. Même logique vis-à-vis du missile anti-aérien Sea Ceptor pouvant
être quad–pack qui est un produit MBDA mais pas de la gamme développée pour la France.
La France n’a pas d’alternative parfaite à l’ESSM à proposer. Il existe le lanceur SADRAL
(Système d’Auto-défense Rapprochée Anti-aérienne Léger) doté de six missiles MISTRAL 3
(MISsile TRAnsportable anti-aérien Léger) d’une portée de 6 km pour une vitesse maximale de
Mach 2,7 +. Les systèmes SADRAL tombent en déshérance dans la Marine nationale car ils
n’équiperont bientôt plus que les trois frégates de classe La Fayette devant être modernisées,
en remplacement du système CROTALE. Et la portée des MISTRAL 3 n’entre pas dans la
même catégorie que les ESSM.

Jacob.ath
Jacob.ath
7 months ago
Reply to  CKfurious

Και μόνο που τις αναφέρουν ως FDI grecques και οχι helléniques σηκώνει διάβημα.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  Jacob.ath

εδώ θα συμφωνήσω

Mageiras
Trusted Member
Mageiras (@mageiras)
7 months ago

Μένω ενεός! Πως δεν το είχαμε σκεφτεί έως τώρα?
Τώρα στα σοβαρά… Υπάρχει κάποιος που αν η ενσωμάτωση των ESSM bl2 ήταν εφικτή θα διαφωνούσε?
Μακάρι να μπορεί να γίνει! Το πλοίο θα γινόταν από τα κορυφαία στον κόσμο.

Digenis
Noble Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  Mageiras

H αιχμη σε τετοιου μεγεθους πυραυλους αυτη τη στιγμη ειναι ο Camm-ER μεχρι να ερθει ο Mica NG .Ξεπερασε τον ESSMbl2 …

Mageiras
Trusted Member
Mageiras (@mageiras)
7 months ago
Reply to  Digenis

Διγενή τα έχουμε πει εκατό φορές…χρειάζεται ένας πύραυλος να μπαίνει σε τετραδες! Κι εγώ θέλω τον CAMM-ER και τον θεωρώ ανώτερο του essm αλλά εδώ υποτίθεται σύμφωνα με τον αρθρογράφο ότι θα γλιτωναμε το κόστος πιστοποίησης. Αν είναι να το πληρωσουμε τότε καλυτερα CAMM-ER. Μην ξεχνάμε ότι θα χρειαστεί να εξοπλίσουμε και τις EPC με έναν πυραυλο που θα μπαίνει σε τετραδες.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Digenis

Ποιος ξεπέρασε τον ESSM BII και σε τι???
Στη τιμή αναφέρεσαι??
Ο CAMM ER είναι Ακόμα υπό ανάπτυξη από Ιταλία αλλα για land based αντιαεροπορικά όπως τα SKYGARD/APIDE/SPADA
https://en.wikipedia.org/wiki/CAMM_(missile_family)
Ο camm-ER σε ναυτική χρήση ?τα ξαναλέμε το 2027+
https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html
However, the Navy’s involvement in the program is dependent on the outcome of an ongoing feasibility study to confirm the missile’s compatibility with the Italian Navy’s new class of multirole warships, the Pattugliatori Polivalenti d’Altura (PPA).
Το Γαλλικό Ναυτικό δεν ενδιαφέρεται για το mica ng
Θα έχει μονο aster και μερικούςsuper SADRAL στις super Lafayette modernized
Μην γραφεις ανακρίβειες και παραπλανάς τον κόσμο

Digenis
Noble Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  CKfurious

Σύγκρινε με Camm και θα καταλάβεις τι γινετε … Ο Camm Er θα εχει απλα παραπανω ακτινα ….

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Digenis

Τα έχω συγκρίνει και τα έχω γράψει αλλα δεν τα χεις διαβάσει!!
Once again:
Ο CAMM από άποψη κινηματικών επιδόσεων και βάρους πυραυλου
είναι συγκρίσιμος με το RAM BII
ΌΧΙ με τον ESSM BII!!
Ο ESSM έχει fully active radar του AMRAAM
δες τι έχει το CAMM ga αυτό απαιτεί +two way data link!
για τον CAMM ER :για ναυτικές είναι ακόμα υπό σκέψη από τους ιταλούς–27+
ο ESSM BII είναι ήδη σε παραγωγή
για τα παραπάνω έχω δώσει references/links
μην γραφεις αερολογίες

Digenis
Noble Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  CKfurious

Αντί να λες έννοιες που δεν καταλαβαίνεις την σημασια τους διάβασε καλύτερα τα άρθρα της πτήσης .Αναδημοσιεύεις άθελα σου κοματια που κάποιοι πήραν copy από προσουρες πωλητών και τα εβαλαν στους ιστοτοπους τους .
https://www.ptisidiastima.com/lcs-vs-belhrra-aster-15-30-vs-essm-sm-2/
https://www.ptisidiastima.com/camm-er-for-belharra-helleniques/
Και οι 2 καθοδηγούνται μόνοι τους ,και οι 2 δέχονται και στέλνουν δεδομένα από το ραντάρ του σκάφους …
https://www.mbda-systems.com/press-releases/camm-er-completes-major-trials-milestone/
Active RF seeker (Camm) και active radar homing (ESSMb2) ειναι το ιδιο πράμα
Διαβασε τεχνικα χαρακτηριστικα και συγκρινε βαρος ER/απλου και Β2 .Δες διαστασεις και G που δεχονται
Δες και αυτο .Μεχρι να ερθουν οι Bel θα ειναι ετοιμος και ο Camm ER σε Sylver .
https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Digenis

Ξεκινώντας από το τελευταίο reference:
Το έχω δώσει και εγώ παραπάνω!
Το CAMM -ER προχωράει για Land based air defence systems
Για το Ναυτικό είναι Ακόμα στον αέρα!!
Ο camm-ER σε ναυτική χρήση ?τα ξαναλέμε το 2027+
https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html
However, the Navy’s involvement in the program is dependent on the outcome of an ongoing feasibility study to confirm the missile’s compatibility with the Italian Navy’s new class of multirole warships, the Pattugliatori Polivalenti d’Altura (PPA).
Επαναλαμβάνω δες τι ανιχνευτή έχει το και τι το
Δες τι ισχύ (power transmission) έχει το ένα και τι το άλλο!!
Στα xv δώσει τα links
Δες και τα βάρη και διαστάσεις:
ESSM:280 Kg L-= 3.6m Warhead =39 kg
CAMM: 99kg L= 3.2M
CAMM-ER: 160KG L= 4M
ʼλλη κατηγορια το ένα από το άλλο!!1
Το ESSM είναι δε παραγωγή ενώ η ναυτική έκδοση του CAMM ER είναι στον αέρα!!

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS (@kaizeramstelvonlagers)
7 months ago

Να απαντησω;
Γιατι οι Γαλλοι θα σου πουν:
-αλλος ο Mk48 και αλλος ο Mk41
-αλλο πλοιο η Gowind και αλλο η FDI/[email protected]
-Θα αυξηθει το κοστος.
Εδω για να βαλουν τους δικους τους SYLVER που ζηταμε μας βγαζουν το λαδι…Ενα Sea RAM και βαζουν ενα καρο δικαιολογιες…Ακομα και στους CAMM-ER χτυπανε κοφτες…Μην πω για ECM και τα ρεστα…Θα βαλουν Αμερικανικο συστημα; Πλακα κανετε; Για εμας; Που δεν πληρωνουμε κιολλας; Θα πουν οτι χρειαζεται ανασχεδιασμος του σκαφους…
Ψαχνετε τροπους για να διατηρησετε το θεμα ενεργο; Οι [email protected] ειναι απαραδεκτες στην διαμορφωση που προσφερονται…με την τιμη που προσφερονται.Δεν υπαρχει περιθωριο “ανασχεδιασμου” οσα ThinkOutOfTheBox και αν κανετε…Οι Γαλλοι που εχουν και τον τελευταιο λογο απλα δεν ενδιαφερονται.
Αλλωστε οσες ιδεες και επιθυμιες επεσαν στα αναλογα θεματα…οσο ομορφες και εφικτες και αν ηταν(πολυ περισσοτερο απο αυτην αφου αφορουσαν κυριως Γαλλικα η Ευρωπαικα συστηματα)…τελικα διαψευστηκαν πανηγυρικα…Ετσι εχουμε μεινει να περιμενουμε την τελικη διαμορφωση του Π.Ν…στο τελος του μηνα…κλασσικα…και οταν ερχεται το τελος του μηνα…καποιο “σιγουρο” συστημα εχει αφαιρεθει…και το κοστος εχει ανεβει.
Αγορα [email protected] ετσι οπως παρουσιαζονται θα αποτελει τεραστιο σκανδαλο.Οποτε καλητερα να κανετε ενα ThinkOutOfTheBox του πως θα “αποπληρωθει” εποικοδομητικα η Γαλλικη πολιτικη στηριξη μπας και γλυτωσουν καποιοι την μοιρα του Τσοχατζοπουλου.

Nasos
Active Member
Nasos (@nasos)
7 months ago

Να πάρουμε ακριβώς τη Γαλλική διαμόρφωση. Έτσι κι αλλιώς για πολιτική στήριξη τις παίρνουμε. Θα μας έρθει και πιο φνηνά. Το θέμα είναι αν έχουμε τα κακαλα να τις χρησιμοποιήσουμε αυτές και τα υπόλοιπα όπλα μας . . .

Chris
Member
Chris (@chris)
7 months ago
Reply to  Nasos

Νομίζω ότι είναι σωστή βάση έναρξης για την ελληνική διαμόρφωση. Με ECM+RAM+Strales+ με τα 16 κελιά θα έχει μια καλή αυτοπροστασία. Με αυτή τη διαμόρφωση ίσως μπορούν να αγοραστούν 3 με κόστος περίπου 2 δις. Ταυτόχρονα θα είναι κορυφαίο ανθυποβρυχιακό. Η Τουρκία θα ρίξει τα χρόνια που έρχονται τα 214 στο νερό την ώρα που εμείς θα αποσύρρουμε τα παλαιότερα υποβρύχια μένοντας ουσιαστικά με 4 (που ελπίζουμε κάποτε να αποκτήσουν και τορπίλες). Χάνουμε μεν τις δυνατότητες α/α περιοχής, αλλά κακά τα ψέματα η ελληνική έκδοση του πλοίου είναι πολύ ακριβή και με περιορισμένες δυνατότητες για το κόστος.
Σε συνδυασμό με μια σοβαρή αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και δυνατότητα να πάρουν αυτές ESSM2 θα έχουμε 7 πλοία με αναβαθμισμένη αυτοάμυνα σε σχέση με τώρα. Στη συνέχει αντικατάσταση των εκσυγχρονισμένων S με EPC ή GOWIND 3100 ή αν η Μπελάρα βγει καλή, αγορά περισσότερων πλοίων. Ή με αγορά αμερικανικου πλοίου καινούριου ή μεταχειρισμένου.

Tasos
Noble Member
Tasos (@tasos)
7 months ago

Να με συμπαθάτε που κάνω τον προβοκάτορα, αλλά τέτοια ερωτήματα έχουν αξία σε λαούς σαν τον Ισραηλινό που έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα όποια όπλα τους….Σε μέρα με εμβολισμό σκάφους του λιμενικού από αντίστοιχο τουρκικό και πτήση εχθρικών αεροσκαφών πάνω από τα κεφάλια των ακριτών μας στον Έβρο παρενοχλώντας ελικόπτερό μας χωρίς να ανοίξει τουρκική… μύτη από τη μεριά μας, δεν πιστεύω ότι έχουν και τόση αξία οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματά σας….Φιλικά

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
7 months ago
Reply to  Tasos

Δεν είναι η στιγμή για να ανοίξουν τουρκικές μύτες.

ACHERON
Member
ACHERON (@acheron)
7 months ago
Reply to  x-m

Ἡ στιγμή είναι πάντοτε κατάλληλη,ἂν είμαστε κατάλληλοι εμείς.
Το «περάστε αύριο»,δέν είναι δεσμευτικό για κανέναν εχθρό,διότι εκείνος θα έλθει όταν κρίνει ότι ἡ κατάλληλη για εκείνον στιγμή ήλθε.

Tasos
Noble Member
Tasos (@tasos)
7 months ago
Reply to  x-m

Αγαπητέ φίλε θες να μας εξηγήσεις τι άλλο πρέπει να υποστούμε σαν κράτος από τους πειρατές για να πούμε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή; Αν το ελικόπτερο στον Έβρο έπεφτε ή αν το σκάφος του λιμενικού βυθιζόταν τότε θα ήταν κατάλληλη η ….στιγμή; Πρέπει να θρηνήσουμε νέες ανθρώπινες απώλειες για να βγούμε από τον λήθαργο; Και γιατί την όποια πρωτοβουλία πρέπει να τη διατηρούν οι απέναντι; Σου αρέσει να σε καταδιώκουν εντός των δικών σου χωρικών υδάτων και να σε εμβολίζουν κιόλας;(ρητορικό το ερώτημα, είμαι σίγουρος ότι δεν σου αρέσει…..)

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
7 months ago

Οι εκτοξευτές SYLVER εχουν κλειδώσει, και δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για ESSM (MK41-48-56). Ο Camm-er θα πιστοποιηθεί απο τους ιταλούς στον Α50 των Fremm, και το θέμα των πυράυλων μέσης εμβέλειας λύθηκε.
Οι πύραυλοι Α/Α μέσης εμβέλειας των πλοίων είναι έτσι κι αλλιώς υπερτιμημένοι καθώς
στα 30-45-50 χιλιόμετρα δέν κάνεις αεράμυνα περιοχής και τα αεροπλάνα του έχθρου δεν πρόκειτε να πλησιάσουν αφου θα μας ρίχνουν (στήν περίπτωση μας) Som απο τα 80-100 χιλιόμετρα και όχι jdam απο τα 20 χιλιόμετρα!
Οπότε ο ρόλος τους παραμένει σχεδόν καθαρά αντιβλήματικός (άντε και κάποια drones και ελικόπτερα) και λίγη σημασία έχει αν το εισερχόμενο βλήμα θα καταστραφει στα 30 η στα 20 η στα 10 χιλιόμετρα απο το πλοίο.
Ο ρόλος των ελληνικών Belharra εκτός από το να είναι επιβεβαιωμένα ίσως το καλύτερο ανθυποβρυχιακό πλοίο στο κόσμο (Kingklip Mark 1115 – CAPTAS-4), είναι να “τσακίζει”
τουρκικά CCIP, με Aster30, οπότε μια διαμόρφωση με όσο το δυνατόν περισσότερους
είναι η καταλληλότερη.
20 Aster30, 16 Camm-er, και 8 Scalp_Naval είναι μια χαρά γι αυτό το σκοπό
μαζί με 2 Strales για Ciws (όπως οι ιταλικές ανθυποβρυχιακές Fremm) με αντιβληματική εμβέλεια στα 7-8 χιλ/ρα!

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
7 months ago
Reply to  Scalp_eg

Να πούμε εδώ για το Strales ότι είναι κομμένο και ραμμένο για τις ανάγκες του δικού μας ναυτικού καθώς όλα μα όλα τα πλοία μας πλην των 4 Μεκο έχουν πυροβόλο Οτο 76.
Με 90 εκ/ρια μπορούμε να αγοράσουμε άμεσα 30 “κιτ” Strales, αφού τοποθετούνται σύμφωνα με την κατασκευάστρια ακόμα και στα παλιότερα 76άρια, και να τα φορέσουμε στις 6 εκσυχρονισμένες κορτέναερ, στις 7 (σύντομα) σούπερ βήτα, στις 9 κομπαντεντέ, ακόμα και στις 8 Οσπρευ!
Θα εκτοξευτεί έτσι η επιβιώσιμότητα του στόλου από ένα πρόσθετο Ciws πολύ ανώτερο των Phalanx, και εξίσου και οι δυνατότητες κρούσης αφού ακόμα και οι κομπαντεντέ + Οσπρευ θα ρίχνουν σε στόχους επιφανείας η παράκτιους
σε εμβέλεια 40 χιλ/ρων με κατευθηνόμενα με GPS έξυπνα πυρομαχικά Vulcano!
Μετά την απόσυρση των παλιότερων πλοίων του στόλου (κορτέναερ, κομπαντεντέ + Οσπρευ ) το κουβούκλιο του Strales θα χρησιμοποιηθεί στις
νεότερες ευροκορβέτες και στις αντιστοιχες καινούργιες πυραυλακατούς που λογικά θα πάρουν επίσης πυροβόλο 76άρι και έτσι η επένδυση θα διατηρηθεί
40 χρόνια.
Οι σούπερ βήτα με Ram21+ Strales δε θα κινδυνέυουν απο τίποτα πλέον εκτός απο υποβρύχια.

Digenis
Noble Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  Scalp_eg

Οι αναχωρηγιες πυραύλων αέρος που λες ειναι πολυ οριακες .Αυτο το εχτρα κελι των ”Beast mode” και θα ελυνε πολλους ενδιασμους διάφορων εδώ μέσα .

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Scalp_eg

E όχι και το καλύτερο ανθυποβρυχιακό 😡 😡 😡 😡 😡 😡 πλοίο στο κόσμο με diesel!!!
ntougkou-ntougkou-ntougkou-ntougkou-ntougou 👿
To ASTER30 είναι πολύ ακριβό για αντιβλHματικο”
Και με τόσα λίγα δεν θα πάει και πολύ μακIA!!

Nestoras
Trusted Member
Nestoras (@nestoras)
7 months ago
Reply to  Scalp_eg

Διατηρώ επιφυλάξεις για το κατα πόσο το CAMM ER θα πιστοποιηθεί σε SYLVER ως quad packed αρκετά σύντομα. Επίσης έχω διαφωνήσει κάθετα για την ανάγκη ύπαρξης του πυραύλου αυτού (ή του ESSM II, ή του Aster 15) σε ένα πλοίο που φέρει Aster 30 (ή SM II). Ο απλός CAMM, επιλογή στην πανάκριβη Type 26 υπερεπαρκεί. Ο CAMM ER, ο ESSM II και ο Aster 15 είναι συμβιβασμός μεταξύ αεράμυνας περιοχής και αυτοάμυνας. Από τη στιγμή που υπάρχει η πρώτη σημασία έχει να εξασφαλιστεί η αυτοάμυνα πλέον.
Για το Strales ως CIWS θα πω ότι είναι στην καλύτερη λύση ανάγκης και όχι πραγματικό CIWS.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS (@kaizeramstelvonlagers)
7 months ago
Reply to  Scalp_eg

Το τι θα “τσακιζει” η Belharra ειναι θεμα αποψης….Με τα μεχρι τωρα δεδομενα αυτο που θα τσακισει σιγουρα ειναι…η τσεπη μας.
Το μονο σωστο που λες ειναι το Strales.Ολα τα αλλα ειναι ευχολογια.Και κατι αλλο.Εκτος απο Som θα σου ριχνουν και κατι ATMACA και οτι αλλο φτιαχνουν σε “πυραυλικο”.Οποτε αντε να δω τι θα προλαβουν να “τσακισουν” οι 20 Aster30 και 16 Camm-er(οταν και αν πιστοποιηθουν)….
Αρα….ξυπνα,δες την πραγματικοτητα και σταματα να παραμυθιαζεσαι οτι θα αγορασεις το “καλύτερο ανθυποβρυχιακό πλοίο στο κόσμο” που ο ρολος του θα ειναι να τσακίζει” τουρκικά CCIP, με Aster30….πραγμα ουτως η αλλως αντιφατικο…αφου ο ρολος του καλητερου ανθυποβρυχιακου πλοιου ειναι να τσακιζει υποβρυχια…Εκτος και αν τα CCIP καταδυονται και τα Τουρκικα 209/214 πετανε.
Στο περιβαλον του Αιγαιου αλλα ΚΑΙ της Ανατολικης Μεσογειου και με τα οπλα(ανεξαρτητως ποιοτητας…οι αριθμοι μετρανε εδω) που αναπτυσουν και εντασουν σε υπηρεσια οι απεναντι……πλοιο χωρις CIWS,ESM/ECM και βασικες ικανοτητες αυτοαμυνας που διαθετουν παλιοτερες μοναδες του Π.Ν ειναι απλα ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ.
2 Δις για δυο υποεξοπλισμενα πλοια….Και υπαρχουν καποιοι που το στηριζουν….Αλλα εδω ειναι Ελλαδα…Και ως γνωστον οι Ελληνες και η λογικη εχουν παρει διαζυγιο.

Mageiras
Trusted Member
Mageiras (@mageiras)
7 months ago
Reply to  Scalp_eg

Εγω θα το παω ακόμα μακρύτερα και θα πω ότι αν έχει RAM και Strales τότε ας έχει μόνο Aster 30 φουλ load… Δευτερο Strales (φαντάζομαι εννοείς στο υπόστεγο?) κατά 99% δεν μπαίνει.

kon
kon (@kon)
7 months ago

Αγαπητή πτήση αυτός που διαλέγει και διαλέγει στο τέλος παίρνει από τα διαλέγματα.
Έτσι για αλλαγή καλό θα ήταν ένα άρθρο αυστηρά στα πλαίσια του box για το που βρίσκεται πραγματικά η υπόθεση ναυπήγησης ή πρόσκτησης νέων μονάδων.
Να γνωρίζετε ότι πολλοί από εμάς περιμένουμε ένα τέτοιο άρθρο.

Digenis
Noble Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  kon

Κώλυσε στον κοροναϊο προς το παρόν !!! Είναι πολιτικό το θέμα τον ανακοινώσεων και την δεδομενη στιγμη δυσκολα διαχειρίσιμο ,οπότε παίρνουν αναβολή οι υπογραφές !!!! Ποιος το περίμενε μετα απο τοσα χρονια υπομονής θα μας καθυστερούσε κιαλο να αγοράσουμε πλοια ενας κινέζικος υιος .

kkalev
Active Member
kkalev (@kkalev)
7 months ago

Το πρόβλημα βρίσκεται στην ενσωμάτωση στο CMS ή μήπως στην καθοδήγηση των ESSM μέχρι τον στόχο όπου εκεί εμπλέκεται το ραντάρ;

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
7 months ago

Όπως έχω γράψει και σε παλαιότερο σχόλιο, ο mk41 μπορεί να πάρει και aster :
http://defenseupdates.blogspot.com/2013/05/mbda-missiles-to-be-integrated-with.html?m=1
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/MK41_VLS_Vertical_Launching_System_Product%2520Card_8.5x11_042419.pdf&ved=2ahUKEwjWyeDZp5PoAhXWThUIHdXuB5AQFjABegQICBAB&usg=AOvVaw3Ru4QjBX7kk0pmmERoBlKG
Το πλεονέκτημα του mk41 από τον sylver είναι οτι έχει πιο φαρδιά κελιά και μπορεί να πάρει κάποια όπλα που δεν χωράνε στον sylver, παίρνει και όλα τα αμερικανικά όπλα και λόγω υπηρεσίας στο usnavy θα υποστηρίζεται με αναβαθμίσεις για πολλά χρόνια
http://ukarmedforcescommentary.blogspot.com/2013/10/vertical-launching-systems-and-type-26.html?m=1

seb
Member
seb (@seb)
7 months ago

Όπως ανέφεραν και άλλοι συνομιλιτές η ουσία είναι η εξής μία, λεφτά υπάρχουν; Αν ναι βάζουμε ότι μας γουστάρει. Αλλά και έτσι να ήταν, δεν θα ήταν προτιμότερο να ξεκινούσαμε με την τοποθέτηση Mk.41 στις ΜΕΚΟ και οι Μκ.48 να πάνε σε τέσσερις από τις έξι αναβαθμισμένες Kortenaer;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
7 months ago
Reply to  seb

Εξαιρετική ιδέα, αλλά καταλαβαίνετε το κόστος;

seb
Member
seb (@seb)
7 months ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Μα αυτό λέω και ‘γω, συγνώμη που δεν έγινα πλήρως κατανοητός.

Alexandros
Member
Alexandros (@alexandros-2)
7 months ago
Reply to  seb

Εκτός των MK.41 και MK.48 τα πλοία θέλουν και και νέο ραντάρ. Σίγουρα ομως θα ήταν μια γρήγορη λύση και δεν θα πετάξουμε τα πλοία στα σκουπίδια , όπως θα γίνει τώρα

MPAMPIS
Trusted Member
MPAMPIS (@mpampis)
7 months ago

Η ενσωμάτωση του essm στο setis θα εκτόξευε τις πωλήσεις Γαλλικών πλοίων……και οταν λέμε γαλλικά πλοία εννοούμε οτι η καρδιά, το cms δηλαδή θα ήταν γαλλικό……..λένε οτι το setis ειναι φοβερό και τρομερό σε συνδυασμό με ραντάρ, σόναρ και λοιπούς αισθητήρες αιχμής…..

evaggelos
Noble Member
evaggelos (@evaggelos)
7 months ago

δεν ειναι ζητημα αν θα εχει sm2 aster 30 essm το θεμα ειναι ciws οταν η κονσερβα της λοκχιντ εχει ραμ κ οι ιασωνες φαλανξ η μπελαρα του 1δις εχει τιποτε δεν αξιζει τιποτε.

FTS
Active Member
FTS (@fts)
7 months ago

ThinkOutOfTheBox ή αλλιώς ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται και όπου ακούς για πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι
Συγνώμη για τις παροιμίες αλλά θα πέσω από τα σύνεφα αν βρεθεί το κονδύλι ακόμη για τις γυμνές γαλλικές belharra.
Προτιμώ να ThinkInsideTheBox με 2 gowind2500 των ΗΑΕ και πάλι επιτυχία θα είναι για το ΠΝ αν αναλογιστούμε τον προυπολογισμό της Ελλάδας και πόσο δύσκολο είναι να βρεθούν ακόμη και αυτά τα χρήματα.

vbaltsiotis
vbaltsiotis (@vbaltsiotis)
7 months ago

Νομίζω πως η κολοκυθιά πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Από την υπογραφή της συμφωνίας με τους Αμερικάνους και μετά έχουμε φάει στρέμματα κουτόχορτο και μας έχουν πέσει τόνοι στάχτης στα μάτια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν και δεν έχουμε χρήματα να αγοράσουμε τίποτα. Χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή οικονομικής, κοινωνικής και αμυντικής πολιτικής. Να ορθώσουμε επιτέλους ανάστημα και να προχωρήσουμε με τις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες.
Είμαι εντελώς απαισιόδοξος και ελπίζω μόνο τα 200 χρόνια να μην γίνουν ευκαιρία για μια ακόμη καταστροφή για την πατρίδα μας.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  vbaltsiotis

σωστός, συμφωνώ, αμέσως να βάλουμε μπρος για ΑΛΣ διαφόρων διαμορφώσεων και διαστάσεων, με εγχώρια κατασκευή και επιλεκτικά συστήματα από έξω.

milman
milman (@milman)
7 months ago

Να είσαι έτοιμος να αγοράσεις κοριφαίο Γαλλικό οπλοσυστημα που θα προκαλέσει τον σεβασμό εχθρών (Τούρκων) και φίλων (Αμερικάνων) αλλά εσύ να επιμένεις να το μαγαρήσεις με 2-3 αμερικανικές προσθήκες;

Animades
Active Member
Animades (@animades)
7 months ago

Πριν βάλουμε essm block ii στις μπελάρες
Απορώ γιατί δεν τον τοποθετούμε πρώτα σε όλες μας τις φρεγάτες !!! ( αναβάθμιζοντας τον εκτοξευτή Μκ29 στις S ).
Είμαστε εταίροι στο πρόγραμμα ανάπτυξης τους
Και το κόστος του (Λίγο κάτω από ένα εκατομμύριο ο καθένας ) είναι ανεκτό .
Μαζί _ πάλι με κόστος ανεκτό ας αναβαθμίσουμε όσα περισσότερα ( ή και όλα λίγα- λίγα ) oto melara 76 χιλ σε έκδοση strales και χρήση πυρομαχικών dart …..
Όλα τα παραπάνω μαζί γιατι οχι με ram 21 βλημάτων σε όλες τις s(ελλη) , είναι νέα συστήματα με ευδοκιμο χρόνο χρήσης πάνω από 25 χρόνια
Άρα όταν αποσυρθούν σε λίγα χρόνια οι φορείς τους , θα μπορούν επάξια να καλύψουν ανάγκες σε νέες κατασκευές που θα έρθουν στο μέλλον!!
Και το κυριότερο αφορά το βραχύ/ μεσοπρόθεσμο μέλλον του Π.Ν. Και όχι το μακρινό 2027

Atk
Atk (@atk)
7 months ago

Κάποια στιγμή είχε παρουσιαστεί αυτό το άρθρο από την Πτήση με φωτό την [email protected] (FDI) από το site της πολύ γνωστής έκθεσης Euronaval με 3 εκτοξευτές Α50 και άλλους 2 εκτοξευτές Α70 με τίτλο: “Ελληνική” [email protected] με 3 Sylver A50 και 2 Sylver A70, 24 ASTER 15/30 + 16 SCALP Naval;
Από Flight and Space -1 Νοεμβρίου, 2019
εδώ:https://www.ptisidiastima.com/is-this-the-greek-fdi/
Όπως έγραφε και η Πτήση: “Σύνολο δηλαδή 40 κελιά, και διαμόρφωση που μπορεί να είναι είτε 24 ASTER 15/30 και 16 SCALP NAVAL, είτε 32 ASTER 15/30 και 8 SCALP NAVAL είτε 40 ASTER 15/30!” Γνώμη μου είναι ότι ίσως θα μπορούσαν να χωρέσουν και έξι εκτοξευτές Sylver [Α50 ή Α70] ώστε να έχουμε 48 κελιά με πιθανή διαμόρφωση 32 ASTER 30, 8 SCALP NAVAL, 32 CAMM-ER [4×8=32].
Έχω δεί πυκνή διαμόρφωση εκτοξευτών Sylver κατά διπλή ή και τριπλή σειρά εδώ:http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/DCNS-Sylver-vertical-launching-system.htm και εδώ:https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2017/01/sylver-multimissile-vertical-launcher.pdf και είναι κοινές οι διαστάσεις των εκτοξευτών Sylver[Α43-Α50-Α70] 2.6×2.3 [μήκος x πλάτος] μετά από δημοσίευση του Member dv1.gr στην Πτήση στις 10/3/2020.
Δεν είναι κάτι αδύνατο να γίνει αν χωράνε στον ίδιο χώρο [με μέγιστο πλάτος πλοίου 17.70 μέτρα] όπου προορίζονταν να μπούν 4 Sylver εκτοξευτές και εμείς χωρέσουμε στα ίδια τ.μ. 6 εκτοξευτές σε σειρά των τριών με 2 εκτοξευτές συνεχόμενους όπως στη φωτό των link.
Όλα αυτά μιάς και ήμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε κάτι παραπάνω για να έχουμε την δικιά μας διαμόρφωση και να έχουμε ικανές ΑΑ-ΑSW φρεγάτες για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο
[ότι πληρώνεις παίρνεις].
Αν για κάποιο λόγο παραμείνουμε στους 4 Sylver εκτοξευτές θα μπορούσαμε να βάλουμε στην πλώρη στον ίδιο χώρο [ ή στο πίσω μέρος της υπερκατασκευής ή εκατέρωθεν του υποστέγου του ελικοδρομίου δεξιά και αριστερά του] τους Α35 Sylver εκτοξευτές για βλήματα VL Mica ή ακόμα και τους μικρότερους εκτοξευτές της Lockheed Martin’s:
1. Single Cell Launcher[SCL] με πυραύλους ESSM Block II
εδώ:https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/VLS_SCL_Single_Cell_Launcher_Product_Card_8.5x11_042419.pdf
2. 3-Cell Extensible LaunchingSystem (EXLS) με πυραύλους Sea Ceptor Common Anti-Air Modular Missile (CAMM)
CAMM integration into ExLS uses MBDA-UK’s CAMM canister and Launch Management System (LMS). The MBDA-UK LMS interfaces with 12 CAMM missiles. The LMS can prepare three of those 12 missiles for launch simultaneously. As a result, the basic building block to deploy is three cells, each cell quad-packed with four CAMM munitions. εδώ:https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/VLS_3_Cell_ExLS_Launcher_Product_Card_8.5x11_042419.pdf
3. Single Cell Launcher-The tactical length SCL is designed to accommodate the MK 25 canister and MK 15 canisters, which are capable of firing ESSM Block 2 and Vertical Launch Antisubmarine Rocket (VLA)
εδώ:https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/VLS_SCL_Single_Cell_Launcher_Product_Card_8.5x11_042419.pdf
4. Host Extensible Launching System (ExLS) για ενσωμάτωση σε εκτοξευτές MK41 and MK57 Vertical Launching Systems (VLS)
ExLS was designed to rapidly integrate qualified missiles or weapons developed and certified in an All Up Round (AUR) configuration, such as Nulka, RAM Block 2, Sea Ceptor Common Anti Air Modular Missile (CAMM), Longbow and Joint Air to Ground Missile (JAGM).
εδώ:https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/VLS_Host_ExLS_Launcher_Product_Card_8.5x11_042419.pdf
Επίσης για CIWS στο πίσω μέρος της υπερκατασκευής δεξιά και αριστερά του υποστέγου στις γωνίες 2 OTO MARLIN 40 TYPE C – STAND ALONE WITH MICRO FIRE CONTROL SYSTEM (MFCS)- (no deck penetration required) με βάρος κενό 2100Kg έκαστο[+175Kg πυρομαχικά] καθώς και άλλα 2 OTO MARLIN 40 TYPE C στην πλώρη μπροστά από την γέφυρα δεξιά και αριστερά στις γωνίες.
εδώ:https://www.leonardocompany.com/documents/20142/5334301/BROCHURE_2016_OTO+Marlin+40+HQ+%28mm08749%29.pdf?t=1551687325708
Αν μας παίρνει από βάρος πάνω από το υπόστεγο του ελικοδρομίου για CIWS και 1 RAM Block II με 21 πυραύλους. εδώ:https://www.raytheon.com/capabilities/products/ram
ή αν δεν είναι εφικτό αυτό τότε για CIWS 2 SeaRAM με 11 πυραύλους έκαστο τοποθετημένο στα πλευρά στο μέσο του πλοίου μπροστά απο την καπνοδόχο. εδώ:https://www.raytheon.com/capabilities/products/searam
Τέλος θα ήταν καλό αν χωρούσανε στο χώρο όπου ειναι οι 8 εκτοξευτές Exocet MM-40 Βlock 3c, ακόμα 4 ή 8 εκτοξευτές NSM της Kongsberg εδώ: https://www.kongsberg.com/kda/products/defence-and-security/missile-systems/nsm-naval-strike-missile-nsm/
ή 4 ή 8 εκτοξευτές RBS15 Mk4 της Saab εδώ:https://saab.com/air/weapon-systems/air-to-surface-missile-systems/rbs15-family/
και γιατί όχι για 2×2 MILAS [Anti-Submarine Rocket System] ανθυποβρυχιακή τορπίλη MU-90 εκτοξευόμενη από πύραυλο εδώ:https://www.mbda-systems.com/product/milas/58/
Συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο…

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
7 months ago
Reply to  Atk

Δεν είναι μόνο θέμα χώρου, αλλά και συνολικού βάρους, ηλεκτρίκης ισχύος, ψύξης. Δλδ αν οι ανεμικές μηχανές του πλοίου μπορούν να υποστηρίξουν όλα αυτά τα συστήματα και πόσο ακόμα θα πέσει η ταχύτητα του πλοίου.

Atk
Atk (@atk)
7 months ago
Reply to  Atk

Αν με όλα αυτά ειπωθεί ότι αυξάνεται το βάρος του πλοίου μπορούμε να αυξήσουμε την ισχύ των 4x16V 8000 MTU Diesel από 32000 Kw [4x8000Kw] σε 4x20V 8000 MTU Diesel 40000 Κw [4x10000Kw] και ιπποδύναμη 4x16V 8000 από 39048bhp [4x9762bhp] σε 4x20V 8000 με 53640bhp [4x13410bhp] με μικρή αύξηση του μήκους [+947mm] και του βάρους [+7600kg] έκαστης μηχανής ενώ οι υπόλοιπες διαστάσεις παραμένουν ίδιες.
εδώ:https://www.penskeps.com/assets/upload/facts/3051761_MTU_Flyer_8000_1504853094.pdf
Παράλληλα για τον θόρυβο μπορούμε να τις ηχομονώσουμε ώστε να είναι σχετικά αθόρυβες για ΑSW επιχειρήσεις και να μειώνετε το ακουστικό ίχνος του πλοίου.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS (@kaizeramstelvonlagers)
7 months ago
Reply to  Atk

Φιλος…Αν ειναι να κανουμε ολα αυτα που λες….καλητερα να σχεδιασουμε το πλοιο απο την αρχη μονοι μας…Πιο φθηνα θα μας ερθει και θα βαλουμε και οτι θελουμε χωρις περιορισμους.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
7 months ago
Reply to  Atk

Πολύ ωραία όσα λές φίλε μου, αλλά εκτός των διαστάσεων έχει σημασία και το βάρος, πως αυτό κατανέμεται και πως επιδρά στη συμπεριφορά του πλοίου σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος είναι άγριες θαλασσες με 9άρια και 10άρια ανα περιόδους. Δεν πρόκειται για λίμνη και η πλευστότητα είναι το Νο1 στοιχείο ενός πλοίου…

Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
7 months ago

think out of the box! μου ρθε τρελλη ιδέα, να αναβαθμισουμε τις μεκο, τα oto melara και τα phalanx και να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε!

Gelin
Gelin (@gelin)
7 months ago

Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η διαμόρφωση που μας προτείνουν οι Γάλλοι, δεν έχει καμιά ελπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο (πιθανόν και στο Αιγαίο) σε πιθανές επιθέσεις κορεσμού απο σμήνη τουρκικών οπλισμένων UAV και Τουρκικών F-16. Τι θα συμβεί σε πιθανή προσβολή της φρεγάτας απο 15 UAV Akinci-Bayraktar και 5-10 F-16 χωρίς να έχει τα στοιχειώδη; (αντίμετρα, εγγύς και μέσης εμβέλειας CIWS λέγε με phalanx – Sea Ram); Όλα αυτά θα τα αντιμετωπίσει και 24 Aster 30-15;

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
7 months ago

Αν ο πύραυλος Aster-30 ενσωματωθεί στον εκτοξευτή SYLVER A70 και προστεθεί και ένα ciws (έστω millenium ή και sadral) τότε είμαστε καλά. Τώρα αν κάτσει και essm blk 2 ακόμα καλύτερα, αλλά και η πρώτη επιλογή θα είναι ικανοποιητική.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  Fingolfin

θα συμφωνήσω αλλά γενικά ακριβές βγαίνουν οι άτιμες….Η λύση για τις 9 Σ κατά τη γνώμη μου είναι ΑΛΣ διαφόρων διαστάσεων και διαμορφώσεων με διεθνή διαγωνισμό και κατασκευή στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό και τα ναυπηγεία ανοιχτά θα κρατηθούν και θα τα έχει αποκτήσει κάποια σοβαρή ιδιωτική εταιρεία διεθνούς επιπέδου ώστε να τα αξιοποιήσει ποικιλότροπα.

ikaros
ikaros (@ikaros)
7 months ago

Και θα πούμε στους Γάλλους επειδή ΗΑΕ έβαλαν Mk48 σε ένα άλλο τύπο πλοίου βάλτε στις Belades μας τους “παρόμοιους” Μκ 41. Από την ωραία μόνο το πριγκιπόπουλο και η χωριατοπούλα λείπει για ένα ωραίο τέλος. Λες και δεν ξέρουμε την συμπεριφορά των Γάλλων 40 χρόνια. Εδώ σε 1,5δις πακέτο για τα Mirage 2000-5 ζήταγαν επιπλέον χρήμα για να πιστοποιήσουν τους AM-39 Exocet, που σιγά το κόστος που θα είχε από την στιγμή που είχαμε πληρώσει και τα έφεραν τα υποδεέστερα EGM.
YG: Θέμα για το γιατί δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην λεγόμενη ψηφιακή φρεγάτα κάποιο σύστημα όπως το RAM πότε θα ανοίξετε ?
Απάντηση: Γιατί το RAM δεν είναι made in France

aris32
aris32 (@aris32)
7 months ago

δεν νομιζω οτι θα πιστοποιηθει ποτε ο essm σε γαλλικο πλοιο. Για να ειμαστε και να μιλαμε σε αληθινη βαση η μονη λυση για το πλοιο αυτο που σε γενικες γραμμες καλυπτει πολλες απαιτησεις του ΠΝ σε σχεση παντα με τις mmcs ειναι οτι πρεπει να παρουμε αποφαση οτι η γαλλικη εκδοχη δεν μας ταιριαζει. Οπως και η σιγκαπουρη πηρε τις lafaytte και εκανε τις formidable μια κανονικη φρεγατα . Οποτε αποφασιζουμε για fdi ; οκ παμε σε ναυπηγικο προγραμμα 2+2+2 με τις πρωτες 2 να κατασκευαζονται σε γαλλικο εδαφος με επεκταση του σκαφους κατα 10 μετρα αλλαγη κινητηρων codag , 127χιλ πυροβολο , 32 vls α50 για αστερ30 , 24 vls a35 για mica ενσωματωση strales και ενος ακομα ciws 16 εξοσετ και σιγουρα εκτοξευτες ανθυποβρυχιακων ρουκετων. και τελος. αν δεν μας αρεσει ; αν δεν μας κανει αν δεν θελουν παιρνουμε 2 mmsc απο αμερικη και μπαινουμε στο ffgx και τελος. δεν χρειαζεται να το κουραζουμε το θεμα.

zap
Trusted Member
zap (@zap)
7 months ago

Συγνωμη ρε παιδια, να κανω μια ερωτηση;
Τις FDI απλα τις αγοραζουμε ή θα αποκτησουμε και προσβαση σε Source Codes του συστηματος μαχης και του RADAR. Γιατι αν ειναι το δευτερο, δεν μας νοιαζει τι λενε οι Γαλλοι και βαζουμε μονοι μας εναν ΜΚ41. Εαν ομως απλα αγοραζουμε απο το ραφι και απλα ζηταμε μια αλλη πλακοραφη, τοτε, ουτε ΜΚ41 ουτε τιποτα. Σωστα ή κανω λαθος;

Kostasq
Member
Kostasq (@kostasq)
7 months ago

Μπορεί κάποιος να μας δώσει λίνκς για την αξία του strales ή και να μας ενημερώσει συγκρητικά με αντίστοιχα όπλα?

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Kostasq

Googlare!!
Το χαμέ συζητήσει με τους Belharites στο forum σε άλλο Beladidiko topic
Να συνοψίσω ότι μπορώ:
Έχει μεγαλύτερο βεληνεκές (7+km) από αλλα CIWS με πυροβόλα όπως το PHALANX(2km) ,Milenium (< 3km)
Οποτε θεωρητικά μπορεί να αντιμετωπίσει περισσότερα incoming missiles
Δεν είναι όμως όπως το RAM που ο κάθε πύραυλος είναι fire and forget και μπορεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού δηλαδή πολλούς στόχους να έρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις την ίδια στιγμή
Επιπλέον νομίζω είναι μονο με radar οποτε ευάλωτο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και …HARM
Η πρύμνη και η πίσω πλευρά του πλοίου θα είναι τελείως ακάλυπτες
Δεν έχει αγοραστεί από καμια άλλη χωρα εκτος της κατασκευάστριας Ιταλίας

Digenis
Noble Member
Digenis (@digenis)
7 months ago
Reply to  CKfurious

O θερμικός ερευνητής του Ram δεν λειτουργεί καλα υπο ολες τις καιρικες συνθήκες … Σε ομιχλη και γενικα σε καταστάσεις με πολλα σωματίδια ρεταρι …
Επίσης υποτίθεται οτι το Strales ειναι συστημα 2 πυροβόλων 1 μπροστά 1 πίσω … οχι μονο μπροστα !!! Μπορει να ξεκάνει 4 πυραύλους ταυτόχρονα

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Digenis

JΞέρεις πολύ καλά πως το RAM δεν έχει μονο IR ανιχνευτή αλλα :
https://en.wikipedia.org/wiki/RIM-116_Rolling_Airframe_Missile
Guidance
system
three modes—passive radio frequency/infrared homing, infrared only, or infrared dual mode enabled (radio frequency and infrared
Που το διάβασες πως έχιε “προβλεματα” ο IR?
Για δώσε links!!
Επιπλέον ξέρεις Ακόμα καλύτερα πως στο υποστεχgo tvn [email protected] δεν μπορεί να μπει τίποτα αφού ο χώρος καταλαμβάνεται από τηλεπικοινωνιακό υλικό
Έχω δώσει ένα σωρό φορες τα από το metetmarine/metetdefence και το navalnews
Η πρύμνη θα είναι ΑΚAΛΥΠΤH

Atk
Atk (@atk)
7 months ago
Reply to  Kostasq

1. OTO STRALES 76/62 naval gun and OTO DART AMMUNITION
εδώ: https://www.leonardocompany.com/documents/20142/3151079/OTO_STRALES_OTO_DART_LQ_mm08726_.pdf?t=1538987743893
2. OTO MARLIN 40 TYPE C – STAND ALONE WITH MICRO FIRE CONTROL SYSTEM (MFCS)
εδώ: https://www.leonardocompany.com/documents/20142/5334301/BROCHURE_2016_OTO+Marlin+40+HQ+%28mm08749%29.pdf?t=1551687325708
3. Phalanx Block 1B CIWS
εδώ: https://www.raytheon.com/capabilities/products/phalanx
4. RAM Block II με 21 πυραύλους πρέπει να είναι συνδεδεμένο με το Συστήμα Διαχείρισης Μάχης (CMS) και τα radar του πλοίου για να κάνει βολή.
εδώ: https://www.raytheon.com/capabilities/products/ram
5. SeaRAM με 11 πυραύλους μπορεί να κάνει βολή και αυτόνομα
εδώ: https://www.raytheon.com/capabilities/products/searam

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
7 months ago

Θα έχουν τους ASTER. Στις μηχανές diesel πονάμε. Φτιάχνουμε και καλά κάτι σύγχρονο για την εποχή του και δεν ακολουθούμε την εξέλιξη.

EPR
EPR (@epr)
7 months ago

Αν θελουμε να σκεφτούμε out of the box καλή ευκαιρία τώρα είναι τα ιταλικά ΡΡΑ . καλός οπλισμός με ενσωμάτωση CAMM ER ραντάρ AESA , σόναρ κλπ. Αυτοί δεν θα έχουν αντίρρηση για ενσωμάτωση RAM η άλλο CIWS , CODAG πρόωση και άπλετος χώρος αν θέλεις αναβαθμίσεις . Κόστος 3,9 δις€ για 7 σκάφη ήτοι 557 και κάτι ψιλά ανά σκάφος ήτοι με 600 είσαι κομπλέ
Οι BELHARA όσο πάει γίνονται και μεγαλύτερο μπλέξιμο

Kostasq
Member
Kostasq (@kostasq)
7 months ago

Μια άλλη ερώτηση, τι κόστος έχει ένα γέμισμα Phalanx και σε τι πυραύλους από RAM αντιστοιχεί. Για παράδειγμα για έναν εισερχόμενο πύραυλο αμυνόμαστε με ένα ή δύο πυραύλους RAM που κοστίζουν π.χ. 2 εκατομμύρια; Αντιστοίχως με ένα Phalanx για την ίδια εισερχόμενη απειλή τι κόστος θα έχουμε. Για πόσες απειλές φτάνει το γέμισμα του Phalanx. Μπορούμε να ξαναγεμίζουμε εν πλω; Παρομοίως το Strales. Ο Αστερ 30 έχει άκουσα 3 εκατομμύρια. Ο πύραυλος του Ram; Οι CAMM; Ρωτάω γιατί τα ποσά είναι τόσο μεγάλα που θα μπορούσαμε να χάσουμε έναν πόλεμο λόγω χρεοκοπίας επειδή αποκρούσαμε όλες τις επιθέσεις (με φτηνά και ασύμμετρα μέσα του αντιπάλου)…
Και επειδή ο αντίπαλος έχει πολλά φτηνά μέσα για επιθέσεις κορεσμού χρειαζόμαστε αντίστοιχου κόστους απαντήσεις για να φυλάξουμε τους Aster 30 για εκεί που πρέπει ή τους RAM για κάτι πιο απειλητικό.
Έχω δει ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα έχουν Phalanx.
Θέματα:
1) Συγκριτικό κόστος ανά βολή/πυρομαχικά και ανά διαφορετικό σύστημα.
2) Κόστος διαφορετικών CIWS ως μονάδες (όχι τα πυρομαχικά τους).
3) Έχουμε έναν στόλο χωρίς αντιαροπορική προστασία, π.χ. τα οχηματαγωγά μας έχουν αντιαεροπορική προστασία; Υπάρχει κάποιο φτηνό και αποτελεσματικό σύστημα που θα μπορούσαμε να βάλουμε παντού;

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
7 months ago
Reply to  Kostasq

Δες το παραπάνω πόστ μου για τα 30 strales που μπορούν να “φορεθούν”
στα ότο μελάρα 76 που το σύνολο του ελληνικού στόλου (πλήν Μέκο) έχει.
Ακόμα και τα οχηματαγωγά που αναφέρεις τα 5 Jason έχουν 76άρι, και τα ηλεκτρονικά τους είναι σχετικά σύγχρονα οπότε και η διασύνδεση του strales
με το ΚΣΜ του πλοίου δεν θα είναι πρόβλημα.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Kostasq

Googlare και λίγο!!
Όλα έτοιμα τα θέλεις?
Σίγουρα οι πύραυλοι από το RAM είναι πιο ακριβοί από τις βολίδες του PHALANX
http://www.deagel.com/Defensive-Weapons/RAM-Block-2_a001150002.aspx
Unitary Cost: USD$770,000
RAM SYSTEM:30-40MILL
PHALANXS: 6-10?MILL
What you pay is what you get!!

zap
Trusted Member
zap (@zap)
7 months ago
Reply to  Kostasq

Υπαρχει μεγαλη διαφορα και στην επιδοση του συστηματος. Το Phalanx ακομα και αν χτυπησει τον εισερχομενο βλημα, αυτο αναλογα με το μεγεθος του και την κινητικη του ενεργεια μπορει (τα κομματια του) να συνεχισουν και να χτυπησουν το πλοιο προκαλωντας μεγαλες ζημιες -ακομα και αν δεν εκραγει η κεφαλη-. Το RAM σε αυτον το τομεα ειναι πιο αξιοπιστο αλλα και πολυ πιο ακριβο. Το ιδανικο αυτην την στιγμη τεχνολογικα ειναι και τα 2.

Kostasq
Member
Kostasq (@kostasq)
7 months ago

Εχω δει βιντεο με βολές του strales και μοιάζει λίγο αργό, ίσως επειδή είναι άλλης φιλοσοφίας, αν πχ χασει εναν στόχο προλαβαίνει να ξαναρίξει; Πόσο κοστίζει κάθε βολή του, μοιάζει πάμφθηνο το βλήμα.

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago
Reply to  Kostasq

Noooooooooooo
mPAAAM και χιλιαρικάκι(A) πρέπει να είναι

Kostasq
Member
Kostasq (@kostasq)
7 months ago

1) Να κάνω και την εξής ερώτηση, το πολεμικό πλοίο πως χρησιμοποιεί το κύριο πυροβόλο του π.χ. το 72αρι στην πλώρη, σε τι αποστολές; Το ρωτάω αυτό για να καταλάβω αν βάλουμε strales μήπως τότε χάσουμε κάτι από την χρησιμοποίηση του πυροβόλου για άλλους σκοπούς. Γι’ αυτό ρωτάω και ποιοι μπορεί να είναι αυτοί οι σκοποί.
2) Είναι δυνατόν να πάρουμε τις βελχαρα χωρίς συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντίμετρα; Εδώ μας έλεγαν οι Γάλλοι ότι δεν βάζουν CIWS επειδή λέει η belhara είναι πολύ δυνατή στα ηλεκτρονικά αντίμετρα και δεν τα χρειάζεται. Μπορεί να είναι τόσο δυνατή ώστε να δικαιολογεί την ακριβή τιμή της, όμως τότε πως εξηγείται ότι ακούστηκε ότι αυτά δεν θα περιλαμβάνονται ; Είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο;
3) Είναι εύκολο να τοποθετηθούν τέτοια συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και αντίμετρων στην συνέχεια;
4) Εφόσον υπάρχουν τόσα όπλα για την αντιπυραυλική άμυνα και μάλιστα σε λογικές τιμές (και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλες νέες μονάδες στην συνέχεια) γιατί εμείς έχουμε τον στόλο μας άοπλο σχετικά. Τα μποφόρ ας πούμε που έχουν κάποιες πυραυλάκατοι έχουν κάποια αποτελεσματικότητα έναντι πυραυλικών απειλών; Τα απλά oto melara; Και εφόσον οι απέναντι έχουν πλέον ένα τόσο τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων, μη επανδρωμένων οπλισμένων ιπτάμενων οχημάτων κτλ πως είναι δυνατόν εμείς να έχουμε άοπλα τα σκάφη μας κάθε είδους; Μήπως χάνω κάτι εδώ;
5) Τα μη επανδρωμένα των απέναντι θα τα πιάνουν τα ραντάρ των πλοίων μας και των τωρινών και των μελλοντικών αλλά και τα ραντάρ των αυτόνομων CIWS όπλων μας;

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago

Πάντως εδώ λέει προχωράνε τις συζητήσεις για τις Μπελ και δεν διαφαίνονται ESSM…
https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-vimata-proodoy-gia-t/

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
7 months ago
Reply to  sotbak

Πολύ σωστά στα σχόλια κάποιοι αναφέρουν τους Sandral/Mistral σε περίπτωση
που δεν μπεί τελικά η Ram21.
Στην τελευταία έκδοση 3, δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα απο Ram21 block1.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  Scalp_eg

συμφωνώ, λίγο πολύ αυτά τα συστήματα προσφέρουν το ίδιο επίπεδο δυνατοτήτων στην εγγύς άμυνα του πλοίου.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 September 2014 #340

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά

Related News

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...

Επίσκεψη στον Ο.Λ.Α. αξιωματικών της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην Αλεξανδρούπολη και ειδικότερα τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, επισκέφθηκαν αξιωματικοί της Εθνικής Σχολής Άμυνας του Ισραήλ (Israeli National Defense College- IND), στο πλαίσιο ερευνητικού-εκπαιδευτικού...

Μεταξύ των ξένων συλληφθέντων για την υπόθεση τρομοκρατίας στη Βιέννη υπάρχουν και Ρώσοι πολίτες

ΑΠΕ-ΜΠΕΠολίτες μερικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ρωσίας βρίσκονται μεταξύ των ατόμων που έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι για σχέσεις με τον 20χρονο από...