Πρόταση εξαγοράς και των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της χώρας, των ναυπηγείων Ελευσίνας και ναυπηγείων Σκαραμαγκά, (ΕΝΑΕ) διατύπωσε επισήμως προς την κυβέρνηση η αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ Shipyards.

Η δημοσιοποίηση της πρότασης εξαγοράς έγινε από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ Πάνο Ξενοκώστα το πρωί του Σαββάτου στην ΔΕΘ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα.

Διβάστε τη συνέχεια στη «Καθημερινή«

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλή εξέλιξη; Άραγε δεν τίθεται θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού αν το σύνολο των ναυπηγείων της χώρας ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη; Οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιτρέπουν άραγε τη συναλλαγή;

   • Ότι συμβόλαιο έχει υπογραφεί είναι Lockheed Martin οπότε δεν θα μας κάνει και καμιά ιδιαίτερη εντύπωση lcs… αν και πανάκριβα

    Προσωπικά θεωρώ ότι αυτά τα πλοία πρέπει να τροποποιηθούν αρκετά για να έρθουν στα μέτρα μας.

    • Η αληθεια ειναι οτι αυτη η Λοκχηντ Μαρτιν μας εχει πιασει….κεφαλοκλειδωμα…
     Ισως ομως ετσι προχωρησει και ο εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟ(γνωστο το ενδιαφερον
     της Αμερικανικης εταιρειας).

    • «Στα μέτρα μας»; Οι LCS «πρέπει να τροποποιηθούν αρκετά» για να έρθουν στα μέτρα οποιουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του ΠΝ των ΗΠΑ!

  • Νομίζω φίλε, πως θα έχουμε πολλά ακόμη επεισόδια… Προσωπικά, θεωρώ πως οι Αμερικανοί αν πάρουν κάτι, θα είναι ο Σκαραμαγκάς. Η Ελευσίνα πρέπει(ή θα έπρεπε) να πάει σε άλλον παίχτη. Έτσι ωφελείται και το κράτος και η οικονομία(πολιτικό μοίρασμα της πίτας και ανταγωνισμός…) Κλασικά πάντως βρε παιδί μου, οι Αμερικανοί μας θυμούνται μόνο όταν κάποιος άλλος πάει να κάνει μπίζνες μαζί μας. Δεν τους λες και επενδυτές με τέτοιες πρακτικές… Σαμποτέρ τους ονομάζεις… Μάλλον θα τσούζει τα μάλα, το ενδεχόμενο να χάσουν την ευκαιρία να χωθούν ξανά στο ΠΝ(μετά τον εξοβελισμό προς ώρας των Γερμανών) ή έστω να σταματήσουν να αποτελούν τους προμηθευτές μας στα οπλικά συστήματα των πλοίων(με εξαίρεση τους exocet). Ίσως τσούζει και το ενδεχόμενο MdCN + Aster-30(επαγωγικά, ένα άιντε κουρευτείτε με τις αποδεσμεύσεις σας…) και η όποια πιθανότητα να αναπνεύσουμε από τους τραμπουκισμούς της Τουρκίας… Τουλάχιστον, άνευ ελέγχου/αδείας των…

  • Τα γαλλικα γιατι να φάνε πορτα? Μιλαμε για 4 Belhara…. μας λειπουν ακομα 10 πλοια. Εχει πολυ χώρο για τους Αμερικάνους.

   Θεωρώ μάλιστα πως το μπασιμο της ONEX θα παιξει και με τις νεες φρεγατες που θα διαλέξει το Αμερικανικό Ναυτικο.

 2. Πολύ σημαντική εξέλιξη, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το ενδιαφέρον επίσης της Ficantieri για Ελευσίνα και της Naval Group για Σκαραμαγκά και Ελευσίνα. Ας ελπίσουμε να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις με γνώμονα το βιώσιμο μέλλον των ναυπηγείων. Βέβαια μάλλον ο κυριότερος παράγοντας για το που θα δοθούν τα ναυπηγεία θα είναι τα πολιτικά κριτήρια (με τυχόν προίκα κάποιου μελλοντικού προγράμματος του ΠΝ;), κάτι που αναμφίβολα σημαίνει ότι θα μοιραστεί η πίτα. Όπως και να έχει οι αναμένουμε τις εξελίξεις και ίσως μια ανάλυση από την πτήση. Πάντως πριν μικρό χρονικό διάστημα η ONEX είχε απαντήσει αρνητικά σε ενδεχόμενο εμπλοκής της σε Σκαραμαγκά και Ελευσίνα μάλλον άλλαξαν τα δεδομένα και οι Αμερικανοί θέλουν να πατήσουν πόδι στα ευρωπαϊκά ναυπηγεία.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει η ιδέα ένωσης της Ficantieri και Naval Group σε μια ενιαία ναυπηγική οντότητα, όπως για παράδειγμα η nexter και η krauss maffei wegmann, κάτι που μάλλον θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

  ΥΓ Τα ναυπηγεία της Χαλκίδας σε τι κατάσταση βρίσκονται; γνωρίζω ότι είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με τα προηγούμενα αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μέριμνα καθώς είναι το τέταρτο μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας;

 3. εκεί που δεν ναυπηγούσαμε ούτε καίκι μάς βλέπω να ρίχνουμε τροπίδες για αεροπλανοφόρα ….

 4. Tα ελληνικά ναυπηγεία δεν μπορούν να επιβιώσουν ναυπηγώντας μόνο πολεμικά πλοία για το πολεμικό μας ναυτικό.
  Στο να ναυπηγήσουν εμπορικά….
  Είναι απίθανο λόγω ότι στην χώρα κυριαρχεί έντονα αριστερή νοοτροπία. Αυτό μου απάντησε γνωστός εφοπλιστής όταν τον ρώτησα πριν μερικές εβδομάδες αν υπάρχει κάποιος τρόπος να αναστηθεί η ναυπηγική βιομηχανία στην χώρα. Ανέφερε δε και αρκετά παραδείγματα. Ένα πολύ σημαντικό είναι η αδιαφορία του κράτους. Ένα άλλο αυτό που έχει να κάνει με την αριστερή νοοτροπία. Μου είπε μια φορά που είχε πάει στο Πέραμα για ένα πλοίο του που ήταν υπό επισκευή. Εκεί πάνω είπε (στην κατοικημένη περιοχή επάνω από την ναυπηγοεπισκευαστική ) οι 6 στους 10 ψηφίζουν ΚΚΕ. Και πως εκείνη την ημέρα πήγε κάποιος από αυτούς (εργάτης σε ναυπηγείο) και του είπε επί λέξη ,,όταν εμείς γίνουμε κυβέρνηση εσάς (τους εφοπλιστές και γενικά το Κεφάλαιο..) θα σας κόψουμε τους λαιμούς με τα κονσερβοκούτια,,. Ο άνθρωπος έπαθε σοκ που το άκουσε και όταν συνήλθε τον ρώτησε ,,εγώ σου έχω κάνει κάτι ??,,
  Σε άλλη περίπτωση, στα Ποσειδώνια 2016 (διεθνής ναυτιλιακή έκθεση) ρώτησε ένας φίλος δημοσιογράφος τον πρόεδρο των Ελλήνων εφοπλιστών ,,γιατί δεν ναυπηγείς τα πλοία σου στην Ελλάδα ??,,. Αυτός (είναι ο Βενιάμης) απάντησε επί λέξη ,,και να θέλω να το κάνω δεν γίνεται γιατί θα έρθει το Π.Α.Μ.Ε να κλείσει την πόρτα των ναυπηγείων για ένα μήνα και δεν θα μας αφήνει να δουλέψουμε,,. Σε άλλο ερώτημα. ,,Γιατί δεν επισκευάζεις τα πλοία σου (τότε είχε 47) στην Ελλάδα ??,, Απάντησε επί λέξη ,,γιατί δεν ξέρω πότε θα τα παραλάβω.. Ενώ στην Τουρκία σου λένε την τάδε μέρα και την τάδε ώρα θα είναι έτοιμο και πράγματι στο έχουν έτοιμο την μέρα και ώρα που θα σου πουν. Χώρια ότι εκεί είναι και πιο φτηνά,,.

  Αυτός ο λαός και αυτή η χώρα δεν έχουν τα προσόντα να προκόψουν. Π.χ έχει κλείσει το αεροδρόμιο στο Ελληνικό από τον Μάρτιο του 2001 και σήμερα είναι ακόμη ένα οικόπεδο. (με εξαίρεση κάποιες Ο.Α εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για 15 ημέρες) Σε άλλες χώρες εδώ και χρόνια αυτό το οικόπεδο θα το είχαν κάνει Ντουμπάι, Μονακό, Ντίσνευλαντ, Λας Βέγκας, και δεν συμμαζεύεται, και θα κονομούσαν πολλά λεφτά συν ότι θα δούλευε τόσος κόσμος. Εδώ στην Ελλάδα είμαστε οπισθοδρομικοί και ο ένας κοιτάει να βγάλει το μάτι του άλλου. Αυτός ο τόπος δεν θα προκόψει ακόμη και αν αύριο βρει 5.000 πετρελαιοπηγές.
  Εκεί να δεις μετά πλιάτσικο στα λεφτά του δημοσίου, διορισμούς, επιδόματα (μέχρι και σε πεθαμένους) σπατάλες, και ότι άλλο… Περισσότερα θα καταλήξουμε να χρωστάμε από τι τώρα…

  • Διαφωνω με το μηδενισμο σου,αλλαζουν τα χρονια και οι καταστασεις.Η Cosco στο πειραια συνεχιζει ακαθεκτη.

   • Για να πάει μπροστά η Ελλάδα πρέπει να φύγουν από αυτή οι 11.000.000 Έλληνες (υπάρχουν και οι σωστοί αλλά πρέπει να τους ,,πάρει όλους η μπάλα,,) και να έρθουν εδώ 11.000.000 γερμανοί ή ιαπωνέζοι. Και θα δεις προκοπή ο τόπος και για πότε θα φτιαχτούν όλα τέλεια…

    Ο ΟΛΠ πάει μπροστά γιατί τον έχουν κινέζοι.

     • Έχουν φύγει έξω 500.000 Έλληνες. Αυτοί πάντως εκεί που είναι θα δουν προκοπή. Έχω σκοπό να φύγω και εγώ. Η Ελλάδα κάνει μόνο για διακοπές.

    • Η Cosco μια χαρά δουλειά έκανε στο λιμάνι παρά την ύπαρξη των ισχυρών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ. Λίγο καρότο (καλοί μισθοί) και λίγο μαστίγιο (χρηματοδότηση κάποιων κομμάτων που βαράνε που και που λένε οι φήμες) ο Πειραιάς μας οδεύει για 1ο λιμάνι της Μεσογείου σε ελάχιστο χρόνο. Με την συνεργασία και τα στραβά μάτια της κυβέρνησης έσπασε το απόστημα.

     Οι Κινέζοι θέλουν φυσικά και τα ναυπηγεία. Λογικό. Την συνταγή να τα κάνει να δουλέψουν την έχει αποδεδειγμένα. Και το κόστος δεν είναι ο μόνος παράγοντας για την εμπορική επιτυχία. Είναι και η ποιότητα. Η Τουρκία υστερεί σε αυτό, η Κίνα επίσης. Εμείς μπορούμε να πλασαριστούμε στο επίπεδο της Κορέας ίσως λίγο πιο κάτω.

     Η ουσία των πραγμάτων όμως είναι πως μετά αυτό που έγινε με επενδυτικό θαύμα στον Πειραιά οι αμερικάνοι και λοιποί δυτικοί μνηστήρες δύσκολα θα αφήσουν την κινεζική επιρροή να αυξηθεί. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη και να τρέχουν να την αποτρέψουν. Το ζητούμενο είναι εμάς τι συμφέρει. Και λογικά μας συμφέρει η εξαγορά από την Κίνα αλλά η παρούσα κυβέρνηση έχει παράελθει κοντά στον αμερικανικό παράγοντα για να πάρει μια εθνικά χρήσιμη απόφαση.

     • Οτι και καλά δηλαδή τα δικά μας ναυπηγεία παράγουν «ποιότητα» ενώ τα τουρκικά όχι. Ακόμα κοροδοιευόμαστε μεταξύ μας;

     • Ολα σωστα αλλα δε νομιζω οτι θελουμε Κινεζικο μονωπολιο…Οσο πιο πολλοι
      (και διαφορετικοι) μαζευτουνε τοσο το καλυτερο…

  • ΓΙΑΝΝΗΣ 1 ισχυει και για την ναυτιλια οτι το φθηνο πραγμα το τρωει ο λυκος. Απο πρωτο χερι ξερω για την ποιοτητα εργασιων και υλικων στα τουρκικα ναυπηγεια. Οποιος θελει τα καραβια του σε τοπ κατασταση, θα επιλεξει και τα σωστα συνεργεια. Στην ουσια δεν διαφερει η κατασταση απο τις σκεψεις που κανεις πριν πας το αυτοκινητο σου για σερβις: φθηνες δουλειες, συνεπαγεται πολλες βλαβες μετα.
   Τωρα, αν θα μπορουσε η Ελλαδα να χτιζει πλοια; Θα μπορουσε. Πλοια υψηλης τεχνολογιας ομως. Οχι bulk carriers και τανκερς. Για αυτα, τα ναυπηγεια της απω ανατολης κανουνε υποφερτη δουλεια. Θα μπορουσανε, πχ, τα δικα μας ναυπηγεια να ασχολουνταν με σκαφη αλουμινιου, οπως καταμαραν ταχυπλοα, μεγαγιωτ κλπ. Επισης, να συνεχισει και γιατι οχι να αναπτυχθει περαιτερω η ναυπηγηση πορθμειων. Ηδη ελληνικα ναυπηγεια, ιδιωτικα, κατασκευαζουν αξιολογα αμφιπλωρα και τα εξαγουν. Μιλαμε για ανθηρη ναυπηγικη δραστηριοτητα στον τομεα αυτο.
   Τι θελω να πω με ολα αυτα; Σιγουρα υπαρχουν συντεχνιακες, κομματικες,νοοτροπιες που εχουν δωσει ενα κακο ονομα στον ναυπηγοεπισκευαστικο κλαδο στη Ελλαδα. Υπαρχει ακομα ομως η φλογα που σιγοκαιει και που αρκει να βρει καυσιμη υλη, λεγε με αξιολογες επενδυτικες πρωτοβουλιες οπως αυτες που διαβαζω εδω στην Πτηση, ετσι ωστε να φουντωσει παλι η φωτια…

 5. Με τη ναυπήγηση των [email protected] τι θα γίνει σε τετοια περίπτωση?

  Άμα πάνε αλλού τα ναυπηγεία και αρχίσουν τα παζάρια καλο 2030 τα θέματα του ναυτικού…

  • Οι γάλλοι λένε οι 2 Μπελαρά να ναυπηγθούν στην Γαλλία και οι άλλες δύο στην Ελλάδα.
   Αν νομίζει κανείς ότι με την ναυπήγηση δύο πλοίων σώζονται τα ναυπηγεία να έρθει να μας το πει να γελάσουμε. Φυσικά ούτε λόγος μετά για άλλες νέες Μπελαρά γιατί κάθε μία είναι και ένα δις ευρώ που θα πρέπει να πληρώνουμε.
   Κατά 99,9% μετά τα πρώτα 4 πλοία θα το ρίξουμε πάλι σε μεταχειρισμένα. Ότι έγινε και στην περίπτωση που μετά τις 4 ΜΕΚΟ-200 το ρίξαμε σε μεταχειρισμένα. Σιγά μην συνεχίζονταν οι ναυπηγήσεις για ΜΕΚΟ ή σιγά που θα συνεχιστούν μετά με πρόσθετες Μπελαρά ή ότι άλλο ανάλογο.

   • Και μόνο που αναφέρεις συνέχεια σταθερό κόστος 1δις ευρώ το πλοίο, ανεξάρτητα από τον αριθμό σκαφών (υπονοώντας ότι το μέσο κόστος είναι το ίδιο για το πρώτο έως το τελευταίο σκάφος), φανερώνει ότι αγνοείς στοιχειώδη οικονομικά… Ίδια επένδυση για υποδομές/ανταλλακτικά και εκπαίδευση πχ θέλει το πρώτο σκάφος με το 4ο ή το 6ο; Το ποσοστό του r&d που επιβαρύνει το πρώτο σκάφος, δεν πέφτει καθώς συνεχίζονται οι ναυπηγήσεις, επιμεριζόμενο σε περισσότερες μονάδες; Οικονομία κλίμακας δεν επιτυγχάνεται κάπου;

    • Αν υπήρχε πιθανότητα απόκτησης πάνω απο 4 πλοία, ίσως μιλούσαμε για πιθανές οικονομίες κλίμακας. Αν τα πλοία είναι 4 με τα 2 να φτιάχνονται έξω, τότε το κόστος των 2 που θα φτιάχνονταν πρακτικά μπορεί να θεωρηθεί σταθερό.

     • όσον αφορά το κομμάτι της οικονομίας κλίμακας(για τα 4 σκάφη), θα συμφωνήσω εν μέρει. Οικονομία κλίμακας γίνεται και σε κοινά υποσυστήματα με των Γάλλων. Τα κόστη όμως για δημιουργία υποδομών/εκπαίδευση και προφανώς το κόστος r&d, επιβαρύνει δυσανάλογα το πρώτο και λιγότερο το 2ο σκάφος. Ειδικά το r&d, ποσοστιαία, μειώνει τη συμμετοχή του, σε κάθε επιπλέον σκάφος.

    • @Αντώνης Σεπτέμβριος 9, 2018 at 11:02 πμ
     Θα μου επιτρεψεις να παρατηρησω, οτι η συνηθης πρακτικη στις συμβασεις, προβλεπει την αγορα των πλοιων με το «κλειδι στο χερι», πληρη απο καθε αποψη. Λαμβανοντας υποψη, εξωγενεις παραγοντες (πληθωρισμος) συνηθως αναφερομαστε σε μια τιμη που αποτελει τον μεσο ορο για το συνολο της συμβασης και οχι το ακριβως κοστος κτησης της καθεμιας ναυτικης μοναδας.
     Σε οτι αφορα το προβλημα του R&D, εξαρταται απο πολλες παραμετρους. Συνηθως αντιπροσωπευει ενα μικρο ποσοστο του συνολικου κοστους ναυπηγισης. Αλλα αυτο δεν το γνωριζουμε με ακριβεια. Με το «ματι» απο 5% εως 15% ειναι ενα λογικο ευρος διακυμανσης.
     Εχε υποψη, οτι σε παρα πολλες περιπτωσεις, τα κρατη για την χρηματοδοτηση ενος ναυτικου προγραμματος χρησιμοποιουν τον τραπεζικο δανεισμο πολυετους διαρκειας. Εμεις, στην συγκεκρημενη περιπτωση δεν γνωριζουμε εαν και σε ποιο βαθμο το R&D και οι τοκοι επηρεαζουν την τιμη που πληρωσε το γαλλικο ναυτικο τις δικες του 5 FTI. Θεωρητικα η συμβαση αξιας 3,8 δις € τα εχει μεσα ολα.
     Παρα ολα αυτα, επειδη η συνηθης πρακτικη του ΥΠΕΘΑ στην Ελλαδα περιλαμβανει πολυετη αποπληρωμη, μπορουμε να αποδεχτουμε οτι η τιμη πωλησης μποριε να μην καθολου αποκλιση, ή να έχει ελάχιστη (τυπου 2-5%). Απο εκει και περα οι ελληνικες προσθηκες, που μπορουν α προσδιοριστουν με σχετικη ευκολια απο την γνωστη πληροφορηση που εχουμε απο τις FREMM-HN/FREDA-HN, θα περιλαμβανει το λιγοτερο την προσθηκη συστηματος CIWS βασισμενο σε πυροβολο 20-35χλς , μαλλον επανω απο το ελικοδρομιο, την αυξηση του αριθμου των ASTER30 απο 16 σε τουλαχιστον 24 βληματα, την εξευρεση προσθετου χωρου για να αποκτηθει στο πλοιο απόθεμα 24 MICA-VL ισως της νεας εκδοσης «ER». Τα βληματα ASTER/MICA χρειαζονται νεα υποδομη εκ του μηδενος, εκτος και εαν το ΠΝ συνεργαστει με την ΠΑ για τους MICA. Ολα αυτα κοστιζουν χρηματα που οι γαλλοι δνε πληρωνουν για τα δικα τους πλοια. Στα οπλα πρεπει να προσθεσουμε και το γεγονος οτι και τα υποσυστηματα του μηχανοστασιου, των ηλεκτρονικων, τηλεπικοινωνιων και του ΚΕΠ θα ειναι τελειως διαφορετικα, χωρις να υπαρχει λογιστικη υποδομη ανεπτυγμενη για την ορθη υποστηριξη τους, οπως συμβαινει σητν πεπριπτωση του γαλλικου ναυτικου. Αυτα ειναι πραγματα που κοστιζουν και επιβαρυνουν την τελικη τιμη.
     Στην πραγματικοτητα η αγορα των FTI στην γαλλικη διαμορφωση ειναι σαν ενα «αλμα στο κενο» για το ΠΝ. Ειναι σαν να ξεκινας να δημιουργεις νεο ΠΝ εκ του μηδενος, πετωντας στα «σκουπιδια» οτι ηδη υπαρχει, χανοντας και μερος της εμπειριας που αποκτηθηκε εδω και πολλα χρονια.

     • Υποδομές, θα χρειαζόταν να φτιάξουμε εκ του μηδενός, για οποιαδήποτε νέα κλάση(καθώς τα σκάφη που ήδη έχουμε, είναι γενιές πίσω…). Επίσης, οι Γάλλοι, θα δημιουργήσουν και αυτοί υποδομές(έχουν μεν πλεονέκτημα για κάποια συστήματα, αλλά εν πολλοίς, μιλάμε για εντελώς διαφορετικό σκάφος, από τα υπάρχοντα τους). πχ οι κινητήρες των πλοίων αυτών, είναι κάτι νέο και για το γαλλικό ΠΝ. Για βλήματα AAW, είτε για SM-2, είτε για Aster-30, θα πληρώσουμε. Για μικά, προφανώς και έχεις δίκιο. ακόμη και αν μιλάμε για τους NG που ούτε οι Γάλλοι τους έχουν ακόμη. CIWS θα βάλουμε αποσυρόμενα phalanx(μηδέν κόστος). Κύριο πυροβόλο, πάλι μπορούμε να βάλουμε μτχ από πλοία μας. Όπως και να έχει, δεν μιλάμε για τρομερές παρεμβάσεις για το ΠΝ σε σχέση με τις Γαλλικές. Το να ισχυρίζεται λοιπόν κάποιος, ότι στους Γάλλους βγαίνουν 760 το κομμάτι(και με τις επιδοτησούλες τους μέσα…) και εμείς θα πληρώσουμε 1 δις, είναι εκτός τόπου και χρόνου…

     • @ Αντώνης Σεπτέμβριος 9, 2018 at 2:35 μμ
      Συμφωνω μαζι σου οτι η αγορα νεων πλοιων δημιουργει νεες προκλησεοις για το «νυν» και θετει πολλες προκλησεις για το «νεο». Αυτο συμβαινει παντου. Οποτε το 1 δις δεν μποριε να θεωρηθει οτι αντιπροσωπευει την πραγματικοτητα. Καπου, ομως σε καποιο μπλογκ, καποιος αλλος εμφανησε το 1 δις σαν την τιμη του πλοιου συν τοκους απο μακροπροθεσμο δανεισμο.
      Πρεπει ομως να αναγνωρισεις οτι εχουμε μια ριζικη αλλαγη σε πολλα ζητηματα λογιστικης υποστηριξης και εκπαιδευσης. Πχ, η γαλλομαθεια, σε σχεση με την νυν πρακτικη των Αγγλικων.
      Συζηταμε για κινητηρες: Μεχρι σημερα ο παραδοσιακος προμηθευτης στα ντηζελ ειναι η γερμανικη MTU. Απο το πουθενα πηγαινουμε στην SEMT Pielstick (που εγινε MAN Diesel, που αγοραστηκε απο την φινλαδικη Wärtsilä). Σχεδον ολα τα ανταλλακτικα ειναι ή made in germany ή ακομη και made in Greece κατοποιν αδειας. Εαν αρχισεις και το ψαξεις θα δεις οτι οι γερμανικοι κινητηρες στα ελληνικα πλοια, παρα τις διαφορετικες ονομασιες, διατηρουν εναν ελαχιστο βαθμο συγγενειας που σημαινει και κοινα ανταλλακτικα, δηλαδη εν τελη μικροτερο αποθεμα, απο οτι εαν ηταν τελειως «ξενοι». Δες για παραδειγμα την περιπτωση των RR Tyne-Olympus στις «Ελλη» και των GE LM2500 των ΜΕΚΟ για να αντηληφτεις την διαφορά.
      Γενικα, ολα τα ναυτικα κανουν τα αδυνατα δυνατα για να εχουν οσο το δυνατο λιγοτερα προβληματα ανταλλακτικων και μη κοινης εκπαιδευσης και εδω περα θα παμε να κανουμε το αναποδο; Λογικο οτι αυτο θα κοστισει περισσοτερο.
      Συμφωνω μαζι σου οτι CIWS των 20χλς και OM των 76χλς τα «σηκωνουμε» απο αυτα που εχουμε για να γλιτωσουμε χρηματα. Για τα ΟΜ στο ΚΠΜ SATIS ηδη «τρεχει» το λογισμικο τους, αλλα με τα Φαλανξς πρεπει να το «γραψουν» απο το μηδεν, να το τρεξουν, εκτος και εαν οι ΗΠΑ τους το δωσουν σε μορφη πηγαιου κωδικα.
      υπαρχει το οχι ευκαταφρονητο προβλημα του χωρου για τα Mica-Aster και αυτο γιατι στις FREDA-HN το ΠΝ ηθελε 24 απο τον καθε τυπο και ουτε εκει περα ειχε προβλεφτει ο απαραιτητος χωρος . Οποτε πιστευω και εδω, που ειναι μικροτερομπλοιο, με λιγοτερους χωρους, για να βγει παλι η γνωστη πατεντα, σε περιπτωση που το ΠΝ εξακολουθει να θελει 24 βληματα απο καθε τυπο, θα υποχρεωσει το ναυπηγειο σε ενα μερικο επανασχεδιασμο του πλοιου για να βρεθουν οι θεσεις για βγουν τα νουμερα.
      Τα γαλλικα πλοια εχουν CODAD με 32MW. To λεγομενο all diesel πλοιο το ΠΝ, μεχρι προσφατα δεν το ηθελε. Εαν παρει του «κουτιου» off the self την γαλλικη εκδοση θα εχει πλοιο που μαλλον θα τους «ξυνιζει». Και εδω δεν ειναι το γνωστο «σε καποιον χαριζανε αλογο και αυτο το κοιταγε..», αλλα το αντιθετο προκειται για πλοια στην κυριολεξια χρυσοπληρωμενα.
      Θα πανε σε διαμορφωση CODAG με αυξημενο κοστος;
      Επισης με 800 μυρια ή 1 δις € προτιμω να αγορασω ΑB απο τις ΗΠΑ.
      Αναλογικα τα γαλλικα πλοια δεν θα επρεπε να κοστιζουν περισσοτερα απο 450 εκ € και οχι τα 790 που γραφει το ταμπλω.
      Δεν ειναι η πρωτη φορα που η Γαλλια κανει λαθος εκτιμησεις σε πλοια της. Με τις FREMM ο (αναθεωρημενος) λογαριασμος εφτασε στα 670 εκ € η καθεμια. Και γνωριζουμε οτι μεχρι προτεινως μιλαγαμε για πλοια αξιας περιπου 500 εκ € και μας κακοφαινοτανε. Εδω, δεν γνωριζουμε επισης τι αλλες εκπληξεις κρυβονται!
      Εαν η Γαλλια «θελει» και «μπορει», αυτο δεν σημανει αυτοματα οτι και η Ελλαδα μπορει να την αντιγραψει.
      Εχε υποψη επισης τις πολυ προσφατες δηλωσεις του Πρωθυπουργου για το «αυριο» απο την ΔΕΘ. Τα χρηματα απο τις επιστροφες τοκων του ερχονται «γαντι». Και επειδη οταν η κουβερτα ειναι μικρη, οι λογαριασμοι δυσκολα βγαινουν, αμφισβητω το οτι θα χρησιμοποιηθουν αυτα τα χρηματα που βρισκονται στο Παρισι για την αγορα πολεμικων πλοιων απο την γαλλια.
      Απο εκει και περα εαν απο τον «κυλινδρο» του «μαγου» βγει το ιδιο FTI… ας ειναι.

  • Με τι χρήματα θα αγοραστούν οι Belharra του κοντά ένα δισ; Αυτό με τις επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα μπαγιάτεψε το σανό.
   Η μόνη περίπτωση ειναι να χρηματοδοτούν οι Γάλλοι με δανεισμό την αγορά τους. Αλλά μόνο για δύο πλοία είναι παντελώς ακατανόητη αυτή η επιλογή.
   Το ΠΝ θέλει 10-12 πλοία σε βάθος χρόνου. Σε σοβαρό κράτος θα έπρεπε to project να γίνονταν στα πλαίσια ενός εθνικού πλοίου με μεταφορά τεχνογνωσίας από κάποιο μεγάλο σχεδιαστικό οίκο του εξωτερικού.
   Γνώμη μου ειναι όποιος προσφέρει χρηματοδότηση και μεταφορά τεχνογνωσία κερδίσει το συμβόλαιο. Πλοία όμως 1 δισ. ειναι εκτός πραγματικότητας αυτή την στιγμή και στρατηγικό λάθος.

   • Μα δε νομίζω κανένας, να επιδοκιμάζει λύση αγοράς τόσο ακριβών σκαφών(είναι ακριβά λόγω επιδόσεων και προδιαγραφών και όχι λόγω προέλευσης…), εκτός κάποιας ειδικής λύσης(θέλεις ομόλογα, θέλεις πώληση ναυπηγείων κ.ο.κ). Προσωπικά, και εφόσον δεν υπήρχε κάποιο τέτοιο πλαίσιο, θα κοιτούσα να προκηρύξω διαγωνισμό, για πλοία μικρότερων επιδόσεων αλλά και κόστους(Gowind 3100 πχ ή κάτι σε MEKO A-200 κλπ). Είναι δεδομένο όμως, ότι το ΠΝ έχει εμμονές και ιδεοληψίες… Εξού και το κόλλημα με πλοία AAW, όπως και η συστηματική απαξίωση μτχ λύσεων και εκσυγχρονισμών(τουλάχιστον όχι επιδερμικών βλ. S).

 6. Η κατάσταση με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι poly πολύπλοκη και δύσκολη από νομικής άποψης
  με τη διαμάχη μεταξύ ελληνικού δημοσιου και προηγουμενου ιδιοκτητη .
  Έχουμε καταδικαστεί από το Internationl Arbitration Court (London) και εκκρεμεί και το International commercial court (whasingthon)
  Αμφιβάλλω εάν ένας υγιής επενδυτης θα έμπλεκε με δαύτα
  Για τον ίδιο τον όμιλο ONEX διατηρώ τις επιφυλάξεις μου
  Μου θυμίζει λίγο τη προσπάθεια αγοράς της ΕΘΝΙΚΉΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΉΣ από «όμιλο «εξ Αμερικής με ..αέρα κοπανιστό όπως αποδείχθηκε

 7. Θα μπορούσαν να αναλάβουν αναβάθμιση σε ΜΕΚΟ και OH Perry? Η LM τριγυρνούσε με προτάσεις.

  Επίσης θα ήταν τρομερή ιδέα για να μοιράσει το εξοπλιστικό ανάμεσα σε Γαλλία και Αμερική, Γαλλικά πλοία, Αμερικανικά ναυπηγεία.

  Επίσης αν γίνει επισκευαστικό κέντρο του Αμερικανικού στάλου στην Μεσόγειο?

 8. Θα συμφωνήσω σχεδόν σε όλα όσα είπε ο Γιάννης παραπάνω. Μακάρι να γίνει διαγωνισμός για κάθε ναυπηγείο ξεχωριστά, μακάρι να είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι και μακάρι να είναι υψηλό το τίμημα (όχι όπως στον ΟΣΕ). Από εκεί και πέρα ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρηση του και όχι να παρεμποδίζεται. Επιπλέον, όντως, δε γίνεται να μένουν κερδοφόρα τα ναυπηγεία και να αναπτυχθούν μόνο με ναυπήγηση πολεμικών πλοίων, θα πρέπει να έχει πολυδιάστατη κατεύθυνση έργων και στόχων. Αν θα γίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα των συνδικαλιστών ( η έννοια έχει χαθεί πλέον – μόνο απεργίες για να δικαιολογήσουν το ρόλο τους – ακόμη και €5.000,00 καθαρά το μήνα να έπαιρναν οι ναυτεργάτες πάλι απεργίες θα έκαναν); Μακάρι.

 9. Ερωτημα. Η πιθανή εξαγορά απο την ΟΝΕΧ και των 2 ναυπηγείων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε ελληνικά σχέδια όπως τα als-100, als-125, als-140 με αμερικάνικα όπλα και ηλεκτρονικά αφού οι ίδιοι οι αμερικανοι δεν έχουν παρόμοιες λύσεις σε τέτοιου είδους πλοία ? Έτσι θα μπορούσαν να προσφέρουν «αμερικανοποιημενα «ευρωπαϊκά» πλοία σε αγορές που τόσο τα παράκτια όσο και τα μεγάλα αντιτορπιλικά τους δεν μπορούν να συμπεριληφθούν. Ας μην ξεχνάμε οτι αμερικάνικες εταιρείες αγοράζουν ναυπηγεία συμβατικών υποβρυχίων που δεν έχουν στην αμερικάνικη γκάμα τους. Ίσως, μπορεί???

Comments are closed.