28.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Σκύρος κι όχι Κάρπαθος το νέο πεδίο συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η USAF στο...

Σκύρος κι όχι Κάρπαθος το νέο πεδίο συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, η USAF στο Οχυρό του κεντρικού Αιγαίου

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τον τελευταίο καιρό η αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα έχει πραγματικά αλλάξει επίπεδο. Οι στρατιωτικές σχέσεις των δυο χωρών έχουν γίνει καλύτερες, στενότερες, και ουσιαστικότερες. Έχουν πλέον εκλείψει τα “κλισέ” και έχουμε πάει στην ουσία.

Ο λόγος είναι πολύ ξεκάθαρος. Καταρχάς οι πολιτικές ηγεσίες συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο. Η Ελλάδα ξέφυγε από τις παλαιότετες “‘αυταπάτες”. Οι Ευρωπαίοι είναι εξαιρετικοί οικονομικοί εταίροι, αλλά ανίσχυροι στρατιωτικά. Σε περίπτωση “κρίσης” θα ακούγαμε κανα “ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική”, λες και η Ελλάδα είναι παράλογη, και αν η Τουρκία το “χόντραινε” θα έπαιρναν μέτρα οικονομικού χαρακτήρα. Η Ρωσία με την σειρά της επέλεξε σύμμαχο στην περιοχή, και παρά τις προφητείες, αυτός είναι η Άγκυρα. Το έχουμε γράψει πολλές φορές, δεν έχουμε κάτι με την Ρωσία, απλά τα συμφέροντά της συμπλέουν με αυτά του Ερντογάν, κι όχι με της Αθήνας.

 

Οι Αμερικανοί, μετά από δεκαετίες εξαιρετικών σχέσεων με την Τουρκία, ξεπέρασαν κι αυτοί τις δικές τους αυταπάτες. Η Τουρκία δεν έχει “συμμαχίες”, έχει πρόσκαιρους φίλους με ότι σημαίνει αυτό. Η αγορά των S-400 είναι το κερασάκι στην τούρτα, η τούρτα έχει μέσα μπισκότο, αμύγδαλο, Ιράν, φιλορωσισμό, έχθρα για το Ισραήλ, υποστήριξη ισλαμιστών, βομβαρισμό Κούρδων και πολλά άλλα. Αλλά πάνω από όλα, έχει σαν σκοπό την υποστήριξη της Ρωσίας στην προσπάθειά της να καθυστερήσει όσο μπορεί, ή και να ανακόψει, την εξόρυξη του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο. Όσο δεν φτάνει το αέριο της Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και -ελπίζουμε- Ελλάδας στην Ευρώπη, η τελευταία εξαρτάται από την Ρωσία. Όπως είπε και ο Μέγας Τραμπ, η Ρωσία κρατάει από τα … “μέζεα” την Γερμανία λόγω αερίου.

Το μεγαλύτερο λάθος της Τουρκίας, δεν αξίζει τόσο για το ΝΑΤΟ όσο νομίζει (Μέρος 3)

 

Συνεπώς, οι Αμερικανοί χρειάζονται μια σταθερή σύμμαχο στην περιοχή. Και χρειάζονται και περισσότερες βάσεις, σημεία όπου μπορούν να μετασταθμεύσουν στρατιωτικές τους δυνάμεις σε περίπτωση που χρειαστεί. Φυσικά βασική βάση στην Ελλάδα είναι η Σούδα. Η τελευταία έχει φιλοξενήσει πρόσφατα μέχρι και το Air Force One σε στάση ανεφοδιασμού. Αυτός είναι και ο λόγος που τα MQ-9 Reaper που έφτασαν στην Ελλάδα, κατέληξαν τελικά στην 110 ΠΜ και την Λάρισα. Το κλιμάκιο εκεί είναι τόσο ευχαριστημένο που οι ΗΠΑ σκέφτονται όχι απλά να παρατείνουν τον χρόνο παραμονής, αλλά και να διευρύνουν και την παρουσία τους με περισσότερα UAV/UCAV.

H παρουσία όμως περισσότερων ισχυρών αμερικανικών δυνάμεων, που θα σταθμεύουν περιοδικά συνεχίζει να υφίσταται. Αυτό γνώριζε ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος όταν πρότεινε, και ξαναπρότεινε την δημιουργία μιας βάσης στην Κάρπαθο. Η Κάρπαθος εκ πρώτης όψεως βρίσκεται στο σωστό σημείο γεωγραφικό. Σχεδόν στο “κέντρο βάρους” της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, σε ένα ευαίσθητο αμυντικό μας σημείο. Ο ΥΠΕΘΑ ήθελε να πετύχει πολλούς στόχους με μια βολή. Ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας, με δημιουργία μιας ισχυρής βάσης στα Δωδεκάνησα, ενίσχυση ενός ακριτικού νησιού όλο τον χρόνο με την μόνιμη στάθμευση πολυάριθμου στρατιωτικού προσωπικού όλο τον χρόνο, τοποθέτηση αντιαεροπορικής ομπρέλας χωρίς κόστος (δεν θα πήγαινε κάπου η USAF χωρίς Patriot), αλλά και το σημαντικότερο. “Νομιμοποίηση” της παρουσίας στρατιωτικής δύναμης στα Δωδεκάνησα από την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη.

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να γίνει η Λάρισα το νέο Incirlik;

 

Δυστυχώς, η Κάρπαθος έχει αρκετά μειονεκτήματα. Καταρχάς, αν και υπάρχει παρουσία της ΠΑ στο νησί, εντούτοις δεν είναι ήδη στρατιωτική εγκατάσταση, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει αεροσκάφη για αρκετό καιρό, και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές για να γίνει μια βάση υποδοχής μαχητικών όπως τα F-22, F-15C, F-15E κοκ. Επίσης, βρίσκεται αρκετά μακρυά από τις υποδομές της Ελλάδος, και απαιτεί συνεχή αεροπορική υποστήριξη με μεταφορικά αεροσκάφη. Και το σημαντικότερο, η δημιουργία μιας βάσης στην Κάρπαθο θα ήταν βαθιά “μαχαιριά” στην Άγκυρα, ακόμη και αιτία αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. Θα ήταν ότι χειρότερο μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας.

Άγκυρα vs Ουάσιγκτον στο Ινσιρλίκ

 

Πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν πως η Κάρπαθος, ή κάποια άλλη ελληνική βάση θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Ινσιρλίκ. Το Ινσιρλίκ είναι αναντικατάστατο στην θέση που είναι, καθώς βρίσκεται εκεί πλέον για έναν μόνο λόγο (καθώς άλλες βάσεις των ΗΠΑ έχουν λύσει τα περισσότερα προβλήματα), την εγγύτητα σε μια σειρά πετρελαιαγωγών (και αγωγών φυσικού αερίου). Αυτό δεν μπορεί να το δώσει κάποια άλλη βάση στην Ελλάδα, όποια κι αν είναι αυτή. Οι ΗΠΑ χρειάζονται μια βάση που θα μπορούσε να βελτιώσει την στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όχι τόσο στην Μέση Ανατολή. Από αυτή την πλευρά, δεν βοηθά τόσο η Κάρπαθος, γεωγραφικά πάντα μιλώντας.

Οι αγωγοί στην Μέση Ανατολή. Πηγή: https://www.mondialisation.ca/the-geopolitics-of-oil-and-gas-pipelines-in-the-middle-east/5492595

Οι πληροφορίες της Π&Δ αναφέρουν πως την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η ελληνική στρατιωτική βάση που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανοτητες για αμερικανική παρουσία, είναι η Σκύρος. Η τελευταία είναι η καρδιά της ελληνικής άμυνας στο Αιγαίο, με ισχυρή ναυτική και αεροπορική παρουσία. To νησί βρίσκεται σε προνομιακό σημείο στο Αιγαίο, πίσω από την πρώτη γραμμή άμυνας που είναι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η Ελλάδα το έχει οχυρώσει με κάθε τρόπο, και υπάρχουν μονάδες με Patriot, Exocet, ενώ φιλοξενεί σε μόνιμη βάση αποσπάσματα μαχητικών F-16C/D και Mirage 2000-5Mk2. H βάση έχει ισχυρή φύλαξη, και αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών (και φυσικά κατευθυνομένων βλημάτων).

WSJ: Διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον

 

Γεωστρατηγικά το νησί, εκτός του ελέγχου του Βόρειου Αιγαίου, είναι πάνω στην έξοδο των Στενών, η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας μετά την Λήμνο. Επίσης βρίσκεται σε μη απαγορευτική απόσταση από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σημείο που μπορούν σύγχρονα μαχητικά να προσεγγίσουν με έναν εναέριο ανεφοδιασμό κάπου πάνω από την βόρεια Βουλγαρία. Η δε θέση της, επιτρέπει την εκπαίδευση όλο τον χρόνο, χωρίς περιορισμούς στις πτήσεις, αφού δεν υπάρχουν κατοικημένες περιοχές κοντά.

Σε μικρή απόσταση προς τη Δύση βρίσκεται η 110 ΠΜ και η Λάρισα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν/υποστηριχθούν KC-135R, μια σημαντική παράμετρος στην “εξίσωση”. Στην Ελλάδα, λόγω περιορισμένου χώρου τα ιπτάμενα τάνκερς δεν είναι απαραίτητα, αλλά η USAF δεν μπορεί να επιχειρήσει χωρίς αυτά. Πρέπει να πούμε πως υπήρξαν φήμες για την επιλογή της Λήμνου, αλλά η τελευταία δεν έχει τις υποδομές της Σκύρου, αλλά θα ήταν μια επίσης “πρόκληση” για την Τουρκία. Σημειώνουμε πως ο διάδρομος της Σκύρου έχει μήκος 3000 μέτρων, είναι διπλός, και το αεροδρόμιο έχει χαρακτηριστικά στρατιωτικής βάσης.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην 135 ΣΜ στη Σκύρο

 

Μια πιθανή επιλογή της Σκύρου σαν βάση “μεταστάθμευσης” (δεν πρέπει να περιμένουμε μόνιμη δύναμη μαχητικών της USAF άμεσα), σημαίνει πως θα δημιουργηθούν μόνιμες υποδομές, ενώ θα σταθμεύει και προσωπικό. Λογικά θα αποθηκευτούν και όπλα για τον εξοπλισμό των μαχητικών, ενώ θα υπάρξουν και υποδομές προκεχωρημένης συντήρησης. Πιθανότατα στο μέλλον, όταν θα λήξουν οι εχθροπραξίες στην Συρία, και το ISIS ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα, τότε δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει αεροπορική παρουσία (Μοίρα;) σε μόνιμη βάση.

Η απόφαση για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, θα ληφθεί άμεσα. Αν τελικά προχωρήσει το σενάριο της Σκύρου, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολύπλευρα και σημαντικά. Πέρα από όλα τα άλλα, η συνεχής παρουσία αμερικανικών μαχητικών στο Αιγαίο, θα αλλάξει πολλά πλέον σε επίπεδο γεωστρατηγικής.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

37 ΣΧΟΛΙΑ

37 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Spyros

Ε ναι καμία εκ των δυο θέσεων δεν αντικαθιστά το Ιντσιρλίκ, και ας μη προκαλούμε τους Τούρκους, δε γίνεται να πάνε στη Κάρπαθο…

Ενώ η Πάφος, ή η RAF Akrotiri..; 😀

ECG

Δεν υπηρχε η προθεση οι Αμερικανοι να θελουν ναυπηγειο για να κανουν τυχον επισκευες κλπ; Αν αληθευει, εχουμε κανενα νεο πανω σε αυτο;

Προσπαθουμε σαν χωρο να γινουμε σημαντικος κομβος στην ναυπηγοεπισκευαστικη. Το να εχουμε σαν πελατη το Αμερικανικο Ναυτικο οσο να πειτε ειναι μια καλη αρχη…

Manolis

Αποκτησαν Ναυπηγειο. Στη Συρο.

ΠαυλοςΧ

Οκ ας υποθέσουμε ότι ξεχνάμε ότι τα σοβαρά κράτη δεν έχουν φίλους αλλά συμφέροντα, ( δεν έχουμε αυταπατες εξάλλου), ότι ξεχνάμε τον ρόλο τόσο των ΗΠΑ όσο και των βρετανων στην Κυπρο και τους δίνουμε πρόσβαση στην καρδιά της Ελληνικής αεραμυνας στο Αιγαιο.Εμένα μου φαίνεται ότι περίπου τους παρακαλούμε να έρθουν και ο συνδυασμός από μόνος του ακούγεται ανατριχιαστικος.)
Δεν μας εξηγεί κανένας και τι κερδίζουμε εμείς (πέραν από τα πολλά εννοούμενα και παραλειπομενα να αναφέρθουν ?) καμία συμφωνία? Πάλι χάντρες και καθρεπτακια ?

St

Με αμερικανους σε σκυρο,σουδα,λαρισα πρωτο πληγμα σε πιθανη συρραξη στη ΠΑ μας στο εδαφος απλα αδυνατο, ηταν που ηταν δυσκολο τωρα ειναι σεναριο επιστημονικης φαντασιας…

Iomar

Καλημέρα,

Και γιατί να μην μαχαιρώσουν – εντός και εκτός εισαγωγικών – οι Αμερικανοί τους Τούρκους επιλέγοντας ΚΑΙ την Κάρπαθο, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία;

Πιστεύετε δηλαδή ότι έχουν κανένα ιδεολογικό κάλλο στον εγκέφαλο όπως πολλοί δικοί μας;

Νομίζω ότι το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στο ότι όπως πολύ σωστά αναφέρετε δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές στο νησί και γι’ αυτό δεν δημιουργείται εκεί μια βάση, για κανένα άλλο λόγο.

Panagiotis

Αν το ζήτημα ήταν μόνο οι υποδομές θα τις έφτιαχναν εύκολα.
Το σημαντικό είναι οτι το Ιντσιρλικ ελέγχει τους αγωγούς καυσίμων
της Μ.Ανατολής. Είναι καθαρά στρατηγικοί λόγοι οχι οικονομικοί.

Κωστας πατριωτης

Και Σκυρος και Καρπαθος, δωστα ολα. Αναβαθμιζεται η θεση μας στην συμμαχια.

Cretanmacedonian

Αγαπητό περιοδικό , είμαι αναγνώστης σας , πάνω από 30 χρόνια και πάντοτε θαύμαζα την ψύχραιμη ματιά σας στα εξωτερικά θέματα. Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι όμως τον ενθουσιασμό σας για το ενδεχόμενο οι αμερικάνοι να εγκατασταθούν στην Σκύρο ή σε άλλες περιοχές του Αιγαίου πέραν των ακριτικών. Αν οι αμερικανοί είχαν την πρόθεση να λειτουργήσουν αποτρεπτικά απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα θα έπρεπε να εγκατασταθούν στα ακριτικά νησιά και όχι στο μέσον του Αιγαίου , άρα ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα ακριτικά μας νησιά. Δεν καταλαβαίνω εμείς τι έχουμε να κερδίσουμε.Κατα την γνώμη μου τίποτα , απλώς θα βάλουμε τους Αμερικανούς… Read more »

Paliouras

Ισως θελουν τη Σκυρο για να “διετητευουν” σπο την γραμμη του 25ου μεσημβρινου.

Cretanmacedonian

ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ! ολα τα σημεια που ακουγονται σκυρος , συρος , καρπαθος οριζουν τον 25ο μεσημβρινο, οποιος δεν πιστευει ας κοιταξει στον χαρτη να δει την «συμπτωση»

Manolis

Η αληθεια ειναι οτι θα περιμεναμε απο την ΠΤΗΣΗ να συνεχισει το αρθρο και με τυχον μειονεκτηματα ενος τετοιου ενδεχομενου, μερικα απο τα οποια παραθετει ο cretanmacedonian . Διοτι ΟΚ, στη Σουδα ηταν παντα οι αμερικανοι, αλλα η Σκυρος ειναι ο ακρογωνιαιος λιθος της ελληνικης αποτροπης με σγκεκριμενη εστιαση προς ανατολας. Αλλαζει η εστιαση αραγε?

Arty

“ενώ καλό να θυμιθούμε πώς κάηκε η ιστορία με τις FREMM (ποιος το είπε και σε ποιό μέσο).”

Υπονοείς ότι πίσω από τον Κουβέλη ήταν οι Αμερικανοί;

Cretanmacedonian

Ναι έτσι νομιζω

Cretanmacedonian

Εικασίες κάνουμε όλοι μας , απλώς δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ειπώθηκε κάτι τέτοιο και γιατί στράβωσε η όλη υπόθεση όταν ακόμα και η «πτήση» διαβεβαίωνε ότι ήταν πολλές οι πιθανότητες για απόκτηση των Fremm άμεσα ,υπήρχε προετοιμασία από το ΠΝ κ.λ.π.Μπορεί ο προαναφερόμενος να μην είχε γνώση τι θα προκαλούσε η όλη δημοσιότητα , αλλά το κακό έγινε

Cretanmacedonian

«Τον τελευταίο καιρό η αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα έχει πραγματικά αλλάξει επίπεδο»
«Συνεπώς, οι Αμερικανοί χρειάζονται μια σταθερή σύμμαχο στην περιοχή. Και χρειάζονται και περισσότερες βάσεις, σημεία όπου μπορούν να μετασταθμεύσουν στρατιωτικές τους δυνάμεις σε περίπτωση που χρειαστεί»

Cretanmacedonian

Μάλλον εσείς ενθουσιάζεστε εύκολα και δεν το καταλαβαίνετε.

RedDevils

Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις ή κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις.

Cretanmacedonian

Αγαπητέ φίλε κοίτα την τελευταία παράγραφο του άρθρου
«Η απόφαση για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας, θα ληφθεί άμεσα. Αν τελικά προχωρήσει το σενάριο της Σκύρου, τα οφέλη για την Ελλάδα θα είναι πολύπλευρα και σημαντικά. Πέρα από όλα τα άλλα, η συνεχής παρουσία αμερικανικών μαχητικών στο Αιγαίο, θα αλλάξει πολλά πλέον σε επίπεδο γεωστρατηγικής.»

Μάλλον εσυ δεν καταλαβαίνεις τι διαβάζεις εκτός και αν εσυ μπορείς να παραθέσεις τα πλεονεκτήματα της παρουσίας των αμερικανών στην Σκύρο.

ΠαυλοςΧ

Όλες οι μέχρι σήμερα ενέργειες τους μας λένε ότι ουσιαστικά οι ΗΠΑ δεν κάνουν τίποτε άλλο από το ασκούν ανεξοδα πίεση στους Γειτονες, και να αποκτούν προσβαση σε πληροφορίες. Πλην Σούδας, οι ιδιοι συνεχώς μιλάνε για περιοδική παρουσία, και ασκήσεις. Αποκτούν ανεξοδα πρόσβαση σε υφισταμενες δικές μας υποδομές, (μάλιστα στην ” καρδιά της αεραμυνας μας”). Θα είναι εκεί δηλαδή προσωρινά, ίσως, οπότε, όπως και όσο θέλουν. Τώρα το πως εμείς καταλήξαμε ότι αυτό θα καταστήσει απρόσβλητες την πχ την Σούδα, την Λαρισσα, την Σκύρο έναντι τρίτων είναι απορίας άξιο. Έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία πως οταν συμβεί οτιδήποτε απλά δεν… Read more »

αναγνωστης

Συμφωνω με τις ανησυχιες ορισμενων αναγνωστων.Καλοδεχουμενοι οι Αμερικανοι,αρκει να ειναι πρακτικη η ανταποδοση στελνοντας υλικο που χρειαζομαστε.Οχι θεωριες τυπου .Αυτο εξαρταται κι απο εμας βεβαια.Αν σε θερμο επεισοδιο η καθε πολιτικη ηγεσια σκεφτεται/εμπλεκει τους αμερικανους στη σκυρο δε θα ειναι δυσλειτουργικη η ανταποκριση της πολεμικης αεροποριας απο εκει;μη φτασουμε σε σημειο να ζηταμε την αδεια τους για να απογειωθουμε…Ευχομαι τα καλυτερα για τη χωρα μας.

SZEF

Πραγματικα θελω πολυ να δω πως θα αλλαξουν ξανα τα ”κοζια” μολις χαιρετησει ο Ερντογαν την εξουσια….
Θελω να ελπιζω πως θα ισχυει ακομα και τοτε, αυτο που ειπε και ο αγαπητος αμερικανος γερουσιαστης, οτι ”τα τουρκικα F-35 στοχευουν την Ελλαδα”

Νικόλας

Οι εγκαταστάσεις της 133 ΣΜ στο Καστέλλι δεν βολεύουν; Νομίζω ότι καλύπτει Δωδεκάνησα, Κύπρο και γενικά την περιοχή της Αν. Μεσογείου καλύτερα..

giorgos tsagaris

Εκει ξεκιναει πολυ συντομα η μετατροπη του σε πολιτικο αεροδρομιο.

dimitrov

«Νομιμοποίηση» της παρουσίας στρατιωτικής δύναμης στα Δωδεκάνησα από την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον πλανήτη ….. Νομίζω πως αυτό είναι και το κυρίως μειονέκτημα της Καρπάθου. Οι Αμερικάνοι δεν θα το έκαναν ποτέ αυτό. Πάντως αν το έκαναν δεν νομίζω πως θα ήταν ότι χειρότερο για την Τουρκία. Τολμώ να πω πως η Σκύρος και οι βόλτες των μαχητικών της USAF στο Αιγαίο θα είναι ήδη χειρότερα. Κι ακόμα χειρότερα πχ η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Γενικώς η λίστα με τα χειρότερα μπορεί να είναι μακροσκελής.

agnostosependytis

Μέχρι στιγμής η Σούδα βόλευε από πολλές απόψεις. Δεν ήταν στην καρδιά δικών μας συστημάτν, δεν ήταν στην καρδιά μιας άλλης άτυπης διπλωματικής μάχης (12 μίλια) κτλ. Στην Σκύρο ή σε άλλο μέρος του Αιγαίου, αυτόματα μπαίνει ένα θέμα στρατιωτικό και ένα διπλωματικό. Πως θα χειρίζεται η Αμερικανική αεροπορία το θέμα της διαφορετικής κατανόηση της Τουρκίας σχετικά με το ποιος είναι ο εναέριος χώρος της Ελλάδας. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα σημαίνει να κάνουν πτήσεις (τώρα ή σε μελλοντική χρονιά) σε χώρο που θα υποδηλώνει ότι σέβεται την άποψη της Τουρκίας? Στην Κρήτη αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει. Στο στρατιωτικό… Read more »

Spider

Ειλικρινά τώρα. Πιστεύεις ότι έν έτη 2018 και με την τεχνολογία των αμερικανών πρέπει να πάνε στην Σκύρο για να δούνε τι έχει? Εδώ μπορούνε να σου πούνε όχι μόνο τί χρώμα είναι το σώβρακο που φοράς, αλλά και πόσο….καθαρό είναι.

Λέων

Το τερματισες με το σώβρακο……..

Antonis_Loukas

Αφελέστατη/ρομαντική/επιδερμική ανάλυση… Από αυτά που γράφετε, δεν διαβλέπω και πολλά θετικά για τη χώρα μας(πέραν από οικονομικά οφέλη για τη τοπική κοινωνία). α) Για άλλη μια φορά, οι ΗΠΑ, απέφυγαν να κάνουν το ελάχιστο, που θα προκαλούσε ουσιώδες πρόβλημα για τη Τουρκία. Σεβαστή και λογική φυσικά η αιτιολόγηση, για την απόρριψη της Καρπάθου, αλλά καθόλου πειστική αυτή της Λήμνου… Ειδικά σε ακολουθία της λογικής περί ‘βάσης μεταστάθμευσης’. Εμείς, ως συνήθως, δεν λαμβάνουμε τίποτε το ουσιαστικό(τουλάχιστον σε περίπτωση επιλογής της Λήμνου, θα είχαμε μια έμπρακτη στήριξη έναντι της τουρκική μπαρουφολογίας σχετικά με την αποστρατικοποίηση νήσων…). Επίσης, διακινδυνεύουμε πολλά, ‘φιλοξενώντας’ τους Αμερικανούς,… Read more »

NikolakiEfentis

Καλημέρα. Πάρα πολύ σωστά αυτά που γράφεις.

“Good dplomacy” όμως…Η στήριξη της εξουσίας τους είναι το παν. Συγνώμη δηλαδή για το πολιτικό σχόλιο αλλά δεν γίνεται να μην ειπωθεί. Εκτός αν θεβρείται πως τα μεταχειρισμένα φορτηγά που λέγεται πως θα λάβουμε, είναι επαρκές αντάλλαγμα…

Antonis_Loukas

Φυσικά και δεν το θεωρώ… Πιο πολύ για χάντρες για ιθαγενείς εκλαμβάνω οποιαδήποτε βοήθεια για τέτοιας φύσεως εξοπλισμό…

Agamemnon

Η ωμη αληθεια…..

Gilan

Νομίζω ότι ίσως να μην τα βλέπουμε όπως είναι.

Οι Αμερικανοί λειτουργούν διπλωματικά, πρώτα πηγαίνουν πλησίον του 25ου μεσημβρινού για να στείλουν μήνυμα, αν το μήνυμα δεν ληφθεί δεν το έχουν σε τίποτα να προχωρήσουν ανατολικότερα!

Manolis

Η σωστη τοποθετηση επι του θεματος των νεων Βασεων απ τον καθηγητη Συριγο , εναν συγχρονο ελληνα statesman:
“δεν αρκεί να μετατραπούμε σε χώρα απλής εγκαταστάσεως αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων. Εχουμε ξαναβιώσει αυτή την κατάσταση και δεν μας άρεσε. Θέλουμε σαφή ανταλλάγματα που συνήθως αποκαλούνται στήριξη και στρατηγική σχέση. Αυτό αφορά σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια”.
http://www.kathimerini.gr/985022/article/epikairothta/politikh/apoyh-amerikanikos-erws
Ειμαι σιγουρος οτι ο καθηγητης εννοει ΚΑΙ οικονομικα ανταλλαγματα, και οχι μονο Μ113, επιλεγμενα μεταχειρισμενα ελικοπτερα (παντα με το αζημιωτο) και φορτηγα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

5
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά $

Related News

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και όχι!

Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...

“Λαϊκή Απελευθερωτική Στρατιωτική Αεροπορία”, η αεροπορία των αντιγράφων στα “κινεζικά”

Η Λαϊκή Απελευεθερωτική Στρατιωτική Αεροπορία (PLAAF) της Κίνας είναι μια από τις μεγαλύτερες σε μέγεθος πολεμικές αεροπορίες. Σε συνδυασμό με την αδελφή της, την...

Top Secret: Το αναγκαίο εγχειρίδιο της CIA για τις αποστολές των U-2

Ένας πιλότος U-2 πηγαίνει σε πολλά μέρη αλλά στο μόνο που δεν μπορεί να πάει είναι το «μέρος». Αν και στις 8 με 12...

ΓΕΕΦ: Συνεκπαίδευση με Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση στο άλμα στατικού ιμάντα στην οποία συμμετείχε...

4 Ιουλίου 1776: Πως η Δημοκρατία της αρχαίας Αθήνας, ενέπνευσε την Αμερικανική Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Κάθε χρόνο στις 4 Ιουλίου, οι ΗΠΑ γιορτάζουν τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» τους από τη Μεγάλη Βρετανία το 1776. Είναι η μεγαλύτερη εθνική εορτή...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x