Ο Douglas Bader ήταν ένας θρύλος της RAF που έμεινε στην ιστορία τόσο για τις καταρρίψεις του στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και για το γεγονός πως τις πέτυχε έχοντας χάσει τα δυο του πόδια σε αεροπορικό ατύχημα το 1931. Είχε πετύχει τουλάχιστον 22 εναέριες νίκες, μέχρι που το 1941, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του πάνω από τη κατεχόμενη από τους Ναζί Γαλλία. Παρά την αναπηρία του, επιχείρησε πολλές φορές να αποδράσει αναγκάζοντας τους Γερμανούς να τον μεταφέρουν στη φυλακή του Κάστρου του Κόλντιτς.

Ο Sir Douglas Bader απελευθερώθηκε τελικά τον Απρίλιο του 1945, όταν το Κάστρο ελευθερώθηκε από τον Αμερικανικό Στρατό και τελικά αποστρατεύτηκε το 1946.

Ο θρύλος της RAF όμως, έχει μείνει στην ιστορία και για ένα ακόμη περιστατικό που δεν είναι ευρέως γνωστό και πληροφορηθήκαμε από τη σελίδα War Thunder. Κάποτε είχε κληθεί να δώσει μια ομιλία σε ένα σχολείο θηλέων για την εμπειρία του ως πιλότος κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«So there were two of these f***ers behind me, three f***ers to my right, another f***er to the left«.

Σε αυτό το σημείο, η διευθύντρια χλώμιασε και παρενέβη:

«Ladies, Fokker was a german aircraft»

Και ο Sir Douglas Bader συμπλήρωσε:

«That may be madam, but these f***ers were in Messerschmitts»

Μια ελαφρώς διαφοροποιημένη εκδοχή της ομιλίας θα δείτε εδώ.

Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 25/2/2018

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν ξέρω αν είναι αστικός μύθος ή αλήθεια (το είχα διαβάσει και παλαιότερα σαν ιστορία, δεν ξέρω αν ήταν για το ίδιο άτομο), πάντως ήταν πολύ αστείο, θα ήθελα να έβλεπα από μια γωνιά την φάτσα της διευθύντριας. Φυσικά σήμερα με το πολύ politically correct θα είχε φάει κανα 5-6 μηνύσεις από γονείς (κυρίως του ενός φύλλου) και θα τον διασύρανε οι φυλλάδες.

  Άλλες εποχές, όπου ο άνθρωπος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, σήμερα έχει ελάχιστο ΄ρόλο και πάει να καταργηθεί και ο λίγος που έμεινε.

 2. Ακαταπόνητος ως το τέλος, απίθανα αυθόρμητος, αγωνιστής για τους πολίτες με αναπηρίες και εγκάρδιος φίλος παλαιών γερμανών αντιπάλων (ιδίως του Γκάλλαντ, που παρέστη και στην κηδεία του), κράτησε το αθυρόστομο στυλ ως το τέλος (πρώτυη φορά σε συνάθροιση μετέπειτα αγαπημένων φίλων του, βετεράνων της Λουφτβάφφε: «Δεν ήξερα ότι έχουμε αφήσει τόσο πολλούς από σας τους μπάσταρδους ζωντανούς!» …).

 3. Είναι ανατριχιαστικό να διαβάζεις ένα άρθρο σήμερα και να βλέπεις από κάτω σχόλιό σου πριν 5 μήνες, σαν να ανακαλύφθηκε η μηχανή του χρόνου…

  • Που να δεις πόσο ανατριχιαστικό είναι να το διαβάζεις για τρίτη φορά τον Νοέμβριο του 2018. Αρχίζει και μου φαίνεται ωραίο, φαντάσου μετά από δεκαετίες να ξαναγράφω το ίδιο και να βλέπω τα νιάτα μου στα σχόλια!

   • Είναι αυτό που λέμε: «Να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»…
    Αυτά συμβαίνουν όταν δεν έχεις χρόνο να ασχοληθείς ,όταν δεν πληρώνεσαι αρκετά για αυτό που κάνεις ή όταν σου λένε βρέξει χιονίσει θα ανεβάζεις Χ αριθμό άρθρων κάθε μέρα στη σελίδα… Μοιραία θα υπάρξει το φαινόμενο της ανακύκλωσης άρθρων…

    • θα προτιμούσες για τα άρθρα τα είδε οποιος τα είδε αυτή την εβδομάδα και να χαθούν στο ιστορικό του site έπειτα;Είσαι προσβλητικός πρός τη πτήση και διάστημα,μια χαρά ειναι το γνωμικό να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι αλλά τα υπόλοιπα δε χρειάζονται και δε σε τιμάνε επίσης.Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ανακύκληση άρθρων,για το συγκεκριμένο site μιλάω πάντα.Είναι έτσι η δομή του αλλα και το πλούσιο περιεχόμενο του σε ιστορικά άρθρα που δε κουράζει να επανέρχονται στο προσκήνιο.Γνώμη μου.

    • Αν και συμπαθώ πολύ το site ειλικρινά δεν κατάλαβα ποτέ αυτή την επανάληψη των άρθρων…Οποιος θέλει βρίσκει εδω μέσα αυτό που θέλει και χωρίς επανάλψη….

 4. Λίγο άσχετο, με την ιστορία αλλά σχετικό με τον Douglas Bader.

  Σαν πιλότος μπορούσε πιο ευκολά να «τραβηξει» G, ακριβώς επειδή δεν έιχε πόδια και η καρδία του δεν χρειαζόταν να κυκλοφορήσει αίμαι σε τόσο μεγάλη κατακόρυφη απόσταση.

  Επίσης όποιος μπορεί είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό της γνωριμίας του με τον Galland λίγες ώρες μετά την αιχμαλωσία του, το οποίο και περιγράφεται στην βιογραφία του Galland.

  • @ Διονύσης,

   Για να αντέχει στα Gs, θα πρέπει να μην έχει κεφάλι – ή έστω ο εγκέφαλος και τα μάτια να είναι στο ίδιο ύψος με την καρδιά. Με ή χωρίς πόδια, η καρδιά πάλι θα δουλεύει με ρυθμούς πολλαπλάσιους του κανονικού για να στείλει αίμα βάρους πολλαπλάσιου του φυσιολογικού μέχρι το ύψους που βρίσκονται μάτια και εγκέφαλος. Στα 4G πχ θα πρέπει η καρδιά να μπορεί να στέλνει σε μάτια και εγκέφαλο αίμα που θα είναι 4 φορές βαρύτερο – άρα η καρδιά θα πρέπει να εργάζεται 4 φορές πιο αποδοτικά. Στα 5G το αίμα θα γίνει 5 φορές βαρύτερο από όσο ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος να επιβιώνει και η καρδιά θα πρέπει να εργαστεί στα όριά της, στα 6G θα αγκομαχάει – αν συνεχίζει να έχει τις αισθήσεις του σε παρατεταμένα Gs (άνω των 5).

   Αν μείνουν τα μάτια χωρίς τροφοδοσία με αίμα, θα γκριζάρεις και η όραση σου θα περιοριστεί περιφερειακά (μέχρι να χαθεί εντελώς) ως φαινόμενο τούνελ. Αν ο εγκέφαλος μείνει για πάνω από 4-5 sec χωρίς την απαραίτητη ποσότητα αίματος, θα χάσεις τις αισθήσεις σου (G-lock) και θα παραμείνεις λιπόθυμος μέχρι τα Gs να χαλαρώσουν έτσι ώστε η καρδιά να καταφέρει να ξαναστείλει επαρκείς ποσότητες αίματος στον εγκέφαλο… και δεν θα «ξυπνήσεις» άμεσα. Στο μεταξύ κι ενώ έχουν περάσει 10, 20, 30, 40 sec μέχρι να επανέλθεις και να καταλάβεις τι έγινε, το αεροπλάνο μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε στάση και πορεία ή να έχεις ήδη καρφώσει στο έδαφος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here