«Μύλος» στην Σλοβακία: Πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας ακυρώνουν ο ένας τον άλλον για τα F-16V!

6
2079

Ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει τρεις συμφωνίες για την αγορά 14 αεροσκαφών F-16V από την Lockheed Martin καθώς και των όπλων τους και υπηρεσιών εκπαίδευσης, αλλά ο Πρωθυπουργός τον άδειασε λέγοντας ότι οι συμβάσεις είναι άκυρες!

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή το πρωί και μόλις λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Πέτερ Πελλεργρίνι εξέδωσε δικιά του ανακοίνωση που ανέφερε ότι οι συμβάσεις ήταν άκυρες επειδή δεν είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής: «Ο πρωθυπουργός Πελεργρίνι θεωρεί ότι οι συμβάσεις σχετικά με την αγορά μαχητικών F-16 που υπογράφηκαν νωρίτερα σήμερα από το υπουργείο Άμυνας είναι προς το παρόν άκυρες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη συμφωνία».

Το υπουργείο άμυνας έχει επικεφαλής τον Πέτερ Γκάτζος από το σκληροπυρηνικό δεξιό κόμμα Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS), που αποτελεί ελάσσωνα κυβερνητικό εταίρο στον συνασπισμό με το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα Σοσιαλδημοκρατία SD-Smer του Πελεργρίνι.

Τοπικοί πολιτικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι η σύγκρουση αυτή ήταν πιθανώς ορμώμενη από έναν εσωτερικό ανταγωνισμό εξουσίας στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού.

H Σλοβακία αναζητουσε νέο μαχητικό αεροσκάφος για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων MiG-29 που είχε «κληρονομήσει» από την πάλαι ποτέ Τσεχοσλοβακία επί Ψυχρού Πολέμου. Βασικοί υποψήφιοι ήταν το σουηδικό Gripen και το αμερικανικό F-16.

Τον Απρίλιο επιλέχθηκε το F-16, κι η αγορά οριστικοποιήθηκε τον Οκτώβριο, φαίνεται όμως ότι το σίριαλ αυτό θα έχει κι άλλα επεισόδια.

Σλοβακία, F-16, έλεγχος τιμών

Η Σλοβακία επιλέγει το F-16

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “…το σκληροπυρηνικό δεξιό κόμμα Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS), που αποτελεί ελάσσωνα κυβερνητικό εταίρο στον συνασπισμό με το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα Σοσιαλδημοκρατία SD-Smer…”

    Αυτοί μας έχουν αντιγράψει για τα καλά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here