Η Σλοβενία αποκτά Carl-Gustaf M4 και στρατιωτικά οχήματα JLTV

7
1504
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Σλοβενία προχωρά στην αναβάθμιση των ικανοτήτων του Σλοβενικού Στρατού με την αγορά αντιαρματικών όπλων Carl-Gustaf M4 και την επιλογή 38 στρατιωτικών οχημάτων JLTV.

 

Σύμφωνα με την SAAB, οι παραδόσεις των Carl-Gustaf M4 θα γίνουν μεταξύ 2018 και 2020. Η Σλοβενία αποτελεί τον ένατο πελάτη του όπλου, μετά την έναρξη παραγωγής του το 2014.

 

Ο Σλοβενικός Στρατός πρόκειται επίσης να αποκτήσει 38 στρατιωτικά οχήματα JLTV. Το συμβόλαιο αγοράς των οχημάτων υπογράφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με σκοπό την αντικατάσταση των διαθέσιμων Hummer. Κατά τη Σλοβενία, τα Hummer θεωρούνται ακριβά στη συντήρηση και τα οχήματα απαιτούν αντικατάσταση επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την αγορά τους. Το JLTV χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και θεωρείται πολύ πιθανή η αγορά του από τη Βρετανία και τη Λιθουανία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
LuckyLuke
Guest
Stamatis Rapanakis

Βλέπω το JLTV που είναι ένα πραγματικά ενδιαφέρον όχημα, αντίστοιχο του Hummer. Αναρωτιέμαι κατά πόσο θα μπορούσε να υπάρχει ένα όχημα διαθέσιμο για πολιτική χρήση, το οποίο όμως θα μπορούσε να μετατραπεί πολύ εύκολα σε στρατιωτικό (με την προσθήκη θωράκισης και κάποιου εξοπλισμού). Η τελευταία θα μπορούσε να γίνει σε μερικές ώρες ακόμα και μη κατάλληλο προσωπικό. Π.χ. επειδή δεν είναι εύκολο να μεταφέρεις στρατό σε ένα νησί σε καιρό κρίσης, θα μπορούσες να μετατρέψεις σε μερικές ώρες πολιτικά οχήματα σε στρατιωτικού τύπου. Ο ιδιώτης το αγοράζει με κίνητρο μερική απαλλαγή από ΦΠΑ/ φόρους και το έχει για να βάζει… Read more »

Spyros
Guest
Σπύρος

Αν δε το ξέρετε, ήδη πολλοί που έχουν αγροτικά, τετρακίνητα τζιπάκια κτλ και μένουν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας, ξέρουν πως αν γίνει το “μπραφ” θα πρέπει οι ίδιοι με τα οχήματά τους να τεθούν στη διάθεση του στρατού.

(μάλιστα κάποιοι νέοι ιδιοκτήτες όταν ενημερώνονται για το παραπάνω αντιδρούν κάπως… όχι και τόσο κόσμια ας το πούμε, με αποτέλεσμα καταστάσεις απείρου κάλλους, τηλέφωνα με βρισίδι σε στρατιωτικούς, παρακάλια σε πολιτικούς κτλ κτλ… δηλαδή ο άλλος αν γίνει πόλεμος το βασικό του πρόβλημα θα είναι μη του χαλάσει ο στρατός το Τουότα του… είμαστε όμως λαός ρε φίλε…)

Stamatis Rapanakis
Guest

Το να προσθέσεις θωράκιση στο Toyota Hilux μπορεί να μην είναι καθόλου εύκολο. Ή να μην μπορεί να γίνει σε μερικές ώρες, που είναι και το ζητούμενο. Ακόμα και μια στοιχειώδης προστασία από το διαμέτρημα των 7,62X51 μπορεί να είναι θέμα. Αντίθετα, θα μπορούσε η κυβέρνηση κατ΄εξαίρεση και μόνο για συγκεκριμένα νησιά ειδικού ενδιαφέροντος να δώσει κίνητρα για οχήματα τύπου Hummer. Με την ομπρέλλα ενός προγράμματος πολιτικής προστασίας (π.χ. πλημμύρες. πυροπροστασία) θα μπορούσε να επιδοτεί την χρήση/ συντήρηση αυτών των οχημάτων. Δηλαδή το κράτος επιδοτεί την χρήση του κατά 30% και επιπλέον μειώνει τους φόρους σημαντικά, αρκεί εσύ 1 –… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Συγγενείς μου σε προάστιο της Αθήνας είχε για χρόνια διάφορα επαγγελματικά οχήματα. (μικρά κλειστά φορτηγά) Κάποια στιγμή αγόρασε και ένα μικρό ανοιχτό φορτηγό. Μετά από χ καιρό του έστειλαν ένα χαρτί από τον στρατό πως αν του ζητηθεί να πάει να παρουσιαστεί με αυτό το όχημα του στην τάδε στρατιωτική μονάδα. Κοιτούσε το χαρτί και του είχε κάνει εντύπωση πως μετά από τόσα χρόνια που είχε επαγγελματικά οχήματα πως αυτή ήταν η 1η φορά που του έστειλαν τέτοιο χαρτί από το στρατό. Μάλιστα όταν μου το είπε με ρώτησε πως πάνε τα πράγματα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και πως αν ετοιμάζεται να… Read more »

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Η ιδεα για την προετοιμασια οχηματων ειναι προς τη σωστη κατευθυνση με τη διαφορα οτι το κρατος μπορει να επιταξει οτι θελει χωρις να δωσει φοροαπαλλαγές

hurin
Guest
hurin

Τα ελαφρία οχήματα με αντίστοιχη θωράκιση έχουν γίνει πολύτιμα σε όλες τις σύγχρονες συγκρούσεις. Εφοδιασμένα δε με σύγχρονα όπλα μικρού βεληνεκούς (ΑΑ / ΑΤ) μπορούν να γίνουν βραχνάς σε ενδεχόμενη εχθρική απόβαση.

LuckyLuke
Guest
Stamatis Rapanakis

Αυτό που είχα υπόψιν είναι να βγεί μια shortlist με 1 ή 2 το πολύ μοντέλα (π.χ. Hummer, Mercedes-Benz G-Klasse). Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή επιδότηση από το κράτος ώστε η τιμή τους να πέσει κατά 25 – 30%. Τα kit θωράκισης και ο εξοπλισμός θα πρέπει να υπάρχουν στα νησιά από πριν.